Gość: yn IP: *.yn.pl 03.08.04, 15:56 www.money.pl/gieldy/wiadomosci/20040803/71916/ Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: adieu Re: Echo Investment wybuduje CH za 300 mln zł IP: 62.111.144.* 03.08.04, 16:02 Tak własnie myslalem, ze to bedzie echo ... Te jedyne 4 piętra mnie troche martwią ... czyli z dominaty nici ... zafunduja nam placek... oby chociaz elewacja zewn. byla na poziomie wyzszym niz 4 ( np.6 w szkolnej skali ocen) :) tyle na razie... pełen emocji radosci i ciutki niepokoju :) 45mln zl to duzo ... 300mln to nie duzo :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yn Re: Echo Investment wybuduje CH za 300 mln zł IP: *.yn.pl 03.08.04, 16:04 oops. teraz widze, ze ten news jest juz zaszyty w jednym z watkow... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: Echo Investment wybuduje CH za 300 mln zł IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 03.08.04, 16:13 Szkoda, że nici z dominaty ale, że bedą 4 lub 5 pięter, to było łatwe do przewidzenia. Obiekt będzie dostosowany wysokością zabudowy do pięknych kamienic po drugiej stronie C-Skłodowskiej (jadąc w kierunku Szczytnickiej) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erni Re: Echo Investment wybuduje CH za 300 mln zł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.04, 16:28 Ale bedzie rozryte!!! Wyobrazcie sobie jednoczesnie budowa centrumi i ronda!! HAHA juz nie moge sie doczekac!. Grunwald i okolice stal sie najwiekszym placem budowy chyba od zakonczenia II wojny swiatowej. :))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
rzeczpospolita1 Re: Echo Investment wybuduje CH za 300 mln zł 03.08.04, 16:47 HEHEHE !! :))) A KTOŚ TU PISAŁ O UDROŻNIENIU PL.GRUNWALDZKIEGO ... A TYMCZASEM WYCHODZIN NA TO, ZE PRZEZ JAKIS ROK, ALBOI DLUZEJ BEDZIE ON W OGOLE NIEPRZEJEZDNY :) CHYBA, ZE BEDZIE TAK JAK MA BYC Z GALERIA LEGNICKA ... "PIERNĄ I JUZ" HEHEH :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erni Re: Echo Investment wybuduje CH za 300 mln zł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.04, 16:50 Dla mnie grunwald moze byc nie przejezdny i przez 2 lata. Tylko zeby zostal odbudowany (a raczej zbudowany). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: Echo Investment wybuduje CH za 300 mln zł IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 03.08.04, 16:55 Ciekawe jak rozwiążą sprawę parkingu dla tego kompleksu. Podziemny pod tym całym centrum czy ulokują go na dachu (jak w G.Dominikańskiej)? no i co ze stacją beznynową Orlenu? :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erni Re: Echo Investment wybuduje CH za 300 mln zł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.04, 17:13 Na dachu bedzie ogród zimowy. Przed chwila pokazywali w Teleexpresie. Z tego co zdazylem dojrzec to bedzie mial ten budynek jakas dziwna kule, lub kopule od strony fasady. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis widziałem :) IP: 213.199.196.* 03.08.04, 17:14 wizualki w telexpresie przez 5 sekund.Jedna niska bryła ale po lewej stronie tzn od strony szczytnickiej cos wysokiego. Ogród zimowy na dachu! Odpowiedz Link Zgłoś
rzeczpospolita1 Re: widziałem :) 03.08.04, 17:19 Gość portalu: Rafis napisał(a): > wizualki w telexpresie przez 5 sekund.Jedna niska bryła ale po lewej stronie > tzn od strony szczytnickiej cos wysokiego. Ogród zimowy na dachu! hehe!!!!! RAFIS TEŻ WIDZIAŁ KOTECKA :)))) WIĘC TO CHYBA NAPRAWDE BYŁ KOTECEK :) WIDZIAŁ KTOŚ JESZCZE KOTECKA ?? :))))) Odpowiedz Link Zgłoś
rzeczpospolita1 Re: Echo Investment wybuduje CH za 300 mln zł 03.08.04, 17:13 POWTÓRZE MOJE PARADOKSALNE, LECZ PRAWDZIWE SŁOWA : 45MLN TO DUŻO, ALE 300 MLN TO MAŁO :))))) DOMINATY NIE BEDZIE :( TARGOWISKO PRAWDOPODOBNIE ZOSTANIE :( CHOC TO JESZCZE ZA WCZESNIE ABY PISAC O TYM CZY DOGADAJA SIE Z PSS PÓŁNOC ( CHYBA PÓŁNOC ) ELEWACJI NA WZOR KAMIENIC PRZY SZCZYTNICKIEJ I SKŁODOWSKIEJ TEŻ CHYBA NIE BEDZIE, (A TAKA MI SIĘ MARZYŁA) BO JAKOS MI SIE NIE WIDZI TAKOWA W ZESTAWIENIU Z PREJSCIAMI NADZIEMNYMI :( 40 000 M2 TO TEZ NIE ZA DUZO, ALE TO PRZECIEZ TYKLO 4 PIĘTRA, GDYBY BYLA DOMINATA TO AUTOMATYCZNIE ZWIEKSZYLABY POWIERZCHNIE :) 300MLN ZL TO JAKIES 70 MLN EURO, A BYLE "złote hujasy" KOSZTUJA OK 400 MLN EUROSÓW :( 1500 MIEJSC PRACY I 5000 PRZY BUDOWIE TO CALKIEM SPORO :) NIC TO ... MIEJMY NADZIEJE,ZE NIE BEDZIE TO BYLE BLASZAK, ANI PRZESADNA SZKLARNIA... WYGLĄDA NA TO, ZE ECHO INVESTMENT ZAPROJEKTOWALO WSZYSTKO "POD MIASTO" I DLATEGO WYGRALO... JEDYNY Z TEGO PLUS, ZE KLAWIATURE MAM NOWĄ I MOGĘ SIĘ ZNOWU UDZIELAĆ NA fORUM :))) CIESZMY SIĘ, ZE PLAC ZOSTANIE ZAGOSPODAROWANY I MIEJMY NADZIEJE ZE CHOC ARCHITEKTIRA BEDZIE SPELNIALA NASZE OCZEKIWANIA PRZECIWNIE DO KOSZTOW INWESTYCJI :D YYY... WLASNEI W TELEEXPRESIE DALI INFO O TYM ... POKAZYWALI WIZUALKI ... TZN TYLKO SZKICE ... "CHYBA WIDZIAŁEM KOTECKA" CYLI JAKAŚ DOMINATE OD STRONY TARGOWISKA ... :))))))))))) YYYYYYY ... NIE WIEM .. PAPA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: Echo Investment wybuduje CH za 300 mln zł IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 03.08.04, 17:24 Panowie spokojnie. rozumiem, że adrenalinka skoczyła, ciśnienie też ale.....pamiętajcie, te wszystkie pierwsze wizualki, informacje to coś bardzo wstępnego, nawet nie konkretny projekt... Dopiero teraz zostanie dopracowany w szczegułach wygląd tego centrum, jego poszczególnych części. ECHO przedstawiło projekt, który spełnia niemal wszystkie kryteria stawiane w przetargu przez miasto. Jest to twz projekt wstępny. To był przetarg ofertowy, a nie konkurs architektoniczny... Odpowiedz Link Zgłoś
svarte_sjel Re: Echo Investment wybuduje CH za 300 mln zł 03.08.04, 18:58 rzeczpospolita1 napisał: > JEDYNY Z TEGO PLUS, ZE KLAWIATURE MAM NOWĄ I MOGĘ SIĘ ZNOWU UDZIELAĆ NA > fORUM :))) No patrz. Nowa, a już zepsuta :^P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erni Fakty o 18. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.04, 17:17 Dobra to teraz czekamy na fakty o 18. Tam pokaza pewnie troche wiecej :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis GTC IP: 213.199.196.* 03.08.04, 17:30 własnie przeczytałem, że 5ta firma planuje w najbliższej przyszłości inwestycje w Polsce i za granica na kwote 700 mln zł... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: GTC IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 03.08.04, 17:38 No niestety ale okazuje się, że jednak większość kasy pójdzie na projekty w Warszawie. www.money.pl/gieldy/wiadomosci/20040802/71832/ Ale ja po cichu liczę na inwestycję GTC (biurową) we Wrocławiu. Miało powstać ponad 10 tys m2 pow biurowej (10-11 kondygnacyjny biurowiec GTC/ORBIS na skrzyż Powst Śl i Swobodnej (obok BP Centrum)... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jester Re: Fakty o 18. IP: 217.97.139.* 03.08.04, 17:32 w faktach tez nie pokażą nic konkretnego, bo to co mieli na konferencji za dutkiewicza plecami było słabo zrobione. wizualizacje będą dopiero we wrzesniu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Radio Wrocław info... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 03.08.04, 17:33 Przed chwilą sporo o Grunwaldzie mówili w Radio Wrocław. Pani Danek z UM mówiła, że wygrało ECHO, bo spełniło niemal wszystkie wymagania miasta odnośnie kształtu centrum i jego funkcji. Dobra wiadomość dla Kota. Pan wiceprezydent Grehl mówił, że w centrum znajdzie się dużo ogólnodostępnej przestrzeni, pasaże z zielenią, ogród zimowy na dachu, duża część centrum będzie otwarta całą dobę (pasaże?). Powstanie część kongresowa z zapleczem. Duża część rozrywkowa z bardzo dużą ilością różnego rodzaju knajpek i restauracji oraz część akademicka (?). Prezydent Dutkiewicz mówił o wielkim sukcesie miasta, ze udało się osiągnąć tak wielką kwotę pieniędzy za tą działkę (specjaliści mówili, że 30 mln to cena niemal zaporowa, a tu udało sie sprzedać teren za 45 mln + 13 mln na infrastrukturę drogową. Na koniec było o planach przebudowy placu i ze miasto samo wyłoży na to 40 mln zł, ale oprócz tego mają dojść pieniądze od inwestora (te 13 mln) plus środki z UE. Miasto zamierza kompleksowo zająć się nie tylko całkowitą przebudową placu ale i całej Osi Grunwaldzkiej (do mostu Szczytnickiego), Czyli wychodzi, ze ten plan o którym niedawno dyskutowaliśmy, zrobienia deptaków po obu stronach Osi jest jak najbardziej realny! Odpowiedz Link Zgłoś
svarte_sjel Re: Radio Wrocław info... 03.08.04, 19:00 Gość portalu: ! napisał(a): > Miasto zamierza kompleksowo zająć się nie tylko całkowitą przebudową placu ale > i całej Osi Grunwaldzkiej (do mostu Szczytnickiego), Czyli wychodzi, ze ten W drugą stronę też chyba. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: 3 pietra... ech... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 03.08.04, 17:58 Lolo przypomnę Ci tylko, że dominatę wysokościową w tym obiekcie planowaliśmy wyłącznie my - na tym forum. nigdzie i nigdy nie było powiedziane, że będzie to obiekt z jakąkolwiek dominatą. To sprawa inwestora, że nie był/nie jest zainteresowany budową powiedzmy 15-20 piętrowej dominaty... Skoro tyle zapłacił za ten teren i pasuje mu tyle m2 pow użytkowej, to nie nam za niego decydować... Miasto też nie wymagało żadnej dominaty w tym projekcie... Spokojnie Lolo, świat się z tego powodu nie zawali. Ja już pisałem, że osobiście widzę taką dominatę wysokościową na działce po przeciwnej stronie placu, na tej narożnej działce z C-Skłodowskiej, tuż obok obecnego mini dworca MPK... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis 4 piętra :) IP: 213.199.196.* 03.08.04, 18:00 Mnie cieszy ogród na dachu chyba kiedys postulowałem takie rozwiązanie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
rzeczpospolita1 Re: 4 piętra :) 03.08.04, 18:14 ALE SZKICE SA DOSC CIEKAWE :) W TLE WIDAC JAKĄŚ WIERZĘ ... A W CENTRALNYM MIEJSCU JEST KOPUŁA ( PRAKTYCZNIE KULA WLEWAJĄCA SIE W BUDYNEK ) ! WIĘC MOŻE DOMINATA "KOTECEK" BEZ SKOJAŻEN Z Kotbehomot-em ;) BĘDZIE :) MI TO WYGLĄDA JAKBY MIAŁA ONA STANĄĆ W MIEJSCU TARGOWISKA - TO BY ZNACZYLO, ZE CHYBA echo JEST ZAINTERESOWANE TĄ DZIAŁKĄ :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: 4 piętra :) IP: 213.199.196.* 03.08.04, 18:27 a ta dominanta to nie ejst przypadkiem jeden z sedesowców wystajacy z daleka? :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: 4 piętra :) IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 03.08.04, 18:29 Będę przypominał do znudzenia :) To jest na razie jedynie wstępny projekt, bardziej taka wizja niż konkretny, gotowy projekt do realizacji. Projekt końcowy pewnie będzie gotowy do lutego-marca 2005 i wtedy też ruszą właściwe prace budowlane. Podejrzewam, że może we wrześniu ruszą wykopki (tak jak na działce LC)...żeby ECHO było gotowe na rozpoczęcie prac budowlanych na wiosnę... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wro2015 Re: 4 piętra :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.04, 19:23 no pieknie bedziemz mieli debilne przejscia nadziemne... juz widze te ;piekne rzmpz dla wozkow niepelnosprawnzch, ktore beda sie winely... to nie sa perzferja a miasto!!! po co pryejscia nadyiwmne? O co tu chodzi? jak juz cos takiego cczytam to mnie sie nie dobrze robi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lolo Re: 4 piętra :) IP: *.rozanka.wroc.pl 03.08.04, 21:20 z tego co zdarzylem zauwazyc w TeDe bedzie 1 tunel pod ziemia ciagnacy sie od srodka pustego placu pod przystankami na srodku ronda i skreci lekko lukiem w strone polibudy. Te naziemne chyba maja polaczyc sie z "pasazem" przy sedesowcach... ta dominata widoczna na szkicach to jeden sedesowiec. Ogolnie bryla malo ciekawa - kula w srodku zupelnie nie pasuje... no nic poczekajmy na dokladna wizualizacje. Odpowiedz Link Zgłoś
svarte_sjel Re: 4 piętra :) 04.08.04, 09:34 Gość portalu: wro2015 napisał(a): > perzferja a miasto!!! po co pryejscia nadyiwmne? O co tu chodzi? jak juz cos Po to, żeby z "Manhattanu" nie było trzeba schodzić o dwie kondygnacje w dół. Czy to tak trudno wymyślić? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lolo 4 kondygnacje = 3 pietra + parter IP: *.rozanka.wroc.pl 03.08.04, 21:36 :( Wroclaw "city" Odpowiedz Link Zgłoś
radical-w-w Re: 4 kondygnacje = 3 pietra + parter 04.08.04, 02:18 ALBO, CO GORSZA, 4 KONDYGNACJE, TO BEDĄ 2 PIĘTRA, PARTER I 1 POZIOM POD ZIEMIĄ, CZYLI ZALEDWIE 2 PIĘTROWY PLACEK, A WIĘC NĘDZA I TRAGEDIA DO KWADRATU !!! W CENTRUM MIASTA COŚ TAKIEGO, BEZ ŻADNEJ BIUROWEJ DOMINANTY, CHOĆBY GŁUPIE 10 PIĘTER BIUROWYCH PRZY SAMYM GŁOWNYM SKRYZOWANIU !!! I JESZCZE TE DEBILNE KLADKI NADZIEMNE, KTÓRYMI NIKOMU NIE BEDZIE SIE CHCIAŁO CHODZIĆ !!! I SYMBOLICZNE PRZEJSCIE PODZIEMNE DO PRZYSTANKÓW NA SRODKU PLACU....A CO Z TYMI KTÓRZY Z RÓZNYCH KIERUNKÓW IDĄĆ CHCĄ PO PROSTU SZYBKO PRZEJSC PRZEZ PLAC W DOWOLNYM KIERUNKU ? OCZYWISCIE W/G WŁADZ MIASTA POWINNIŚMY SKAKAĆ POD NIEBIOSA , BO TO BĘDZIE COŚ WIĘCEJ NIŻ PARTEROWY BLASZAK HIPERMARKETU...:) !!! CZARNO TO WIDZĘ... CHYBA ZMIENIĘ NICK NA "RADICALLY PESIMIST" DUTKIEWICZ NASZYM GURU ;) Odpowiedz Link Zgłoś
svarte_sjel Re: 4 kondygnacje = 3 pietra + parter 04.08.04, 09:35 radical-w-w napisał: > I JESZCZE TE DEBILNE KLADKI NADZIEMNE, KTÓRYMI NIKOMU NIE BEDZIE SIE CHCIAŁO > CHODZIĆ !!! Naprawdę sądzisz, że wszyscy będą woleli schodzić dwa piętra w dół do podziemnego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maxWroc Re: Echo Investment wybuduje CH za 300 mln zł IP: *.kalisz.cvx.ppp.tpnet.pl 03.08.04, 19:11 buu myslalem ze dzisiaj beda dostepne dokladne wizualki-bede musial ogladac fakty wroclaw, moze tam cos pokaza albo jutro w wyborczej.Co to znaczy "wstepny projekt" przeciez wlasnie projekt architektoniczny powinien byc jedna z glownych przeslanek wyboru danej oferty i projekt powinien byc dokladny i wiazacy bo jak nie to potem sie skonczy jak z geantem na gadowie-postawia 4 pietrowe tesco z kinem i tulipanami na dachu...jestem jednak dobrej mysli i jedynie tej dominanty chocby niewielkiej mi brak no ale trzeba czekac na dokladne wizualki-wiadomo chociaz kto projektuje? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: $ Re: Echo Investment wybuduje CH za 300 mln zł IP: *.rozanka.wroc.pl 03.08.04, 19:27 Ciekawe kto dla nich robi projekty,czy mają jakieś ulubione biuro architektoniczne czy korzystają z usług architektów w miastach gdzie budują? A tak trochę abstrahując to widać że Wrocław złapał drugi oddech inwestycyjny,kula śnieżna poszła w ruch. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: Echo Investment wybuduje CH za 300 mln zł IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 03.08.04, 19:36 $ - po prostu zaczyna przynosić wymierne, namacalne efekty polityka proinwestycyjna miasta, dobre pomysły Prezydentów Dutkiewicza i cichego bohatera - viceprezydenta Adama Grehla (podobno inwestorzy bardzo go chwalą i cenią, jako doskonałego partnera do rozmów i inwestycji)... Przychodzą nowi inwestorzy produkcyjni, przychodzą nowi inwestorzy na rynek nieruchomości...pomaga także poprawa nastrojów w gospodarce, uspokojenie sytuacji na rynku...pewien boom w gospodarce... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: Echo Investment wybuduje CH za 300 mln zł IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 03.08.04, 19:30 "Wstępny projekt", że po prostu to co przedstawiono, to pewien zarys tego obiektu, jego mniej więcej wielkość, kształt, na razie bez szczegółowych detali i wykończenia poszczególnych części. Pokazanie komisji przetargowej, co będzie się w tym obiekcie znajdowało i mniej wiecej w której częsci... Żaden inwestor nie wykona pełnego, docelowego, ostatecznego projektu, bez wcześniejszego rozstrzygnięcia przetargu... Teraz ECHO moze przystąpić do opracowywania końcowego, docelowego projektu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: slawek Re: Echo Investment wybuduje CH za 300 mln zł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.04, 20:32 Jeszcze GTC ma czas na zaskarżenie przetargu. Teraz ruch należy do nich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maxWroc Re: Echo Investment wybuduje CH za 300 mln zł IP: *.kalisz.cvx.ppp.tpnet.pl 03.08.04, 20:58 no to co pokazala wyborcza nie napawa optymizmem-troche to przypomina namiot jaki stal tam pare lat temu z jakas kopula:( miejmy nadzieje ze dokladny projekt bedzie lepszy od tego czegos-niestety o czyms w stylu sony center i kilku budynkach mozemy pomarzyc-bedzie druga galeria dominikanaska-obym sie mylil... napisali ze projektowali architekci z echo i krakowa ale ze jeszcze zaprosza kogos z wrocka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: Echo Investment wybuduje CH za 300 mln zł IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 03.08.04, 21:02 Echo Investment wygrało przetarg na pl. Grunwaldzki Maciej Miskiewicz 03-08-2004, ostatnia aktualizacja 03-08-2004 20:32 Kielecka firma Echo Investment wybuduje nowe centrum na pl. Grunwaldzkim. Za 2,8 ha gruntu spółka zapłaci miastu 45 mln zł, a 1500 osób znajdzie pracę We wtorek ogłoszony został wynik przetargu. Startowały w nim dwie firmy: Globe Trade Center z Warszawy i Echo Investment z Kielc. Wygrała ta ostatnia. - Zadecydowała cena. Była wyższa od oferty GTC - tłumaczy Rafał Dutkiewicz, prezydent Wrocławia. Ile zaproponowało GTC? Nie wiadomo. Dutkiewicz: - Prosili o niepodawanie tej informacji. Echo zaproponowało, że za 2,8 ha gruntu zapłaci 45 mln zł i postawi tam wielofunkcyjne centrum: handlowo-rozrywkowo-kulturalne. Ale to nie wszystko. Firma zadeklarowała też, że za 13 mln zł wybuduje przejście podziemne pod zmodernizowanym skrzyżowaniem na pl. Grunwaldzkim i dwie kładki. Jedna połączy nowe centrum z galerią przy tzw. sedesowcach, drugą będzie można przejść nad ul. Piastowską. Zwycięzca nie ukrywa radości. - Tak atrakcyjnych miejsc jest w Polsce coraz mniej. Tym bardziej cieszy nas ten sukces - mówi Piotr Gromniak, członek zarządu Echo Investment SA. Nowe centrum będzie miało cztery kondygnacje. Co będzie w środku? W podziemiu, na parterze i na pierwszym piętrze większą część powierzchni zajmą sklepy i punkty usługowe (w sumie ok. 35 tys. mkw.). Ale prezydent zastrzega: - Nie będzie to żaden hipermarket tylko galeria handlowa. Inwestorowi zależy, by nowe centrum stało się miejscem, w którym wrocławianie będą chcieli spędzać wolny czas. Dlatego na drugim piętrze zmieści się siedem sal kinowych, restauracje, kręgielnia i kluby fitness. - A w całym centrum będzie bardzo dużo zieleni. - zapewnia Gromniak. Przez trzy piętra będzie przenikał zadaszony ogród spacerowy. Zieleń będzie też na części dachu. Pozostałą jego część zajmie akademickie centrum konferencyjne. Kierowcy będą mogli zostawić samochody na wielopoziomowym parkingu na 1272 miejsca. Cała inwestycja ma kosztować ok. 300 mln zł. Pracę znajdzie tam ok. 1500 osób. Nowe centrum nie ma jeszcze nazwy. Roboczy szyld to: Galeria Echo - Plac Grunwaldzki. Jak będzie wyglądać centrum? Wstępną koncepcję opracowali architekci Echo Investment i krakowskiego biura MOFO. Goremniak: - Szczegóły musimy dopracować. Na pewno do współpracy przy projekcie zaprosimy kogoś z Wrocławia. Oprócz prac nad projektem w najbliższych tygodniach inwestor zamierza rozpocząć rozmowy z potencjalnymi dużymi najemcami. Kiedy otwarcie? - Jeżeli nie będzie żadnych nieprzewidzianych przeszkód to w IV kwartale 2006 roku - zapowiada Piotr Gromniak. Mała wizualka: bi.gazeta.pl/im/2211/z2211416G.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erni Re: Echo Investment wybuduje CH za 300 mln zł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.04, 21:10 Dzieki temu budynkowi zaczyna mi sie podobac GD :). Boze dlaczego teraz projektuje sie takie gówno? A przeciez mozna inaczej. W londynie sa takie piekne nowe budowle, a tutaj jakis tandetny sputnik. :)) Za 30 lat beda debaty nad wyburzeniem tego czegos. Tak samo jak juz trwaja debaty nad wyburzeniem nowego targu. Ale i tak sie ciesze ze zostanie zabudowany plac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: Echo Investment wybuduje CH za 300 mln zł IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 03.08.04, 21:13 Nawet w Gazecie napisali Wam, że to WSTĘPNY PROJEKT. Nawet nie znamy wizualek jak będzie wyglądać docelowo ten obiekt, a niektórzy już narzekają. Może ECHO pozwoli mi zmienić zdanie o większości ich dotychczasowych realizacji i dokonań? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erni Re: Echo Investment wybuduje CH za 300 mln zł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.04, 21:21 A ja głupi miałem cichą nadzije na takie wrocławskie zlote tarasy.. :)) Mam nadzieje ze projekt zostanie zmieniony. Tak jak bylo z NCC. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marc Re: Echo Investment wybuduje CH za 300 mln zł IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 03.08.04, 21:45 akurat większą wiochę niż "złote tarasy" to trudno sobie wyobrazić...knot który mógłby stanąć wszędzie czyli nigdzie, mający głęboko w dupie MIASTO. tak jak nic mnie nie wkurza tak jak ci "ekolodzy" od robienia kasy na blokowaniu inwestycji, tak tym razem nieba bym im przychylił. a tym projektem na Grunwaldzki nie ma się co podniecać - to nie był żaden konkurs , tylko PRZETARG na konkretną działkę - jak sam Dutkiewicz powiedział- zdecydowała kasa. Echo wybuliło najwięcej, kupiło teren - i może sobie na nim postawić cokolwiek zgodnego z miejscowym planem zagospodarowania . przypomnijcie sobie "hotel typu Sheraton" kacyka Nawrata czy NCC, o Geancie już ktoś wspomniał Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lolo moze maly nacisk mailowy na inwestora? IP: *.rozanka.wroc.pl 03.08.04, 21:24 nie wiem czy to cos da ale Grunwald zasluguje na cos konkretnego a nie takie badziewie - Galeria Dominikanska 2 :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erni Re: masakra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.04, 21:25 Jeszcze wszyscy pokochacie Galerie Dominikanska :)))))))))))))))) Tak to jest jak wiocha kupuje tereny w centrum miasta, to potem wioche chce postwic. To projekt dobry do Kielc i zielonej góry a nie dla Wrocławia. Co on ma wspolnego z architektora wrocławia i archiotektora otaczjacego miejsca? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lolo Re: masakra IP: *.rozanka.wroc.pl 03.08.04, 21:35 to samo sobie o GD pomyslalem... jeszcze polubie ten projetk... moze zrobimy nacisk mailowy do inwestora by zrobil cos w innych kolorach... o innym ksztalcie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: masakra IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 03.08.04, 21:38 Pytanie: czytaliście co napisałem kilka postów wcześniej? Widzieliście ostateczny projekt, szczegółowe wizualki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erni Re: masakra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.04, 21:40 ! nie denerwuj sie czytalismy. po prostu nie moge sie nadziwic. Ktos z UM powiedzial wczoraj ze ten projekt wygral bo dobrze wpisuje sie w architekture grunwaldu... jakos nie widze tego :))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erni Re: masakra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.04, 21:39 >cos w innych kolorach... o >innym ksztalcie... Masz poczucie humoru :)))). Ten projekt nadaje sie tylko do kosza lub calkowitego przeprojektowania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: masakra IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 03.08.04, 21:45 Myślę, że ECHO powinno skontaktować się z Wro2015 :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! a......... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 03.08.04, 21:48 a swoją drohą postaram się kiedyś załatwić Wam wizualkę jakiegoś nowo projektowanego obiektu, wizualkę wielkości wyświetlacza w tel komórkowym, wstępną wizualkę i będziecie ją oceniać :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erni Re: a......... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.04, 21:53 Czekamy, czekamy..:)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marc projekt i projektanci IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 03.08.04, 22:03 wracając do "projektu" biuro MOFO, które go przygotowało, to nie są jakieś chłopki roztropki z Kielc - w 2000 zdobyli Grand Prix na Biennale Architektury w Krakowie, czyli najbardziej prestiżowym konkursie architektonicznym w Polsce. obejrzyjcie sobie ich stronę...www.mofo.pl/ widać, że od jakiegoś czasu "obstawiają" ECHO - to oznacza,że raczej wrocławscy architekci wzięci do pomocy, o czym wspominają w artykule wyborczej , będą służyli raczej za popychadła w urzędach. może to i lepiej :-) kolejny projekt EL studio to byłaby pewnie przesada :-)a można by trafić znacznie, znacznie gorzej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erni Re: projekt i projektanci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.04, 22:06 Widocznie sie nie znam. Ale z ich strony wynika ze oni maja najwieksze doswiadczenie w projektowaniu... hipermarketow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marc Re: projekt i projektanci IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 03.08.04, 22:18 rzeczywiście zaprojektowali jedno TESCO w Galerii Echo w Kielcach i kilka marketów Championa. to ich rzeczywiście dyskwalifikuje. nie mówię, że to jest najwyższa półka architektów w Polsce...(choć naprawdę Biennale robi wrażenie) - ale nie jest to usługowe, podczepione pod dewelopera biuro projektowe, które zrobi wszystko co właściciel każe. a z ocenami proponowałbym poczekać. po pierwsze - rzeczywiście nic z tego obrazka nie widać, po drugie - jestem przekonany, że właściwy projekt nie będzie miał z tą koncepcją wiele wspólnego. zrobili kilka obrazków, żeby spełnic warunki przetargu i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rzeczpospolita1 Re: a......... IP: 62.111.144.* 03.08.04, 22:26 NIE NO "!" !!!!!!!! NIE MA CO UKRYWAC,ZE TE WIZUALKI JAK I CALY TEN PROJEKT TO JEDNA WIELKA ŻENADA... ŻAL MI DUPE ŚCISKA, ZE W OGOLE KTOS ZAPROPONOWAL TAKIE COS DLA WROCŁAWIA ! CHOCBY ZMIENILI ELEWACJE, KSZTAŁT I WIELE INNYCH TO I TAK BEDZIE WYGLADAŁO NA JAKAŚ SZOPE ! TO NORMALNY KROWI PLACEK ! TO NIE MA NAWET 20M WYSOKOSCI ... TO JAKAS MEGA SZOPKA BOŻONARODZENIOWA A NIE CENTRUM REKREACYJNO-HANDLOWE ... GALERIA DO TEGO, TO JAK SONY CENTER DO BIEDRONKI NA PSIM POLU ! WIEM, ZE MOJE OSĄDY SĄ O KANT D**Y WYTRZEĆ I WIEM, ZE NIE WIEM JAK TO MA DO KONCA WYGLĄDAC, ALE TEGO CO TO NASZKICOWAŁ TO POWINNI POWIESIĆ ZA JAJA NA MOŚCIE ZWIERZYNICKIM, ZEBY MOGŁ SIE DOBRZE WPATRZEC W PL.GRUNWALDZKI ... BĘDĄ MI TU KITY WCISKAC ZE TO PASUJE DO OTOCZENIA... SZOPA Z PRZEKĄTNYM DACHEM ! 4 POZIOMY ... JA WIDZE LEDWIE 3 I JAKIS MUREK ... A TEN OGRÓD POD DACHEM TO CHYBA CHCA W TEJ KOPULE ZMIESCIC ... W OGOLE W WYBORCZEJ PISZĄ, ZE POW. HANDLOWA MA ZAJĄC 35TYS M2... WIEC NA KINO NA PODDASZU I WSZYSTKO INNE PRZYPADA 5 TYS METROW 2 ... HEHE DOBRE SOBIE ... POWODZENIA ŻYCZE ... dobranoc >>> adieu <<< z francuska: żegnaj ... :) I NIE PISZ, ZE TO !TYKLO! WSTEPNY PROJEKT, BO TO JUZ WIEMY... JEDNAK ZA SAM ZAMYSŁ GOŚĆ POWINIEN WISIEĆ I DYNDAC JAJKAMI PRZED CAŁĄ POLSKA ! WIOCHA, ŻENADA, KICHA, MASAKRA, BŁAZENADA, CYRK NA KÓŁKACH ... :) NIE WIEM CZY SIĘ SMIAĆ CZY PŁACKAĆ ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erni Re: a......... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.04, 22:29 Ja sie smieje i ciesze jednoczesnie ze znika pastwisko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marc Re: a......... IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 03.08.04, 22:52 ty rzeczpospolita, to chyba masz jakieś rozdwojenie jaźni, w poprzednim poście jeszcze Ci sie podobało - "ciekawe szkice" "TO NIE MA NAWET 20M WYSOKOSCI " - kurczę a ile byś chciał ??? 20 m to siedem przecietnej wysokości pieter w "normalnym" budynku... myślisz, że GD ile ma ? też mi sie to , co widzę średnio podoba. nawet mniej niż średnio.ale mówię - easy ! ten projekt NIC nie znaczy. pewnie, że lepiej by było,żeby w warunkach przetargu było zorganizowanie przez zwycięzcę konkursu - ale nie było. więc pocieszam sie tym, że architekci , którzy będą toto projektować, przynajmniej nie urwali się z choinki.( choć to też pojęcie względne i rzecz gustu - pewnie wielu osobom podobałby się np kolejny knot w stylu Archicomu) Odpowiedz Link Zgłoś
radical-w-w Re: Echo Investment wybuduje CH za 300 mln zł 04.08.04, 02:31 A WIĘC JEDNAK BIDA Z NĘDZĄ !!! TRAGEDIA DO SZEŚCIANU !!! TO, CZEGO SIĘ OBAWIAŁEM - "NIEZLICZONE", BO AŻ 4 KONDYGNACJE, TO PIWNICA, PARTER I AŻ 2 (sic!) PIĘTERKA..... WYĆ SIĘ CHCE !!! I DO TEGO TA WIZUALKA - ARCHITEKTURA I BARWY NAMIOTU CYRKOWEGO Z "GENIALNĄ" WRĘCZ KOPUŁĄ..!!!! NAWET JAK ZRETUSZUJĄ TEN PROJEKT, TO I TAK GENERALNE JEGO ZAŁOŻENIA POKAZUJĄ, ŻE OBIEKT BĘDZIE SPIEPRZONY NA MAXA !!! SZCZERZE MÓWIĄĆ ŻYGAĆ MI SIĘ CHCE,A NIE PISAĆ DALEJ !!! WYBACZCIE RADICAL Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erni Blue City IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.04, 21:59 Ta kula przypomniala mi Blue City w Warszawie. Jedno co mnnie frapuje pozytywnie w tym obiekcie to wysokosc. OPopatrzcie ta kopula ma chyba z 30 m . Wydaje sie byc wyzsza niz secesja na grunwaldzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: Blue City IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 03.08.04, 22:04 Ta kopuła byłaby bardzo porządana na obiekcie, który powstanie na działce Nawrata na pl Dominikańskim. Nawiazywałaby do kopuły, która znajdowała się na budynku Poczty Głównej, jaki stał na Dominikańskim do 1945 roku... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! nnnnnn IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 03.08.04, 22:35 rzeczpospolita1 bierzesz wszystkie złe nawyki od Wro2015 :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: reczpospolita1 Re: nnnnnn IP: 62.111.144.* 03.08.04, 22:45 PSEPRASHAM !!! W TAKIM RAZIE NIE ODZYWAM SIE DOPUKI NIE WYTRZEŹWIEJE :))))) MARTINI Z ŻUBRÓWKA KOPIE RÓWNO ... MÓWIE WAM SPRÓBUJCIE .. :) NIE MARTW SIE O MNIE "!" JA JESTEM INDYWIDUALNOSCIĄ ... NIE MAM AUTORYTETÓW, ANI UZALEŻNIEŃ :) ALE TEN PROJEKT MNIE PO PROSTU BAWI DO ŁEZ ... AŻ MUSIAŁEM SIE UPIĆ, ŻEBY MI PRZESZŁO :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RZECZPOSPOLITA1 Re: Blue City IP: 62.111.144.* 03.08.04, 22:40 CO!!?? GDZIEŚ TY JĄ WIDZIAŁ ???!!! 30 M ... ??? HEHE 8-10M TO MOZE JEJ DAJĘ ... JESLI NA WIZUALCE JEST PRZEDSTAWIONA POŁUDNIOWA SCIANA TEJ ŻENADY(czyt. galerii) TZN., ZE PATRZYMY NA NIA ZE ŚRODKA PRZYSZŁEGO RONDA ... MNIEMAM, ZE MAM POWODY BY TEZY SWEJ NIE ZMIENIAC :) W TAKIM RAZIE WEZ SOBIE PROPORCJE DŁUGOSCI DO WYSOKOŚCI TEJ ŚCIEANY ... DLA MNIE SZCZYT KOPUŁY TO 20-25M NAD ZIEMIĄ :) FAKT NIEZAPRECALNY ... JESTEM PIJANY I MOGĘ ŹLE PATREC :)))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lolo %%%% IP: *.rozanka.wroc.pl 03.08.04, 22:44 jak juz o piciu mowa to polecam nowe piwko z PLUS'a: BELFAST ma 8% alkoholu niech sie dzieje co chce ja juz stracilem jakakolwiek nadzieje na to, ze we Wroclawiu powstanie cos naprawde interesujacego i godnego tego miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erni Re: %%%% IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.04, 22:45 Belfast mowisz. Trezeba sprobowac. Niezle musi kopac :)) w koncu belfast to nie przelewki :)))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: %%%% IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 03.08.04, 22:46 niech sie dzieje co chce ja juz stracilem jakakolwiek nadzieje na to, ze we Wroclawiu powstanie cos naprawde interesujacego i godnego tego miasta -------------- ............................. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kotbehemot To jest juz koniec:( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.04, 22:47 i nie ma juz nic. Po prostu przez ostatnie dwa dni zadano mi tak smiertelne ciosy, ze chyba przestaje wogole sie wypowiadac w tym temacie. Najpierw zniszczono najpiekniejszy wroclawski most malujac go na kolor spranych damskich gaci (czemu nie na rozowy?!) a teraz jeszcze zabudowuje sie ostatnie miejsce ktore moglo byc wielkomiejskie w tak tandetny sposob. Co to sa za pier**** kladki co to wogole za gowno?! Zaslonia os widokowa ulicy Szczytnickiej!!!! Przeciez to tak piekne i charsakterystyczne miejsce gdzie zaczyna sie Szczytnicka, po prostu brama ze srodmiejscia do starego miasta. Zalamka, to jest po prostu tak prowincjonalne myslenie ze brak mi slow i koncze swoja wysoka aktywnosc na forum na czas nieokreslony:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erni Re: To jest juz koniec:( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.04, 22:50 >Po prostu przez ostatnie dwa dni zadano mi tak smiertelne ciosy, ze chyba >przestaje wogole sie Dzieki Bogu ze koty maja 7 żyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: To jest juz koniec:( IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 03.08.04, 22:51 Zawsze pozostaje ci Kocie wyjazd do Berlina... Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erni SONY CENTRE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.04, 22:53 :)))))))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
radical-w-w Re: To jest juz koniec:( 04.08.04, 02:36 Gość portalu: kotbehemot napisał(a): > i nie ma juz nic. Po prostu przez ostatnie dwa dni zadano mi tak smiertelne cio > sy, ze chyba przestaje wogole sie wypowiadac w tym temacie. Najpierw zniszczono > najpiekniejszy wroclawski most malujac go na kolor spranych damskich gaci (cze > mu nie na rozowy?!) a teraz jeszcze zabudowuje sie ostatnie miejsce ktore moglo > byc wielkomiejskie w tak tandetny sposob. Co to sa za pier**** kladki co to wo > gole za gowno?! Zaslonia os widokowa ulicy Szczytnickiej!!!! Przeciez to tak pi > ekne i charsakterystyczne miejsce gdzie zaczyna sie Szczytnicka, po prostu bram > a ze srodmiejscia do starego miasta. > > Zalamka, to jest po prostu tak prowincjonalne myslenie ze brak mi slow i koncze > swoja wysoka aktywnosc na forum na czas nieokreslony:( MIŁO MI SIĘ ZGODZIĆ Z TOBĄ KOCIE I TO W CAŁEJ ROZCIĄGŁOŚCI :) SZKODA TYLKO,ŻE NASZE WŁADZE Z DUDUSIEM NA CZELE FUNDUJĄ NAM TAKIE TANDETNE GÓWNO (BO ŁAGODNIEJ TEGO NAZWAĆ NIJAK SIĘ NIE DA)!!! POZDR. R. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maxWroc Re: Echo Investment wybuduje CH za 300 mln zł IP: *.kalisz.cvx.ppp.tpnet.pl 03.08.04, 22:49 Moze jestem naiwny ale licze jeszcze ze to bedzie dobry projekt-poprostu trzeba czekac na dokldne wizualki choc zapowiedz ze beda 4 kondygnacje z czego jedna podziemna nie wrozy nic dobrego-toz to mniej niz ma GD!?! (chyba ze nie licza parkingow) Poza tym nawet jesli to jest tylko wstepny projekt to o kilku budynkach mozemy raczej zapomniec-bedzie zwykla galeria. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: Echo Investment wybuduje CH za 300 mln zł IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 03.08.04, 22:54 Maxwroc a na ile kondygnacji liczyłeś przy takim obiekcie? (pomijam dominatę wysokościową, bo to były nasze forumowe marzenia, a nie konkretna sprawa, zapisana w przetargu czy projekcie zagosp tej działki). I nie będzie to typowa galeria, bo taką być nie może... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erni ALE WIOCHA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.04, 23:04 Ale wiocha. Wrocław coraz bardziej zaczyna przypominać Poznań.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maxWroc Re: Echo Investment wybuduje CH za 300 mln zł IP: *.kalisz.cvx.ppp.tpnet.pl 03.08.04, 23:08 po pierwsze liczyl-em/ismy na kilka budynkow zroznicowanych wysokosciowo z jedna dominanta (nie jakims niewiadomo jak wysokim drapaczem chmur ale czyms zblizonym do sedesowcow co raczej nie jest jakos niewyobrazalnie trudne do realizacji a gdzie mogly znalezc sie np biura na ktore jest wielki popyt )- bedzie najprawdopodobniej jak ktos to ladnie nazwal krowi placek z kopulka ktory nijak sie ma do otaczajacej zabudowy! po drugie uwazasz ze 3 pietra tam pasuja??? przeciez naokolo masz same wysokie budynki-jak to bedzie wygladalo??? po trzecie-to nie bedzie zwykla galeria? to oswiec mnie w czym sie jej niezwyklosc przejawia??? po czwarte-jeszcze raz zaznaczam ze bardzo chce wierzyc w to ze ostateczny projekt bedzie dobry i nas zaskoczy pozytywnie (gorzej juz chyba byc nie moze) i zgadzam sie ze na tej wizualce duzo nie widac ale mam nadzieje ze to co przedstawia to tylko jakis wstep do wstepu wstepnego projektu:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: Echo Investment wybuduje CH za 300 mln zł IP: 213.199.196.* 03.08.04, 23:12 Ludzie zachowujecie sie jak idioci :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lolo Re: Echo Investment wybuduje CH za 300 mln zł IP: *.rozanka.wroc.pl 03.08.04, 23:24 zdrowa reakcja na chory projekt... nie mow, ze Ci sie to szkaradztwo podoba? Ten projekt bylby dobry gdzies na jakims osiedlu albo na bielanach ale nie w CENTRUM miasta przy DRODZE KRAJOWEJ WARSZAWA -> PRAGA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erni Re: Echo Investment wybuduje CH za 300 mln zł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.04, 23:14 >po trzecie-to nie bedzie zwykla galeria? to oswiec mnie w czym sie jej >niezwyklosc przejawia??? No jak w czym sie przejawia niezwyklosc. Widac przecie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: Echo Investment wybuduje CH za 300 mln zł IP: 213.199.196.* 03.08.04, 23:26 lolo a gdzie Ty widziałeś projekt? Ja nie widziałem zadnego projektu ale ja Ty go widziałes to pokaz nam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis kładki? IP: 213.199.196.* 03.08.04, 23:34 tylko niby z czym ma sie łączyc ta kładka na piastowskiej? :) przeciez tam nie ma budynku... Natomiast kładki do sedesów nie bedzie dopóki nie wyremontują tej niskiej czesci.Bo po cholere budowac kładke do sypiącego sie pasazu pod sedesami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lolo Re: Echo Investment wybuduje CH za 300 mln zł IP: *.rozanka.wroc.pl 04.08.04, 00:05 wstepny szkic pokazala GW nic 3/4 pietrowego w tym miejscu do mnie nie przemowi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: Echo Investment wybuduje CH za 300 mln zł IP: 213.199.196.* 04.08.04, 00:12 Gość portalu: lolo napisał(a): > wstepny szkic pokazala GW nic 3/4 pietrowego w tym miejscu do mnie nie przemowi taka wysokosc maja kamienice.Najwyraźniej wygrała ta koncepcja a nie wielkiego molocha na którego wielu liczyło. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: Echo Investment wybuduje CH za 300 mln zł IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 03.08.04, 23:51 MAX: po pierwsze liczyl-em/ismy na kilka budynkow zroznicowanych wysokosciowo z jedna dominanta (nie jakims niewiadomo jak wysokim drapaczem chmur ale czyms zblizonym do sedesowcow co raczej nie jest jakos niewyobrazalnie trudne do realizacji a gdzie mogly znalezc sie np biura na ktore jest wielki popyt )- bedzie najprawdopodobniej jak ktos to ladnie nazwal krowi placek z kopulka ktory nijak sie ma do otaczajacej zabudowy! ------------ Max, to były tylko nasze FORUMOWE, wyplbrzymione marzenia, które stały się już nierealne w momencie, kiedy wiadome nyło, że do przetargu stanęły GTC i ECHO. To nie Tishman, ING czy nawet ECE... Nie te pieniądze, nie ten poziom centrów, inwestycji... -------- po drugie uwazasz ze 3 pietra tam pasuja??? przeciez naokolo masz same wysokie budynki-jak to bedzie wygladalo??? ------------------- Pasować będzie wysokością do kamienic od str CSkłodowskiej, Dwudziestolatka ma za kilkanaście lat zniknąć z pow ziemi... Do sedesowców i brzydactwa Hawrylakowej pasowałyby tylko biurowce, hotele itp o wysokości od 10 do 15-20 pięter... ------------------------ po trzecie-to nie bedzie zwykla galeria? to oswiec mnie w czym sie jej niezwyklosc przejawia??? -------------------------- Max przeczytaj sobie raz jeszcze co ma się znależć w tym centrum... -------------------------- po czwarte-jeszcze raz zaznaczam ze bardzo chce wierzyc w to ze ostateczny projekt bedzie dobry i nas zaskoczy pozytywnie (gorzej juz chyba byc nie moze) i zgadzam sie ze na tej wizualce duzo nie widac ale mam nadzieje ze to co przedstawia to tylko jakis wstep do wstepu wstepnego projektu:) -------------------------- Ta wizualka i to co ECHO przedstawiło w tej chwili, to coś ala projekt zabudowy Grunwaldu wg BRW czyli tylko pobieżny szkic, model zabudowy, coś ala kilka kwadratów, prostokątów itp... Nie liczę na cuda, bo pisałem Wam co sądzę o dotychczasowych realizacjach ECHA... A najistotniejsze, o czym zapominacie, to że obiekt ten będzie kosztował 300 mln zł, a nie 300 mln euro czy dolarów... Na takie inwestycje dopiero przyjdzie u nas czas. Wolnego miejsca jest od cholery (pl Społeczny, Centrum Południowe itp...) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lolo disco polo city IP: *.rozanka.wroc.pl 04.08.04, 00:08 nie zdziwie sie jak na placu spolecznym powstanie hipermarket w kolorze wsciekłego różu - wprost idealne zestawienie do niebieskiego mostu grunwaldzkiego... miasto robi sie disco polowe! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis lolo IP: 213.199.196.* 04.08.04, 00:14 Mógłbyś nie zasmiecac tego forum głupimi wpisami? Forum główne juz zasmiecasz wątkami typu okupanci ale zluzuj choc tu. Nie każe Ci kochac tej wstepnej koncepcji która uważasz za projekt ale pewien poziom trzeba zachowac... pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lolo Re: lolo IP: *.rozanka.wroc.pl 04.08.04, 11:52 nie uwazam by pisanie o tym co sie dzieje na moim osiedlu we WROCLAWIU na forum OGOLNYM WROCLAW bylo zasmiecaniem forum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis jeszcze jedno IP: 213.199.196.* 04.08.04, 00:10 Zgadzam sie z ! co do powyzszego. Poza tym przypomniało mi sie ze w faktach Grehl mówił iz ma to być kontynuacja sródmiejskiej zabudowy w tamtym rejonie miasta i ten projekt spełnia te założenia. Tak wiec pewnie centrum będzie miało wysokosc kamienic na Szczytnickiej jak i Piastowskiej. Jednak niewyjasniony jets jeszcze los działki stykajacej sie z ta sprzedana od strony szkoły i targowiska. Co do inwestorów to na tyle ich stac.Więksi szykują sie na Centrum Południowe. Teraz trzeba poczekac na konkretny projekt architektoniczny. Funkcja obiektu zapowiada sie ciekawie, szczególnie ogród na dachu(mam nadzieje ze będa tam knajpy). Najwazniejsze zę sa chetni do inwestycji i miasto sie rozwija. Teraz czekamy na kolejne projekty, aquapark, Czarnecki, Nawrat... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: jeszcze jedno IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 04.08.04, 00:50 Dobrze, że jeszcze ktoś tu jest trzeżwy, a przede wszystkim trzeżwo myśli... To mi przywraca wiarę w to forum i chęć pisania... A niezadowolonym proponuję utworzenie specjalnego "FORUM MALKOTENTÓW" :))) Mnie też nie wszystko się podoba i nie uważam, że all w naszym mieście jest cacy ale nie zdecydowałbym się nigdy na ocenę projektu, nawet go nie widząc, a niektórzy z Was już wydali na ten projekt WYROK :( Sony Center, Potsdamer Platz to nie był, nie jest i nie będzie. Inna skala, inne miasto, inni inwestorzy, inne pieniądze, inny kraj... Jak ktoś tego nie rozumie.........to ja na to nic nie poradzę... Tęsknicie za Marianem Jurczykiem? To przeprowadżcie się do Szczecina, wtedy brak nowych inwestycji, nowych obiketów niemal gwarantowany... Wtedy nie będziecie musieli na żadne nowe inwestycje narzekać :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! ............więcej informacji IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 04.08.04, 00:59 Wiele razy naj... Środa, 4 sierpnia 2004r. Najdroższa działka jaką sprzedano w historii Wrocławia, najwyższa cena za metr kwadratowy gruntu w Polsce i najbardziej kontrowersyjna budowla w mieście w ostatnich kilku latach. W roku 2006 plac Grunwaldzki będzie miał rondo i wielką galerię. Galerię handlową na placu Grunwaldzkim zbuduje kielecka firma Echo Investement - komisja przetargowa wyłoniła wczoraj zwycięzcę najgłośniejszego tegorocznego przetargu. 2,8 hektara gruntu przy pl. Grunwaldzkim między domem studenckim Dwudziestolatka a wieżowcami tzw. Manhattanu Echo kosztowało zwycięzcę przetargu 45 milionów złotych. - To najwyższa cena, za jaką udało się sprzedać grunt nie tylko we Wrocławiu, ale i w Polsce - cieszy się Rafał Dutkiewicz, prezydent miasta. Zapłacą także za przejścia Cena wywoławcza wynosiła 32 mln zł. Oprócz firmy Echo Investment do przetargu o działkę na Grunwaldzkim przystąpiła także warszawska firma Globe Trade Center, która wybudowała m.in. galerię Mokotów. - Obie oferty były ciekawe, ale Echo zaproponowało lepsze warunki finansowe - tłumaczy Adam Grehl, wiceprezydent Wrocławia. Kielecka spółka zaoferowała 45 mln zł za grunt. I tyle wpłynie do kasy gminy, bo oprócz tego firma zapłaci jeszcze prawie 10 mln zł podatku VAT . Inwestor wyłoży także 13 mln zł na wybudowanie pod placem Grunwaldzkim przejścia podziemnego oraz dwóch kładek nad ziemią. Galeria ze srebrną kulą Do 2006 r. na sprzedanym gruncie powstanie 4-kondygnacyjne centrum handlowo- rekreacyjne o łącznej powierzchni ok 100 tys. mkw. na cele handlowe zaplanowano 35 tysięcy metrów powierzchni. - Planujemy, że będzie tam około 200 sklepów - wyjaśnia Piotr Gromniak, członek zarządu Echo Investment. W obiekcie nazwanym GaleriaEcho-Plac Grunwaldzki oprócz galerii handlowych znajdzie się też centrum rekreacyjne z siłownią i kręgielnią. Będą nowoczesne pomieszczenia kongresowe, ogród zimowy oraz parking na 1364 samochody. A wizytówką i najbardziej charakterystycznym elementem obiektu ma być górująca nad nim srebrna kula z największą salą kinową we Wrocławiu. Budowa centrum będzie kosztować ok. 300 mln zł, nie licząc ceny gruntu. Ma tam znaleźć zatrudnienie 1500 osób. - Przy budowie centrum będzie zatrudnionych nawet do 5 tysięcy osób i inwestor obiecał, że będą to głównie ludzie i firmy wrocławskie - podkreśla Rafał Dutkiewicz. Kula razem z jajkiem Budowa nowego centrum ma rozpocząć się najpóźniej 30 maja 2005 roku i zakończyć do 30 grudnia 2006 roku. Jeśli firma nie dotrzyma terminów, zapłaci 1 mln euro kary. W tym samym czasie na placu Grunwaldzkim rozpocznie się budowa zaplanowanego w kształcie elipsy ronda im. Ronalda Reagna. Skrzyżowanie Osi Grunwaldzkiej z ulicami Piastowską i Skłodowskiej-Curie ma być przebudowane na kształt eliptycznego ronda otoczonego trzema pasami jezdni. Do środka tego jajka zostaną przeniesione przystanki tramwajowe i autobusowe. Dzięki takiemu rozwiązaniu na placu Grunwaldzkim dużo łatwiej będzie się przesiadać. Prace projektowe nad nowym placem Grunwaldzkim juz się rozpoczęły. Mają potrwać do końca tego roku. Przebudowa węzła komunikacyjnego zacznie się wiosną 2005 i potrwa dwa lata. Zostanie wymieniona: nawierzchnia, chodniki, oświetlenie, zostaną wybudowane dwie kładki naziemne oraz przejście podziemne. Dwa lata korków Oznacza to, że następne dwa lata dla mieszkańców północno-wschodnich wrocławskich osiedli będą prawdziwym horrorem. Plac Grunwaldzki stanie się bowiem wielkim placem budowy, tymczasem spełnia on ważną funkcję komunikacyjną nie tylko dla miasta, ale i przejeżdżających przez Wrocław podróżnych. Tędy przebiega droga krajowa nr 8 Kudowa - Warszawa, którą codziennie przejeżdża ok. 20 tysięcy aut. Ale to nie wszystko. Przy korkach jakie tworzą się na pl. Kromera i moście Warszawskim ponad połowa mieszkańców Psiego Pola do centrum jeździ właśnie przez Grunwaldzki. A mieszkańcy Wielkiej Wyspy do miasta jeżdżą właściwie wyłącznie tą trasą. Jeśli plac zostanie zamknięty do centrum będzie można przejechac wyłącznie ulicą Sienkiewicza i Wybrzeżem Wyspiańskiego. Skąd ten spokój Jednak specjaliści są spokojni. - Na pewno nie będzie łatwo, ale przecież plac Legionów był całkowicie zamknięty, a dało się jeździć - przekonuje od dawna Elwira Nowak, kierownik działu zarządzania ruchem. I podkreśla, że w przypadku placu Grunwaldzkiego ułatwieniem będzie jego wielkość. - Być może uda się tak zsynchronizować roboty, żeby tylko część placu była zamknięta. -------------------------------------------------------------------------------- Piętro po piętrze Galeria będzie miała cztery kondygnacje. W podziemiach, do których będzie wchodziło m.in z przejścia podziemnego, powstaną głównie sklepy. Pomiędzy nimi będzie oczywiście galeria z ogrodem i fontanną. Ponadto w podziemiu - parking. Na parter będą trzy wejścia - z parkingu, od strony pl. Grunwaldzkiego oraz od strony skrzyżowania ulic Grunwaldzkiej i Piastowskiej. Oprócz galerii, sklepów i parkingu powstanie tu także plac zabaw dla dzieci. Z pierwszego piętra poprowadzą kładki - nad ul Piastowską w kierunku Dwudziestolatki i nad ul. Skłodowskiej-Curie w kierunku Manhattanu. Drugie piętro to sale kinowe i restauracje. Z tego poziomu dostaniemy się do srebrnej kopuły, czyli wielkiej sali kinowej. Powstanie tu także centrum konferencyjno-biurowe. A pod samym dachem ogród zimowy. Bartłomiej Knapik - Słowo Polskie Gazeta Wrocławska Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: ............więcej informacji IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 04.08.04, 01:02 (...)Galeria ze srebrną kulą Do 2006 r. na sprzedanym gruncie powstanie 4-kondygnacyjne centrum handlowo- rekreacyjne o łącznej powierzchni ok 100 tys. mkw. na cele handlowe zaplanowano 35 tysięcy metrów powierzchni. - Planujemy, że będzie tam około 200 sklepów - wyjaśnia Piotr Gromniak, członek zarządu Echo Investment. W obiekcie nazwanym GaleriaEcho-Plac Grunwaldzki oprócz galerii handlowych znajdzie się też centrum rekreacyjne z siłownią i kręgielnią. Będą nowoczesne pomieszczenia kongresowe, ogród zimowy oraz parking na 1364 samochody. A wizytówką i najbardziej charakterystycznym elementem obiektu ma być górująca nad nim srebrna kula z największą salą kinową we Wrocławiu. (...) ...i wiemy już trochę więcej... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: ............więcej informacji IP: 213.199.196.* 04.08.04, 01:14 Czyli jednak 100 tys metrów i będa biura. Jak widac co gazeta to inaczej opisane. B.K. najlepiej to zrobił :) Tylko ta cena 300 mln za 100 tys metrów? cos nie chce mis ie wierzyc. GD kosztowała 350 mln zł a to jest tylko 30 tys handlu i nic więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rzeczpospolita1 Re: ............więcej informacji IP: 62.111.144.* 04.08.04, 01:34 DOBRA !- PODDAJE SIĘ ... :) 100 TYS m2 POWIERZCHNI TO SPORO ... LICZĄC,ZE W TYM ZAWARTY JEST PARKING, HANDEL, USŁUGI, KINO, CENTRUM KONGRESOWE, OGRÓD "ZIMOWY" ITP ... NIECH BEDZIE :) 300 MLN ZL ... WIDAĆ ECHA NA WIECEJ NIE STAĆ ... NIECH IM BEDZIE ... :)) -------------------------------------------------------------------------------- ALE TEGO KOGOŚ KTO WYMYŚLIŁ TEN BUBEL NA WIZUALKACH Z WYBORCZEJ TO BYM Z NADAL WIELKĄ CHĘCIĄ POWIESIŁ ZA JAJA NA ZWIERZYNIECKIM :))) aufwiedersahen :) POCZEKAJMY DO WRZESNIA CZY TAM STYCZNIA -JEDNO LICHO- NA POWAŻNE WIZUALKI :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rzeczpospolita1 Re: ............więcej informacji IP: 62.111.144.* 04.08.04, 01:58 TROCHĘ WYGLĄDA JAK REICHSTAG (CHYBA ŹLE NAPISAŁEM, ALE CHODZI MI O NIEMIECKI PARLAMENT) Z TĄ KOPUŁĄ, TYLKO TROCHĘ obszerniejszy... TYLKO KOLORYSTYKE PRZYCIEMNIĆ I PRAWIE BĘDZIE :)))) A REICHSTAG MI SIE PODOBA :) TO MI SIĘ JEDNAK NADAL NIE PODOBA, CO BYŚCIE NIE NAPISALI ... :((( :))) adieu ... ________________________________________________________________________________ "mniemam, że mam powody, by tezy swej nie zmieniać" :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jester Re: ............więcej informacji IP: 217.97.139.* 04.08.04, 08:34 100 tys to całkowita powierzchnia. Uzytkowa to bedzie ok 40 tys w tym 35,5 tys na handel Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: $ Re: ............więcej informacji IP: *.rozanka.wroc.pl 04.08.04, 10:30 Ja się niczego poza galerią handlową nie spodziewałem dlatego jestem nawet pozytywnie zaskoczony że będzie multikino bo to jest strzał w 10 a co do architektury to trzeba poczekać na ostateczny projekt,jak dla mnie powinien być bliżej Renomy niż GD. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lolo Piętro po piętrze IP: *.rozanka.wroc.pl 04.08.04, 11:58 > Drugie piętro to sale kinowe i restauracje. Z tego poziomu dostaniemy się do > srebrnej kopuły, czyli wielkiej sali kinowej. czyli wszystko jasne - obiekt bedzie 2 pietrowy :( to beda musialy byc bardzo wysokie pietra by dojsc do poziomu 4/5 pietrowych kamienic (6 pieter bloku) albo... obiekt bedzie "wysoki" jak MARINO :) tez ma 2 pietra przy wejsciu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: Piętro po piętrze IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 04.08.04, 12:29 Lolo słabo liczysz, prawie jak ten dziennkarz :) ps: Looknij sobie na zdjecia GALAXY w Szczecinie. Tam są tylko 3 poziomy, a obiekt wydaje się jakby miał 5 normalnych pięter... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: Piętro po piętrze IP: 213.199.196.* 04.08.04, 12:40 Gość portalu: ! napisał(a): > Lolo słabo liczysz, prawie jak ten dziennkarz :) uwazałbym na takie sformułowania :)odnosnie dziennikarza. > > ps: Looknij sobie na zdjecia GALAXY w Szczecinie. Tam są tylko 3 poziomy, a > obiekt wydaje się jakby miał 5 normalnych pięter... Jestem prawie pewny ze obiekt bedzie równy z kamienicami.Jak mówił Grehl ma to byc kontynuacja sródmiejskiej zabudowy. Odpowiedz Link Zgłoś
radical-w-w Re: jeszcze jedno 04.08.04, 02:54 Gość portalu: ! napisał(a): > Dobrze, że jeszcze ktoś tu jest trzeżwy, a przede wszystkim trzeżwo myśli... > To mi przywraca wiarę w to forum i chęć pisania... > > A niezadowolonym proponuję utworzenie specjalnego "FORUM MALKOTENTÓW" :))) > > Mnie też nie wszystko się podoba i nie uważam, że all w naszym mieście jest > cacy ale nie zdecydowałbym się nigdy na ocenę projektu, nawet go nie widząc, a > niektórzy z Was już wydali na ten projekt WYROK :( > Sony Center, Potsdamer Platz to nie był, nie jest i nie będzie. Inna skala, > inne miasto, inni inwestorzy, inne pieniądze, inny kraj... Jak ktoś tego nie > rozumie.........to ja na to nic nie poradzę... > > Tęsknicie za Marianem Jurczykiem? To przeprowadżcie się do Szczecina, wtedy > brak nowych inwestycji, nowych obiketów niemal gwarantowany... Wtedy nie > będziecie musieli na żadne nowe inwestycje narzekać :))) NO JASNE ! A NASZ PREZYDENT DUDUŚ WYSTRYCHNĄŁ NAS NA DUDKÓW I ZROBI TO ZAPEWNE PRZY OKAZJI KOLEJNYCH TAKICH PRZETARGÓW ! JAKI MY, OBYWATELE TEGO MIASTA MAMY WPŁYW NA POWSTRZYMANIE REALIZACJI TAKICH TANDETNYCH , ŻENUJĄCYCH PROJEKTÓW ???~!!! NIESTETY ŻADEN !!! Rafis i ! , NIE ŁUDŹCIE SIĘ , ZE RETUSZE TEGO PROJEKTU COŚ DADZĄ , BO Z JEGO GENERALIÓW WIDAĆ, ŻE TO KICZ I ŻADNE KOSMETYCZNE ZABIEGI TEGO NIE ZMIENIĄ !!! JUŻ LEPIEJ POCZEKAĆ NAWET 10 LAT NA NAPRAWDĘ WIELKIEGO INWETORA I MIEĆ TAM COŚ PASUJĄCEGO SKALĄ I TREŚCIĄ DO RANGI TAKIEGO MIEJSCA JAK GRUNWALD !!! ALE TERAZ, TO MOŻEMY SOBIE GADAĆ ! BĘDZIEMY SOBIE PATRZEĆ DO KOŃCA NASZYCH DNI NA MEGAKRAM Z "ŚLICZNIUTKĄ" KOPUŁKĄ. PO PROSTU WIOSKA, JAK NAPISAŁ JEDEN Z PRZEDMÓWCÓW. R. Odpowiedz Link Zgłoś
radical-w-w WIEJSKIE CENTRUM HANDLOWE "ECHO" 04.08.04, 02:58 Sołtys Dutkiewicz zaprasza :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis mozecie IP: 213.199.196.* 04.08.04, 09:33 zaczac pisac z małej l;itery? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis koncepcja a projekt IP: 213.199.196.* 04.08.04, 10:01 oto jeden przykład różnicy pomiędzy wstępna koncepcją a projektem koncowym: Quattro Forum 1) koncepcja www.wroclaw.pl/img/qforum.jpg 2) ostateczny wygląd www.archicom.3c.pl/images/galeria//QF1.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erni GALERIA UFO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.04, 10:07 Chlopaki co sadzicie o tej nazwie dla nowego centrum? GU w skrucie. Ciekawe co zaproponowal GTC. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: GALERIA UFO IP: 213.199.196.* 04.08.04, 10:14 GTC zap[roponowało cos zblizonego szczególnie ze wczoraj czytałem newsa ze w ciagu kilku najbliższych lat zamierzaja przeznaczyc na inwestycje 700 mln zł a nazwa? napewno nie galeria bo juz mam tego dosc :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Nazwa: "Centrum Grunwaldzkie" / Grunwald Center :) IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 04.08.04, 11:00 :) Odpowiedz Link Zgłoś
smi Re: Nazwa: "Centrum Grunwaldzkie" / Grunwald Cent 04.08.04, 11:04 A może Ronald Regan Center ... :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis powierzchnia IP: 213.199.196.* 04.08.04, 11:04 Jednak skoro 35 tys to handel a tylko 5 tys to reszta(biura, sala kongresowa, knajpy) to to strasznie zachwiana proporcja. Ciesze sie ze ogród zapowiada sie na wielki ale biur brakuje. Mam nadzieje ze powstana na działce społem i jakies mieszkanka tez by sie przydały od Piastowskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jester Re: powierzchnia IP: 217.97.139.* 04.08.04, 11:11 Zapomnij. Na działce społem prawie na pewno będzie jeszcze więcej handlu. A o mieszkaniach nikt nawet nie myśli. Na pewno nie tam. A propos. czy zgodzicie się ze stwierdzeniem, że to najbardziej kontrowersyjna budowla ostatnich kilku lat? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: powierzchnia IP: 213.199.196.* 04.08.04, 11:15 Gość portalu: jester napisał(a): > Zapomnij. Na działce społem prawie na pewno będzie jeszcze więcej handlu. A o > mieszkaniach nikt nawet nie myśli. Na pewno nie tam. > > A propos. czy zgodzicie się ze stwierdzeniem, że to najbardziej kontrowersyjna > budowla ostatnich kilku lat? Czyli dogadaja sie ze Społem? a ta działka od Piastowskiej do kogo nalezy? Czy kontrowersyjna budowla? Napewno najbardziej kontrowersyjny projekt którego nie ma :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jester Re: powierzchnia IP: 217.97.139.* 04.08.04, 11:21 No musza się dogadać. z reszta MPZP dopuszcza tam 40 tys handlu a w galeri ufo bedize tylko 35,5. oznacza to, że resztę weźmie sobie społem. jaka działka przy puiastowskiej? ufo ma byc aż do ulicy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: powierzchnia IP: 213.199.196.* 04.08.04, 11:27 Gość portalu: jester napisał(a): > No musza się dogadać. z reszta MPZP dopuszcza tam 40 tys handlu a w galeri ufo > bedize tylko 35,5. oznacza to, że resztę weźmie sobie społem. > > jaka działka przy puiastowskiej? ufo ma byc aż do ulicy. ee 5 tys co to jest :) tam jest jeszcze spory kawałek który nie nalezy do miasta, popatrz na MPZP-cały teren od targu do piastowskiej i tam w MPZP przewidziane sa usługi sportu i mieszkania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: powierzchnia IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 04.08.04, 11:31 Tak sobie myślę: 35.000 m2 pow handlowej (200 butików i małych sklepów oraz restauracje, usługi), market spożywczy do 2000 m2 (dla mnie mogłaby to być miniaturowa Hypernova - marka na razie nie obecna we Wrocławiu). 5-7 tys m2 multikino plus kręgielnia, siłownia , fitnes, solaria (?) 3-5 tys m2 pow konferencyjnych (jedna duża sala i kilka mniejszych) - centrum kongresowe dla Uniwersytetu, Politechniki, Akademi Rolniczej itd... Pewnie w zależności od pomysłów inwestora i zapotrzebowania około 2-3 tys m2 biur (chciałbym, żeby było przynajmniej z 5 tys m2 tych biur) Reszta powierzchni użytkowej to parking na te prawie 1400 aut, ogólnodostępne ciągi piesze, ogród zimowy itp... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: powierzchnia IP: 213.199.196.* 04.08.04, 11:38 Gość portalu: ! napisał(a): > Tak sobie myślę: 35.000 m2 pow handlowej (200 butików i małych sklepów oraz > restauracje, usługi), market spożywczy do 2000 m2 (dla mnie mogłaby to być > miniaturowa Hypernova - marka na razie nie obecna we Wrocławiu). > > 5-7 tys m2 multikino plus kręgielnia, siłownia , fitnes, solaria (?) > > 3-5 tys m2 pow konferencyjnych (jedna duża sala i kilka mniejszych) - centrum > kongresowe dla Uniwersytetu, Politechniki, Akademi Rolniczej itd... > > Pewnie w zależności od pomysłów inwestora i zapotrzebowania około 2-3 tys m2 > biur (chciałbym, żeby było przynajmniej z 5 tys m2 tych biur) > > Reszta powierzchni użytkowej to parking na te prawie 1400 aut, ogólnodostępne > ciągi piesze, ogród zimowy itp... tylko ze wg tego co pisz ejester powierzchnia handlowa zajmie 35,5 tys metrów a reszta bedzie sie miesciła w 4,5 tys metrów(czyli kina, biura, sdale kongresowe) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Do narzekających........................ IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 04.08.04, 11:14 Szanowni "Narzekający", kiedy w końcu zrozumiecie, ze zyjecie w Polsce, Wrocławiu, a nie np Niemczech, berlinie czy innej wielkiej europejskiej metropolii? Kiedy zrozumiecie, że jeszcze długo poczekamy na wielkie projekty najlepszych architektów i na gigantyczne inwestycje biurowe, handlowe itp? Stworzyliście sobie swoje wizje zabudowy danych terenów...i bardzo dobrze. Zawsze tRZeba mieć wizje, to rozwija człowieka... Tyle, że te wizje często przesłaniaja wam rzeczywistość, realność i pewne możliwosci i uwarunkowania... Najbardziej mnie bawi zarzut 4 kondygnacji. Pokazcie mi w Polsce typowe centrum handlowo-usługowo-rozrywkowe, które miałoby powyżej 4-5 pięter i stało samotnie (nie połaćzone z inną zabudową)? Chyba co niektórzy zapomnieli też o DOMINACIE WYSOKOSCIOWEJ, że to był NASZ FORUMOWY POMYSŁ, a nie deklaracje inwestora, specjalne zapisy i wymogi w MPZP... Jeżeli ECHO chce budować taki obiekt, a nie inny bez powiedzmy 20 p dominaty, to widocznie nie interesuje go większe niż planowane 100.000 m2 pow użytkowej (łącznie) wykorzystanie tego terenu. Gdyby Wrocław był np Hohg Kongiem albo Nowym Jorkiem, to pewnie mielibyśmy na tej działce 100 piętrowy wieżowiec/wieżowce :) ECHO zapłaciło rekordowe jak na Polskę 45 mln (+13) za 2,8 hektara. Pobiliśmy w tym względzie Warszawę, Kraków, Poznań o innych miastach nie wspominając... Znaczy, że inwestorzy są gotowi zapłacić nawet tak wielką cene za możliwość inwestycji we Wrocławiu... A że nie chca budować wzwyż...to już ich sprawa... Na pewno wkrótce przyjdzie taki czas, że zabraknie dużych, wolnych terenów w centrum i inwestor chcący coś wybudować w centrum, z koniecznosci bedzie musiał budować wzwyż... Zapominacie o tym jak Wrocław został zniszczony podczas Festung Breslau i o tym, ze ze wszystkich dużych miast w Polsce, mamy najwięcej wolnych terenów w centrum miasta. I dlatego też sprzedawane są duże działki, na których powstaja przez to bardziej płaskie budynki (GD, G "Echo") niż wysokościowce... C.D.N................... Pozdrawiam i proponuję zawiesić rozmowę o Grunwaldzie do czasu zaprezentowania ostatecznego projektu i wizualek... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kotbehemot wykrzykniku! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.04, 11:40 Oto moje zarzuty i sprobuj prosze zastanowic sie nad nimi, zamiast ciagle pisac ze zyjemy w Polsce. Myslec moga takze Polacy, nie jest to zarezerwowane li tylko dla Niemcow, Hiszpanow, Holendrow. - centrum na placu Grunwaldzkim bedzie olbrzymim projektem, ktory bedzie mial GIGANTYCZNY wplyw na dzielnice, o wiele wiekszy niz np Galeria Dominikanska. Jest to najwazniejszy obiekt, ktory wybuduje sie we Wroclawiu od '89- z tym sie zapewne zgodzisz. W takim wypadku NIEDOPUSZCZALNE jest organizowanie przetargu zamiast konkursu. Wyjasnie to powoli- jesli organizujesz przetarg i wystartuja w nim nawet najlepsi architekci swiata, osoba do ktorej kierowana jest architektura ("pod ktora" robi sie architekture) jest inwestor. Jesli zorganizujemy konkurs architektoniczno- urbanistryczny (albo to urbanistyczny na milosc boska!) to tworzone to bedzie "pod miasto" a wiec osobami do ktorych kierowany bedzie projekt sa wszyscy mieszkancy miasta. Przy takiej cenie za dzialke jak 45mln zlotych cena zorganizowania konkursu to pikuś! Jesli zorganizowanoby konkurs, w kotrym wystartowaliby chociaz tylko studenci i Jarzabek;) to funkcjonowanie tego miejsca byloby itak 100x lepsze niz przetarg na ktory projektuje np Kurylowicz;) Tu po prostu nastepuje konflikt interesow- deweloper chce postawic cos najbardziej zblizonego do hipermarketu, cos co jest tanie, wielkie i zassie ludzi z jak najwiekszej okolicy, a mieszkancom powinno zalezec na tym zeby mieszkali w ladnym miescie (to ze mieszkancom to wisi to druga smutna sprawa). I tyle jesli chodzi o generalne zalozenia- a teraz projekt. Projektu nie ma na razie, natomiast co wiemy. - o przejsciach dla pieszych sie wypowiadalem juz milion razy- jestem ich umiarkowanym przeciwnikiem, pisalem juz 100x dlaczego. Ale ok. Niech sobie beda - Kladki!!!! To bedzie tragedia, ktora zasloni najpiekniejsza os widokową ulicy Curie-Sklodowskiej- Szczytnickiej!!! To jest po prostu zbrodnia dokonana na naszym miescie! Skrzyzowanie Szczytnicka- Curie Sklodowskiej to jeden z najpiekniejszych momentow miasta- brama do Starego Miasta ze Srodmiescia. Do pelni szczescia brakuje tylko i wylaczniepierzei tam gdzie ma powstac galeria, a tymczasem... powstanie kladka, ktora totalnie zasloni najpiekniejsza os- skrzyzowanie o ktorym mowilem- most zwierzyniecki. ZBRODNIA! I to nie jest wina polskich realiow, tylko braku myslenia po prostu! O tym ze architektury wogole nie bedzie (przetarg a nie konkurs) o tym ze do budynku beda tylko 3 wejscia (:(((( ) wogole sie nie wypowiadam bo slow mi brakuje. Aha i jeszcze jedno- to jest wlasnie ten moment, kiedy Dutkiewicz (za kompletny brak odpowiedzialnosci!) stracil moj glos. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: wykrzykniku! IP: 213.199.196.* 04.08.04, 12:02 Gość portalu: kotbehemot napisał(a): ja natomiast postaram sie przedstawic cała sprawe w innym swietle :) Skoro wypowiedział sie architekt-urbanista to moze i ja wypowiem sie jako człowiek proinwestycyjny :) > Oto moje zarzuty i sprobuj prosze zastanowic sie nad nimi, zamiast ciagle pisac > ze zyjemy w Polsce. Myslec moga takze Polacy, nie jest to zarezerwowane li tylk > o > dla Niemcow, Hiszpanow, Holendrow. > > - centrum na placu Grunwaldzkim bedzie olbrzymim projektem, ktory bedzie mial > GIGANTYCZNY wplyw na dzielnice, o wiele wiekszy niz np Galeria Dominikanska. > Jest to najwazniejszy obiekt, ktory wybuduje sie we Wroclawiu od '89- z tym sie > zapewne zgodzisz. Będzie miał wiekszy wpływ niz GD bo wszedzie naokoło jest miasto a wokół GD miasto jest tylko od strony rynku(z drugiej pusty plac społeczny). W takim wypadku NIEDOPUSZCZALNE jest organizowanie przetargu > zamiast konkursu. Wyjasnie to powoli- jesli organizujesz przetarg i wystartuja > w > nim nawet najlepsi architekci swiata, osoba do ktorej kierowana jest > architektura ("pod ktora" robi sie architekture) jest inwestor. Jesli > zorganizujemy konkurs architektoniczno- urbanistryczny (albo to urbanistyczny n > a > milosc boska!) to tworzone to bedzie "pod miasto" a wiec osobami do ktorych > kierowany bedzie projekt sa wszyscy mieszkancy miasta. Przy takiej cenie za > dzialke jak 45mln zlotych cena zorganizowania konkursu to pikuś! Jesli > zorganizowanoby konkurs, w kotrym wystartowaliby chociaz tylko studenci i > Jarzabek;) to funkcjonowanie tego miejsca byloby itak 100x lepsze niz przetarg > na ktory projektuje np Kurylowicz;) Tu po prostu nastepuje konflikt interesow- > deweloper chce postawic cos najbardziej zblizonego do hipermarketu, cos co jest > tanie, wielkie i zassie ludzi z jak najwiekszej okolicy, a mieszkancom powinno > zalezec na tym zeby mieszkali w ladnym miescie (to ze mieszkancom to wisi to > druga smutna sprawa). Tylko tu znowu mamy konflikt interesów.Wykrzyknik ma racje piszac ze tu jest Polska. Nie ma tak duzych inwestorów którzy byliby w stanie wybudowac to co wymyslą architekci w konkursie a do tego jeszcze międzynarodowym. Sam widzisz ze zgłosiły sie GTC i Echo które w ciagu 5 lat wydaja na wszystkie inwestycje około 700 mln zł.Wiec na co komu swietny projekt z konkursu ale niezrealizowany? > > I tyle jesli chodzi o generalne zalozenia- a teraz projekt. Projektu nie ma na > razie, natomiast co wiemy. > > - o przejsciach dla pieszych sie wypowiadalem juz milion razy- jestem ich > umiarkowanym przeciwnikiem, pisalem juz 100x dlaczego. Ale ok. Niech sobie beda zgadzam sie w 100% > - Kladki!!!! To bedzie tragedia, ktora zasloni najpiekniejsza os widokową ulicy > Curie-Sklodowskiej- Szczytnickiej!!! To jest po prostu zbrodnia dokonana na > naszym miescie! Skrzyzowanie Szczytnicka- Curie Sklodowskiej to jeden z > najpiekniejszych momentow miasta- brama do Starego Miasta ze Srodmiescia. Do > pelni szczescia brakuje tylko i wylaczniepierzei tam gdzie ma powstac galeria, > a > tymczasem... powstanie kladka, ktora totalnie zasloni najpiekniejsza os- > skrzyzowanie o ktorym mowilem- most zwierzyniecki. ZBRODNIA! Z jednej strony tak ale z drugiej ta kładka na sedesy ozywi t aczesc miasta która teraz jest martwa więc mysle ze to jest równie wazne a moz enawet wazniejsze niz widok na Szczytnicka. I to nie jest wina > polskich realiow, poza tym kładki to wymysł Biura Rozwoju Wrocławia. tylko braku myslenia po prostu! O tym ze architektury wogole > nie bedzie (przetarg a nie konkurs) o tym ze do budynku beda tylko 3 wejscia > (:(((( ) wogole sie nie wypowiadam bo slow mi brakuje. Mysle ze będa 4 wejscia co będzie wystarczajace. Jedno z podziemi, drugie od Piastowskiej co ozywi tamte rejony, jedno od ronda i o czym nie było mowy pewnie bedzie jeszcze jedno po dogodaniu sie ze społem od strony Szczytnickiej. Gdzie chciałbys jeszcze wejscie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtek Re: wykrzykniku! IP: *.fsmw.math.uni.wroc.pl / *.fsmw.math.uni.wroc.pl 04.08.04, 15:23 Wlasnie dlatego, ze tu jest Polska, kraj dosc biedny, nie stac nas na to zeby budowac byle co, byle by tylko budowac. Przestrzen miejska, czy przestrzen w ogole, tez jest wartoscia, ktora mozna bardzo wymiernie wyliczyc. W dodatku przyznam, ze nie bardzo rozumiem polityki wyprzedawania terenow, ktore mozna uznac za najatrakcyjniejsze na samym poczatku, kiedy wokol tyle jest pustki i kiedy wszyscy wokol twierdza, ze nie jeszcze u nas wystarczajaco bogatych inwestorow. Skutek tego moze byc na przyklad taki, ze zle pomyslane (zle z punktu widzenia miasta, nie inwestora) centrum moze odstraszyc, zamiast przyciagnac, innych inwestorow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: wykrzykniku! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 04.08.04, 12:06 Kocie: obiekt, ktory wybuduje sie we Wroclawiu od '89- z tym sie > zapewne zgodzisz. >>>>>>>>>do czasu zabudowy Centrum Południowego... .....Pl Społecznego.... NIEDOPUSZCZALNE jest organizowanie przetargu > zamiast konkursu. Wyjasnie to powoli- jesli organizujesz przetarg i wystartuja > w > nim nawet najlepsi architekci swiata, osoba do ktorej kierowana jest > architektura ("pod ktora" robi sie architekture) jest inwestor. Jesli > zorganizujemy konkurs architektoniczno- urbanistryczny (albo to urbanistyczny n > a > milosc boska!) to tworzone to bedzie "pod miasto" a wiec osobami do ktorych > kierowany bedzie projekt sa wszyscy mieszkancy miasta. Przy takiej cenie za > dzialke jak 45mln zlotych cena zorganizowania konkursu to pikuś! Jesli > zorganizowanoby konkurs, w kotrym wystartowaliby chociaz tylko studenci i > Jarzabek;) to funkcjonowanie tego miejsca byloby itak 100x lepsze niz przetarg > na ktory projektuje np Kurylowicz;) Tu po prostu nastepuje konflikt interesow- > deweloper chce postawic cos najbardziej zblizonego do hipermarketu, cos co jest > tanie, wielkie i zassie ludzi z jak najwiekszej okolicy, >>>>>>>>>Kocie Ty i Wro2015 i jeszcze kilka osób zapominacie o jednym - INWESTORZY TO NIE INSTYTUCJE CHARYTATYWNE, NON PROFIT!!!!!!!!!!!!!!!!!! Jeżeli ktoś wydaje ciężkie pieniądze, to liczy na zyski, na profity i chce coś z tego mieć. TO CHYBA NORMALNE? I tak w przypadku Grunwaldu miasto narzuciło potencjalnemu inwestorowi szereg nakazów i zastrzeżeń co do wyglądu i funkcji tego obiektu... Zastanowiłeś się nad tym, że na projekt architektoniczny, który wygrałby Twój konkurs arch mogliby długo nie znależć się chętni chcący wyłożyć na niego swoje pieniądze? Pomyslałeś nad tym? Pamiętaj ludzie głosują nogami odwiedzając lub nie dane miejsce, dany obiekt,a 90% ludzi nie przykłada zbyt wielkie wagi do wyglądu nowobudowanych obiektów, tylko cieszą się, ze maja nowe miejsce rozrywek, wydawania pieniedzy a oni lub pośrednio lub nie ich znajomi, rodziny maja nowe miejsca pracy. Ludzie cieszą sie, że powstaje w mieście coś nowego, że zapełniaja się wolne tereny. I inwestor tym się włąśnie kieruje, tymi 90% potencjalnych klientów... O kładkach się nie wypowiadam, natomiast przejście podziemne ma być na europejskim poziomie, na pewno nie takie, jak na pl 1 Maja :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kotbehemot Re: wykrzykniku! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.04, 18:45 Wykrzykniku. To jest - przyznaj sam- jedna z najatrakcyjniejszych dzialek w Polsce, wiec predzej czy pozniej inwestor by sie na nia znalazl. Teraz zalozmy, ze zostalby urzadzony tylko konkurs urbanistyczny, a nie architektoniczny. Wtedy- - nie byloby idiotycznych kladek - prawdopodobnie przejscia pod ziemia takze nie - obiekt bylby dobrze skomunikowany z dzielnica, a nie zasysalby ludzi jak odkurzacz - no i takie drobne rzeczy jak parter na poziomie 0 a nie -1 (to badzo wazne!), odpowiednie urzadzenie i skomunikowanie pasazu wewnatrz budynku. To nie sa rzeczy ktore kosztuja (kosztuje zorganizowanie konkursu, ale przy takim zysku ze sprzedazy dzialki mozna to zrobic, nie?) ale rzeczy, o ktorych trzeba POMYSLEC. Ale w jednej rzeczy masz racje- ludzie we Wroclawiu leją z gory na to, ze ich miasto jest brzydkie i z kazda nowa inwestycja staje sie coraz brzydsze. Masz racje, ze w przeciwienstwie do np Poznaniakow- nie dbaja o dzidzictwo jakie otrzymali i nie interesuje ich architektura, urbanistyka, nic. pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rabuch101 Re: wykrzykniku! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 05.08.04, 00:33 > - no i takie drobne rzeczy jak parter na poziomie 0 a nie -1 (to badzo wazne!), Nie wiem Kocie gdzie się uczyłeś architektury, ale powinieneś wiedzieć, że dla handlu najatrakcyjniejszy jest poziom 0, potem -1 a dopiero potem +1. To się zresztą świetnie sprawdza w GD :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kotbehemot Re: wykrzykniku! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.04, 00:56 No wlasnie- dla handlu (-->dla zysku inwestora). A dla mieszkancow miasta najlepiej jest jesli handel jest na poziomie 0 i wyzej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: wykrzykniku! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.08.04, 00:59 KOCIE: > Wykrzykniku. To jest - przyznaj sam- jedna z najatrakcyjniejszych dzialek w Pol > sce, wiec predzej czy pozniej inwestor by sie na nia znalazl. ====== I co, myślisz, że od razu wydałby na to 300 mln $ albo euro, a nie jak ECHO 300 mln zł. Craz bardziej utwerdzam się w przekonaniu, że nie masz pojęcia o inwestycjach, o realiach inwestowania... ====== Teraz zalozmy, ze > zostalby urzadzony tylko konkurs urbanistyczny, a nie architektoniczny. Wtedy- > > - nie byloby idiotycznych kladek > - prawdopodobnie przejscia pod ziemia takze nie > - obiekt bylby dobrze skomunikowany z dzielnica, a nie zasysalby ludzi jak odku > rzacz ======= A co ty jesteś jasnowidz, albo ustawiłbyś tak ten konkurs, by wyszło na Twoje? Przypominam Ci Kocie, że te kładki wymyśliło sobie BRW, a nie inwestor...przejścia podziemne także... ======== no i takie drobne rzeczy jak parter na poziomie 0 a nie -1 (to badzo wazne!), ======== Przecież parter będzie na poziomie parteru - O, a poziom minus 1, to poziom minus 1. Tak są zbudowane niemal wszystkie centra w centrum dużych miast niemieckich, np w Monachium czy Koloni. Tam można przejść kilka ulic w centrum, poruszając się podziemnymi pasażami domów handlowych czy sklepów... ----------- Ale w jednej rzeczy masz racje- ludzie we Wroclawiu leją z gory na to, ze ich m > iasto jest brzydkie i z kazda nowa inwestycja staje sie coraz brzydsze. Masz ra > cje, ze w przeciwienstwie do np Poznaniakow- nie dbaja o dzidzictwo jakie otrzy > mali i nie interesuje ich architektura, urbanistyka, nic. ---------- Twoja "wspaniała" architektura nie daje miejsc pracy, zostawia dalej dziury w zabudowie i ta architektura jest wg ciebie dobra i kilku podobnym Tobie Tak jak Tobie sie coś nie podoba, tak innym może się nie podobać to co ty sobie wymyśliłeś i zaprojektowałeś w głowie czy na papierze , ew komputerze... Pamiętaj co człowiek to inny gust, a zwłaszacza u Polaków, którzy znają sie ponoć na wszystkim.... Nie pisz mi o Poznaniakach, bo wystarczy zajrzeć na SkysCrapercity...im się podoba bezkrytycznie niemal każdy nowy obiekt w ich mieście, chociaz wiele z nich jest po prostu brzydkich... Ale potrafią docenić inwestorów, którzy zabudowywują ich miasto, a ty i Tobie podobni marzą o realizacji Waszych pomysłów, a nie pomysłów inwestujących i inwestorów.. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kotbehemot Re: wykrzykniku! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.04, 01:26 Wiec napisz wreszcie, ze architektura nie gra zadnej roli i ze najwazniejsze sa miejsca pracy, bedziemy wreszcie wiedzieli na czym stoimy. Swoja droga- jesli chodzi o "znajomosc realiow inwestowania" to powinienes wiedziec, ze taki obiekt odbiera miejsca pracy i tylko dobra urbanistyka moze to zmienic.. Proponuje sobie pojechac na zachod od Odry, bo chyba tak jak wszyscy nasi "wielcy planisci" z BRW nigdy tam nie byles. Dla mnie architektura jest bardzo wazna i nie zamierzam zmieniac zdanie tylko dlatego, ze 99% osob mieszkajacych we Wroclawiu totalnie nie zalezy na tym zeby bylo ladnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: $ Re: wykrzykniku! IP: *.rozanka.wroc.pl 04.08.04, 16:13 Oczywiście jestem za konkursami ale niestety we Wrocławiu słabo sprawdza się taka droga,były konkursy na pl.Wolności i 1Maja i co,i NIC zasiliły szuflady BRW a karawana jedzie dalej bo to nie Berlin gdzie megainwestorzy stoją w kolejce i przystają na wszystkie warunki. Odpowiedz Link Zgłoś
radical-w-w Re: wykrzykniku! 05.08.04, 00:23 Gość portalu: kotbehemot napisał(a): > Oto moje zarzuty i sprobuj prosze zastanowic sie nad nimi, zamiast ciagle pisac > ze zyjemy w Polsce. Myslec moga takze Polacy, nie jest to zarezerwowane li tylk > o > dla Niemcow, Hiszpanow, Holendrow. > > - centrum na placu Grunwaldzkim bedzie olbrzymim projektem, ktory bedzie mial > GIGANTYCZNY wplyw na dzielnice, o wiele wiekszy niz np Galeria Dominikanska. > Jest to najwazniejszy obiekt, ktory wybuduje sie we Wroclawiu od '89- z tym sie > zapewne zgodzisz. W takim wypadku NIEDOPUSZCZALNE jest organizowanie przetargu > zamiast konkursu. Wyjasnie to powoli- jesli organizujesz przetarg i wystartuja > w > nim nawet najlepsi architekci swiata, osoba do ktorej kierowana jest > architektura ("pod ktora" robi sie architekture) jest inwestor. Jesli > zorganizujemy konkurs architektoniczno- urbanistryczny (albo to urbanistyczny n > a > milosc boska!) to tworzone to bedzie "pod miasto" a wiec osobami do ktorych > kierowany bedzie projekt sa wszyscy mieszkancy miasta. Przy takiej cenie za > dzialke jak 45mln zlotych cena zorganizowania konkursu to pikuś! Jesli > zorganizowanoby konkurs, w kotrym wystartowaliby chociaz tylko studenci i > Jarzabek;) to funkcjonowanie tego miejsca byloby itak 100x lepsze niz przetarg > na ktory projektuje np Kurylowicz;) Tu po prostu nastepuje konflikt interesow- > deweloper chce postawic cos najbardziej zblizonego do hipermarketu, cos co jest > tanie, wielkie i zassie ludzi z jak najwiekszej okolicy, a mieszkancom powinno > zalezec na tym zeby mieszkali w ladnym miescie (to ze mieszkancom to wisi to > druga smutna sprawa). > > I tyle jesli chodzi o generalne zalozenia- a teraz projekt. Projektu nie ma na > razie, natomiast co wiemy. > > - o przejsciach dla pieszych sie wypowiadalem juz milion razy- jestem ich > umiarkowanym przeciwnikiem, pisalem juz 100x dlaczego. Ale ok. Niech sobie beda > - Kladki!!!! To bedzie tragedia, ktora zasloni najpiekniejsza os widokową ulicy > Curie-Sklodowskiej- Szczytnickiej!!! To jest po prostu zbrodnia dokonana na > naszym miescie! Skrzyzowanie Szczytnicka- Curie Sklodowskiej to jeden z > najpiekniejszych momentow miasta- brama do Starego Miasta ze Srodmiescia. Do > pelni szczescia brakuje tylko i wylaczniepierzei tam gdzie ma powstac galeria, > a > tymczasem... powstanie kladka, ktora totalnie zasloni najpiekniejsza os- > skrzyzowanie o ktorym mowilem- most zwierzyniecki. ZBRODNIA! I to nie jest wina > polskich realiow, tylko braku myslenia po prostu! O tym ze architektury wogole > nie bedzie (przetarg a nie konkurs) o tym ze do budynku beda tylko 3 wejscia > (:(((( ) wogole sie nie wypowiadam bo slow mi brakuje. > > Aha i jeszcze jedno- to jest wlasnie ten moment, kiedy Dutkiewicz (za kompletny > brak odpowiedzialnosci!) stracil moj glos. KOCIE, PO RAZ DRUGI JUŻ PODPISUJĘ SIĘ POD TYM, CO NAPISAŁEŚ OBIEMA RĘKAMI !!! Pozdrawiam Cię Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rzeczpospolita1 Re: koncepcja a projekt IP: 62.111.144.* 04.08.04, 11:06 WEDŁUG MNIE TO W PRZYPADKU QUATRRO FORUM PIERWSZY ZAMYSL BYL O WIELE LEPSZY I ODWAŻNIEJSZY! SZKODA ZE ZABRAKŁO TAKIEGO ROZMACHU W REALIZACJI ... JEŚLI OSTATECZNIE GRUNWALD ECHO-WIOCHO-CENTER :)BEDZIE WYGLĄDAŁO JESZCZE MNIEJ EFEKTOWNIE, NIZ TO JEST W PIERWSZYM ZAMYSLE TO WYBACZCIE, ALE JA TAM NIE POJDE NAWET DO MC'DONALda. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: koncepcja a projekt IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 04.08.04, 11:22 Quattro Forum: polski inwestor, jego pierwsza duża realizacja biurowa, brak dużej kasy, stąd obiekt powstał w takiej, a nie innej formie... Bardzo często nie bierzecie pod uwagę możliwości finansowych danego inwestora i koniunktury na rynku w danym momencie... I przez to sadzicie póżniej na tym forum opowieści o badziewiu, wiosce itp...(młyn na wodę dla mieszkańców Poznania i okolic)... Swoją drogą w Poznaniu forumowiczom z tego miasta wszystko się podoba niemal bezkrytycznie. Nawet inwestycja najbardziej "badziewiakowego" inwestora w Polsce - Plaza Centers (kilka inwestycji w całej Polsce).... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erni Re: koncepcja a projekt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.04, 12:02 >Swoją drogą w Poznaniu forumowiczom z tego miasta wszystko się podoba niemal >bezkrytycznie. Nawet inwestycja najbardziej "badziewiakowego" inwestora w > >Polsce - Plaza Centers (kilka inwestycji w całej Polsce).... Bo na wiosce podobaja sie takie projekty jak galeria UFO. W kielcach, bialymstoku czy Poznaniu skakali by ze szczescia jakby ktos chcialby im tam cos takiego postawic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: koncepcja a projekt IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 04.08.04, 12:10 Erni zapominasz, ze cała Polska, to w porównaniu z zachodnią Europą jedna wielka wioska... Zresztą w dobie internetu cały świat to teraz jedna, wielka, globalna wioska :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: koncepcja a projekt IP: 213.199.196.* 04.08.04, 11:35 a wg mnie obecne Quattro jest lepsze niz na wstepnym projekcie, w którym było przerosnięte. Zreszta potwierdza to kolejna budowa tego pokroju jaka jest EMPOR na działc eobok. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marc Re: koncepcja a projekt IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 04.08.04, 12:11 Rafis ! o czym ty piszesz ? co znaczy przerośniete : przeciez budynek który powstał jest dokładnie tej wilekości co ten na tym szkicu ! potem jest ta działka z kółkiem, na której teraz będzie Empor, a potem dopiero, zupełnie nie powiązana funkcjonalnie z I częścia połówka tego pierwszego budynku, która nie powstała, i mam nadzieję, nie powstanie. A już zupełnie nie rozumiem czego ma dowodzić pokazanie tych dwóch obrazków ; przecież to są megaknoty, zarówno na koncepcji, jak i w realizacji. I wcale nie jest to wynik ograniczonych środków tylko braku umiejetności...nie sądzę, żeby na Empor była większa kasa - a porównywanie tych budynków jest dla projektantów Empora obraźliwe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: koncepcja a projekt IP: 213.199.196.* 04.08.04, 12:25 Gość portalu: marc napisał(a): > Rafis ! > o czym ty piszesz ? co znaczy przerośniete : przeciez budynek który powstał > jest dokładnie tej wilekości co ten na tym szkicu ! Jakos nie zauwazyłem zeby Quattro było wieksze od tamtych bloków z tyłu(tych wiekszych) co wyraxcnie widac na wizualizacji. potem jest ta działka z > kółkiem, na której teraz będzie Empor, a potem dopiero, zupełnie nie powiązana > funkcjonalnie z I częścia połówka tego pierwszego budynku, która nie powstała, > > i mam nadzieję, nie powstanie. > A już zupełnie nie rozumiem czego ma dowodzić pokazanie tych dwóch obrazków ; > przecież to są megaknoty, zarówno na koncepcji, jak i w realizacji. I wcale nie > > jest to wynik ograniczonych środków tylko braku umiejetności...nie sądzę, żeby > na Empor była większa kasa - a porównywanie tych budynków jest dla projektantów > > Empora obraźliwe Empor buduje za 80 mln zł a Quattro kosztowało 40 mln. Poza tym Empor zajmie całą działke od Quattro do ulicy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Resume :) IP: 213.199.196.* 04.08.04, 14:39 Widze, że pierwsze emocje opadły. Czas na małe podsumowanie. 1)Duzo emocji- wynika to z kilku przyczyn: Napewno zderzenie marzen i oczekiwan z rzeczywistoscia. Chyba wszyscy oczekiwali ogromnego centrum z wieżowcem. Jednak wystartowały firmy jakie wystartowały i zaoferowały to co mogą.Mimo kontrastu marzen z rzeczywistoscia radze juz bez emocji przyjzec sie koncepcji tego budynku, szczególnie funkcji bo o architekturze nie mozna zbyt wiele powiedziec oprócz tej kuli(szczesnej czy nieszczesnej to sie jeszcze okaze).W sumie dobrze z emamy wysokie ambicje jednak gdy brak mozliwosci ich zaspokojenie to boli-tym niemniej Wrocław będzie miał pożytek z tak ambitnych mieszkanców :) 2) objechanie architektury Na podstawie nawet nie wizualki tylko czegos pokazanego z daleka bez jakiegokolwiek kontekstu.Jak pisał jester jakies pierwsze wizualki powinny sie pokazac we wrzesniu wiec poczekajmy. Obiekt wg mnie został dopasowany do wysokosci kamienic naokoło, jak mówił Grehl ma byc kontynuacja sródmiescia. Funkcje obiektu: będzie spełniał to o czym mówilismy od miesięcy tzn. będzie duzo pasazy i ogród z czego duża czesc centrum będzie OTWARTA CAŁĄ DOBĘ!!! dla mieszkanców. Przeciez o to toczyły sie takie boje a teraz nikt o tym nie pamięta? 3) Ekonomia Przetarg wypadł swietnie z punktu widzenia ekonomii, duza cena, dopłata do jajka i przejsc nadziemnych. Te pieniądze napewno przydadza sie na chocby przebudowe układu komunikacyjnego. 4) Otoczenie Wszyscy zapomnieli jak ten teren wygląda dziś.Strasznie. Teraz wyobraźcie sobie wszystko po wybudowaniu centrum, ronda z przystankami, deptakami z fontannami na osi Grunwaldzkiej itp.Poza tym centrum ozywi przyległe tereny co pozwoli na remonty kamienic na Piastowskiej czy innych ulicach, powstana tam kolejne knajpki, sklepy itp. Czy naprawde tylko ja jestem tak optymistycznie nastawiony(tez sie zmartwiłem jak wystartowało tylko ECHO i GTC)? Wg mnie to co przedstawiłem jest logiczne i realne.Poczekajmy na szczegóły projektu i wykonanie.Jak będzie do d... to sam pierwszy rzuce kamien ale nie skazujmy tego na smierc przed narodzinami. Ten projekt naprawde moze byc najlepszy we Wrocławiu i stac sie takim minirynkiem sródmiescia w co wierze. pozdrawiam P.S. Chyba przyjd ena spotkanie to pogadamy ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marc Re: koncepcja a projekt IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 04.08.04, 17:19 może dla Ciebie to jakaś kolosalna różnica , ale ja tam widzę główną bryłę w realizacji niższą o jakieś 2 kondygnacje i na tym samym, z grubsza, obrysie...knot pozostał knotem, tylko niższym. Za ile Empor to wybuduje, tobym sie nie zarzekał - na razie to wogóle z kasą na tę inwestycję cienko sprawa wygląda. A różnica w jakości projektu naprawdę nie polega na tym, czy na realizację wyda się 40 mln czy 80. 80 też możnaby zapewne wyrzucić w błoto, bo że 40 można, to widać na drugim z wklejonych przez ciebie obrazków. czy coś z tego wynika, że Empor zajmie działkę od Quatro do ulicy ? bo nie załapałem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtek Re: koncepcja a projekt IP: *.fsmw.math.uni.wroc.pl / *.fsmw.math.uni.wroc.pl 04.08.04, 14:58 Co jest przykladem na to, ze rzeczywistosc bywa zazwyczaj gorsza niz projekt Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Podsumowanie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 04.08.04, 15:23 Podobno pewne osoby z tego forum są URBANISTAMI, niektórzy mają zapędy bycia architektami. To ja się Was pytam, JAK MOZECIE OCENIAĆ taką miniaturową wizualkę do tego nie właściwego, docelowego projektu, tylko wstępnej propozycji, mającej na celu pokazanie zaplanowania działki i rozwiazań komunikacyjnych (kładki prowadzące do tego obiektu, w którym miejscu będą wejścia z poziomu chodników i przejścia podziemnego), projektu nie ukazującego docelowej architektury i detali arch tego obiektu, nie mówiąc już o kolorach i materiałach użytych do wykończenia...........????????????? A pisanina o wysokości tego obiektu (przypominam, że w MPZP i wymogach miasta nie było mowy o żadnej określonej czy nawet nie określonej ilości pow biurowych, miejsc hotelowych czy mieszkań, jakie miałyby sie znależć w tym obiekcie) jest po prostu lekko śmieszna... Dlaczego o tym wspominam? Bo bez budowania dużej ilości pow biurowych, miejsc hotelowych czy nawet mieszkań, apartamentów NIE MOŻE BYĆ NIGDY MOWY O BUDOWIE JAKICHKOLWIEK WIĘKSZYCH DOMINAT!!! Chyba, ze postawionoby tam coś a'la rozczapirzoną wieżę, jak tą z parkingu wielopoziomowego Mullera na Szewskiej :))) Czy dla wielu z Was to takie trudne do zrozumienia? Przecież to jest takie OCZYWISTE. Gdyby zapisać w MPZP powiedzmy, ze w obiekcie tam stawianych musi być np 20.000 m2 pow biurowych, 500 hotelowych czy 555 mieszkań to siłą rzeczy i prawami fizyki obiekt ten byłby albo całościowo wyższy (na terenie całej działki) albo inwestor chcąc nie chcąc musiałby wybudować przynajmniej 10-15 piętrową dominatę (wysokość uzależniona od tego ile m2 biur, pokoi hotelowych czy mieszkań przewidzianoby na jednej kondygnacji... Nie było wymogów odnośnie pow biurowych, pokoi hotelowych, mieszkań, wiec nie płaczcie że nie ma wyrażnej dominaty wysokościowej. Nikt na świecie nie buduje takiego centrum handlowo-usługowo-rekreacyjnego w postaci 10-15 piętrowego obiektu, są to przeważnie właśnie 3-4, góra 5 poziomowe obiekty (licząc z podziemnymi). Przypominam też, że nie jest to obiekt plombowy, wpisany pomiędzy powiedzmy 5-6 piętrowe kamienice i nie jest to DOM HANDLOWY...tylko centrum położone na pustej dizałce nie graniczącej z żadnymi kamienicami, budynkami... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maxWroc Re: Podsumowanie IP: *.kalisz.cvx.ppp.tpnet.pl 04.08.04, 16:54 wszystko pieknie i ladnie "wykrzykniku":) ale to ze nie bylo takich wymogow nie jest rownoznaczne z zakazem i nie oznacza ze nie moglo tam cos takiego powstac- mnie nie obchodzi jakie firmy wystartowaly i ile maja pieniedzy i ze to jest polska-gdyby wystartowalo Tesco i zaproponowalo nawet 100 mln za dzialke to tez uwazasz ze jesli kupili to mogliby sobie postawic tam 4 pietrowy hipermarket??? zgadzam sie jednak ze z ostatczna ocena trzeba poczekac do pokazania projktu nadal uwazam jednak ze to bedzie zwykla galeria i nic wiecej-to ze bedzie tam multiplex i ogrod zimowy nic nie zmienia (galeria kolejnej tam generacji) mam jednak nadzieje ze bedzie to przynajmniej obiekt polotwarty tylko ciekawe jak oni to zrobia? moze na dachu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: Podsumowanie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 04.08.04, 19:38 gdyby wystartowalo Tesco i zaproponowalo nawet 100 mln za dzialke to tez > > uwazasz ze jesli kupili to mogliby sobie postawic tam 4 pietrowy hipermarket??? > Nie nie mogliby, po MPZP na to nie pozwala, zresztą nie pozwala na to od pewnego czasu prawo (powst sklepów powyżej 2000 m2 bez odpowiednich zgód i pozwoleń)... To, że Ciebie nie obchodzi ile pieniędzy na ten projekt przeznaczyło ECHO to nic nie znaczy. Inwestora np nie obchodzi co Ty o tym myślisz... Ważniejsze dla niego jest co będa myśleć inni i jak często będą przychodzić do tego obiektu i będa tam wydawać swoje pieniądze... Skoro jednak nie chcesz (?) przyjąć do wiadomosci, że ECHO wyda na ten projekt 300 mln zł, a nie 300 mln euro, to nie dziw się, że nie będzie tam wysokościowej dominaty itd, itp... "TAK KRAWIEC KRAJE, JAK MU MATERIAŁU STAJE"... Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! do Kota IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 04.08.04, 19:40 Nie podejrzewałem, że jesteś wyznawcą kultu Map-a 4, człowieka bardzo ciężko chorego (chyba jakiś egzotyczny wąż go ukąsił w tych Niemczech, bo tak zionie jadem...) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kotbehemot Re: do Kota IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.04, 00:57 jestem kotem ktory chadza wlasnymi dorgami;) tzn nie jestem zadnym wyznawca niczyjego kultu, przemawia przeze mnie tylko zdrowy rozsadek i odrobina myslenia;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: do Kota IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.08.04, 01:14 Niestety ale powieliłeś po panu Map4 idiotyzmy na temat przyczyn sprzedaży pl Grunwaldzkiego... Swoją drogą nie zdziwiłbym się, gdyby ktoś z UM wytoczył sprawę Mapowi4, bo tyle kłamstw i pomówień to dawno nie widziałem. Ale co sie dziwić, od Mapa4 tylko tego można się spodziewać. Kompleksy wychodzą z niego na każdym kroku, szkoda tylko, że ty zaczynasz powtarzać po nim niektóre wymyślone przez niego historie... Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Radical Re: koncepcja a projekt IP: *.przytor.sdi.tpnet.pl 05.08.04, 00:15 Ha , ha , ha !!! Rafis, to akurat nie najlepszy przykład wybrałeś :) Quattro w koncepcji wyglądało o niebo okazalej niż to które ostatecznie powstało !!! :) Jeśli tak ma być też z centrum na Grunwaldzie, to gorzej niż nędza... Pozdrawiam Cię Radical Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziadek Re: Echo Investment wybuduje CH za 300 mln zł IP: *.proxy.aol.com 04.08.04, 23:37 Jako wroclawianin nie jest mi obojetne co powstanie na pl Grunwaldzkim.Ciesze sie ze we Wroclawiu sa ludzie ktorym lezy na serzu przyszlosc tego miasta i potrafia dyskutowac i wmieniac swoje poglady tak jak na tym forum.Ja tez bym chcial zeby w tym miejscu powstalo cos z klasa cos reprezentacyjnego a nie jakas kicha tylko poto zeby cos tam stalo.Czytajac wasze wypowiedzi i widzadz ten wstepny projekt moge powiedziec to dobrze ze to tylko wstepny a nie ostateczny plan.Poki co duzo mozna zmienic a jak juz cos zostanie postawione to nie jest to takie proste.Dlatego bylo by calkiem dobrze w jakis sposob zapoznac pana Dudkiewicza z niektorymi opiniami na ten temat.A moze sam z ciekawosci co inni na ten temat mysla zajzal by na to Forum.Przecierz Wroclaw nalezy do wroclawian a nie do pana Prezydenta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! WGN o cenie za Grunwald... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 04.08.04, 23:45 Rekordowa cena gruntu we Wrocławiu Zdaniem właściciela Wrocławskiej Giełdy Nieruchomości Leszka Michniaka, miasto uzyskało za sprzedany teren bardzo wysoką cenę. Dotychczas place w najbardziej prestiżowych rejonach Wrocławia osiągały stawkę o ok. 30 proc. niższą. Mimo takich wysokich nakładów, jeśli Echo Investment zrealizuje te inwestycję, będzie to przedsięwzięcie zyskowne. Atutem inwestycji jest lokalizacja. W pobliżu znajduje się wiele ważnych dla miasta obiektów, m.in. Hala Ludowa, Stary Park na Zalesiu, Stadion Olimpijski i uczelnie, gdzie studiuje ponad 60 tys. osób. Prawdopodobnie jeszcze w tym roku na sprzedaż zostanie wystawiony grunt na placu Bema, gdzie ma powstać centrum rekreacyjno-administracyjne z mieszkaniami. Te tereny będą jednak - zdaniem ekspertów - znacznie tańsze niż działka przy pl. Grunwaldzkim. (PAP) A.S. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rabuch101 Re: Echo Investment wybuduje CH za 300 mln zł IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 05.08.04, 00:13 Wrocław należy do Wrocławian, ale plac Grunwaldki należy do Echo Investment. Kupili go za dużą kasę i postawią co chcą. Oczywiście w zgodzie z warunkami przetargu i miejscowym planem zagospodarowania. Taka jest prawda, dziadku. Odpowiedz Link Zgłoś
radical-w-w Kiedyś tak ten plac widziałem... 05.08.04, 00:51 "Widząc ilu tam codziennie przewija się studentów i mieszkańców (ci pierwsi przez ok.3/4 roku stanowią tam wielki tłum), jasne jest, że przydałoby się tam coś na kształt Galerii Domin., tylko że w wersji MEGA. W tym celu najrozsądniej byłoby (w celu stworzenia prawdziwego centrum rozrywki, kultury i handlu dla studentów i mieszkańców dzielnicy) w wersji maksimum wyburzyć WSZYSTKO między ulicami Szczytnicką, Reja, Piastowską i samym placem i zbudować ciekawy architektonicznie MONOLIT, zróżnicowany wysokościowo (od 5 pięter przy Reja itd. do naprawde wysokiego drapacza chmur przy placu), poprzecinany w środku alejkami handlowo-rozrywkowymi odpowiadającymi naturalnym kierunkom ruchu pieszego,łączącym wszystkie narożniki tego kwartału i ZAMIENIAJĄCYM SIĘ PO GODZINACH HANDLU W WIELOPIĘTROWĄ MEGAKNAJPĘ Z MUZYKĄ ITD. DO BIAŁEGO RANA (sklepy zabezpieczane byłyby oczywiscie na noc solidnymi żaluzjami + ochroniarzami). Podobnego giganta można postawić na mniejszym terenie, chociaż wolałbym żeby chociaz Społem sie dogadało z miastem i dołączyło teren likwidowanego targowiska do oferowanej w przetargu działki. Do tego wygodne przejscie podziemne pod głównym skrzyżowaniem Z ZEJSCIAMI ZE WSZYSTKICH NAROŻNIKÓW ulic (a nie tylko debilne wejscia do wnętrza "jajka" z przystankami, a pozostali leźcie sobie przez pasy i czekajcie na światłach...) Oczywiscie po drugiej stronie , u zbiegu Skłodowskiej,Placu i Norwida, podobny wielki obiekt, KONiECZNIE Z DOMINANTĄ (ulubione słowo urzędników miejskich) od strony skrzyżowania." P.S. I podtrzymuję to wszystko, co napisałem, A TYLKO CO DO DOMINANT, TO FAJNIE I NAPRAWDĘ WIELKOMIEJSKO BYŁOBY, ŻEBY OBIEKT MIAŁ W KAŻDYM MIEJSCU NIE MNIEJ NIŻ 5 PIĘTER (CO W SUMIE DAWAŁOBY 7 KONDYGNACJI, GDZIE POZIOM -1 i górne piętra stanowiłyby parking) , A W TAK PRESTIŻOWYM MIEJSCU JAK RONDO REAGANA CHOCIAŻ WEŚCIA GŁÓWNE MIAŁY OKAZAŁY WYSOKOŚCIOWY CHARAKTER, NP. OK. 10 PIĘTROWY SZKLANY , ZAKOŃCZONY GOTYCKIM ŁUKIEM "PRZEDSIONEK" ! Pozdrawiam Was Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: Kiedyś tak ten plac widziałem... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.08.04, 01:07 Piękne miałeś pomysły, w sumie niewiele odbiegające od moich. Realne w przypadku inwestycji rzędu 400-500 mln euro....a jak pokazuje przykład Nowego Miasta zachodni inwestorzy, nawet Tishman czy ECE nie mają na razie zamiaru inwestować aż tak wielkich pieniędzy w Polsce w jeden nawet największy obiekt czy zespół obiketów...(Nowe Miasto w Krakowie okrojone), łódzka Manufaktura też lekko okrojona a dodatkowo problemy z wyegzekwowaniem przez miasto od inwestora niektórych prac związanych z układem drogowym wokół Manufaktury... Odpowiedz Link Zgłoś
radical-w-w Re: Kiedyś tak ten plac widziałem... 05.08.04, 01:21 Gość portalu: ! napisał(a): > Piękne miałeś pomysły, w sumie niewiele odbiegające od moich. Realne w > przypadku inwestycji rzędu 400-500 mln euro....a jak pokazuje przykład Nowego > Miasta zachodni inwestorzy, nawet Tishman czy ECE nie mają na razie zamiaru > inwestować aż tak wielkich pieniędzy w Polsce w jeden nawet największy obiekt > czy zespół obiketów...(Nowe Miasto w Krakowie okrojone), łódzka Manufaktura też > > lekko okrojona a dodatkowo problemy z wyegzekwowaniem przez miasto od inwestora > > niektórych prac związanych z układem drogowym wokół Manufaktury... Wiem, wiem , Wykrzykniku, że te moje wizje kosztowałyby sporo więcej niż trzysta kilkadziesiąt mln zł, ale po cichu do niedawna mialem nadzieję, że miejsce jest tak atrakcyjne komercyjnie (bo jest ! Te tłumy ludzi, zwłaszcza studentów !! ) , że liczyłem na kolejną inwestycję ECE albo Tischmana lub kogoś tej wielkości... Szkoda, ze tacy nie dostrzegli, ze w długiej perspektywie zarobiliby krocie na tej lokalizacji... Pozdrawiam Cię Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: Kiedyś tak ten plac widziałem... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.08.04, 01:31 Ja też po cichu liczyłem przynajmniej na jakieś 200 mln euro...ale coż, jak się nie ma tego co się lubi, to się lubi, co się ma... Tishman wycofuje się z interesów w Polsce, a ECE bardziej interesuje we Wrocławiu dworzec PKP i PKS... Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
radical-w-w Re: Kiedyś tak ten plac widziałem... 05.08.04, 01:58 Gość portalu: ! napisał(a): > Ja też po cichu liczyłem przynajmniej na jakieś 200 mln euro...ale coż, jak się > > nie ma tego co się lubi, to się lubi, co się ma... > > Tishman wycofuje się z interesów w Polsce, a ECE bardziej interesuje we > Wrocławiu dworzec PKP i PKS... > > Pozdrawiam. ACH !!! zEBY TAK NASZ GŁÓWNY PKP CHOC TROCHE PRZYPOMINAŁ TEN W DREŹNIE PO "INTERWENCJI" :) ECE !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: Kiedyś tak ten plac widziałem... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.08.04, 02:01 Wszystko rozbija się o to, że dworzec należy do PKP a nie jest obiektem miejskim :( A PKP jest mało elastyczna i mało reformowalna :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rabuch101 Re: Kiedyś tak ten plac widziałem... IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 05.08.04, 07:29 Gość portalu: ! napisał(a): > Wszystko rozbija się o to, że dworzec należy do PKP a nie jest obiektem > miejskim :( A PKP jest mało elastyczna i mało reformowalna :( Ale na szczęście też bardzo zadłużona, więc może zacznie sprzedawać "klejnoty rodowe" :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ak Re: Kiedyś tak ten plac widziałem... IP: *.olnet.com.pl / *.olnet.com.pl 05.08.04, 10:11 Tak, tak może w końcu PKP rozpocznie wyprzedaz swoich terenów. A będzie co sprzedawać gdyż koleje są chyba największym po mieście właścicielem gruntów we Wrocku i to w bardzo atrakcyjnych miejscach... A co do dworca głownego to mnie tez się marzy wersja drezdeńska ( w Lipsku chyba też ECE inwestowało na dworcu?) Najpi3ekniejszy dworzec w Polsce zasługuje na taka oprawę! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Dla przypomnienia :) IP: 213.199.196.* 05.08.04, 16:47 Gdyby ktos zapomniał o czym mówimy to foto zrobione przez AKM: www.forum-akm.net/varia/pg.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Radical Re: Dla przypomnienia :)-ALE PIĘKNA DZIAŁECZKA :) IP: *.przytor.sdi.tpnet.pl 06.08.04, 02:20 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziadek Re: Echo Investment wybuduje CH za 300 mln zł IP: *.proxy.aol.com 05.08.04, 22:01 Nikt nie jest przeciwko jakims firmom ktore chca inwestowac w naszym miescie.Wrecz przeciwnie niech ich bedzie jak najwiecej. Ale nie moze tak byc ze w takim miejscu jak pl Grunwaldzki nabywca tej dzialki moze postawic tam jakies paskuctwo.Wydaje mi sie ze pod naciskiem mieszkancow taka czy inna firma moze swoj projekt zmienic.Przecierz takie miejsce zasloguje naprawde na cos dobrego.Jezeli to Echo mysli tylko o zyskach a nie o atrakcyjnosci swojego obiektu to moze miec z tym spore klopoty.Jak wiadomo ldzie sa coraz wybredniejsi i nie lubia kupowac byle gdzie a tym bardziej wypoczywac w byle czym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: Echo Investment wybuduje CH za 300 mln zł IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.08.04, 22:09 Nie bój się dziadku. ECHO i GTC przed przystąpieniem do tego przetargu bardzo dobze rozpoznały sytuację na rynku... Wyobraż sobie, że nagle dopuszcza się mieszzkańców do możliwosci wpłynięcia na wygląd tej inwestycji. I nagle robi się z tego obiektu straszny GARGAMEL, bo każdy (jak to Polak) chce dodać do tego projektu swoje trzy grosze. A inwestor chcąc spełnić oczekiwania prawie wszystkich funduje nam potworka znacznie gorszego niż UFO :) Pomieszanie stylów, mix 10 różnych projektów... Chcesz tego? Nikt, nawet najlepszy architekt czy najlepszy inwestor nie zapewni danemu projektowi, że będzie się on podobał wszystkim. Nie ma takiej możliwości. Zawsze znajdzie się np taki Kot czy wro2015, którzy coś takiemu obiektowi zarzucą, będą go krytykować... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a walka o dobra architekture w miescie trwa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.04, 15:24 czuję, że to przełom ! Wielka rewolucja - będziemy blokować tego typu inwestycje - wole łąke od UFO na Grunwaldzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michal Re: walka o dobra architekture w miescie trwa IP: 195.205.108.* 06.08.04, 16:41 Zapoznaj sie dobrze z tematem, a potem komentuj. Nikt nie chce niczego blokowac. Chcemy tylko zwrocic uwage na zala architekture we Wroclawiu. Nikt z nas nie woli laki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziadek Re: Echo Investment wybuduje CH za 300 mln zł IP: *.proxy.aol.com 05.08.04, 22:46 To prawda ze kazdemu nie mozna dogodzic ale zeby to co zafunduje nam Echo spodobalo sie wiecej niz polowie wroclawian no i oczywiscie mi,to by bylo juz dobrze.Chcialem jeszcz dodac ze juz za czasow komuny stawiano we Wroclawiu inowatorskie w budownictwie ze przypomne linowiec na Kosciuszki.Byla to ponoc nowosc na skale europejska.Jesli sie nie myle to ten budynek mial byc o wiele wyzszy ale widocznie ten architekt sie czegos przestraszyl.A wiec jezeli wtedy mozna bylo cos zrobic jak na tamte czasy to tym bardziej teraz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: Echo Investment wybuduje CH za 300 mln zł IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.08.04, 22:50 Słusznie Dziadku. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: boogo Re: Echo Investment wybuduje CH za 300 mln zł IP: *.magma / *.magma-net.pl 07.08.04, 22:56 po pierwsze "!" chyba pracuje w Echo,albo placa mu za propagande, po drugie do cholery, to przeciez ma stac latami. Jesli sie wybuduje knota, za lat 10 trzeba bedzie to wyburzyc. Dalej, nikt tu nie chce zadnego supermarketu(chyba ze maly i otwarty 24 - inaczej won) ,czy bron boze hipermarketu. Czego my mieszkancy Grunwaldzkiego oczekujemy (tubylcy i przyjezdni) to glownie czesci uslugowej, Odpowiedz Link Zgłoś
investor2000 Re: Echo Investment wybuduje CH za 300 mln zł 08.08.04, 00:24 Gość portalu: boogo napisał(a): > po pierwsze "!" chyba pracuje w Echo,albo placa mu za propagande, po drugie do > cholery, to przeciez ma stac latami. Jesli sie wybuduje knota, za lat 10 trzeba > bedzie to wyburzyc. Dalej, nikt tu nie chce zadnego supermarketu(chyba ze maly > i otwarty 24 - inaczej won) ,czy bron boze hipermarketu. Czego my mieszkancy G > runwaldzkiego oczekujemy (tubylcy i przyjezdni) to glownie czesci uslugowej, Jak na razie propaganda bije z twoich ust.Co jest złego w tym ze za 10 lat trzeba bedzie wyburzyc? To wyburza i zbuduja nowe, taka jest kolej rzeczy w kapitalizmie. Bedziemy bogatsi i bedzie nas stac na lepsze inwestycje, ponadto bedzie mniej dzialek do zagospodarowania w wyniku czego ziemia stanie sie cenniejsza. pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jester Re: Echo Investment wybuduje CH za 300 mln zł IP: 217.97.139.* 08.08.04, 12:42 Ale jak budujemy po to, żeby wyburzyc to uczmy się od najlepszych. W Stanach buduje się szpitale na pięć lat, a potem je pali żeby zabić zarazki i buduje nowe obiekty w nowej techniologii. I jasne, jeśli UFO ma być na 10 lat to trzeba było podpisać umowę wynajem gruntu na 10 lat. A tak gmina sprzedała działkę (a właściwie sprzeda za kilka tygodni) i straci wpływ na to, co tam bedzie stało. Mało masz we Wrocku przykładów gruntów, co są jak senny koszmar a nic się tam nie moze ziemic bo tytuł własności jest w prywatnych rękach? A poza tym inwestorów też trzeba zróżnicować. Siemens to jest świetny inwestor bo tworzy miejsca pracy produkcyjnej. A wybacz mi "inwestorze", ale handel to się wszedzie może kręcić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: el matador Re: Echo Investment wybuduje CH za 300 mln zł IP: *.aster.pl / *.aster.pl 08.08.04, 13:07 nie podoba mi się ten projekt.On nadaje się prosto do zapyziałych,biednych jaka polna mysz prowincjonalnych Kielc a nie do wielkomiejskiego Wrocławia.Decyzja przezydenta miasta podyktowana chyba była SLD-owskimi koneksjami tego inwestora i samego prezydenta miasta.(Michał Sołowiow to właściciel "ECHO", tego korupcjogennego inwestora nieruchomowościowego słynnego z afery w Szczecinie z wyeliminowaniem największeo koncernu nieruchomościowego w Europie ECE z budowy galerii "Kaskada").W imię interesów kolesi,niszczy się kolejny fragment miasta stawiając coś w rodzaju pokracznego obcego tradycji germańskiego Wrocławia "rosyjskiego cyrku miejskiego", zaś planowana na tym forum tysiąckrotnie sześćdziesięciopiętrowa (300-320 metrowa)dominanta 750 tysięcznego kolosa wrocławskiego odłożona została przez zapitych,tłustych kolesi "ad calendas grecas" .Kolejny przykład na brak męskich cech u Polaków.Budują bez rozmachu w iście "cygańskim stylu", nigdy nie porywają się na coś co ich przerasta.... i marnują przy tym prestiż wielkiego miasta.Nic dziwnego że Niemcy mają do nich wzbierającą w maksymalną złość i wściekłość pogardę.Okolice Placu Grunwaldzkiego to wymarzony teren na wysokościowce po 200-300 metrów z różnorodnym programem handlowym na dolnych kondygnacjach nie"ruskie świecące patiomkinowskimi kopułami typy Cerkiew Wniebowstąpienia w Moskwie "shopping mall'e" Sołowiowa.Jeżeli to świństwo przejdzie to koniec z rozmachem we Wrocławiu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: el matador Re: Echo Investment wybuduje CH za 300 mln zł IP: *.aster.pl / *.aster.pl 08.08.04, 13:16 Ten teren to inwestycje ECE czy innego inwestora zachodnioniemieckiego lub holenderskiego rzędu 1 miliarda EURO (tak jak wartość "Złotych Tarasów"koło Pekinu(PKiN) w Warszawie)a nie ochłap z Kielc za 350 milionów.Ludzie weżcie się po rozum do głowy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jester Re: Echo Investment wybuduje CH za 300 mln zł IP: 217.97.139.* 08.08.04, 13:26 Muszisz zrozumieć pewne Wrocławskie realia i pułapkę, w jaką sami wpadliśmy. Mamy najlepszy w Polsce klimat do inwestycji. I to jest nizaprzeczalny fakt. Cieszymy się z każdej złotówki i każdego miejsca pracy. Niestety jest tego druga strona. Kadencyjne władze, które musza mysleć w kategoriach czteroletnich potrzebują sukcesów. Jakiż inny sukces jest lepszy w mieście, w którym wymaga się inwestycji, niż inwestycje własnie? A co bardziej spektakularnego niż zabudowanie działki w tak widocznym miejscu? Zwłaszcza, że budowa skończy się właśnie w okresie wyborów, ale nie bedzie jeszcze do końca wiadomo jak to coś się sprawdzi. Władze MUSIAŁY sprzedać tę działkę. Taki był interes doraźny. Coż z tego, że można było poczekac dekadę na zabudowanie jej w sposób godny tego miajsca? Władze kadencyjne - co jest przekleństwem najlepszego dostepnego ustroju - demokracji - muszą myslec kadencyjnie. Dla nich arggument, że skoro stała niezabudowana przez pięć dekad moze postac jeszcze jedną nie jest przekonywujący. Oni chcą móc powiedzieć - zrobiliśmy Grunwaldzki. Żal tylko, ze nie postawili się na rzęsach, nie wyszli ze skóry żeby zbudować obie brakujące obwodnice... Odpowiedz Link Zgłoś
investor2000 Re: Echo Investment wybuduje CH za 300 mln zł 08.08.04, 13:41 Gość portalu: jester napisał(a): > Muszisz zrozumieć pewne Wrocławskie realia i pułapkę, w jaką sami wpadliśmy. > Mamy najlepszy w Polsce klimat do inwestycji. I to jest nizaprzeczalny fakt. > Cieszymy się z każdej złotówki i każdego miejsca pracy. > Niestety jest tego druga strona. Kadencyjne władze, które musza mysleć w > kategoriach czteroletnich potrzebują sukcesów. Jakiż inny sukces jest lepszy w > mieście, w którym wymaga się inwestycji, niż inwestycje własnie? A co bardziej > spektakularnego niż zabudowanie działki w tak widocznym miejscu? Zwłaszcza, że > budowa skończy się właśnie w okresie wyborów, ale nie bedzie jeszcze do końca > wiadomo jak to coś się sprawdzi. > Władze MUSIAŁY sprzedać tę działkę. Taki był interes doraźny. Coż z tego, że > można było poczekac dekadę na zabudowanie jej w sposób godny tego miajsca? > Władze kadencyjne - co jest przekleństwem najlepszego dostepnego ustroju - > demokracji - muszą myslec kadencyjnie. Dla nich arggument, że skoro stała > niezabudowana przez pięć dekad moze postac jeszcze jedną nie jest > przekonywujący. Oni chcą móc powiedzieć - zrobiliśmy Grunwaldzki. > Żal tylko, ze nie postawili się na rzęsach, nie wyszli ze skóry żeby zbudować > obie brakujące obwodnice... Piękna teoria jednak bardzo naiwna.Tworzysz mit tego ze nalezy czekac x lat na jakiegos cudownego inwestora ktory zbuduje tu niewiadomo co(godnego tego miejsca). Zrozum ze teraz trwa walka o inwestycje. Ten kto zwalnia wypada z wyscigu i inwestorzy odchodza do innych miejsc.Kto sie nie rozwija ten sie cofa! W inwestycjach musi byc ruch. Budujemy, burzymy, budujemy, burzymy itd. Wraz z zabudowywaniem kolejnych działek wartosc pozostalych pustych miejsc rosnie a wiec wzrosnie wartosc przyszlych inwestycji ulokowanych na ich obszarze. Gdy zabraknie dzialek zacznie sie wyburzanie najmniej atrakcyjnych obiektow itd. Wszystko plynie. pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jester Re: Echo Investment wybuduje CH za 300 mln zł IP: 217.97.139.* 08.08.04, 13:49 Panta rei tak? Czy ty się kiedyś przeszedłes po mieście i zwróciłes uwage na to ile jest jeszcze miejsc do zagospodarowania? Tych, na te twoje nowe budynki? Walka o inwestorów? Właśnie tak. Walczmy. O Hundaia, Sony, General Electric. Potęgi, dzięki którym do miasta przychodzi masa kolejnych mniejszych inwestorów. Chyba nie chcesz mi powiedziec, że budowa galerii handlowych przyciaga kolejnych inwestorów. Czyżby coś takeigo stało się na Mokotowie? A może znalazł się chetny na budowę czegoś naprzeciw Galerii Dominikańskiej i dużo od niej ładniejszego hotelu? Jesli coś wiesz na ten temat to sie z nami podziel. Ale otwóż oczy. Ruch w interesie tak. Walka o inwestorów. Tak. Podpisuje się obiema rękami i nogami. Ale na Boga - nie wszystkich i nie za każdą cenę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jester Re: Echo Investment wybuduje CH za 300 mln zł IP: 217.97.139.* 08.08.04, 13:53 i przepraszam wszystkich za wzywanie imienia nadaremno. Odpowiedz Link Zgłoś
investor2000 Re: Echo Investment wybuduje CH za 300 mln zł 08.08.04, 14:00 Gość portalu: Jester napisał(a): > Panta rei tak? > Czy ty się kiedyś przeszedłes po mieście i zwróciłes uwage na to ile jest > jeszcze miejsc do zagospodarowania? Tych, na te twoje nowe budynki? Sam widzisz, dopoki tego terenu jest tak duzo mozesz zapomniec o cudach na kiju. > Walka o inwestorów? Właśnie tak. Walczmy. O Hundaia, Sony, General Electric. > Potęgi, dzięki którym do miasta przychodzi masa kolejnych mniejszych inwestorów > . > Chyba nie chcesz mi powiedziec, że budowa galerii handlowych przyciaga kolejnyc > h > inwestorów. Czyżby coś takeigo stało się na Mokotowie? A może znalazł się chetn > y > na budowę czegoś naprzeciw Galerii Dominikańskiej i dużo od niej ładniejszego > hotelu? Jesli coś wiesz na ten temat to sie z nami podziel. Powszechnie wiadomo, ze Nawrat na wiosne zaczyna budowe budynku na swojej dzialce. NCC jak wiesz chce budowac ale nie ma pozwolenia na budowe.Chcialbym Ci przypomniec, ze wlasnie wychodzimy z kryzysu gospodarczego (koniunkturalnego). Pamietasz ile sie budowalo w latach 1998-2000? Wtedy byl szczyt gorki, w 2002,2003 byl dol. Teraz wchodzimy pod gorke. W 2006/2007 bedzie znowu boom budowlany.Powstanie wiele nowych budynkow, jedne bardziej udane inne mniej ale to tez kwestia gustu. > Ale otwóż oczy. Ruch w interesie tak. Walka o inwestorów. Tak. Podpisuje się > obiema rękami i nogami. Ale na Boga - nie wszystkich i nie za każdą cenę. pecunia non olet :) 45 mln + 13 mln to dobra cena! Nikt nie pamieta, ze oprocz galerii zostanie calkowicie zmodernizowany wezel komunikacyjny i cala os grunwaldzka! Dlaczego tak zawziales sie na to UFO nie widzac nawet projektu? Daj mu szanse! :) Co do GD ile osob podziela poglad, ze jest ona brzydka(pytam o tzw. opinie publiczna)? pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jester Re: Echo Investment wybuduje CH za 300 mln zł IP: 217.97.139.* 08.08.04, 14:03 Wczoraj przez 11 godzin rozmawiałem z 5 architektami. Pzotywnych wypowiedzi 0. Zdecydowanie negatywnych 4. Odpowiedz Link Zgłoś
investor2000 Re: Echo Investment wybuduje CH za 300 mln zł 08.08.04, 14:21 Gość portalu: jester napisał(a): > Wczoraj przez 11 godzin rozmawiałem z 5 architektami. Pzotywnych wypowiedzi 0. > Zdecydowanie negatywnych 4. Jak to sie ma do kilku mln klientow GD? Zwroc tez uwage, ze architekci sa jak kobiety. Kiedy ktoregos nie ma w gronie to obgaduja go i wysmiewaja.Kiedy sa razem to poklepuja sie po ramionach i chwala jacy to oni dobrzy nie sa :) Budynki buduje sie dla klientow a nie dla architektow. pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jester Re: Echo Investment wybuduje CH za 300 mln zł IP: 217.97.139.* 08.08.04, 14:23 A zastanawiałeś się kiedyś po co ludzie jeżdżą do Florencji, Rzymu czy Paryża? Odpowiedz Link Zgłoś
investor2000 Re: Echo Investment wybuduje CH za 300 mln zł 08.08.04, 14:32 Gość portalu: jester napisał(a): > A zastanawiałeś się kiedyś po co ludzie jeżdżą do Florencji, Rzymu czy Paryża? Pewnie z tego samego powodu dla którego jezdza do Wroclawia, zgadlem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jester Re: Echo Investment wybuduje CH za 300 mln zł IP: 217.97.139.* 08.08.04, 14:36 Nie. Nie jeżdżą do Wrocławia z tych samych powodów. Wszystkim sie tu wydaje, że zamiast turystów, którzy przyjada tu oglądac coś niespotykanego gdzieś indziej, my do konca świata będziemy miec sentymentalne wycieczki niemców co sie tu urodzili. A Zastanawiałeś się kiedys co pokazać turystom we Wrocławiu trzeciego dnia? Oprócz rynku i Ostrowia? Waląca się Halę do której trzeba dojechać przez koszmarne place Społeczny i Grunwaldzki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: Echo Investment wybuduje CH za 300 mln zł IP: 213.199.196.* 08.08.04, 15:58 Gość portalu: jester napisał(a): > Nie. Nie jeżdżą do Wrocławia z tych samych powodów. Wszystkim sie tu wydaje, że > zamiast turystów, którzy przyjada tu oglądac coś niespotykanego gdzieś indziej, > my do konca świata będziemy miec sentymentalne wycieczki niemców co sie tu > urodzili. A Zastanawiałeś się kiedys co pokazać turystom we Wrocławiu trzeciego > dnia? Oprócz rynku i Ostrowia? Waląca się Halę do której trzeba dojechać przez > koszmarne place Społeczny i Grunwaldzki? ooo w tym momencie musze wkroczyc :) Sentymentalne wycieczki sie koncza a turystów przybywa. Widze pełno Hiszpan (Hiszpanów?, cholera ;)), młodych Niemców, Amerykanców, Francuzów itp. Czego tu szukaja? Do pokazania jest duzo.Trudno zeby 600 tys miasto miało wiecej do pokazania niz wielomilionowe metropolie stolice swiata jak Londyn czy Paryz ale sroce spod ogona nie wypadlismy :)! Hala Ludowa wyglada spoko wiec z tym waleniem to przesada choc sam wiesz jaka jest sytuacja prawna.Cos strasznie sceptyczny sie zrobiłes.Nie jestesmy Krakowem, którego kazdy Polak-katolik darzy sentymentem narodowym i o wszystko musimy walczyc sami. Kwach nam nie remontuje zabytków, nie jestesmy z definicji wpisani w przewodniki turystyczne. Musimy walczyc o pozycje i mysle ze idzie nam dobrze i dzieje sie tu najwięcej ze wszystkich miast.Co tydzien słysze dziesiatki pochlebnych opini wiec nie jest to napewno kurtuazja.Zycze wiecej optymizmu bo chyba na kacu masz kiepski humor co nie dziwi :) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Biz Re: Echo Investment wybuduje CH za 300 mln zł IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.08.04, 15:50 Nie załapali się na projektowanie tego obiektu, nie zarobią pieniążków, więc nie ma im się co dziwić, że się negatywnie wypowiadają. Gdyby to oni dostali ten projekt do realizacji, to wtedy byłoby wszystko okey. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jester Re: Echo Investment wybuduje CH za 300 mln zł IP: 217.97.139.* 08.08.04, 15:51 Niestety tak to w tym mieście wygląda. Z drugiej strony mam cicha nadzieję, że przynajmniej dwóch z nich wie o czym mówi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Biz Re: Echo Investment wybuduje CH za 300 mln zł IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.08.04, 15:59 Co więcej już trwa opracowywanie projektu architektonicznego na inwestycję Nawrata. A z NCC to jest tak, że brakuje już naprawdę niewiele, żeby ta inwestycja ruszyła z kopyta. Nie jest jeszcze dobrze, ale jest lepiej niż miesiąc temu. W sprawę włączyła się jedna osoba, powszechnie ceniona w branży i pracuje nad tym, aby obie strony: miasto i inwestor doszli do kompromisu, który zadowoli obie strony. W najbadziej optymistycznej wersji, budowa NCC mogłaby ruszyć na wiosnę 2005. Jesienią raczej nie zdąży już ruszyć, bo od wydania pozwolenia na budowę do rozpoczęcia prac musi minąć miesiac, dwa, a w pażdzierniku-listopadzie nikt nie zacznie poważniejszych prac budowlanych, jedynie ewentualnie rozpocznie przygotowania terenu przed właściwą budową. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: Echo Investment wybuduje CH za 300 mln zł IP: 213.199.196.* 08.08.04, 16:03 Mozna wiedziec co to za architekci? co zbudowali? Wtedy ocenimi ich dzieła i zobaczymy czy sa tacy święci :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: Echo Investment wybuduje CH za 300 mln zł IP: 213.199.196.* 08.08.04, 16:06 To swietne informacje z tym NCC i Nawratem. Jesli wszystko pójdzie dobrze to zarówno plac Dominikanski jak i Grunwaldzki będa wielkimi placami budowy! i do konca 2006 roku zmienia swoje oblicza. Trzymam kciuki choc w to NCC trudno wierzyc po tylu latach opóźnienia.Nawrat też nie miał zbyt dobrej passy. No ale cóż błogosławiony ten kto nie widział a uwierzył. Odpowiedz Link Zgłoś
investor2000 Re: Echo Investment wybuduje CH za 300 mln zł 08.08.04, 13:43 Gość portalu: el matador napisał(a): > Ten teren to inwestycje ECE czy innego inwestora zachodnioniemieckiego lub > holenderskiego rzędu 1 miliarda EURO (tak jak wartość "Złotych Tarasów"koło > Pekinu(PKiN) w Warszawie)a nie ochłap z Kielc za 350 milionów.Ludzie weżcie się > > po rozum do głowy! ZT kosztuja 1 mld ale zlotych :) tak wiec jak na 3mln aglomeracje stoleczna jest to taki sam ochlap... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: el matador Re: Echo Investment wybuduje CH za 300 mln zł IP: *.aster.pl / *.aster.pl 08.08.04, 14:02 ale zapominasz wrocławski chłopie,że Niemcy i Holendrzy lub Anglicy za inwestycje w Szczecinie, Poznaniu(bliskośc Niemiec) i we Wrocławiu płacą stawki za grunt dwa,trzy razy wyższe niż w Warszawie bo teren z punktu widzenia handlowego i komercyjnego jest w perspektywie atrakcyjniejszy niż w chłopsko-mazowieckiej Warszawie i w związku z tym program inwestycyjny na takich "post-niemieckich" miejskich działkach budowlanych jest dużo bogatszy i droższy i atrakcyjniejszyym względem niż w buraczano-pszennej Warszawie. Odpowiedz Link Zgłoś
investor2000 Re: Echo Investment wybuduje CH za 300 mln zł 08.08.04, 14:19 Gość portalu: el matador napisał(a): > ale zapominasz wrocławski chłopie,że Niemcy i Holendrzy lub Anglicy za > inwestycje w Szczecinie, Poznaniu(bliskośc Niemiec) > i we Wrocławiu płacą stawki za grunt dwa,trzy razy wyższe niż w Warszawie bo > teren z punktu widzenia handlowego i komercyjnego jest w perspektywie > atrakcyjniejszy niż w chłopsko-mazowieckiej Warszawie i w związku z tym program > > inwestycyjny na takich "post-niemieckich" miejskich działkach budowlanych jest > dużo bogatszy i droższy i atrakcyjniejszyym względem niż w buraczano-pszennej > Warszawie. Nie jestem chlopem :) ponadto Warszawa to najwiekszy rynek i najbogatsze miasto w Polsce, nasza stolica, nasza duma! Tam wszystko jest najdrozsze, najlepsze, Nie zapominaj o tym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jester Re: Echo Investment wybuduje CH za 300 mln zł IP: 217.97.139.* 08.08.04, 14:26 No jesli Warszawa musi być obowiązkowo dumą każdego Polaka to ja jestem za Niepodległością Dolnego Śląska. Warszawa przegrywa konkurencję najmodniejszej stolicy Centralnej Europy nie tylko z Berlinem, który się rozwija jeszcze szybciej, ale nawet z Pragą. Z resztą jak juz musze być z czegoś dumny to wole z Pragi - bo bliżej i łatwiej dojechac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: slawek Re: Echo Investment wybuduje CH za 300 mln zł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.04, 15:37 Wykrzyknik dobrze gada. Tylko dlaczego przemianowałeś się na Investora2000? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jester Re: Echo Investment wybuduje CH za 300 mln zł IP: 217.97.139.* 08.08.04, 15:42 Jestem zdecydowanie antywarszawski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: Echo Investment wybuduje CH za 300 mln zł IP: 213.199.196.* 08.08.04, 15:47 Gość portalu: jester napisał(a): > Jestem zdecydowanie antywarszawski ja tez , ja tez :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: slawek Re: Echo Investment wybuduje CH za 300 mln zł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.04, 15:50 i ja również! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jester Re: Echo Investment wybuduje CH za 300 mln zł IP: 217.97.139.* 08.08.04, 15:52 To czemu popierasz "inwestora" w tej sprawie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: slawek Re: Echo Investment wybuduje CH za 300 mln zł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.04, 15:54 Bo mam podstawy przypuszczać że to chyba jest ! . A ja go cenię za to co tu robi na forum i myślę, że on może dużo zdziałać. Zważywszy, że najprawdopodobniej jest z nas najstarszy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: Echo Investment wybuduje CH za 300 mln zł IP: 213.199.196.* 08.08.04, 16:00 Cóz każdy ma wady :) Inwestor to pewnie kolejny przykład rozdwojenia jaźni pomiędzy Wrocław a Warszawe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: el matador Re: Echo Investment wybuduje CH za 300 mln zł IP: *.aster.pl / *.aster.pl 08.08.04, 19:32 chodziło mi o chłopa w sensie"stary chłopie" -fellow jak mówią w amerykańskich firmach a nie o chłopa z gospodarstwem.Plac Grunwaldzki to musi być obszar dużo bardziej elegancki niż Potsdamer i Leipziger Platz'e w Berlinie.I trzeba to wbić tłustym"kolesiom"rządzącym miastem.Wrocław nie da się dyktatowi architektonicznej miernoty.Niemiec liczy się tylko z tym kto jest od niego szybszy,silniejszy,zdolniejszy ,cwańszy a to oznacza, iż jakość budownictwa w śródmieściu Wrocławia musi być wyższa niż średnio w centrach niemieckich miast o jakości projektu architektonicznego w tym miejscu w ogóle nie wspominam.Zeby zniszczyć i pognębić turystę niemieckiego lub ziomka śląskiego odwiedzającego to miasto trzeba mu pokazać realizacje które zbijają go zupełnie z nóg i powodują,iż zaczyna on płakać ze wściekłości,że w Niemczech ma gorszą architekturę i wykonawstwo obiektów użyteczności publicznej niż w Polsce. Cerkiew Sołowiowa z ECHO nie jest na pewno czymś co każe się przed nią pokłonić, można najwyżej pozgrzytać zębami nad zwariowaniem i schizofrenią kieleckiego inwestora. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Echo Investment wybuduje CH za 300 mln zł IP: *.core.lanet.net.pl 07.09.04, 23:47 ??? Odpowiedz Link Zgłoś
tfurca ZNISZCZA RURKI Z KREMEM 08.08.04, 10:31 NOWO POWSTAJACA GALERIA UFO NA PL. GRUNWALDZKIM SZCZYT MYSLI I ESTETYKI ARCHITEKTONICZNEJ, BUDZACA SPRZECIW STUDENTOW ARCHITEKTURY miasta.gazeta.pl/wroclaw/1,35751,2217366.html I NIE TYLKO, ZNISZCZY LADUJAC W TYM MIEJSCU NAJLEPSZE NA SWIECIE RURKI Z KREMEM MUSIMY STANAC W ICH OBRONIE TAM CALA HISTORIA MIASTA ... NAJSMACZNIEJSZE PRZEZYCIA I DOZNANIA NIE POZWOLMY ZNISZCZYC HISTORII W OBRONIE RUREK NAWOLUJE z powazaniem tomasz jakub syslo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! ...................... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.08.04, 14:24 Ja naprawdę nie mam nic wspólnego z inwestorem2000. Jeżeli ktoś nie wierzy, to niech poprosi adminów forum i mogą wam to potwierdzić. Ja się bardzo cieszę, że nasze forum odwiedza tak dużo ludzi i cieszę się też, że do dyskusji włączył się także i inwestor2000. Rano przeglądałem całe forum (teraz tylko odpisuję w wybranych wątkach) i jestem pełen uznania dla inwestora2000, bo wyjaśnił tu niektórym osobom pewne sprawy. Co więcej, dowiedzieliśmy się przy okazji czegoś wiecej na temat inwestycji pana Nawrata. Inwestorze2000 serdecznie pozdrawiam i jeżeli możesz, to napisz coś wiecej na temat tej inwestycji na działce p Nawrata. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: slawek Re: ...................... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.04, 16:10 A ja myślałem, że masz rozdwojenie jaźni :)) Serdecznie pozdrawiam inwestora2000. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erni Re: ...................... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.04, 16:34 201 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jester Re: ...................... IP: 217.97.139.* 09.08.04, 16:38 erni - zabije cie. to ja czekam dwie minuty na toworzenie trzecie stronym, zebys ty mi 201 napisał? a propos. adres mailowy mi jest twój potrzebny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: el matador Re: .Plac Grunwaldzki..................... IP: *.aster.pl / 212.76.39.* 09.08.04, 16:59 liczyłem,iż przy Placu Grunwaldzkim tak mi dobrze znanym z czasów mojej młodości koło dzielnicy uniwersyteckiej wystrzeli nowa wspaniała dominanta 750 tysięcznego Wrocławia gigantyczny kilkuset-metrowy wieżowiec na wzór "zęba mądrości" (160 metrów)koło Opery Lipskiej w śródmieściu Lipska(Leipzig),że Wrocław pokaże na co go stać!Chciałbym jeszcze za swojego życia zadrzeć głowę ku niebotycznym szczytom i zadziwić się wspaniałą architekturą tego wrocławskiego kolosa... Okazało się ,że wrocławska "góra" urodziła zamiast tego spodziewanego przez wszystkich "cuda"; architektoniczno-nieruchomościową "mysz"szpecącą na setki lat śródmieście najbardziej dynamicznego miasta w Polsce.Wrocław to miasto rozmachu,dlaczego zgodził się na taką dziwaczną rosyjską cerkiew ze srebrnym kulistym dachem zamienioną na amerykański"shopping mall"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jester Re: .Plac Grunwaldzki..................... IP: 217.97.139.* 09.08.04, 17:04 a powiedz mi inaczej. Czy na prawde musisz wracac do tematu, w którym nigdy nikt się na tym formum ze sobą nie zgodzi? masz na prawde ochote po raz koleny usłyszes jak kot i wykrzyknik kłóca się nie wiadomo o co tylko po to, żeby sie w końcu przyznać, że chodzi im o wywowałnie dyskusji? a może jestes tutaj po to, żeby wywołac ferment i zamieszanie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RP Do jestera... IP: *.core.lanet.net.pl 09.08.04, 18:35 A ja też moge dostac cos takiego na maila ?? :) juz prawie wszyscy co byli na spotkaniu dostali od Ciebie maile ... Ja tez sie załapie ? Bardzo proszę :D Pozdrawiam! rzeczpospolita1@gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: el matador Re: .Plac Grunwaldzki..................... IP: *.aster.pl / *.aster.pl 09.08.04, 19:13 idż do cholery skorumpowany rusko-SLD-owski "jesterze",lepiej byś pokazał jak Rosjanie finansują z mafijnych pieniędzy te twoje skorumpowane przestępcze Echo. Twoja bezczelnośc wynika z twojej SLD-owskiej skorumpowanej osobowości z taniego zachwytu nad największym architektonicznym barachłem jakie ostatnio w Polsce zdarzyło mi się zobaczyć.ECE wyłożył by pół miliarda marek a może i więcej na nieporównalnie bardziej atrakcyjną inwestycję niż to szkaradstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erni Re: ...................... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.04, 18:09 erni79@wp.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: ...................... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.08.04, 17:04 A ja mam nadzieję, że inwestor2000 będzie tu częsciej pisał i podrzucał nam różne ciekawe informacje. Czym nas więcej, tym więcej szans na uzyskanie kolejnych, ciekawych wiadomości. W KOŃCU TO FORUM O INWESTYCJACH... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: el matador Re: ...Plac Grunwaldzki................... IP: *.aster.pl / 212.76.39.* 09.08.04, 22:18 oburzające są szczególnie wypowiedzi tej gangsterskiej tuby propagandowej reprezentującej inwestora czyli ECHO ,a mianowicie INVESTORA 2000,za nim kryje się na pewno jakiś wrocławski kacyk partyjny ze skorumpowanej do szpiku kości SLD Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: el matador Re: ...Plac Grunwaldzki................... IP: *.aster.pl / 212.76.39.* 09.08.04, 22:28 Nie rozumiem by ktoś, kto mieszka we Wrocławiu i bywa często na dworcu Głównym w Lipsku(Leipziger Hautbahnhof),w centrum Chemnitz(niedawno zrealizowana Galeria Kaufhof)na dworcu w Dreżnie oraz w Berlinie ,na Leipziger czy Potsdamer Platz(sony Center+Hyatt+Delbrueck Haus+Eichhornstrasse"+Plac Marleny Dietrich,U- Bahn Potsdamer Platz+pasaż Renzo Piano+budynek Hansa Kolhoffa przy Leipziger Platz).Projekt ECHO to po prostu architektoniczny skandal. mógł zaakceptowac ten rodzaj architektury w mieście o podobnym wydżwięku historycznym i archiektonicznymarchitektonicznym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lolo tak powinno sie budowac na Grunwaldzie IP: *.rozanka.wroc.pl 10.08.04, 00:55 www.srssa.com/Parts/Portfolio%20Images/Damansara%20City/Millenium%20up.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erni Re: tak powinno sie budowac na CP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.04, 09:41 Dlatego CP powinno byc podzielone na wiele małych i średnich działek. I powinny znależć się wpisy o jakiej wysokości moga stanąc budynki wna danej działce. Np. od strony powt. śląskich i gwiażdzistej budynki o wys 20-30 m ,a w częsci wewnętrznej pare dzialeczek na budyni o wys. min 80 m . na przyklad. I w ten sposob miasto moz ezaprojektowac ta czesc miasta. Sprzedjac CP jako jeden plac narazamy sie na powstanie kolejnego rozłożystego niskiego placka ktorego celem bedzie tylko wypelnienie pustej przestrzeni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: tak powinno sie budowac na CP IP: 213.199.196.* 10.08.04, 10:06 Jak lolo pisze, że tak powinno to znaczy, że nie powinno :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lolo Re: tak powinno sie budowac na CP IP: *.rozanka.wroc.pl 10.08.04, 23:46 nie obrazilbym sie jakby bylo o 10 pieter nizsze niz na tym zdjeciu co podeslalem... w tamtym miejscu nie powinna powstac 2 pietrowa (liczac z parterem) wiejska zabudowa... to centrum !!!!! jak ECHO chce blaszaka niech sobie wybuduje na moim osiedlu - tu jest duzo miejsca kolo Marino Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: radical-w-w lolo ma rację ! Na G.min.10 pięter od strony ronda IP: *.przytor.sdi.tpnet.pl 11.08.04, 23:25 Nie mówię ze na całym placu gdzie ma być "echo" center, ale OD STRONY PRZYSZŁEGO RONDA REAGANA JAKAŚ WYRAZISTA DOMINANTA BY SIĘ PRZYDAŁA ! Odpowiedz Link Zgłoś
geogregor Re: Echo Investment wybuduje CH za 300 mln zł 08.09.04, 01:53 Witam mam pytanie czemu sie tak uwzieliscie na te wysokosciowce? przeciez to nierealne we Wroclawiu. Przypominam ze w gore buduje sie tam gdzie: 1. Nie ma miejsca wiec: 2. Dzialki sa drogie wiec: 3. Jest duzy popyt na pow. biurowe wiec: 4. Zeby zarobic na budowie musi ona byc wysoka. A jak jest we Wroclawiu? Ad 1. Jest masa wolnej przestrzeni Ad 2. Jak na warunki europejskie to ceny dzialek sa niskie Ad 3. Poyt na pow biurowe jest maly w porownaniu z Wraszawa a w porowaniu z miastami gdzie sie naprawde buduje wysokosciowce (np Londyn, Frankfurt nie mowiac juz o miastach w USA) jest wrecz znikomy. Wiec na wysokiej budowli, ktorej postawienie sporo kosztuje, nikt nie zarobi bo czynsze sa male a najemcow tez niewielu. A w celach zaspokojenia upodoban estetycznych takich maniakow Wroclawia jak ja czy inni na tym forum nikt nie bedzie wyrzucal pieniedzy w bloto. A poza tym miasta bez wysokosciowcow tez sa calkiem OK. Czy Monachium jest brzydkie a Praga, a Barcelona? Nawet w Londynie wysokosciowce stoja tylko w Docklnads a to peryferyjna dzielnica biznesowa. I wcale nie jest kochana przez Londynczykow. Tak wiec prosze bez przesady z tym upodobaniem do "wysokosciowcow" pod tym wzgledem USA i tak nie dorownamy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erni Re: Echo Investment wybuduje CH za 300 mln zł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.04, 07:44 Tak. Ale nam chodzi chocby o takie wysokosciowce jakie sa budowane w Poznaniu czy Katowicach. Jest duzo przestrzeni ale nie wszyskie dzialki sa wystawione na sprzedaz, a pozatym podobno grunwald byl najdrozsza dzialka w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziadek Re: Echo Investment wybuduje CH za 300 mln zł IP: *.proxy.aol.com 08.09.04, 22:34 To nie chodzi o nawalenie byle jakich tam wysokich domow bo ktos tak chce.Mysle ze miastu przydalo by sie pare przemyslanych i estetycznych wysokich budowli ktore moglyby stac sie budowlana wizytowka miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Profit IP: 62.29.254.* 08.09.04, 22:59 We wrzesniowym numerze jest duzy artykuł o włascicielu m.in. Echa investment, jego inwestycjach i spodobach działania :) Odpowiedz Link Zgłoś
martouf Re: Echo Investment wybuduje CH za 300 mln zł 09.09.04, 12:42 Ja się tylko jednemu dziwię - czy naprawdę tak ubogie w pomysły jest środowisko projektantów???? Jak w ogóle można wyskrobać coś takiego jak ta malutka wizualizacja????? Przecież to zawodowcy, po uczelniach, po architekturze, po prostu nie rozumiem. Chcąc się sprawdzić siadłem z długopisem kulkowym nad dwiema małymi karteczkami 5x6 cm (bo innych nie miałem pod ręką) wyskrobałem taki sobie projekcik. piotrek.lanet.wroc.net/grunwald.gif Nawiązanie budowli do mostu Grunwaldzkiego, tzw. "Galeria Czterech Wież". Zabrało mi to 10 minut. I tak nie jest to to co mam przed oczami jak je zamykam i sobie wyobrażam :P bo... PO PROSTU NIE UMIEM RYSOWAĆ, jestem po AE i z rysunkiem w życiu miałem niewiele wspólnego, a już na pewno nie z projektowaniem architektonicznym. Dlatego nie krytykujcie, to tylko szkic :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erni Re: Echo Investment wybuduje CH za 300 mln zł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.04, 12:55 No wlasnie czy musi sie budowac tak zachowawczo zawsze? Twoja wizja jest calkiem ciekawa-nawiazanie do mostu grunwaldzkiego. Z drugiej strony za kazdym razem jak chce sie wybudowac cos chocby szczypte bardziej oryginalnego (np. Solpol) to wszysyc sie krzywią. Nawet żółty most Millenijny który wygląda przepięknie niektórym przeszkadza. A pytanie ,a niby dlaczego miałby być biały? Odpowiedz Link Zgłoś
martouf Re: Echo Investment wybuduje CH za 300 mln zł 09.09.04, 13:04 > A pytanie ,a niby dlaczego miałby być biały? Zgadzam się, biały konkurowałby z kopułą hali Orbita, zielony stapiał z drzewami okolicznych parków, niebieski... już jest Grunwaldzki, czerwony - za ciemny, poza tym nie róbmy burdelu:P, żółty - świetnie się wyróżnia, jest jasny, dla mnie to jest to! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erni Złoty most Millenijny. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.04, 13:22 A tak naprawdę jest Złoty. Tak jak flaga Wrocławia Czerwono-Złota, herb ze złotym tłem i herb dolego śląska ze złotym tłem. To jest po prostu nasz kolor wrocławski, nawet Piast go uzywa :)) Odpowiedz Link Zgłoś