Dodaj do ulubionych

Plebiscyt na najkoszmarniejszą lekturę szkolną

IP: *.wroclaw.mm.pl 20.08.04, 23:36
Wiem, że są wakacje i nikt przy zdrowych zmysłach lektur nie czyta, ale ja
jestem lekko trącona i awansem zaliczam teraz, żeby w roku szkolnym mieć
trochę luzu. Zmęczyłam właśnie Nie- Boską komedię i przyznaję jej tytuł
najkoszmarniejszej lektury szkolnej ex equo z Dziadami cz. III. Czy macie
inne typy? Napiszcie, którą szkolną lekturę czytało sie wam najgorzej.
Obserwuj wątek
    • ruda_szczurka Re: Plebiscyt na najkoszmarniejszą lekturę szkoln 21.08.04, 00:25
      Fizyka czesc I, II, III i najobrzydliwsza IV....
    • Gość: kklement "Ferdydurke", potem "Nad Niemnem" IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 21.08.04, 09:41
      "Ferdydurke" to porąbany syf o niczym. Zwykły bełkot, momentami wysoce
      niesmaczny. "Nad Niemnem" Orzeszkowej nudne jak flaki z olejem, nie byłem w
      stanie przegryźć się poza 13-stą stronę, pomimo paru prób.
    • Gość: seledynowa "Zbiór zadań z fizyki" Kruczek, Kujawsk, Jedrzeje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.04, 16:38
      "Potop" Sienkiewicz (moge to oglądać, ale czytać - nigdy!)
      "Pan Tadeusz" Mickiewicz (nie wierze, że to arcydzieło - to grafomania i wew.
      przymus rymowania u autora)
      "Matka" Gorki 9po co, komu, - wiadomo miłość do wschodniego Brata)
      "Antek" Prus (O Jezu! ...ta Rozalka w piecu....!!!!"
      "O krasnoludkach i sierotce Marysi" (ale knot! nie znam dziecka, które
      zainteresowałoby sie tymi ple ple Konopnickiej)
      ale...
      Dziady,, Nie-Boska, Kordian i wszystko inne romantyczne nawet mi sie podobało -
      bo n-l był fajny :-)
    • igi.wr Sierotka i 7 krasnoludkow!!!! - masakra 21.08.04, 18:10
      lektura w bodajze 3 klasie szkoly podstawowej, a nie zapomne chyba do konca
      zycia koszmaru czytania jej hehe
    • Gość: aero Re: Plebiscyt na najkoszmarniejszą lekturę szkoln IP: *.kom / *.kom-net.pl 21.08.04, 23:42
      Ferdydurke, Dziady III sa nawet spoko.
      Najgorszy dramat jaki byl do przeczytania, a ktory olalem po mekach 10
      pierwszych stron bylo "Nad Niemnem" ;)
      • Gość: STrup Nad Niemnem - bez wątpienia IP: *.chem.uni.wroc.pl 23.08.04, 12:39
        Ja, nałogowy czytelnik od lat najmłodszych, a nie zdołałem przebrnąć przez te
        opisy przyrody i inne rozwlekłości.
        Była to JEDYNA lektura szkolna, której nie przeczytałem w swoim życiu.
        W rozpaczy poszedłem do mojej Mamy (przypadkowo polonistki) i poprosiłem o
        streszczenie dzieła do celów szkolnych. I czyż nie jest znamienne, że Mama
        wcale sie moim żądaniem nie zgorszyła? Już sam ten fakt pokazuje, jaka to
        nudziarska książka!
    • Gość: andy Re: Plebiscyt na najkoszmarniejszą lekturę szkoln IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 22.08.04, 01:01
      eeee, "Ferdydurke" bardzo lubie (pierwszy raz czytalem w 5. klasie).Naprawde
      koszmarne byly lektury ze wczesniej podstawowki! Jesli dobrze pamietam: "Pilot
      i ja", czy tez "Nie placz koziolku". Ktos kojarzy?
      • Gość: wuwu Re: Plebiscyt na najkoszmarniejszą lekturę szkoln IP: 195.116.199.* 22.08.04, 01:16
        tak naprawde to powinno sie w szkole przerabiac te najwazniejsze lektury(te
        ponadczasowe, majace swoja wymowe) i powinno sie o nich Dyskutowac z
        uczniami.. natomiast zameczanie uczniow znajomoscia fabuly powiesci
        przygodowych jak potop uznaje za bezsens..
        • nth Re: Plebiscyt na najkoszmarniejszą lekturę szkoln 22.08.04, 21:08
          "Chłopi" i "Nad Niemnem" okazaly sie dla mnie nie do przejscia. Nawet
          streszczenia byly nieco przydlugie i ograniczajace. Niestety dla wiekszosci
          nauczycieli nie jest wazny sens i wymowa utworu, tylko pierdoly typu: "Jakiego
          koloru sukienke miala Izabela na kolacji gdzies tam..." albo tez "Co lezalo na
          stole w pokoju goscinnym kogos podczas wizyty kogos..." Szkola srednia ma
          przygotowac ucznia do samoksztalcenia i wzbudzic w nim jako taka chec
          zdobywania wiedzy i zainteresowanie przedmiotem. A co robi? To chyba widac...
          • pluto10 Re: Plebiscyt na najkoszmarniejszą lekturę szkoln 22.08.04, 22:26
            1.Nad Niemnem
            2.Dziady
            3.Pan Tadeusz

------------------------------
            pluto10
            • Gość: Gen de Mello Re: Plebiscyt na najkoszmarniejszą lekturę szkoln IP: *.kalisz.cvx.ppp.tpnet.pl 23.08.04, 00:47
              Numer jeden wśród gniotów "Zbrodnia i kara" Facet przez setki stron idzie i
              mysli potem przez pare stron morduje i potem znowu przez setki stron
              mysli.Powinii to opatrzyć pieczątka tylko dla psychiatrów:)ewentualnie dla ich
              pacjetów:P.
              "Lalka" też mmnie nie porwała ciągneła sie jak 46325426736 odcinek "Mody na
              sukces"
              "Pan Tadeusz" daje rade (szczególnie XIII ksiega):p
              No i słabo wspominam te "depresyjne jak "Janko muzykant" i "Nasza Szkapa"
              powinni dodawać do nich opakowanie prozacu:P
              • Gość: gt Re: Plebiscyt na najkoszmarniejszą lekturę szkoln IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.04, 11:02
                dla mnie kazda byla najkoszmarniejsza.
    • jahreshka Re: Plebiscyt na najkoszmarniejszą lekturę szkoln 23.08.04, 12:42
      Na mnie depresyjnie podziałały "Medaliony" Nałkowskiej...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka