sernik wiedeński
(7 wyników)
-
Sernik bardzo łatwy w przygotowaniu i niezwykle smaczny. Gorąco polecam. W
życiu nie myślałam, że pieczenie sernika jest takie łatwe :))
-
czego mamdodać, żeby po upieczeniu się nie rozwalał???
nie można go pokroić i wyjąć z blachy.
czy to wina gotowego twarogu, tego z wiaderka???
do tej pory kupowałam pesidenta z biedronki.
dzisiaj mam inny-z włoszczowej.
wg przepisu daję 2 łyżki mąki ziemniacznej/na kg sera.
może to za mało???, przepis stary, z czasów kiedy to twaróg
trzebabyło mielić a te gotowe są takie puszyste..
może dodam budyń śmietankowy razem z tą mąką??? albo samą mąkę??
-
Witam. Na Wielkanoc chcę po raz pierwszy upiec sernik wiedeński, ale
słyszałam, że trochę od spodu podchodzi wilgocią. Czy to prawda?
Może dać na spód herbatniki. A może ktoś ma wypróbowany przepis i
nie ma tego problemu. Boję się, że będzie nieapetyczny jeśli upiekę
w piątek przed Wielkanocą.
-
Mam ochote upiec na święta sernik wiedeński, czy ktos ma sprawdzony przepis?
Prosze poratujcie mnie!!
-
Chodzi mi o samo już pieczenie. Właśnie zmieniłam piekarnik z gazowego na
elektryczny i mam pytanie.
Sernik ustawiony na 2 poziomie licząc od dołu, włączona grzałka dolna i górna,
wierzch sie pięknie przyrumienił a spód niestety nie. Myślałam ze ustawiając
bliżej dolnej grzałki uzyskam spieczenie spodu, a tu figa.
Czy możecie mi podpowiedzieć jakie zasady panuja w takim piecyku?
W zamian moge podzielić się przepisem na dobrutki serniczek idący w bioderka
jak należy :)
1 kg tł...
-
1/2 kg.twarogu (doskonale nadaje się 3 krotnie mielony), 1 czubata łyżka mąki
ziemniaczanej,1 szklanka cukru,1/2 kostki masła, 4 jajka,cukier waniliowy lub
olejek migdałowy,bakalie.
Wszystko razem wkładam do miski - oprócz białek - i bardzo starannie miksuję.
Ubijam białka ,do masy dodaję bakalie a przed włożeniem do pieca dodaję
białka i delikatnie mieszam z masą(łyżką) Piec około 50 min. Naprawdę robisię
szybko i jest bardzo smaczny.
-
Kochani, cale zycie robilam sernik z przepisu ze starej, rozlatujacej
sie "Kuchni Polskiej" (takiej wydanej w latach 50tych...). Zamejlowalam do
domu rodzinnego, zeby mi przepis zeskanowali i poslali, ale okazalo sie, ze
moja mama ksiazke wyrzucila (ku rozpaczy calej rodziny). Czy ktos z Was ma
moze te ksiazke i moglby mi ten przepis poslac? Przepis byl z kilograma sera
i 10 jajek, ale reszty nie pamietam :(
Bede wdzieczna za pomoc!!!
------------------
Wiedzma w Somerset