Dodaj do ulubionych

CP wersja niemiecka

24.09.04, 18:16
Witam,

poniższy post ma charakter czysto informacyjny. Proszę go potraktować jako
formę "rozszerzania choryzontów" i serdecznie proszę (zwłaszcza !) o nie
zarzucaniem mojej osoby za jego zamieszczenie stekem wypowiedzi "nie da się",
"nie u nas", "nie znasz się", "oderwałeś się od rzeczywistości", itp.

Tak dla przykładu chciałbym napisać jak się realizuje inwestycje typu nasze
Centrum Południowe u naszych zachodnich sąsiadów.

Otóż jest sobie w Monachium dość duży teren powiedzmy na obrzeżach śródmieścia
aktualnie użytkowany przez firmę Siemens AG. Firma ta zapragnęła przerobić to
na teren nazwijmy to centrotwórczy a tak naprawdę wybudować kawałek miasta.
Nie tylk po to, żeby postawić sobie biura, ale także po to, aby wybudować tam
mieszkania i sklepy a następnie na wszystkim zarobić (w końcu to jest
ostatecznym celem każdej firmy).

Co robi firma? Otóż najpierw dogaduje się z miastem co i jak ma wyglądać.
Potem... ogłasza konkurs urbanistyczno-architektoniczny!!! Niemożliwe, prawda?
Przecież prytwatnemu inwestorowi nikt nie będzie narzucał jak i co ma
budować!!! A jednak. Konkurs się odbywa i wpływa na niego ponad 20 projektów
(www.isar-sued.de/de/dokumentation/einreichungen.html). Wredny prywatny
inwestor pewnie chociaż sam wybierze ten najlepszy, bo przecież jak
powszechnie wiadomo to INWESTOR zna się na tym co najlepsze od strony
urbanistycznej i architektonicznej. A jednak znów nie. Przewodniczącym jury
jest profesor z Politechniki w Monachium (TU Muenchen)!!!!

No dobra, ale pewnie taki wredny prywatny inwestor jak już sobie wybrał ten
projekt to będzie chciał zabudować wszystko galeriami handlowymi (bo na tym
jest przecież największy biznes) albo nawalić tyle wysokościowców ile się da i
upchnąć tam maksymalnie wiele mieszkań i biur. I tu znowu niespodzianka.
Wygrał projekt, który większość zabudowy trzyma bardzo nisko i w całym
kompleksie stawia tylko jeden wieżowiec. Co więcej dużą część kompleksu
przeznacza na potężny trawnik (taki Central Park). No i (niemożliwe!!!) nie ma
ani jednej galerii handlowej!!!!

I jeszcze jedna niespodzianka: spośród wszystkich projektów wygrywa ten, który
w najwyraźniejszy sposób promuje kwartały i zabudowę pierzejową. A przecież
parę dni temu ktoś tu pisał, że we współczesnych miastach zabudowy pierzejowej
się nie stosuje..... Projekt można sobie obejrzeć tutaj:
www.isar-sued.de/de/dokumentation/gewinner.html.
Co więcej ten wredny prywatny inwestor stawia specjalny pawilon informacyjny,
gdzie na bieżąco informuje mieszkańców o tym co i jak się dzieje w ich
okolicy: www.isar-sued.de/de/infopavillon/index.html

Jak więc się okazuje:
- prywatny inwestor może zorganizować konkurs
- prywatny inwestor może ściśle współpracować z miastem
- prywatny inwestor może budować przestrzenie zdatne do mieszkania i pracy a
nie tylko galerie handlowe/biurowce nastawione na szybkie wyciągnięcie jak
największej ilośći kasy
- prywatny inwestor może tworzyć MIASTO (kwartały, pierzeje, przestrzenie
publiczne)
- prywatny inwestor może prowadzić jasną politykę informacyjną

A u nas się nie da..... Tylko proszę znowu nie piszcie ile to nas dzieli od
Niemiec. Ja wiem, ale jak już kiedyś pisałem wolę gonić Niemcy niż się
chwalić, że wyprzedzamy Białoruś.

Pozdrawiam,
SW

Obserwuj wątek
    • Gość: ! Re: CP wersja niemiecka IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 24.09.04, 18:24
      Pozdrawiam Es_wu.
    • Gość: wro2015 Re: CP wersja niemiecka IP: *.dip0.t-ipconnect.de 24.09.04, 19:21
      Wiedzialem ze zapomnialem o jakiejs wielkiej prywatnej inwestycji w Monachium z
      konkursem... Dzieki sw... Cos podobnego sie dzieje po dokladnie drugiej
      stronie - na polnocy miasta (ale to juz wyliczylem w mojej liscie z konkursami)
      na zakonczeniu osi powiedzym na zakonczeniu naszej 'Karkonoskiej'. Inwestrzy i
      miasto dogadali sie. Byl konkurs urbanistyczny ktory tworzy kawal miasta a nie
      peryferia. Na to miasto zdecydowalo sie (bo takie ladne i zyjace maisto
      powstaje) do tego nowego miasta w przeciagu nastpenej dekady doprowdazic
      tramwaj ...

A jak ktos mi powie ze to nie jest mozliwe u nas bo wroclaw w polsce itd. itd!
      Dlaczego? Bo przyklad sw i moj z gory to sa peryferia srodmiescia - czyli
      tereny jak psie pole, lesnica i na poludniu za wiaduktem. Wiec na co nas wtedy
      stac jak nie stac nas na dobra architekture dookola miasta? Czy nie stac nas
      nawet na dobra urbanistyke w SAMYM CENTRUM???

W jednej sprawie sie nie zgadzam z sw. Te przyklady nie sa porownywalne do CP.
      Bo Centrum poludniowe to absolutnie samo centrum. Smutne to ze u nas w
      wroclawiu wysprzedaje/eksploatuje sie samo centrum jak nawet w niemczech i w
      reszczce europy 'zachodniej' peryferii srodmiescia sie nawet nie wywala!
      • Gość: ! Re: CP wersja niemiecka IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 24.09.04, 19:28
        wro2015 napisał:

W jednej sprawie sie nie zgadzam z sw. Te przyklady nie sa porownywalne do CP.
        Bo Centrum poludniowe to absolutnie samo centrum.

I jeszcze z wielu innych powodów to co pokazał SW jest nieporównywalne do CP...
        Ale nie mam ochoty na 100 postową dyskusję...
        • Gość: wro2015 Re: CP wersja niemiecka IP: *.dip0.t-ipconnect.de 24.09.04, 19:36
          Tez nie mam ochty na przekonywanie bo argumenty po prostu sa tak oczywiste i
          wkoncu przedstawione przez sw w tak konkretnej formie, ze nie wiem co bym mogl
          tu wiecej dodac...

Ale chetnie na pytania dotyczace inwestycji odpowiem bo w monachium sie dobrze
          znam i cenie pania thalgot za przedstawianie i otwrte dyskutownie wizji jej
          zespolu.
          • fredrus Re: CP wersja niemiecka 25.09.04, 04:27
            @ es_wu
            Jestem po twojej stronie, ale mysle ze nie potrzebnie wyskoczyles z tymi
            zastrzezeniami na smym poczatku postu, zwracajac sie w szczegolnosci do "!"
            W ten sposob zabiles dyskusje, zanim sie zaczela
            • es_wu Re: CP wersja niemiecka 25.09.04, 10:39
              fredrus napisał:

> @ es_wu
              > Jestem po twojej stronie, ale mysle ze nie potrzebnie wyskoczyles z tymi
              > zastrzezeniami na smym poczatku postu, zwracajac sie w szczegolnosci do "!"
              > W ten sposob zabiles dyskusje, zanim sie zaczela
              >

No i wlasnie o to chodzilo. Podobnie jak ! nie chce pod tym watkiem dyskusji na
              100 postów. Podyskutujemy jak będzie wątek o naszym CP. To miało być
              tylko "rozszerzanie horyzontów" - tak jak napisałem.

Pozdrawiam,
              SW

P.S. Aha i jeszcze jedno: tu nie chodzi o "strony". Tu chodzi o dyskusję, w
              której każdy ma własne zdanie. Nie dzielmy sie sztucznie na jakieś strony i
              obozy bo to nie ma sensu. Przedstawiajmy po prostu swoje argumenty. I tyle.
              • Gość: wro2015 Re: CP wersja niemiecka IP: *.dip0.t-ipconnect.de 25.09.04, 12:13
                wlasnie - nie chodzi tu o strone. Chodzi tu o to aby pokazac ze jest w naszym
                miescie duzo ludzi, ktorzy decyduja zle/ decyduja bez wiedzy. Jeszcze raz
                chcialem przyciagnac ze urzednicy z UM ciagle powtarzaja ze konkursy dla
                iwnstorow prywatnych nie sa dobre... To dlaczego SIEMENSOWI i wielu innym sie
                oplaca? sw podal tu bardzo dobry przykalad. Nie wolno slepo wierzyc ze UM
                wszystko dobrze robi wyprzedajac dzialke po dzialce szybko zmieniajac bez
                otwartej dyskusji spolecznej (a konkurs taka dyskusja jest!) PZP.

Inna sprawa, ktora ten przyklad dobrzue pokazuje: Nowe neomodernistyczne
                planowanie przestrzenne. Uliczki, otwarte pierzeje itd. Podziwiajac tragiczne
                PZP we wrcolcawiu na dzielnice polnocne od Olbina (ale jeszcze przed korytem
                starej Odry) gdzie UM zaplanowali jakies krete przedmiescia jak je znam z
                suurbow philadelphi i sydney po prostu rece opadaja... Szczegolnie wiedzac ze
                na 500km na zachod planowanie juz od lat sie posunelo duzo duzo dalej do
                przodu...

• fredrus Re: CP wersja niemiecka 25.09.04, 15:43
                  @ es_wu i wro215
                  Zostalem przez was zle zrozumiany, moze sie zle wyrazilem. Mowiac jestem po
                  twojej stronie, nie mialem na mysli programowego stawania na przeciw "!" , ale
                  chodzilo mi o to, ze wyrazam ten sam poglad na temat planowania
                  zagospodarownia przestrzennego miasta. Moim zdaniem nalezy organizowac konkursy
                  projektanckie, zasiegac opinji mieszkancow na temat projektowatych obiektow
                  (szczegolnie, gdy sa planowane w reprezentacyjnych miejscach)i wreszcie
                  stworzyc jakis spojny plan zagospodarownia przestrzennego dla calych dzielnic,
                  a nawet miasta, poddac go dyskusji publicznej i raz ustalonego trzymac sie
                  • Gość: dziadek Re: CP wersja niemiecka IP: *.proxy.aol.com 25.09.04, 16:25
                    Tam gdzie sie da to powinno sie robic konkursy po to moze przyniesc efekty w
                    postaci dobrej architektury.A w niektorych miejscach powinno sie taki konkurs
                    wymusic.
                    • Gość: wro2015 Re: CP wersja niemiecka IP: *.dip0.t-ipconnect.de 25.09.04, 17:26
                      No prosze - ze dziadek cos takiego mowi... nie spodziewalem sie czegos takiego,
                      bo moj dziadek raczej podobne widzi sytuacje jak !... hehe - dalej tak!
    • Gość: erni Re: CP wersja Polska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.04, 16:25
      www.sky.s64.pl/home/Plany/gc04.htm

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka