Gość: Obywatel RP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.04, 07:52 Nigdy nie uciekali przed kibolami, jak to sie zdarza dziś Odziałom Prewencji. PS W ZOMO (tak jak w OP) poborowi mogli odbyć zasadniczą służbę wojskową. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Roman Re: ZOMO to była b. pożyteczna formacja ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.04, 08:24 Nigdy też nie musieli się liczyć z jakimkolwiek prawem i obawiać się mediów i tzw. opinii publicznej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jamto Re: ZOMO to była b. pożyteczna formacja ! IP: *.eflservice.pl / *.eflservice.pl 26.10.04, 10:50 Pewnie,że pożyteczna!! Czym się różnił proszek do prania od ZOMO? Ano, tym, że do proszku potrzebna jest pralka, a ZOMO pierze somo!! I jeszcze: Kto Ty jesteś? Zomowiec mały! Jaki znak Twój? Kawał pały! Skąd pochodzisz? Z polskich mętów! Dokąd idziesz ? Prać studentów! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Obywatel RP Re: ZOMO to była b. pożyteczna formacja ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.04, 11:08 W ZOMO setki tysięcy chłopaków odbyło służbę wojskową. Część została na zawodowych. Odpowiedz Link Zgłoś
ed_norton Re: ZOMO to była b. pożyteczna formacja ! 26.10.04, 11:42 Gość portalu: Obywatel RP napisał(a): > Nigdy nie uciekali przed kibolami, jak to sie zdarza dziś Odziałom Prewencji. > > PS > W ZOMO (tak jak w OP) poborowi mogli odbyć zasadniczą służbę wojskową. wstrzasajace odkrycie...powinienes zawiazac jakas inicjatywe obywatelska za przywroceniem...pewnie cale stada chetnych bys znalazl na wroclawskich osiedlach...dresiki sie nudza, maja nadmiar energii, chetnie by komus obili ryja...nie wzne, czy to rowerzystom co chca sciezek czy rolnikom pod UW. a na stadionie jak by bylo ciekawie...zasialali by jednostki wypadowe lokalnych kibicow celem obtluczenia wrazej chuliganki...gratuluje... p.s. paru znanych czarnych pewnie by Ci w tym pomoglo... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jan Re: ZOMO to była b. pożyteczna formacja ! IP: *.chello.pl 02.11.04, 07:47 ed_norton napisał: > Gość portalu: Obywatel RP napisał(a): > > > Nigdy nie uciekali przed kibolami, jak to sie zdarza dziś Odziałom Prewen > cji. > > > > PS > > W ZOMO (tak jak w OP) poborowi mogli odbyć zasadniczą służbę wojskową. > > wstrzasajace odkrycie...powinienes zawiazac jakas inicjatywe obywatelska za > przywroceniem...pewnie cale stada chetnych bys znalazl na wroclawskich > osiedlach...dresiki sie nudza, maja nadmiar energii, chetnie by komus obili > ryja...nie wzne, czy to rowerzystom co chca sciezek czy rolnikom pod UW. a na > stadionie jak by bylo ciekawie...zasialali by jednostki wypadowe lokalnych > kibicow celem obtluczenia wrazej chuliganki...gratuluje... > > > p.s. > paru znanych czarnych pewnie by Ci w tym pomoglo... > > Znaczy się - byli lepiej wyszkoleni niż teraz OP. Odpowiedz Link Zgłoś
map4 Re: ZOMO to była b. pożyteczna formacja ! 26.10.04, 12:04 Zapminasz o tzw. tle. Tło wyglądało zaś następująco: władza bała się o swoje stołki. Nie wiem ile masz lat, ale w poprzednim systemie władza czuła prawdziwy respekt przed narodem. ZOMO powstało właśnie z potrzeby władzy zapewnienia sobie świętego spokoju. Gdyby doszło do zamieszek, rozruchów czy powstania, siły ZOMO (zmechanizowane, jak sama nazwa wskazuje) jako mobilne siły uderzeniowe miały za zadanie stłumić bunt w dowolnej miejscowości w Polsce. Coś jak pierwowzór GROM'u w wydaniu MSW. ZOMO dobrze wypełniało postawione mu zadania. A wszystko to zaczęło się od faktu, że znaczna część kadry oficerskiej wojska polskiego była niepewna politycznie. To znaczy władza obawiała się wydać wojsku rozkaz pacyfikacji zamieszek, bo ten rozkaz mógłby stać się ostatnim przez nią wydanym rozkazem. Dziś armia zajęta jest chlaniem i pilnowaniem resztek sprzętu w bazach w kraju i w naszej zamorskiej kolonii, więc brak zbrojnego oręża władzy staje się tym bardziej dotkliwy. Z drugiej jednak strony - przy takiej apatii społeczeństwa zorganizowane oddziały pacyfikantów demonstracji nie są władzy potrzebne. Jeśli największym wysiłkiem na jaki dziś stać polskie społeczeństwo jest wystawienie kompanii huliganów po piłkarskim meczu na szczycie ligi, to sam widzisz, że żadna zmotoryzowana i uzbrojona formacja pseudomilitarna nie jest władzy potrzebna. Taka formacja niesie ze sobą zagrożenia: im jest sprawniejsza, mobilniejsza i lepiej wyszkolona tym łatwiej jej byłoby zwrócić się przeciw dorychczasowym pracodawcom i np. przeprowadzić pucz. Jak myślisz - dlaczego Hitler zaraz po dojściu do władzy rozbił SA ? A dlaczego Jelcyn rozbił KGB ? A dlaczego Mazowiecki razem z Wałęsą rozpieprzył MSW ? Do pilnowania stada owiec flinta potrzebna nie jest. Wystarczy bat. O tym, czy jesteśmy stabilną demokracją powie nam sama władza - wtedy, gdy powoła do życia ZOMO, OMON, SA, czy jak tam ta hydra będzie się w przyszłości nazywać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Obywatel RP Re: ZOMO to była b. pożyteczna formacja ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.04, 13:08 Cieszę się, że zdecydowana większość forumowiczów mnie popiera. PRL taki był jaki był. Ale to była w miarę normalna Ojczyzna dla większości obywateli. "To" teraz to jakaś republika bananowa. Odpowiedz Link Zgłoś
map4 Re: ZOMO to była b. pożyteczna formacja ! 26.10.04, 13:41 Gość portalu: Obywatel RP napisał(a): > "To" teraz to jakaś republika bananowa. Bez bananów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Old Fashion Man Re: przesada... IP: *.tlsa.pl / *.wroclaw.dialog.net.pl 26.10.04, 13:51 Gość portalu: Obywatel RP napisał(a): > Cieszę się, że zdecydowana większość forumowiczów mnie popiera. > PRL taki był jaki był. Ale to była w miarę normalna Ojczyzna dla większości > obywateli. > "To" teraz to jakaś republika bananowa. chyba przesadzasz z tą "zdecydowaną większością"... Po prostu wysmarowałeś post, który mozna interpretować dwojako. Nie wiem, czy starasz się prowokować (to bym zrozumiał), czy raczej jesteś "użytecznym idiotą" wyprodukowanym w minionej epoce (to też zrozumiem). pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Obywatel RP Re: ZOMO to była b. pożyteczna formacja ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.04, 15:21 Gość portalu: Old Fashion Man napisał(a): > Gość portalu: Obywatel RP napisał(a): > > > Cieszę się, że zdecydowana większość forumowiczów mnie popiera. > > PRL taki był jaki był. Ale to była w miarę normalna Ojczyzna dla większoś > ci > > obywateli. > > "To" teraz to jakaś republika bananowa. > > chyba przesadzasz z tą "zdecydowaną większością"... Po prostu wysmarowałeś > post, który mozna interpretować dwojako. > > Nie wiem, czy starasz się prowokować (to bym zrozumiał), czy raczej > jesteś "użytecznym idiotą" wyprodukowanym w minionej epoce (to też zrozumiem). > pzdr. To może warto zadać pytanie: Kiedy lepiej się żyło wiekszości ludzi - w PRL czy w tym aktualnym syfie ? Kiedy było łatwiej o pracę, wykształcenie dzieci itp. ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Roman Re: ZOMO to była b. pożyteczna formacja ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.04, 15:34 Może jeszcze powiesz, że gdyby nie PRL to pasalibyśmy krówki i bardzo się dziwowali widząc samolot (cytuję z pamięci tow. Rakowskiego). Powiedz mi dlaczego za komunistycznego dobrobytu tam mało młodzieży mogło uzyskać wyższe wykształcenie (za darmo przecież). A teraz kilka razy więcej (w tym wielu nie za darmo - dlaczego skoro taka bieda). Może mi jeszcze pokażesz jakiś kraj na świecie, któremu twój ulubiony ustrój zapewnił dobrobyt. No i jak się stało, że ten wspaniały system sam się niemal wszędzie zawalił - był po zęby uzbrojony, a jakoś sczezł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hiena cm. Re: ZOMO to była b. pożyteczna formacja ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.04, 16:20 Jest blisko Białoruś,tam jest dobrze,wszyscy mają pracę i wspaniałe perspektywy na przyszłość.Też jestem za tym,by tacy bohaterowie jak byli zomowcy poprowadzili naszą Ojczyznę świetlaną drogą wytyczaną przez np.tow.Łukaszenkę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JB Re: ZOMO to była b. pożyteczna formacja ! IP: *.inetia.pl 26.10.04, 15:25 taka to byla ojczyzna, ze swoje dzieci kazala gwalcic w pierlu za przekonania (vide Kuron). Jakbyś dostał gołym obuchem w czoło, to byłaby PRL twoją ojczyzną... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Roman Re: ZOMO to była b. pożyteczna formacja ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.04, 15:28 A kto Cię historii uczył? Chyba tow. Bierut z tow. Wasilewską, a korepetycje dawał Rokosowski. Może to i dla Ciebie była w miarę normalna ojczyzna, bo pewnie całkiem normalny był Związek Sowiecki. Ale jeszcze nic straconego, ostały się jakieś w miarę normalne ojczyzny na świecie, np. Kuba czy Korea Płn. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bezrobotny Re: ZOMO to była b. pożyteczna formacja ! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.10.04, 17:42 Dla kogo Ojczyzna? Dla SLD i PO oraz innych "zorganizowanych" napewno tak. Dla ponad 50% ludzi żyjących na granicy minimum socjalnego już wątpliwe. A dla rodzin z byłych PGR-ów gorsza od Białorusi. Co to za demokracja, w której 20% aktywnych zawodowo nie ma pracy, a więc nie ma prawa wyboru? Smutne ale prawdziwe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Roman Re: ZOMO to była b. pożyteczna formacja ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.04, 18:51 Twoja odpowiedź ma się nijak zarówno do mojej wypowiedzi jak i tematu wątku. > Co to za demokracja, w której 20% > aktywnych zawodowo nie ma pracy, a więc nie ma prawa wyboru? Chyba w każdym kraju demokratycznym jest bezrobocie, a tzw. pełne zatrudnienie było (lub jest) jedynie w reżimach totalitarnych. Inna sprawa to wysokość stopy bezrobocia, ale nie sądzę by w tym kierunku rozwijać wątek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Roman Re: ZOMO to była b. pożyteczna formacja ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.04, 07:16 A zresztą komunistyczne bydlaki zamknijcie swoje brudne ryje, bo jak dojdziemy do władzy to was namierzymy i gnoje zapłacicie za swoją lewacką bezczelność !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
tony.soprano3 Re: ZOMO to była b. pożyteczna formacja ! 27.10.04, 08:16 Gość portalu: Roman napisał(a): > A zresztą komunistyczne bydlaki zamknijcie swoje brudne ryje, bo jak dojdziemy > do władzy to was namierzymy i gnoje zapłacicie za swoją lewacką bezczelność !!! > ! Roman, jesteś rześkim kretynem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Roman Re: ZOMO to była b. pożyteczna formacja ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.04, 10:12 Post, na który odpowiadasz nie był moim, ktoś podpisał się tak jak ja (nawet jak ma tak samo na imię nie powinien tego robić, sądzę że podszywa się pode mnie). Pozostałe posty z 26 bm. są moje, a ten jest pierwszy w dniu dzisiejszym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bingo Brawo, Roman ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.04, 09:33 Czas wreszcie przestać sie z nimi pieścić, bo smieja sie nam w nos.Btw.czy to nadal Buzek odpowiada za bezrobocie i zło wszelakie ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Roman Re: Brawo, Roman ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.04, 10:11 Gość portalu: bingo napisał(a): > Czas wreszcie przestać sie z nimi pieścić, bo smieja sie nam w nos.Btw.czy to > nadal Buzek odpowiada za bezrobocie i zło wszelakie ? Dziękuję za uznanie. Ja bym tych kurwuw zywcem w ziemi zakopywał !!! Przez z komunom !!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Roman Re: Brawo, Roman ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.04, 10:14 Podpisz się inaczej bo mnie mylą z Tobą, a ja pierwszy użyłem swego imienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Roman Re: Brawo, Roman ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.04, 11:46 Je.. komune, je.. !!!!! Zabić kurwuw ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Klient Re: Brawo, Roman ! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 27.10.04, 12:25 Coś się czepił najstarszego zawodu świata? Chyba z mendą mam do czynienia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Roman Re: Brawo, Roman ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.04, 13:58 Gość portalu: Klient napisał(a): > Coś się czepił najstarszego zawodu świata? Chyba z mendą mam do czynienia? Zamknij ryja sowiecki bydlaku ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kazimierzp ZOMO ... IP: *.jgora.dialog.net.pl 27.10.04, 14:08 W czasie stanu wojennego chodził tak dowcip: Walenie do drzwi. Przestraszony mieszkaniec pyta: kto tam? Słyszy odpowiedź: "inkasent!" -Czy naprawdę? A głos na to: "otwieraj chamie ZOMO nie kłamie!" Ten gorzki żarcik pokazuje jak to było naprawdę! Nie tęsknię za ZOMO, nie tęsknię za ORMO, nie tęsknię za tamtymi czasami, choć miewałem piękne chwile w tamtym okresie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Klient Re: Brawo, Roman ! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 27.10.04, 14:57 O, widzę, że z sfrustrowanym inteligentem mam do czynienia. Rozluźnij się, zażyj pavulonu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jan Re: ZOMO to była b. pożyteczna formacja ! IP: *.chello.pl 30.10.04, 11:11 Fakt. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karol Walczak Re: ZOMO to była b. pożyteczna formacja ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.04, 17:12 Zdecydowanie. Odpowiedz Link Zgłoś