Dodaj do ulubionych

STRZEGOMSKA OFFICE COMPLEX

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.04, 23:20
www.archicom.pl/CM/files.php//STRZEGOMSKA/strzegomska8wizualizacja.gif
www.archicom.pl/CM/files.php//STRZEGOMSKA/strzegomska7wizualizacja.gif
Obserwuj wątek
    • Gość: RP Re: STRZEGOMSKA OFFICE COMPLEX IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 11.12.04, 12:59
      Ojej, jakie brzydkie :/
      Nawet porównaniu do Banku Zachodniego i MOPS-u. A szkoda, bo te dwa budynki są
      całkiem niezłe, ale teraz stracą na uroku, ze względu na nowego sąsiada.

Ale ważniejsze jest to, ze powstanie duzo pow. biurowej !
      Dobrze, że Archicom obrał sobie tereny oddalone od 'centrum', do ich budynki
      nie będą aż tak bardzo straszyć ... :)
      • Gość: wro2015 Re: STRZEGOMSKA OFFICE COMPLEX IP: *.dip0.t-ipconnect.de 11.12.04, 13:40
        i niech ktos mi mowi, ze marudze :)
        • Gość: RP Re: STRZEGOMSKA OFFICE COMPLEX IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 11.12.04, 13:58
          Jakbyś nie pisał takich poematów, których sensem jest krytykowanie wiecznie
          tych samych elementów, to nikt nie czepiałby się. ;)

P.S. Archicom jest chyba zbyt uparcie niewrażliwy na krytykę, jaką dostaje od
          środowiska architektów. Ale skoro ich powierzchnia się dobrze sprzedaje, to sie
          nie dziwie, ze olewają niepochlebne opinie o swojej architekturze.
          • Gość: wro2015 Re: STRZEGOMSKA OFFICE COMPLEX IP: *.dip0.t-ipconnect.de 11.12.04, 18:04
            masz chaba racje co do archikomu - ja bym podkreslil roznice miedzy deweloperem
            a architektem. Nie bez powodu sa te dwa 'zawody'. Jeden ma sie starac o to aby
            sie oplacalo - drugi o to aby wygladalo i mialo jakas -potcznie mowiac- wyzsza
            wartosc. Jak deweloper zaczyna projektowac (lub tutaj bylo chyba odwrotnie - jak
            architekt zaczyna projektowac jak deweloper bez proby uzyskania czegos wiecej)
            to wychodzi to co mamy: malowany styropian & zlote klamki.

Tak samo jest w filmie - nie bez powodu sa dwie funkcje: Produzent / rezyser -
            takie dzielenie zapewnia dobre funkcjonowanie designu...

Dazac logika !, Rafisa, ktorzy obrazaja sie na mnie jak krytykuje architekture i
            tylko cenia $, to bysmy mieli architekture deweloperow, filmy produzentow i
            obrazy zbioraczy... Watpie aby nasza kultura i nasze miasta wygladaly ladnie,
            ciekawie i watpie abysmy byli szczesliwi - watpie w to bo nie wydaje mi sie
            prawdopodbne aby pieniadz zapewnil szczescie...
            • Gość: ! Re: STRZEGOMSKA OFFICE COMPLEX IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.12.04, 16:54
              > masz chaba racje co do archikomu - ja bym podkreslil roznice miedzy
              deweloperem
              > a architektem. Nie bez powodu sa te dwa 'zawody'. Jeden ma sie starac o to aby
              > sie oplacalo - drugi o to aby wygladalo i mialo jakas -potcznie mowiac- wyzsza
              > wartosc. Jak deweloper zaczyna projektowac (lub tutaj bylo chyba odwrotnie -
              ja
              > k
              > architekt zaczyna projektowac jak deweloper bez proby uzyskania czegos wiecej)
              > to wychodzi to co mamy: malowany styropian & zlote klamki.

---Tak wro2015, jesteś najmądrzejszy :)

> Tak samo jest w filmie - nie bez powodu sa dwie funkcje: Produzent / rezyser -
              > takie dzielenie zapewnia dobre funkcjonowanie designu...
              >
              > Dazac logika !, Rafisa, ktorzy obrazaja sie na mnie jak krytykuje
              architekture
              > i
              > tylko cenia $, to bysmy mieli architekture deweloperow, filmy produzentow i
              > obrazy zbioraczy... Watpie aby nasza kultura i nasze miasta wygladaly ladnie,
              > ciekawie i watpie abysmy byli szczesliwi - watpie w to bo nie wydaje mi sie
              > prawdopodbne aby pieniadz zapewnil szczescie...

-
        • Gość: ! Re: STRZEGOMSKA OFFICE COMPLEX IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.12.04, 16:50
          Ty wro2015 nie tylko jesteś największym marudą na tym forum, ale także
          największym krytykantem. Ale to nie znaczy, że jesteś tu sam. Jest Was niestety
          kilku :(
    • Gość: jakub.s Archicom przeszedl samego siebie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.04, 13:44
      Przepisane ze słowa:

Wiosną rusza budowa nowego biurowca

Żeby odbić niebo

W listopadzie 2006 roku przy pl. Strzegomskim będzie pracowało tysiąc osób. Prace archeologiczne przy budowie nowego kompleksu biurowo-usługowego przy pl. Strzegomskim rozpoczną się wiosną przyszłego roku. Dwa sześciopiętrowe budynki staną między ulicami Strzegomską Robotniczą, i przy placu Strzegomskim, obok MOPS-u i Banku Zachodniego.
      - Wiosną rusza prace przy większym z budynków, położonym wzdłuż ulic Strzegomskiej i Smoleckiej - mówi Rafał Jarocki, prezes zarządu Archicomu. - Drugi, mniejszy budynek stanie od strony ul. Robotniczej, ale nie zdecydowaliśmy jeszcze kiedy zacząć go budować.

EDIT/////CZYTAC UWAZNIE!

Największym i właściwie jedynym mankamentem są elewacje. Jak to się stało już tradycyją wśród nowych budynków we Wrocławiu będą one pokryte refleksyjnym szkłem. Półokrągła szklana elewacja od strony pl. Strzegomskiego ma nawiązywać do obłych kształtów bunkra, najbardziej charakterystycznego obiektu na pl. Strzegomskim. Jednak nieprzeźroczyste szkło znajdzie się także od strony ul. Smoleckiej, gdzie ogromne tafle będą mogły odbijać... stację benzynową.
      - To rzeczywiście trochę dziwne towarzystwo dla biurowca, ale trzeba pamiętać, że szkło, zwłaszcza gdy nie stoi na ciasnej uliczce, odbija niebo - mówi Rafał Jarocki.
      Nowe budynki będą miały łącznie 16 tys. mkw. powierzchni biurowych, czyli tyle ile potrzeba dla tysiąca sześciuset osób.
      - W obu budynkach nie będzie miejsca, które byłoby dalej niż 8 metrów od okna, co oznacza, że będzie w nich bardzo jasno - podkreśla Rafał Jarocki.
      Biurowce będą klimatyzowane i monitorowane. W podziemiu i na terenie kompleksu znajdzie się parking dla 280 aut, które będą miały dwa wjazdy na ten teren - od Strzegomskiej i Robotniczej. Co ważne Archicom postanowił wkomponować wiekową wierzbę, która rośnie za MOPS-em, w swój projekt.
      Nie wiadomo jeszcze, jakie firmy pojawią się przy pl. Strzegomskim, ale zdaniem inwestora nie powinno być problemów z ich znalezieniem. - We Wrocławiu nie ma w tej chwili praktycznie żadnej wolnej powierzchni biurowej. Musieliśmy już odmówić kilku firmom, które chciałyby mieć swoją siedzibę w Quattro Forum - mówi Rafał Jarocki.
      Bartłomiej Knapik
      • Gość: wro2015 Re: Archicom przeszedl samego siebie! IP: *.dip0.t-ipconnect.de 11.12.04, 15:58
        bardzo przepraszam, ale takiego kompleksu braku wolnosci nie mam ze szukajac
        sklepu lub wejscia do biura musze widziec niebo.

Brawo! Slowo - prosze wiecej takiej konfrontacji! Bym sie cieszyl gdyby redaktor
        moze jeszcze troche bardziej sie dopytal dlaczego refleksyjne szklo nawiazuje do
        Bunkra (ochyda i ciezkoscia???) albo jaka funkcje pelni odbijanie stacji
        benzynowej (aby zmylic wroga z KGB jak bedzie chcial sprzedac nam rope?)

Czytajac wypowiedzi pana Jarockiego rozumiem ze dla archicomu rajem jest gabinet
        szkla, gdzie wszystko sie odbia we wszystkim i samochody wjezdzaja w sciany jak
        brucLee w starych filmach!

Dalej tak Slowo! Prosze sie otwarcie pytac - dlaczego tak a nie inaczej... Niech
        Slowo wogle nas poinformuje co architket chcial nam powiedziec... bardzo by mnie
        to interesowalo!!!
        • Gość: ! Re: Archicom przeszedl samego siebie! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.12.04, 16:58
          Gość portalu: wro2015 napisał(a):

> bardzo przepraszam, ale takiego kompleksu braku wolnosci nie mam ze szukajac
          > sklepu lub wejscia do biura musze widziec niebo.
          >
          > Brawo! Slowo - prosze wiecej takiej konfrontacji! Bym sie cieszyl gdyby
          redakto
          > r
          > moze jeszcze troche bardziej sie dopytal dlaczego refleksyjne szklo nawiazuje
          d
          > o
          > Bunkra (ochyda i ciezkoscia???) albo jaka funkcje pelni odbijanie stacji
          > benzynowej (aby zmylic wroga z KGB jak bedzie chcial sprzedac nam rope?)
          >
          > Czytajac wypowiedzi pana Jarockiego rozumiem ze dla archicomu rajem jest
          gabine
          > t
          > szkla, gdzie wszystko sie odbia we wszystkim i samochody wjezdzaja w sciany
          jak
          > brucLee w starych filmach!
          >
          >
          > Dalej tak Slowo! Prosze sie otwarcie pytac - dlaczego tak a nie inaczej...
          Niec
          > h
          > Slowo wogle nas poinformuje co architket chcial nam powiedziec... bardzo by
          mni
          > e
          > to interesowalo!!!

-----Biedny wro2015, biedny Kot, ktoś ośmiela się projektować nie według
          waszych książkowych schematów. Okropność. Przecież wszyscy arch na świecie
          powinni projektować, tak jak jest napisane w Waszych madrych ksiażkach. Wtedy
          byłby ład i porządek arch, a wszystkie miasta i miasteczka, wszystkie ulice,
          dzielnice, domy wyglądałyby tak szaro i byłyby tak bardzo podobne do siebie.

już kiedys mieliśmy niemalże jednakową arch - PRL-owskie blokowiska, niemal
          wszędzie takie same...

• Gość: wro2015 Re: Archicom przeszedl samego siebie! IP: *.dip0.t-ipconnect.de 12.12.04, 17:44
            widzisz ! - ty czytasz moje posty, ale interpretujesz cos w nie, czego wogle nie
            mialem na mysli.

Nie kryje tego, ze mam problemy z architektura archikomu - pisze to tak ogolnie
            ,bo do tej pory zadna ich realizacje mi ise nie podobala. Ale jak chce, aby
            redaktor sie dopytal, to nie po to aby wkoncu redaktor powiedzial 'architkeutra
            panska jest do d****' lecz po to abym ja sie wkoncu dowiedzial DLACZEGO n.p. to
            reflektujace szklo. Niech mi architket odpowie! Jak bedzie mial dobry argument
            na uzycie n.p. reflektujacego szkla, to bedzie dobrze - a jak nie (czego sie
            spodziewam, i co widac po wypowiedziach prezesa) to wtedy oznacza ze wybory
            arhcitekta sa przypadkowe. Jak ktos projektuje przypadkowo to nie uwazam ze jest
            to dobrze.

Dla mnie nie jest zadnym argumentem ze w szkle refkelsyjnym sie odbija niebo.
            Dlaczego ma sie odbijac niebo? Czy to ma byc budynek ktory ma byc niewidzialny,
            czy dalczego?

Jeszcze raz ! - ja nie uwazam ze wszystkie budynki trzeba tak projektowac jak mi
            sie podobaja. Ja tylko chce aby byly projektowane wedlug podstaw dobrej
            architketury i urbanistyki. Z tego powodu stawiam pytania: Dlaczego szklo
            refleksyjne? Dlaczego schodki? Dlaczego zamykanie przejsc? Dlaczego
            pasaze-korytarze a nie otwarte uliczki itd.
            • Gość: ! Re: Archicom przeszedl samego siebie! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.12.04, 17:58
              Widzisz wro2015, tyle, że takie techniczne sprawy nie interesują przeciętnego
              czytelnika GW / Słowa Polskiego, a gazeta ta nie jest pismem o architekturze.
              Rozumiesz? Za to większość czytelników interesuje rozwój tego miasta, nowe
              inwestycje, sprawy ulic, dróg...lotniska itd...

• Gość: wro2015 Re: Archicom przeszedl samego siebie! IP: *.dip0.t-ipconnect.de 12.12.04, 18:12
                Stuka jest 'techniczna' sprawa?

Chyba sie jakos rzeczywiscie nie rozumiemy. Na serio nie moge zrozumiec co masz
                na mysli z 'techniczne' w kontekscie ze sztuka i dorba architktura. Z tego
                powodu czytam twoja wypowiedz po prostu 'takie rzeczy o ktorych piszesz wro nie
                interesuja...' mam nadzieje ze nie zmeinilem sensu twoje wypowiedzi - ale sztuka
                po prostu dla mnei nei jest TYLKO technika

Chcialem odpowoedizedic na to ze mieszkancy sie tylko itneresuja rozwojem
                (watpei akurat w to ze wszyscy mieszkancy mysla tak jak ty,! i ze jest im
                estetyka obojetna, ale zalozmy): Jestem jednak bardzo do tego przekonany - i
                wydaje mi sie ze historia, i przyklady z innych miast swiata daja mi racje - ze
                DOBRA URBANISTYKA oznacza ROZWOJ. Dobra Architketura - jak w jakis sposob
                jeszcze wspiera dobra urbanistyke moze tym bardziej weprzec rozwoj:

Nie chce mi sie cigale podawac przykladow. Nie chce mi sie tlumaczyc dlaczego
                duzo wejsc do roznych sklepow moze nakrecic wiecej malych inwestorow niz jeden
                wielki mall nalezacy do jednej firmy (-uwaga ja mowie caly czas o
                srodmeisciu)... O sprawach juz calkiem dlugotrwalych (50 lat) ze ludzie po
                prostu wola mieszkac w ladnych upozadkowanych miastach niz w rospyzionym chaosie
                - o tym juz nawet nie bede pisal.

To czego ja sie domagam to jest dobra urbanistyka a zatem rozwoj: za ile wiecej
                moznaby sprzedac dzialki obok museumArchitektury, gdyby ruch pieszy zostalby tam
                wzmozony poprzez intelligentne rozwiazania urbanistyczne na terenach GD?
                Oczywiscie ze nie podam ci liczb - ale jestem wystarczajaco madry abym mogl
                ocenic, ze wiekszy ruch pieszy i lepsze dojscie oznacza wieksza wartosc
                dzialki... a ztame wiekszy rozwoj...

Te rzeczy o ktorych ja pisze (szczegolnie urbanistyka - ale tez architketura
                ktora wspomaga dobra urbanistyke), pisze tylko z tego powodu bo sie oplacaja...
                Jak ktos nie rozumie ze Dobra Urbanistyka oznacza Rozwoj, to po prostu nie
                rozumie czym urbanistyka jest!
              • es_wu Re: Archicom przeszedl samego siebie! 13.12.04, 16:53
                Gość portalu: ! napisał(a):

> Widzisz wro2015, tyle, że takie techniczne sprawy nie interesują przeciętnego
                > czytelnika GW / Słowa Polskiego, a gazeta ta nie jest pismem o architekturze.
                > Rozumiesz? Za to większość czytelników interesuje rozwój tego miasta, nowe
                > inwestycje, sprawy ulic, dróg...lotniska itd...
                >

Oj przepraszam. Ja jestem czytelnikiem i mnie interesuje architektura naszego
                miasta. Dlatego wielkie podziękowania dla redaktora Knapika za takie a nie inne
                podejście do sprawy. Kawał dobrej roboty, proszę o więcej przy następnej
                okazji. Podobnie jak wielkie podziękowania za akcję odnośnie S8, bo choć się
                nie do końca z nią zgadzam to niewątpliwie okazazała się wielkim sukcesem.

Tak jak napisał wro, mamy szansę, że Słowo/GWr stanie się lokalną gazetą
                opiniotwórczą. Czego im i sobie życzę.

A odwdzięczę się codziennym kupowaniem ;-)

Pozdrawiam,
                SW

PS. I żeby było jasne: inwestycje, drogi lotniska itp. niech zostaną. Niech po
                prostu obok tego będzie tyle samo o architekturze. Miejsca starczy dla
                wszystkiego.
      • Gość: para1 Re: Archicom przeszedl samego siebie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.04, 09:38
        Jak wynika z cytowanego artykułu:

"Nowe budynki będą miały łącznie 16 tys. mkw. powierzchni biurowych, czyli tyle
        ile potrzeba dla tysiąca sześciuset osób.

W podziemiu i na terenie kompleksu znajdzie się parking dla 280 aut, które będą
        miały dwa wjazdy na ten teren - od Strzegomskiej i Robotniczej."

A gdzie zaparkuje reszta pracowników (że nie wspomnę o klientach firm które
        będą miały tam swoje siedziby)?
        Nawet przy założeniu, że tylko 1/3 pracowników przyjedzie do pracy samochodem
        brakuje jeszcze około 250 miejsc parkingowych (a jest to założenie bardzo
        ostrożne).

• Gość: lolo gdyby tak wyburzyc stary budynek banku zachodniieg IP: *.rozanka.wroc.pl 11.12.04, 20:19
      gdyby tak wyburzyc stary budynek banku zachodniiego i polaczyc planowany
      budynek i nowy banku byloba calkiem ciekawa zabudowa w tych okolicach...
      • meh_ow Re: gdyby tak wyburzyc stary budynek banku zachod 11.12.04, 21:19
        Gość portalu: lolo napisał(a):

> gdyby tak wyburzyc stary budynek banku zachodniiego i polaczyc planowany
        > budynek i nowy banku byloba calkiem ciekawa zabudowa w tych okolicach...

w dzisiejszych czasach taka współpraca Urzędu Miejskiego i Archicomu zaraz
        byłaby podejrzana : )

a co do samego Archicomu to nie wiem dlaczego uparli się mieć główna elewację
        od strony pl.Strzegomskiego zamiast od "Noworobotniczej"
        • Gość: ! Re: gdyby tak wyburzyc stary budynek banku zachod IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.12.04, 17:00
          Meh-ow przecież drugi, bliżniaczy biurowiec stanie właśnie od
          strony "Noworobotniczej" :)
          • Gość: ! Re: gdyby tak wyburzyc stary budynek banku zachod IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.12.04, 17:07
            Wro2015, kocie zastanowiliście się kiedyś dlaczego obiekty Archicomu dostają
            jakiekolwiek nagrody? Dlaczego mieszkania w ich budynkach, biura sprzedają sie
            na pniu i jest tak wielkie zainteresowanie nimi? Dlaczego Archicom tak
            dynamicznie się rozwija, arch tam pracujący maja tyle zleceń i pracy? A teraz
            zastanowiliście się dlaczego Wasi "ulubieńcy", ta malutka grupka którą
            faworyzujecie ma tak niwiele zleceń, tak mało zrealizowanychprojektów na
            koncie? Skoro jak tyle razy piszecie, we Wrocławiu jest be arch, to dlaczego Ci
            wasi wrocławscy ulubieńcy nie są rozchwytywani w innych polskich czy
            zagranicznych miastach i dlaczego nie projektują poza Wrocławiem tylu licznych
            obiektów, dlaczego nie dostają zadnych miedzynarodowych, prestiżowych nagród
            arch? Skoro są tacy dobrzy, a ich projekty takie doskonałe?

Czyżby nie tylko we Wrocławiu nie było zapotrzebowania na ich projekty, czyżby
            inwestorzy w innych miastach, państwach nie doceniali ich umiejetności?
            Dlaczego tak jest?
            • Gość: jakub.s Re: gdyby tak wyburzyc stary budynek banku zachod IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.04, 17:14
              A zastanawiales sie, dlaczego Archicom prawie ze nie ma realizacji poza Wroclawiem?

Wroclaw to disco polo, tutaj ludzie jezdzą po lodowisku przy dzwiękach budki suflera i mieszkają w 'apartamentach racławicka'.

Wskaz mi jedno miasto wojewodzkie poza wrocławiem, gdzie archicom dostalby zlecenie na biurowiec. Wysmianoby to.
              • Gość: ! Re: gdyby tak wyburzyc stary budynek banku zachod IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.12.04, 17:26
                Ale przecież sami napisaliście (tzn wro2015), ża Archicom to developer. W
                dodatku od poczatku nastawiony na rynek wrocławski.
                A mnie chodzi o Waszych ulubionych arch z Wrocławia. Ogólnie o polskich arch.
                Kocie, wro2015 odpowiedżcie mi więc na moje pytania, które Wam zadałem.

Kocie widże, ze powinienes pogadać z panem Czajkowskim z SLD. Ten sam tok
                rozumowania (lodowisko, Budka Suflera itp). Rozumiem, że gdyby apartamentowiec
                na Racławickiej zaprojektował ktoś z Waszych ulubieńców, to byłby to ósmy lub
                dziewiaty cud Świata :) Echhhhhhhhhhhhhh.

ps: Kocie, kiedy przeprowadzasz się na stałe do Berlina ew Barcelony lub
                Londynu? Ja, gdybym tak cierpniał we Wrocławiu jak Ty (arch, urbanistyka,
                lodowisko itp), to już dawno wyprowadziłbym się daleko stąd :)

PS2: Musisz Kocie jeszcze popracować nad BK :) Za słaby był wobec tego
                inwestora. Inwestor nic sobie z tego nie zrobił (z tych pytań i kąsliwych uwag)
                :)
                • Gość: jakub.s Re: gdyby tak wyburzyc stary budynek banku zachod IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.04, 17:59
                  > Ale przecież sami napisaliście (tzn wro2015), ża Archicom to developer. W
                  > dodatku od poczatku nastawiony na rynek wrocławski.

zgadzamsie z tym co wro napisal. To jest miś na miare naszych mozliwosci.

> Kocie widże, ze powinienes pogadać z panem Czajkowskim z SLD. Ten sam tok
                  > rozumowania (lodowisko, Budka Suflera itp).

Nie znam. A lodowiska nie krytykuje, tylko jako obserwator stwierdzam, ze nasze spoleczenstwo wroclawskie do tego wlasnie doskonale sie nadaje.

Rozumiem, że gdyby apartamentowiec
                  > na Racławickiej zaprojektował ktoś z Waszych ulubieńców, to byłby to ósmy lub
                  > dziewiaty cud Świata :) Echhhhhhhhhhhhhh.
                  >
                  O czym Pan mówi. Apartamentowiec na Racławickiej jest dokładnie taki, wjakim ludzie chcą mieszkac. Ci sami ludzie, ktorzy chcą chodzić w białych skarpetkach do garnituru i idą na ' Opere za trzy grosze' zeby sie pokazac, mysląc ze to opera.

> ps: Kocie, kiedy przeprowadzasz się na stałe do Berlina ew Barcelony lub
                  > Londynu? Ja, gdybym tak cierpniał we Wrocławiu jak Ty (arch, urbanistyka,
                  > lodowisko itp), to już dawno wyprowadziłbym się daleko stąd :)

Dziwny tok rozumowania. Zawsze jak natkniesz sie na jakis problem, omijasz go szerokim łukiem?

> PS2: Musisz Kocie jeszcze popracować nad BK :) Za słaby był wobec tego
                  > inwestora. Inwestor nic sobie z tego nie zrobił (z tych pytań i kąsliwych uwag)
                  > :)

Ja nad nikim nie 'pracowałem' ani nie 'pracuje'.
                  • Gość: ! Re: gdyby tak wyburzyc stary budynek banku zachod IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.12.04, 18:25
                    Nie znam. A lodowiska nie krytykuje, tylko jako obserwator stwierdzam, ze nasze
                    > spoleczenstwo wroclawskie do tego wlasnie doskonale sie nadaje.

-----Uwierz mi, że nasze społeczeństwo świetnie nadaje się do wielu innych
                    rzeczy. A ślizganie się po lodowisku, do tego w takiej pięknej scenerii nie
                    uważam za nic złego, czy haniebnego.

Apartamentowiec na Racławickiej jest dokładnie taki, wjakim lu
                    > dzie chcą mieszkac. Ci sami ludzie, ktorzy chcą chodzić w białych skarpetkach
                    d
                    > o garnituru i idą na ' Opere za trzy grosze' zeby sie pokazac, mysląc ze to
                    ope
                    > ra.
                    >

--
                    • Gość: erni LODOWISKO DL ANIEDOJRZALEGO SPOLECZENSTWA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.04, 18:43
                      Wroclawskie niedojrzale spoleczentwso-disco polo domaga sie jakiegos
                      frajerskiego wiejskiego lodowiska w rynku. Co za wies prawda? Pelna popelina.
                      Podobnie jak lodowisko przed Rockefeller center w NY. No ale powszechnie
                      wiadomo ze amerykanie to wiesniaki.
                      • Gość: ! Re: LODOWISKO DL ANIEDOJRZALEGO SPOLECZENSTWA IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.12.04, 19:08
                        Wiesz Erni, niektórzy twierdzą, że cała Polska, to jedna wielka wieś. A wiele
                        osób na całym świecie mówi o planecie Ziemia, jako o jednej, globalnej
                        wiosce :)))
                    • Gość: wro2015 Re: gdyby tak wyburzyc stary budynek banku zachod IP: *.dip0.t-ipconnect.de 12.12.04, 18:44
                      odniose sie tylko do ostatniego zdania - nie czytam zadnego ':)' wiec nie uwazam
                      to za ironie, hehe.
                      Ale powracjac - ja odpowiadam tylko i przedstawiam moje zdanie. Nie biore
                      twojego zdania 'gleboko do mnie' i osobiscie, dopoki nie piszesz o mnie -
                      przestales ostatnio pisac o mnie (ze jestem zakompleksowany i inne jakies
                      duperel - nie pamietam no bo wlasnei nie biore tego zbyt osobiscie, hehe) co na
                      pewno poprawilo poziom naszej wzajemnej dyskusji. pozdrawiam
                      • Gość: Rafis ludzie, rodacy, forumowicze... IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 12.12.04, 19:20
                        Czy musicie dalej toczyc boje na temat architektury? Juz chyba wszyscy znaja
                        argumenty drugiej strony i nikt nikogo nie przekona.Po co wiec zasmiecac forum
                        setkami postów, które powtarzaja sie?
                        Życie i tak bedzie toczyło sie dalej a inwestycje bedą realizowane :)
                        • Gość: jakub.s Re: ludzie, rodacy, forumowicze... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.04, 19:55
                          > argumenty drugiej strony i nikt nikogo nie przekona.Po co wiec zasmiecac forum
                          > setkami postów, które powtarzaja sie? Ile mam ci wymienic powodów?:)

- ratusz w kolorze tektury
                          - trupie swiatlo na rynku
                          - zajebista slizgawka (naprawde dobry pomysl!!!) ktora po prostestach mieszkanców w zeszlym roku, zostala 'przyozdobiona' kikutami zdechlych choinek:))

O tym trzeba rozmawiac, bo jak ludzie nie będą sie domagac, 'zeby bylo ladnie', to 'bedzie brzydko'!
                          • Gość: ! Re: ludzie, rodacy, forumowicze... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.12.04, 20:11
                            Gość portalu: jakub.s napisał(a):

> > argumenty drugiej strony i nikt nikogo nie przekona.Po co wiec zasmiecac
                            > forum
                            > > setkami postów, które powtarzaja sie? Ile mam ci wymienic powodów?:)
                            >
                            > - ratusz w kolorze tektury
                            > - trupie swiatlo na rynku
                            > - zajebista slizgawka (naprawde dobry pomysl!!!) ktora po prostestach
                            mieszkanc
                            > ów w zeszlym roku, zostala 'przyozdobiona' kikutami zdechlych choinek:))
                            >
                            > O tym trzeba rozmawiac, bo jak ludzie nie będą sie domagac, 'zeby bylo
                            ladnie',
                            > to 'bedzie brzydko'!

To raczej tematy albo na główne forum albo na tematy dla pewnej gazety, która
                            lubi zajmować się takimi tematami :)

ps: Wiesz że ten kolor Ratusza to kolor oryginalny - taki na jaki ta część była
                            pomalowana parę wieków temu?

Co do światła, to zrąbali sprawę. Jeżeli już nie chcieli wydać trochę grosza na
                            dobry system kamer, to zamiast wymieniać zarówki na takie trupie, mogli
                            zamontować takie, jakie są w lampach na nowej częsci deptaka na Świdnickiej, od
                            przejścia podziemnego do Opery. Kolor cieplejszy, żarówki o innej mocy, kamery
                            sobie radzą i wszystko jest ok.
                        • Gość: ! Re: ludzie, rodacy, forumowicze... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.12.04, 20:07
                          To samo powtarzam tu od kilku miesiecy, delikatnie sugerując, że jeżeli pewna
                          grupa osób czuje potrzebę i ma chęć dyskusji o architekturze, urbanistyce itp -
                          to przecież może założyć osobne forum pn: ARCHITEKTURA. Moze to zrobić na forum
                          GW Wrocław (ładnie poprosić Adminów, jak osoby zakładające to forum INWESTYCJE
                          poprosiły swego czasu), albo założyć własne, osobne forum na jednym z darmowych
                          serwerów...
                          Bo rzeczywiscie coraz więcej tematów zaczyna nam się rozmywać :( I wiele razy
                          niepotrzebnuie tracimy czas na przebijanie się przez takie dyskusje nie an
                          temat :(
                          • Gość: jester Re: ludzie, rodacy, forumowicze... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.12.04, 20:47
                            odezwał się facet, który zaczął tu dyskutować o architekturze... jakbyś
                            pomyślał wykrzykniku i podobnie jak rafis (pozdrawaim i chylę czoła) po prostu
                            nie wpisywał się na wątek, który schodzi o architekturę to byłoby znacznie
                            krótsze. ale oczywiście jeśli masz ochotę podzielić się z nami swoimi światłymi
                            uwagami to dziękujemy.
                            szacunek
                            • Gość: ! Re: ludzie, rodacy, forumowicze... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.12.04, 21:19
                              Gdyby pozwolić na takie dyskusje i elaboraty wro2015 o arch/urbanistyce, to bez
                              mojego odpowiadania jemu i tak każdy wątek zamieniałby się w dyskusję o
                              arch/urb i wro2015 wykładałby tu wszystkim swoje teorie. A Forum jest o
                              INWESTYCJACH i z myślą o informowaniu o nich powstało.

Wiesz Jester, wolę dzielić się z innymi informacjami o inwestycjach, niż
                              polemizować, kłócić się i prowadzić dyskusje na temat arch/urbanistyki.
                              Niestety nie zawsze jest mi to dane. Po prostu pewnych spraw nie można
                              przemilczeć. Wiesz, jak dasz komuś palec, to zaraz chce chwycić za całą rękę...

Pozdrawiam serdecznie.
                              • es_wu Re: ludzie, rodacy, forumowicze... 13.12.04, 16:56
                                Gość portalu: ! napisał(a):

> Gdyby pozwolić na takie dyskusje i elaboraty wro2015 o arch/urbanistyce, to
                                bez
                                >
                                > mojego odpowiadania jemu i tak każdy wątek zamieniałby się w dyskusję o
                                > arch/urb i wro2015 wykładałby tu wszystkim swoje teorie.
                                >

Nie. Bo byłby jeden post wro, jeden jakuba i spokój. Czyli dwa posty o
                                architekturze. A Ty odpowiadasz i się robi postów 100 :-) Ale mnie to akurat w
                                ogóle nie przeszkadza. Forum jest od tego, żeby dyskutować. Jak się nie podoba,
                                nie czytaj wątku i tyle (uwierz mi, ja tak często robię, bez tego bym już dawno
                                zwariował).

Pozdrawiam,
                                SW
                    • Gość: jakub.s Re: gdyby tak wyburzyc stary budynek banku zachod IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.04, 19:59
                      > -----Uwierz mi, że nasze społeczeństwo świetnie nadaje się do wielu innych
                      > rzeczy. A ślizganie się po lodowisku, do tego w takiej pięknej scenerii nie
                      > uważam za nic złego, czy haniebnego.

Ja takze nie, sam pewnie wczesniej czy pozniej pojde sie poslizgac (sprawdz historie, od zawsze popieralem pomysl lodowiska!). Tylko ze, mi sie wydaje, ze mozna więcej od ludzi wymagac niz zeby tylko slizgali sie w te i wewte przy dzwiekach 'bo do tanga trzeba dwojga';)

>
                      > --
                      • Gość: ! Re: gdyby tak wyburzyc stary budynek banku zachod IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.12.04, 20:18
                        Gość portalu: jakub.s napisał(a):

> > -----Uwierz mi, że nasze społeczeństwo świetnie nadaje się do wielu innyc
                        > h
                        > > rzeczy. A ślizganie się po lodowisku, do tego w takiej pięknej scenerii n
                        > ie
                        > > uważam za nic złego, czy haniebnego.
                        >
                        > Ja takze nie, sam pewnie wczesniej czy pozniej pojde sie poslizgac (sprawdz
                        his
                        > torie, od zawsze popieralem pomysl lodowiska!). Tylko ze, mi sie wydaje, ze
                        moz
                        > na więcej od ludzi wymagac niz zeby tylko slizgali sie w te i wewte przy
                        dzwiek
                        > ach 'bo do tanga trzeba dwojga';)

---Ja też słucham zupełnie innego rodzaju muzyki. Ale dobór muzyki puszczanej
                        an rynku, to chyba głownie zasługa DJ-a który ją wybierał :)))

>
                        > >
                        > > --
                        • Gość: wro2015 Re: gdyby tak wyburzyc stary budynek banku zachod IP: *.dip0.t-ipconnect.de 12.12.04, 20:30
                          > Mała "manipulacja" jednym red na pewno miała miejsce

Watpie aby redaktor byl redaktorem gdyby dawal sie manipulowc. Wydaje mi sie ze
                          akurat to jest jedna z podstaw tego zawodu. Dyskusja jest moim zdaniem bardzo
                          obrazajaca dla osoby, ktora jest tu omawiana. Zreszta uwazam to tez za nie
                          calkiem na miejscu obwinianie ludzi manipulacji tylko bo widcznie jest wiecej
                          ludzi na swiecie ktorzy uwazaja ze refleksyjne szklo i schodki nie sa dobre...
                          Domyslam sie ze twoim zdaniem !, jakub takze zdominowal srodowiska
                          architektoniczne ktore juz od 20lat nie uzywaja szkla refleksyjengo? Czy
                          zastanowiles sie nad tym ze redaktor nie byl manipulowany, lecz po prostu mogl
                          wziasc ksiazke i jakis magazyn architektoniczny i spojrzal poza horyzont
                          'wroclawskiej awangardy'?
                          • Gość: ! Re: gdyby tak wyburzyc stary budynek banku zachod IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.12.04, 20:34
                            Wiesz ilu red i ile razy było manipulowanych wro2015? To jeden z elementów
                            pracy dziennikarskiej, coś z czym dziennikarze się spotykają.

Masz rację, to forum nie jest odp miejsce na takie dyskusje, choć w przypadku
                            tej "manipulacji" (w cudzysłowie), to raczej chodzi o błahe sprawy. Gorzej
                            kiedy idzie o bardzo poważne manipulacje, jakie często maja miejsce na łamach
                            prasy. Na pewno sam wro2015 spotkałeś sie z tym wielokrotnie prawda?

ps: I znów dyskutujemy nie na temat :( Trzeba coś z tym w końcu zrobić.
                            • Gość: wro2015 Re: gdyby tak wyburzyc stary budynek banku zachod IP: *.dip0.t-ipconnect.de 12.12.04, 21:43
                              ! - oczywiscie ze takze redaktorzy sa manipulowani (lecz jakby jako redaktorzy,
                              ktorzy szukja prawdy, nie powinni sie tak latwo dawac - o to mi chodzilo)... Ale
                              nie przesadzajmy - nie trzeba byc wielkim specjalista aby wiedziec ze projekty
                              archikomu nie sa wielce wybitne (teraz obojetnie czy sa ladne, czy nie - ale to
                              nie jest jakas wielka swiatowa architektura) - redaktor musi tylko wziasc
                              czasopismo 'zachodnie' lub nawet A&B aby zobaczyc roznice... Pytanie o
                              refleksyjne szklo nie jest zadnym 'dowodem' na manipulcje - to z tym szklem jest
                              po prostu sprawa tak oczywista ze nie trzeba zadnych 'specow' a wystarczy
                              normalny research!

Ale masz racje ! nie dyskutujmy o takich rzeczach na tym forum - sorry chcialem
                              to dodac, ale chyba rzeczywiscie mozemy skonczyc...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka