Dodaj do ulubionych

JAK PLATFORMA CHCE ZMIENIĆ KODEKS PRACY

IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.12.04, 23:55
- Pracownik nie będzie musiał być zatrudniony na umowę o pracę. Pracodawca
nie będzie musiał płacić ubezpieczenia. Zwolnienie pracownika nastąpi w
czasie wymierzonym przez pracodawcę. Pracownik ma odpowiadać i ponosić koszty
za przedmioty trwałe, które uległy zniszczeniu podczas pracy. Skrócenie czasu
pracy i przerwy do 10 minut. Pracownik będzie musiał zarejestrować swoja
firmę i ponosić dodatkowe koszty. To tyle
Obserwuj wątek
    • Gość: antyplatfus Re: JAK PLATFORMA CHCE ZMIENIĆ KODEKS PRACY IP: 81.219.236.* 20.12.04, 00:04
      a czego sie po nich spodziewales?? przeciez to grupa polskich oligarchow, w
      dodatku wiekszosc z nich to spady z innych partii. Niestety -
      najprawdopodobniej wygraja wybory. Na szczesnie parlament nie bedzie sie
      skladal tylko z donaldow i w pol mezczyzn-pol rokitow.
    • Gość: Luk Re: JAK PLATFORMA CHCE ZMIENIĆ KODEKS PRACY IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.12.04, 00:32
      To trzeba nazwać po Polsku - sku..syństwo
    • Gość: killla Re: JAK PLATFORMA CHCE ZMIENIĆ KODEKS PRACY IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.12.04, 08:31
      Nie znam szczególnie programu PO, ale wydaje mi się kolego, że trochę
      pomanipulowałeś tymi informacjami. Szczególnie zapis o tym, że "pracownik będzie
      musiał zarejestrować swoją firmę i ponosić dodatkowe koszty" jest nieprawdziwy.
      Dotyczyć to może JEDYNIE osób współpracujących z pracodawcą na zasadzie umowy
      zlecenia czy innej podobnej umowy, a nie pracowników zatrudnionych na umowę o
      pracę. Ponadto pragnę zauważyć, że byłoby to po prostu usankcojonowanie
      obowiązującej już obecnie praktyki. Już obecnie więc pracodawca nie płaci ZUSu
      za taką osobę a płaci ją taka osoba, z wynagrodzenia jakie otrzymuje od pracodawcy.
      Pragnę też zauważyć, iż większość z kosztów związanych z założeniem i
      prowadzonej własnej działności gospodarczej można "wrzucić" w koszty uzyskania
      przychodu i w efekcie pomniejszyć podatek.
      • Gość: helga Re: JAK PLATFORMA CHCE ZMIENIĆ KODEKS PRACY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.12.04, 23:23
        Guzik prawda. A uzusowienie umów?
    • Gość: xs Re: JAK PLATFORMA CHCE ZMIENIĆ KODEKS PRACY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.04, 08:39
      A gdzie wyczytałeś te rewelacje? Sądząc po Twojej dotychczasowej forumowej
      twórczości trochę to przekoloryzowałeś. Obowiązek płacenia ubezpieczenia
      nakłada na pracodawcę ustawa o ubezpieczeniach społecznych, a nie kodeks pracy,
      więc zmiana kodeksu nie wiele tu pomoże. A odpowiedzialność pracownika za
      powierzone mienie już jest w rzeczonym kodeksie uregulowana. A do założenia
      własnej firmy przepisy prawa pracy nikogo nie zmuszą, bo podejmowanie
      działalności gospodarczej jest prawem, a nie obowiązkiem, gwarantowanym, a nie
      narzucanym przez ustawę o działalności gosp.
      • Gość: Ditran Ty chyba w Polsce nie mieszkasz IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.12.04, 11:48
        Skoro piszesz takie brednie jak obowiązek płacenia ubezpieczenia. Ja w
        niepodległym kraju pracuję bez ubezpieczenia od 1990 roku. Zmieniałem zakłady
        pracy. Raz na 2 miesiące zostałem ubezpieczony, ale to była budżetówka. Wyjdź
        na ulicę i zobacz co się dzieje oraz ile godzin ludzie pracują. Dziś ponoć nie
        wolno pracować więcej niż 8 godzin. W POlsce notorycznie łamany jest kodeks
        pracy.
        • Gość: killla Re: Ty chyba w Polsce nie mieszkasz IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.12.04, 12:09
          KP jest łamane bo jest mocno nieżyciowe i w zasadniczej mierze odzwierciedla
          jeszcze poglądy prawodawcy z poprzedniego ustroju.
          Jeżeli chodzi o ubezpieczenia społeczne, to czy według ciebie dalsze
          podwyższanie stawek ZUSu narzucane pracodawcom wpłynie pozytywnie na
          przestrzeganie przez nich tego obowiązku ? Wg mnie będzie to służyć jedynie
          dalszemu obchodzeniu przepisów prawa.
          Skoro martwi Cię, że od 14 lat pracujesz bez odprowadzania ZUSu, to nie wolałbyś
          np. żeby zarejestrować działaność i samemu sobie płacić ZUS ?
          • Gość: lolo Re: Ty chyba w Polsce nie mieszkasz IP: *.ip.WRO.Korbank.PL 20.12.04, 12:52
            samemu sobie placic ZUS ?
            760 zlotych per miech - stac niewielu
            • Gość: Gonzales Re: Ty chyba w Polsce nie mieszkasz IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.12.04, 13:10
              Gość portalu: lolo napisał(a):

> samemu sobie placic ZUS ?
              > 760 zlotych per miech - stac niewielu

To trzeba tak prowadzić biznes aby mieć.
            • Gość: killla Re: Ty chyba w Polsce nie mieszkasz IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.12.04, 13:27
              skoro Ditran narzeka że od 1990 roku nikt za niego nie płaci ZUSu, musi być
              niezłym pracownikiem skoro każdy kolejny pracodawca nie chce płacić za niego
              ubezpieczeń, albo po prostu sam szuka sobie takiej pracy, gdzie dostaje więcej
              na rękę, natomiast nie ma odprowadzanego ZUSu.
              Stąd zaproponowałem, że jeżeli tak go to strasznie martwi to niech założy własną
              działąność i sam płaci ubezpieczenia. Najlepiej niech zatrudnia jeszcze
              pracowników i płaci za nich ZUS i podatki.
              • Gość: xs Re: Ty chyba w Polsce nie mieszkasz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.04, 13:33
                Racja, też proponuję Ditranowi założyć firmę i zatrudnić pracowników. Ciekawe
                czy będzie głosił tak samo "światłe" poglądy. Aha, no i niech jeszcze ci
                pracownicy zawiążą sobie u niego związek zawodowy.
        • Gość: xs Re: Ty chyba w Polsce nie mieszkasz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.04, 13:09
          Fakt, kodeks pracy jest łamany i będzie łamany dopóki na rynku pracy będzie
          bezrobocie, a ono z kolei nie zniknie dopóki wśród poszukujących pracy będzie
          tak wielu niewykształconych i niewykwalifikowanych. Tyle, że nieodprowadzanie
          składek za pracowników nie jest akurat łamaniem kodeksu pracy a ustawy o
          ubezpieczeniach społecznych. Sam piszesz brednie. Cyt. "Dziś ponoć nie wolno
          pracować więcej niż 8 godzin", a właśnie że można. O godzinach nadliczbowych i
          równoważonym czasie pracy słyszałeś?
          • Gość: Gonzales Re: Ty chyba w Polsce nie mieszkasz IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.12.04, 13:15
            Kodeks Pracy jest łamany, bo pełno w nim socjalistycznych absurdów, spełnienie których jest w stanie rozłożyć najlepiej prosperującą firmę.
            Obecnie zatrudnienie pracownika to bardzo kosztowny związek, w którym pracodawca bierze odpowiedzialność za dotychczasowe życie i nawyki pracownika.
            Jeżeli chce się rozstać, to musi bulić. Nawet jeżeli pracownik nie nadaje się do niczego, kradnie i oszukuje.
            • Gość: xs Re: Ty chyba w Polsce nie mieszkasz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.04, 13:28
              Po części się zgadzam, ale bez przesady. Prawo np. do urlopu czy godzin
              nadliczbowych nie jest przecież żadnym socjalistycznym absurdem, a znam firmy,
              gdzie o urlopie możesz pomażyć a za 7,8 czy 9 godzinę pracy pracodawca wcale
              nie zapłaci Ci 50% ekstra. Faktem jest, że o uczciwego i solidnego pracownika
              wcale nie jest łatwo mimo, że bezrobotnych mamy prawie 20%! Tyle, że wśród tych
              bezrobotnych ogromna rzesza to ludzie bez doświadczenia, kwalifikacji i
              wykształcenia, patrzący tylko żeby dobrze zarobić, ale się nie narobić. I nie
              przesadzaj, że nie można się rozstać z pracownikiem który do niczego się nie
              nadaje, kradnie i oszukuje. Co musisz takiemu bulić? Jak Cię okradł od razu
              dyscyplinarnie na bruk, jak do niczego się nie nadaje napisz to w wypowiedzeniu
              i po max trzech m-cach masz go z głowy. Żaden sąd pracy nic Ci nie zrobi, bo
              takie Twoje prawo. Ditran przegina w jedną, Ty z kolei w drugą stronę.
              • Gość: Gonzales Re: Ty chyba w Polsce nie mieszkasz IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.12.04, 13:53
                1. Nie napisałem, że KP składa się z samych absurdów, ale że jest ich pełno. A to różnica. Nb. dla mnie absurdem [jednym z wielu] - aczkolwiek uchwalonym już w Najjaśniejszej,jest konieczność oddania dnia wolnego, jeżeli jakieś święto przypada w dzień wolny od pracy.
                2. Jeżeli pracownik nie nadaje się do niczego, to przeważnie i tak kwalifikuje się na odprawę - nawet niewielką. W ten sposób musisz mu zapłacić.
                3. Dyscyplinarka nie zawsze wchodzi w rachubę. Wynika to z tego, że wiedza operacyjna nie zawsze przekłada się na materiał dowodowy dla Sądu Pracy, niestety.

Oczywiście, istnieje sporo sposobów aby obejść te utrudnienia. Jednym się udaje, innym nie. Niemniej jednak znam sporo firm, którym się nie udało, stąd moje skłonności do "przesadzania".
                • Gość: xs Re: Ty chyba w Polsce nie mieszkasz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.04, 14:04
                  Ten dzień wolny w zamian za święto w sobotę to faktycznie głupota, choć
                  osobiście cieszę się, że za 25 grudnia mam wolne w wigilię. Ale co do odpraw to
                  się nie zgadzam, bo przysługują albo gdy pracownik odchodzi na emeryturę, albo
                  gdy przeprowadzasz tzw. zwolnienia grupowe. A żeby mówić o zwolnieniu grupowym
                  musisz najpierw zatrudniać więcej niż 20 osób(większość firm na rynku tyle nie
                  zatrudnia), a potem zwolnić 10%? z nich w ciągu 3?/6? (nie pamiętam) miesięcy.
                • Gość: Ditran Piszesz pan bzdury panie Gonzales kłamco IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.12.04, 21:03
                  Ostatnio prowadziłem sprawę jak 5 mężczyzn zwolniono dyscyplinarnie dlatego, bo
                  wyszli z pracy po 15 godzinach pracy. Wszyscy pracowali w magazynie
                  hipermarketu. Kierownictwo wcale nie musiało ich zwalniac dyscyplinarnie.
                  Kierownik powiedział mi, że ta akcja ma myć nauczką dla innych. I ty kur..a mi
                  mówisz o Korei!!!! Głupku tu jest gorzej niż w Korei
                  • Gość: Pomysl Re: Piszesz pan bzdury panie Gonzales kłamco IP: 193.129.161.* 20.12.04, 21:38
                    Ty sie dziwisz, ze tak jest. Praca to tez towar i rzadzi sie prawami rynku. Jak
                    jest jej malo to i wykorzystywana jest przez pracodawcow. Czy ty kupujesz towar
                    drozej poniewaz tak wypada? Pewnie nie. Dlatego tak bardzo jest zdegenerowana
                    czesc pracodawcow, ktorych tak nienawidzisz. Ale przyczyna jest zle prawo
                    fiskalne. Dlatego nie bedzie nigdy dobrze w Polsce, poniewaz tu jest jak
                    napisales gorzej niz Korea. To przez ludzi takich jak ty, ta sytuacja trwa.
                    Dlatego nie dasaj sie, jak bedziesz musial porcjowac sobie codzienna stawke
                    ryzu. Polacy beda niewolnikami na wlasne zyczenie. Nie dali rozwinac sie
                    rynkowi pracy. Glosowali za palantami, ktorzy stworzyli tylko furtki dla kolesi
                    i to oni sie podorabiali. Nie dano rozwianac sie polskiej klasie sredniej. Ale
                    walcz o wieksze prawa pracownika, zamiast o dobre warunki dla ludzi
                    przedsiebiorczych, to jeszcze przypomnisz sobie moje slowa.
                    • Gość: AsterCity Camden T Solidarność - OPZZ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.04, 21:46
                      Solidarnośc i OPZZ rządzą tym krajem od 1989 roku. I od 14 lat walczą o prawa
                      pracowników. Bezrobocie wzrosło do 18 procent :) Takie sa skutki rządów
                      związków zawodowych które walczac o prawa tzw. pracowników pozabwili pracownika
                      jednej rzeczy... pracy.
                  • Gość: Pomysl Re: Piszesz pan bzdury panie Gonzales kłamco IP: 193.129.161.* 20.12.04, 21:56
                    A co ty rozumiesz przez slowo prowadzilem sprawe ? Jestes prawnikiem ? To
                    jeszcze wiekszy skandal !!!!!!!! Na innym watku nie udajesz, ze nie rozumiesz
                    na czym polega - swiete prawo do wlasnosci i decydowania o niej. To skandal !!!
                    Gdzie (jesli) ty sie prawa uczyle? W Moskwie. Jesli takich mamy prawnikow,
                    ktorzy uwazaja, ze prawo swoje, a ja swoje. To juz wiadomo dlaczego jest, jak
                    jest.
                  • Gość: Gonzales Ditran, jesteś koniunkturalnym kretynem. IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.12.04, 22:14
                    I dlatego pasowałbyś do tego pajaca Kim Dzong Ila..
                    Pod jednym wątkiem piszesz, że pracujesz na czarno. Teraz piszesz, że prowadzisz jakieś sprawy. Określ się może wreszcie.
                    Posługujesz się skrajnymi przykładami, które rozciągasz na ogół. Gdybym zastosował tę samą metodę, to patrząc na ciebie musiałbym powiedzieć, że wszyscy lewicowcy to przesiąknięci jadem i nienawiścią kretyni, nie rozumiejący podstawowych praw ekonomii. A to przecieć nieprawda.
                    Skoro tu jest gorzej niż w Korei, to spadaj tam gdzie lepiej - do robotniczego raju.
                    • Gość: Ditran Nie trzeba być prawnikiem IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.12.04, 23:11
                      Aby prowadzić sprawy i pomagać ludziom. To bardzo komunistyczny sposób
                      myślenia. Bo ja też komuny nie pochwalam. A jeszcze dodam, że komuna to wcale
                      nie lewica. Straszne głupoty gadacie. Chcecie wmówić ludziom, że Polska to dziś
                      kraj mlekim i miodem płynący a nie znacie nawet prawdziwej liczby bezrobotnych.
                      Panowie pracodawcy zapewniam was, że wkrótce sądy pracy zapełnią się wnioskami
                      o ukaranie was za łamanie praw pracowniczych.
                      • Gość: Pomysl Re: Nie trzeba być prawnikiem IP: 193.129.161.* 20.12.04, 23:27
                        Moze ty zwiazkowcem jestes? Jesli tak to jeszcze wiekszy chlam i komuna.
                        Praktycznie wszystkie partie to komuna, poniewaz to teraz i zawsze sie
                        oplacalo. Mowie, ze holota zawsze jest podatna na polulizm i obietnice bez
                        pokrycia. Moze cie zdziwie, ale nie jestem pracodawca. Tylko pracownikiem.
                        Jednak rozumiem, ze bez pracodawcow pracownicy moga tylko wpierniczac trawe.
                        Twoja walka skonczy sie wtedy, gdy na polu wali zostaniesz ty i oszukani przez
                        ciebie ludzie. Bo bez wlascicieli srodkow produkcji, nic nie dziala.
                        Zniszczycie biznes, zniszczycie siebie. Tacy spolecznicy jak ty, tylko to
                        umieja robic, ale myslec to juz nie. Jestes szkodnikiem spolecznym i wmawiasz
                        ludziom, ze cos im sie nalezy. Nalezy sie wybor miejsca pracy i godne warunki
                        placowe. Ale zeby byl wybor, musza byc warunki do jego rozwoju oferty miejsc
                        pracy. Tak aby czlowiek, bez leku mogl ja zmieniac, nabywajac przy tym
                        doswiadczenia i kwalifikacji. Ty chcesz to zniszczyc. Debili trzeba tepic. Ile
                        jeszcze ludzie beda wierzyc, ze lewnica dziala dla ich dobra? Juz 60 lat
                        udowadniacie swoja skutecznac. Najpierw srajac w swoje gniazdo, doprowadzajac
                        do biedy cale spoleczenstwo, a potem chcecie naprawiac to co nabrudziliscie.
                        Paszl won, wszo smierdzaca. Jakos ludzie emigruja do tych krajow, gdzie
                        kapitalistow "krwiopijcow" jest najwiecej i nie protestuja przed praca dla
                        nich. Nie oklamuj ludzi nieudaczniku zyciowy. Nic jestes nie wart i na reke ci,
                        ze jest bieda.
                        • Gość: Ditran POMYSL - JESTEŚ ZWYKŁĄ SZUMOWINĄ IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.12.04, 00:26
                          Takich pracodawców jak ty trzeba tępić i będziemy takich tępić. Ilu ludzi
                          zwolniłeś złodzieju kapitalistyczna świnio z pracy, ile kobiet w ciąży ty
                          szmaciażu. Co masz kłopoty z seksem? Nie staje ci? Żonę dyma twój szef z loży?
                          A w niedzielę do kościółka - proszę jaki prawy obywatel. Co ty jeszcze w tym
                          kraju robisz? Zobaczysz niedługo jak rusza kampania przeciwko pracodawcom. Jedź
                          lepiej stąd do Busch, kanalio, ścierwo czarne, kościelne. Taki rządzić chce
                          załogą. Uważaj, żeby ci robole gardła nie podcięli.
                          • Gość: xs Re: POMYSL - JESTEŚ ZWYKŁĄ SZUMOWINĄ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.04, 08:15
                            Jak się nie ma argumentów pozostaje tylko zasypać przeciwnika w dyskusji lawiną
                            inwektyw. Prymityw z Ciebie, tępy i ograniczony, do którego nie docierają żadne
                            rozsądne argumenty. Ale co się dziwić - klasyczny związkowiec, drzeć gębę i
                            wyciągać łapę potrafi, ale pomyśleć już nie.
                            • Gość: Ditran Przeczytaj wcześniej IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.12.04, 15:34
                              A potem pisz o inwektywach
                          • Gość: killla Ditran - JESTEŚ ZWYKŁYM KOMUNISTĄ IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.12.04, 08:40
                            Ditran jesteś niesamowity. Zaczynasz wątek od zmanipulowanych danych o rzekomym
                            programie PO, piszesz o proponowanych zmianach do KP przedstawiając je w sposób
                            jednoznacznie negatywny, choć wg mnie (i kilku innych osób na tym forum) one
                            wcale nie są dla pracowników tak niekorzystne jak ty próbujesz je przedstawiać,
                            a gdy ludzie na forum zaczynają wyciągać twoją niekonsekwencję, gdy brakuje ci
                            argumentów to uciekasz się do bluzgów, wychodzą z ciebie jakieś kompleksy.
                            Dla mnie żaden z ciebie socjalista tylko zwykły komunista i to w najgorszym
                            wydaniu. Chętnie byś sięgał po cudze, wszystko dzielił byle nie swoje. Przykład
                            : twoje wypowiedzi o prawie własności lokali. Ponadto nie wierzę ci że od 14
                            lat wszyscy twoi pracodawcy byli takimi świniami, że nawet ZUSu za ciebie nie
                            płacili. Moim zdaniem to ty jesteś kombinatorem który ucieka od płacenia składek
                            na ubezpieczenia społeczne, a głośno krzyczy o niesprawiedliwości społecznej.
                            • Gość: Ditran Nie płacili ZUS-u i do dziś nie płacą IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.12.04, 15:36
                              Ja nie jestem odosobnionym przypadkiem. Idź pod pośredniak, jeśli wogóle wiesz
                              gdzie to jest i pogadaj z ludźmi.
                              • Gość: killla Re: Nie płacili ZUS-u i do dziś nie płacą IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.12.04, 15:50
                                tak się składa że wiem. Oczywiście że przychodzą tam również nieszczęśliwi
                                ludzie, którzy bardzo chcieliby pracować. Ale znam też osobiście sporo osób
                                które chodzą tam wyłącznie w celach towarzyskich i boją żeby broń boże nie
                                dostali propozycji pracy.

A tak przy okazji to przepraszam, że od kilku lat mam dobrze płatną pracę i
                                porządnego pracodawcę, który płaci za mnie ZUS. Poza tym sam prowadzę małą
                                firmę, która zatrudnia 2 osoby, z tego jedna przyszła z pośredniaka (i wyobraź
                                sobie że płacę za nią ZUS, a chyba nigdy się nie zdażyło żeby moi pracownicy
                                musieli zostać po godzinach). A z pośredniaka przychodziło do mnie już co
                                najmniej kilka osób, które wcale nie chciały pracować, tylko żeby im podbić
                                kwitek że byli.
                                • Gość: Ditran To jesteś aniołem! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.12.04, 15:59
                                  Nic nie bierze się samo z siebie. Ja w tym kraju pracuje od dawna, lecz tylko
                                  ZUS miałem płacony za komuny. Od 1995 roku pracowałem w kilku firmach, ale ZUS-
                                  u nie placili, zresztą nie tylko mi. Miałem też takich pracodawców, którzy
                                  mówili, że składki płacą na bierząco. Później okazało się, że kłamali.
                          • Gość: Polysl Re: POMYSL - JESTEŚ ZWYKŁĄ SZUMOWINĄ IP: 193.129.161.* 21.12.04, 17:17
                            Ty prostaku w d.... j...., nawet czytac ze zrozumieniem nie umiesz. Powtarzam,
                            ze nie jestem pracodawca, tylko pracownikiem. A ty smierdzacym leszczem, ktory
                            tylko w zadymie moze sie sprawdzic. Bez tlumu jestes nieudacznikiem, twoje
                            posty to udowadniaja. Smieciu, a robcie sobie rewolucje. Wypije na wasz
                            pochybel. Zobaczymy co tobie podobni idioci zrobia, jak wszyscy pracodawcy sie
                            wyniosa z Polski? Jak mowilem bedzie zarl trawe. Tego skolowanym ludziom
                            zyczysz, lebiego. Smiedzi od ciebie zwiazkowym idiotom. Moze wytlumaczysz
                            forumowiczom dlaczego zadna z wielkich firm nie chce nie chce iwestowac w
                            Polsce. To wasza wina, nikt nie bedzie topil kasy w kraju, gdzie paru cwaniakow
                            wykorzystuje glupote robotnikow dla wlasnych celow. Nie bede sie powtarzal, ale
                            moze inni co sa na tym forum zrozumieja - TYLKO KIEDY BEDA STWORZONE
                            ODPOWIEDNIE WARUNKI DLA ROZWOJU BIZNESU, INWESTYCJI TYCH MALY, SERDNICH I
                            WIELKICH, BEDZIECIE MOGLI UNIKNAC LOSU WIELU WYKORZYSTYWANYCH PRACOWNIKOW. DUZY
                            WYBOR, WASZE KWALIFIKACJE I DOSWIADACZENIE BEDA SPRAWIALY, ZE
                            BEDZIECIE "KASKIEM" DLA PRACODAWCOW I BEDZIECIE MOGLI WPLYWAC NA WASZE
                            WYNAGRODZENIE. NA RAZIE TYLKO PARTIE LEWICOWE I ZWIAZKI ZAWODOWE BIJA NA WASZEJ
                            NIEDOLI KASE I ROZKRADAJA TEN KRAJ. PO CO BEDA ZWIAZKI JESLI BEDZIECIE MOGLI
                            PRZEBIERAC W OFERTACH PRACY? TAK JEST NA ZACHODZIE I TAK MOZE BYC W POLSCE,
                            TYLKO TRZEBA ZERWAC Z KOMUNISTYCZNYM MYSLENIE I PRZESTAC SLUCHAC OD 60 LAT
                            TALATAJSTWA POKROJU DITRANA. PRZECIEZ JUZ OD LAT WALKUJA I "BRONIA"
                            SPOLECZENSTWO PRZED NIESPRWAIEDLIWOSCIA SPOLECZNA I CO? NIC CORAZ GORZEJ.
                            POWINNISCIE WYCIAGNAC Z TEGO WNIOSKI I CHOC RAZ SPROBOWAC. MOZE WIELU Z WAS W
                            ODPOWIEDNICH WARUNKACH OTWORZY SWOJE FIRMY I ZATRUDNI INNYCH LUDZI WPLYWAJAC NA
                            STANDART ZYCIA W POLSCE. MOZE, PONIEWAZ NIC NIE MOZNA PRZEWIDZIEC, ALE CZY
                            NAWET KLIKA PROCENT SZNAS NA NORMALNOSC NIE JEST LEPSZE, NIZ POWIELANIE STAREJ
                            SPIEWKI WALKI KLAS. DO CZEGO TO PROWADZI SAMI WIDZICIE. CHYBA, ZE CHCECIE TO
                            CIAGNAC W NIESKONCZONOSC, TYLKO SIE NAJPIERW WYKASTRUJCIE PONIEWAZ NIELUDZKIE
                            JEST NISZCZYC PRZYSZLOSC NASTEPNYCH POKOLEN POLAKOW. Ten smierdzacy fus
                            nawoluje was do walki. Zastanowcie sie komu zalezy tak naprawde na skluceniu
                            Polakow. Spadaj smieciu.
                          • Gość: Pomysl Re: POMYSL - JESTEŚ ZWYKŁĄ SZUMOWINĄ IP: 193.129.161.* 21.12.04, 17:45
                            Jeszcze jedno ty bezmozga komunistyczna kutwo. Prostaku, tak ja myslalem, tacy
                            idioci jak ty umieja dzielic swiat tylko na czerwony i czarny. Ty debilu z
                            pusta atrapa czaszki, ja wcale nie nie jestem kapitalista, ani wierzacym, ani
                            solidarnosciowcem i tym podobnymi osobami. W twojej malpiej glowie, moze to nie
                            mozliwe, ze ludzie sie rozwijaja i te wasze solidarnosciowo-komusze spory maja
                            w dupie. Bez takich prostakow jak wy, Polska byla by krajem mlekiem i miodem
                            plynacym. Dwie smierdzace plagi wykorzystujace prostolinijnosc i latwowiernosc
                            narodu Polskiego, opanowaly nas i doja z nas ile wlezie. To wszech rozumiana
                            komuna (czarna i czerwona) i KK. Moze w koncu zrozumiesz, ze w po 89' roku
                            niektorzy ludzi zaczeli rozumiec co w trawie piszczy i tworzy sie nowy ruch
                            spoleczny, nie zwiazany z waszymi gierkami. Jesli uda nam sie kiedys wygrac i
                            udowodnic skolowanemu narodowi, ze nie tedy droga. Rozliczymy was wszystkich za
                            zniszczenie calej generacji Polakow, za fale emigraci wywolane przez was i
                            wasza glupote, za zmarnowanie ludziom zycia. Miej tego swiadomosc, ze i
                            robotnicy powoli widza, ze komunisci, solidarnosciowcy, zwiazkowcy, kler nic im
                            nie ma do zaoferowania, tylko klopoty. Tak bedzie nowa Polska, a jesli nie to
                            znaczy, ze nie zaslugujemy na posiadanie wlasnego niepoodleglego kraju. Ja za
                            socjalistyczna republike nie bede walczyl. To juz bylo. Mi byle jakie zycie,
                            kraj, przyszlosc nie odpowiada. Przypuszczam, ze wiekszosci myslacych Polakom
                            tez.
                            • Gość: pomysl do ditrana OTO PRACODAWCA SPRAWIEDLIWY IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.12.04, 17:49
                              Jeszcze jedno ty bezmozga komunistyczna kutwo. Prostaku, tak ja myslalem, tacy
                              idioci jak ty umieja dzielic swiat tylko na czerwony i czarny. Ty debilu z
                              pusta atrapa czaszki, ja wcale nie nie jestem kapitalista, ani wierzacym, ani
                              solidarnosciowcem i tym podobnymi osobami. W twojej malpiej glowie, moze to nie
                              mozliwe, ze ludzie sie rozwijaja i te wasze solidarnosciowo-komusze spory maja
                              w dupie. Bez takich prostakow jak wy, Polska byla by krajem mlekiem i miodem
                              plynacym. Dwie smierdzace plagi wykorzystujace prostolinijnosc i latwowiernosc
                              narodu Polskiego, opanowaly nas i doja z nas ile wlezie. To wszech rozumiana
                              komuna (czarna i czerwona) i KK. Moze w koncu zrozumiesz, ze w po 89' roku
                              niektorzy ludzi zaczeli rozumiec co w trawie piszczy i tworzy sie nowy ruch
                              spoleczny, nie zwiazany z waszymi gierkami. Jesli uda nam sie kiedys wygrac i
                              udowodnic skolowanemu narodowi, ze nie tedy droga. Rozliczymy was wszystkich za
                              zniszczenie calej generacji Polakow, za fale emigraci wywolane przez was i
                              wasza glupote, za zmarnowanie ludziom zycia. Miej tego swiadomosc, ze i
                              robotnicy powoli widza, ze komunisci, solidarnosciowcy, zwiazkowcy, kler nic im
                              nie ma do zaoferowania, tylko klopoty. Tak bedzie nowa Polska, a jesli nie to
                              znaczy, ze nie zaslugujemy na posiadanie wlasnego niepoodleglego kraju. Ja za
                              socjalistyczna republike nie bede walczyl. To juz bylo. Mi byle jakie zycie,
                              kraj, przyszlosc nie odpowiada. Przypuszczam, ze wiekszosci myslacych Polakom
                              tez.
                        • Gość: Mufti Wąchocka Sami maniacy w tym wątku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.12.04, 03:38
                          Ludzie, rozsądku trochę. Prawa pracownicze i cywilizowany kodeks pracy to nie żadna komunistyczna hucpa. Z drugiej strony w Polsce zdecydowanie nie jest gorzej niż w Korei. Przestańcie się zaperzać i pieprzyć głupoty. Faktem jest, że w prawie pracy znajduje się wiele idiotyzmów. Nie zmienia to jednak faktu, że fundamentalne prawa pracownicze są w Polsce rutynowo łamane i pies z kulawą nogą się tym nie interesuja (w tym także odpowiednie organy, które utrzymujemy z naszych podatków w tym właśnie celu). Prawdą jest, że bez pracodawców i ludzi przedsiębiorczych daleko nie zajedziemy. Ale to jeszcze nie oznacza, że każdy musi być pracodawcą, lub że wdzięczni pracobiorcy powinni się zrzec wszelkich swoich praw i grzecznie zapieprzać 24 godziny na dobę. Prawdą jest, że niewykształcona większośc podatna jest na populizm. Prawdą jest także jednak, że na "liberalny populizm" podatna jest także spora część naszego społeczeństwa. Prawo ma być przestrzegane. Jeśli ludzie są zmuszani do pracy po godzinach oraz nie dostają przewidzianych prawem dni wolnych (a tak właśnie się notorycznie w tym kraju dzieje), to jest to skandal i nie ma co pieprzyć o populizmie. Rzeczywistość nie jest czarno-biała.
                        • Gość: nm Re: Nie trzeba być prawnikiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.04, 13:28
                          Popieram cię Pomysl! Tę chołotę robotniczą, szkodników i bydlaków należałoby
                          nieco nauczyć szacunku do tych, od których im się rzekomo należy. do niedawna
                          jeszcze Chile było tajem na ziemi: Pinochet wybił komuchów i każdy znał swoje
                          miejsce w szeregu. Teraz znów lumpernproletariat podnosi łeb. Ciekawe tylko, że
                          nie ma NIKOGO w RP kto briniłby prawa pracodawców, bo skorumpowane szumowiny z
                          loż masońsko-biznesowych czy takich jak Bochniarz funkcjonariuszy nie można
                          uznać za reprezentantów świata biznesu. Podobnie inne związki zrzeszające
                          komuszych dyrektorów różnych państwowych przedsiębiorstw. Na początek mimo
                          wszystko zacznijmy optymistycznie - zlikwidujmy Związki Zawodowe!
    • Gość: Platformers Re: JAK PLATFORMA CHCE ZMIENIĆ KODEKS PRACY IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.12.04, 16:06
      Drogi Ditranie. I o to własnie chodzi. Należy uprościć procedury, żeby
      pracodawca mógł zająć się innowacyjnością. Natomiast interes pracownika
      zabezpieczy NSZZ"S". Jak zwykle serdecznie pozdrawiam.
      • Gość: Ditran W małych firmach nie ma NSZZ IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.12.04, 16:22
        A ludzi tam nikt nie zabezpiecza. Dlatego, a może na szczęście sądy pracy mają
        dziś tysiące spraw.
    • Gość: ktostam Re: JAK PLATFORMA CHCE ZMIENIĆ KODEKS PRACY IP: 80.53.160.* 21.12.04, 17:09
      I bardzo dobrze. Poprawi to konkurencyjnosc polskiej gospodarki i zmniejszy
      bezrobocie.
      • Gość: pomysl PRAWDZIWE OBLICZE PRACODAWCY IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.12.04, 17:40
        Odpowiadasz na :
        Gość portalu: Polysl napisał(a):

> Ty prostaku w d.... j...., nawet czytac ze zrozumieniem nie umiesz.
        Powtarzam,
        > ze nie jestem pracodawca, tylko pracownikiem. A ty smierdzacym leszczem,
        ktory
        > tylko w zadymie moze sie sprawdzic. Bez tlumu jestes nieudacznikiem, twoje
        > posty to udowadniaja. Smieciu, a robcie sobie rewolucje. Wypije na wasz
        > pochybel. Zobaczymy co tobie podobni idioci zrobia, jak wszyscy pracodawcy
        sie
        > wyniosa z Polski? Jak mowilem bedzie zarl trawe. Tego skolowanym ludziom
        > zyczysz, lebiego. Smiedzi od ciebie zwiazkowym idiotom. Moze wytlumaczysz
        > forumowiczom dlaczego zadna z wielkich firm nie chce nie chce iwestowac w
        > Polsce. To wasza wina, nikt nie bedzie topil kasy w kraju, gdzie paru
        cwaniakow
        >
        > wykorzystuje glupote robotnikow dla wlasnych celow. Nie bede sie powtarzal,
        ale
        >
        > moze inni co sa na tym forum zrozumieja - TYLKO KIEDY BEDA STWORZONE
        > ODPOWIEDNIE WARUNKI DLA ROZWOJU BIZNESU, INWESTYCJI TYCH MALY, SERDNICH I
        > WIELKICH, BEDZIECIE MOGLI UNIKNAC LOSU WIELU WYKORZYSTYWANYCH PRACOWNIKOW.
        DUZY
        >
        > WYBOR, WASZE KWALIFIKACJE I DOSWIADACZENIE BEDA SPRAWIALY, ZE
        > BEDZIECIE "KASKIEM" DLA PRACODAWCOW I BEDZIECIE MOGLI WPLYWAC NA WASZE
        > WYNAGRODZENIE. NA RAZIE TYLKO PARTIE LEWICOWE I ZWIAZKI ZAWODOWE BIJA NA
        WASZEJ
        >
        > NIEDOLI KASE I ROZKRADAJA TEN KRAJ. PO CO BEDA ZWIAZKI JESLI BEDZIECIE MOGLI
        > PRZEBIERAC W OFERTACH PRACY? TAK JEST NA ZACHODZIE I TAK MOZE BYC W POLSCE,
        > TYLKO TRZEBA ZERWAC Z KOMUNISTYCZNYM MYSLENIE I PRZESTAC SLUCHAC OD 60 LAT
        > TALATAJSTWA POKROJU DITRANA. PRZECIEZ JUZ OD LAT WALKUJA I "BRONIA"
        > SPOLECZENSTWO PRZED NIESPRWAIEDLIWOSCIA SPOLECZNA I CO? NIC CORAZ GORZEJ.
        > POWINNISCIE WYCIAGNAC Z TEGO WNIOSKI I CHOC RAZ SPROBOWAC. MOZE WIELU Z WAS W
        > ODPOWIEDNICH WARUNKACH OTWORZY SWOJE FIRMY I ZATRUDNI INNYCH LUDZI WPLYWAJAC
        NA
        >
        > STANDART ZYCIA W POLSCE. MOZE, PONIEWAZ NIC NIE MOZNA PRZEWIDZIEC, ALE CZY
        > NAWET KLIKA PROCENT SZNAS NA NORMALNOSC NIE JEST LEPSZE, NIZ POWIELANIE
        STAREJ
        > SPIEWKI WALKI KLAS. DO CZEGO TO PROWADZI SAMI WIDZICIE. CHYBA, ZE CHCECIE TO
        > CIAGNAC W NIESKONCZONOSC, TYLKO SIE NAJPIERW WYKASTRUJCIE PONIEWAZ NIELUDZKIE
        > JEST NISZCZYC PRZYSZLOSC NASTEPNYCH POKOLEN POLAKOW. Ten smierdzacy fus
        > nawoluje was do walki. Zastanowcie sie komu zalezy tak naprawde na skluceniu
        > Polakow. Spadaj smieciu.

• Gość: Mundzio Re: PRAWDZIWE OBLICZE PRACODAWCY IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.12.04, 18:43
          I to potwierdza konieczność istnienia mocnych, silnych, przestzegających etosu
          i wartości NSZZ"S". Pan przewodniczący Śniadek w tym celu wybrał się w sobotę
          na urodziny do księdza prałata. Szkoda tylko, że w tym roku na urodziny nie
          przylecieli helikopterem przedstawiciele rządu. Można by było sprawę załatwić
          od ręki.
          • Gość: Pomysl Re: PRAWDZIWE OBLICZE PRACODAWCY IP: 193.129.161.* 21.12.04, 18:56
            Ja poprostu tego moze nie rozumiem. Czy wy myslicie, ze zwiazki zawodowe dadza
            Polakom prace? Moze pralat? Przeciez nawet w dzungli trzeba cos jesc i pic. Do
            czego wasze zwiazki daza? No powiedz w kilku slowach. Czy wy myslicie, ze
            ludzie sa glupi i beda inwestowac w kraju w ktorym zycie publicznym rzadza
            zwiazki? To sa juz inne czasy i nie wystarczy, ze znacjonalizujecie srodki
            produkcji. Trzeba znalesc odbiorce produktow, trzeba tym dobrze zarzadzac,
            trzeba byc konkurencyjnym. Jak wy to widzicie. Bog zesle na Polske laske i z
            nieba spadnie manna. Tak. Jesli tak bedzie to sam zapisze sie do zwiazku, ale
            to mrzonki. Nawet Chiny zrozumialy, ze swiat sie zmienia. Wy natomiast nie. Coz
            jak mowilem sami wypijecie to co nawazycie. Tylko dlaczego inni Polacy musza za
            to placic swoim szczesciem?
            • Gość: Ditran Jak przeszkadzają związki zawodowe IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.12.04, 21:03
              Przecież to absurd. To własnie zwiąki stoją w obronie pracownika nad, którym
              znęca się szef. Bardzo dobrze, że są. Zastanów się dlaczego są i kto
              spowodował, że są - sami pracodawcy swoimi wyczynami. To tak jakby złodziej
              klął, że policja utrudnia mu życie. - Bo mu utrudnia, ale dzięki temu jest
              mniej kradzieży. Takie przykłady można mnożyć, szczególnie w Polsce.
              • Gość: Pomysl Re: Jak przeszkadzają związki zawodowe IP: 193.129.161.* 21.12.04, 21:18
                Pracownik umie obronic sie sam, jesli ma stworzone warunki do obrony. Rzady
                zwiazkow zawodowych i socjalistow, daly duzo dowodow na to aby skonczyc z
                takim mysleniem. Ja nie mowie, ze zwiazki zawodowe to zlo samo w sobie, ale
                najczesciej czynnik ludzki wygrywa z dobrymi ideami. Zobacz sam
                przewodniczacych zwiazkow zawodowych i jak sie podorabiali na innych. Myslisz,
                ze akurat teraz wasza sprawa wezmie gore nad prywata i samolubstwem ludzkim.
                Male zwiazki zawodowe, wspolpracujace z proacodawca to sie zgodze, ale nie
                wielki centrale sluzace jako narzedzie dla chorych na wladze populistow. Jak
                narazie odbior spoleczny zwiazkow zawodowych nie jest dobry, poniewaz zamiast
                polepszac sytuacje zakladow, niszczycie je. Zamiast tego trzeba stworzyc silny
                system prawny i przestrzegac go to wystarczy. Wtedy pracodawca nie bedzie lamal
                praw pracownika. Jak pisalem pracodawcom musi sie oplacac inwestowac, nie robia
                tego dla pracownikow, tylko dla mamony. To trudno wam zrozumiec. Dlatego skoro
                wystepujesz przeciwko machloja pracodawcow na pracownikach, powinienes popierac
                partie i ruchy spoleczne chcace uporzadkowac polityke fiskalna i spowodowac, ze
                inwestowanie w Polsce moze byc oplacalne bez walow. A wy proponujecie
                zaostrzenie tych przepisow. To glupie. To jak podcinanie galezi na ktorej
                siedzicie. Kto was zatruni, jak zniszczycie wszystko. Zobaczysz co bedzie z
                PKP. Ludzie maja juz dosc finansowania brudnego, zbiurokratyzowanego i
                zwiazkowego kolosa. I zobaczysz, ze PKP upadnie. A jej miejsce zajmie prywatny
                przewoznik. Nie mozesz na wszystko patrzec tez z perspektywy pracownika,
                rozniez jestes konsumentem i pracodawcom. Myslisz, ze zartuje - a kto zatrudnia
                i utrzymuje : urzednikow, kolejarzy, lekarzy ....... . Rowniez i ty. Tylko o
                tym zapominasz. Jestes wspolwlascicielem panstwowych przedsiebiorstw, tylko bez
                prawa glosu i decyzji. Taka jest prawda.
                • Gość: Ditran Ale o czym ty mówisz???? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.12.04, 21:30
                  Kur..a jakich socjalistów. Człowieku komuny nie ma od 15 lat. Ten cały syf
                  narobili towarzysze Suchockiej, Wałęsy i Millera. - Podcinacie gałąź na której
                  siedzicie - zgadza się, ale to pracodawca podcina gałąź a nie robotnik, który w
                  pracy ma stulić pysk i pracować za 400 złotych w niedzielę i święta. Utrzymuję
                  kolejarzy i urzędników i bardzo dobrze, że ich utrzymuję. Nie tylko ja zresztą.
                  Mało tego kolego - JA CHCĘ ICH UTRZYMYWAĆ, ŻEBY ZGŁODU NIE POZDYCHALI.
                  • Gość: Pomysl Re: Ale o czym ty mówisz???? IP: 193.129.161.* 21.12.04, 21:42
                    Nie patrz sie na twarze, pochodzenie, krzyzyk na klacie, tylko na program
                    gospodarczy. W Polsce zaczatki kapitalizmu byly tylko zaobserwowane w 89'-91'
                    potem to tylko zwijanie sie systemu do pseudosocjalistyczno-oligarchicznego. A
                    kto taki system stworzyl kapitalisci. Przeciez wiekszosc z rzadzacych ma
                    pochodzenie PZPRowskie. Moze nie. To udowadnia moja teze, idee sa dobre ale nie
                    wsrod ludzi, moze wsrod mrowek socjalizm daje efekty. Czy ty mnie nie czytasz?
                    Mowie caly czas o prawie. Po co masz walczyc na ulicy, jesli wystarczy poprzec
                    ludzi, ktorzy zaproponuja zaostrzenie prawa i respektowanie jego. Ma byc
                    proste, surowe ..... mowilem o tym.
                    Gdzie jesli wam sie uda pomiescisz i dasz prace 38 mln Polakow? Mozesz to
                    zrobic?
                    Raz mowisz, ze obchodza cie sprawy pracownikow i ich los, a raz, bronisz
                    urzednikow. Przeciez wiadomo, ze jedek urzednik w panstwie jest przyczyna
                    likwidacji 5 etatow na rynku pracy. Urzednicy tak, ale profesjonalny presonel,
                    ktory respektuje prawo i nie czyni prywaty. To sie zgodze. Nawet nie wiesz jak
                    wygladaja urzedy w krajach kapitalistyycznych, tam kazdy zdaje sobie sprawe, ze
                    to podatnik utrzymuje jego posade, a tu w Polsce laska. To ci nie razi?
                  • Gość: nm Re: Ale o czym ty mówisz???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.04, 13:30
                    Za nasze pieniądze? Utrzymuj tych darmozjadów za swoje!
                  • Gość: Anu Prosta zasada IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.04, 22:08
                    Zastanawiam się - cóż to za praca, że o każdej porze dnia i nocy możesz
                    umieszczać posty na forum? Bo ja pracuję i zwykle nie mam czasu na takie
                    działania. A Ciebie chyba w każdej dyskusji widziałam.
                    Wydaje mi się, że nie zauważasz kilku zasad:
                    1. Pracodawca zatrudnia pracownika po to aby na nim zarobić. Jeżeli ten warunek
                    nie jest spełniony - zatrudnianie nie ma sensu. Mało tego - z definicji jest
                    skazane na szybki koniec, bo pracodawcy skończą się pieniądze.
                    2. Pracownik cenny z puntu widzenia pracodawcy - jest opłacany tak aby nie
                    odszedł.
                    Wg mnie wynika z tego prosty wniosek - trzeba być cennym pracownikiem dla
                    swojego pracodawcy a wtedy się jest dobrze opłacanym. Stosuję tę metodę od lat
                    i zapewniam Cię, że działa. Jeżeli ja nie będę pracować to firma oszczędzi moją
                    pensję i mój ZUS. Ale też nie zarobi. W sumie a straci więcej niż ja kosztuję.
                    Ciężko pracuję na swoją pozycję ale pracuję również na swoje przekonanie, że
                    mogę spać spokojnie.
                    Żeby tak myśleć - trzeba coś sobą reprezentować, trzeba pokazać swojemu
                    pracodawcy, że mając mnie w kosztach - zyskuje.
                    Nie wystarczy mieć pretesję do kogoś, że nie daje.

Poza tym - proszę nie pisz, że chcesz kogoś utrzymywać. Utrzymaj siebie i
                    wystarczy. Nie dziel cudzych pieniędzy bo na na sto tysięcy kolejarzy Cię nie
                    stać. Swoją drogą to fascynujące - CO TA ARMIA LUDZI NA KOLEI ROBI? Bo w kasach
                    ponad połowa okienek pusta, pociągi i dworce śmierdzące i brudne, nawet w
                    intercity standard spada a oprogramowaniem do sprzedaży miejscówek można by się
                    w szkołach posługiwać jako przykładem narzędzia zapewniającego, że połowa
                    miejsc w pociągu będzie pusta.
                    • Gość: Pomysl Re: Prosta zasada IP: 193.129.161.* 31.12.04, 03:03
                      Popieram to co powiedzialas/es. Jesli wszyscy pracodawcy i pracobiorcy beda tak
                      myslec to sukces w Polsce murowany. Potrzeba jeszcze wymienic tych na gorze,
                      aby moc wprowadzic prawo sprzyjajace rozwojowi POLSKIEJ przedsiebiorczosci lub
                      chociaz nieutrudniajace. Czyli proste, zrozumiale i skuteczne oraz ze
                      zmniejszenonymi podatkami. Tak aby ludzie wiecej mieli w portfelach i wydawali.
                      Kazdy czlowiek, Polak jest procz bycia praco -dawca i -biorca, rowniez
                      konsumentem i klijentem. Jesli bedziemy wiecej miec pieniedzy, to wydajac je
                      napedzimy gospodarke. Pracodawca majac wiecej pieniedzy i rozruszany biznes,
                      zaplaci wiecej wartosciowemu pracobiorcy, a gospodarka zamiast sie zwijac, sie
                      rozwinie. Tylko, ze lewica tak samo jak "prawica" kiedys, nie ma zamiaru oddac
                      wladzy przeciwnikom politycznym w uporzadkowanym kraju. Rozwalaja Polske, zeby
                      za 4 lata moc znowu wyplynac na fali niezadowolenie spolecznego. Ile jeszcze
                      interesy partii beda nad interesem spolecznym. Moze ich wszystkich
                      zdelegalizowac i zlustrowac. Moze Nowi beda lepsi ??? Nie ma co sie tu
                      rozwijac, poniewaz oprocz politykow i lewicowego (i "prawicowego") elektoratu,
                      dla kazdego to jest proste. Pozdrawiam.
                      • Gość: Anu Re: Prosta zasada IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.12.04, 11:10
                        Rzecz w tym, że dla pracodawcy to myślenie jest naturalne, to u pracowników
                        trzeba je budować. Proszę spojrzeć na posty poniżej - nikt nawet specjalnie nie
                        zauważył, że jest naturalne, że na swoje pieniądze trzeba pracować - tym ciężej
                        im mniej się umie.
                        Natomiast - rzeczywiście potrzebne jest wstrzymanie pomysłów o dopłacaniu do
                        wszystkiego co nierentowne. Gdzieś wyczytałam, że nasze Państwo płaci za rzeczy
                        niepotrzebne, bo za nie nikt nie zapłaci. Zaś na rzeczy rzeczywiście potrzebne
                        nie daje pieniędzy wychodząc z założenia, że ludzie jak potrzebują lekarza, to
                        zawsze znajdą na niego pieniądze. Zatem po co budować jakiś system opieki
                        zdrowotnej? Lepiej dać te pieniądze na PKP lub kopalnie. Bo z góry wiadomo, że
                        nikt dobrowolnie ani grosza tam nie dołoży. Czyż to nie obrazuje naszej
                        rzeczywistośći? Gwoli szacunku dla autora - jest nim Pan Rafał A. Ziemkiewicz.
                        A co do "tych na górze" - to my ich wybieramy, czyż nie?
                        Wszystkiego dobrego w Nowym Roku!
                        • Gość: Pomysl Re: Prosta zasada IP: 193.129.161.* 01.01.05, 21:01
                          Zarowno Rafal, jak i Tomek Lis sa przykladami nowej jakosci w polityce i
                          polskiej mysli politycznej. Miejmy nadzieje, ze bedzie im i mi podobnych coraz
                          wiecej w naszej Ojczyznie. Mam tez nadzieje, ze bedziemy wystarczajaco silni,
                          aby obalic ten kolesiowsko-socjalistyczny syf. Pozdrawiam.
                          • Gość: Anu Re: Prosta zasada IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.01.05, 21:06
                            A ja uważam, że jest pewne, że myślący są zawsze w mniejszości. I trzeba sobie
                            radzić przy tym założeniu...
                            • Gość: Pomysl Re: Prosta zasada IP: 193.129.161.* 01.01.05, 21:25
                              Masz jak najbardziej racje. Jednak wiatr zmian daje sie powoli zauwazyc. Ludzie
                              chociaz nie wszyscy zauwazaja, ze ten socjalistyczny belkot na lewej i "prawej"
                              stronie polskiej polityki, nic procz cierpien i beznadzieji nie daje. Zeby moc
                              sie odbic, trzeba siegnac dna. Mam nadzieje, ze dla wiekszosci Polakow juz go
                              siegnelismy. Jesli nie to coz, myslacy sobie jakos poradza, a inni beda jeszcze
                              bardziej poznawali smak nedzy, wyplywajacy z wlasnej glupoty. Takie zycie.
                              Jednak nie mozna sie poddawac. Trzeba ludziom tlumaczyc do znudzenia, ze nie
                              tedy droga. Poprostu trzeba.
    • Gość: Grugcia Re: JAK PLATFORMA CHCE ZMIENIĆ KODEKS PRACY IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 23.12.04, 15:26
      Może to nie jest takie głupie, ale czy ja kiedyś dostanę w ogóle emeryturę?
      • Gość: Ditran Jakąś emeryturę dostaniesz może 200-600 zł IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 23.12.04, 15:34
    • Gość: Tomasz Platformers Re: JAK PLATFORMA CHCE ZMIENIĆ KODEKS PRACY IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.12.04, 16:03
      Trzeba przyznać, że duskusja mocno chaotyczna, ale tylko za sprawą autora postu
      otwierającego. Bo to żadna informacja czy stanowisko, ale wrzucenie w kilku
      zdaniach frustatycznych, wyrażających sytuację życiową autora, poprzekręcanych
      haseł, które nijak się mają do rzeczywistości. Skąd ty człowieku zaczerpnąłeś
      te bzdury? Proszę o źródło!

Odnosząc się do wątku rynku pracy, należy stwierdzić, że rozluźnienie więzi na
      linii pracownik – pracodawca jest w naszym kraju koniecznością. Elastyczność
      tego rynku jest sprawą kluczową, z tej to prostej przyczyny, że zrównoważony
      rozwój gospodarczy zależny jest od kondycji sektora przedsiębiorstw – głównie
      małych i średnich. Ograniczanie wszelkich barier w tej gestii jest zatem
      niezwykle istotnym czynnikiem rozwoju, aczkolwiek trzeba tu przyznać, że
      podstawowe prawa pracownicze muszą zostać zapewnione, (o tym niżej). Trzeba się
      pogodzić z tym, że minęły czasy, kiedy to pracowało się w jednej firmie -naście
      czy -dziesiąt lat. Pracownicy będą musieli się często przekwalifikowywać i
      zmieniać miejsce pracy.

Secundo: to nie kodeks pracy tworzy patologie w firmach i poniewierkę
      pracownikiem, ale wysokie bezrobocie i polityka państwa w dziedzinie
      gospodarczej minionych lat. Kluczowe dla rynku pracy są warunki w jakich
      przychodzi funkcjonować przedsiębiorstwom. Podatki, bariery prawne,
      administracyjne, biurokracja, niedofinansowanie, brak tanich kredytów, niskie
      nakłady na innowacyjność, badania i rozwój. Nie zmieni się sytuacja na polskim
      rynku pracy dopóty, dopóki państwo wciąż będzie traktować przedsiębiorców jak
      dojną krowę, z której należy zdzierać ile się da.

Tertio: wobec uelastycznienia relacji pracownik-pracodawca należy pilnie
      dostosować prawo pracy do nowych realiów. Niezbędne jest poszerzenie
      kompetencji Sądu Pracy i Państwowej Inspekcji Pracy. Nie może być tak, że
      pracownik zatrudniony na umowę-zlecenie może dochodzić swoich roszczeń wobec
      pracodawcy wyłącznie z powództwa cywilnego. Słowem – za zmianami rynku
      wymuszonymi realiami gospodarczymi musi pójść wyeliminowanie patologii w prawie
      i zmiana zapisów skazujących pracownika na porażkę w konfrontacji z pracodawcą.
      Jedynym dobrym rozwiązaniem są tylko czyste reguły gry i wysokie kary za
      wykorzystywanie pracowników niezgodnie z obowiązującym prawem.

Proste jak drut.. :)

Pozdrawiam.
    • Gość: Tomasz Platformers Platforma na przód!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.12.04, 23:38
      • Gość: Tomasz Platformers Re: Platforma naprzód!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.12.04, 23:41
        Czytaj: Platforma naprzód!! :))
    • Gość: Ditran A NAJLEPIEJ GDYBY WSZYSCY ZA DARMO PRACOWALI IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 31.12.04, 12:16
      Tak jak Hausner przykazał podczas spotkania z młodzieżą na Politechnice
      Warszawskie.
      • Gość: Anu Re: A NAJLEPIEJ GDYBY WSZYSCY ZA DARMO PRACOWALI IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.01.05, 20:30
        A może coś na temat? Bo nie widzę związku z tokiem dyskusji.
        • Gość: Ditran Szkoda, że jesteś krótkowzroczny IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.01.05, 00:33
          Koledzy forumowicze potwierdzają, że trzeba iść na rękę pracodawcom. Oznacza
          to, że nie można też upominać się o swoje pieniądze zarobione w pracy - proste
          jak drut
          • Gość: Pomysl Re: Szkoda, że jesteś krótkowzroczny IP: 193.129.161.* 02.01.05, 01:53
            Oj, ty niereformowalny czlowieku. Zadne argumenty chyba ciebie nie zmienia. A
            mysl sobie co chcesz i interpretuj jak chcesz. I tak z naszych wypowiedzi
            wychwytujesz 30%, a reszty nie chcesz nawet przemyslec. Powiedz gdzie i kiedy
            ktos powiedzial, ze popiera nie placenie naleznych pieniedzy lub
            wykorzystywanie pracownikow ? Jesli chodzi o te problemy, kazdy nieobludny
            czlowiek potepi takie zachowania. Przyjmij to do wiadomosci !!!!!!!!!!!!!!!!! I
            zacznij myslec, a nie pozwalaj zeby nienawisc przeslaniala ci rozum. Jeszcze
            raz - TYCH CO KRADNA, WYKORZYSTUJA NIEZGODNIE Z PODPISANYM PRZEZ OBIE STRONY
            KONTRAKTEM, KTORZY NIE PLACA (A MOGA) POWINNI SIEDZIEC W PIERDLU I PONIESC
            KARE. ALE TO NIE ZNACZY, ZE MAMY POTEPIAC WSZYSTKICH PRACODAWCOW, WRECZ
            ODWROTNIE LUDZI Z INWENCJA, PRACOWITYCH, POMYSLOWYCH I CO NAJWAZNIEJSZE
            DAJACYCH TO CZEGO W POLSCE NAJBARDZIEJ BRAK - PRACE, POWINNISMY WSPIERAC I
            TWORZYC WARUNKI DO ROZWOJU !!!!!! BEZ WZGLEDU JAK BARDZO SIE NA TYM
            WZBOGACA!!!!! PONIEWAZ PO TO LUDZIE OTWIERAJA INTERES !!!!!!! Pamietasz jak ci
            zapytalem o twoje plany po waszym planowanym robotniczym buncie ? Powiedziales,
            ze nie wazne i obojetne, ze bezrobocie sie powiekszy nawet do 80%. Przeciez to
            nie jest rozwiazanie i przestan sie osmieszac, lapiac nas za slowka. Jestes
            osoba zaangazowana spolecznie i z wrazliwoscia na ludzkie cierpienie, dlatego
            wykorzystuj swoj potencjal do kreaowania rozwoju, a nie zniszczenia. Pozdrawiam.
            • Gość: Ditran Odpowiedz na mój wcześnijszy list IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.01.05, 14:04
              Ale w dwóch zdaniach.
              • Gość: Anu Re: Odpowiedz na mój wcześnijszy list IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.05, 14:53
                Służę:
                Zadanie pierwsze:
                Zawsze za pracę wykonaną zgodnie z umową - należy się wynagrodzenie, którego
                wysokość określa ta sama umowa.
                Zdanie drugie:
                Jeżeli jedna ze stron nie wywiązuje się ze swoich zobowiązań - druga zawsze
                może podać ją do sądu.

• Gość: Ditran W teorii IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.01.05, 17:16
                  Chyba nie wiesz ile w tym ktaju osób na czarno pracuje, bez żadnej umowy.
                  Zachowujesz sie jak inspekcja pracy - czyli wszystko jest ok.
                  • Gość: Anu Re: W teorii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.05, 17:35
                    Nie, Ditran.
                    Ja po prostu znam swoją wartość.
                    I nie mogę się oprzeć wrażeniu, że Ty też znasz swoją wartość.
                    Ale zamiast przyjąć do wiadomości, że reprezentujesz sobą tak niewiele - że
                    nikt Cię nie chce zatrudnić i zrobić coś aby tę wartość podnieść - usiłujesz
                    namówić świat aby zaczął się posługiwać inną logiką.
                    Możesz dalej tak robić - jest to stosunkowo proste.
                    Możesz też spróbować podnieść swoją wartość, co wymaga pracy i samozaparcia.
                    Jestem pewna, którą drogę wybierzesz. Tę łatwiejszą, prawda?
              • Gość: Po,ysl Re: Odpowiedz na mój wcześnijszy list IP: 193.129.161.* 02.01.05, 21:40
                Jesli to do mnie to wrzuc mi link do posta na, ktory mam odpowiedziec, poniewaz
                nasza dysputa rozwalila sie po calym forum.
                • Gość: Anu Re: Odpowiedz na mój wcześnijszy list IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.05, 22:06
                  Raczej polemizuję z Ditranem :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka