Gość: dxf IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 24.05.05, 12:49 dziś do mnie dotarło - po lekturze ogłoszenia i kontakcie z Proexbudem, że na Aquaparku będą fasady drewniane - a to chyba pierwszy, na taka skalę, taki przypadek we wrocku Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: erni Re: Aquapark Wrocław IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 24.05.05, 14:16 Jednym słowem szukują nam fajans na pograniczu centrum i śrówmieścia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dxf Re: Aquapark Wrocław IP: *.core.lanet.net.pl 24.05.05, 21:42 no nie do końca. dobre fasady z drewna klejonego są droższe od fasad aluminiowych. Taką fasadę zastosowano m.in. na powszechnie chwalonym bydunku Agory w Wawie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: Aquapark Wrocław IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 24.05.05, 21:50 to bardzo dobra wiadomosc, drewno pieknie wygląda. Nawet ostatnio specjalnie podjechałem na nowy Gaj zeby zobaczyc ten budynek mieszkalny spectrum dewelopment wykonczony m.in. drewnem i musze przyznac z emiodzio. Jedyna co mnie niepokoi w tym aquaparku to to zamówienie na duza ilosc blachy na pokrycie dachu, blacha źle mi sie kojarzy ale zobaczymy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dxf Re: Aquapark Wrocław IP: *.core.lanet.net.pl 24.05.05, 21:57 ogloszenie o przetargu jest dość enigmatyczne - trzeba dzwonić do Proexbudu. Może im chodzi np o blachę tytanowo cynkową, a to już całkiem nieźle się prezentuje, zwłaszcza w połączeniu z drewnem. Tak jak piszą o oknach metalowych, a po uściśleniu telefonicznym okazuje się , że chodzi o okna aluminiowe, w sumie też metalowe :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: Aquapark Wrocław IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 24.05.05, 21:59 a o co chodzi z tym proexbudem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: Aquapark Wrocław IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 24.05.05, 22:02 A pamiętacie projekt niewielkiego, 3-4 p biurowca TFL (kiedyś istniało sobie we Wrocławiu Towarzystwo Finansowo-Leasingowe) na Armii Krajowej (koło bazy Pogotowia Ratunkowego). On miał mieć w elewacjach bardzo dużo drewnianych elementów... Szkoda, że nie powstał, bo był całkiem, całkiem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: Aquapark Wrocław IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 24.05.05, 22:04 czegos takiego nie pamiętam :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: Aquapark Wrocław IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 24.05.05, 22:06 To tak w ramach "historycznych inwestycji", zaraz wstawię trochę info o tamtym biurowcu :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dxf Re: Aquapark Wrocław IP: *.core.lanet.net.pl 24.05.05, 22:16 chodzi o projekt Artura Wójciaka? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Historia projektu pierwszego Aquaparku na Klecinie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 24.05.05, 22:26 Kurcze, nie znalazłem opisu tamtego biurowca TFL :( Tzn nie dokopałem się :( Za to ze skrótami w tekście wstawiem Wam tekst sprzed kilku lat z GW o projekcie gigantycznego centrum z Aquaparkiem, jakie miał powstać w miejscu po wyburzonej Cukrowni Klecina: Aquapark większy i nowocześniejszy od polkowickiego, multikino, hotele, hipermarket, w środku wielki parking - tak ma za kilka lat wyglądać teren po byłej wrocławskiej Cukrowni Klecina. (...) Najwięcej zajmie hipermarket (26,5 tys m2). Otoczony będzie pawilonami handlowymi, sklepikami i restauracjami. Ta część nazywana jest centrum handlowym. Tuż obok powstanie część sportowo-rekreacyjna: aquapark (15,8 tys m2), hala widowiskowo-sportowa i park krajobrazowy: "Polska w miniaturze". Nasz aquapark będzie cztery razy większy od polkowickiego - zapowiada Grzegorz Babczyński, dyrektor administracyjny wrocławskiej spółki TGG, która w imieniu inwestora, krakowskiej spółki Code, zarządza terenem po cukrowni. Trzecia część zostanie oddzielona od reszty parkingiem na 3,5 tys samochodów. Tu będzie multikino, hotel o podwyższonym standardzie, centrum rozrywki oraz centrum konferenyjne. - O podobnym charakterze jak Hala Ludowa - informuje dyrektor Babczyński. - Będzie jednak nowocześniejsze. Do wyboru będzie równiez drugi hotel, jednak już mniej luksusowy. Poza tym powstanie też stacja paliw, urząd pocztowy i biurowiec z powierzchnią do wynajęcia. Pozostanie budynek Cukrobanku. Nowi właściciele jeszcze nie znają szczegółów. Mówią, ze najpierw wszystko musi być zatwierdzone i sprawdzone przez miejskich architektów oraz służby ochrony środowiska. Formalności powinny zakończyć sięlatem przyszłego roku. Centrum prawdopodobnie będzie gotowe w 2003 roku. Wrocławskie biuro projektowe Studio EL przygotowało koncepcję wyglądu tego terenu. Właśnie te plany przedstawiono komisji przetargowej. Szczegółowe projekty są dopiero przygotowywane przez kilku archtektów. Radosław Krępiec - Gazeta Wyborcza ------------- To był interesujący projekt, ale jak na tamte czasy.......mało realny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dxf Re: Historia projektu pierwszego Aquaparku na Kle IP: *.core.lanet.net.pl 24.05.05, 22:51 sorki, wójciak robił koncepcję do WTL-u a nie TFL-u :-) www.archipelag.pl/grupa-studio.php?KatID=3010300&ArtID=1378 pozdr jk Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: Historia projektu pierwszego Aquaparku na Kle IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 24.05.05, 22:58 Tfu...ten biurowiec o którym pisałem, to miała być inwestycja właśnie WTL, a nie TFL... (coś mi się pokręciło z tymi nazwamiTylko, że tamten projekt, był zupełnie inny, od tego, do którego podałeś link. Tamten miał 3-4 kondygnacje, może nawet 5 i parterową część dolepioną (hale?) ps: A TFL też istniał...swoją drogą :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dxf Re: Historia projektu pierwszego Aquaparku na Kle IP: *.core.lanet.net.pl 24.05.05, 23:04 ja też się pogubiłem z tymi nazwami. teraz jest jakoś czytelniej. Credit Agricole, Santander, Societe Generale, ... :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dxf Re: Aquapark Wrocław IP: *.core.lanet.net.pl 24.05.05, 22:14 prowadzą temat Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: Aquapark Wrocław IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 24.05.05, 22:21 prowadza w imieniu spółki "wrocławski park wodny"? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dxf Re: Aquapark Wrocław IP: *.core.lanet.net.pl 24.05.05, 22:24 nie pamiętam dokładnie - papiery mam w biurze. Chyba autoryzują na Polskę projekt z pracowni niemieckiej albo ( i ) są inwestorem zastępczym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: Aquapark Wrocław IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 24.05.05, 22:24 to moze sa jakies wizualki? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dxf Re: Aquapark Wrocław IP: *.core.lanet.net.pl 24.05.05, 22:29 jeśli Sebastian Lusar ich nie robił to znaczy, że ich nie ma :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kotbehemot Re: Aquapark Wrocław IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.05, 22:54 > no nie do końca. dobre fasady z drewna klejonego są droższe od fasad > aluminiowych. Taką fasadę zastosowano m.in. na powszechnie chwalonym bydunku > Agory w Wawie to prawda, drewno przepieknie wyglada jako detal, szczegolnie w takich ultranowoczesnych konstrukcjach jak Agora w Wawie.. Ale neistety, z tego co juz mielismy okazje widziec, aquapark bedzie zaprzeczeniem ultranowoczesnej konstrukcji. Ja jestem przerazony Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: Aquapark Wrocław IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 24.05.05, 23:00 Kocie co widzieliśmy? Widziałeś ostateczne, wizualki Aquaparku na borowskiej? Podkreslam OSTATECZNĄ WERSJĘ TEGO OBIEKTU? Jeżeli tak, to prosimy o wizualki ps: PG i Arkady niczego cię nie nauczyły odnośnie wizualek? :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kotbehemot Re: Aquapark Wrocław IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.05, 23:04 > Kocie co widzieliśmy? Widziałeś ostateczne, wizualki Aquaparku na borowskiej? > Podkreslam OSTATECZNĄ WERSJĘ TEGO OBIEKTU? Jeżeli tak, to prosimy o wizualki > > ps: PG i Arkady niczego cię nie nauczyły odnośnie wizualek? :) Przeczytaj co marc do Ciebie napisal wczoraj. Jesli chodzi o UFO, to pierwsze wizualki byly tragiczne,a obiekt z tego bedzie najwyzej przecietny i zanizajacy range tego miejsca.. Wiec iutyskiwania i protesty byly jak najabardziej na miejscu. Jesli na wstepnych wizualkach aquaparku mamy cos na ksztalt lidla, tylko wypełnionego woda to nie bedzie to na pewno nic ultranowoczesnego--tyle spokojnie mozna wywnioskowac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dxf Re: Aquapark Wrocław IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 31.05.05, 11:58 Wizualki ze strony: www.interspa-gruppe.de/images/modell1.jpg www.interspa-gruppe.de/images/aquapark01.jpg dwie różne wizualki - to tak apropo komentowania poziomu pierwszych wypocin i dyskusji, które zmierzają donikąd. Nawiasem mówiąc,ja nie wiem, czy to co zostało teraz zaprezentowane jest wersją ostateczną. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: Aquapark Wrocław IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 31.05.05, 12:03 Ja też :) Zawsze powtarzam, żeby niepotrzebnie nie podniecać się pierwszymi wizualizacjami, nieoficialnymi i w dodatku malutkimi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dxf Re: Aquapark Wrocław IP: *.core.lanet.net.pl 24.05.05, 23:02 no na razie to widzieliśmytylko jakąś jedną marną wizualkę. jakieś wstepne wypociny małego henia, ups przepraszam małego heinricha. zobaczymy jak to będzie wyglądać naprawdę. jakby co to się zasłoni :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wro2015 Re: Aquapark Wrocław IP: *.dip0.t-ipconnect.de 24.05.05, 23:06 piekne podejscie... ciagle to samo... Mozna dopiero oceniac jak juz bedzie po sprawie... to po co wogle oceniac? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dxf Re: Aquapark Wrocław IP: *.core.lanet.net.pl 24.05.05, 23:09 żeby oceniać trzeba mieć co oceniać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: Aquapark Wrocław IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 24.05.05, 23:31 Święta racja dxf! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: Aquapark Wrocław IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 24.05.05, 23:06 jesli chodzi o aquapark to nic nie widzielismy :) tylko kilka rzutów sytuacyjnych pokazujacych co gdzie bedzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: Aquapark Wrocław IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 24.05.05, 23:31 Widocznie Kot i wro2015 coś widzieli :) Tylko nie chcą sie tymi wizualkami z nami podzielić :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wr Re: Aquapark Wrocław IP: *.dip0.t-ipconnect.de 26.05.05, 03:01 zostaw mnie w spokoju darku, i nie wymieniaj w kazdym negatywnym poscie mojego nicku... nie wiem o co ci chodzi, bo w tym watku ani razu sie nie wypowiedzialem w sprawie architektury. Wypowiedzialem sie tylko w sprawie ze dyskujsa jest dobra w kazdym momencie (obojetnie czy znamy projekt czy realizacje) Wiec przestan wkoncu mnei przy kazdej okazji prowokowac... i teraz nie pieprz tutaj znowu o 'caloksztalcie' moich wypowiedzi bo to po porstu nikogo nie intereuje oprocz ciebie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brakuje nicku Re: Aquapark Wrocław IP: *.dip0.t-ipconnect.de 26.05.05, 03:02 post powyzej... oczywiscie moj... wro2015 Odpowiedz Link Zgłoś
piootr W Panoramie z początków maja znalazłem... 26.05.05, 02:27 taką niepokojącą wzmiankę: "Wieloletni rzecznik prasowy ZDiK Krzysztof Kiniorski, przenosi się do spółki Wrocławski Park Wodny. Park wodny na razie dysponuje wirtualnym majątkiem, bo aquapark, pod budowę którego najpierw wyburzono zabytkową cukrownię na Klecinie, a teraz dewastuje się Wzgórze Andersa, to obiekt patykiem na wodzie pisany. Jak więc rozumiemy, rzecznikowanie będzie na razie polegało na laniu wody." Czyżby redaktor-anonim mógł mieć jakieś powody do twierdzenia, że to obiekt na wodzie pisany (prócz infantylnego skojarzenia oczywiście)? Piootr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: W Panoramie z początków maja znalazłem... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 31.05.05, 12:05 ...zwykła złośliwość i nic więcej. W dodatku napisana przez tchórza - anonima. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x .........budowa aquaparku rozpoczęta IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 31.05.05, 15:14 We Wrocławiu rozpoczęła sie budowa aquaparku :. 31 maja 2005 - 14:34 Ma być najnowocześniejszy w Europie i największy na Dolnym Śląsku. We Wrocławiu u stóp wzgórza Andersa rozpoczęła sie budowa aquaparku. Dziś wbito w ziemię pierwsze łopaty. Popływać u zbiegu ulic Ślężnej, Borowskiej i Kamiennej będzie można już jesienią przyszłego roku. Aquapark wybuduje spółka, którą założyło miasto wraz z niemiecką firmą Interspa. To Niemcy będą zarządzać parkiem wodnym, a po 30 latach obiekt stanie się własnością gminy. Jak będzie wyglądał auapark? Przede wszystkim ma łączyć wiele funkcji - oprócz tradycyjnych basenów sportowych będą kąpieliska z falą, tunelem wodnym, zjeżdżalnią, tak zwaną leniwą rzeką i kompleks zabawowy dla dzieci. Planuje się budowę jedynego w Polsce saunarium z krajobrazem wellnes , wydmy słoneczne z piaskiem pustynnym, solaria i sauny. Wśród atrakcji na przykład basen zewnętrzny, który w zimie ma być podgrzewany do 32 stopni Celjsusza. W sumie lustro wody ma mieć powierzchnię ponad 2 tysięcy 300 metrów kwadratowych. Nie znamy jeszcze cen biletów - ale mówi się o koszcie porównywalnym do wizyty w kinie. Przy czym przy wejściu do parku dostaniemy zegarek z chipem, który będzie notował z których atrakcji korzystaliśmy - a rachunek dostaniemy przy wyjściu. Aquapark to dzieło architektów z biura Horst Haag z Hamburga. Obiekt będzie miał 12 tys. mkw. powierzchni użytkowej. Powierzchnia lustra wody to dwa tysiące mkw. Na parkingu usytuowanym od strony ul. Borowskiej zmieści się 600 aut. Budynek ma wyglądać atrakcyjnie. Szklane będą część elewacji i dach nad foyer i dwoma głównymi 25-metrowymi basenami. - Szersza, ośmiotorowa niecka z trybuną będzie przystosowana do rozgrywania zawodów sportowych - podkreśla Krzysztof Kiniorski. Akwenów jednak będzie więcej, w tym niektóre pod gołym niebem - dzięki podgrzewanej wodzie będą dostępne przez cały rok. Popłynie też sztuczna rzeka ze specjalnym leniwym odcinkiem. A amatorzy mocnych wrażeń poszaleją na sześciu zjeżdżalniach. Moc atrakcji czeka na dzieci: brodzik dla najmłodszych, basen z falami, grota skalna z kurtyną wodną i gejzerami na dnie, wodospad i armatki wodne. Aquapark będzie miał rozbudowaną część rekreacyjną. Z sauny parowej, inhalacyjnej, fińskiej oraz blokowej skorzysta jednocześnie kilkaset osób. Będą także baseny z solanką, bicze i masaże wodne, studia fitness, solaria, masaże parowe, siłownie oraz restauracje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! .........budowa aquaparku rozpoczęta IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 31.05.05, 15:15 We Wrocławiu rozpoczęła sie budowa aquaparku :. 31 maja 2005 - 14:34 Ma być najnowocześniejszy w Europie i największy na Dolnym Śląsku. We Wrocławiu u stóp wzgórza Andersa rozpoczęła sie budowa aquaparku. Dziś wbito w ziemię pierwsze łopaty. Popływać u zbiegu ulic Ślężnej, Borowskiej i Kamiennej będzie można już jesienią przyszłego roku. Aquapark wybuduje spółka, którą założyło miasto wraz z niemiecką firmą Interspa. To Niemcy będą zarządzać parkiem wodnym, a po 30 latach obiekt stanie się własnością gminy. Jak będzie wyglądał auapark? Przede wszystkim ma łączyć wiele funkcji - oprócz tradycyjnych basenów sportowych będą kąpieliska z falą, tunelem wodnym, zjeżdżalnią, tak zwaną leniwą rzeką i kompleks zabawowy dla dzieci. Planuje się budowę jedynego w Polsce saunarium z krajobrazem wellnes , wydmy słoneczne z piaskiem pustynnym, solaria i sauny. Wśród atrakcji na przykład basen zewnętrzny, który w zimie ma być podgrzewany do 32 stopni Celjsusza. W sumie lustro wody ma mieć powierzchnię ponad 2 tysięcy 300 metrów kwadratowych. Nie znamy jeszcze cen biletów - ale mówi się o koszcie porównywalnym do wizyty w kinie. Przy czym przy wejściu do parku dostaniemy zegarek z chipem, który będzie notował z których atrakcji korzystaliśmy - a rachunek dostaniemy przy wyjściu. Aquapark to dzieło architektów z biura Horst Haag z Hamburga. Obiekt będzie miał 12 tys. mkw. powierzchni użytkowej. Powierzchnia lustra wody to dwa tysiące mkw. Na parkingu usytuowanym od strony ul. Borowskiej zmieści się 600 aut. Budynek ma wyglądać atrakcyjnie. Szklane będą część elewacji i dach nad foyer i dwoma głównymi 25-metrowymi basenami. - Szersza, ośmiotorowa niecka z trybuną będzie przystosowana do rozgrywania zawodów sportowych - podkreśla Krzysztof Kiniorski. Akwenów jednak będzie więcej, w tym niektóre pod gołym niebem - dzięki podgrzewanej wodzie będą dostępne przez cały rok. Popłynie też sztuczna rzeka ze specjalnym leniwym odcinkiem. A amatorzy mocnych wrażeń poszaleją na sześciu zjeżdżalniach. Moc atrakcji czeka na dzieci: brodzik dla najmłodszych, basen z falami, grota skalna z kurtyną wodną i gejzerami na dnie, wodospad i armatki wodne. Aquapark będzie miał rozbudowaną część rekreacyjną. Z sauny parowej, inhalacyjnej, fińskiej oraz blokowej skorzysta jednocześnie kilkaset osób. Będą także baseny z solanką, bicze i masaże wodne, studia fitness, solaria, masaże parowe, siłownie oraz restauracje. Sylwia Chmielarz PRW Odpowiedz Link Zgłoś
piootr Drobnostka, ale może ktoś wie 31.05.05, 19:20 Już n-ty artykuł powtarza "Horst Haag z Hamburga", tym czasem na wrocliście ktoś kiedyś wpisał Horst Haag Stuttgart, i czesanie internetu jakby to potwierdza. Horst Haag kojarzony jest ze Stuttgartem, raz również z Lipskiem. Pytam z kronikarskiej ciekawości, choć tak zacne forum w zasadzie do precyzji w takich sprawach zobowiązuje :-) Piootr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: Drobnostka, ale może ktoś wie IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 31.05.05, 19:28 na tablicy przed Aquaparkiem jest HH ze Stuttgartu i do wczoraj tak było :) Nie wiem skad ten Hamburg. Odpowiedz Link Zgłoś
piootr Re: Drobnostka, ale może ktoś wie 31.05.05, 19:57 Gość portalu: Rafis napisał(a): > na tablicy przed Aquaparkiem jest HH ze Stuttgartu i do wczoraj tak było :) > Nie wiem skad ten Hamburg. Czyli jak wrocławscy dziennikarze pracują widać dopiero, gdy ten jeden się przejęzyczy ;) Szkoda, w tym akurat fachu liczba mogłaby w jakość przechodzić gdyby się nawzajem sprawdzali. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: Drobnostka, ale może ktoś wie IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 31.05.05, 20:07 dokładnie jak przy Arkadach jeden dziennikarz sie pomylił i napisał 100 mln zł zamiast EUR to w połowie gazet takze ogólnopolskich to przepisano. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: slawek Re: Drobnostka, ale może ktoś wie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.05, 20:18 Dzis tez jest na tablicy "ze Stuttgartu" :)) Bylem ! Widzialem! Odpowiedz Link Zgłoś
piootr Re: Drobnostka, ale może ktoś wie 31.05.05, 20:38 Gość portalu: slawek napisał(a): > Dzis tez jest na tablicy "ze Stuttgartu" :)) Bylem ! Widzialem! Dzięki, z czystum sumieniem odnotuję to więc na wrocliście, niech się pismaki po wsze czasy wstydzą ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tigger Re: W Panoramie z początków maja znalazłem... IP: *.magma-net.pl 31.05.05, 16:19 przyznac musze, ze panorama dolnoslaska nie przypadla mi do gustu. opinie tak czesto sa jakies na sile kontrowersyjne, felietonisci staraja sie wyjsc na nie wiadomo kogo... ale przynajmniej mamy kolorowy tygodnik w regionie ;P Odpowiedz Link Zgłoś
piootr Re: W Panoramie z początków maja znalazłem... 31.05.05, 19:43 Gość portalu: tigger napisał(a): > przyznac musze, ze panorama dolnoslaska nie przypadla mi do gustu. > opinie tak czesto sa jakies na sile kontrowersyjne, felietonisci staraja sie > wyjsc na nie wiadomo kogo... > > ale przynajmniej mamy kolorowy tygodnik w regionie ;P He he, naszła mnie identyczna refleksja, ich krytyka wyraźnie stara się brak głębi zastąpić dosadnością. W tej dziedzinie od forum mogą się jeszcze długo uczyć ;-) Jednak bywają kąski których gdzie indziej nie spotkałem. Przypomina mi się artykuł o znanych restauratorach, skąd się np. wreszcie dowiedziałem kto zacz ten "wszędobylski" Krawczyk. Brakowało mi dotąd takiej lekko pogłębionej, niekoniecznie aferalnej, lokalnej informacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: slawek W GW dzis ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.05, 21:30 Rozpoczęła się budowa wrocławskiego aquaparku Maciej Miskiewicz 31-05-2005 , ostatnia aktualizacja 31-05-2005 21:05 17 basenów, jedyna w Europie zjeżdżalnia ze skocznią i ogród z sauną. - To będzie najnowocześniejszy aquapark w Polsce - cieszy się Rafał Dutkiewicz, prezydent Wrocławia We wtorek oficjalnie rozpoczęto budowę wrocławskiego parku wodnego u podnóża Wzgórza Andersa. Za złotą łopatę chwycili m.in.: prezydent Wrocławia i Volker Kurz, prezes niemieckiej spółki InterSPA, która razem z miastem realizuje przedsięwzięcie, wrocławscy radni i przedstawiciele spółki Wrocławski Park Wodny. Budowa ma kosztować od 23 do 25 mln euro. By inwestycja zwróciła się w tempie zakładanym przez miasto, rocznie park wodny powinno odwiedzać około miliona gości. - Dlatego co dwa lata w aquaparku będzie pojawiać się nowa, wyjątkowa atrakcja - zapowiada Rafał Dutkiewicz. Pierwsza to jedyna w Europie zjeżdżalnia ze skocznią. Skąd pomysł? - Polacy kochają Małysza - śmieje się Rafał Dutkiewicz. - Gdy będziemy otwierać aquapark, pierwszy zjazd wykonam razem z prezydentem - zapewnia Volker Kurz. W sumie będzie w nim sześć zjeżdżalni - najdłuższa o długości 185 m. Największą atrakcją może być jednak rodzinna - dla sześciu osób. Aquapark przyjmie 10 tys. gości dziennie i będzie czynny cały tydzień od godz. 8 rano aż do godz. 22. - A jak będzie trzeba, to i dłużej - podkreśla Dutkiewicz. Dwugodzinny pobyt w aquaparku ma kosztować ok. 15 zł. Za korzystanie z poszczególnych stref będziemy płacić osobno. Każdy gość będzie miał opaskę z elektronicznym chipem. Dzięki temu zapłacimy tylko za rzeczywisty czas korzystania z każdej z atrakcji. Kiedy poszalejemy w aquaparku? - Otworzymy go na pewno jesienią przyszłego roku. Bardzo zależy nam na tym, by stało się to już we wrześniu - zapowiada Rafał Dutkiewicz. ramka: Atrakcje wrocławskiego aquaparku: - basen sportowy (25 m, osiem torów) - strefa rekreacyjna: basen z falą, leniwa rzeka, basen z tunelem wodnym i wodospadem, basen solankowy z potokiem, mgła wodna, masaż parowy, zjeżdżalnie, brodzik, basen pływacki (25 m) - strefa fitness: siłownia, aerobic, spinning, strefa cardio - saunarium: ogród zewnętrzny z sauną, sauna fińska, softsauna, pomieszczenia z parą, kąpiel w potoku, basen z zimną wodą do nurkowania, basen do terapii Thalasso, basen Kneipp, basen do ramion, strefa relaksu - strefa wellness: ciepłe kąpiele, Rhassoul (muł leczniczy), orientalna kąpiel parowa, masaż mydlany, okłady z glinki, pomieszczenie pustynne z gorącym piaskiem, masaże, strefy leżenia i relaksu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis jeszcze raz... IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 01.06.05, 20:42 .: Ruszyła budowa aquaparku. :. 31 maja 2005 - 16:37 Aquapark ma kosztować ok. 23 mln euro., powstanie do września 2006 r. W stolicy Dolnego Śląska zainaugurowano budowę nowoczesnego aquaparku. Wrocławski Park Wodny postawi zawiązana jesienią ubiegłego roku spółka Wrocławski Park Wodny SA (WPW). Aquapark ma powstać do września 2006 r. Będzie kosztował ok. 23 mln euro. W parku wodnym zainstalowanych zostanie kilkanaście basenów, w tym profesjonalny, 50-metrowy basen sportowy z widownią, basen dla dzieci, zjeżdżalnia o długości 104 m, zakończona skocznią, restauracje, bary, kawiarenka internetowa, oraz sklepy. Kapitał zakładowy spółki wynosi 500 tys. zł, przy czym 75 proc. akcji objęła firma InterSPA z Niemiec, a 25 proc. należy do Gminy Wrocław. Grunt na którym wybudowany zostanie obiekt, pozostanie w łasnością gminy. Spółka będzie go dzierżawić przez 30 lat. Po wybudowaniu obiekt zostanie wydzierżawiony firmie InterSPA, która będzie uiszczać czynsz pozwalający na spłatę kredytu i pokrycie kosztów działalności spółki WPW. Wysokość czynszu ma być powiązana z wielkością przychodów parku wodnego. Aquapark wraz z kompleksem sportowym i rekreacyjnym zajmie powierzchnię ok. 18 tys. metrów kw. Powstanie w centrum miasta, przy wzgórzu Andersa. Wokół obiektu zaplanowano parking na blisko 600 miejsc. "Chodzi o budynek, który będzie w przyszłości filarem sportowego i rekreacyjnego życia wrocławian" - mówił podczas uroczystości prezes InterSPA Volker Kurz. __________________ Odpowiedz Link Zgłoś
piootr Re: jeszcze raz... 01.06.05, 20:50 Masz, poprzednio pisali że będą dwa główne baseny 25 metrowe, a tu że jeden 50 metrowy. Czy ten aquapark aby na pewno w ogóle powstaje? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: jeszcze raz... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 01.06.05, 20:52 Tzw "rzetelność dziennikarska". A póżniej głów się człowieku, jakie są faktyczne, prawdziwe i dokładne dane :( O myleniu przez dziennikarzy mln zł z euro już nawet nie wspomnę :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hb Re: jeszcze raz... IP: *.kom / *.kom-net.pl 01.06.05, 21:04 pewnie ze nie postaje zaden aquapark, ludzie to nastepna galeria handlowa !!! ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: jeszcze raz... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 01.06.05, 21:08 Gość portalu: hb napisał(a): > pewnie ze nie postaje zaden aquapark, ludzie to nastepna galeria > handlowa !!! ;))) --->z podwodnymi zakupami :))) W "Arkkadach Wrocławskich" też będzie basen.....ale dla wyjątkowo odważnych :)))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dxf Re: jeszcze raz... IP: *.core.lanet.net.pl 01.06.05, 21:20 takie przeciwieństwo restauracji rybnej Krawczyka :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dxf Refleksja natury ogólnej IP: *.core.lanet.net.pl 01.06.05, 20:54 Będą tłumy, oj będą. Poza takim obiektem powinny jeszcze powstać ze cztery wielkości basenu w Brzegu Dolnym. Po jednym na dzielnicę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: Refleksja natury ogólnej IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 01.06.05, 21:06 Belgowie (konsorcjum z udziałem dodatkowo jednej niemieckiej firmy) są zainteresowani postawieniem 5-6 tego ( typu kompleksów basenowych, jak ten w Brzegu Dolnym ) na Dolnym Śląsku ( mniej więcej po 5 mln euro każdy ). W tej chwili są na etapie oceny opłacalności tego typu inwestycji i liczeniu szybkości zwrotu tego typu inwestycji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: Refleksja natury ogólnej IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 01.06.05, 21:07 jakis aquapark jest szykowany na północy/zachodzie Wrocka(te lokalizacje które były brane pod uwage wczesniej.Tylko to juz bedzie czysto prywatna inwestycja a wiec i handlu pewnie bedzie wiecej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dxf Re: Refleksja natury ogólnej IP: *.core.lanet.net.pl 01.06.05, 21:17 widać po Redeco, że te całkowicie prywatne na siebie zarobią, i to z nawiązką Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: Refleksja natury ogólnej IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 01.06.05, 21:27 Tylko, że Redeco to nie tylko basen...ale i inne atrakcje dla chcących uprawiac inne sporty. ps: Szkoda, że nie powstała Kinetika :( To był bardzo interesujący projekt. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dxf Re: Refleksja natury ogólnej IP: *.core.lanet.net.pl 01.06.05, 21:45 tego zdaje się poprzednia firma Bieniasza ( BNP ) nie projektowała? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: Refleksja natury ogólnej IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 01.06.05, 21:52 Masz dobrą pamięć. Autorami projektu Kinetiki było BNP Design i londyńskie biuro RTKL. Inwestorem miała być firma IDM - filia kanadyjskiego, znanego koncernu Trizec Hahn. Koszt inwestycji miał się zamknąć kwotą 100 mln zł (kilka lat temu). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: Refleksja natury ogólnej IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 01.06.05, 21:53 A oto dlaczego Kinetika nie powstała: Miasto zablokowało inwestycję na stadionie Pandy Maciej Miskiewicz 15-02-2004, ostatnia aktualizacja 15-02-2004 20:36 Mógł być stadion z podgrzewaną murawą, korty tenisowe i hala sportowa. Pozostanie zaśmiecona ruina. Dlaczego? Bo miejscy urzędnicy zniechęcili inwestora Dawny stadion Pafawagu, a ostatnio Pandy przy al. Hallera jest w tragicznym stanie. - To obraz nędzy i rozpaczy. Wysypisko śmieci w środku miasta - mówią oburzeni mieszkańcy sąsiednich domów. Na płycie boiska rosną krzaki, na resztkach trybun - kilkuletnie drzewa. Wszędzie śmieci: opony, gruz i liczne świadectwa alkoholowych libacji. Budynek klubowy, w którym kiedyś ćwiczyli m.in. zapaśnicy, popadł w ruinę. Od 1999 roku właścicielem obiektu jest spółka UEC Wrocław. Właściciel nie inwestuje w obiekt, bo chce go sprzedać. - Mieliśmy kupca, ustaliliśmy nawet cenę - mówi Adrian Krzyżanowski, pełnomocnik właściciela. - Ale nic z tego nie wyszło. Latem stadionem zainteresowała się firma Redeco. Ta sama, która wybudowała i prowadzi otwarty ostatnio basen na Nowym Dworze. - Chcieliśmy wybudować tam nowoczesny kompleks sportowy - przyznaje Mirosław Gorczyca, dyrektor Redeco. Miały powstać: stadion z podgrzewaną murawą, widownią na 5 tys. miejsc i sztucznym oświetleniem, pełnowymiarowe boisko ze sztucznej nawierzchni, korty tenisowe, hala sportowa z boiskiem do piłki nożnej i kortami tenisowymi a w wyremontowanym budynku klubowym hotel i restauracja. - Miała tam działać profesjonalna szkółka piłkarska dla dzieci i młodzieży. Chcieliśmy organizować turnieje - wylicza dyrektor Gorczyca. - To idealny teren na takie przedsięwzięcie - mówi pan Radosław z al. Hallera. - Szkoda by było, gdyby nic z tego nie wyszło - mówi Bożena Zajączkowska, przewodnicząca Rady Osiedla Grabiszyn-Grabiszynek. A jednak. Na takie zagospodarowania stadionu nie zgodzili się miejscy urzędnicy. Dlaczego? - Niektóre elementy projektu nie zgadzały się z zapisami planu ogólnego dla tego miejsca - tłumaczy Gabriel Marek, wicedyrektor Wydziału Architektury i Budownictwa. Chodzi przede wszystkim o zbyt dużą halę i układ komunikacyjny. Decyzja miasta dziwi właścicieli stadionu. - Poprzedni właściciel dostał decyzję na budowę centrum sportowo-rekreacyjno-handlowego - mówi Krzyżanowski. A planował m.in., że 20 proc. powierzchni zajmie handel. Byłby to więc obiekt zdecydowanie bardziej komercyjny niż planowany przez Redeco. Może więc miasto powinno pomóc inwestorowi? - Nie znam szczegółów tej sprawy - mówi Grzegorz Roman, dyrektor Departamentu Architektury i Rozwoju Urzędu Miejskiego, przełożony Gabriela Marka. - Ale jeżeli projekt jest dobry, to możemy zrobić nowy plan dla tego miejsca. Na tym terenie miało powstać centrum rekreacyjno-handlowe Kinetika(czy cos w tym stylu) jednak widać, że chca sprzedać teren.Ale gdyby powstały te hale też by było ok. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: Refleksja natury ogólnej IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 01.06.05, 21:56 To naturalnie miało powstać w miejscu Kinetiki :) Też nie powstało :( A Redeco mogło pięknie zagospodarować tą działkę. Jednak jak wiemy pan Pilch inwestuje w tamtej okolicy, kawałek dalej, na przeciwko Carrefoura, budując halę tenisową. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! AQUAPARK WROCŁAW - schemat IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 03.06.05, 17:06 huby.seo.pl/18_rekreacja/img/aqua_schemat.gif Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis trzy wizualki IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 06.06.05, 15:04 www.wroclaw.pl/m3375/p41010.aspx Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: trzy wizualki IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.06.05, 15:48 Ja bym jeszcze bardziej powyginał te zjeżdżalnie :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dxf Re: trzy wizualki IP: *.core.lanet.net.pl 06.06.05, 18:14 na cześć wrocławia zjeżdżalnie powinny mieć kształt estakad z placu społecznego :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marc Re: trzy wizualki IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 06.06.05, 18:43 całkiem przyzwoicie to na tej makiecie wygląda... choć na razie jeszcze odarte ze skóry - przynajmniej rzut dobrze wygląda :-), a to już połowa sukcesu. uporządkowany, bez jakiegoś wydziwiania i wykrzywiania na siłe. jestem dobrej myśli, pomimo moim zdaniem niezbyt mocnej ekipy proexbudu, czy jak tam ta postexbudowska pracownia żony exdyrektora wrocławskiego exbudu się wabi :-) Odpowiedz Link Zgłoś