Dodaj do ulubionych

Posłowie odrzuc proj ustawy o wspiera dużych inwes

IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 16.06.05, 21:29
Gospodarka
PAP, pb /2005-06-16 18:42:00

Posłowie odrzucą projekt ustawy o wspieraniu dużych inwestorów?

Poselski projekt ustawy o wspieraniu dużych inwestorów, którego rozwiązania
mają w większym stopniu zachęcić zagranicznych przedsiębiorców do
inwestowania w Polsce, nie zyskał aprobaty części klubów poselskich.

W czwartek Platforma Obywatelska postawiła wniosek o odrzucenie projektu
podczas piątkowego głosowania w Sejmie.

Przeciwne jego przyjęciu będą także Prawo i Sprawiedliwość oraz
prawdopodobnie Polskie Stronnictwo Ludowe i Samoobrona. Projekt popierają
ugrupowania lewicowe (SLD, SdPl, UP) oraz Stronnictwo Gospodarcze.

Poselski projekt ustawy jest "kalką" rządowego projektu, który Sejm odrzucił
w marcu tego roku. Projekt ten ponownie zgłosili posłowie Sojuszu Lewicy
Demokratycznej.

Poseł sprawozdawca Wiesław Jędrusik (SLD) wyjaśnił, że aktualna sytuacja
gospodarcza Polski wymaga wzmocnienia działań wpływających na zwiększenie
tempa wzrostu gospodarczego i poprawę warunków dla prowadzenia działalności
gospodarczej. Najważniejszym elementem wzrostu są inwestycje.

"Wsparcie inwestycji w Polsce jest tym bardziej konieczne, gdyż inne kraje
środkowo-europejskie stworzyły system zachęt dla inwestorów w formie grantów
inwestycyjnych, subwencji i dotacji ze strony państwa, np. Czechy, Słowacja i
Węgry" - podkreślił Jędrusik.

Przedstawiony projekt adresowany jest wyłącznie do największych firm polskich
i zagranicznych, które zamierzają zrealizować inwestycje o wartości co
najmniej 40 mln euro lub utworzyć minimum 500 miejsc pracy.

"Gospodarka potrzebuje dużych inwestycji. Według ekspertów, dla utrzymania
wzrostu gospodarczego potrzebne są inwestycje zagraniczne rzędu 9-10 mld
dolarów. Gdyby budżet przeznaczył 3,7 mld zł na pomoc dla dużych firm,
mogłyby powstać inwestycje o wartości 15 mld zł" - argumentował Andrzej
Szarawarski (SLD).

W opinii Alicji Olechowskiej (PO), nie ma powodów by wspierać duże firmy
zagraniczne. Jej zdaniem, brak jest na to środków budżetowych, a
wystarczającą zachętą do inwestowania są specjalne strefy ekonomiczne.

Artur Zawisza (PiS) dodał, że firmom nie zależy na takim wsparciu finansowym,
a na likwidacji barier, czyli uporządkowaniu systemu podatkowego, ułatwieniom
administracyjnym, budową infrastruktury itp. Jego zdaniem, projektowana
ustawa proponuje "rozdawnictwo publicznych pieniędzy".

Wiceminister gospodarki Krzysztof Krystowski odpowiadając na wątpliwości
posłów zaznaczył, że obecne przepisy nie zadowalają dużych inwestorów, którzy
oczekują indywidualnego traktowania. Przyznał, że projektowana ustawa
faworyzuje duże firmy, ale jest to jedna z możliwości stworzenia nowych
miejsc pracy.

Krystowski poinformował, że obecnie uruchomieniem dużych inwestycji w Polsce
zainteresowanych jest 20 firm zagranicznych, które docelowo mogą stworzyć 15
tys. miejsc pracy.

Wiceminister zwrócił uwagę, że program "pomocowy", który zawiera projekt
ustawy jest już notyfikowany przez Komisję Europejską, chociaż ustawy jeszcze
nie ma.

Krystowski dodał, że ta ustawa obowiązywałaby tylko przez dwa lata (w 2006
roku wymagałaby nowelizacji, gdyż będzie obowiązywał nowy budżet unijny).
Szacowane nakłady wyniosą 1,6 mld zł, w tym 400 mln zł pochodziłoby z
budżetu. W tym czasie może powstać 6 tys. nowych miejsc pracy.

Wiceminister zaapelował do posłów o uchwalenie tej ustawy, gdyż może wpłynąć
na poprawę rynku pracy; przyciągając do Polski dużych inwestorów spowoduje
napływ małych i średnich firm.
Obserwuj wątek
    • talkinghead Re: Posłowie odrzuc proj ustawy o wspiera dużych 17.06.05, 09:43
      W sumie... to chyba dobrze.
      Nie przepadam za PiSs'em ale maja racje - nie problem w pomocy a w kosztach
      dzialalnosci i pokreconym prawie.

pzdr
      • Gość: Rafis Re: Posłowie odrzuc proj ustawy o wspiera dużych IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 17.06.05, 09:55
        talkinghead napisał:

> W sumie... to chyba dobrze.
        > Nie przepadam za PiSs'em ale maja racje - nie problem w pomocy a w kosztach
        > dzialalnosci i pokreconym prawie.
        >
        > pzdr

czy w wyniku odrzucenia tej ustawy koszty zmniejsza się a prawo wyprostuje?
        • talkinghead Re: Posłowie odrzuc proj ustawy o wspiera dużych 17.06.05, 09:58
          Kto wie. zobaczymy za rok.
          • Gość: Rafis Re: Posłowie odrzuc proj ustawy o wspiera dużych IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 17.06.05, 10:05
            czyli nadal zaklęty krąg niemocy a raczej głupoty.
            • talkinghead Re: Posłowie odrzuc proj ustawy o wspiera dużych 17.06.05, 10:11
              Rozumiem ze jakby przyjeli ustawe to "nie byloby glupie" ?
              • Gość: Rafis Re: Posłowie odrzuc proj ustawy o wspiera dużych IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 17.06.05, 10:18
                jakby przyjeli ustawe to nie trzeba by było czekac pół roku az jakis bubek z
                ministerstwa zechce sporzadzic umowe dla inwestora typu hp czy fagor.
                Jednak zadziałała zasada równosci społecznej tak samo źle dla wszystkich :)
                • talkinghead Re: Posłowie odrzuc proj ustawy o wspiera dużych 17.06.05, 10:23
                  Tylko ze taka ustawa swiadczylaby tylko o jednym. Patologii. Patologii u nas na
                  Slowacji, Wegrzech.

Utrwalonej ustawami.

Dog eat dog.
                  • Gość: Rafis Re: Posłowie odrzuc proj ustawy o wspiera dużych IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 17.06.05, 10:31
                    no tak teraz patologia wraz z inwestycjami bedzie tylko na Słowacji i Wegrzech-
                    oj jacy my Polacy jestesmy moralni i zaradni.Rozwijac sie będa nadal inni a my
                    nadal moralni :)
                    • talkinghead Re: Posłowie odrzuc proj ustawy o wspiera dużych 17.06.05, 11:15
                      Rafis. Nie kombinuj
                      racja.. jesli oni tak maja to faktem jest ze nie mozna zostac na lodzie.
                      Tylko ze jesli bedzie z tego tytulu dobrze (ustawa w koncu przejdzie) to nikomu
                      sie nie bedzie chcialo ruszyc dupy zeby zmiec prawo na lepsze i obnizyc koszty
                      pracy - w koncu bedzie tak swietnie...

pzdr
                      • Gość: kuytdyjtdsx ja wiedziałem że Zdrojewski za tym stoi IP: *.icpnet.pl 17.06.05, 14:58
                        "W opinii Alicji Olechowskiej (PO), nie ma powodów by wspierać duże firmy
                        zagraniczne. Jej zdaniem, brak jest na to środków budżetowych, a
                        wystarczającą zachętą do inwestowania są specjalne strefy ekonomiczne."

A nuż wielcy inwestorzy powędrują nie tam gdzie trzeba (czyt."nie tam gdzie
                        wskaże PAIIZ")

"liberał" talkinhead jest liberalny pod warunkiem że to NAM dopłacają a nie IM
                        • Gość: hkxklvck Re: ja wiedziałem że Zdrojewski za tym stoi IP: *.icpnet.pl 17.06.05, 15:38
                          dla Ciebie Rafis szacunek że nie myślisz tylko kategoriami regionalnymi
                          (choć o potencjalnych "zagrożeniach" dla waszej pozycji wynikających z tej
                          ustawy może nie pomyślałeś;-)

uzasadnienie projektu ustawy nie pozostawia wątpliwości że ustawa jest potrzebna
                          wskazane są inne kraje tzw.starej Europy które stosują zachęty inwestycyjne w
                          najróżnorodniejszej formie (nie tylko "patologiczne" Węgry czy Słowacja)

orka.sejm.gov.pl/Druki4ka.nsf/wgdruku/3862/$file/3862.pdf
                          dlaczego akurat Zdroju?;-)
                          wymieniłem go bo jest dla mnie symbolem wąskiego partykularnego myślenia tylko
                          w kategoriach własnych (regionalnych) korzyści a nie całego kraju
                          • Gość: Rafis Re: ja wiedziałem że Zdrojewski za tym stoi IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 17.06.05, 15:53
                            1) Pozycja całego Śląska jest niezagrozona ponieważ to nie strefy czynia go
                            atrakcyjnym a położenie i skomunikowanie ze swiatem(plus kadry).
                            2) Tak Zdrojewski mysli bardzo regionalnie ale to własnie jest oznaką myslenia
                            o wszystkich bo silne regiony to silne panstwo.
                            • Gość: ulydl;iug Re: ja wiedziałem że Zdrojewski za tym stoi IP: *.icpnet.pl 17.06.05, 16:05
                              pod warunkiem że jest równość szans a takich w tej chwili nie ma
                              np.
                              podstrefy SSE 26-0 Dln.Śląsk-Wielkopolska

ta ustawa może dać szansę takiej Wrześni czy Koninowi na wielkich inwestorów
                              ale jeżeli zainwestują oni tam to ominą Dolny Śląsk
                              proste?
                          • Gość: dd Re: ja wiedziałem że Zdrojewski za tym stoi IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 17.06.05, 15:54
                            Tylko, że Zdrojewski nigdy nie miał i nie ma nic wspólnego ze specjalnymi
                            strefami ekonomicznymi. Zreszta ty poznaniaku nie znasz Bogdana Zdrojewskiego,
                            więc się nie wypowiadaj jaki jest. Poznań zawsze nam go zazdrościł, podobnie
                            jak teraz Dudkiewicza.
                            • Gość: luydliu Re: ja wiedziałem że Zdrojewski za tym stoi IP: *.icpnet.pl 17.06.05, 16:02
                              ale ma chyba coś wspólnego z głosowaniem przeciw ustawie
                              która wyrównuje szanse regionów na pozyskiwanie wielkich inwestorów

niczego wam nie zazdroszczę
                              • Gość: dd Re: ja wiedziałem że Zdrojewski za tym stoi IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 17.06.05, 16:05
                                Głosowali też posłowie z Wielkopolski i Poznania.
                                • Gość: uyd;ib Re: ja wiedziałem że Zdrojewski za tym stoi IP: *.icpnet.pl 17.06.05, 16:06
                                  A mogli inaczej?
                                  • Gość: Rafis Re: ja wiedziałem że Zdrojewski za tym stoi IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 17.06.05, 16:09
                                    strefy były tworzone tam gdzie istniało np bezrobocie strukturalne wynikłe z
                                    upadkiem starego przemysłu. Czyli np Dolny Śląsk. W Wielkopolsce nie było
                                    kopaln i hut.
                                    • Gość: ujycllj Re: ja wiedziałem że Zdrojewski za tym stoi IP: *.icpnet.pl 17.06.05, 16:11
                                      to rozumiem
                                      i tam strefy powinny zostać
                                      a nie być rozciągane na Wrocław
                                      • Gość: dd Re: ja wiedziałem że Zdrojewski za tym stoi IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 17.06.05, 16:17
                                        Na Kraków też rozciągnęli, a właściwie to stworzyli tam od razu strefę, a
                                        bezrobocie było tam zawsze niskie. O Łodzi nie wspominam, bo tam po upadku
                                        przemysłu włókienniczego zrobiło się strukturalne bezrobocie.
                                        • Gość: Rafis Re: ja wiedziałem że Zdrojewski za tym stoi IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 17.06.05, 16:32
                                          rozszerzenie na Wrocław to efekt prosby inwestorów a włąsciwie szantazu albo
                                          strefa albo inwestycja na Słowacji, Rumunii itp.
                                          Poza tym istnieje jeszcze wiele mozliwosci przyciagania inwestorów np parki
                                          rzemysłowe, dlaczego w Wielkopolsce nie tworza czegos takiego? Na DŚ tworzą a
                                          nie trzeba miec zezwolen ministra.Parki technologiczne, Poznan chyba jako
                                          jedyne duze miasto nie ma takowego-Wrocław, kraków, Gdansk mają od kilku lat.
                                          Zauwaz ze firmy ksiegowe i informatyczne np. HP, Siemens nie są w strefie.
                                          • Gość: yfcliug Re: ja wiedziałem że Zdrojewski za tym stoi IP: *.icpnet.pl 17.06.05, 16:43
                                            HP dostał wsparcie nieprawdaż?

Parki Technologiczne?
                                            Poznań ma dłużej niż Wrocław
                                            www.ppnt.poznan.pl/
                                            parki przemysłowe,powiadasz że nie ma?
                                            www.clipinfo.i5.pl/
                                            ale nie to istotne
                                            niżej napisałem że nie mama nic do inwestycji we Wrocku
                                            Poznań sobie spokojnie poradzi,ale trzeba dać mu choć w przybliżeniu równe
                                            szanse

zmieniła się Twoja optyka RafiS?już nie chcesz ustawy?;-)
                                            • Gość: Rafis Re: ja wiedziałem że Zdrojewski za tym stoi IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 17.06.05, 16:46
                                              Gość portalu: yfcliug napisał(a):

> HP dostał wsparcie nieprawdaż?

tak a z ustawą dostałby automatycznie anie za pozwoleniem rady ministrów po
                                              pół roku.

>
                                              > Parki Technologiczne?
                                              > Poznań ma dłużej niż Wrocław
                                              > www.ppnt.poznan.pl/
                                              > parki przemysłowe,powiadasz że nie ma?
                                              > www.clipinfo.i5.pl/

no to widzisz ma dłuzej a nikt tam nie inwestuje, dlaczego?

> ale nie to istotne
                                              > niżej napisałem że nie mama nic do inwestycji we Wrocku
                                              > Poznań sobie spokojnie poradzi,ale trzeba dać mu choć w przybliżeniu równe
                                              > szanse
                                              >
                                              >
                                              > zmieniła się Twoja optyka RafiS?już nie chcesz ustawy?;-)

Poznan musi sam sobie dac szanse i wysłac los :)
                                              • Gość: iu;fil;ug Re: ja wiedziałem że Zdrojewski za tym stoi IP: *.icpnet.pl 17.06.05, 16:50
                                                no i widzisz kjak odwracasz kota ogonem
                                                zatkało nieprawdaż?
                                                już Ci pisałem że nie ma możliwości tworzenia podstref

jesteś za ustawą czy przeciw?;-)
                                                • Gość: Rafis Re: ja wiedziałem że Zdrojewski za tym stoi IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 17.06.05, 16:52
                                                  Gość portalu: iu;fil;ug napisał(a):

> no i widzisz kjak odwracasz kota ogonem
                                                  > zatkało nieprawdaż?
                                                  > już Ci pisałem że nie ma możliwości tworzenia podstref
                                                  >
                                                  > jesteś za ustawą czy przeciw?;-)

no to juz nie ma wyjscia po prostu Poznan nie ejst juz atrakcyjny dla
                                                  inwestorów skoro mimo istnienia parków przemysłowych i technologicznych żadna
                                                  znacząca firma tam nie zainwestowała. Co ja na to poradze?
                                                  • Gość: ukyfcl; Re: ja wiedziałem że Zdrojewski za tym stoi IP: *.icpnet.pl 17.06.05, 16:53

jesteś za ustawą czy przeciw?
                                                  • Gość: Rafis Re: ja wiedziałem że Zdrojewski za tym stoi IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 17.06.05, 16:57
                                                    przeciez juz dawno napisałem ze za :)
                                                    teraz kazda inwestycja musi czekac na akceptacje rady ministrów np hp czekało
                                                    pół roku zanim sporzadzono umowę, fagor dalej czeka na podpisanie.
                                                  • Gość: ujylf; Re: ja wiedziałem że Zdrojewski za tym stoi IP: *.icpnet.pl 17.06.05, 16:58
                                                    no to trzymaj kciuki

już wiesz za co...;-)))
                                                  • Gość: Adolf W. Ja wiem, że za tym stoi Karol Marks! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.05, 21:05
                                                    > przeciez juz dawno napisałem ze za :)
                                                    > teraz kazda inwestycja musi czekac na akceptacje rady ministrów np hp czekało
                                                    > pół roku zanim sporzadzono umowę, fagor dalej czeka na podpisanie.
                                                    Bzdura! Taką inwestycję mogłbym w normalnych warunkach w 2 tygodnie nawet, tylko
                                                    że oni chcieli K A S Y od rządu na część inwestycji. Tzn. części kasy, którą
                                                    zapłacą Rządowi. A mały co, nie dostanie, bo nie może zagrozić Rządowi
                                                    przenosinami na Słowację!
                                                    Tak samo jest w innych branżach biurokacji (Siemens umie sobie załatwić
                                                    koncesję, Mietek nie; Zabka umie kombinowac z ZUS-em, Zdzisex s.c. musi płacić
                                                    750 zł)
                                                    A to się nazywa S O C J A L I Z M.
                                                    Ustawa o inwestycjach jest to rozwiązywanie bzdurnych problemów bzdurnego
                                                    systemu. Więc się na nią powinniśmy zgadzać, lecz ona niczego sensownego nie
                                                    robi, ewentualnie zmniejsza poziom głupoty w złodziejstwie i rozdawnictwie.
                                                    W XIX wieku, gdy powstawały Linke-Hofmann-Werke , to Sz.P Linke nie pytał sią o
                                                    niczyją zgodę na budowę fabryki, i pieniądze na nią też zarobił jako rzemieślnik
                                                    i pożyczył od banku. Kupił działkę, zbudował halę, zatudniał pracowników.
                                                    Urzędnika widział raz, gdy załatwiał papiery budowlane. Niestety, niedługo
                                                    przyszedł czas na RfA (ZUS), Arbeitsamt i Einkommensteuer. Lecz o tym nie ma
                                                    sensu już gadać.
                                                    III Rzeczpospolita, Polska Ludowa
                                                    to samo od nowa, to samo od nowa.
                                                  • Gość: dd Re: Ja wiem, że za tym stoi Karol Marks! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 17.06.05, 21:17
                                                    Jesteś przedwojennym mieszkańcem Wrocławia (Breslau)?
                                            • Gość: dd Re: ja wiedziałem że Zdrojewski za tym stoi IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 17.06.05, 16:55
                                              > Parki Technologiczne?
                                              > Poznań ma dłużej niż Wrocław
                                              > www.ppnt.poznan.pl/
                                              > parki przemysłowe,powiadasz że nie ma?
                                              > www.clipinfo.i5.pl/

Z czym do ludzi, no z czym? Z tym? Widać jak słabo się promujecie.
                                              • Gość: liuyvi Re: ja wiedziałem że Zdrojewski za tym stoi IP: *.icpnet.pl 17.06.05, 16:57

za ustawą czy przeciw?
                                                strach obleciał czy nie?
                                                • Gość: dd Re: ja wiedziałem że Zdrojewski za tym stoi IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 17.06.05, 17:02
                                                  Chyba ciebie obleciał, bo co chwilę podpisujesz się inaczej na tym forum.

ZA! Będziemy szansa na jeszcze większą ilość inwestorów na Dolnym Śląsku. I
                                                  procedury będą łatwiejsze i szybsze. Wy i tak wolicie sobie w wielkopolsce
                                                  podkładać świnie, kłócić się na poziomie samorządowym, nie potraficie uchwalać
                                                  planów miejscowych, albo robicie to opieszale.
                                                  • Gość: oilugfp Re: ja wiedziałem że Zdrojewski za tym stoi IP: *.icpnet.pl 17.06.05, 17:06
                                                    to jest męska odpowiedź:-)))
                                                    ZA

>Wy i tak wolicie sobie w wielkopolsce
                                                    > podkładać świnie, kłócić się na poziomie samorządowym, nie potraficie
                                                    uchwalać
                                                    > planów miejscowych, albo robicie to opieszale.

jeżeli przejdzie ustawa to hoho;-))
                                                    dopiero będą kłótnie,"przyjąć wszystkich dziesięciu wielkich inwestorów czy
                                                    oddać jednego Wrocławiowi" ;-)))
                                        • Gość: lujyfcliu Re: ja wiedziałem że Zdrojewski za tym stoi IP: *.icpnet.pl 17.06.05, 16:37
                                          Gdańsk też ma i Kraków i Wrocław czyli wierchuszka PO chciałoby się powiedzieć;-
                                          ))

zrozum,nie jestem przeciw inwestowaniu we Wrocławiu
                                          Krakowie czy Łodzi,macie (pod)strefę,ok
                                          ale wykształconą kadrę ma nie tylko Wrocław

jest wiele dużych miast które nie mają wielkich szans
                                          w obecnych warunkach na dużych inwestorów
                                          Bydgoszcz,Lublin,Szczecin,Toruń i Poznań
                                          poza innymi korzyściami ta ustawa daje szansę im szansę

pamiętam cyt. już tu program Pospieszalskiego (ależ ja go nie lubię;-) i
                                          wypowiedź Heni Bochniarz (jej też nie lubię;-) że Wrocław jest znakomicie
                                          roziwjającym się miastem i Dolny Śląsk regionem
                                          ale w tym programie przez krótką chwilę z burmistrzem Świdnicy (jest strefa)
                                          polemizował burmistrz Płońska (nie ma strefy) i żalił się że choćby nie wiem
                                          jak się gimnastykował to i tak nie przyciągnie inwestorów bo takich warunków
                                          jakie są w strefach nie stworzy
                                          i tyle

ale widzę że optyka Rafisa już się zmieniła,nieprawdaż?
                                          • Gość: Rafis Re: ja wiedziałem że Zdrojewski za tym stoi IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 17.06.05, 16:44
                                            Nie stworzy takich warunków jak w strefach ale lepsze warunki moze stworzyc.
                                            Siechnice pod Wrocławiem, nie maja strefy(specjalnej) a w ciagu tamtego roku
                                            zainwestowało tam sporo firm bo oni stworzyli strefe gminną. Dlaczego burmistrz
                                            Płonska nie stworzył gminnej strefy gospodarczej? Dlaczego Poznan nie ma parku
                                            przemysłowego ani technologicznego? itp.
                                            Parki przemysłowe dofinansowuje UE. Jak chcecie przyciagnąc inwestorów jak nic
                                            nie robicie?
                                            Dlaczego kobierzyce maja tylu inwestorów bez żadnych stref,Tarnowo Podgórne tez
                                            jakos nie a stref a inwestorów pełno.
                                          • Gość: dd Re: ja wiedziałem że Zdrojewski za tym stoi IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 17.06.05, 16:44
                                            W czym problem poznaniaku? W tym, że województwo wielkopolskie to ponoć kraina
                                            mlekiem i miodem płynąca. Pewnie dlatego prawie nie powstają u was zadne parki
                                            przemysłowe, parki naukowo-technologiczne, parki przemysłowo-technologiczne,
                                            gminne strefy inwestycyjne. Słyszałeś żeby wasi politycy od prawicy do lewicy
                                            zabiegali o strefy, podstrefy? Słyszałeś, czytałeś żeby o taki podstrefy,
                                            strefy zabiegali inwestorzy z Wielkopolski, albo chcący koniecznie u was
                                            zainwestować? Coś widzę, że wasz problem to nieudolne władze samorządowe, więc
                                            trzeba szukać sobie wrogów i winnych porażek poza województwem. Typowo
                                            poznańskie myślenie :-(
                                            • Gość: iugflol Re: ja wiedziałem że Zdrojewski za tym stoi IP: *.icpnet.pl 17.06.05, 16:54
                                              ta ustawa wszystko zmieni
                                              nie trzeba będzie zabiegać o podstrefy i strefy
                                              boisz się konkurencji?

tu masz adresy
                                              Parku Technologicznego (starszego) niż we Wrocku i przemysłowego
                                              www.ppnt.poznan.pl/www.clipinfo.i5.pl/

kolega dd może odpowie
                                              za ustawą czy przeciw?

• Gość: liufgloif Re: ja wiedziałem że Zdrojewski za tym stoi IP: *.icpnet.pl 17.06.05, 16:56
                                                adresy
                                                www.ppnt.poznan.pl/
                                                jescze raz
                                                www.clipinfo.i5.pl/

kolega za ustawą czy przeciw?

• Gość: Rafis Re: ja wiedziałem że Zdrojewski za tym stoi IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 17.06.05, 17:06
                                                  clip to zwykłe centrum logistyczne które nawet nie istnieje a parki przemysłowe
                                                  to co innego :)
                                                  Sa to stare tereny przemysłowego, które sa rewitalizowane pod dalsze
                                                  uzytkowanie na cele industrialne.

a w parku technologicznym siedza prawie same uczelnie.
                                                  • Gość: poug[ Re: ja wiedziałem że Zdrojewski za tym stoi IP: *.icpnet.pl 17.06.05, 17:07
                                                    dobrze dobrze
                                                    wy jesteście najlepsi na świecie;-))
                                              • Gość: dd Re: ja wiedziałem że Zdrojewski za tym stoi IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 17.06.05, 16:59
                                                Słabiutko sobie radzi ten wasz park. Porównaj go sobie z wrocławskim i z
                                                ilością firm, które w nim zainwestowały. A nasz WPT cały czas rozbudowuje się.
                                                Właśnie trwa budowa kolejnego biurowca i laboratoriów.
                                                • Gość: luifvcl; Re: ja wiedziałem że Zdrojewski za tym stoi IP: *.icpnet.pl 17.06.05, 17:02
                                                  cieszę się że wrocławskiemu dzieje się znakomicie
                                                  dla was duży plus

kto wie czy i poznański się mocno nie rozwinie jeżeli przejdzie ustawa o
                                                  wspieraniu inwestycji

a kolega dd jest przeciwny takiej ustawie?

• Gość: dd Re: ja wiedziałem że Zdrojewski za tym stoi IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 17.06.05, 17:04
                                                    Przecież już napisałem:
                                                    forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=550&w=25308672&a=25346193
                                                  • Gość: ;ilugf; Re: ja wiedziałem że Zdrojewski za tym stoi IP: *.icpnet.pl 17.06.05, 17:07

pozdrawiam wykrzyknika;-))
                                                  • Gość: dd Re: ja wiedziałem że Zdrojewski za tym stoi IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 17.06.05, 17:11
                                                    Czy odpowiesz w końcu na moje pytania?
                                                  • Gość: l;iuv;l Re: ja wiedziałem że Zdrojewski za tym stoi IP: *.icpnet.pl 17.06.05, 17:11
                                                    tak?
                                                    pytaj
                                                  • Gość: dd Re: ja wiedziałem że Zdrojewski za tym stoi IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 17.06.05, 17:17
                                                    Słyszałeś, czytałeś żeby o taki podstrefy,
                                                    strefy zabiegali inwestorzy z Wielkopolski, albo chcący koniecznie u was
                                                    zainwestować? Coś widzę, że wasz problem to nieudolne władze samorządowe, więc
                                                    trzeba szukać sobie wrogów i winnych porażek poza województwem.
                                                  • Gość: rdkrgjk Re: ja wiedziałem że Zdrojewski za tym stoi IP: *.icpnet.pl 17.06.05, 17:30
                                                    słuchaj
                                                    właśnie ta ustawa zamyka usta takim jak ja
                                                    nie będę mógł powiedzieć że inwestycja powędrowała na Dln.Śląsk
                                                    dlatego że są tam strefy ekonomiczne
                                                    rozumiesz?

nie szukam winnych ani wrogów
                                                    ja mówię o równości szans

istnienie stref w niczym nie umniejsza zasług dolnośląskich samorządowców
                                                    ale też nie jest tak jak mówisz że wielkopolanie to nieudolne skłócone storzenia

wystarczy dać im do ręki narzędzie by się przekonać czy wielkopolscy
                                                    samorządowcy to łajzy czy nie
                                                    i tyle

przy okazji skorzystać może cała ściana wschodnia (na tej ustawie) w Podlaskiem
                                                    i Lubelskiem nie ma stref a blisko są rynki zbytu na wschodzie

i cieszę się że jesteście za ustawą
                                                    widzicie w niej również szansę jak ja
                                                  • Gość: Rafis Re: ja wiedziałem że Zdrojewski za tym stoi IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 17.06.05, 17:33
                                                    zgadza sie tylko ze na wschodzie sa strefy tylko nie ma zbyt wielu chetnych na
                                                    inwestycje, zreszta trudno sie dziwic skoro jest kiepskie położenie względem
                                                    rynków zbytu.
                                                  • Gość: aerjsf ... IP: *.icpnet.pl 17.06.05, 17:41
                                                    w Podlaskiem i Lubelskiem raczej nie ma w Podkarpackiem też

taki Białystok lub Lublin miałyby szanse się wykazać pod rządami nowej ustawy
                                                    jak i inne miasta/metropolie/aglomeracje

A potencjalne duże rynki zbytu to przecież bliska Rosja i Ukraina
                                                    u nas bezpieczniej inwestować
                                                    do nich eksportować
                                                  • Gość: Rafis Re: ... IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 17.06.05, 17:49
                                                    Ta mityczna Rosja to rynek takiej samej wielkosci jak w Holandii :)
                                                  • Gość: ezaujr Re: ... IP: *.icpnet.pl 17.06.05, 18:03
                                                    częściowo się nie zgodzę;-)
                                                    sama bogata Moskwa to rynek wielkości Holandii
                                                    i moim zdaniem Rosja ma olbrzymie perspektywy

poza tym Białystok to bliskie rynki państw bałtyckich i Finlandii np.

• Gość: dd Re: ja wiedziałem że Zdrojewski za tym stoi IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 17.06.05, 17:42
                                                    Ale właśnie ta wasza nieudolność objawia się brakiem stref. Nie potrafiliście
                                                    ich sobie załatwić, niewiele lub nic nie robiliście w tym kierunku. Więc swoje
                                                    pretensje kieruj do swoich ziomków.
                                                  • Gość: rsgtjk ... IP: *.icpnet.pl 17.06.05, 17:57
                                                    no ale jak mieliśmy sobie w Wielkopolsce załatwić strefy skoro dotyczyć one
                                                    miały miejsc zagrożonych strukturalnym bezrobociem (kopalnie,huty)
                                                    taki był sens tworzenia stref
                                                    niezbyt elegancka byłaby to sytuacja gdyby wówczas (w poł lat 90-tych)
                                                    Wielkopolanie ubiegali się o strefy ramię w ramię z dawnym wałbrzyskim

i to nie pycha przemawiała przez wielkopolskich samorządowców by nie walczyć o
                                                    strefy ("bo u nas mleko i miód")
                                                    raczej zrozumienie i solidarność dla biedniejszych regionów ("niech inwestycje
                                                    pójdą tam gdzie jest biedniej")
                                                    tak przynajmniej ja to widzę

teraz sytuacja jest inna;wszędzie jest wielkie bezrobocie,powstało
                                                    kilkadziesiąt podstref,są takie kraje jak Słowacja,Węgry
                                                    ta ustawa jest szansą dla Wielkopolski na przyciągnięcie kilku inwestycji

wiesz;zaryzykowałbym tezę,że gdyby w Wielkopolska miała autonomię dawno
                                                    przegoniłaby Mazowsze
                                                  • Gość: dd Re: ... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 17.06.05, 18:12
                                                    Wy swoją szansę ostatnio przesypiacie. I to na własne życzenie. Bo możecie
                                                    sobie ulokować u siebie nowe podstrefy, tylko nie widać, żeby ktoś się u was o
                                                    nie starał. Dlaczego tak niewiele u was parków przemysłowych, stref
                                                    gospodarczych? Dlaczego wasi urzędnicy tak opieszale pracują nad miejscowymi
                                                    planami, dlaczego wielu waszych samorządowców odstrasza inwestorów?

To sobie wywalczcie tą autonomię. Trochę mniej będzie ludzi do utrzymania w tym
                                                    kraju.
                                                  • Gość: ! oooooooooooooo !!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 17.06.05, 18:20
                                                    Ale się temat rozkrecił :) Panowie,, dla naszego kolegi z Poznania SSE to
                                                    swoiste hobby i powód do odwiedzin anszego forum. Mimo podania kilku linków,
                                                    żródeł, kolega z Poznania nie raczył do tej pory odrobić zadania domowego :(
                                                    Nie pomagajcie mu :)

ps: Dziękuje za pozdowienia forumowiczu z uszkodzoną klawiaturą :) Róznież
                                                    pozdravim.
                                                  • Gość: dd Re: oooooooooooooo !!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 17.06.05, 18:53
                                                    lol
                        • Gość: talkinghead Re: ja wiedziałem że Zdrojewski za tym stoi IP: *.ibrokers.pl / *.ibrokers.pl 17.06.05, 23:07
                          "liberał" talkinhead jest liberalny pod warunkiem że to NAM dopłacają a nie IM

no way. jestem przeciw wszelkim strefom SSE (w calej UE) i przeciw wszelkim
                          formom wspierania przez rzady.

Wiec jak mnie cytujesz to sie dowiedz szczegolow na temat mojego zdania.
                          Pojawia sie ono czasem na innym forum .. ;)

Poznan mial rewelacyjny start po PRL. Jeyne miasto poza Wawa znane za granica
                          (dzieki dotowanym przez wszystkich MTP - trzeba bylo sie pokazac). Stad piekny
                          start - i wzor sukcesu. Gdyby Poznaniem od '89 rzadzil Dutkiewicz - mielibyscie
                          eldorado. A tak to jest ok - ale straconych szans jest masa.

pzdr
                          • Gość: Adolf W. Re: ja wiedziałem że Zdrojewski za tym stoi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.05, 15:07
                            >Gdyby Poznaniem od '89 rzadzil Dutkiewicz - mielibyscie
                            > eldorado. A tak to jest ok - ale straconych szans jest masa.
                            To nie jest prawda. Dutkiewicz jest takim dobrym prezydentem (poza wrodzonymi
                            zdolnościamii cechami), bo zdołał "od środka" poznać gospodarkę rynkową (czego
                            nie było u prawie nikogo przy władzy w 1989, może poza Leszkiem Balcerowiczem,
                            Mieczysławem Wilczkiem, Tadeuszem Syryjczykiem i emigrantami).
                            Zna i rozumie potrzeby "biznesu"; w połączeniu z misją "społeczną" daje to dobre
                            rezultaty.
                            • Gość: Rafis No i jest strefa w Wielkopolsce :) IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 18.06.05, 17:14
                              Pierwsza strefa ekonomiczna w Wielkopolsce

Radni Krotoszyna zgodzili się na objecie terenem Wałbrzyskiej Strefy
                              Ekonomicznej podstrefy Krotoszyn. Mam mieć ona 50 ha w pełni uzbrojonej
                              powierzchni. Głownym inwestorem będzie niemiecka firma MAHLE, która juz
                              zatrudnia w Krotoszynie ponad 1400 osób. W nowej podstrefie ma zainwestować 40
                              mln euro i zatrudnić 500 pracowników.
                              Teraz wystarczy czekać na zatwierdzenie planu przez radę ministrów.
                              A już zgłaszają się pierwsi potencjalni inwestorzy dysponujący potężnym
                              kapitałem.

Za Głosem Wlkp....

co na to kolega z icpnet? :)
                              • Gość: dd Ustawa IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.06.05, 20:43
                                www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_050618/ekonomia/ekonomia_a_3.html
                                www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_050618/ekonomia/ekonomia_a_6.html
                              • talkinghead Re: No i jest strefa w Wielkopolsce :) 20.06.05, 11:33
                                Gość portalu: Rafis napisał(a):

> Pierwsza strefa ekonomiczna w Wielkopolsce
                                >
                                > Radni Krotoszyna zgodzili się na objecie terenem Wałbrzyskiej Strefy
                                > Ekonomicznej podstrefy Krotoszyn. Mam mieć ona 50 ha w pełni uzbrojonej
                                > powierzchni. Głownym inwestorem będzie niemiecka firma MAHLE, która juz
                                > zatrudnia w Krotoszynie ponad 1400 osób. W nowej podstrefie ma zainwestować
                                40
                                > mln euro i zatrudnić 500 pracowników.
                                > Teraz wystarczy czekać na zatwierdzenie planu przez radę ministrów.
                                > A już zgłaszają się pierwsi potencjalni inwestorzy dysponujący potężnym
                                > kapitałem.
                                >
                                > Za Głosem Wlkp....
                                >
                                > co na to kolega z icpnet? :)

Oby tylko nie przeniesli produkcji ze starego zakladu do nowego.
                                Te wszystkie strefy (jesli nie jest to wejscie nowej firmy) to wlasnie zacheta
                                do takich ruchow.
                                • Gość: dd Magnes dla zagranicznych inwestorów IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.06.05, 17:01
                                  www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_050622/ekonomia/ekonomia_a_11.html
                                  • Gość: ! Re: Magnes dla zagranicznych inwestorów IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 23.06.05, 14:43
                                    Coś po tej informacji o utworzeniu podstrefy WSSE w Lesznie, nasz kolega z
                                    Poznania ucichł :)
                                    • Gość: terefere ...do talkinheada IP: *.icpnet.pl 23.06.05, 16:18
                                      to dlaczego Dutkiewicz nie rządził we Wrocku od 1989?;-)

jesteś niekonsekwentny

z jednej strony jesteś przeciwny wszelkim strefom z drugiej
                                      stawiasz za wzór prez. Dutkiewicza który sprowadza inwestorów korzystając ze
                                      wsparcia rządowego (Whirpool,Fagor,Wabco,HP)
                                      podobnie Kobierzyce (propozycje rządowe dla Hyundaia,Hankooka,i teraz LG)

gdy w latach dziewięćdziesiątych do Poznania zawitali inwestorzy nie korzystali
                                      z takich preferencji rządowych
                                      nie uważam by prez.Kaczmarek był gorszy od Dutkiewicza

nie uważam też że Grobelny jest do niczego;oszczędny (skąpy) jak prawdziwa pyra
                                      jego pomysł uniwersjady w Poznaniu jest nie gorszy od Expo Zdroja,może nawet
                                      bardziej realny

nie wiem o co Tobie chodzi z tym MTP ("dotowane przez wszystkich")
                                      od 1990 roku MTP inwestują ze swoich zysków (80 % zysku na inwestycje)
                                      wcześniej większość pawilonów budowana była przez państwa uczestniczące w
                                      targach
                                      tradycje MTP (i co za tym idzie promocji miasta jako targowego) sięgają dalej
                                      niż PRL-na terenach po dawnej wystawie wschodnioniemieckiej (1911), w 1921
                                      zorganizowano pierwszy Targ Poznański,kilka lat później słynną PeWuKę (1929),
                                      MTP są jednym z członków-założycieli UFI

Wykrzykniku
                                      nie w Lesznie tylko w Krotoszynie raczej
                                      wciąż nie wiem czy minister tworzy obligatoryjnie podstrefę dla inwestycji
                                      powyżej 50 mln (500 miejsc pracy) czy nie?
                                      i jak wyglądałaby sytuacja gdyby inwestor chciał zainwestować mniej i zatrudnic
                                      mniej pracowników niż wynoszą owe limity-czy dla jego inwestycji w takiej
                                      Wrześni powstałaby podstrefa czy nie?

innymi słowy;jeżeli w którymś z miasteczek wielkopolskich powstanie podstrefa
                                      dzięki przesunięciu terenu z innej podstrefy jak to miało miejsce w przypadku
                                      Świdnicy (początkowo powstała tam mniejsza powierzchniowo podstrefa nie
                                      skrojona pod konkretnego inwestora,później powiekszona dla Elektroluxa) to
                                      przyznam Tobie rację
                                      • Gość: ! Re: ...do talkinheada IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 23.06.05, 16:25
                                        Przecież już to nastąpiło! Powstała w WLKP podstrefa dolnośląskiej Wałbrzyskiej
                                        SSE! Twierdziłeś, że to nie możliwe do realizacji, żeby w WLKP utworzono
                                        podstrefę którejś ze stref działających w innym województwie, np na Dolnym
                                        Śląsku (choć dawałem ci przykład istnienia podstrefy Wałbrzyskiej SSE w
                                        opolskiej Nysie).

Zasada inwestycji za 40 mln euro lub tworzącej minimum 500 miejsc pracy dotyczy
                                        całej Polski i każdego miejsca w Polsce. W wypdaku, kidy jakiś inwestor jest
                                        zainteresowany jakims terenem, obojętnie gdzie i zdecyduje się na taką
                                        inwestycję, możliwe jest utworzenie w dowolnym miejscu w Polsce podstrefy SSE...

Podstrefy mogą też powstać, w wypadku, kiedy na danym terenie ma powstać
                                        kilka/naście inwestycji - i są inwestorzy gotowi od zaraz tam zainwestować
                                        (patrz przykład Środy Śląskiej).
                                        • Gość: terefere Re: ...do talkinheada IP: *.icpnet.pl 23.06.05, 16:50
                                          Takie tam ochłapy...;-)
                                          Przede wszystkim chodziło mi o to że na terenie Wlkp nie ma oddzielnej
                                          strefy,którą mozna byłoby rozparcelować dla zainteresowanych miast i miasteczek
                                          wielkopolskich
                                          nie pisalem że to niemożliwe,raczej że utrudnione i dyskusja dotyczyła jak
                                          pamiętam Kostrzyńsko-Słubickiej SSE
                                          ale to bez znaczenia
                                          ja nie mam problemu z przyznaniem komuś racji jeżeli mnie przekona;-)

chętnie bym się dowiedział natomiast jaka jest procedura w PAIIZ
                                          zgłasz się inwestor i co?
                                          wskazuje się takiemu kilka potencjalnych lokalizacji i...są to tereny
                                          najczęściej objęte JUŻ strefą/podstrefą a takich w Wlkp nie ma

co do PAIIZ-u zdania nie zmienię-faworyzuje Wroc i Dln Śląsk

A taki VW abstrahując już od problemów gruntowych
                                          jeżeli zdecyduje się jednak na inwestycję w Poznaniu,a będzie to inwestycja z
                                          pewnoscią powyżej 50 mln. euro,czy jego teren zostanie objęty podstrefą czy nie?
                                          • Gość: ! Re: ...do talkinheada IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 23.06.05, 17:02
                                            Już ci chyba napisaliśmy, że strefy powstawały kilkanaście lat temu i sam
                                            przyznałeś, że wtedy cięzko było konkurować waszym miastom i miasteczkom z np
                                            Wałbrzychem, Legnicą czy Kamienną Górą - bo tam było i czesciowo nadal jest
                                            strukturalne bezrobocie...

Od dlżuższego czasu, zgodnie z dyrektywami UE nie można tworzyć żadnych nowych
                                            stref (podstrefy już istniejących stref owszem).

Co do procedur w PAIiIZ to prosiłem Cię o zgłębienie całego tematu, wszystkich
                                            zasad, a dopiero póżniej o wypowiadanie się na ten temat na tym forum. Widzę,
                                            że nie potraktoałeś mojej prośby poważnie i dalej wypisujesz tu swoje idiotyzmy
                                            na temat PAIiIZ... Twoje zdanie odnośnie PAIiIZ nikogo z nas na tym forum nie
                                            interesuje.

Co do VW to w ich interesie leży znależć się w podstrefie i korzystać z ulg.
                                            Widocznie o to nie zabiegali, skoro nie zgłosili się w tej sprawie do PAIiIZ.
                                            Nie zgłosiło się też miasto Poznań.
                                            • Gość: rstkjzea Re: ...do talkinheada IP: *.icpnet.pl 23.06.05, 17:12
                                              To rozumiem

kilkanaście lat temu powstawały strefy w miejscach zagrożonych strukturalnym
                                              bezrobociem
                                              a teraz rozpełzły się po całym Dln.Śląsku nawet do miejsc gdzie takiego
                                              bezrobocia nie ma (Wrocław) "bo tak sobie życzą inwestorzy"

co do PAIIZu to ja ciebie prosiłem o wyjaśnienie ale to niemozliwe jak widzę

PAIIZ tak długo będzie faworyzował i wystawiał kandydaturę Kobierzyc
                                              pitoląc głupoty o najlepszym terenie w Polsce że w końcu może ktoś tam
                                              zainwestuje
                                              kilka inwestycji przejdzie obok nosa ale to nieistotne
                                              wazne by promować Wroc i Kobierzyce

Słowacy każdą wielką inwestycję ściągają do innego regionu swego kraju

ps.
                                              jesteś moderatorem tego forum?
                                              albo jakimś szefem czy przywódcą?
                                              liderem?

> na temat PAIiIZ... Twoje zdanie odnośnie PAIiIZ nikogo z nas na tym forum nie
                                              > interesuje
                                              • Gość: ! Re: ...do talkinheada IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 23.06.05, 17:26
                                                1. I dobrze, że się rozpełzły... Gdyby tak się działo w WLKP też byłbyś
                                                szczęśliwy...

2. Tłumaczyłem ci procedury odnośnie inwestycji zagranicznych w Polsce.
                                                Poszukaj sobie w archiwum tego forum. Nie lubię się kilka razy powtarzać...

3. To nie PAIiIZ uznał działkę w Biskupicach Pdg za najlepszą działkę pod duża
                                                inwestycję w Polsce... Akurat tą działkę na number 1 wytypowały największe
                                                agencje nieruchomości (światowe) działające w Polsce... Ale przecież Ty icp.net
                                                wiesz wszystko lepiej prawda?

4. Nie nie byłem, nie jestem i nie będe przywódcą, moderatorem czy szefem tego
                                                forum :) Szefem jestem, ale w innej firmie, nie związanej z forum i GWyb :)

• Gość: tdyltsxgrkj Re: ...do talkinheada IP: *.icpnet.pl 23.06.05, 17:31
                                                  > 2. Tłumaczyłem ci procedury odnośnie inwestycji zagranicznych w Polsce.
                                                  > Poszukaj sobie w archiwum tego forum. Nie lubię się kilka razy powtarzać...

nieprawda
                                                  nigdy nic nie tłumaczyłeś co do procedur PAIIZ-u
                                                  ale ci odpuszczę

ale tu:

> 3. To nie PAIiIZ uznał działkę w Biskupicach Pdg za najlepszą działkę pod
                                                  duża
                                                  > inwestycję w Polsce... Akurat tą działkę na number 1 wytypowały największe
                                                  > agencje nieruchomości (światowe) działające w Polsce... Ale przecież Ty
                                                  icp.net

linki,linki,linki

(byle tylko nie do PAIIZ-u bo dla nich to oczywiste że jest najlepsza;0
                                                  • Gość: ! Re: ...do talkinheada IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 23.06.05, 17:37
                                                    1. kupić ci kostkę masła (skleroza)?

2. do czego linki? Ty myślisz, że wszystkie opracowania trafiają do internetu?
                                                    Na jakim ty świecie żyjesz?
                                                  • Gość: xftrylfyul Re: ...do talkinheada IP: *.icpnet.pl 23.06.05, 17:41
                                                    Gość portalu: ! napisał(a):

> 1. kupić ci kostkę masła (skleroza)?

dzięki
                                                    wystarczy że rzucisz linkiem

> 2. do czego linki? Ty myślisz, że wszystkie opracowania trafiają do
                                                    internetu?
                                                    > Na jakim ty świecie żyjesz?

może nie wszystkie opracowania ale komentarze,opinie do tych opracowań w
                                                    końcu "największych agencji na świecie"

ale pewnie linków się nie doczekam
                                                    zatem pójdę lepić babki do piaskownicy
                                                    ;)
                                                  • Gość: ! Re: ...do talkinheada IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 23.06.05, 17:48
                                                    > zatem pójdę lepić babki do piaskownicy

Idż, idż i za szybko nie wracaj.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka