Dodaj do ulubionych

Niespotykane imiona

21.07.05, 12:35
Znacie jakieś imiona,które teraz są rzadko nadawane,ale są ładne?Czy
nazwalibyście swoją córkę Marietta albo Kordula?Czy dalibyście synowi na imię
Sambor tudzież Wilhelm?
Obserwuj wątek
    • poliksena Re: Niespotykane imiona 24.07.05, 10:49
      Hej na forum o imionach spotkasz osoby, które lubią różne imiona, i te
      pospolite i rzadkie:
      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=12924&s=16
      Mnie na przykład Sambor się podoba bardzo i z brzmienia i z pochodzenia, ale
      inne podane przez Ciebie imiona nie podobają mi się wcale.
      • Gość: jumbus@poczta.onet Re: Niespotykane imiona IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.09.05, 22:59
        Ilian
    • Gość: b. Re: Niespotykane imiona IP: 15.203.169.* 27.07.05, 15:53
      Wtrące tutaj swoje trzy grosze, Bardz mi się podobają stare polskie imiona,
      które na szczęście są znowu modne i wracają - np. Franek (Franciszek), Stasiu
      czy Antoni. Za to ludzi, którzy dają swoim dzieciom takie "oryginalne" imiona
      jak Kewin, Brajan czy inny Dżordż uważam za bardzo prostych, leczących jakieś
      swoje kompleksy. Nie mówiąc już o tym, że robią swoim dzieciom krzywdę.

pozdrawiam
      • jaszczurka14 Re: Niespotykane imiona 01.08.05, 17:06
        Lubię ze starych imion tylko Hanna. A te nowoczesne są ładne, o ile nie są zbyt
        nowoczesne. Julia czy Angelika przejdzie, ale Leticia? Albo Nicoletta? Kordian?
        Dorian?
        • Gość: Ktoś Re: Niespotykane imiona IP: *.do.pl / *.generacja.pl 19.08.05, 22:22
          Ano Julia to naprawdę nowoczesne imię :-)
    • teatralna_daguchna Re: Niespotykane imiona 02.08.05, 14:54
      Powiem wam szczerze,że na pewno nie wstydziłabym się nazwać córki Julita,ani
      synowi dać na imię Miłogost.
      • Gość: boguslaw Re: Niespotykane imiona IP: *.nipissingu.ca 05.08.05, 20:01
        Ladny wiersz, czyj to?
        Wkrotce po wojnie rodzice chetnie nadawali imiona patriotyczne, Zofia, Tadeusz,
        itd. Teraz, w czasach zalewu kultury amerykanskiej nie mialbym nic przeciwko
        nadawaniu imion slowianskich. Przeciez slowianszczyzna jest starsza od kultury
        kontynentu amerykanskiego. (Slawomir, Dobromir, Sobieslaw... napewo lepsze od
        Dzordza, Dzona czy Dzokeja...))
        • teatralna_daguchna Re: Niespotykane imiona 09.08.05, 13:54
          Jednym słowem-cudze chwalicie,swego nie znacie.
          P.S.Bogusławie,dziękuję.Ten wiersz to fragment piosenki z serialu Jana Jakuba
          Kolskiego pt."Małopole czyli świat".
          • Gość: Ktoś Re: Niespotykane imiona IP: *.do.pl / *.generacja.pl 19.08.05, 22:32
            Może, Rzepicha to nie jest dobre imię, ale tak jak Twojemu przedmówcy podobają mi się słowiańskie imiona: Ivo, Duszan, Stanisław, Wojciech itd. i nie tylko słowiwańskie - Witold, Grażyna. Niemniej niekiedy można zrobić dziecku krzywdę o ile imię będzie za oryginalne np. Ziemowid, Mieszko. Ale przed własną twórczością nie mam nic przeciw - Pociech, Radust, Mirust, Mirum, Mirdar, Wojdar, Twójdar, Bożydar, Naszdar, Naszum, Piwolub. Chodzi o to by imie było oryginalne (Dżordż nie jest oryginalny) albo tradycyjne. Wszelkie pomiędzy są takie nijakie. I należy pamiętać o jednym imię determinuje cechy nazwanego. Stąd my jako główne świeto obchodzimy imieniny, a nie urodziny.
            • Gość: bo Re: Niespotykane imiona IP: *.nipissingu.ca 20.08.05, 00:16
              Niestety, znakomita wiekszosc imion nie jest orygnalna, i nieszkodzi. Mody
              mijaja, a imie pozostaje. Byl czas na Gadochy,Dejny kto pamieta? No, ale czasy
              wielkosci naszej jedenastki minely i nikt nie wie, co te nazwiska znaczyly.
              Zachod nie obchodzi imion, bo w wielu krajach mozna nadac prawie dowolne imie,
              troche tak jak wsrod Indian (Raczy Bawol itp). Niektore z imion brzmia wrecz
              jak nazwiska (np. Scott). Stad tez nie istnieja, bo nie moge, kalendarze z
              imionami. I jak tu obchodzic imieniny? U nas co innego, wiekszosc imion
              kalendarzowych jest sa imionami swietych, o ustalonej dacie. Dlatego wlasnie
              zachod obchodzi (niedelikatnie) urodziny. Wszystcy wiec sledza proces twojego
              starzenia sie. O wplywie imion na cechy characteru chetnie bym kiedys
              posluchal. Zgadzam sie, ze trudno nadac imie Adolf, choc zdarzalo sie sie (np
              od Dymszy,Dygasinskiego, itd). Czasami nadaja imiona niby chinsko-brzmiace, o
              duzym wdzieku: z^oz^o, lub dz^o-dz^ , lub poprostu dz^o (brzmi podobnie do Joe)
              Cze- bo
              • Gość: Jaacek Re: Niespotykane imiona IP: *.skb.pl / 62.233.177.* 20.08.05, 01:59
                Ja znałem kiedyś dziewczyne o imieniu Wisełka,a moja eks miała na drugie imię
                Esterka(nie Ester)...no ale żeby imię determinowało nasze cechy jak ktoś
                wcześniej napisał...to :) już chyba za bardzo w magię wchodzimy.Jak zwał tak
                zwał.
    • Gość: bo Re: Niespotykane imiona IP: *.nipissingu.ca 20.08.05, 13:22
      Moze Sambor bylby mozliwy, ale z wahaniem, bo jest takie miasto. Poza tym
      zadnego z innych imion bym nie dal. Moje maja Andrzej i Joanna. Moze bym
      zastanowil sie nad Ratyslawem (zdr. Ratek), ale tez po trochu z powodow
      rodzinnych (byl to moj wojek, bialy ulan, z bardzo romantyczna i tragiczna
      przeszloscia). Osobiscie lubie Tomki, Marki, Jany, Zbyszki, Dobromiry, Marty,
      Maje, Moniki, ...
      bo
      • teatralna_daguchna Re: Niespotykane imiona 23.08.05, 14:03
        Sambor to w gruncie rzeczy bardzo fajne imię.
        P.S.Sądzę,że do naszej dyskusji powinien włączyć się gość portalu
        Stary,ponieważ jako posiadacz niespotykanego imienia mogłby stanowić ciekawy
        głos w tym temacie :)
        • Gość: b. Re: Niespotykane imiona IP: 15.203.169.* 20.09.05, 14:19
          Z tego co wiem, to Sambor to nazwa piwa z Broka. Całkiem dobre ;-)
    • Gość: mlodziutka_zonka Re: Niespotykane imiona IP: *.85.udn.pl 31.08.05, 10:52
      szczerze to nie mam słabości do stracyh imion, ale mój synek ma na imię Wiktor
      a to imię rzadkie i stare..:)mojemu męzowi zas podoba sie imię Nadina a mnie
      nie szczegolnie!
      • teatralna_daguchna Re: Niespotykane imiona 07.09.05, 15:37
        Ja ostatnio mam słabość do imienia Ida :)
    • Gość: ja Re: Niespotykane imiona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.05, 17:33
      jak będe miała syna to nazwę go Kornel , to imię jest przepiekne :D , a jak
      córke to Marika ,Jagoda,
      • Gość: ja Re: Niespotykane imiona IP: *.nipissingu.ca 19.09.05, 00:45
        Kochani, miejcie litosc nad swoimi dziecmi. Mam w rodzinie kilka przypadkow,
        gdzie ludzie uzywaja innych imion niz nadanych na chrzcie, bo tamte byly jakos
        dziwne (np Erwin uzywal imienia Adam). Przeciez imie naprawde nie pomaga w
        zyciu. Moze natomiast spowodowac zazenowanie i worzeczenie sie imienia. To
        troche tak jak tatuowanie-trwaly znak, ktory po jakims czasie moze sie
        znudzic... a potem to juz trudno go usunac. Nie tatuujcie swoich ukochanych!
        ja
        • gaudencja Re: Niespotykane imiona 19.09.05, 20:22
          Nigdy nie wiesz, ktore imię się dziecku spodoba, a które zostanie odrzucone. Z
          popularnymi włącznie.
          • Gość: ja Re: Niespotykane imiona IP: *.nipissingu.ca 20.09.05, 05:40
            Moze i nigdy, ale Efemeryda ma wieksze szanse na rozpacz odrzucenie niz np
            Joanna.
            ja
            • Gość: jeżyna Re: Niespotykane imiona IP: *.chello.pl 20.09.05, 21:05
              a czy ty w ogóle wiesz, co oznacza efemeryda??!
              • Gość: ja Re: Niespotykane imiona IP: *.nipissingu.ca 20.09.05, 22:25
                Oczywiscie, to imie mojej kolezanki. Ladne.
                ja
                • Gość: jeżyna Re: Niespotykane imiona IP: *.chello.pl 21.09.05, 13:17
                  aha, i ona mieszka z tobą w Kanadzie? A nie znika zbyt często?
                  • Gość: ja Re: Niespotykane imiona IP: *.nipissingu.ca 21.09.05, 19:02
                    ...jak sie juz tak upierasz, Jezynko, - tak, chodzi na Jezyny i tam znika.
                    ja
                    • Gość: bo Re: Niespotykane imiona IP: *.nipissingu.ca 21.09.05, 20:13
                      ...i wraca troche podrapana, ale szczesliwa...
    • annluis Re: Niespotykane imiona 07.09.05, 19:44
      :) Bede miala coreczke i mam imie.LILIANA.NIektórym sie nie podoba ale ja już
      sie przyzwyczaiłam i tak mowię do brzucha.Podoba mi się też Eleonora lub
      Bożydar.A tu daje link do stronki z naprawde ciekawymi imionami.
      www.skarbczyk.com/index.php?mid=l&l=g
      • teatralna_daguchna Re: Niespotykane imiona 17.09.05, 15:18
        Liliana to naprawdę ładne imię.Marika też.
        • gaudencja Re: Niespotykane imiona 18.09.05, 13:49
          Daguchno, trafiłam przypadkiem do Twojego wątku i zapraszam na nasze forum (do
          którego już link podawała poliksena). Myślę, że naprawdę będziesz miała co
          poczytać :)
          • teatralna_daguchna Re: Niespotykane imiona 24.09.05, 13:55
            gaudencja napisała:

> Daguchno, trafiłam przypadkiem do Twojego wątku i zapraszam na nasze forum
            (do
            > którego już link podawała poliksena). Myślę, że naprawdę będziesz miała co
            > poczytać :)

Dziękuję za namiary,już tam wpadłam :)
            • gaudencja Re: Niespotykane imiona 25.09.05, 11:07
              Bardzo się cieszę i liczę, że znajdziesz się w gronie stałych, aktywnych
              forumowiczek :)
              • teatralna_daguchna Re: Niespotykane imiona 01.10.05, 13:35
                Z pewnością :)
                • teatralna_daguchna Re: Niespotykane imiona 08.10.05, 15:32
                  A czy podoba wam się imię Miłogost?Mnie bardzo :)
                  • Gość: aureus augur ;p Re: Niespotykane imiona IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.10.05, 00:18
                    przyczynek do dyskusji - na Indonezji istnieje (istniała?) taka tradycja że po
                    każdym ważnym wydarzeniu (ślub, przeżycie katastrofy, etc.) człowiek przyjmuje
                    nowe imię jako wyraz rozpoczęcia nowego etapu życia
                    osobiście podobają mi się imiona greckie (Filip -miłujący konie, Zofia-mądrość)
                  • Gość: ja Re: Niespotykane imiona IP: *.nipissingu.ca 11.10.05, 03:42
                    Super!
                    • teatralna_daguchna Re: Niespotykane imiona 15.10.05, 13:56
                      A co powiecie na imię Izabela (z hebrajskiego "boska przysięga")?
                      • Gość: tttt Re: Niespotykane imiona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.10.05, 23:38
                        polecam: Tolisława - podać coś jeszcze?
                        • teatralna_daguchna Re: Niespotykane imiona 22.10.05, 12:56
                          Ciekawe imię.Skąd je wytrzasnąłeś? :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka