Dodaj do ulubionych

Nowa linia do Smolca

26.07.05, 21:23
Jakoś niezauważony przeszedł fakt, iż w początkach lipca powstała nowa linia
do Smolca (sam dowiedziałem się o tym dopiero dziś wybrawszy się w rzeczony
rejon na wycieczkę). Linię obsługuje busiarska firma Tarnowscy (znana m.in. z
kursów Wrocław - Lubin). O ile można wywnioskować z rozkładu jazdy trasa jest
okólna z Sieradzkiej przez Osiedle Leśne do Smolca (tak jak 507?) i dalej
przez Pietrzykowice, Jaszkotle, Cesarzowice, Zabrodzie, obok Auchana na
Sieradzką. W każdą stronę 7/8 kursów dziennie, ale jako że każdym z nich
dojedzie się do Wrocławia daje to 15 połączeń z miastem dziennie i to całkiem
nieźle ułożonych (coś jedzie mniej więcej co godzinę). Tarnowscy spodziewają
się chyba dużej frekwencji (wywiesili rozkład ważny do... 2009 roku), ale mogą
się przeliczyć, gdyż osiedlający się tam ludzie w zdecydowanej większości
posiadają auta, a w zaobserwanym przeze mnie busie nie było widać żadnych
pasażerów :D Tym niemniej Osiedle Leśne ma obecnie już 25 połączeń
autobusowych dziennie, zaś Smolec w ogólności po doliczeniu PKS ma ich 35. Na
pocieszenie dodam, że mieszkańcy "starego" Smolca nadal zdecydowanie preferują
kolej (zaobserwałem około 15 pasażerów wysiadających z pociągu i tylko
jednego, który w zbliżonej godzinie jechał na wieś linią 507).
Obserwuj wątek
    • bystrzak2000 Re: Nowa linia do Smolca 26.07.05, 22:18
      leo19 napisał:

> Na
      > pocieszenie dodam, że mieszkańcy "starego" Smolca nadal zdecydowanie preferują
      > kolej (zaobserwałem około 15 pasażerów wysiadających z pociągu i tylko
      > jednego, który w zbliżonej godzinie jechał na wieś linią 507).

No w końcu pociąg z Wrocławia do Smolca jedzie dużo krócej od 507, czy innego
      PKS-u...
    • svarte_sjel Re: Nowa linia do Smolca 26.07.05, 22:52
      leo19 napisał:
      > się chyba dużej frekwencji (wywiesili rozkład ważny do... 2009 roku), ale mogą
      > się przeliczyć, gdyż osiedlający się tam ludzie w zdecydowanej większości

Zważywszy na bliskostuprocentowe napełnienie maleńkich H6 obsługujących 507
      powietrzem nie wróżę zbyt wielkich napełnień tej nowej linii...
    • leo19 Re: Nowa linia do Smolca 29.05.06, 13:30
      I oto DLA doczekało się poważnej konkurencji. Nowa-stara linia 557 od dziś wozi
      pasażerów z Pietrzykowic przez Smolec i Nowy Dwór (przystanek na Nowodworskiej,
      chyba nie dostali zgody na stawanie przy krzyżówce, bo inaczej nie potrafię
      wytłumaczyć tej lokalizacji) do pl. Jana Pawła II. Bus kursuje przez cały dzień
      we wszystkie dni tygodnia - w dni robocze wykonuje 14 kursów, w sobotę 9, a w
      niedziele 8. Warto zauważyć, że jest to bardzo atrakcyjne połączenie także dla
      mieszkańców Muchoboru, którzy za cenę biletu ZDiK mogą dojechać ekspresowo do
      centrum, w nieco atrakcyjniejsze miejsce niż dw. Świebodzki. Tu rozkład jazdy i
      cennik www.urbus.pl/index.php?zaw=10&mess_id=38
      • garym Re: Nowa linia do Smolca 29.05.06, 21:51
        akurat Dw. SW. i plac JPII to prawie takie samo centrum. Odleglosc do rynku
        jest podobna. Na pewno zaleta jest szybsza jazda autobusu (mala ilosc
        przystankow) a wada mala czestotliwosc
        • svarte_sjel Re: Nowa linia do Smolca 30.05.06, 13:45
          garym napisał:
          > jest podobna. Na pewno zaleta jest szybsza jazda autobusu (mala ilosc
          > przystankow) a wada mala czestotliwosc

Mała liczba przystanków niewiele pomoże jeśli 557 utknie na przejeździe :^)
          • leo19 Re: Nowa linia do Smolca 03.06.06, 21:35
            svarte_sjel napisał:

> Mała liczba przystanków niewiele pomoże jeśli 557 utknie na przejeździe :^)

Przejazdy Urbusowi niestraszne :) Dziś widziałem 557 skręcające z estakady w
            Strzegomską, a w środku aż dwóch pasażerów. W ten oto sposób mamy pierwszą w
            historii Nowego Dworu linię do centrum niezależną od ruchu kolejowego w okolicy.
            • svarte_sjel Re: Nowa linia do Smolca 04.06.06, 09:05
              leo19 napisał:
              > Przejazdy Urbusowi niestraszne :) Dziś widziałem 557 skręcające z estakady w

Oh, więc jednak zdarza się im jechać estakadą.

> Strzegomską, a w środku aż dwóch pasażerów. W ten oto sposób mamy pierwszą w
              > historii Nowego Dworu linię do centrum niezależną od ruchu kolejowego w okolicy

No ja tam nie wiem, ja 557 widziałem na Robotniczej.
              A obawiam się, że na Nowym Dworze z jednej i pl. Strzegomskim z drugiej strony
              może być ciężko ustalić czy akurat przejazd będzie zamknięty, czy nie.
        • leo19 Re: Nowa linia do Smolca 30.05.06, 19:37
          garym napisał:

> akurat Dw. SW. i plac JPII to prawie takie samo centrum. Odleglosc do rynku
          > jest podobna. Na pewno zaleta jest szybsza jazda autobusu (mala ilosc
          > przystankow) a wada mala czestotliwosc

Do rynku może i odległość podobna (choć ze Świebodzkiego chyba jednak nieco
          dalej), ale pl. JPII to także ważny węzeł przesiadkowy. Tymczasem przez pl.
          Orląt Lwowskich przejeżdżają linie mało atrakcyjne dla pasażera przyjeżdżającego
          z południowego-zachodu Wrocławia (nie licząc autobusów na Dworcową/Grunwald, ale
          do nich można się przesiąść już na Nowym Dworze).
    • garym Re: Nowa linia do Smolca 29.05.06, 21:55
      leo19 napisał:

> Tarnowscy spodziewają
      > się chyba dużej frekwencji (wywiesili rozkład ważny do... 2009 roku),

optymisci naprawde niezli, zwlaszcza ze Zwirki i Wigury do tego czasu zostanie
      przecieta AOW bez zadnego przejazdu. A jesli nawet nie to autobusy rozleca sie
      na tej drodze.
      • Gość: smolczanin Re: Nowa linia do Smolca IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 31.05.06, 09:50
        miało być lepiej, a jest jak zwykle...
        29.05 jechałem 9w zasadzie chciałem jechać) z pl. JPII o 16:00 - bus pojawił się
        dopiero podobno o 17:00 - nie zdzierżyłem i kmbinowaną komunikacją jakoś dotarłem...
        dziś rano chciałem jechac do Smolca - tym razem przezornie z Nowego Dworu o
        godzinie 07:46:)
        Ale Urbus przewidział mój ruch... i busik nie pojawił sie na przystanku do
        godziny 08:20...
        Jeśli tak będzie dalej - to życzę powodzenia tej firmie, a "twórcy" rozkładu
        jazdy poczucia humoru w jego dalszej radosnej pracy...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka