Dodaj do ulubionych

WRO2015 - Stare Miasto

19.08.02, 18:39
W ostatnim roku wiele debatowano na temat zagospodarowania Miatsa Wroclawia:
konkurs na Plac Wolnosci, nowy Urzad Miejski, nowa Biblioteka Uniwersytecka.
W nastepnych latach bedzie takze wiele powodow do dyskusji: Plac 1 Maja, Plac
Spoleczny, Plac Dominikanski - te wszystkie tereny czekaja na
zagospodarowanie.
Niestety nie bylo do tej pory ogolnej debaty na temat obszaru calego Starego
Miasta - a w szegolnosci, najwiekszego w nim problemu - Trasy WZ.

Wizje sa podstawa do dalszych przedsiewziec na skale miasta. Sa one
szczegolnie wazne w czasie, gdy miasto ubiega sie o imprezy typu EXPO.

Chcac wziac udzial w tej dyskusji, opracowalem strone
internetowa "WROCLAW2015 - Stare Miasto, kompleks urbanistyczny ul.
Kazimierza Wielkiego". [ www.softbimage.com/wro2015 ]

Jezeli nawet Trasa WZ wydaje sie w dzisiejszych czasach nie do zastapienia,
to juz w najblizszej przyszlosci bedzie ona blokowala scalenie Starego
Miasta; tym samym bedzie przeszkoda w odzyskaniu wielkomiejskiego charakteru
Wroclawia.

Strona tworzy dobra platforme do dyskusji, ktora w nastepnych latach bedzie
nie do unikniecia.

WROCLAW2015 - Stare Miasto www.softbimage.com/wro2015
Obserwuj wątek
    • je_leszcz Re: WRO2015 - Stare Miasto 19.08.02, 21:54
      niezla robota chlopie, kim ty jestes?
      • hen Re: WRO2015 - Stare Miasto 20.08.02, 13:30
        Naprawdę robi wrażenie. I muszę przyznać, ze w naszych spojrzeniach niemal
        niczym się nie różnimy. hoćby w szczegółach - otwarcie ul. Leszczyńskiego na
        Świdnicką. Mam nadzieję jednak, że te szklane powierzchnie - to tylko modele.
        Wolałbym żeby we Wrocławiu było więcej Wrocławia niż Warszawy.
        Mam jednak wrażenie, że strona nie powinna się nazywać "Wrocław 2015"
        ale "2115". Dopóki będziemy wydawać pieniądze tak jak wydajemy nigdy ich nie
        uzbierzemy, żeby to wszystko sfinansować.
        Mam nadzieję, że ktoś poważnie potraktuje Twoje Wro2015 pomysły.
        • wro2015 Re: WRO2015 - Stare Miasto 20.08.02, 14:10
          > Mam nadzieję jednak, że te szklane powierzchnie - to tylko modele.
          > Wolałbym żeby we Wrocławiu było więcej Wrocławia niż Warszawy.

No te szklane budynki po prostu przedstawiaja linie zabudowy. To jest projekt
          urbanistyczny, a nie architektoniczny. Szklane budynki sa proste - i pokazuja
          ze w centrum miasta sie liczy bardziej dobra prosta architektura taka jaka
          proponowali modernisci w czasach miedzywojennych, a nie jakis kolorowy
          postmodernizm ala solpol.

> Mam jednak wrażenie, że strona nie powinna się nazywać "Wrocław 2015"
          > ale "2115". Dopóki będziemy wydawać pieniądze tak jak wydajemy nigdy ich nie
          > uzbierzemy, żeby to wszystko sfinansować.

To nie jest sprawa pieniedzy, lecz bardziej sprawa polityczna. Malo kto moze
          sobie wyobrazic Wroclaw bez trasy WZ - i to jest podstatwa problemu. Srodki na
          budowe planowanych ulic na pewno sie znajda - na pewno, bo pieniadze ktore
          wroclaw zyska na uwolnionych dzialkach bylyby ogromne.

> Mam nadzieję, że ktoś poważnie potraktuje Twoje Wro2015 pomysły.

Pozdrowienia
          • Gość: Bartek Re: WRO2015 - Stare Miasto IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 21.08.02, 14:56
            wro2015 napisał:
            > To nie jest sprawa pieniedzy, lecz bardziej sprawa polityczna. Malo kto moze
            > sobie wyobrazic Wroclaw bez trasy WZ - i to jest podstatwa problemu. Srodki
            na
            > budowe planowanych ulic na pewno sie znajda - na pewno, bo pieniadze ktore
            > wroclaw zyska na uwolnionych dzialkach bylyby ogromne.

Pomysł ładny, sam chętnie widziałbym śliczne stare miasto zamiast szerokich i
            ruchliwych ulic. Ale jest nieprzemyślany, nierealny. Poza kwestiami
            estetycznymi nie ma żadnych zalet.

Co bowiem miałoby znaleźć się w tej nowej zabudowie, którą przewidujesz? Na
            Twoich wizualizacjach widac kilkadziesiąt(!) nowych budynków. Takie rzeczy
            koszmarnie dużo kosztują, a jeśli nie chcesz wpuszczać do takiego rozszerzonego
            starego miasta ruchu samochodowego, to co w owej zabudowie ma się znaleźć?

Chcesz zabronić w tym nowym, mocno rozszerzonym, centrum ruchu samochodowego, z
            wyłączeniem komunikacji miejskiej i dostawczej.
            Cały biznes będzie musiał wynieść się z centrum, bo przecież nie powiem
            kontrahentowi, że co prawda musi zaparkować kilometr od mojego biura, ale za to
            ma potem okazję na piętnastominutowy spacer ślicznymi alejkami...

Handel? Nikt nie będzie lodówki lub telewizora niósł kilometr do samochodu ani
            wiózł tego tramwajem...

Zostaje rozrywka? Ja wiem, że pod tym względem Wrocław mocno kuleje, ale 100
            nowych knajp to nie jest rozwiązanie. Jakie widzisz przedsięwzięcia na tyle
            dochodowe, żeby w 10-15 lat zwróciły inwestycje w zbudowanie budynku, który
            kosztuje kilkanaście/kilkadziesiąt milionów pln? Jest rynek na góra jeszcze
            jeden multipleks, może jedno duże centrum sportowe. (ale i do kina i na trening
            dobrze jest móc dojechać samochodem). Co jeszcze?

Jeśli wygonisz biznes i handel, to kto będzie inwestował w zwolnione tereny?

Pomysł ciekawy i na pierwszy rzut oka wygląda przyjemnie, ale wg mnie jest
            równie absurdalny jak plany "podziemnego tramwaju" między pl. Społecznym a pl.
            1 Maja...

Pozdrawiam
            Bartek
            • Gość: wro2015 Re: WRO2015 - Stare Miasto IP: *.dip.t-dialin.net 22.08.02, 02:00
              > Pomysł ładny, sam chętnie widziałbym śliczne stare miasto zamiast szerokich i
              > ruchliwych ulic. Ale jest nieprzemyślany, nierealny. Poza kwestiami
              > estetycznymi nie ma żadnych zalet.

Ma podstawowa zalete, ze nie bedzie korkow na ulicach dojazdowych do trasy WZ!

> Co bowiem miałoby znaleźć się w tej nowej zabudowie, którą przewidujesz? Na
              > Twoich wizualizacjach widac kilkadziesiąt(!) nowych budynków. Takie rzeczy
              > koszmarnie dużo kosztują, a jeśli nie chcesz wpuszczać do takiego
              rozszerzonego

rozszerzonego - chyba mowisz o rozdartym miescie

> starego miasta ruchu samochodowego, to co w owej zabudowie ma się znaleźć?

Oczywiscie ze nowa zabudowa duzo kosztuje - no i co? czy ja mowie, ze ma to
              miasto budowac? Kazdy prywatny inwestor robi sobie rachunek korzyscia i strat -
              Jestem pewny, ze dzialka w centrum miasta jest warta inwestycji pod apartamenta
              lub biura. I nikt nie moze mi opwiadac, ze tam nie bedzie kto chical budowac.

> Chcesz zabronić w tym nowym, mocno rozszerzonym, centrum ruchu samochodowego,
              z wyłączeniem komunikacji miejskiej i dostawczej.
              > Cały biznes będzie musiał wynieść się z centrum, bo przecież nie powiem
              > kontrahentowi, że co prawda musi zaparkować kilometr od mojego biura, ale za
              to ma potem okazję na piętnastominutowy spacer ślicznymi alejkami...
              > Handel? Nikt nie będzie lodówki lub telewizora niósł kilometr do samochodu
              ani
              > wiózł tego tramwajem...

Chyba nie odrozniasz biznesu od hipermarketu. A tak wogle nikt nie mowi, ze nie
              mozna zaparkowac samochodem w centrum. Jak sie popatrzysz dokladnie, to
              zobaczysz, ze sa wszedzie mozliwosci zaparkowania lub dojazdu. Chyba bym byl
              dosyc glupi, gdybym proponowal z takim planem wywalenie sprzedawcow z centrum
              miasta.

> Zostaje rozrywka? Ja wiem, że pod tym względem Wrocław mocno kuleje, ale 100
              > nowych knajp to nie jest rozwiązanie. Jakie widzisz przedsięwzięcia na tyle
              > dochodowe, żeby w 10-15 lat zwróciły inwestycje w zbudowanie budynku, który
              > kosztuje kilkanaście/kilkadziesiąt milionów pln? Jest rynek na góra jeszcze
              > jeden multipleks, może jedno duże centrum sportowe. (ale i do kina i na
              trening

Wiec jak oceniasz skale maista wroclawia na wjoche, ktora juz nie ma miejsca na
              nowe inwestycje biurowe, mieszkalne lub handlowe W SAMYM CENTRUM - to moim
              zdaniem sie bardzo mylisz. Widze rynek ktory jest po prostu przepelniony i
              przeladowany!

> dobrze jest móc dojechać samochodem). Co jeszcze?

Pomysl i ogladnij. Jestes w stanie dojechac samochodem do centrum dzieki Trasy
              WZ? Ja nie - ja jestem talko w stanie przejechac prezez centrum. Jak sprobuje
              sie do tej ulicy podlaczyc, to nie jestem w stanie z powodu zbyt duzego,
              szybkiego ruchu. Wiec jak juz cos takiego mowisz, to niestety argument
              przemawia za mna, bo projekt WRO2015 wogle umozliwia dojazd DO centrum, a nie
              PRZEZ.

> Jeśli wygonisz biznes i handel, to kto będzie inwestował w zwolnione tereny?

Niestety nie rozumiem twojej argumentacji. Przez to, ze zamkne ulice, wzdluz
              ktorej nikt nie chodzi bo jest glosna, i smierdzi, to zniszcze biznes i handel?
              cos chyba jest nie tak. pokaz mi jedno stoisko lub jedno prawdziwe biuro wzdluz
              Trasy WZ (oprpcz wlasnie nowo wybudowanych budynkow!). Jezeli wogle cos, to
              projekt uwalnia tereny DLA biznesu i handlu, a nie uwalnia tereny, zeby handel
              zniszczyc.

> Pomysł ciekawy i na pierwszy rzut oka wygląda przyjemnie, ale wg mnie jest
              > równie absurdalny jak plany "podziemnego tramwaju" między pl. Społecznym a
              pl.
              > 1 Maja...

Absurdalne jest kumulowanie ruchu w samo centrum, a nie powiekszania centrum
              ktore sie dusi z powodu trasy WZ.

> Pozdrawiam
              > Bartek

Pozdrawia Bartek
              • Gość: Bartek Re: WRO2015 - Stare Miasto IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 22.08.02, 11:12
                Gość portalu: wro2015 napisał(a):
                >
                > Chyba nie odrozniasz biznesu od hipermarketu.

Raczej Ty. O biznesie było kilka linijek wyżej, o handlu tuż poniżej.

> A tak wogle nikt nie mowi, ze nie
                > mozna zaparkowac samochodem w centrum. Jak sie popatrzysz dokladnie, to
                > zobaczysz, ze sa wszedzie mozliwosci zaparkowania lub dojazdu. Chyba bym byl
                > dosyc glupi, gdybym proponowal z takim planem wywalenie sprzedawcow z centrum
                > miasta.

Popatrzyłem dokładnie:

www.softbimage.com/wro2015 => projekt 2015 => opis: "Podstawa tego
                projektu jest rozwiazanie problemu tranzytu przez centrum. Idea polega na
                rozladowaniu i rozlozeniu glównych tras komunikacyjnych na wiele ulic
                oddalonych od centrum, i na wpuszczaniu do Starego Miasta tylko ruchu
                dostawczego lub publicznej komunikacji zbiorowej".

> Niestety nie rozumiem twojej argumentacji. Przez to, ze zamkne ulice, wzdluz
                > ktorej nikt nie chodzi bo jest glosna, i smierdzi, to zniszcze biznes i
                handel?

Biznes akurat nie opiera sie na spacerkach i to, że wzdłuż ulicy nikt nie
                chodzi, mu nie przeszkadza. Przeszkodzi mu natomiast to, że nie będzie można
                dojechać do wielu miejsc w centrum. Jeśli kontrahent nie może do mnie dojechac,
                to zwijam się i przenoszę tam, gdzie takiego problemu komunikacyjnego nie ma.
                A Ty chcesz zamknąć dla ruchu samochodowego ulice starego miasta - poszerzonego
                aż do fosy.

Idea odciążenia komunikacyjnego centrum jest jak najbardziej słuszna. Nie mogę
                doczekać się domkniętej obwodnicy śródmiejskiej. Odciąży ona na pewno znacznie
                ruch w centrum, ale nie sprawi, że będzie można zamknąć ulice starego miasta.

Ja bardzo chętnie widziałbym ładne, większe centrum, ale Twój pomysł jest wg
                mnie nierealny.

Pozdrawiam
                Bartek
                • Gość: wro2015 Re: WRO2015 - Stare Miasto IP: *.dip.t-dialin.net 22.08.02, 12:14
                  Najpierw poprawka - na stronie naserjo istnieje blad. Nie chodzi o calkowite
                  wywalenie ruchu z centrum, lecz o wywalenie tranzytu z centrum. Ale nawet jak w
                  tym jednym opisie ten blad zrobilem, to powiniennes zauwazyc, ze na wszystkich
                  planach sa dojazdy do starego miasta, lub do parkingu na szewskiej, lub do kina
                  Helios. Wieksza czescia ulicy Kazimierza Wielkiego mozna przejechac samochodem -
                  lecz tylko poto, aby dojechac do centrum, zaparkowac i zalatwic sprawy. Nie
                  poto aby przez centrum przejechac. (Sprawdz moze projekt 2015 > projekt 2015 >
                  plan powiekszenie - i kliknij schemat ulic)

> Biznes akurat nie opiera sie na spacerkach i to, że wzdłuż ulicy nikt nie
                  > chodzi, mu nie przeszkadza. Przeszkodzi mu natomiast to, że nie będzie można
                  > dojechać do wielu miejsc w centrum. Jeśli kontrahent nie może do mnie jechac,

Jak jestes tak bardzo przekonany ze potrzebna jest autostrada przez centrum,
                  aby istnial handel i biznes, to wytlumacz mi w jaki sposob rynek i plac solny
                  tak orzyly, po tym jak wywali z tamtad caly ruch, parking i tramwaje. Lub
                  odpowiedz mi, dlaczego pierwsze dzialki, ktore we wszystkich miastach sa
                  zabudowane, sa zawsze dzialki w centrum wzdluz ciagow pieszych? A tak wogle,
                  ogladnij jeszcze raz plan - wszedzie mozna dojechac wzdluz bylej trasy WZ
                  samochodem lub tramwajem.

> Ja bardzo chętnie widziałbym ładne, większe centrum, ale Twój pomysł jest wg
                  > mnie nierealny.

Ja tez bardzo chetnie widzialbym ladne centrum. Niestety to, ze trasa WZ jest
                  podstawowa przeszkoda jest sprawa bezdyskusyjna - nawet jak masz inne poglady
                  jak nalezaloby teren po niej zagospodarowac.

Pozdrowienia
      • Gość: STrup Niezłe! IP: *.chem.uni.wroc.pl 21.08.02, 13:16
        Widać, że nie tylko pomyślałeś, ale i popracowałeś.
        Ale jakie są szanse, że ktoś te plany weźmie poważnie? Albo przynajmniej nad
        nimi podyskutuje rzeczowo?
        W każdym razie moje gratulacje: za pomysł i za wykonanie.
    • Gość: karbol Re: WRO2015 - Stare Miasto IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 20.08.02, 01:44
      Ty fantasto!!!
      Pierwsze wrażenie, to osłupienie, że tacy jeszcze są. Ale dobrze,że są.
      Niszczenie wrocławskiej Starówki, to zasługa myślenia,że w Polsce wystarczy 200
      tysięcy samochodów rocznie ( o trwałości najwyżej pięcioletniej).
      Muszę przyznać, że towarzysz Gierek wybudował sporo dróg omijających centra
      małych, zabytkowych miast na Dolnym Śląsku, co okazało się w końcu wysiłkiem
      nadmiernym - vide stan wojenny i złodziejstwo komisarzy i ubeków, widzących
      ostatnią okazję nachapania się w okresie rządów komuny (mieli zresztą rację -
      to była okazja niepowtarzalna).
      We Wrocławiu ograniczono się do tranzytówki przez centrum, budowanej zresztą
      kilkanaście lat (Trasa W-Z, zwana "cieśniną Czulińskiego".)
      Wracam do Starówki i jej odtworzenia. Będzie trudno. Gruzowisko od dawnej ulicy
      Fredry (kino Warszawa), do fotoplastikonu na rogu ulicy Świdnickiej i Oławskiej
      (mam na myśli wschodnią stronę) jest już nie do odtworzenia. Tam króluje
      socrealizm (Plac Młodzieżowy) i kapitalizm (Solpol). Nawierzchnia ulicy
      Świdnickiej, wykonana z drewnianej kostki, być może jest jeszcze w części do
      odkopania, za wyjątkiem przejścia podziemnego pod "cieśniną czulińskiego"
      ("trasa WZ").
      Ulicę dziś zwaną Ofiar Oświęcimskich, barbarzyńsko przerwano budynkami
      potworkami. Zresztą, po wojnie ulica ta była torem kolejowym dla wagoników z
      cegłą kruszoną na dzisiejszym Placu Dominikańskim. Aż do Dworca Świebodzkiego.

Też marzy mi się odtworzenie Starówki w takim stanie, w jakim idiota Hitler z
      idiotą Stalinem zastali w 1944 roku. Nie mam jednak nadziei.
      Życzę zdrowia i oferuję wspomnienia. Może się przydadzą. Haj.
    • Gość: artful Re: WRO2015 - Stare Miasto IP: 195.117.149.* 20.08.02, 09:12
      naprawdę kawał dobrej roboty
      • farcaul Re: WRO2015 - Stare Miasto 20.08.02, 14:43
        Szczere gratulacje za sama koncepcje oraz sposób opracowania projektu.

Powiem, że jestem jak najbardziej za i ciesze sie, ze ktos byl w stanie na tyle
        konstruktywnie to przedstawic. Ponizej uwagi, ktore mi sie nasunely po
        przejrzeniu projektu:

- niestety koncepcja wladz miasta wydaje sie isc zupelnie w przeciwnym
        kierunku; patrz otwarcie ruchu na ulicy Piaskowej/sw. Katarzyny i wyburzenie
        zakladow graficznych. Na pewno nie idzie to w strone ograniczenia ruchu na
        placu Dominikanskim, tym samym proba takiego ograniczenia w przyszlosci bedzie
        trudniejsza.
        Z drugiej strony, obwodnica autostradowa czy 'dopiecie' petli obwodnicy
        srodmiejskiej to sprawa za nastepne xxx lat, natomiast problemy z poprawa
        komunikacji przy tranzycie przez miasto sa tu i teraz, wiec jest to jakies
        usprawiedliwienie.

- mysle, ze trzebaby przedstawic lacznie takze koncepcje organizacji ruchu na
        pl. Spolecznym - skoro rowniez ten teren mialby byc zagospodarowywany. W
        swietle poszerzenia Pulaskiego, przebudowy mostu Pokoju/Wyszynskiego ruch
        rowniez sie tam nie zmniejszy... Moim zdaniem to jeszcze wieksze straszydlo niz
        trasa WZ - zupelnie rozklada naturalna trase od Olawskiej do mostu
        Grunwaldzkiego; ziejace pustka idiotycznie zaprojektowane przejscia podziemne...

- obawiam sie, ze zanim obwodnice powstana, centrum zostanie zapchane w losowy
        sposob inwestycjami i bedzie sobie mozna tylko pogdybac...

- za 13 lat to te drzewa chyba nie beda takie duze ;))

- b. ladnie wyszedl szczegolnie ten plac przed biblioteka!

f.
        • Gość: gerd Re: WRO2015 - Stare Miasto IP: *.dip.t-dialin.net 20.08.02, 22:05
          powinno sie ten projekt lobbowac teraz, przed wyborami
    • Gość: ziom Re: WRO2015 - Stare Miasto IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 20.08.02, 23:25
      Stary jak ty zrobiłeś te obrotowe zdjęcia ze to tak ładnie wyglada? metoda
      matrix'owska opanowana widze:)
      A pomysł też spoko, mi też ta trasa WZ tam nie pasuje:)

pozdro
    • wro2015 Re: WRO2015 - Stare Miasto 21.08.02, 11:45
      Bardzo fajnie, ze do tej pory wszystkim sie ten projekt podoba. I tez dzieki za
      liczne maile. Lecz mam pytanie: Jak wszystkim ten projekt sie tak podoba, i
      wszyscy wiedza dokladnie, ze ten projekt jest jedynym sensownym rozwiazaniem na
      problem starowki,

to dlaczego, piszecie mi maile, zamiast walic posty na to forum? Jak chcecie
      zeby cos sie zmienilo, to powinno sie idee promowac. Najlatwiej tutaj przez
      forum!

Albo napiszcie do GAZETY, albo napiszcie do Frasyniuka lub Dutkiewicza lub
      Huskowskiego, lub innych. Jak nie bedzie sie dyskutowalo o mozliwosci
      zamkniecia trasy WZ, to jej nikt nie zamknie!
    • Gość: piatko Re: WRO2015 - Stare Miasto IP: *.dialog.net.pl / *.wroclaw.dialog.net.pl 03.11.02, 21:39

wow... specjalista nie jestem, ale pomysl wydaje mi sie baaardzo sensowny.
      juz sie nie moge doczekac kiedy zacznie sie jego realizacja !

pozdrawiam i zycze sukcesow w przepychaniu projektu.

WP

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka