Dodaj do ulubionych

Spór o modernizację Opolskiej

IP: *.ztpnet.pl 09.08.05, 21:06
paranoja! "budujcie drogi, byle nie koło nas". Jakby tak uwzględnić protesty
osidli poza ścisłym centrum to wychodzi na to, że cnetrum powinno być odcięte
od świata zewnętrznego, no ewentualnie połączone tunelami, ale w żadnym
wypadku jakiejść szerszej drogi.
Obserwuj wątek
    • ol.o Re: Spór o modernizację Opolskiej 09.08.05, 21:51
      "- Wielka Wyspa dała nam przykład - mówi Adam Czmuchowski, wiceprzewodniczący Rady Osiedla. - Wykorzystamy wszystkie legalne środki protestu, by zapobiec poszerzeniu Opolskiej."
      A gdy będzie remont pl. Grunwadzkiego i mostu Szczytnickego przekonają się że żle robili protestując. Poprostu będą stać i stoją już w korkach.
    • Gość: Neo[EZN] Na debilizm nie ma lekarstwa IP: *.dialog.net.pl / *.dialog.net.pl 09.08.05, 22:14
      Ci ludzie zapomnieli chyba o tym że:
      - po przebudowie ulica Opolska będzie miała zapewne lepszą nawierzchnię -
      lepsza nawierzchnia to mniej hałasu
      - zamiast marudzić mogliby postarać się o zbudowanie ekranów dźwiękochłonnych -
      dzięki nim mają okazję mieć taki spokój jaki był w tym miejscu 50 lat temu

Nikt nie lubi mieszkać obok drogi tranzytowej ale chyba wiedzieli gdzie planują
      kupić mieszkanie, nikt ich tam nie przyciągał na siłę. Dodatkowo od czego są
      wspomniane przeze mnie ekrany - wystarczy przypomnieć sobie protesty
      mieszkańców Muchoboru Małego, którzy panicznie bali się "autostrady" zwanej
      ulicą Klecińską. Autostradę zbudowano a mieszkańcy mają spokój prawie jak na
      wsi... kto był za ekranami - ten wie jak tam jest teraz cicho (a sami idioci
      protestowali tak jak teraz ci z Opolskiej)
      • Gość: killla Re: Na debilizm nie ma lekarstwa IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.08.05, 16:07
        a jak "wepną" obwodnicę budowaną wzdłuż torów kolejowych w estakadę na
        Krakowskiej/Armii Krajowej ??? Przecież to będzie wymagać wybudowania kolejnego
        wjazdu, podczas gdy kilkadziesiąt metrów dalej będzie sobie stał wjazd właśnie z
        Opolskiej. No chyba że przebudują wówczas Skibińskiego, ale nie jestem pewien,
        czy będzie to lepsze rozwiązanie.

Zresztą ten wjazd na estakadę z Krakowskiej jest w takim stanie, że za kilka lat
        się rozsypie i faktycznie Opolska będzie drogą lokalną. Ciekawe tylko czy to
        ucieszy mieszkańców Brochowa ???
      • Gość: IVA Re: Na debilizm nie ma lekarstwa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.05, 23:04
        Hmm,
        a byleś kiedys na Księżu?
        nie ma tam mozliwosci ustawienia ekranów dzwiekoszczelnych bo po obu stronach
        dwupasmowej ulicy sa domy mieszkalne i cmantarz (to sory ale jego tez przeniosa
        by poszerzyc ulice??)
        a wiekszosc ludzi zamieszkalych na Księżu to starsze osoby badz ich potomstwa,
        ktore zasiedlily te ziemie po wojnie
        moze i by bylo lepiej, jakby byla ta autostrada łączaca obwodnice, ale jakim
        kosztem...
        poza tym jest jeszcze jeden wariant - przy torach kolejowych, a tez pomoze
        ulatwic wydostawanie sie z miasta

• Gość: Neo[EZN] Re: Na debilizm nie ma lekarstwa IP: *.dialog.net.pl / *.dialog.net.pl 11.08.05, 01:37
          W którym miejscu masz ten cmentarz położony bezpośrednio przy ulicy Opolskiej?
          Jakiś nowy powstał? Jest przy Brochowskiej ale bezpośrednio przy Opolskiej to z
          tego co pamiętam to on nie stoi.
    • Gość: R3 Re: Spór o modernizację Opolskiej IP: *.tvk.wroc.pl / *.unreg.tvk.wroc.pl 09.08.05, 22:28
      Tia... wielka wyspa dała przykład jak dać 4litery...
      teraz plują sobie w brodę stojąc w korkach, a to dopiero początek.
      Swoją "wygraną" odczują dopiero przy zamknięciu pl. Grunwaldzkiego.
      nie ma idealnego rozwiązania, ale albo buduje się obwodnicę środmiejską przez całe
      miasto i szacowne 4 litery można szybko przewieźć w inne miejsce miasta (poza
      miasto), ale tak jak teraz wąchać spaliny samochodów stojących w korkach.
      Większa przepustowość dróg spowoduje zmniejszenie zanieczyszczenia, a nie
      odwrotnie. Sprawdźcie sami co więcej truje samochód na nominalnych obrotach czy
      też przy ruszaniu...
    • Gość: wee Re: Spór o modernizację Opolskiej IP: *.tvk.wroc.pl / *.unreg.tvk.wroc.pl 09.08.05, 23:09
      bez przesady, jak im się nie podoba to można zamieszkać na zabitej dechami wsi
      z szutrową drogą. Ja sam mieszkam na Kozanowie gdzie wiele osób czeka wreszcie
      na modernizację i poszerzenie Pilczyckiej i nie może się doczekać
      • Gość: tyr Re: Spór o modernizację Opolskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.05, 23:52
        Rację mają!Mam nadzieje,że im się uda!Precz z terrorem blaszanych trumien na
        kółkach!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
        • Gość: Toto Precz z glupimi wypowiedziami!!! :)))) IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 10.08.05, 03:28
          Ci ludzie chca troche kasy.To wszystko.
          • Gość: Toto PS: co to jest za Towarzystwo Ziemi Ksieskiej??!! IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 10.08.05, 03:29
        • Gość: olo blaszane trumny IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.08.05, 09:16
          właściciele "blaszanych trumien" utrzymując swoje pojazdy finansują lwią część
          dziurawego budżetu, a więc rencistów, zasiłkowiczów i innych, którym "się
          należy"! przecież w benzynie 70% ceny to podatki!
    • cancro Re: Spór o modernizację Opolskiej 10.08.05, 09:26
      > - Trzeba będzie zlikwidować część ogródków działkowych i wyciąć przydrożne
      > drzewa. - W tym 40-letnie cisy i klony - podkreśla Barbara Omelan, prezes
      > spółdzielni mieszkaniowej Księże Małe.

Dla pani prezes mam radę: sprzedać dom (mieszkanie) w mieście i kupić sobie
      popegerowskie gospodarstwo na Pomorzu. Będzie mogła ona i jej współmieszkańcy
      uprawiać ziemię do woli, a i drzew nie zabraknie. A póki co, władze miasta
      powinny zaniechać remontów i modernizacji ul. Opolskiej. Niech mają spokój!
    • bartekvip17 Re: Spór o modernizację Opolskiej 10.08.05, 11:14
      Ja bym jeszcze przy okazji modernizacji tej ulicy wydłużył linie tramwajową do
      Radwanic i w ogóle przyłączył je do Wrocławia, bo nie wiem dlaczego nasze
      miasto miało by się nie powiększyć? :)Powinno się o tym porozmawiać!!!
      • cancro Re: Spór o modernizację Opolskiej 10.08.05, 15:44
        bartekvip17 napisał:

> Ja bym jeszcze przy okazji modernizacji tej ulicy wydłużył linie tramwajową do
        > Radwanic i w ogóle przyłączył je do Wrocławia, bo nie wiem dlaczego nasze
        > miasto miało by się nie powiększyć? :)Powinno się o tym porozmawiać!!!

Kiedyś lekarz przybił mi w książeczce zdrowia pieczątkę, gdzie oprócz jego
        imienia i nazwiska był adres i miejscowość: "Wrocław - Radwanice". Hmmm... czemu
        nie?
    • Gość: boa Re: Mają rację!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.05, 16:21
      Jeśli władze miasta uginają się przed argumentami mieszkańców Sępolna to
      dlaczego mają ignorować argumenty mieszkańców Księża? Rowni i równiejsi? Jedni
      i drudzy chcą spokoju i czystego powietrza. Walczcie dalej! Jak koryguje się
      plany dla jednych niech skorygują również dla Was. Nie jesteście gorsi!
      • Gość: TOKLI Re: Mają rację!!! IP: 195.205.44.* 11.08.05, 11:27
        I TAK BĘDZIEMY KORYGOWAĆ W NIESKOŃCZONOŚĆ...
        A DROGI BĘDZIEMY BUDOWAĆ NA PAPIERZE...
    • tomek854 Re: Spór o modernizację Opolskiej 10.08.05, 17:50
      A ja teraz jestem w Glasgow. I autostrada M8 tu idzie przez scisle centrum
      miasta - wyobrazcie sobie sytuacje kiedy autostrada biegnie w przekopie lub po
      wiadukcie ulica Pilsudskiego we Wroclawiu. Ma dwa wezly - w okolicy placu
      pierwszego maja i ulicy Malachowskiego. Nie ma w tym porownaniu ani grosza
      przesady. Aaaaaaaale by byly protesty i wszystko. W dodatku nie ma tu ekranow
      ani nic takiego. Pewnie masakra, glosno i w ogole, tak sobie myslicie, co?

A wiecie co? A ja bym sie zamienil.

Bo dzieki tej autostradzie ruch w samym centrum miasta jest znikomy. To znaczy
      oczywiscie jezdza samochody, ale tylko lokalnie. I autobusy - ktorych jest tu
      mrowie. Sam mieszkam od tej autostrady jakies 100 m w prostej linii. Owszem, w
      nocy slychac nieustanny szum, ktory mozna by wyeliminowac stawiajac ekran
      dzwiekoszczelny (nie ma tu takich luksusow). Ale we Wroclawiu mieszkam przy
      gajowickiej i tam to jest po prostu lomot - co chwila jakis tir podskakuje na
      dziurach, hamuje przed skrzyzowaniem itd.

Z drugiej strony jadac samochodem z jednego konca Glasgow na drugi, wskakuje na
      autostrade grzeje sobie te 50 mph (jakies 80 km/h) o ile nie ma korkow, bo
      wtedyt wolniej, i nie musze lawirowac przez centrum miasta po ciasnych,
      jednokierunkowych uliczkach ani zasuwac obwodnica dookola polowy miasta. A jak
      jade do centrum, to korzystam tylko z jednego z licznych zjazdow i jestem u
      celu.

Przyklad ulicy klecinskiej tez jest dobry: mieszkancy, ktorzy tak ostro
      protestowali maja teraz pod domem uliczke na ktorej dzieci graja w sdiatkowke
      albo jezdza na deskorolkach. A od halasu oddzieleni sa calkiem znosna sciana
      porosnieta bluszczem.

A co do obwodnic: Nowa Sol ma obwodnice. Bardzo sensowna, szeroka ale niestety
      trzeba nadlozyc drogi. W rezultacie tak ja sam jadac, jak i jadac z kims na
      stopa, przewaznie jade przez centrum, bo szybciej, krocej i bezpieczniej - nie
      ma wariatow grzejacych 180.
    • Gość: be Należy zachować unikalny charakter Wielkiej Wyspy IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 11.08.05, 00:18
      Należy zachować unikalny charakter Wielkiej Wyspy, bo to wyjątkowe miejsce.

Wiele osób wypowiada się, że mieszkańcy zrobili źle protestując przeciwko
      planom zagospodarowania tych terenów i teraz stoją w korkach. To prawda że
      korki są, ale czy dla ich likwidacji należy budować coś, co zniszczy okolicę???

Czy najlepiej byłoby przez Park Szczytnicki puścić czteropasmówkę, a pomiędzy
      zabytkowymi budynkami Sępolna wybudować wielopiętrowe bloki??? Dlaczego nie
      można pomyśleć trochę dłużej i zaproponować rozsądniejszych rozwiązań?

Mieszkam na Wielkiej Wyspie, kocham to miejsce za to, że ma swój klimat, swoją
      historię, za te małe, wąskie uliczki, parkowe alejki, Halę Ludową, piękne
      poniemieckie wille. Wiele osób, które mnie odwiedzają chciałyby tu zamieszkać.
      Czy należy niszczyć jeden z ładniejszych fragmentów miasta, bo tak jest
      łatwiej, wygodniej?

Pomieszkajcie trochę na Wielkiej Wyspie, a może zaczniecie zastanawiać się nad
      tym czy zaproponowane zagospodarowanie tej części miasta było dobrym
      rozwiązaniem.

Potrzebne są zmiany, ale dobrze przemyślane.
      • Gość: gość Re: Należy zachować unikalny charakter Wielkiej W IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.08.05, 00:50
        be wyprowadż się na wieś, będziesz miała unikat i ciszę, wyjątkowość i spokój.
        • Gość: Neo[EZN] Re: Należy zachować unikalny charakter Wielkiej W IP: *.dialog.net.pl / *.dialog.net.pl 11.08.05, 02:19
          Za mieszkanie na Sępolnie spokojnie kupi chałupkę na wsi i to z kawałkiem pola.
        • Gość: be Należy zachować unikalny charakter Wielkiej Wyspy IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 12.08.05, 02:59
          Nie zamierzam się nigdzie wyprowadzać. I uwierz mi, że gdybyś miał okazję tu
          mieszkać przez całe życie, to zmieniłbyś zdanie o wyprowadzce.

Dlaczego uważacie, że jeśli coś ma blisko 100 lat, tak jak budynki Sępolna i
          unikalny układ architektoniczny, to należy to zniszczyć???

Kosztem wygody???
      • Gość: TOMMI Re: Należy zachować unikalny charakter Wielkiej W IP: 195.205.44.* 11.08.05, 11:49
        CZŁOWIEKU, MIESZKASZ W MIEŚCIE, A NIE W SKANSENIE, WYBUDOWANIE JEDNEJ DROGI (i
        nie jak piszesz przez środek Parku Szczytnickiego) NIE POZBAWI WIELKIEJ WYSPY
        UROKU. POZA TYM WROCŁAW TO METROPOLIA, ABY SIĘ ROZWIJAĆ POTRZEBUJE NOWOCZESNEGO
        UKŁADU KOMUNIKACYJNEGO BUDOWANEGO ZA ROZSĄDNE PIENIĄDZE. MIESZKAŃCY WIELKIEJ
        WYSPY TO ZGRAJA EGOISTÓW, KTÓRZY ZA NIC MAJĄ ROZWÓJ NASZEGO MIASTA. W MOJEJ
        OPINII, NIE POWINNO SIĘ IŚĆ IM NA RĘKĘ, INTERES CAŁEGO MIASTA JEST ZDECYDOWANIE
        WAŻNIEJSZY NIŻ PARTYKULARNE INTERESY MAŁEJ GRUPKI LUDZI (największe zamieszanie
        robią mieszkańcy jednej (!!!) ulicy).
      • Gość: boa Re: Należy zachować unikalny charakter Wielkiej W IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.05, 15:47
        A ja mieszkam na Maślicach i też uważam swoje osiedle za unikalne, piękne i
        zasługujące na ochronę przed inwestycjami drogowymi. Ja też nie zgadzam się na
        autostradę prowadzącą przez MOJE osiedle. U mnie ma być prawdziwa AUTOSTRADA a
        nie jakaś marna obwodnica śródmiejska.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka