Dodaj do ulubionych

Krasnoludki wracają na ulice Wrocławia

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.05, 22:57
Jak najwięcej krasnoludków we Wrocławiu !!! Władze miasta banalnym
sloganem "Wrocław miastem spotkań" nie przyciągną turystów. A krasnoludki
mogą to zrobić !!!
Obserwuj wątek
    • Gość: Marakuja szata graficzna gazeta.pl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.05, 22:58
      Może gazeta.pl na części wrocławskiej dorzuciłaby też krasnoludka?
      • Gość: Orkan a ugorze Re: szata graficzna gazeta.pl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.05, 23:20
        A może Marakuja by powiedziała jakie lepsze hasło wymyśliła? Albo też Marakuja
        widziała dzisiaj w któryś wiadomościach jak się Kraków promuje i z jakimi
        efektami?
        A poza tym to krasnoludki są bardzo sympatyczne ale promocję robi sie inaczej i
        za dużo większe pieniadze.
        • Gość: nice Re: szata graficzna gazeta.pl IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.08.05, 12:39
          masz racje ale co do krakowa to pare dni temu byla informacja o filmie
          promocyjnym, ktory ma promowac to miasto wiec to akurat slaby przyklad
        • Gość: EWA Re: szata graficzna gazeta.pl IP: *.gawex.pl / *.Gawex.PL 25.08.05, 19:37
          Ty, orko na ugorze, albo jesteś urzędasem z ratusza, albo masz kompleksy. Oj,
          durny ,niedowartościowany bidul, który wszystko wszystkim ma za złe. A
          krasnoludki we Wrocławiu rzeczywiście mogą stać się elementewm promującym
          miasto. I zpewnością lepiej niż drętwe hasła.
    • Gość: Radi Re: Krasnoludki wracają na ulice Wrocławia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.05, 23:41
      Krasnoludki to genialny pomysł. Jeżeli pojawi się ich więcej (czyt. dziesiątki
      albo setki) w różnych częściach miasta - "turystycznie aktywnych" - to za jakiś
      czas może się zdarzyć, że staną się one jedną ze wspaniałych wizytówek
      Wrocławia. Jeszcze raz gratulacje za wspaniały pomysł dla inicjatora tego
      przedsięwzięcia (o ile będzię kontynuowane).
      • smakosz_buraka Re: Krasnoludki wracają na ulice Wrocławia 25.08.05, 06:49
        Gość portalu: Radi napisał(a):

> Krasnoludki to genialny pomysł. Jeżeli pojawi się ich więcej (czyt. dziesiątki
        > albo setki) w różnych częściach miasta ...

... to złomiarze będą mieli co robić
        • Gość: optymista Re: Krasnoludki wracają na ulice Wrocławia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.05, 12:16
          Żałosny smakoszu buraka - wyrazy współczucia. Jeżeli miałbym życzyć czegoś
          wrogowi, to własnie takiego nastawienia do świata i ludzi jakie Ty
          prezentujesz, nieszczęsniku.
          • smakosz_buraka Re: Krasnoludki wracają na ulice Wrocławia 25.08.05, 12:21
            Gość portalu: optymista napisał(a):

> Żałosny smakoszu buraka - wyrazy współczucia. Jeżeli miałbym życzyć czegoś
            > wrogowi, to własnie takiego nastawienia do świata i ludzi jakie Ty
            > prezentujesz, nieszczęsniku.

Pełen życzliwości i miłości bliźniego optymisto! Ja również przysyłam ci ciepłe
            pozdrowienia. Niech twa pogoda ducha i życzliwość towarzyszą ci cały czas! :)

PS
            Pogódź się ze swoimi wrogami. Optymiście nie wypada mieć wrogów!
    • smakosz_buraka co najwyżej przyciągną jeszcze więcej ćpunów 25.08.05, 06:48
      Krasnoludkami to władze co najwyżej przyciągną jeszcze więcej ćpunów. Zajmują
      się pierdołami w tym Ratuszu za nasze pieniądze zamiast zabrać się za sprawy
      pilne i ważne dla poprawnego życia mieszkańców.
      DO DOŁU Z TAKIM WŁADZAMI!
      • Gość: tępić smakoszy b Re: co najwyżej przyciągną jeszcze więcej ćpunów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.05, 08:26
        widzę kolego, ze ty nawet nie wiesz co się dzieje, tylko jako wilbiciel buntu
        jestes w opozycji dla kazdego i wszystkiego.

twoje haslo jest denne i banalne jak informacja, ze rano zaczyna sie dzien, a
        wieczorem noc.

pisz lepiej na jakims blogu, gdzie przynajmniej ludzie beda mieli wybor, czy
        wchodzic na niego, czy nie!

określasz mianem buraków ludzi, których nie znasz. Jesteś nieobiektywny, a te
        Twoje dwie wypowiedzi były nic nie warte.

Pozdrawiam i zycze sukcesow.
        • smakosz_buraka Re: co najwyżej przyciągną jeszcze więcej ćpunów 25.08.05, 08:34
          > widzę kolego, ze ty nawet nie wiesz co się dzieje, tylko jako wilbiciel buntu
          > jestes w opozycji dla kazdego i wszystkiego.
          To prawda. Wyjątkowo często jestem w opozycji. To jeden z przywilejów
          demokracji.

> pisz lepiej na jakims blogu, gdzie przynajmniej ludzie beda mieli wybor, czy
          > wchodzic na niego, czy nie!
          Tutaj też nie musisz czytać moich wpisów. Są wyraźnie podpisane więc możesz je
          omijać.

> twoje haslo jest denne i banalne jak informacja, ze rano zaczyna sie dzien, a
          > wieczorem noc.
          Dla mnie ty jesteś denny i banalny ale co z tego? Żyć musimy dalej obok siebie
          na tym świecie. Jakoś to przeżyję. A ty?

> określasz mianem buraków ludzi, których nie znasz. Jesteś nieobiektywny, a te
          > Twoje dwie wypowiedzi były nic nie warte.
          Oceniam ich po wypowiedzach a zarozumiałe buraki nawet nie zdają sobie sprawy
          jak bardzo są zburaczone więc raz na jakiś czas trzeba im to przypomnieć

PS
          Tylko nie pisz mi że to ja jestem burak bo otwarcie się do tego przyznaję w
          przeciwieństwie do innych którym się wydaje że są w porządku. Ale tylko im się
          wydaje.
    • Gość: Wika Re: Krasnoludki wracają na ulice Wrocławia IP: .1:* / *.wroclaw.sa.gov.pl 25.08.05, 08:32
      A mi się także bardzo podoba pomysl z krasnoludkami, zatem - burakowy
      pieniaczu - jesteś przegłosowany. Dobrze, że to nie Ty zasiadasz we wrocławskim
      ratuszu!
      Pomysł na kojarzenie Wroclawia ze wszechobecnymi krasnoludkami, które budzą w
      nas przyjemne skojarzenia, wydaje sie być fantastyczny! Miło będzie kidyś
      przeczytać w przewodniku turystycznym, iż nasze miasto słynie z ogromnej ilości
      poukrywanych wszędzie krasnoludków (tu należałoby wymienić liczbę). Napewno
      znalazłby się niejeden turysta, który chciałby odnaleźć je wszystkie, poznając
      przy okazji najpiękniejsze zakątki Wrocławia.
      Zatem - WIĘCEJ KRASNOLUDKÓW! - bo mnie samą korci, by poznać następnego :)
      • smakosz_buraka Re: Krasnoludki wracają na ulice Wrocławia 25.08.05, 08:36
        Zapytaj się turystów przesiadających się na Dworcu Głównym i czekającymi na
        następny pociąg z jakimi krasnoludkmi kojarzy im się Wrocław.
        • smakosz_buraka Dw. Główny - postawić krasnoludka ze strzykawką 25.08.05, 08:42
          smakosz_buraka napisał:

> Zapytaj się turystów przesiadających się na Dworcu Głównym i czekającymi na
          > następny pociąg z jakimi krasnoludkmi kojarzy im się Wrocław.

Na Dworcu Głównym powinniśmy postawić krasnoludka żebrającego i krasnoludka ze
          strzykawką.
          • Gość: Musaszi Re: Dw. Główny - postawić krasnoludka ze strzykaw IP: 5.6.1D* / 195.75.14.* 25.08.05, 09:34
            Chyba troche przesadzasz... co miasto ma do dworca PKP???? Przeciez to jest
            wlasnosc PKP, a wizerunek krasnoludka jest tylko uzupelnieniem wroclawskiego
            pomyslu na promocje i swietnie sie wpisuje w to co dzialo sie w naszym
            miescie "pare" lat temu za spawa Majora Fydrycha i jemu podobnych. Krakow
            deklasuje polskie miasta poniewaz jest promowany od dziesiatek juz lat, a nowa
            rzeczywistosc pomogla jeszcze bardziej...ale spojrz na sondaze. W ostatnim
            Wprost Wroclaw z 8% glosow jest tuz za Warszawa (a Warszawa daleko za Krakowem
            ktory jest Nr1 pod wzgledem urody miasta - wg czytelnikow). Na sondaze trzeba
            patrzyc z przymruzeniem oka, ale kilka lat temu Wroclaw byl nikomu nie znany i
            obecnie mocno pnie sie w gore..i sadze, ze za kilka lat bedzie 2gim miastem po
            Krakowie i przepasc nie bedzie tak duza jak teraz poniewaz Wroclaw wciaz
            odkrywa swoja wspaniala "twarz", a co najwazniejsze wszyscy ktorzy nas
            odwiedzaja nie maja co do tego watpliwosci i porownania z Krakowem nie wbudzaja
            ataku smiechu....o czym nie mozna powiedziec w przypadku Warszawy (przynajmniej
            z takimi reakcjami sie spotkalem).
            • smakosz_buraka Re: Dw. Główny - postawić krasnoludka ze strzykaw 25.08.05, 09:40
              Wiem, wiem przesadzam czasami ale faktem jest że miasto ma również inne
              potrzeby i inwsetycje które nie mogą doczekać się realizacji.
            • Gość: Polo Re: Dw. Główny - postawić krasnoludka ze strzykaw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.05, 10:56
              1. Co miasto ma do dworca PKP? To, że pan prezydent Dutkiewicz połowę swojej
              kampanii wyborczej spedził na dworcu i obiecał, że nie bedziemy sie dworca
              wstydzić.
              2. "Kilka lat temu Wrocław był nikomu nie znany i obecnie mocno pnie sie w
              górę..." No, ciekawe bardzo, mnie sie wydaje, że kilka lat temu to Wrocław
              obchodził swoje tysiąclecie i był wtedy z całą pewnością najbardziej trendy
              miatem w Polsce, w przeciwieństwie do Krakowa który był wówczas dość zapyziały
              a ostatnie parę lat świetnie sie promuje i są tego efekty.
              3. Krasnoludki są ok ale przeceniacie ich obecną siłę oddziaływania
              promocyjnego.
            • Gość: Rafis Musaszi IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 25.08.05, 11:04
              Musaszi! Jestes inteligentnym człowiekiem a rozmawiasz z trollem, po co?
              Widzisz ze to jakis 15 latek.
              • Gość: Polo Re: Musaszi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.05, 11:12
                Rafisie, ale ja nie jestem trollem, ani piętnastolatkiem (świadczy o tym fakt,
                że pamietam, co było we Wrocławiu kilka lat temu), więc proszę Musasziego o
                odniesienie się do mojej odpowiedzi. Pozdrawiam!
                • Gość: Polo Re: Musaszi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.05, 11:17
                  Ps Może moje stwierdzenie , że prezydent spedził pół kampanii na dworcu jest
                  przesadne,za co przepraszam, ale doskonale pamiętam , że był to ważny punkt
                  kampanii, odbyło sie wtedy sporo konferencji prasowych na dworcu, a nawet
                  prezydent jeździł na maszynie czyszczącej, którą zakupił.
                  • smakosz_buraka Prezydent jaki jest każdy widzi 25.08.05, 11:20
                    Gość portalu: Polo napisał(a):

> Ps Może moje stwierdzenie , że prezydent spedził pół kampanii na dworcu jest
                    > przesadne,za co przepraszam, ale doskonale pamiętam , że był to ważny punkt
                    > kampanii, odbyło sie wtedy sporo konferencji prasowych na dworcu, a nawet
                    > prezydent jeździł na maszynie czyszczącej, którą zakupił.

Prezydent jaki jest każdy widzi. Dużo gada i nic z tego nie wynika. Podobnie
                    jak Rafis.
                  • Gość: Rafis dworzec IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 25.08.05, 11:30
                    tak z dworcem było co stakiego jednak niestety wrocławski dworzec nie znalazł
                    sie na liscie dworców do sprzedania przez PKP do roku 2007(niestety) tak wiec
                    na wieksze zmiany nie ma co liczyc.
                    Poza tym jednak troche sie tam poprawiło zamiast opuszczonych-zasranych lokali
                    mamy MC Donalda i KFC. Specjalnego brudu tez jakos nie ma pomijajac stan
                    techniczny budynku.
                    W sumie patrząc realistycznie to sukcesem byłoby to zeby cały dworzec wyglądał
                    tak jak ten tunek którym sie wychodzi na w strone HUB i na perony.
                    Oczywiscie docelowo widziałbym to tak ze:
                    wielki inwestor np Pan Czarnecki wchodzi w spółke z miastem, PKS i PKP i
                    zostaja połączone oba dworce. Powstaje jeden budynek zawierajacy galerie
                    handlową, dworce PKS,PKP oraz wielki dworzec komunikacji miejskiej ska dmoznaby
                    pojechac we wszystkie rejony miasta. Do tego duzy parking piętrowy.
                    Ale na to przyjdzie poczekac.
                    • smakosz_buraka Re: dworzec 25.08.05, 11:33
                      Gość portalu: Rafis napisał(a):

> Oczywiscie docelowo widziałbym to tak ze:
                      > wielki inwestor np Pan Czarnecki wchodzi w spółke z miastem, PKS i PKP i
                      > zostaja połączone oba dworce. Powstaje jeden budynek zawierajacy galerie
                      > handlową, dworce PKS,PKP oraz wielki dworzec komunikacji miejskiej ska
                      > dmoznaby pojechac we wszystkie rejony miasta. Do tego duzy parking piętrowy.

:))) ha! ha! ha! ha! ha! ha! ha! ha! ha! ha! ha! :)))
                      A potem trwaka się skończyła i trzeba było wrócić do rzeczywistości
                      A na dworcu jak śmierdziało tak dalej śmierdzi
              • smakosz_buraka Re: Musaszi 25.08.05, 11:13
                Gość portalu: Rafis napisał(a):

> Musaszi! Jestes inteligentnym człowiekiem

Inteligentni ludzie mają to do siebie że poznają się na innych i potrafią z
                nimi rozmawiać a o tobie nie napiszę nic bo już wszystko zostało na tym forum
                napisane.
    • wroclawzwyboru Re: Krasnoludki wracają na ulice Wrocławia 25.08.05, 09:24
      I bardzo dobrze, ze wracaja :) Oby bylo ich jak najwiecej!
      ==============
      wroclawzwyboru.blox.pl
    • Gość: . Re: Krasnoludki wracają na ulice Wrocławia IP: *.ip.pop.e-wro.net.pl 25.08.05, 09:42
      • Gość: . To świetna wiadomość! IP: *.ip.pop.e-wro.net.pl 25.08.05, 09:53
        (przepraszam za wsześniejszy pusty wątek - kliknął mi się Enter)

To bardzo dobra wiadomość, bo jeśli miasto ma pieniądze na krasnoludki to i
        pewnie znajdą się środki na obiecywany przez prezydenta od wielu lat remont
        stadionu. W takim wypadku krasnoludki cieszą mnie podwójnie!
    • Gość: mruczek UWOLNIĆ MROŻONE TRUSKAWKI... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 25.08.05, 11:22
      i kropka!
      • Gość: Musaszi odp dla Polo IP: 5.6.1D* / 195.75.14.* 25.08.05, 12:15
        1. Na pewno znajdzie sie wiele zarzutow, ktore mozna postawic Dutkiewiczowi,
        ale nie po to kadencja trwa kilka lat zeby wszystko zrobic miesiac po wyborach.
        Czasami trudniejsze jest stworzenie dobrego klimatu wokol jakiejs inwestycji
        niz samo jej zrealizowanie...odnosze wrazenie ze wokol dworca na razie jest
        tworzony dobry klimat i w swietle tego co sie dzieje w calym miescie jestem
        sklonny poczekac jeszcze troche. Poza tym PKP modernizuje cala magistrale wiec
        pewnie i dworca to nie ominie, a samo otoczenie tego miejsca jest o niebo
        lepsze niz w przykladowym Krakowie....

2. Wroclaw jest caly czas trendy, tyle ze prasa o tym nie pisze...no bo co, co
        miesiac ma pisac ze wciaz jest trendy? Co dla Polakow zmienilo sie w Krakowie?
        Przeciez to nie Polacy zaczeli masowo pojawiac sie w Krakowie, ale tursysci
        zagraniczni...nie liczmy na to ze oni odkryja cos u nas wczesniej niz sami
        Polacy, dlatego najpierw Polacy musza poznac lepiej nasze miasto, a pozniej
        naturalna koleja rzeczy zrobia to odwiedzajacy z zagranicy. Startujemy z dwoch
        roznych pulapow....ale polecam wizyte w Empiku i zobaczycie, ze obecnie nie ma
        zadnego wartosciowego przewodnika po Polsce bez szeroko opisywanego Wroclawia,
        coraz wiecej jest publikacji dotyczacych samego Wroclawia. Tego nie bylo przez
        1990. O tym gazety nie pisza, poniewaz gazeta zyje tylko 1 dnia, a dziennikarze
        czesto podchwytuja tematy z innych czasopism i dlatego mozna odniesc wrazenie,
        ze czasami cos sie stalo z dnia na dzieni cala Polska tylko teraz o tym mowi.

3. Krasnoludki :) sa bardzo medialne i one o tym wiedza, wiec to wykorzystuja.
        Poza tym kazdy wie, ze jesli mieszkaja tutaj, to musi to byc dobre miasto...a
        co, nie jest? :))

4. Ten punkt dodam od siebie. Patrzmy na Wroclaw przez pryzmat pozostalych
        miast w Polsce. Oczywiscie istnieja podstawowe problemy ludzi w naszym miescie
        jak brak kanalizacji, zdewastowane budynki mieszkalne, slabe drogi, duze
        bezrobocie..itd. Nie mozna wszystkiego zrobic jednoczesnie i droga przed nami
        jest jeszcze na tyle dluga, ze co najmniej przez kolejnych kilka lat w kazdym z
        tych tematow bedzie mozna sie do czegos przyczepic w dowolnym momencie, ale
        zamiast ciagle narzekac lepiej docenic to co juz jest i czasami pochwalic lub
        nawet sprobowac cos samemu wymyslic. Nie musimy sie przeciez z zasady dzielic
        na opozycje i poplecznikow, bo mamy przeciez jakis wspolny cel, a forumowe
        dyskusje czesto wygladaja jak porachunki mafii....oczywiscie chodzi mi o temat
        miasta. Najwazniejsze zeby zaczac myslec kategoriami, ze to MY mamy do
        zrobienia, a nie ONI....my poniewaz to my glosujemy, my wybieramy itd...a ONI
        sa nami, poniewaz tak dziala demokracja. Ja mam akurat szczescie bo zawodowo i
        prywatnie jakos mi sie uklada, ale wlasnie we Wroclawiu, a nie za granica i sam
        sobie pokazuje ze tutaj mozna cos zdobyc i zycze tego wszystkim. Staram sie nie
        popadac w jakies mega uwielbienie, ale jestesmy w takim momencie historii ze
        wszystko co dobre trzeba dwa razy podkreslic, zeby nie zatrzymac sie w polowie
        drogi jaka pokonujemy od 1990...

• Gość: Polo Re: odp dla Polo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.05, 13:25
          Dzieki za odpowiedź, więc ad vocem:
          1. Sam głosowałem na Dutkiewicza, a to co napisałem to nie był zarzut, tylko
          raczej przypomnienie obietnic wyborczych i ze to sam pan prezydent bez przymusu
          sie tym dworcem zajął. Oczywiście jeszcze nie koniec kadencji a sprawa bedzie
          prostsza jak sie zmienia władze PKP.
          2.Cieszę sie ze zauważyłeś, że Wrocław jest na topie od kilkunastu a nie kilku
          lat. Tylko zwracam uwagę, ze naprawdę inni nas gonia i powinniśmy przyspieszyć
          w kwestii i promocji i zwiększania atrakcyjności miasta nie tylko dla
          inwestorów, ale też dla mieszkańców i turystów.
          3.Podpisuje sie pod tym , co napisałeś w ostatnim punkcie.
        • Gość: Łoś_bimbacz Re: odp dla Polo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.05, 14:03
          >Na pewno znajdzie sie wiele zarzutow, ktore mozna postawic Dutkiewiczowi,
          >ale nie po to kadencja trwa kilka lat zeby wszystko zrobic miesiac po wyborach.

Wydawało mi się, że kult O-boskiego trwa już dłużej niż miesiąc, na tyle
          długo, że można pytać o owoce, bez zagrożenia zarzutem o trollowanie. W
          końcu są osiągnięcia i dynamiczny rozwój.

>Czasami trudniejsze jest stworzenie dobrego klimatu wokol jakiejs inwestycji
          >niz samo jej zrealizowanie...odnosze wrazenie ze wokol dworca na razie jest
          >tworzony dobry klimat i w swietle tego co sie dzieje w calym miescie jestem
          >sklonny poczekac jeszcze troche. Poza tym PKP modernizuje cala magistrale wiec
          >pewnie i dworca to nie ominie, a samo otoczenie tego miejsca jest o niebo
          >lepsze niz w przykladowym Krakowie....

Czy we Wrocławiu ogłoszono embargo na informacje o przebudowie dworca w
          Krakowie i jego zintegrowaniu z KZ?. Jeśli mamy coś WSPÓLNIE ROBIĆ( jak
          dalej piszesz), to warto wiedzieć, co udaje się u konkurencji.

>jest publikacji dotyczacych samego Wroclawia. Tego nie bylo przez
          >1990. O tym gazety nie pisza, poniewaz gazeta zyje tylko 1 dnia, a
          >dziennikarze
          >czesto podchwytuja tematy z innych czasopism i dlatego mozna odniesc wrazenie,
          >ze czasami cos sie stalo z dnia na dzieni cala Polska tylko teraz o tym mowi.

Przed 1990 na hasło Wrocław/Breslau wszyscy krajowi i większość cudzoziemców
          wiedziała, skąd mnie przyniosło. Na wychowaniu obytelskim i w telewizorni
          piastowski Wrocław też funkcjonawał. Nie wspomnę znanych produktach
          przemysłowych.

>3. Krasnoludki :) sa bardzo medialne i one o tym wiedza, wiec to wykorzystuja.
          >Poza tym kazdy wie, ze jesli mieszkaja tutaj, to musi to byc dobre miasto...a
          >co, nie jest? :))

Oczywiście we wszytkich dziennikach tv było, ze się pojawiły i ponownie, ze
          zniknęły. Trzeba wydelegować złomiarzy do kolejnej ewakuacji krasnali, to
          będzie promocja w Kryminalnych, W-11, 997:))))
          Krakusy mówią, że najlepsza wspólczesną promocją "materialną" dla miasta
          jest lotnisko, obwodnice, mosty, dostęp z autosrady, hotel 5*, park wodny.
          Czynnik "wybitni Krakowianie, historia" jest niezależny od bieżących poczynań
          władzy, ale zdyskontowanie go musi mnie silne wsparcie logistyczne.

>4. Ten punkt dodam od siebie. Patrzmy na Wroclaw przez pryzmat pozostalych
          >miast w Polsce. Oczywiscie istnieja podstawowe problemy ludzi w naszym miescie
          >jak brak kanalizacji, zdewastowane budynki mieszkalne, slabe drogi, duze
          >bezrobocie..itd. Nie mozna wszystkiego zrobic jednoczesnie i droga przed nami
          jest jeszcze na tyle dluga, ze co najmniej przez kolejnych kilka lat w kazdym z
          >tych tematow bedzie mozna sie do czegos przyczepic w dowolnym momencie, ale
          >zamiast ciagle narzekac lepiej docenic to co juz jest i czasami pochwalic lub
          >nawet sprobowac cos samemu wymyslic. Nie musimy sie przeciez z zasady dzielic
          >na opozycje i poplecznikow, bo mamy przeciez jakis wspolny cel, a forumowe
          >dyskusje czesto wygladaja jak porachunki mafii....oczywiscie chodzi mi o temat
          >miasta. Najwazniejsze zeby zaczac myslec kategoriami, ze to MY mamy do
          >zrobienia, a nie ONI....my poniewaz to my glosujemy, my wybieramy itd...a ONI
          >sa nami, poniewaz tak dziala demokracja. Ja mam akurat szczescie bo zawodowo i
          >prywatnie jakos mi sie uklada, ale wlasnie we Wroclawiu, a nie za granica i
          >sam

Słuszne w np. Szwajcerii, gdzie lud w referendach decyduje o bieżących dużych
          inwestycjach gminy. Mój udział to płacenie podatków, a prawo pytanie o
          wydatkowanie i protestowanie przeciwko debilizmom, pod przykrywką promocji
          itp. Prawem klienta jest pytać o cenę i jakość. Miasto to towar (bo chcesz
          promować) dla zarówno klientów zewnętrznych, jak i dla tubylców, którzy nie są
          tylko płatnikami i wyborcami od czasu do czasu.
          Zrobić coś wspólnie tzn. czyn społeczny?
          W rozmaitościach podano, ze więcej firm zwija działalność w gminie, niż ją
          rejestruje, tzn. nie chcą robić wspólnie????
          • Gość: Musaszi Re: odp dla Polo IP: 5.6.1D* / 195.75.14.* 25.08.05, 14:25
            Problem w rozmowie z toba polega na tym, ze tam gdzie pisze ogolnie ty wdajesz
            sie w szczegoly, ktorych celowo unikalem zeby sie nie rozdrabniac.
            Dutkiewicz jest kontynuatorem poprzednich rzadow, a nie pierwszym osadnikiem
            miasta... moze kiedy to do ciebie dotrze, lepiej to ogarniesz. Ocenie go we
            wlasciwym czasie.
            Oczywiscie slyszalem o tej inwestycji w Krakowie. Komentowalem obecny stan
            rzeczy, a jesli chodzi o plany to Wroclaw tez ma ich bardzo duzo.
            Na haslo Wroclaw/Breslau wiekszoc zagranicznych myslalo o Bratyslawie, albo w
            ogole nie mialo pojecia ze takie miasto istnieje (pomijajc sasiadow). Podobnie
            jest zreszta dzisiaj, czego sam niejednokrotnie doswiadczylem w wielu krajach
            Europy....nie wiem, moze w Azji maja wieksza swiadomosc.
            Nie wiem co mowia Krakusy, ale gdyby Wroclaw po wojnie wygladal jak Krakow,
            gdyby kolejne kilkadziesiat lat dbano o niego jak o Krakow, to pewnie dzisiaj
            zylibysmy w innym Wroclawiu. Juz pisalem o innych warunkach startu. Nie bardzo
            rozumiem na czym polega czynnik "wybitni Krakowianie", ale chyba trzeba
            przypomniec ze Wroclaw nigdy nie byl stolica, oraz ze nigdy nie prznalezal do
            zadnego kraju na tyle dlugo zeby sie tak zapisac w jego historii.... zabrzmi to
            brutalnie, ale we Wroclawiu mieszka obecnie przynajmniej kilku ludzi, ktorych
            odejscie od nas umiesci ich w galerii osobistosci Wroclawia i Polski.
            Nie wiem dlaczego robienie czegos wspolnie kojarzy tobie wylacznie z czynem
            spolecznym, chyba przesladuje cie przeszlosc zanadto.

• Gość: Łoś_bimbacz Re: odp dla Polo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.05, 14:47
              Problem w rozmowie z toba polega na tym, ze tam gdzie pisze ogolnie ty wdajesz
              > sie w szczegoly, ktorych celowo unikalem zeby sie nie rozdrabniac.
              > Dutkiewicz jest kontynuatorem poprzednich rzadow, a nie pierwszym osadnikiem
              > miasta... moze kiedy to do ciebie dotrze, lepiej to ogarniesz. Ocenie go we
              > wlasciwym czasie.

Tym bardziej musi się liczyć z krytyką, bo nie może zasłaniać się argumentem o
              spalonej przez poprzedników ziemi. Personalne kierowanie wszytkich zażaleń do
              prezydenta jest niesportowe, warto może poznać innych kierowników
              do "rozliczenia".

> Oczywiscie slyszalem o tej inwestycji w Krakowie. Komentowalem obecny stan
              > rzeczy, a jesli chodzi o plany to Wroclaw tez ma ich bardzo duzo.
              > Na haslo Wroclaw/Breslau wiekszoc zagranicznych myslalo o Bratyslawie, albo w
              > ogole nie mialo pojecia ze takie miasto istnieje (pomijajc sasiadow). Podobnie
              > jest zreszta dzisiaj, czego sam niejednokrotnie doswiadczylem w wielu krajach
              > Europy....nie wiem, moze w Azji maja wieksza swiadomosc.
              > Nie wiem co mowia Krakusy, ale gdyby Wroclaw po wojnie wygladal jak Krakow,
              > gdyby kolejne kilkadziesiat lat dbano o niego jak o Krakow, to pewnie dzisiaj
              > zylibysmy w innym Wroclawiu. Juz pisalem o innych warunkach startu. Nie
              bardzo
              > rozumiem na czym polega czynnik "wybitni Krakowianie", ale chyba trzeba
              > przypomniec ze Wroclaw nigdy nie byl stolica, oraz ze nigdy nie prznalezal do
              > zadnego kraju na tyle dlugo zeby sie tak zapisac w jego historii.... zabrzmi t

Papież, noblistka, noblista śp., aktorzy, kompozytorzy.
              Kot jest rektorem szkołuy tetralnej w krakowie?, kto we Wrocławiu?
              Obiekty w Krakowie, o których wspominam powstały w ciągu ostatnich lat.
              Zaniedbanie Wrocławia przez PRL? Dla mnie mit, w Warszawie i Poznaniu ( w
              czasie MPT) odczuwało się więcej socrealistycznego blasku, pozostali mieli
              sprawiedliwą szarosć.

> brutalnie, ale we Wroclawiu mieszka obecnie przynajmniej kilku ludzi, ktorych
              > odejscie od nas umiesci ich w galerii osobistosci Wroclawia i Polski.
              > Nie wiem dlaczego robienie czegos wspolnie kojarzy tobie wylacznie z czynem
              > spolecznym, chyba przesladuje cie przeszlosc zanadto.
              Objaśnij, co mogę zrobić wspólnie?
              • Gość: Musaszi Re: odp dla Polo IP: 5.6.1D* / 195.75.14.* 25.08.05, 15:06
                Co ci moge odpowiedziec. Papiez byl wlasciwie Wadowiczaninem, ale niech ci
                bedzie. Noblistow z Wroclawia tez nie brakuje... ale wiadomo z jakim
                zastrzezeniem. Moze za kilkanascie, kilkadziesiat lat pojawia sie kolejni.
                Pozostali.. po co chcesz sie licytowac? Moze za malo znasz Wroclaw.. sprobuj
                poczytac, niezle jest opracowane w wikipedii na przyklad.
                W czasach PRL Poznan na tle Wroclawia wygladal jak dzisiaj Las Vegas na tle
                dowolnego z tych miast.
                Co mozesz zrobic? Przepraszam, nic nie poradze na brak pomyslow, a jestem zbyt
                skromny zeby ci mowic co masz robic. To co jest dobre dla mnie, nie musi byc
                dobre dla ciebie. Mam nadzieje, ze znajdziesz sobie jakies miejsce....moze
                sprobuj zalozyc jakas organizacje pozytku spolecznego. Jesli przekonasz do
                siebie ludzi, to beda mogli odpisac sobie czesc dochodu na twoja dzialalnosc.
    • map4 Witajcie w Wariatkowie. 25.08.05, 16:55
      Ludzie !

Czytam i nie wierzę.

"Teren, na którym je ustawiliśmy, jest nieustannie monitorowany."

Ludu Wrocławia ! Jedyną nadzieją na zmniejszenie plagi kradzieży i włamań do
      samochodów na osiedlach Wrocławia jest zatem wyposażenie parkingów osiedlowych w
      krasnoludki oraz poinformowanie o nich strażników.

"Krasnale zostały także wyposażone w nadajniki GPS i zawsze będziemy wiedzieć,
      gdzie są."

Ignorancja ? Głupota ? Czy też może wszystko na raz ?
      A może wrodzony blondynizm ?
      Hasło - wytrych, kolego artysto, brzmi "paczka chipsów".

"Krasnale są pod czujnym okiem straży miejskiej."
      "Funkcjonariusze (straży miejskiej - dop. mój) obiecali, że będą je wnikliwiej
      obserwować."

Straż miejska nudzi się najwyraźniej. No tak, przecież ostatniego miejskiego
      spreyowca złapano podczas zasadzki na Leśnicy już 5 lat temu a ostatnią damusię
      ze srającym pieskiem zamknięto po prowokacji jakoś tak na wiosnę 2003 roku:
      brawurowa prowokacja strażników polegająca na dosypaniu kundlowi do śniadania
      środka przeczyszczającego zakończona nowatorską w skali świata analizą kału
      zakończyła się spektakularnym sukcesem przed sądem grodzkim - prowokacja
      poprzedzona wielotygodniową obserwacją podejrzanych, akt oskarżenia, rozprawa
      oraz odprowadzenie staruszki do tiurmy i uśpienie kundla obsrańca - recydywisty
      - wszystko to odbyło się w nieprawdopodobne 24 godziny.

###############################################################################

Właściwie to już sam nie wiem, jak ująć moje osłupienie w słowa.
      Przyczytałem ten artykuł i uważam, że nawet jak na 1. kwietnia jest on grubym
      przegięciem pały przez redaktorów "GW".
      Patrzę jednak na kalendarz, a tam 25 sierpnia !
      Z trudem zmuszony jestem zatem założyć, że artykuł ten opisuje prawdziwe wydarzenia.

Chronologicznie szło to mniej więcej tak:
      - wypacykowano rynek wszystkimi kolorami tęczy,
      - wstawiono wodopój dla koni,
      - na Świdnickiej zamontowano idealnie kuliste wypierdki mamuta,
      - teraz metalowe krasnoludki popychają te kulki gnoju w stronę ratusza.

Uszczypnijcie mnie, bo zapewne śnię.

Zastanawiam się, co będzie dalej. Pomnik O-boskiego na cokole Fredry,
      w białych skarpetkach do laczków koniecznie ?
      Akwarium na solnym ze złotymi rybkami ?
      A może opakujemy Bank Zachodni na zielono z czerwoną kokardką ?

Kto odpowiada za ten dederowski szczyt ogrodowego bezguścia ?!
      Tak skaszanić centrum miasta, to trzeba naprawdę potrafić.
      To nie jest talent, to już jest dowód prawdziwego geniuszu.
      Ja rozumiem, że "sztuka" od wietnamczyków z targowiska może się komuś podobać,
      tyle, że władze miasta mogłyby najpierw urządzić swoje własne domowe ogródki, a
      potem dopiero zabierać się za centrum miasta.

Podobno o gustach się nie dyskutuje. Chciałbym się tej reguły trzymać.
      ALE NIE MOGĘ ! Gdyby taką wiochę prezydenciunio zrobił sobie na własnym podwórku
      i za własne pieniądze, to świat śmiałby się wyłącznie z niego. A tak będą
      ciągnąć łacha z całego miasta.

Normalnie wstyd mi. Wstyd przyznawać się, skąd się pochodzi.
      • Gość: Musaszi Re: Witajcie w Wariatkowie. IP: 5.6.1D* / 195.75.14.* 25.08.05, 17:03
        ... lubie satyre :))... niestety zlodziejstwa tym nie uleczysz.
        • smakosz_buraka Re: Witajcie w Wariatkowie. 25.08.05, 17:10
          Ale nie da się faktycznie ukryć że krasnoudki są teraz lepiej chronione niż
          obywatele miasta. To już nie jest śmieszne. TO JEST BANDYTYZM WŁADZY!
          • Gość: piórorób Re: Witajcie w Wariatkowie. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.05, 19:42
            W ciągu dwóch lat osobiście wymieniłem bodajże 10 piór Fredrusiowi. Wymiana
            polegała na usunięciu pozostałości po złodziejo-wandalach i wstawieniu nowego.
            Przeważnie po ich wizycie pozostawała krótka końcówka tutki pióra. Gdyby miasto
            chciało wymieniać pióro bezposrednio po "wyczynie" kolejnego debila, to ta
            liczba mogłaby sie zamknąć okrągłą 100-ką!!! Dodam, że niespełna 20 (słownie
            dwadzieścia) metrów od pomnika mieści sie posterunek Straży Miejskiej, do tego
            kamera na rogu Rynku i Placu Solnego. Dlatego pytam się - nos dla tabakiery czy
            tabakiera dla nosa? Was - czarnych się pytam!!
            Na marginesie, info dla wszystkich potencjalnych idiotów, chętnych na pióro
            Hrabiego - to nie są odlewy z brązu, to odlew z żywicy epoksydowej barwiony w
            masie na barwę starego mosiądzu, brązu czy innego spiżu. Ale już szykuję
            niespodziankę - i uprzedzam - może zaboleć.
    • Gość: adek Re: Krasnoludki wracają na ulice Wrocławia IP: *.ip.pop.e-wro.net.pl 25.08.05, 20:31
      pozwolcie kazdemu kto chce zafundowac sobie krasnoludka.....setki
      krasnoludkow....ale bedzie fajnie...
      • Gość: Kajka Re: Krasnoludki wracają na ulice Wrocławia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.05, 10:30
        Boje sie żeby promocyjnie nie wyszło nam hasło Mrocław miastem złodzieji
        krasnoludków :(

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka