Dodaj do ulubionych

Krytyczna decyzja

IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 30.08.05, 22:26
Ekhm, skoro utrzymał wyrok w mocy, to znaczy, że nie odrzucił apelacji, ale
ją oddalił. Wbrew pozorom w procedurze karnej, tak jak i w cywilnej,
pomiędzy "oddalił" a "odrzucił" jest zasadnicza różnica. Może dobrze by było,
gdyby wypowiadający się w sprawach procesów autorzy artykułów spróbowali
zgłębić tę istotną różnicę?
Obserwuj wątek
    • Gość: Lex Re: Krytyczna decyzja IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 30.08.05, 23:07
      Szanowny Leonidasie.Czego oczekujesz od dziennikarzy?Może znajomości przedmiotu?
      Ja juz dawno straciłem na to nadzieję.Ostatnio przeczytałem ,że Policja
      aresztowała,chociaz robi to Sąd.O innych przykładach indolencji dziennikarskiej
      nie wspomnę.Po prostu nie ma specjalizacji w tym gronie.Dziennikarz musi być
      wszechstronny i o to skutki...
    • Gość: drom Re: Krytyczna decyzja IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 30.08.05, 23:57
      Szanowna Pani redaktor !
      niestety wykazala sie Pani sporym niedoinformawaniem w kwesti o ktorej Pani pisze.
      "Sąd odrzucił we wtorek apelację ..." oznaczaloby ze jej WOGOLE NIE ROZPATRYWAL,
      kiedy faktycznie sad te apelacje oddalil.
      mysle ze dalsze wyjasnianie roznic nie ma tu sensu - pierwsza z brzegu
      wyszukiwarka internetowa odnajdzie ja dla Pani.
      pozdrawiam
    • olecky Re: Krytyczna decyzja 31.08.05, 08:58
      "Tam, gdzie oczekujemy od policjantów zapewnienia bezpieczeństwa, nie możemy
      odmawiać im prawa do wykonywania działań, do których są uprawnieni - dodał przy
      ogłoszeniu wyroku sędzia Bogusław Tocicki"

to policjanci sa uprawnieni do rzucania rowerami? I jaki to ma wplyw na
      zapewnianie bezpieczenstwa?

pozdrawiam, olek
      • preslaw Re: Krytyczna decyzja 31.08.05, 10:17
        taki pogląd Sądu okręgowego bierze się stąd, że pokutuje wciąż wzięte z czasów
        PRL przekonanie, że policjantowi wolno zastosować przemoc wobec obywatela,
        natomiast temu oststniemu wolno tylko stać, każdy przejaw użycia siły, obrony
        będzie kwalifikowany jako nielegalne użycie przemocy. Poczytajcie stare
        komentarze do Kodeksu Karengo i stare orzecznictwo SN na ten temat. Żeby jednak
        miarodajnie wypowiedzić się na temat tego wyroku trzeba by poznać dokładnie
        akta sprawy.
        • Gość: Dr Tommy Re: Krytyczna decyzja IP: *.skarb.neta / *.neta-si.pl 31.08.05, 20:16
          Choć ostatnio chyba coś drgnęło w tej kwestii (chodzi mi o sprawę, wytoczoną
          rodzinie, broniącej się przed ewidentnie bezprawną akcją Policji, polegającą na
          siłowym odebraniu dziecka).
        • olecky Re: Krytyczna decyzja 01.09.05, 11:52
          preslaw napisał:

> taki pogląd Sądu okręgowego bierze się stąd, że pokutuje wciąż wzięte z czasów
          > PRL przekonanie, że policjantowi wolno zastosować przemoc wobec obywatela,
          > natomiast temu oststniemu wolno tylko stać, każdy przejaw użycia siły, obrony
          > będzie kwalifikowany jako nielegalne użycie przemocy.

ale tutaj chyba nikt - oprocz policji - nie uzywal sily. Zarzut napasci zostal
          przeciez oddalony. Wina oskarzonego bylo chyba to, ze podszedl do policjanta i
          zapytal sie, dlaczego ten rzuca jego rowerem.

pozdrawiam, olek

PS. nie wiem, czy podczas tego zgromadzenia skandowano "gestapo" czy nie - nie
          bylem na miejscu. Ale po tym procesie nie mam watpliwosci, ze stosowanie
          takiego epitetu wobec polskiej policji jest uzasadnione.
      • wroclawjacek Re: Krytyczna decyzja 31.08.05, 22:57
        > "Tam, gdzie oczekujemy od policjantów zapewnienia bezpieczeństwa, nie możemy
        > odmawiać im prawa do wykonywania działań, do których są uprawnieni - dodał
        przy
        > ogłoszeniu wyroku sędzia Bogusław Tocicki"
        >
        W ten sposób mozna by bronić policję gdyby to ich skarżono o przekroczenie
        uprawnień.
        Ale to policja demonstruje siłę aby zastraszyć uczestników masy.
        W Warszawie policja wychodziła przeciw rowerzystom uzbrojona w broń długą.
        Każdy kto widział powtarzające się prowokacyjne działania policji wie ,ze ich
        agresywne działania nie były następstwem oporu masowiczów tylko miały
        zastraszyć uczestników (przeważnie 15-18 letnich).
        Byłem obserwatorem na kilku masach i widziałem że policja wykorzystywała
        nadmierne siły przez co blokowała ruch samochodowy.
        Uzywano zazwyczaj kilku kamer i kilku , kilkunastu radiowozów.
        Gdzie są te nagrania ?
        Dlaczego na jednej dostarczonej do sądu kasecie nie ma wystarczających dowodów
        winy oskarżonych ?
        Czy nie należałoby ukarać panów policjantów , którzy zarówno w mundurach jak i
        po cywilu kręcili filmy za pieniądze podatników , które są teraz bezużyteczne
        bo dokumentują jedynie agresywne działania policji ?
        Panowie policjanci jesteście partaczami.
        Umiecie tylko pałą się posługiwać.
        Nie dość ,że sami bierzecie za darmo pieniądze to jeszcze zawalacie Sąd Grodzki
        durnymi sprawami, który też grzebie się wielokrotnie z taką błachostką .
        Pozwoliłem sobie uczestniczyc w jednej rozprawie i mój szacunek dla wymiaru
        sprawiedliwości mocno ucierpiał.
        To zbiorowisko darmozjadów którzy boją się wziąść za poważne sprawy
        (wandalizm , dilerka, pijaństwo itp)
        Za wyjątkiem paru policjantów , którzy klęli , że nie po to szli do policji aby
        ganiać się z dzieciakami po mieście.
        Niestety zaczepne zachowania policji były zaplanowane na górze.
        Ja bym sprawdził czy ten komendant zaliczył testy sprawnościowe (z w-f), bo
        chyba nie rozumie ,że młodzież tak kocha rowery że jej działania policji nie
        odstraszą od wyrażania sprzeciwu.
        Zabrać policji kamery.
        Masowicze kręćcie filmy i róbcie zdjęcia sami bo mogą się przydać w sądzie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka