Dodaj do ulubionych

Tramwaje na torach kolejowych

IP: *.ip.nd.e-wro.net.pl 21.09.05, 21:05
Prezydent Dutkiewicz zapowiedział, że pojawią się lini tramwajowo-kolejowe.
Czy macie jakieś informacje na ten temat? Propozycja dalej jest aktualna?
Obserwuj wątek
    • svarte_sjel Re: Tramwaje na torach kolejowych 21.09.05, 21:38
      Gość portalu: jogers napisał(a):
      > Czy macie jakieś informacje na ten temat? Propozycja dalej jest aktualna?

Nie mniej ale i nie bardziej od wszystkich innych :^)
      • Gość: perian Re: Tramwaje na torach kolejowych IP: *.kom / *.kom-net.pl 22.09.05, 10:28
        Obecnie wszelkie tego typu inicjatywy można traktować jako kiełbasę wyborczą.
    • tram_ktos Re: Tramwaje na torach kolejowych 22.09.05, 19:46
      To jest tylko gadanie...
    • es_wu Pytanie do znawców tramwajów dwusystemowych 23.09.05, 18:41
      Cześć,

mam pytanie do znawców. Pytanie dotyczy sytuacji we Wrocławiu. Jak u nas przy
      realizacji koncepcji tramwaju dwusystemowego można by rozwiązać problem innej
      szerokości taboru oraz wysokości peronu/podłogi w pojeździe. Ten drugi problem
      jak rozumiem rozwiązywany jest w ten sposób, że robi się podłogę mniej więcej w
      środku i zapominamy o tramwajach niskopodłogowych. Ale co z szerokością?
      Przecież jeżeli pojazd o szerokości tramwaju miałby stanąć przy normalnym
      peronie kolejowym to między jednym a drugim byłaby niezła przerwa. A z drugiej
      strony jeżeli coś o szerokości pociągu wjechałoby na tory tramwajowe to byłaby
      niezła masakra przy mijankach i na zakrętach. Jak ten problem jest
      rozwiązywany??? Bo jak się domyślam w innych miastach jakoś się to udało.

Pozdrawiam,
      SW
      • svarte_sjel Re: Pytanie do znawców tramwajów dwusystemowych 23.09.05, 20:33
        es_wu napisał:
        > Przecież jeżeli pojazd o szerokości tramwaju miałby stanąć przy normalnym
        > peronie kolejowym to między jednym a drugim byłaby niezła przerwa. A z drugiej

Rozkłądana/wysuwana pochylnia?

> strony jeżeli coś o szerokości pociągu wjechałoby na tory tramwajowe to byłaby
        > niezła masakra przy mijankach i na zakrętach. Jak ten problem jest

Nie zostałby w ogóle dopuszczony do ruchu.

> rozwiązywany??? Bo jak się domyślam w innych miastach jakoś się to udało.

W PL? Raczej nie.
        A w innych krajach standardy skrajni tramwajowej niekoniecznie są takie jak u
        nas. Ot choćby w Czechach skrajnia jest szersza. Nie wiem jak to wygląda w
        takich np. Niemczech...
        • es_wu Re: Pytanie do znawców tramwajów dwusystemowych 23.09.05, 20:43
          svarte_sjel napisał:

> es_wu napisał:
          > > Przecież jeżeli pojazd o szerokości tramwaju miałby stanąć przy normalnym
          > > peronie kolejowym to między jednym a drugim byłaby niezła przerwa. A z dr
          > ugiej
          >
          > Rozkłądana/wysuwana pochylnia?
          >

Oj, to by strasznie wyglądało a poza tym skomplikowane było, bo ta pochylnia
          musiałaby się tak chować, aby nie przeszkadzać we wsiadaniu z poziomu ziemi w
          momencie kiedy pojazd jeździ po sieci tramwajowej. Poza tym nie wiem jak takie
          cóś ma się do przepisów bezpieczeństwa. Nie wiesz może jaka to jest różnica (w cm)?

>
          > > rozwiązywany??? Bo jak się domyślam w innych miastach jakoś się to udało.
          >
          > W PL? Raczej nie.
          > A w innych krajach standardy skrajni tramwajowej niekoniecznie są takie jak u
          > nas. Ot choćby w Czechach skrajnia jest szersza. Nie wiem jak to wygląda w
          > takich np. Niemczech...
          >

Ja byłem w Karlsruhe - tam faktycznie skrajnie są dużo szersze i te pojazdy
          jakoś tak dużo bardziej przypominają kolej w centrum miasta niż tramwaj na
          torach kolejowych. Ale zostawmy to. Ja chciałbym wiedzieć jakie jest rozwiązanie
          dla Wrocławia, bo o tym tu rozmawiamy. Przecież tutaj skrajni się już zmienić
          nie da...

Pozdrawiam,
          SW
          • martouf Re: Pytanie do znawców tramwajów dwusystemowych 23.09.05, 20:56
            To sobie wyobraź jakby tak chcieli w Łodzi zrobić. Bo tam po ulicach jakieś
            "wąskotorówki" jeżdża :) No ale tam tramwaje poza miasto wyjeżdżają, np. do
            Pabianic taka "wąskotorówka" dojeżdża.
            • Gość: Andrzej Re: Pytanie do znawców tramwajów dwusystemowych IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 23.09.05, 21:25
              Może jestem nie kumaty, ale tramwaj zasilany jest prądem o napieciu 0k 600v, a
              w sieci kolejowej jest 3000v, - to znaczy musiałby byc taki uniwersalny, ze
              specjalna przetwornicą. Gdzie sie można dowiedziec więcej na temat takich
              wynalazków?
              Pozdrawiam
              • es_wu Re: Pytanie do znawców tramwajów dwusystemowych 23.09.05, 21:33
                Gość portalu: Andrzej napisał(a):

> Gdzie sie można dowiedziec więcej na temat takich
                > wynalazków?
                >
                encyklopedia.servis.pl/wiki/Tramwaj_dwusystemowy
                A resztę to znajdziesz sobie w Google.

Pzdr.,
                SW
            • svarte_sjel Re: Pytanie do znawców tramwajów dwusystemowych 23.09.05, 21:46
              martouf napisał:
              > To sobie wyobraź jakby tak chcieli w Łodzi zrobić. Bo tam po ulicach jakieś
              > "wąskotorówki" jeżdża :) No ale tam tramwaje poza miasto wyjeżdżają, np. do

Tor jest wąski, ale skrajnia taka sama, podobnie jak pudła konstalowych
              tramwajów tam jeżdżących.
          • svarte_sjel Re: Pytanie do znawców tramwajów dwusystemowych 23.09.05, 21:44
            es_wu napisał:
            > Oj, to by strasznie wyglądało a poza tym skomplikowane było, bo ta pochylnia
            > musiałaby się tak chować, aby nie przeszkadzać we wsiadaniu z poziomu ziemi w

Czy pochylnia w autobusach niskopodłogowych wygląda strasznei albo przeszkadza
            we wsiadaniu?
            Tu tylko jest kwestia tego, żeby była otwierana elektrycznie a nie ręcznie.

> cóś ma się do przepisów bezpieczeństwa. Nie wiesz może jaka to jest różnica (w
            > cm)?

Nie wiem, nie szukałem nigdy.

> torach kolejowych. Ale zostawmy to. Ja chciałbym wiedzieć jakie jest rozwiązanie
            > dla Wrocławia, bo o tym tu rozmawiamy. Przecież tutaj skrajni się już zmienić
            > nie da...

Jeszcze można skonstruować ruchome (na boki) pudło ];^)
            Ale chyba nie jest to najsensowniejszy pomysł, co?

Póki co w obiecywaniu dwusystemowca najbardziej zaawansowany jest Poznań, może
            tam są jakieś konkretne rozwiązania znane.
            • es_wu Re: Pytanie do znawców tramwajów dwusystemowych 23.09.05, 22:59
              svarte_sjel napisał:

> > cóś ma się do przepisów bezpieczeństwa. Nie wiesz może jaka to jest różni
              > ca (w
              > > cm)?
              >
              > Nie wiem, nie szukałem nigdy.
              >

EN57 ma szerokość 2880 mm a 105N 2400. Aż mi się wierzyć nie chce że 105N jest
              tak szeroka, ale tak piszą w internecie. Wyglądałoby więc, że przerwa będzie
              miała ze 30 cm (licząc istniejące 6 cm). Nie tak dużo z jednej strony, ale z
              drugiej bez jakiegoś stopnia się nie da, bo byłoby zbyt duże niebezpieczeństwo
              dla bezpieczeństwa.

>
              > Póki co w obiecywaniu dwusystemowca najbardziej zaawansowany jest Poznań, może
              > tam są jakieś konkretne rozwiązania znane.
              >

Hmm, nie słyszałem... A kto tam w ogóle obiecuje? Władze miejskie???

Pozdrawiam,
              SW
              • svarte_sjel Re: Pytanie do znawców tramwajów dwusystemowych 24.09.05, 08:01
                es_wu napisał:
                > drugiej bez jakiegoś stopnia się nie da, bo byłoby zbyt duże niebezpieczeństwo
                > dla bezpieczeństwa.

Ciekawe sformułowanie :^P

Stopnia... wysuwany schodek zamiast pochylni?

> Hmm, nie słyszałem... A kto tam w ogóle obiecuje? Władze miejskie???

Między innymi. Pogooglaj za słowem "tramper".
              • Gość: marcinbrzezicki Stuttgat IP: *.ip.nd.e-wro.net.pl 29.09.05, 21:07
                Nie wiem, jak jest z tramwajem na torach kolejowych, ale w Stuttgarcie częściowo
                sieć tramwajowa pokrywa się z siecią metra. Pojazdy jeżdzą po tych samych
                szynach i zatrzymują się na tych samych stacjach. Rozwiązaniem jest "trzecia
                szyna" która jest dostosowana do odmiennego rozstawu kół tramwaju. Z
                wysiadaniem i wsiadaniem też nie ma problemu, bo perony i przystanki dostosowane
                do tramwajów mają po prostu podwyższenia na pewnej długości. Teraz już nie
                pamiętam, czy podwyższenia są dla metra, czy dla tramwaju, ale wiem, że całość
                działa. Tramwaje jeźdzą nawet tunelami dla koleji metra.
                • kolejar Re: Stuttgat to nie tak! 30.09.05, 01:18
                  To nie tak - 3. szyna to zasilanie metra! Metro tak się zasila, bo tunele bez
                  sieci mniejsze i duuużo tańsze.
                  • Gość: flip Re: a tak! IP: *.p.lodz.pl 02.10.05, 21:22
                    A wlasnie ze tak! W Sztutgarcie przeszli z toru metrowego na normalny, ale w
                    okresie przejsciowym jezdzily tramwaje dwoch rozstawow i wielkosci pudla. Wiec
                    tory byly trojszynowe. Chyba zreszta nadal "15" jest mala.
                    Poza tym nie nazwalbym metrem tego, co jest w Sztutgarcie. To tramwaj szybki z
                    odcinakami podziemnymi w srodmiesciu.
                    Odpowiednie obrazki sa tutaj:
                    www.p.lodz.pl/I35/personal/jw37/urbtr/tramshots.html
                    Jest tam tez Karlsruhe. I czesc problemow tu poruszanych rozstrzygaja fotki.
                    • kolejar Re: a tak! 03.10.05, 05:29
                      Więc to jest prametro?
                      To sie tak nazywa - robi się szybki tramwaj stopniowo dążąc do przekształcenia
                      tego w kolej "metro" - Bruksela.
                      Sorry za poprzednie - to w Suttgarcie jednak tramwaje 1000 mm - jak w Mieście Łodzi?
                      Nie jestem jednak w stanie kontemplować wszystkich instalacji w świecie, więc
                      nie wiem do końca, gdzie jaki rozstaw szyn jest (1000 mm, 1435 mmm, czy może
                      1524 mm, albo i jeszcze lepiej - jak w Dresden?).
                      • Gość: flip Re: a tak! IP: *.p.lodz.pl 03.10.05, 08:29
                        Prawdopodobnie taka byla intencja, zeby to bylo premetro. Ale poki co jest to
                        tramwaj, co wychodzi na wiekszosci tras na powierzchni. Tramwajowe wagony
                        sztutgarckie byly dosc ciasne, wiec Stadtbahn (czyli "tramwaj szybki" po
                        niemiecku) byl wyraznym postepem. Wagony Stadtbahn wygladaja ciekawie na
                        ulicach. Napewno sa szersze niz 2,40m, cos mi chodzi po glowie, ze maja 2,65m.

A rozstaw torow? Nie rozumiem pytania... W Sztutgarcie byl metrowy, teraz jest
                        normalny (z wyjatkiem tej "15").
      • martouf Re: Pytanie do znawców tramwajów dwusystemowych 28.09.05, 14:45
        Przyjrzałem się trochę jak to jest w Karlsruhe - na peronach kolejowych wysuwają
        się schodki (czy jak to nazwać):
        piotrek.lanet.wroc.net/karlsruhe1.jpg
        piotrek.lanet.wroc.net/karlsruhe2.jpg
        piotrek.lanet.wroc.net/karlsruhe3.jpg
        piotrek.lanet.wroc.net/karlsruhe4.jpg
        piotrek.lanet.wroc.net/karlsruhe5.jpg
        • Gość: maciek do poczytania IP: *.magma-net.pl 28.09.05, 20:50
          www.tramtrain.org
          polecam
          • martouf Re: do poczytania 28.09.05, 23:09
            Czy dobrze widzę, że ten szynobus na ulicach Zwickau jest elektryczny??
            www.lightrail.nl/TramTrain/tt-pics/tt-zwickau.jpg
            znalazłem tu:
            www.lightrail.nl/TramTrain/tramtrain.htm
        • kolejar To ja jestem od tego! 29.09.05, 04:59
          To ja razem z przyjaciółmi obiecywałem tramwaje dwusystemowe w czasie
          poprzednich wyborów samorządowych. Nie wygraliśmy, ale obecne władze to
          podchwyciły - jak wiele z naszych pomysłów...
          Co do problemów, to oprócz skrajni i napięcia (banał) jest jeszcze jeden -
          profil obręczy kół. Koła o profilu kolejowym nie mogą współpracować z szynami
          tramwajowymi "z wargą". Ale da się to pokonać, jak i resztę. Najprościej z
          prądem - współczesne pojazdy elektryczne mają napęd silnikami "asynchro"
          zasilanymi przez falowniki elektroniczne. Wszystkie pojazdy elektryczne...
          Dzięki energoelektronice tramwaje 2-systemowe zdobywają świat. Są i w Paryżu...
          Co do Łodzi, to jest tam de facto zelektryfikowana kolej wąskotorowa 1 m, co się
          przepoczwarzyła trochę w tramwaj :). To się w przed II wojną światową nazywało
          Łódzkie Towarzystwo Elektrycznych Kolei Dojazdowych. Poza tym tramwaje
          wąskotorowe w Plsce występują w Bydgoszczy, Toruniu, Grudziądzu i Elblągu. No i
          tramwaj 105N jest normalnotorowy - wersja wąskotorowa to 805N.
          • kolejar Do Wieliczki! 29.09.05, 05:03
            Tramwaje 2-systemowe od paru lat planuje wprowadzić MPK Kraków. Najpierw na
            linię do Wieliczki. Niech się nasi śpieszą...
            • Gość: Martix Re: Do Wieliczki! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 29.09.05, 21:04
              Tam robiono próby z wagonem 105 N na torach kolejowych i coś nie wyszło,muszą
              kupić nowe wozy specjalnie przystosowane do zmiany napięcia,oby i u nas.
              • kolejar Re: Do Wieliczki! 30.09.05, 01:21
                Wozów 105N nie opłaca się przebudowywać na sterowanie elektroniczne! W ramach
                prób ciągali je Dieslem, żeby sprawdzić układ jezdny tramwaju na torach
                kolejowych (inny profil obręczy!).
    • Gość: maciek www.tramtrain.org IP: 81.219.231.* 01.10.05, 19:08
      najpierw poczytać - potem pisać
    • kolejar A tak w ogóle? 03.10.05, 05:33
      To co - girls & boys - walczymy?
      • martouf Re: A tak w ogóle? 05.10.05, 00:10
        Walczymy :)
        A ja właśnie sobie przeglądałem archiwa moich pomysłów i natrafiłem na jeden
        taki "tramwaj na torach". Już nie pamiętam dokładnie o co mi tam chodziło ale to
        chyba taki schemat a'la Karlsruhe 81.168.251.49/skm_tramwaj.jpg dla Wrocławia
        • kolejar Re: A tak w ogóle? 05.10.05, 00:22
          Dzięki martouf. Obrazek mam już u siebie. A swoją drogą jest takich trochę...
          Podobne opracowywali inni - także spece z Polibudy. Tak więc jest chyba całkiem
          sporo ciekawych materiałów i coś z tego da się stworzyć.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka