Dodaj do ulubionych

Stulecia czy Ludowa

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.05, 21:34
Gazeciarze to się każdego bzdetu złapią, żeby zrobić wrażenie dobroczyńców
miasta, przywracających mu tradycję i takie tam. Hala jest Ludowa i tyle, w
historii bywa, że coś zmienia nazwę, a co więcej, bywa, że coś się nazywa
różnie w różnych językach. A pismaki robią z tego sensację i klientela
hipermarketów myśli sobie "łoooo, to ja też będe chciał, żeby była Stulecia,
będę wtedy czadowy".
Obserwuj wątek
    • Gość: Breslau Re: Stulecia nie Ludowa IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.12.05, 22:04
      A ja nie bywam w hiperach a jestem za HALA STULECIA !!!

Niech zyje stoleczne miasto Breslau!!!
      • Gość: manwe Re: Stulecia nie Ludowa IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.12.05, 22:34
        jestem tez za hala stulecia

niech zyje Wroclaw!
    • Gość: xYz Re: Stulecia czy Ludowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.05, 22:36
      Tylko Ludowa, albo już precyzyjnie XX STULECIA!
      • Gość: Breslau Tylko Stulecia!!! Precz z falszywym ludem!!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.12.05, 22:38
        Hala przsetrwa nie jedno stulecie a o tym ludzie pamiec przeminie!!!
        • Gość: PRECLAUER TYLKO HITLERHALLE AVE BRESLAUER IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.12.05, 15:54
    • Gość: xYz Re: Stulecia czy Ludowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.05, 22:48
      A może pojednawczo "Maxa Berga"?
    • Gość: bartollommeo Re: Stulecia czy Ludowa IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.12.05, 23:48
      Powinna zostać Ludową, w oficjalnych dokumentach niech sobie figuruje pod podwójną.
      • Gość: flip proste pytanie IP: *.p.lodz.pl 06.12.05, 00:00
        Czy ludnosc wchodzaca do tej hali uwaza sie za lud?
        • Gość: Burk Re: proste pytanie IP: *.crowley.pl 06.12.05, 08:56
          A czy wszyscy uważają się za stulatków?
          • Gość: flip Re: proste pytanie IP: *.p.lodz.pl 06.12.05, 20:23
            Wiekszosc chetnie o stu latach wyspiewuje i wysluchuje. A czy wiekszosc
            chcialaby byc ludem?
            • bischof Re: proste pytanie 07.12.05, 11:54
              Gość portalu: flip napisał(a):

> Wiekszosc chetnie o stu latach wyspiewuje i wysluchuje. A czy wiekszosc
              > chcialaby byc ludem?
              >
              Czy chce czy nie, jest po prostu ludem.
    • sebasr Nic dodac, nic ujac... 06.12.05, 11:18
      Zwykle nie popieram LPR-u. Ale tym razem maja racje...
      Nie chcialbym dojezdzac do Strasse der SA po GoeringStr przecinajac
      HohenzollernStr...
      Moze p. Dutkiewicz chcialby miec stanowisko Burgermeistera???
      • Gość: . Wrocław polski nie pruski! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.05, 12:52
        To oświadczenie LPR Wrocław,które co chwilę znika z tego "pluralistycznego"
        forum...

„Liga Polskich Rodzin we Wrocławiu pragnie wyrazić ogromne zaniepokojenie z
        powodu informacji, które do nas dotarły dotyczących pomysłu wpisania Hali
        Ludowej we Wrocławiu na listę zabytków UNESCO pod nazwą Hala Stulecia.

Pomysł uważamy za skandaliczny. Nazwa „Hala Stulecia” została nadana obiektowi
        przez niemiecką radę miejską dla upamiętnienia rocznicy zwycięstwa nad
        Napoleonem i wydania przez króla pruskiego Fryderyka Wilhelma III odezwy „Do
        Mojego Narodu”. Chcielibyśmy przypomnieć, że Polacy brali udział w tej wojnie
        po stronie Napoleona nie zaś Prus. Czy zatem powinniśmy upamiętniać narodową
        klęskę? Dla uzasadnienia pomysłu wysuwa się rozmaite argumenty: a to o
        historyczności nazwy, a to o jej rozpoznawalności wśród turystów. Należy zadać
        sobie pytanie gdzie są granice? Może za niedługo pojawi się pomysł
        przemianowania Wrocławia na Breslau albo, o zgrozo, ulicy Sienkiewicza na Adolf
        Hitler Straße? Niewątpliwie są to nazwy historyczne a ich rozpoznawalność wśród
        turystów (szczególnie niemieckich) znacznie by się zwiększyła.

Pomysły powrotu do nazw niemieckich są obecnie szczególnie szkodliwe ze względu
        na mnożące się ostatnio żądania środowisk tzw. „wypędzonych”. W tej sytuacji
        powinniśmy raczej podkreślać polskość naszego miasta a nie wpisywać się w
        niemiecką tradycję nacjonalistyczną. Wyrażamy nadzieję, że ten niefortunny
        pomysł wynika tylko z braku głębszego przemyślenia nie zaś innych przyczyn.
        Dlatego apelujemy do włodarzy naszego miasta o chwilę refleksji nad tym planem
        i podjęcie właściwej decyzji.”
        • bischof Re: Wrocław polski nie pruski! 06.12.05, 13:09
          Problem jest w tym iż włodarze naszego miasta obiecali zachodnim sąsiadom
          ustępstwa w tym kierunku. Pierwszym z nich jest przecież Zdrojewski . Obecny
          jest w pewnym sensie kontynuatorem polityki Zdrojewskiego.
          • bischof Re: Wrocław polski nie pruski! 06.12.05, 13:38
            Zmiana nazw na niemieckie , jest to przecież owoc polityki lat poprzednich.
            Cytat z gazety:
            osiągnąć .Dziesięć lat był on prezydentem miasta, dzisiaj reprezentuje Wrocław
            w Sejmie.
            Zdrojewski planował odbudowe Wrocławia według niemieckiego wzorcu.
            • Gość: c# Re: Wrocław polski nie pruski! IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 07.12.05, 00:17
              > Zdrojewski planował odbudowe Wrocławia według niemieckiego wzorcu.

Taaak...
              Bowiem Niemcy w latach trzydziestych przewidzieli szklaną fontannę w Rynku oraz
              dwa budynki Solpolu, jak i termos-Helios przy WZ-ce.

Aha, i te kule granitowe na Świdnickiej też zaplanowali. I Galerię Dominikańską.

Biskup, ty weź koło i puknij się w czoło.
              • bischof Re: Wrocław polski nie pruski! 07.12.05, 10:56
                Gość portalu: c# napisał(a):

> > Zdrojewski planował odbudowe Wrocławia według niemieckiego wzorcu.
                >
                > Taaak...
                > Bowiem Niemcy w latach trzydziestych przewidzieli szklaną fontannę w Rynku
                oraz
                > dwa budynki Solpolu, jak i termos-Helios przy WZ-ce.
                >
                > Aha, i te kule granitowe na Świdnickiej też zaplanowali. I Galerię
                Dominikańską
                > .
                >
                > Biskup, ty weź koło i puknij się w czoło.
                >

Pozwolę Tobie zauważyć iż ten cytat to cytat z gazety .
                A jeśli miał bym tu moje zdanie o Zdrojewskim wypowiedzieć , to cóż mam raczej
                mieszane uczucie do tego człowieka.
                W ciągu 10lat Zdrojewski naprawdę niewiele osiągnął , lubi sobie sam
                schlebiać .
                I chętnie włożył by sobie wieniec laurowy na własną głowę. Lawiruje i ucieka
                przed odpowiedzialnością gdy palą mu się pięty. Na mój gust jest
                przeciętniakiem.
                Był pod mocnym wpływem sąsiadów z za Odry i starał się ich zadowolić.
                Gdy spojrzę na jego karierę zawodową , to nie mogę wykluczyć faktu iż on jest
                obdarzany wdzięcznością sąsiadów z za Odry.
                Muszę jednak przyznać iż wierzę mu iż chciał najlepiej.
    • Gość: Otto Stern Re: Stulecia czy Ludowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.05, 12:09
      > Hala jest Ludowa i tyle, w
      > historii bywa, że coś zmienia nazwę...

slusznie. wlasnie przyszla pora na zmiane nazwy.

Tylko HALA STULECIA :]
    • Gość: dd proponuję nową nazwę Hala Wrocławska IP: 213.199.196.* 06.12.05, 12:22
      Moje propozycja to kompromis; Hala Wrocławska. czekam na głosy w tej sprawie
      • Gość: Musaszi Re: proponuję nową nazwę Hala Wrocławska IP: *.whirlpool.com 06.12.05, 12:31
        Wydaje mi sie, ze to lepszy pomysl niz Ludowa (ludy to mi sie kojarza z
        australopitekami), czy tez Stulecia (sami bysmy takiej nazwy nie wybrali).
        Ewentualnie podoba mi sie rowniez pomysl Hali Maxa Berga (bo w koncu to jego
        dzielo).
        • Gość: erni Re: HALA STULECIA IP: *.ok.ae.wroc.pl 06.12.05, 13:43
          Na całym świecie Hala ta w atlasach architektury widnieje jako Hala Stulecia.
          Jest to oryginalna nazwa i tak się nazywa ta hala czy komuś się to podoba czy
          nie. Tymbardziej że na początku XX wieku była to największa tego typu hala na
          świecie, tak więc taka nazwa jest zupełnie uzasadniona.
          • sebasr moderatorowi... 06.12.05, 13:51
            ...dziekujemy za usuniecie postu LPR-u. Byl chyba na tyle rzeczowy, ze nie
            pasowal do poziomu GW.
            Wiadomo, nie toleruje sie innych pogladow w "tolerancyjnej" GW?
          • bischof Re: HALA STULECIA 06.12.05, 14:06
            Gość portalu: erni napisał(a):

> Na całym świecie Hala ta w atlasach architektury widnieje jako Hala
            Stulecia.
            > Jest to oryginalna nazwa i tak się nazywa ta hala czy komuś się to podoba
            czy
            > nie. Tymbardziej że na początku XX wieku była to największa tego typu hala
            na
            > świecie, tak więc taka nazwa jest zupełnie uzasadniona.
            >

Nie cały świat ustala jak się co ma nazywać we Wrocławiu, ale mieszkańcy tego
            miasta.
            Twoje argumenty są raczej zabawne „erni”.

• Gość: Breslauer Re: HALA STULECIA IP: 62.87.160.* 06.12.05, 15:32
              Jakbys wiedzial co miasto zyskalo za czasow pruskich (nie 3 Rzeszy) a jak
              zdewastowala je PRL to bys pewnie zmienil zdanie!
              • Gość: SAWIETCZIK [...] IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.12.05, 15:54
                Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
              • bischof Re: HALA STULECIA 06.12.05, 16:53
                Gość portalu: Breslauer napisał(a):

> Jakbys wiedzial co miasto zyskalo za czasow pruskich (nie 3 Rzeszy) a jak
                > zdewastowala je PRL to bys pewnie zmienil zdanie!
                >

Gdybyś Ty wiedział co miasto zyskało za czasów pruskich i jak go trzecia Rzesza
                zniszczyła , nie wygadywał byś takich rzeczy.
                Przyjmij do wiadomości że nie PRL utworzyło z tego miasta twierdzy Breslau .
                A po wojnie gdy Polacy wrócili na ziemie odzyskane , zastali zgliszcza.
                Może to dla Ciebie abstrakcja , ale nie dla mnie . Moi rodzice odbudowywali to
                miasto własnymi rękami.

• Gość: Breslauer Re: HALA STULECIA IP: 62.87.160.* 06.12.05, 16:55
                  Cale szczescie wiekszosci Wroclawian blizej do Pragi i Berlina niz Warszawy.
                  Ludzie glosuja nogami!
                  • Gość: RUSKI BUHAHHAH - do Berlina ? Jako polnische schweine ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.12.05, 17:00
                    Nie rozśmieszaj mnie człowieku !!!
                    • Gość: Breslauer Re: Wroclaw ponad wszystko!!! IP: 62.87.160.* 06.12.05, 17:08
                      Zwykle osmiesza ten kto nie ma argumentow i czuje sie slaby.

Wroclaw ponad wszystko!!!
                      • Gość: RUSKI CZYLI TY - boś nie tylko słaby ale i głupi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.12.05, 09:46
                        MASKWA TOLKA MASKWA !!!
      • Gość: xYz Re: proponuję nową nazwę Hala Wrocławska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.05, 16:36
        Podoba mi się kolejna propozycja!
        • Gość: Rabin A ja proponuję : HALA HOLOCAUSTU IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.12.05, 17:02
          • bischof Re: A ja proponuję : HALA HOLOCAUSTU 06.12.05, 17:38
            To już leprze od Stulecia.
    • Gość: kotbehemot Oczywiscie - Stulecia! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.05, 18:55
      Z Waszych postów wynika, ze wszyscy niemcy=hitlerowcy. Jednak przed Hitlerem ten naród tez istniał;)
      Hala powstała jeszcze przed I wojną światową, nazwana została Halą Stulecia i taka nazwa funkcjonuje- w głowach architektów na całym swiecie, w atlasach architektury (ostatnio przeglądałem zachodni atlas arch- Hala Stulecia była jedynym obiektem z całej Polski. Podpisana "Centennial Hall, Wroclaw, Poland").

Tylko Hala Stulecia, skończmy juz z tym ludem.
      • bischof Re: Oczywiscie - Stulecia! 06.12.05, 21:18
        Gość portalu: kotbehemot napisał(a):

> Z Waszych postów wynika, ze wszyscy niemcy=hitlerowcy. Jednak przed Hitlerem
        te
        > n naród tez istniał;)
        >
        Ty chyba nie znasz historii, patrzysz tak na te owieczki niemieckie
        dobrotliwie.
        Słyszałeś coś o traktacie wersalskim ?
        A kto wybrał Hitlera, Marsjanie ?

• Gość: kotbehemot Re: Oczywiscie - Stulecia! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.05, 22:10
          ja nie znam historii, a Ty się chyba historii wyjatkowo wybiorczo uczyłes. A Krzyżacy to też nazisci? Hunowie też?
          Hala powstała długo przed traktatem wersalskim
          • bischof Re: Oczywiscie - Stulecia! 06.12.05, 23:53
            Gość portalu: kotbehemot napisał(a):

> ja nie znam historii, a Ty się chyba historii wyjatkowo wybiorczo uczyłes. A
            Krzyżacy to też nazisci?
            > Hunowie też?
            > Hala powstała długo przed traktatem wersalskim
            >
            Jeden z historyków kiedyś napisał o tej nacji, iż oni zawsze musieli sobie
            szukać wroga w historii.
            Po co ?
            Potrzebowali zawsze wentylu do upustu swojej germańskiej agresji.
            Robili to tak często, iż można zaryzykować taką wypowiedź. Gdyby nie było tego
            wroga ,nie było by po co żyć.
            To tyle co do tej wypowiedzi.
            Wprawdzie nie do końca się z tym zgodzę, ale wiele jest w tym prawdy.
            Znam tą nacje doskonale , znam ich język , studiowałem w tym języku na
            uniwersytecie .
            Znam ich nie ze strony turystów, ale codziennej.
            Wielu z nich potrafi dobrze ten instynkt maskować.
            Jednak często z ich działań widać, iż ten instynkt kieruje ich postępowaniem.
            Trzeba ich trzymać krótko , inaczej zniewolą innych.
            Nie mają obcego obiektu do realizacji tego instynktu, realizują go między sobą.
            Uważają się za coś lepszego niż w rzeczywistości są. Są przebiegli i nierzadko
            podstępni wobec obcych.
            Potrafią doskonale myśleć i snuć dalekowzroczne plany, obejmujące więcej jak
            jedno pokolenie.
            Trzeba im zawsze ich działania ograniczyć ściśle pewnymi ramami, inaczej
            działają bez opamiętania.
            Są mało kreatywni, ale nadrobią to doskonale zdyscyplinowaniem.

Dlatego jakikolwiek ustępstwa wobec nich (zmiana nazw), działają na nich
            emocjonalnie.
            I daje im motywacje do dalszych działań w tym kierunku.

• Gość: Breslauer Hala Stulecia - Plachta na ksenofobow IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 07.12.05, 00:20
              Nic dodac nic ujac :)
              • bischof Re: Hala Stulecia - Plachta na ksenofobow 07.12.05, 09:09

> Nic dodac nic ujac :)
                >

Czy ksenofobią może być ściśle określone działanie które prowadzi do
                harmonijnej współpracy , w tym przypadku sąsiadem z drugiego brzegu Odry.
                Działanie które jest uzasadnione zależnościami wynikającymi nie tylko z
                historii, ale również z innych czynników obiektywnych.
                To nie lęk przed nimi motywuje mnie do takiego obchodzenia się z sąsiadem.
                Ale chęć szukania takich rozwiązań na przyszłość, które prowadzą do dobrych
                stosunków między sąsiedzkich .
                Breslauer, odnoszę wrażenie iż Twoja światowość i otwartość poglądów w
                stosunku do Niemców, bazuje na małych naiwnościach i braku doświadczenia.
                Zresztą pozbawione są one impulsów wynikających z praw natury.

• bischof Re: Hala Stulecia - Plachta na ksenofobow 07.12.05, 12:21
                  > Gość portalu: Breslauer napisał(a):
                  >
                  > > Nic dodac nic ujac :)
                  > >
                  >
                  > Czy ksenofobią może być ściśle określone działanie które prowadzi do
                  > harmonijnej współpracy , w tym przypadku sąsiadem z drugiego brzegu Odry.
                  > Działanie które jest uzasadnione zależnościami wynikającymi nie tylko z
                  > historii, ale również z innych czynników obiektywnych.
                  > To nie lęk przed nimi motywuje mnie do takiego obchodzenia się z sąsiadem.
                  > Ale chęć szukania takich rozwiązań na przyszłość, które prowadzą do dobrych
                  > stosunków między sąsiedzkich .
                  > Breslauer, odnoszę wrażenie iż Twoja światowość i otwartość poglądów w
                  > stosunku do Niemców, bazuje na małych naiwnościach i braku doświadczenia.
                  > Zresztą pozbawione są one impulsów wynikających z praw natury.
                  >
                  >
                  Może uzupełnię małym faktem historycznym dotyczącym problemu niemieckiego po
                  II Wojnie.
                  Alianci i historycy stanęli przed problemem , co uczynić z nacją niemiecką ??
                  Jak postąpić aby Niemcy nigdy więcej nie podnieśli ręki na inne nacje ??
                  Były propozycje rozsiedlenia nacji niemieckiej po całym świecie.
                  Była propozycja kastracji narodu niemieckiego.
                  Jednak z powodu iż zagrożenie komunizmem w Europie było tak duże .
                  Zdecydowano się podzielić Niemcy na dwie części. Jedna część miała być oddana
                  pod wpływy słowiańskie (DDR) . A druga (RFN) miała być poddana programowi
                  osłabiającemu faszystowskiego potencjału ( Endnazisierung ), poprzez
                  wchłonięcie przez niemiecką nacje dużej liczby cudzoziemców.
                  Czy ktoś chce czy nie , to są po prostu fakty historyczne.
              • Gość: HEIL BRESLAUER Re: Hala Stulecia - TRYUMF HITLERZYMU - NEVER EVER IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.12.05, 09:48
      • Gość: KOT-MŁOT KRETYNIE POPARCIE DLA PRSUACTWA TO DURNOTA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.12.05, 09:47
        I hitler akurat nie ma tu nic do rzeczy ...
    • Gość: @@@@ NIE !!! Maxa Berga, albo nadal Ludowa IP: *.wroclaw.mm.pl 07.12.05, 02:01
      Breslauer niedługo zaproponuje nam język niemiecki jako urzędowy w Breslau!
      Ich habe nichts dagegen, aber bin ich immer Pole in Polen!
      • Gość: Breslauer Re: NIE !!! Maxa Berga, albo nadal Ludowa IP: 62.87.160.* 07.12.05, 07:41
        Wole czeski :)
        • Gość: R.Orszak To spad do Czech !!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.12.05, 16:18
          • Gość: Breslauer Re: To spad do Czech !! - metodą Stalina? Hitlera? IP: 62.87.160.* 07.12.05, 17:46
            Slask to tez byly Czechy :)

Najwiekszy rozkwit Slaska to panowanie Habsburgow.
            Najwiekszy rozkwit Wroclawia to panowanie Hohenzollernow, nigdy przedtem ani
            pozniej Wroclaw nie byl stolica.

To historia! Uszanujmy ja! Zrobmy cos bysmy i my zasluzyli sie czyms wielkim a
            nie ponizajmy tych, ktorzy te ziemie ukochali i wyniesli z ruin.

I to by bylo na tyle

• bischof Re: To spad do Czech !! - metodą Stalina? Hitlera 07.12.05, 19:41

> Slask to tez byly Czechy :)
              >
              > Najwiekszy rozkwit Slaska to panowanie Habsburgow.
              > Najwiekszy rozkwit Wroclawia to panowanie Hohenzollernow, nigdy przedtem ani
              > pozniej Wroclaw nie byl stolica.
              >
              > To historia! Uszanujmy ja! Zrobmy cos bysmy i my zasluzyli sie czyms wielkim
              a
              > nie ponizajmy tych, ktorzy te ziemie ukochali i wyniesli z ruin.
              >
              > I to by bylo na tyle
              >

Dlaczego chowa się młodzież w Niemczech w duchu rewizjonistycznym ?
              Na pewno nie z powodu tego, aby pielęgnować dobre stosunki sąsiedzkie.

www.ostpreussen.org/jlo/index.htm
            • Gość: KOMANDOS MAM W DUPIĘ TĘ ZIĘMIĘ- JESTEM POLAKIEM IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.12.05, 15:16
              Mieszkam tu , bo to jest POLSKA - Hohenzollernowie interesują mnie wyłacznie
              jako element historii mego NARODU, NARODU KTÓRU U BOKU CESARZA FRANCUZÓW
              WALCZYŁ O SWOJĄ WOLNOŚĆ PRZECIWKO HABSBURGOM, ROSJI I PRUSACTWU , NIE ZAMIERZAM
              ANI PRZEZ 10 SEKUND CZCIĆ ANI HOŁUBIĆ PRUSACKICH ZABORCÓW, ZA TO PROPONUJĘ HL
              NAZWAĆ HALĄ AUSTERLITZ
              • Gość: @@@@ Re: MAM W DUPIĘ TĘ ZIĘMIĘ- JESTEM POLAKIEM IP: *.wroclaw.mm.pl 08.12.05, 21:25
                Oj!!.. To musisz mieć dużą dupę....
                • Gość: cavalier Re: MAM W DUPIĘ TĘ ZIĘMIĘ- JESTEM POLAKIEM IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.12.05, 22:04
                  >Mieszkam tu , bo to jest POLSKA - Hohenzollernowie interesują mnie wyłacznie
                  >jako element historii mego NARODU, NARODU KTÓRU U BOKU CESARZA FRANCUZÓW
                  >WALCZYŁ O SWOJĄ WOLNOŚĆ PRZECIWKO HABSBURGOM, ROSJI I PRUSACTWU , NIE
                  >ZAMIERZAM
                  >ANI PRZEZ 10 SEKUND CZCIĆ ANI HOŁUBIĆ PRUSACKICH ZABORCÓW, ZA TO PROPONUJĘ HL
                  >NAZWAĆ HALĄ AUSTERLITZ

Coś ci się powaliło historycznie : prusackie zaborcy, to w domu, gdy włażą ci
                  do kanalizacji i szaf. A je można zwalczać odpowiednim preparatem.

Niemcy nigdy nie byli zaborcami Śląska , od wieków tutaj byli. A Prusy przejęły
                  Śląsk po zwyciestwie nad Austrią w 1741. Nie uważałeś na lekcjach.
                  • Gość: KOMANDOS TO TY GŁUPKU NI UWAŻAŁEŚ SKORO NIE POJMUJESZ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.12.05, 09:27
                    PRSOTEJ PRZENOŚNI HISTORYCZNEJ
              • Gość: Bromba Re: MAM W DUPIĘ TĘ ZIĘMIĘ- JESTEM POLAKIEM IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 09.12.05, 00:30
                Hmmm. A ta D... to przynajmniej czysta jest? :P
                • Gość: KOMANDOS ŚMIERDZISZ ZA BARDZO - Z G>>>EM nie rozmawiam IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.12.05, 09:27

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka