Dodaj do ulubionych

Dzieło Kaliny "PRZEJŚCIE"

13.12.05, 09:51
Przed chwila w TV podali, że we Wrocławiu wystawiono słynna instalację Kaliny
pt. Przejście.
Ponoć wykonano ja z brązu w formie pomnika
Kto wie gdzie i na jak długo?
Obserwuj wątek
    • seledynowa juz wiem gdzie :-) 13.12.05, 09:54
      na skrzyzowaniu Piłsudskiego i Świdnickiej:
      mapserver.um.wroc.pl/wydarzenia_beta_2/event.asp?id=147104&date_from=2005-12-08&date_to=2006-01-07&method=1
      ale czy to jest w formie stałego pomnika?
      • Gość: tomek Re: juz wiem gdzie :-) IP: *.internetdsl.tpnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 13.12.05, 10:51
        Ciekawe kiedy zaparkuje tam jakiś rozpędzony młodzieniec :}
        • Gość: erni Re: SUPER !!! IP: *.ok.ae.wroc.pl 13.12.05, 11:28
          Wspaniała instalacja. Jeszcze musza dokończyć z jednej strony. Wzbudza wielkie
          zainteresowanie ludzi. Wielu robi sobie zdjęcia z "przechodniami".
          • seledynowa Re: SUPER !!! 13.12.05, 12:27
            a nie wiesz, czy to jest na stałe?
    • Gość: podatnik Kto zapłaci za zniszczony chodnik? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.05, 12:42
      Chodnik rozryty i ogólny bałagan.
      Kto zapłaci za zniszczony chodnik?
      • Gość: erni NA STAŁE IP: *.ok.ae.wroc.pl 13.12.05, 12:47
        Instalacja oczywiście jest na stałe. Poprzednią w warszawie w 1977 włądze
        komunistyczne kaząły zdemontować. Teraz mamy wolną Polskę i jedynie wandale i
        złomiarze będą starać sie ja rozmontować podobnie jak wrocławskie krasnale.
        • seledynowa świetnie! 13.12.05, 12:53
          bardzo lubię te instalację, ale w małej cieplutkiej salce Muzeum Narodowego nie
          robi ona takiego wrażenia jak na prawdziwej ulicy;
          jutro jade to zobaczyć
          • Gość: erni Re: świetnie! IP: *.ok.ae.wroc.pl 13.12.05, 12:55
            Niestety jest jeszcze niedokończona po strnie ludzi wychodzacych ale na dniach
            ma być OK. Ludzie zatrzynuja się robią zdjęcia super!!! Przypomina to intalację
            exodusu Irlandczyków w dokach dublina. Przybyła nam kolejna atrakcja
            turystyczna !!!
            • seledynowa Re: świetnie! 13.12.05, 13:02
              mamy juz sliczne zwierzaki na Jatkach, kontrowersyjną fontannę Zdrój w Rynku,
              krasnale na cześć Wrocławskiej Pomarańczowej Alternatywy, paluch Geta na Jasiu
              (kamieniczce, Powodziankę...
              fajnie
              Wrocław nabiera uroku i niepowtarzalności
      • seledynowa maruda czy prowokator? 13.12.05, 12:50
        w każdym wcieleniu, serdecznie współczuję :-(
        • Gość: podatnik Płacisz za zniszczony chodnik? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.05, 12:56
          Płacisz za zniszczony chodnik?
          • seledynowa Nie :-) 13.12.05, 12:58
            mam nadzieję, że moje podatki poszły na zamontowanie tej instalacji, Panie
            Smutasie :-)
            • Gość: erni Re: Nie :-) IP: *.ok.ae.wroc.pl 13.12.05, 13:00
              Ja zapłąciłem z moich podatków za tą instalację i się cieszę że moje pieniądze
              poszły na coś dobrego, a nie na jakieś marnotrastrwo w stylu becikowe.
              • seledynowa :-)))) 13.12.05, 13:06
                chetnie dopłaciłabym jeszcze do obwodnicy we Wrocławiu, "kombajnu" sportowo-
                rekreacyjnego (z basenami, lodowiskiem itd.), galerii sztuki współczesnej i
                paru nowych mostów;
                gdybyż tak mozna było sobie zastrzec w zeznaniu podatkowym "Nie ruszać moich
                pieniędzy na becikowe, samoloty dla rządu i krawatów dla Samoobrony... ;-)
    • kot_b fantastyczna wiadomosc! 13.12.05, 13:00
      Bardzo się cieszę, ze chodnik zostal zniszczony a rzezba ustawiona:) Tak trzymac!
      • Gość: coco jumbo na jak dlugo? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.05, 13:09
        a czy to bedzie juz tam stalo na stale czy tylko przez jakis czas?
        No i czy macie jakies foty...
        • seledynowa Re: na jak dlugo? 13.12.05, 13:12
          ponoc na stałe (rzeźby sa z brązu)
          a fotkę znajdziesz tu:
          info.galerie.art.pl/galgif/mwro_kalin.JPG
        • Gość: erni Re: na jak dlugo? IP: *.ok.ae.wroc.pl 13.12.05, 13:12
          forever
        • Gość: drogówka Re: na jak dlugo? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.05, 13:13
          Re: na jak dlugo?

Do pierwszego zderzenia z samochodem który wpadnie zimą w poślizg. Czyli do
          wiosny już tego nie będzie.
          • Gość: erni Re: na jak dlugo? IP: *.ok.ae.wroc.pl 13.12.05, 13:16
            Od strony ulicy przed rzeźbą stoją słupy trakcji lektrycznej tak więc
            instalacja jest bezpieczna. No chyba że akurat satelita albo spadająca gwiazda
            w nia uderzy. Bardzie jednak od tego obawiałbym się złomiarzy i chuliganów.
            • kot_b Re: na jak dlugo? 13.12.05, 13:23
              > instalacja jest bezpieczna. No chyba że akurat satelita albo spadająca gwiazda
              > w nia uderzy. Bardzie jednak od tego obawiałbym się złomiarzy i chuliganów.

no, w koncu w fontanne "zdrój" walnął meteoryt- dlatego na pamiątke od kilku lat nie wymieniono szyby.
              A o zlomiarzybym sie nie bał- w Łodzi na Piotrkowskiej stoi masa takich rzezb a nikt ich nie dotyka.
              • Gość: erni Re: na jak dlugo? IP: *.ok.ae.wroc.pl 13.12.05, 13:25
                W Łodzi są takie rzeźby i we Wrocławiu...a w Warszawie stoi PALMA. Tam to mają
                gusta :))))
                • kot_b Re: na jak dlugo? 13.12.05, 13:27
                  odczep sie prosze od palmy:) palma jest genialna- to kropka nad i warszawskiego absurdu:) Naprawde, uwielbiam palme:)
                  • Gość: erni Re: na jak dlugo? IP: *.ok.ae.wroc.pl 13.12.05, 13:29
                    No i ta 70 metrowa stalowa choina. Brakuje jeszcze słomianego misia giganta :)
                    • Gość: wrocławianin Re: na jak dlugo? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.05, 13:30
                      > Brakuje jeszcze słomianego misia giganta :)

Miś był ale zdolni wrocławianie go spalili.
                • seledynowa Re: na jak dlugo? 13.12.05, 13:28
                  ale mają też:
                  Powązki, Zachętę, Łazienki i kilkanascie teatrów...
                  szkoda mi Warszawy, to nie wina miasta i mieszkańców, że palma odbija jej
                  włodarzom ;-)
                  • Gość: erni Re: na jak dlugo? IP: *.ok.ae.wroc.pl 13.12.05, 13:30
                    >ale mają też:
                    >Powązki, Zachętę, Łazienki i kilkanascie teatrów...

U nas też są. Ja mam nawet w domu łazienkę.
                    • Gość: josip Re: na jak dlugo? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.05, 13:46
                      My to mamy ewentualnie podwiazki, zachachmete, lazienke erniego no i...pasikoniki ;p
                      • Gość: Niko Re: na jak dlugo? IP: *.makler.local / 195.187.134.* 13.12.05, 15:48
                        Pieknie nam sie ubarwia miasto a za pół roku stanie długo oczekiwany Chrobry.
                        Wreszcie wizerunkowo stajemy sie europejskim miastem.
                        • Gość: Łoś_bimbacz jestem dobrej myśli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.05, 16:05
                          Pasażerowie metra- gapowicze będą mieli do wyboru karę grzywny lub
                          społeczne prace porządkowe i ochronne przy "POmniku nieznanego pasażera"
                          przy hubie "Świdnicka". Sądzę, że wielu wybierze tą pozytywną aktywność,
                          co zapewni wieczną trwałość momumentu.
                  • kot_b Re: na jak dlugo? 13.12.05, 17:17
                    > ale mają też:
                    > Powązki, Zachętę, Łazienki i kilkanascie teatrów...

Slyszlalem, ze Czuły Barbarzyńca bedzie miał filię we Wrocławiu, moze Zacheta pojdzie tym sladem;)

Ale to fakt, takich miejsc jakie wymienilas (i kilkunastu innych) we Wro brakuje..jeszcze!
    • tomek854 Re: Dzieło Kaliny "PRZEJŚCIE" 13.12.05, 16:31
      Tylko że nam to trochę zwęża chodnik w takim ruchliwym miejscu.

Pewnie znowu będzie że malkontence, ale ja uważam że sztuka nie powinna utrudniać życia.
      • Gość: as Re: Dzieło Kaliny "PRZEJŚCIE" IP: *.wroclaw.mm.pl 13.12.05, 19:52
        Wiedziałam że będą tego typu głosy. Instalacja postoi dotąd aż jakaś babula
        sobie o nią zębów nie wybije, wtedy podniesie sie larum, po co to paskudztwo tu
        przeszkadza?!
        • tomek854 Re: Dzieło Kaliny "PRZEJŚCIE" 13.12.05, 22:33
          Oczywiście. Ja bym wolał, żeby takich głosow nie było. Możnaby to uzyskać np. stawiając rzeźbę po drugiej stronie skrzyżowania, gdzie chodniki są szersze, a ludzi chodzi mniej.

Ale u nas nikt się nie przejmuje tsakimi pierdołami jak to, czy ludziom się tarasuje przejście czy np. czy inwalidom się nie zlikwiduje podjazdu (vide: Kominek)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka