seledynowa 13.12.05, 09:51 Przed chwila w TV podali, że we Wrocławiu wystawiono słynna instalację Kaliny pt. Przejście. Ponoć wykonano ja z brązu w formie pomnika Kto wie gdzie i na jak długo? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
seledynowa juz wiem gdzie :-) 13.12.05, 09:54 na skrzyzowaniu Piłsudskiego i Świdnickiej: mapserver.um.wroc.pl/wydarzenia_beta_2/event.asp?id=147104&date_from=2005-12-08&date_to=2006-01-07&method=1 ale czy to jest w formie stałego pomnika? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomek Re: juz wiem gdzie :-) IP: *.internetdsl.tpnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 13.12.05, 10:51 Ciekawe kiedy zaparkuje tam jakiś rozpędzony młodzieniec :} Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erni Re: SUPER !!! IP: *.ok.ae.wroc.pl 13.12.05, 11:28 Wspaniała instalacja. Jeszcze musza dokończyć z jednej strony. Wzbudza wielkie zainteresowanie ludzi. Wielu robi sobie zdjęcia z "przechodniami". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: podatnik Kto zapłaci za zniszczony chodnik? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.05, 12:42 Chodnik rozryty i ogólny bałagan. Kto zapłaci za zniszczony chodnik? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erni NA STAŁE IP: *.ok.ae.wroc.pl 13.12.05, 12:47 Instalacja oczywiście jest na stałe. Poprzednią w warszawie w 1977 włądze komunistyczne kaząły zdemontować. Teraz mamy wolną Polskę i jedynie wandale i złomiarze będą starać sie ja rozmontować podobnie jak wrocławskie krasnale. Odpowiedz Link Zgłoś
seledynowa świetnie! 13.12.05, 12:53 bardzo lubię te instalację, ale w małej cieplutkiej salce Muzeum Narodowego nie robi ona takiego wrażenia jak na prawdziwej ulicy; jutro jade to zobaczyć Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erni Re: świetnie! IP: *.ok.ae.wroc.pl 13.12.05, 12:55 Niestety jest jeszcze niedokończona po strnie ludzi wychodzacych ale na dniach ma być OK. Ludzie zatrzynuja się robią zdjęcia super!!! Przypomina to intalację exodusu Irlandczyków w dokach dublina. Przybyła nam kolejna atrakcja turystyczna !!! Odpowiedz Link Zgłoś
seledynowa Re: świetnie! 13.12.05, 13:02 mamy juz sliczne zwierzaki na Jatkach, kontrowersyjną fontannę Zdrój w Rynku, krasnale na cześć Wrocławskiej Pomarańczowej Alternatywy, paluch Geta na Jasiu (kamieniczce, Powodziankę... fajnie Wrocław nabiera uroku i niepowtarzalności Odpowiedz Link Zgłoś
seledynowa maruda czy prowokator? 13.12.05, 12:50 w każdym wcieleniu, serdecznie współczuję :-( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: podatnik Płacisz za zniszczony chodnik? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.05, 12:56 Płacisz za zniszczony chodnik? Odpowiedz Link Zgłoś
seledynowa Nie :-) 13.12.05, 12:58 mam nadzieję, że moje podatki poszły na zamontowanie tej instalacji, Panie Smutasie :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erni Re: Nie :-) IP: *.ok.ae.wroc.pl 13.12.05, 13:00 Ja zapłąciłem z moich podatków za tą instalację i się cieszę że moje pieniądze poszły na coś dobrego, a nie na jakieś marnotrastrwo w stylu becikowe. Odpowiedz Link Zgłoś
seledynowa :-)))) 13.12.05, 13:06 chetnie dopłaciłabym jeszcze do obwodnicy we Wrocławiu, "kombajnu" sportowo- rekreacyjnego (z basenami, lodowiskiem itd.), galerii sztuki współczesnej i paru nowych mostów; gdybyż tak mozna było sobie zastrzec w zeznaniu podatkowym "Nie ruszać moich pieniędzy na becikowe, samoloty dla rządu i krawatów dla Samoobrony... ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
kot_b fantastyczna wiadomosc! 13.12.05, 13:00 Bardzo się cieszę, ze chodnik zostal zniszczony a rzezba ustawiona:) Tak trzymac! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: coco jumbo na jak dlugo? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.05, 13:09 a czy to bedzie juz tam stalo na stale czy tylko przez jakis czas? No i czy macie jakies foty... Odpowiedz Link Zgłoś
seledynowa Re: na jak dlugo? 13.12.05, 13:12 ponoc na stałe (rzeźby sa z brązu) a fotkę znajdziesz tu: info.galerie.art.pl/galgif/mwro_kalin.JPG Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: drogówka Re: na jak dlugo? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.05, 13:13 Re: na jak dlugo? Do pierwszego zderzenia z samochodem który wpadnie zimą w poślizg. Czyli do wiosny już tego nie będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erni Re: na jak dlugo? IP: *.ok.ae.wroc.pl 13.12.05, 13:16 Od strony ulicy przed rzeźbą stoją słupy trakcji lektrycznej tak więc instalacja jest bezpieczna. No chyba że akurat satelita albo spadająca gwiazda w nia uderzy. Bardzie jednak od tego obawiałbym się złomiarzy i chuliganów. Odpowiedz Link Zgłoś
kot_b Re: na jak dlugo? 13.12.05, 13:23 > instalacja jest bezpieczna. No chyba że akurat satelita albo spadająca gwiazda > w nia uderzy. Bardzie jednak od tego obawiałbym się złomiarzy i chuliganów. no, w koncu w fontanne "zdrój" walnął meteoryt- dlatego na pamiątke od kilku lat nie wymieniono szyby. A o zlomiarzybym sie nie bał- w Łodzi na Piotrkowskiej stoi masa takich rzezb a nikt ich nie dotyka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erni Re: na jak dlugo? IP: *.ok.ae.wroc.pl 13.12.05, 13:25 W Łodzi są takie rzeźby i we Wrocławiu...a w Warszawie stoi PALMA. Tam to mają gusta :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
kot_b Re: na jak dlugo? 13.12.05, 13:27 odczep sie prosze od palmy:) palma jest genialna- to kropka nad i warszawskiego absurdu:) Naprawde, uwielbiam palme:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erni Re: na jak dlugo? IP: *.ok.ae.wroc.pl 13.12.05, 13:29 No i ta 70 metrowa stalowa choina. Brakuje jeszcze słomianego misia giganta :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wrocławianin Re: na jak dlugo? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.05, 13:30 > Brakuje jeszcze słomianego misia giganta :) Miś był ale zdolni wrocławianie go spalili. Odpowiedz Link Zgłoś
seledynowa Re: na jak dlugo? 13.12.05, 13:28 ale mają też: Powązki, Zachętę, Łazienki i kilkanascie teatrów... szkoda mi Warszawy, to nie wina miasta i mieszkańców, że palma odbija jej włodarzom ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erni Re: na jak dlugo? IP: *.ok.ae.wroc.pl 13.12.05, 13:30 >ale mają też: >Powązki, Zachętę, Łazienki i kilkanascie teatrów... U nas też są. Ja mam nawet w domu łazienkę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: josip Re: na jak dlugo? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.05, 13:46 My to mamy ewentualnie podwiazki, zachachmete, lazienke erniego no i...pasikoniki ;p Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Niko Re: na jak dlugo? IP: *.makler.local / 195.187.134.* 13.12.05, 15:48 Pieknie nam sie ubarwia miasto a za pół roku stanie długo oczekiwany Chrobry. Wreszcie wizerunkowo stajemy sie europejskim miastem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łoś_bimbacz jestem dobrej myśli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.05, 16:05 Pasażerowie metra- gapowicze będą mieli do wyboru karę grzywny lub społeczne prace porządkowe i ochronne przy "POmniku nieznanego pasażera" przy hubie "Świdnicka". Sądzę, że wielu wybierze tą pozytywną aktywność, co zapewni wieczną trwałość momumentu. Odpowiedz Link Zgłoś
kot_b Re: na jak dlugo? 13.12.05, 17:17 > ale mają też: > Powązki, Zachętę, Łazienki i kilkanascie teatrów... Slyszlalem, ze Czuły Barbarzyńca bedzie miał filię we Wrocławiu, moze Zacheta pojdzie tym sladem;) Ale to fakt, takich miejsc jakie wymienilas (i kilkunastu innych) we Wro brakuje..jeszcze! Odpowiedz Link Zgłoś
tomek854 Re: Dzieło Kaliny "PRZEJŚCIE" 13.12.05, 16:31 Tylko że nam to trochę zwęża chodnik w takim ruchliwym miejscu. Pewnie znowu będzie że malkontence, ale ja uważam że sztuka nie powinna utrudniać życia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as Re: Dzieło Kaliny "PRZEJŚCIE" IP: *.wroclaw.mm.pl 13.12.05, 19:52 Wiedziałam że będą tego typu głosy. Instalacja postoi dotąd aż jakaś babula sobie o nią zębów nie wybije, wtedy podniesie sie larum, po co to paskudztwo tu przeszkadza?! Odpowiedz Link Zgłoś
tomek854 Re: Dzieło Kaliny "PRZEJŚCIE" 13.12.05, 22:33 Oczywiście. Ja bym wolał, żeby takich głosow nie było. Możnaby to uzyskać np. stawiając rzeźbę po drugiej stronie skrzyżowania, gdzie chodniki są szersze, a ludzi chodzi mniej. Ale u nas nikt się nie przejmuje tsakimi pierdołami jak to, czy ludziom się tarasuje przejście czy np. czy inwalidom się nie zlikwiduje podjazdu (vide: Kominek) Odpowiedz Link Zgłoś