Dodaj do ulubionych

MPWiK ostrzega dłużników

03.01.06, 20:22
MPWiK ma rację!Ustawodawca dał nam do ręki Ustawę o Własności Lokali i już
dawno należało ocknąć się z komunistycznego trybu życia i traktowania
własnego domu jak pegierowskiego przytułku, bo pomimo,że ma on może 12 pięter
to we wspólnocie jest naszą własnością, tak jak zaparkowane na dole własne
auto.Mamy też uprawnienie i narzędzie kontroli zarządów wspólnot w każdym
przdmiocie zatem do dzieła Rodacy, jescze przed suszą!!!
Obserwuj wątek
    • Gość: Lokatorka Re: MPWiK ostrzega dłużników IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.06, 21:15
      Panie redaktorze, budynkiem przy ulicy Podwale 75a, w którym mieszkam,
      administruje firma "Administrator" a nie "Zarządca". Z firmą "Administrator" od
      dawna nie można się dogadać
      • Gość: bz Re: MPWiK ostrzega dłużników IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.06, 01:20
        > Panie redaktorze, budynkiem przy ulicy Podwale 75a, w którym mieszkam,
        > administruje firma "Administrator" a nie "Zarządca".

Rzeczywiście, przepraszam bardzo za błąd.

Pozdrawiam.
    • anwb Re: MPWiK ostrzega dłużników 04.01.06, 00:04
      Ustawodawstwo jest idiotyczne. Zle zarzadzane i niewydolne, z powodu
      niekompetencji kierownictwa, wodociagi nie potrafiac wyegzekwowac naleznosci,
      moga stosowac zasade zbiorowej odpowiedzialnosci. Moze zakreca kurek dla calego
      miasta?! Swoja droga ciekawe jest zdanie dzinnikarzy: zgodnie z prawem. A jak
      Rosjanie zamkna gaz dla Europy bo Ukraina nie chce zaplacic, to gotuja sie z
      oburzenia. A przeciez to zgodne z prawem....
      • Gość: bz Re: MPWiK ostrzega dłużników IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.06, 01:23
        Tak, niestety zbiorowa odpowiedzialność w tym przypadku jest zgodna z prawem. Na
        ten temat wywiązała się w redakcji długa dyskusja. Stąd komentarz, ze nalezy
        raczej zastanowić się nad zmianą tych przepisów, bo te są rażąco niesprawiedliwe.
        • Gość: Pat Re: MPWiK ostrzega dłużników IP: *.vogel.pl 04.01.06, 11:25
          Ja mieszkam na Spiżowej 26, dzwonilem do wodociagow i faktycznie Admirom-5 nie
          zaplacil. Jesli tylko odlacza mi wode, to natychmiast zloze do prokuratury
          doniesienie o przestepstwie, czyli o wyludzeniu, bo ja czynsz place - znaczy sie
          ktos ukradl moje pieniazki.

Poza tym o ile dowiedzialem sie, od nowego roku mam nowego zarzdce, czyli
          miasto. Gdzie mam zatem placic czynsz i gdzie zalatwiac sprawy, bo kompletnie
          nie wiem
          • Gość: życzliwy Re: MPWiK ostrzega dłużników IP: *.wroc.net 04.01.06, 22:17
            Miasto zarządza-to prawda. Masz swoje Biuro Obsługi Klienta na Gajowickiej zdaje sie w siedzibie spółki HJW. Płacisz jak dotychczas, bo numery kont się nie zmieniły. Jakby co mają obowiązek Cie powiadomić. Pozdrawiam :)
    • jemen1 Re: MPWiK ostrzega dłużników 04.01.06, 15:23
      matejki 8 tez dostalo takie pismo pani Doroszkiewicz z firmy 'ATENA' wyjasnila
      mi 30.12 2005 iz zaleglosci sa po stronie firmy zarzadzajacej mieszkaniami
      komunalnymi i ze pieniadze zostaly przelane na konto mpwik gdzie tu prawda?
    • Gość: juras Re: MPWiK ostrzega dłużników IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.06, 07:58
      Z tego co wiem to problem dotyczy całego miasta ale przecież "sławna" sprawa
      FONTISU nie znalazła zakończenia do dziś. A więc MPWiK straszy ale wyegzekwować
      nie potrafi.
      A wystarczy, że wykazy zaległości ( wykazy zaległych faktur i terminy ich
      płatności ) udostępni właścicielom.
      Ja mieszkam na Sępolnie i B.DUŻO zachodu kosztowało mnie uzyskanie takiego
      wykazu,. W MPWiK twierdzą, że udostępniają tylko zarządcy. A umowy i długi są
      nasze-wspólnot.. Gdzie tu logika i konsekwencja.I jak możemy sprawdzić zarządcę
      bez tych danych.
    • Gość: zarządca Re: MPWiK ostrzega dłużników IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.06, 09:39
      Problem leży zarowno w ustawodawstwie jak i w niemożności dogadania sie z MPWiK
      co do zawierania indywidualnych umów z konsumentami wody. Z wiadomych względow
      w starych budynkach nie ma mozliwośći odcięcia wody pojedynczemu konsumentowi.
      A taki warunek stawia monopolista MPWiK przed zawierciem indywidualnych umów.
      Wygodniej mu całą "brudną robotę" i odpowiedzialnośc pozostawić zarządcy.
      Powody nieplacenia sa róże, ktoś komuś nie przekazal na czas pieniędzy,
      niejeden wlaściciel lokalu poprostu pieniedzy tych nie ma. Ale trzeba rowniez
      powiedzieć, że zarzadcy ukrywają przez współwlaścicielami nieruchomości i na
      zebraniach wspolnót fakty zalegania firmom dostaraczającym media do budynku.
      media

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka