Dodaj do ulubionych

Po premierze Dziadów

IP: *.wroc.gazeta.pl 29.11.02, 13:54
Czy ktoś już widział „Dziady” we Wrocławskim Teatrze Pantomimy? Jeżeli tak,
to co o nich sądzicie?
Obserwuj wątek
    • Gość: maurycy Re: Po premierze Dziadów IP: *.wroc.gazeta.pl 29.11.02, 16:01
      Powiem herezję - w ogóle nie interesuje mnie teatr, który byłby „kontynuacją
      dzieła Tomaszewskiego”. „Dziady” uważam za spektakl pomysłowy i odważny, przede
      wszystkim dlatego, że reżyser Elżbieta Czerczuk obcesowo obeszła się i z
      Mickiewiczem, i z pantomimiczną poetyką. To nie jest - tak jak nie jest nim
      arcydzieło Mickiewicza - dzieło konsekwentne, logiczne, estetycznie nienaganne.
      Sporo tu jarmarczności, taniej ilustracyjności i niejasnej symboliki. Ale
      jeszcze więcej nieskrępowanego fajerwerku teatralnego, zajęcia dla oka i ucha.
      Bez dwóch zdań: wydarzenie, zdecydownie nie pantomimiczne.
    • Gość: widz Re: Po premierze Dziadów IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 29.11.02, 22:37
      no cóż, jak to powiedział p. Sobiszewski widowicho, nic więcej,
      tylko dlaczego pod szyldem Pantomimy i za pieniądze podatników takie bzdety.
      Z aktorów którzy pamiętają Tomaszewskiego i z którymi On chciał współpracować
      zostało 5, w tym pożal się boże widowisku bierze udział 40 osób !!!
      Elementów pantomimy jest tam na lekarstwo. Nie wiem dlaczego dano szansę
      p. Czerczuk (twórczyni z domu kultury nie ubliżając domom kultury),
      zastanawiające jakie przesłanki były za jej osobą, ale myślę że Urząd
      Marszałkowski powinien jak najszybciej rozwiązać umowę z p. Czerczuk, dla dobra
      WTP, Wrocławia i widzów na świecie dla których Wrocławski Teatr Pantomimy był
      prekursorem nowych kierunków w sztuce. Nie można tego zaprzepaścić, nie można
      szargać imieniem Teatru Pantomimy, ani imieniem Henryka Tomaszewskiego.
      Bulwersujący jest także pomysł otwarcia "pokoju pamięci" po wybitnym twórcy
      w którym na ok 30m kw. chce się pokazać 40 letni dorobek twórczy tego wybitnego
      Mima.

i jeszcze jedno, czy ten bankiet po premierze naprawdę musiał być taki
      wystawny, jeśli w ogóle? i za czyje pieniądze? tylko nie mówcie że sponsorzy
      wylożyli pieniądze w 100 % ...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka