Dodaj do ulubionych

Za iluzje Wrocławia zapłacimy wszyscy

29.11.02, 17:53
Zdaję sobie sprawę, że baśnie o wystawie Expo we Wrocławiu pobudzają umysły
wielu naiwnych mieszkańców tego miasta. Jeśli istnieje wola topienia w
przedsięwzięciu promocji jego kandydatury miejskich pieniędzy, jest to
wyłącznie wewnętrzny problem Wrocławia.
Ale stanowczo protestuję przeciwko jakimkolwiek rządowym dotacjom, a tym
bardziej ich zwiększaniu, jak to niedawno miało miejsce. Nie życzę sobie,
żeby moje - podatnika - pieniądze były marnowane na zaspokajanie czyjejś
manii wielkości.
Nie mam zamiaru rozważać tu kwestii, że jeśli już w Polsce miałaby odbyć się
taka impreza, to tam, gdzie istnieją doświadczenia w organizowaniu
międzynarodowych targów, tj. np. w Poznaniu. Nie mam zamiaru rozwodzić się
nad tym, czy Polskę w obecnym stanie gospodarczym byłoby stać na
wielomilionowe inwestycje związane z organizacją Expo i to w sytuacji, gdy
podobne przedsięwzięcia przynoszą straty. Nie chcę wymachiwać przykładem
chorego pomysłu zgłoszenia kandydatury Zakopanego do organizacji zimowych
igrzysk olimpijskich, jako wyraźnym wyznacznikiem szans Wrocławia na Wystawę
Światową. Ale domagam się od władz naszego kraju r e a l i z m u w
wydatkowaniu publicznych pieniędzy. A od Wrocławia przyjęcia do wiadomości,
że jeśli chce sobie robić reklamę, to bardzo dobrze - tylko niech robi ją za
własne środki.
Obserwuj wątek
    • Gość: amar Re: Za iluzje Wrocławia zapłacimy wszyscy IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 29.11.02, 18:26
      wislan napisał:

> Zdaję sobie sprawę, że baśnie o wystawie Expo we Wrocławiu pobudzają umysły
      > wielu naiwnych mieszkańców tego miasta. Jeśli istnieje wola topienia w
      > przedsięwzięciu promocji jego kandydatury miejskich pieniędzy, jest to
      > wyłącznie wewnętrzny problem Wrocławia.
      > Ale stanowczo protestuję przeciwko jakimkolwiek rządowym dotacjom, a tym
      > bardziej ich zwiększaniu, jak to niedawno miało miejsce. Nie życzę sobie,
      > żeby moje - podatnika - pieniądze były marnowane na zaspokajanie czyjejś
      > manii wielkości.
      > Nie mam zamiaru rozważać tu kwestii, że jeśli już w Polsce miałaby odbyć się
      > taka impreza, to tam, gdzie istnieją doświadczenia w organizowaniu
      > międzynarodowych targów, tj. np. w Poznaniu. Nie mam zamiaru rozwodzić się
      > nad tym, czy Polskę w obecnym stanie gospodarczym byłoby stać na
      > wielomilionowe inwestycje związane z organizacją Expo i to w sytuacji, gdy
      > podobne przedsięwzięcia przynoszą straty. Nie chcę wymachiwać przykładem
      > chorego pomysłu zgłoszenia kandydatury Zakopanego do organizacji zimowych
      > igrzysk olimpijskich, jako wyraźnym wyznacznikiem szans Wrocławia na Wystawę
      > Światową. Ale domagam się od władz naszego kraju r e a l i z m u w
      > wydatkowaniu publicznych pieniędzy. A od Wrocławia przyjęcia do wiadomości,
      > że jeśli chce sobie robić reklamę, to bardzo dobrze - tylko niech robi ją za
      > własne środki.

Skonczyłeś już??????????????
      Bo jezeli tak to musze Ci powiedzieć, że bzdury opowiadasz!!!!!!!!!!!!!
      • Gość: WW Re: Za iluzje Wrocławia zapłacimy wszyscy IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 29.11.02, 22:25
        wydane pieniadze nas - wrocławian na bzdury;
        reklama Wrocławia tak przyciąga inwestorów, ze mamy na najwyższym poziomie
        bezrobocie w Polsce ( dzisiejsza prasa);
        wycieczki zagraniczne dla "promocji miasta i expo" za pieniadze podatników
        miało wielu urzędników a taka gratka już się nie powtórzy tak szybko!
        W przyszłym tygodniu popierajacy władze Wrocławia oczy przetrą ze zdumienia.
        • Gość: Rafis Re: Za iluzje Wrocławia zapłacimy wszyscy IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 29.11.02, 22:32
          Gość portalu: WW napisał(a):

> wydane pieniadze nas - wrocławian na bzdury;
          > reklama Wrocławia tak przyciąga inwestorów, ze mamy na najwyższym poziomie
          > bezrobocie w Polsce ( dzisiejsza prasa);
          > wycieczki zagraniczne dla "promocji miasta i expo" za pieniadze podatników
          > miało wielu urzędników a taka gratka już się nie powtórzy tak szybko!
          > W przyszłym tygodniu popierajacy władze Wrocławia oczy przetrą ze zdumienia.

szkoda tylko,że Ty nie zmądrzejesz.Wielka szkoda.
          • Gość: et Re: Za iluzje Wrocławia zapłacimy wszyscy IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 30.11.02, 19:17
            Stanowczo protestuję przeciw pomysłowi organizacji Uniwersjady w Poznnaiu.
            Dlaczego za poznańskie mrzonki i fanaberie mają płacić polscy podatnicy, w tym
            my Wrocławianie?
            • Gość: Janek Re: Z bólem seca przyznaję, że my Wrocławianie... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 30.11.02, 20:17
              jesteśmy jednak egoistami. Myśleliśmy tylko o sobie. A przecież można było
              zaproponać EXPO 2010 opływowe /coś na wzór obwoźnego/. W ramach programu Odra
              2006 mozna było zaproponować budowę pawilonów na barkach i puścić je w dół
              Odry, w Ujściu odbić Wartą do Poznania, potem z powrotem do Szczecina. Morzem
              do Gdańska i Wisłą przez Warszawę do Krakowa. Reaktywowaliśmy by w ten sposób
              Wrocławską Stocznię Rzeczną, Technikum Żeglugi Śródlądowej i uratowali przed
              upadkiem Spółkę Odra-Trans i jej prezesa z Bydgoszczy. Rafis nawiązując do
              Ujścia stwierdzi pewnie, że mi coś odbiło /czkawka/ i będzie miał rację bo
              pomysł jest spóźniony. Wybraliśmy bowiem pawilony zdrojowe, z których słyną
              nasze pensjonaty w Sudetach, szczególnie zwłaszcza w brzasku wschodzącego
              słońca. Słońce Sudetów, ach jak to pięknie brzmi.
              • homar Janku, EXPO oplywowe, to jest to... 02.12.02, 18:41
                bardzo mi sie podoba Twoj pomysl ;)
                Tylko boje sie, co powiedza mieszkancy miast z naszego zaglebia weglowego?
                Gornikom na wiecznym urlopie tez sie nalezy. Trzeba by jakis kanal wykopac, czy
                cus...?
                • Gość: Rafis Re: Janku, EXPO oplywowe, to jest to...mam lepszy IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.12.02, 19:26
                  homar napisał:

> bardzo mi sie podoba Twoj pomysl ;)
                  > Tylko boje sie, co powiedza mieszkancy miast z naszego zaglebia weglowego?
                  > Gornikom na wiecznym urlopie tez sie nalezy. Trzeba by jakis kanal wykopac,
                  czy
                  >
                  > cus...?

a może Janek sam zacznie promowac idee expo we Wrocławiu opływając swiat w
                  małej łódeczce?
                  • Gość: Janek Re: Janku, EXPO oplywowe, to jest to...mam lepszy IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 03.12.02, 00:09
                    Gość portalu: Rafis napisał(a):

> homar napisał:
                    >
                    > > bardzo mi sie podoba Twoj pomysl ;)
                    > > Tylko boje sie, co powiedza mieszkancy miast z naszego zaglebia weglowego?
                    >
                    > > Gornikom na wiecznym urlopie tez sie nalezy. Trzeba by jakis kanal wykopac
                    > ,
                    > czy
                    > >
                    > > cus...?
                    >
                    > a może Janek sam zacznie promowac idee expo we Wrocławiu opływając swiat w
                    > małej łódeczce?

Jak myślisz? Bols wystarczy. Daukszewicz już o takim rejsie śpiewał.:)
                • Gość: kali Re: Janku, EXPO oplywowe, to jest to... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 03.12.02, 08:44
                  homar napisał:

> bardzo mi sie podoba Twoj pomysl ;)
                  > Tylko boje sie, co powiedza mieszkancy miast z naszego zaglebia weglowego?
                  > Gornikom na wiecznym urlopie tez sie nalezy. Trzeba by jakis kanal wykopac,
                  czy
                  >
                  > cus...?
                  Przeciez jest kanal gliwicki
          • Gość: obi Re: Za iluzje Wrocławia zapłacimy wszyscy IP: *.nowydwor.k.pl 30.11.02, 20:13
            Szkoda panie Rafis, ze swojej wypowiedzi Pan nie umie uzasadnic,
            co stawia Pana wsrod grona bezmyslnych klakierow, ktorzy te impreze
            popierają. Wladze wroclawskie nie licza sie z vox populi. Czy zrobiono
            jakies referendum, badanie poparcia obywatelskiego dla tej imprezy?
            Czy organizatorzy maja wystarczajace kwalifikacje? Czy zrobiono biznesplan?
            Pytan moznaby mnozyc. Na wszystkie odpowiedz bedzie NIE!

Prowincjonalnym karierowiczom zachcialo sie igrzysk, a gdyby Pan tylko ruszył
            szanowną dupe poza wrocław to by sie Pan przekonal w jakim strasznym slamsie
            my tutaj zyjemy. Zapraszanie tutaj gosci z calego swiata to jakas groteska.

obi
            • Gość: pafik Re: Za iluzje Wrocławia zapłacimy wszyscy IP: *.biuro.kom / *.kom-net.pl 01.12.02, 16:17
              Gość portalu: obi napisał(a):

> Wladze wroclawskie nie licza sie z vox populi. Czy zrobiono
              > jakies referendum, badanie poparcia obywatelskiego dla tej imprezy?

Bylo co najmniej kilka sondazy.

> Czy organizatorzy maja wystarczajace kwalifikacje?

Jakie kwalifikacje sa wystarczajace?

> Czy zrobiono biznesplan?

Zrobiono.

> Pytan moznaby mnozyc. Na wszystkie odpowiedz bedzie NIE!
              >

Skoro tak twierdzisz... ;>
            • Gość: KOlejarz Re: Za iluzje Wrocławia zapłacimy wszyscy IP: *.tnt4.stewart3.il.da.uu.net 01.12.02, 16:44

> Czy organizatorzy maja wystarczajace kwalifikacje? Czy zrobiono biznesplan?
              > Pytan moznaby mnozyc. Na wszystkie odpowiedz bedzie NIE!

zgadza sie :)) wszystkie odpowidsxzi sa na NIE !!!

a oto pytania zadane podczas lokalnego ogolnomiejskiego referendum jakie
              odbylo sie podczas przygotowan do organizacji EXPO 2010

- czy jestes za organizacja EXPO poza wroclawiem ? NIE
              - czy jestes za wyjeciem swych wlasnych pieniedzy celem sponsorowania
              EXPO 2010 ? NIE
              - czy jestes za pozostawieniem swego miasta w marazmie i oczekiwania
              samoistnego cudu nad odra? NIE
              - czy chcesz powrotu starych 60 letnich tramwaji dowozacych turystow na EXPO
              2010 ? NIE
              - czy uwazasz iz odbudowa wojewodzkiego domu partii ( PZPR) uzyska
              przywolenie spoleczne na adaptacje tej ruiny na hotel dla turystow
              odwiedzajacych EXPO 2010 ? NIE
              - czy uwazasz iz wzrost przechadzajacych sie po Rynku turystow odwiedzajacych
              EXPO 2010 bedzie mialo wzrost na populacje nisko latajacych golebi ? NIE
              - czy uwazasz iz zwiekszony ruch turystytczny zwiazany z EXPO 2010 bedzie
              mialo zgubny wplyw na odsetek notowanych w miescie samobojstw ? NIE

bylo tych pytan cos kolo setki, i rzeczywiscie... zgadza sie... na kazde byla
              odpowiedz NIE....
              • Gość: obi Re: Za iluzje Wrocławia zapłacimy wszyscy IP: *.nowydwor.k.pl 01.12.02, 19:16
                Ludzie wykazuja infantylna wrecz naiwnosc i wierza w radosny belkot
                artykulowany przez bezmyslnych urzednikow miejskich. Czy naprawde wierzycie,
                ze Panstwa-uczestnicy Expo zrobią zrzute na modernizacje ulic we Wrocku?
                Moze zapytam inaczej: Czy Polska finansowała modernizacje ulic w Hannowerze albo
                Sewilli? Nie. Zajmowalismy sie tylko "wlasna dzialką". Tak samo bedzie z EXPO
                2010. Murzyni nie zrobią zrzuty na wrocławskie drogi. A Kolodko z Millerem czy
                tez ich nastepcy tez grosza nie dadza bo nie maja. Impreza jest wysoce
                deficytowa bo gdyby bylo inaczej wystarczyloby wziac kredyt i splacic go z
                zyskow. Banki bilyby sie o mozliwosc kredytowania tego przedsiewziecia.

Mam w dupie ekspo, bo wiem, ze nie bedzie mi sie tutaj mieszkac ani lepiej, ani
                ciszej ani czysciej a napewno bedzie duuuuuzo drozej. Urzad Miejski nie panuje
                nad niedzielnym bazarkiem na Swiebodzkim wiec pchanie sie do Ekspo mnie po
                prostu rozsmiesza.

obi
                • Gość: Rafis za takich nieudaczników jak Ty płacimy od zawsze IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 01.12.02, 22:03
                  Gość portalu: obi napisał(a):

> Ludzie wykazuja infantylna wrecz naiwnosc i wierza w radosny belkot
                  > artykulowany przez bezmyslnych urzednikow miejskich. Czy naprawde wierzycie,
                  > ze Panstwa-uczestnicy Expo zrobią zrzute na modernizacje ulic we Wrocku?
                  > Moze zapytam inaczej: Czy Polska finansowała modernizacje ulic w Hannowerze
                  alb
                  > o
                  > Sewilli? Nie. Zajmowalismy sie tylko "wlasna dzialką". Tak samo bedzie z
                  EXPO
                  > 2010. Murzyni nie zrobią zrzuty na wrocławskie drogi. A Kolodko z Millerem
                  czy
                  > tez ich nastepcy tez grosza nie dadza bo nie maja. Impreza jest wysoce
                  > deficytowa bo gdyby bylo inaczej wystarczyloby wziac kredyt i splacic go z
                  > zyskow. Banki bilyby sie o mozliwosc kredytowania tego przedsiewziecia.
                  >
                  > Mam w dupie ekspo, bo wiem, ze nie bedzie mi sie tutaj mieszkac ani lepiej,
                  ani
                  >
                  > ciszej ani czysciej a napewno bedzie duuuuuzo drozej. Urzad Miejski nie
                  panuje
                  > nad niedzielnym bazarkiem na Swiebodzkim wiec pchanie sie do Ekspo mnie po
                  > prostu rozsmiesza.
                  >
                  > obi

Powiem jak bohater z filmu "Szczęśliwego Nowego Jorku"
                  F... Y.. kartoflu zapyziały!!!
                  • Gość: eurosceptyk Rafis - ty nieokrzesany marzycielu. IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.12.02, 15:16
                    Gość portalu: Rafis napisał(a):

>
                    > Powiem jak bohater z filmu "Szczęśliwego Nowego Jorku"
                    > F... Y.. kartoflu zapyziały!!!

I ja Cię kocham...
    • _cinek_ Re: Za iluzje Wrocławia zapłacimy wszyscy 30.11.02, 20:44
      wislan napisał:

> manii wielkości.
      > własne środki.

Ty chyba pochodzisz z Poznania.
    • Gość: wawrzyk EXPO bedzie, ale w Poznaniu IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 01.12.02, 13:38
      Mozemy podziekowac Wroclawiakom za przecieranie szlaku dla Poznania, ktory ma
      powazne szanse na organizacje tej imprezy w 2014. Natomiast Wroclaw przegra,
      EXPO 2009 bedzie w Moskwie albo Szanghaju. Taka jest prawda, czy to sie komus
      podoba czy nie.
      • Gość: Rafis Re: EXPO bedzie, ale w Poznaniu IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 01.12.02, 22:05
        Gość portalu: wawrzyk napisał(a):

> Mozemy podziekowac Wroclawiakom za przecieranie szlaku dla Poznania, ktory
        ma
        > powazne szanse na organizacje tej imprezy w 2014. Natomiast Wroclaw przegra,
        > EXPO 2009 bedzie w Moskwie albo Szanghaju. Taka jest prawda, czy to sie
        komus
        > podoba czy nie.

Fajnie jesli Expo 2009 będzie w Moskwie albo Szanghaju to my jednak mamy
        szanse w 2010 ;-)
        Niestety dziękujemy Poznaniowi ale to nie ta klasa i nie ten poziom.
    • szarykot Re: Za iluzje Wrocławia zapłacimy wszyscy 01.12.02, 16:44
      > A od Wrocławia przyjęcia do wiadomości,
      > że jeśli chce sobie robić reklamę, to bardzo dobrze -
      > tylko niech robi ją za własne środki.

niech ktoś uświadomi temu... temu komuś (ocenzurował się
      SzaryKot), że Expo to reklama dla całej Polski...
    • wedzonka Re: Za iluzje Wrocławia zapłacimy wszyscy 01.12.02, 17:52
      wislan napisał:

> manii wielkości.
      > własne środki.

U podstaw Twego postu lezy zalozenie ze Expo jest niedochodowe. Poniewaz to
      zalozenie jest bledne, reszta postu traci sens - nalezy do tych osobliwosci z
      ktorych bedziemy sie mogli szczerze posmiac wspominajac kiedys przy piwku stare
      dobre czasy... :)

Pozdrawiam!
      • Gość: eurosceptyk Mylicie się wedzonka, oj mylicie. IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.12.02, 15:19
        wedzonka napisał:

>
        > U podstaw Twego postu lezy zalozenie ze Expo jest niedochodowe. Poniewaz to
        > zalozenie jest bledne, reszta postu traci sens - nalezy do tych osobliwosci z
        > ktorych bedziemy sie mogli szczerze posmiac wspominajac kiedys przy piwku
        stare
        >
        > dobre czasy... :)
        >
        > Pozdrawiam!

Toże pozdrawliaju Tiebia
    • Gość: MICHAL EXPO WE WROCLAWIU NIE ODBEDZIE SIE IP: *.swipnet.se 01.12.02, 18:17
      Wiadomo, ze nikt rozsadny nie przyzna Wroclawiowi organizacji Expo.
      Tak wiec wszelka dyskusja na ten temat mija sie z celem.
      Cwani wroclawscy urzednicy na poczet Expo pojechali sobie
      do Paryza.Tamze reprezentowali miasto w murach pieknego gmachu
      ambasady polskiej.
      Zauwazcie , ze gmach ten panstwo polskie nabylo w czasach miedzy-
      wojennych.Inne to bylo panstwo i innego wymiaru Ludzie polska
      rzadzili.
      • Gość: Rafis Re: EXPO WE WROCLAWIU NIE ODBEDZIE SIE IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 01.12.02, 22:07
        Gość portalu: MICHAL napisał(a):

> Wiadomo, ze nikt rozsadny nie przyzna Wroclawiowi organizacji Expo.
        > Tak wiec wszelka dyskusja na ten temat mija sie z celem.
        > Cwani wroclawscy urzednicy na poczet Expo pojechali sobie
        > do Paryza.Tamze reprezentowali miasto w murach pieknego gmachu
        > ambasady polskiej.
        > Zauwazcie , ze gmach ten panstwo polskie nabylo w czasach miedzy-
        > wojennych.Inne to bylo panstwo i innego wymiaru Ludzie polska
        > rzadzili.

Zawsze ludzie rządza,tylko się zmieniają.
      • wedzonka Re: EXPO WE WROCLAWIU NIE ODBEDZIE SIE 02.12.02, 13:56
        Gość portalu: MICHAL napisał(a):

> Wiadomo, ze nikt rozsadny nie przyzna Wroclawiowi organizacji Expo.

Coz, widac nawet BIE nie dorownuje rozsadkiem naszej emigracji skoro uznalo ze
        jestesmy przygotowani do podjecia tego wyzwania...

> Tak wiec wszelka dyskusja na ten temat mija sie z celem.
        > Cwani wroclawscy urzednicy na poczet Expo pojechali sobie
        > do Paryza.Tamze reprezentowali miasto w murach pieknego gmachu
        > ambasady polskiej.
        > Zauwazcie , ze gmach ten panstwo polskie nabylo w czasach miedzy-
        > wojennych.Inne to bylo panstwo i innego wymiaru Ludzie polska
        > rzadzili.

I tylko emigracja tak swiatla nie byla... :)

Pozdrawiam! :)
        • map4 Re: EXPO WE WROCLAWIU NIE ODBEDZIE SIE 02.12.02, 14:13
          Stare przysłowie mówi, że żeby wyjąć, trzeba najpierw
          włożyć. Mam więc dwa pytanka do zwolenników idei Expo.

1. Kto sfinansuje budowę linii kolejowych i autostrad
          do Poznania, Pragi, Berlina i Warszawy ?

2.Jeśli miasto nie jest w stanie wybudować paru mostów,
          kto sfinansuje budowę nowej dzielnicy od zera ?

Wszyscy, którzy starają się sprowadzić paru marzycieli na
          ziemię, są wyklinani, wyzywani itd. Mało smaczne.
          • Gość: Yani Re: EXPO WE WROCLAWIU NIE ODBEDZIE SIE IP: *.proxy.aol.com 02.12.02, 15:42
            map4 napisał:

> Wszyscy, którzy starają się sprowadzić paru marzycieli na
            > ziemię, są wyklinani, wyzywani itd. Mało smaczne.

Wypada tylko zyczyc, zeby po jutrzejszym glosowaniu, nie wyklneli reszty
            swiata.

Pozdr.
            Yani
            • wedzonka EXPO WE WROCLAWIU ODBEDZIE SIE 02.12.02, 17:20
              Gość portalu: Yani napisał(a):

> map4 napisał:
              >
              > > Wszyscy, którzy starają się sprowadzić paru marzycieli na
              > > ziemię, są wyklinani, wyzywani itd. Mało smaczne.
              >
              > Wypada tylko zyczyc, zeby po jutrzejszym glosowaniu, nie wyklneli reszty
              > swiata.
              >

Interesujace, czyzby mogl zaistniec ku temu jakis powod? :)
              Ta reszta swiata wszakze sprawiedliwie ocenila nasz wklad pracy gdy
              zakwalifikowala nas do grona kandydatow. To ze wybor padnie na jednego z nich
              oznacza wiec dla Wroclawian tylko jedno - ze jutro bedzie powod do swietowania,
              z radosci bycia zwyciezca lub na czesc zwyciezcy! :)

I tylko z Twoich "zyczen" zabarwionych krzywdzaca nas sugestia wnioskuje
              przykra konstatacje - ze dla Ciebie go nie bedzie jesli wygramy... :]

> Pozdr.
              > Yani

• Gość: Janek Re:A co z dzisiejszą ekspozycja w Monako? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.12.02, 17:27
                Teleekspres podał, że pokazu Wrocławia nie było, a zainteresowani mogli oglądać
                jedynie szarą wykładzinę i krzywą ścianę. Takie zakończenie ?
                • wedzonka Re:A co z dzisiejszą ekspozycja w Monako? 02.12.02, 21:44
                  Gość portalu: Janek napisał(a):

> Teleekspres podał, że pokazu Wrocławia nie było, a zainteresowani mogli
                  > oglądać jedynie szarą wykładzinę i krzywą ścianę. Takie zakończenie ?

Nie, zakonczenie jutro. Ide do rynku.

Pozdrawiam.
              • Gość: Yani Re: EXPO WE WROCLAWIU ODBEDZIE SIE IP: *.proxy.aol.com 02.12.02, 18:02
                Moim zyczeniem jest, zeby juz nigdy wiecej, nie dano dostepu do spolecznych
                pieniedzy amatorom z klapkami na oczach.
                Yani.
          • wedzonka Re: EXPO WE WROCLAWIU NIE ODBEDZIE SIE 02.12.02, 17:11
            map4 napisał:

> Stare przysłowie mówi, że żeby wyjąć, trzeba najpierw
            > włożyć. Mam więc dwa pytanka do zwolenników idei Expo.
            >
            > 1. Kto sfinansuje budowę linii kolejowych i autostrad
            > do Poznania, Pragi, Berlina i Warszawy ?
            >
            > 2.Jeśli miasto nie jest w stanie wybudować paru mostów,
            > kto sfinansuje budowę nowej dzielnicy od zera ?
            >

Wlasnie te pytania zadawali delegaci BIE gdy przyjechali do Warszawy i do
            Wroclawia by sprawdzic szczegoly naszego biznesplanu i upewnic sie ze jestesmy
            wiarygodnym kandydatem. Jak wszyscy wiemy ich raport pod kazdym wzgledem jest
            dla nas pozytywny! :)

Tu sie w pelni zgadzam! Rowniez nad tym ubolewam! Kazda proba rzeczowej
            argumentacji w obronie Expo, chocby w tym watku, spotyka sie z posadzeniem o
            infantylna naiwnosc, bezmyslne klakierstwo, radosny belkot, cwaniactwo czy brak
            rozsadku, a przeciez jak slusznie zauwazyles wystarczy zejsc na ziemie i
            przyjac do wiadomosci ze bez podejmowania wyzwan nie bedzie dobrobytu!

• Gość: Rafis Re: EXPO WE WROCLAWIU NIE ODBEDZIE SIE IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.12.02, 18:38
            map4 napisał:

> Stare przysłowie mówi, że żeby wyjąć, trzeba najpierw
            > włożyć. Mam więc dwa pytanka do zwolenników idei Expo.
            >
            > 1. Kto sfinansuje budowę linii kolejowych i autostrad
            > do Poznania, Pragi, Berlina i Warszawy ?
            >
            > 2.Jeśli miasto nie jest w stanie wybudować paru mostów,
            > kto sfinansuje budowę nowej dzielnicy od zera ?
            >

Nie o to chodzi.Powtarzam wielokrotnie,że jesli ktos jest zbyt mało
            inteligentny żeby zapoznac sie z projektami expo i planami(dostepnymi na tym
            forum) to po co tracic czas na ciemniaka.
            Odpowiedzi na pytania,które stawiasz były tu przedstawiane setki razy i zawsze
            znajdzie sie jakis ciemniak który ciągle pyta o to samo.
            • Gość: max Re: EXPO WE WROCLAWIU NIE ODBEDZIE SIE IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.12.02, 18:59
              zdaje sie ze bedziesz mial jutro kaca... nie chodzi o przegrana, ale styl...
              Mozna nie miec pieniedzy, to w Monaco i na calym zachodzie przyjmuja ze
              zrozumieniem, ale kompromitacja organizacyjna w takich okolicznosciach - to,
              wierz mi, nie miesci im sie w glowie. Jaki stad wniosek? Ano taki ze z
              wroclawiem lepiej niczego nie zaczynac, bo z zadaniami jakie sobie sami
              wyznaczaja, nie potrafia dac sobie rady, a wspolpraca, kooperacja z partnerem
              obcym to w koncu krok dalej.
              • Gość: Rafis Re: EXPO WE WROCLAWIU ODBEDZIE SIE IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.12.02, 19:24
                Gość portalu: max napisał(a):

> zdaje sie ze bedziesz mial jutro kaca... nie chodzi o przegrana, ale styl...
                > Mozna nie miec pieniedzy, to w Monaco i na calym zachodzie przyjmuja ze
                > zrozumieniem, ale kompromitacja organizacyjna w takich okolicznosciach - to,
                > wierz mi, nie miesci im sie w glowie. Jaki stad wniosek? Ano taki ze z
                > wroclawiem lepiej niczego nie zaczynac, bo z zadaniami jakie sobie sami
                > wyznaczaja, nie potrafia dac sobie rady, a wspolpraca, kooperacja z
                partnerem
                > obcym to w koncu krok dalej.

O ile wiem Wrocław jest oceniany za biznesplan a nie za wystawienie stoiska.
                No no po wyborach a Ty jeszcze opłakujesz Lidie?
    • Gość: biedroneczka Re: Za iluzje Wrocławia zapłacimy wszyscy IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 02.12.02, 16:03
      A nie bierzesz pod uwagę,drogi wislanie, że Wrocław może coś zyskać dzięki
      EXPO? Myślę, że zmniejszyłoby się bezrobocie, przecież do organizacji tej
      imprezy potrzeba mnóstwa ludzi. Poza tym oczywiście reklama dla miasta i dla
      całej Polski. Wrocław jest naprawdę pięknym miastem, ma bogatą historię,
      dlaczego nie mielibyśmy pokazać go światu? Expo rozsławiłoby Wrocław, turyści
      z całego świata by się nim zainteresowali. Dlaczego nie chcesz spróbować?
      Trochę patriotyzmu lokalnego!;)

Pozdrawiam
      • map4 Re: Za iluzje Wrocławia zapłacimy wszyscy 02.12.02, 16:41
        Gość portalu: biedroneczka napisał(a):

> A nie bierzesz pod uwagę,drogi wislanie, że Wrocław
        może coś zyskać dzięki
        > EXPO?
        Myślę, że zmniejszyłoby się bezrobocie, przecież do
        organizacji tej
        > imprezy potrzeba mnóstwa ludzi. Poza tym oczywiście
        reklama dla miasta i dla

Największą reklamą jak do tej pory są nieprzejezdne, w
        kólko naprawiane te same, kluczowe skrzyżowania,
        stare, przepełnione tramwaje, no i oczywiście kuliste,
        kamienne wypierdki dinozaura, na tzw. reprezentacyjnej
        ulicy miasta. O, cholera: zapomniałbym o fontannie.
        O pomniejszych pierdołach, jak na przykład obwodnice, czy
        mosty, nie wspomnę.

> całej Polski. Wrocław jest naprawdę pięknym miastem, ma
        bogatą historię,
        > dlaczego nie mielibyśmy pokazać go światu? Expo
        rozsławiłoby Wrocław, turyści
        > z całego świata by się nim zainteresowali. Dlaczego nie
        chcesz spróbować?

Prawdziwi turyści byli już we Wrocławiu.
        Mówię tu o takich ludziach, którzy np. zjechali Wietnam
        autostopem.

Jeśli chodzi Ci o turystę masowego ( bo raczej chodzi Ci
        o wpływy z turystyki, prawda ?), to do tego potrzebne
        jest: piaszczyste, CZYSTE plaże, tanie piwo, ładne
        dziewczyny, dobre lotnisko, całodobowe dyskoteki... No i
        taki szczegół jak śródziemnomorski klimat też raczej
        pomaga :-)

Na razie zrealizowano jeden punkt: dziewczyny są
        rzeczywiście ładne. To jednak za mało.

> Trochę patriotyzmu lokalnego!;)

Z patriotyzmem lokalnym nie ma to nic wspólnego.
        Czy przedstawiono już listę inwestycji potrzebnych do
        zrealizowania Expo ?
        Czy też - jak zwykle - zrobi się to potem ?
        Prawdziwe pytanie nie brzmi: kto to sfinansuje, tylko
        komu zostanie zabrane, żeby to sfinansować.

Jest nośne hasło: Expo. Oznacza to: " ... zobaczymy, ile
        uda się wyrwać innym na realizację naszego widzimisię".
        Według tej zasady Warszawa odbudowała się po wojnie -
        kosztem reszty kraju.
        Chcesz, żeby Wrocław był wyklinany w kraju za zabranie
        pieniędzy innym rejonom, tak jak to do dzisiaj dzieje się
        ze "Stolycą" ?

Myślałem, że w Polsce, tak jak w innych krajach, buduje
        się mosty, bo są potrzebne samochodom. Ale nie - we
        Wrocławiu będzie się budować mosty dla Expo.
        Nie sądzisz, że to trochę śmieszne ?
        • wedzonka Re: Za iluzje Wrocławia zapłacimy wszyscy 02.12.02, 17:57
          map4 napisał:

> Gość portalu: biedroneczka napisał(a):
          >
          > > A nie bierzesz pod uwagę,drogi wislanie, że Wrocław
          > może coś zyskać dzięki
          > > EXPO?
          > Myślę, że zmniejszyłoby się bezrobocie, przecież do
          > organizacji tej
          > > imprezy potrzeba mnóstwa ludzi. Poza tym oczywiście
          > reklama dla miasta i dla
          >
          > Największą reklamą jak do tej pory są nieprzejezdne, w
          > kólko naprawiane te same, kluczowe skrzyżowania,

kilkaset nowych ulic,

> stare, przepełnione tramwaje,

nowoczesne, niskopodlogowe autobusy,

> no i oczywiście kuliste,
          > kamienne wypierdki dinozaura,
          > na tzw. reprezentacyjnej
          > ulicy miasta.

(Tu sie wstrzymam od komentarza - wszak specjalista w sprawie psychicznych
          potrzeb userow jest u nas Alen! :)

> O, cholera: zapomniałbym o fontannie.

To bladziuchno, myslalem ze chocby o rynku tez slyszales! :) I o odnowionym
          Ostrowiu Tumskim, o uroczym Parku Szczytnickim, o najslynniejszym w Polsce Zoo,
          setkach zabytkow ktorych wywiezc sie Warszawiakom nie udalo, i o uroczym
          klimacie spowodowanym otwartoscia mieszkancow. No coz, cudze chwalicie... :)

> O pomniejszych pierdołach, jak na przykład obwodnice, czy
          > mosty, nie wspomnę.

A szkoda! :)

>
          > > całej Polski. Wrocław jest naprawdę pięknym miastem, ma
          > bogatą historię,
          > > dlaczego nie mielibyśmy pokazać go światu? Expo
          > rozsławiłoby Wrocław, turyści
          > > z całego świata by się nim zainteresowali. Dlaczego nie
          > chcesz spróbować?
          >
          > Prawdziwi turyści byli już we Wrocławiu.
          > Mówię tu o takich ludziach, którzy np. zjechali Wietnam
          > autostopem.

Ocho, czyli te przemilczenia byly przez zazdrosc o piekno miasta, ktora teraz
          az uszami wyplywa! :)

>
          > Jeśli chodzi Ci o turystę masowego ( bo raczej chodzi Ci
          > o wpływy z turystyki, prawda ?), to do tego potrzebne
          > jest: piaszczyste, CZYSTE plaże, tanie piwo, ładne
          > dziewczyny, dobre lotnisko, całodobowe dyskoteki... No i
          > taki szczegół jak śródziemnomorski klimat też raczej
          > pomaga :-)

Uroki natury mozna zastapic brakiem kompleksow, czego dowiedziono budujac
          chocby Paryz :)

>
          > Na razie zrealizowano jeden punkt: dziewczyny są
          > rzeczywiście ładne. To jednak za mało.

Jak wyzej wykazalem, tu tylko Twa wiedza moze byc za mala... :)

>
          > > Trochę patriotyzmu lokalnego!;)
          >
          > Z patriotyzmem lokalnym nie ma to nic wspólnego.
          > Czy przedstawiono już listę inwestycji potrzebnych do
          > zrealizowania Expo ?
          > Czy też - jak zwykle - zrobi się to potem ?

To oczywiste! Zaskakuje juz samo Twe zalozenie, ze bez takich podstaw
          zaakceptowano by nasz projekt! Naiwnosc to rzeczywista czy udawana? :)

> Prawdziwe pytanie nie brzmi: kto to sfinansuje, tylko
          > komu zostanie zabrane, żeby to sfinansować.

Kazdemu, kto odniesie korzysci, to oczywiste...

> Jest nośne hasło: Expo. Oznacza to: " ... zobaczymy, ile
          > uda się wyrwać innym na realizację naszego widzimisię".
          > Według tej zasady Warszawa odbudowała się po wojnie -
          > kosztem reszty kraju.

Przeciwnicy Expo staraja sie w ten sposob nadinterpretowywac fakt, ze Wroclaw
          jest pomyslodawca, to naturalne w naszej "piekielkowej" tradycji... :)

> Chcesz, żeby Wrocław był wyklinany w kraju za zabranie
          > pieniędzy innym rejonom, tak jak to do dzisiaj dzieje się
          > ze "Stolycą" ?

Skoro zaplanowano pakiety Expo plus dla wszystkich regionow to jak widac tego
          nie chcemy... :)
          Zreszta bez korzysci dla wszystkich nikt by sie na to nie zgodzil. Dlatego tez
          teraz tylko Poznan zostal na placu boju. Korzysc dla wszystkich dla nich rowna
          sie z upokorzeniem...

>
          > Myślałem, że w Polsce, tak jak w innych krajach, buduje
          > się mosty, bo są potrzebne samochodom.

Fakt, most Tysiaclecia dobrym temu przykladem... :)

> Ale nie - we
          > Wrocławiu będzie się budować mosty dla Expo.
          > Nie sądzisz, że to trochę śmieszne ?

Coz, skoro Ty to wymysliles to oczywiscie ze jest smieszne! Ha, ha... :)

• Gość: Rafis mosty sa potrzebne samochodom IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.12.02, 18:48
          map4 napisał:

> Prawdziwi turyści byli już we Wrocławiu.
          > Mówię tu o takich ludziach, którzy np. zjechali Wietnam
          > autostopem.
          >
          > Jeśli chodzi Ci o turystę masowego ( bo raczej chodzi Ci
          > o wpływy z turystyki, prawda ?), to do tego potrzebne
          > jest: piaszczyste, CZYSTE plaże, tanie piwo, ładne
          > dziewczyny, dobre lotnisko, całodobowe dyskoteki... No i
          > taki szczegół jak śródziemnomorski klimat też raczej
          > pomaga :-)
          >
          > Na razie zrealizowano jeden punkt: dziewczyny są
          > rzeczywiście ładne. To jednak za mało.
          Ciekawe podejscie.Zapomniałeś o palmach.Masxz fantazje chłopie.
          >
          > > Trochę patriotyzmu lokalnego!;)
          >
          > Z patriotyzmem lokalnym nie ma to nic wspólnego.
          > Czy przedstawiono już listę inwestycji potrzebnych do
          > zrealizowania Expo ?
          > Czy też - jak zwykle - zrobi się to potem ?
          > Prawdziwe pytanie nie brzmi: kto to sfinansuje, tylko
          > komu zostanie zabrane, żeby to sfinansować.
          Człowieku czy Ty naprawde żyłeś w jakims buszu do tej pory?

Zadajesz pytania na które odpowiedziano juz setki razy przez ostatni rok.
          >
          > Jest nośne hasło: Expo. Oznacza to: " ... zobaczymy, ile
          > uda się wyrwać innym na realizację naszego widzimisię".
          > Według tej zasady Warszawa odbudowała się po wojnie -
          > kosztem reszty kraju.
          > Chcesz, żeby Wrocław był wyklinany w kraju za zabranie
          > pieniędzy innym rejonom, tak jak to do dzisiaj dzieje się
          > ze "Stolycą" ?

Gdybys sie orientował wiedziałbys skąd będa pieniądze.Oczywiscie powtarzał sie
          tez nie będe.
          >
          > Myślałem, że w Polsce, tak jak w innych krajach, buduje
          > się mosty, bo są potrzebne samochodom. Ale nie - we
          > Wrocławiu będzie się budować mosty dla Expo.
          > Nie sądzisz, że to trochę śmieszne ?

Troche nie zrozumiałeś.Robimy expo po to żeby szybciej wybudowac te mosty.
          Zreszta zmartwie Cię-most Tysiaclecia jest juz budowany a w 2004 zacznie sie
          budowa mostu Warszawskiego II
    • Gość: seno Re: Za iluzje Wrocławia zapłacimy wszyscy IP: *.mr.com.pl 02.12.02, 16:33
      Jak czytam takie posty(wislan i temu podobni)to po prostu robi mi się niedobrze.
      To nie, tamto źle,tu nas nie stać,i tak się nie uda..... t r a g e d i a !!!!
      Mam to nieszczęście pracować z takim nastawionym negatywnie do wszystkiego i
      wszystkich ludkiem. Wierzcie mi- rzygać się chce.Uważam,że to dobrze iż staramy
      się(Wrocław)o EXPO. Nawet, jeśli nic z tego nie będzie to właśnie teraz mamy
      swoje pięć minut( mam nadzieję, że nie ostatnie :-) ).Wreszcie usłyszą w Europie
      ( poza nią też),że Polska to nie tylko Warszawa ( kolego wislan, czyżbyś był z
      Warsiawy,że takie pierdoły wypisujesz ?) pozdr. seno
      • Gość: Rafis Re: Za iluzje Wrocławia zapłacimy wszyscy IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.12.02, 18:52
        Gość portalu: seno napisał(a):

> Jak czytam takie posty(wislan i temu podobni)to po prostu robi mi się
        niedobrze
        > .
        > To nie, tamto źle,tu nas nie stać,i tak się nie uda..... t r a g e d i a !!!!
        > Mam to nieszczęście pracować z takim nastawionym negatywnie do wszystkiego i
        > wszystkich ludkiem. Wierzcie mi- rzygać się chce.Uważam,że to dobrze iż
        staramy
        >
        > się(Wrocław)o EXPO. Nawet, jeśli nic z tego nie będzie to właśnie teraz mamy
        > swoje pięć minut( mam nadzieję, że nie ostatnie :-) ).Wreszcie usłyszą w
        Europi
        > e
        > ( poza nią też),że Polska to nie tylko Warszawa ( kolego wislan, czyżbyś był
        z
        > Warsiawy,że takie pierdoły wypisujesz ?) pozdr. seno

Pozdrawiam seno wreszcie jakis myślący człowiek :-)
    • Gość: barti Re: Za iluzje Wrocławia zapłacimy wszyscy IP: *.magma-net.pl 03.12.02, 02:54
      Nie ma szans na EXPO; ani w zadupiałym Wrocławiu, ani w jeszcze bardziej
      zadupiałym Poznaniu. Jedyne miasto, do którego by ktokolwiek przyjechał to
      Kraków, jedyne miasto o którym obywatel mieszkający w Europie słyszał. Takie sa
      fakty ludzie. Inicjatywe jednak popieram, zawsze to jakaś promocja miasta i
      regionu.
      • Gość: Rafis Re: Za iluzje Wrocławia zapłacimy wszyscy IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 03.12.02, 09:26
        Gość portalu: barti napisał(a):

> Nie ma szans na EXPO; ani w zadupiałym Wrocławiu, ani w jeszcze bardziej
        > zadupiałym Poznaniu. Jedyne miasto, do którego by ktokolwiek przyjechał to
        > Kraków, jedyne miasto o którym obywatel mieszkający w Europie słyszał. Takie
        sa
        >
        > fakty ludzie.

Fakty jednak zmieniaja sie.Kraków jest jednym z nakbierniejszych miast w
        Polsce i niedługo sytuacja sie zmieni.

Inicjatywe jednak popieram, zawsze to jakaś promocja miasta i
        > regionu.
      • Gość: nikt Re: Za iluzje Wrocławia zapłacimy wszyscy IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 03.12.02, 09:36
        Gość portalu: barti napisał(a):

> Nie ma szans na EXPO; ani w zadupiałym Wrocławiu, ani w jeszcze bardziej
        > zadupiałym Poznaniu. Jedyne miasto, do którego by ktokolwiek przyjechał to
        > Kraków, jedyne miasto o którym obywatel mieszkający w Europie słyszał. Takie
        sa
        >
        > fakty ludzie. Inicjatywe jednak popieram, zawsze to jakaś promocja miasta i
        > regionu.

Tylko ze o takim zapyzialym miescie jak Sewilla to pewnie wczesniej nie
        slyszales ??.
        Slyszales pewnie o Madrycie bo to stolyca o Barcelonie bo to zajebiste miasto
        podobie jak Krakow choc temu drugiemu duzo brakuje do tego pierwszego i to
        wszystko (I nie tlumacz ze w Barcelonie byla olimpiada juz zaplanowana).
        A tu niespodzianka niukomu nie znana Sewilla dostaje szanse organizacji EXPO.
        Sewilla ktora w tamtych czasach byla podobnie jak Wrocław zapyzialym miastem.
        Hiszpania kraj w ktorym w tamtych czasach bezrobocie bylo 18%. Podobnie jak my
        byli o krok od Unii.
        Mozemy powiedzic to Hiszpanie a nie Polacy tylko ze w ten sposob to my nigdy
        nigdzie nie zajedziemy.
        Pozdrawiam przepiekny Krakow
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka