Gość: Widmo IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 29.11.02, 21:36 Wrocławska Pantomima upadła!!! Nie mamy już na czym się wzorować. Obumieramy... Dziady nie obudziły się... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: andrzej Re: Po czwartkowej premierze IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 30.11.02, 00:10 Recenzja Leszka Półki niczym nie różniąca się od innych recenzji tego krytyka teatralnego.Słowa,slowa,słowa. Obraził/krytyk/publiczność przytaczając Ich Troje.Wstyd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: widz Re: Po czwartkowej premierze IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 30.11.02, 13:06 widzialeś człowieku to "dzieło" że mówisz że kogoś orażono? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mata Re: Po czwartkowej premierze IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 30.11.02, 01:15 W każdym kolejnym wrocławskim spektaklu powinno się rezerwować rolę dla Leszka Półki. Od lat niezmiennie jest to rola grabarza. "Dziady" Elzbiety Czerczuk dodadkowo pozwoliły mu wystąpić w roli guślarza z którą porównania nie wytrzymuje nawet nadinterpretacja Jerzego Zelnika w tej roli.Panie Leszku czyżby Pan nie zauważył wywołujac ducha Henryka Tomaszewskiego,że Mistrza nie ma już wśród nas i jak Pan słusznie zauważył jest to już rozdział zamknięty. Elżbieta Czerczuk w atmosferze nagonki przygotowała bardzo przyzwoity spektakl i to jest NOWE któremu trzeba dać szansę.I Pan też tak sądzi bo gdy uważnie przeczytać Pański tekst dużo tam tłumionego uznania.Czy tak trudno wyrzec się roli grabarza? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zojka Re: Po czwartkowej premierze IP: proxy / 217.97.233.* 30.11.02, 18:04 Na szczęście spektakl nie był przygotowany wyłącznie dla krytyków. Może trochę obiektywizmu! Rzeczywiście kręcenie głową raz w jedną raz w drugą stronę jest trochę uciążliwe ale jakoś nikt sobie głowy nie ukręcił i mam nadzieję, że do tego nie dojdzie.Aktorzy z zespołu Henryka Tomaszewskiego zdecydowanie wyróżniają się spektaklu ale może czas już przestać wszystko co związane z tym teatrem porównywać z Henrykiem Tomaszewskim. Był niezaprzeczalnie Wielki - ale odszedł, a z Nim "Jego" teatr. Bez względu na to, co pisze p.Pułka, spektakl zdecydowanie podoba się przeciętnemu widzowi i to jest piękne! Przestańmy wreszcie zachowywać się jak hieny i dajmy szansę pracować teatrowi pod nowym kierownictwem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: widz Re: Po czwartkowej premierze IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 30.11.02, 23:44 Gość portalu: zojka napisał(a): > Na szczęście spektakl nie był przygotowany wyłącznie dla > krytyków. Może trochę obiektywizmu! Rzeczywiście kręcenie głową > raz w jedną raz w drugą stronę jest trochę uciążliwe ale jakoś > nikt sobie głowy nie ukręcił i mam nadzieję, że do tego nie > dojdzie.Aktorzy z zespołu Henryka Tomaszewskiego zdecydowanie > wyróżniają się spektaklu ale może czas już przestać wszystko co > związane z tym teatrem porównywać z Henrykiem Tomaszewskim. To może trzeba zmienić nazwę teatru a nie pod takim szyldem wystawiać sztuki > Był > niezaprzeczalnie Wielki - ale odszedł, a z Nim "Jego" teatr. Bez > względu na to, co pisze p.Pułka, spektakl zdecydowanie podoba > się przeciętnemu widzowi i to jest piękne! Przestańmy wreszcie > zachowywać się jak hieny i dajmy szansę pracować teatrowi pod > nowym kierownictwem. Kogo masz na myśli mówiąc przeciętny widz? z tego co wiem to większość osób w sali WFD (a wchodzi tam ok. 150 osob) to byli znajomi aktorów i ich znajomi, prawdziwych widzów którzy przyszli i kupili bilet (za 50 zł, ulgowy 20zł) można policzyć na palcach. Chciałbym zobaczyć reakcję widzów w innych miastach, czy rzeczywiście to widowicho tak bardzo by im się spodobało. To że widz musi kręcić głową to pikuś najgorsze jest to że te wszystkie pochodnie, jeżdżące klęczniki, przeźroczyste walizki z lalkami, upierdliwie skrzypiący wózek, ognie, śnieg, trzeszcząca podłoga no i przede wszystkim kupa aktorów kojarzy mi się z prowincjonalnym teatrzykiem przy parafii w wąchocku (przepraszam mieszkańców Wąchocka). To jest jak granie przez dzieci w piłkę nożną, wszyscy biegną do piłki i jest ogólny burdel, to samo jest w spektaklu. Jednym słowem przerost formy nad treścią której notabene tam nie ma. Jest tylko rozhisteryzowany taniec i szczątki pantomimy, ale nie Pantomimy. I to prawda że widać aktorów z klasą, np. p. Nabiałkowską, Hasiej i Sikorski tu widać warsztat Tomaszewskiego i tym ludziom oddaję hołd za ich wysiłek w rolę. Pozdrawiam i zapraszam do dyskusji w temacie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Romek Re: Po czwartkowej premierze IP: 213.25.141.* 02.12.02, 12:51 To niech Pani Czerczuk robi takie widowicha i eksperymenty pod swoim szyldem, a nie wprowadza tak wielkie zmiany do czegoś co ma dłuższą historię niż jej życie pseudoartystyczne. Szacunek wymaga żeby zachować wypracowany przez wiele lat styl Teatru, a nie diametralnie zniszczyć to na co przez wiele lat pracowało wielu ludzi.Jak widzisz nie jestem krytykiem, ale widzem, który był zafascynowany Wrocławskim Teatrem Pantomimy i bardzo smutne jest dla mnie to że tego Teatru już nie ma, a zniszczyła ją P.Czerczuk, która chcąc zabłysnąć zaryzykowała tak wiele.A pieknem tego teatru było to, że nie robiono wielkiego szoł, włśnie tzw. przerostu formy nad treścią,ale zawsze te dwie szły w parze. Żeby móc zabłysnąć trzeba mieć czym,a jak się okazało P.Czerczuk nie ma za bardzo czym.Próbowała przygotowywać "Dziady" we francji i nic z tego nie wyszło. W POlsce też pokazała, że w niej nie ma nic co mogłaby przekazać innym. A na dodatek wykazała się brakiem rozsądku i zamiast zachować umiar w swojej pomysłowości i prowadzić teatr po dawnej linii, Ona postawiła na jedną kartę.Przegrała wszystko. Oczywiście nie mam nic przeciwko niej, niech próbuje, może w końcu jej się uda, ale niech nie niszczy dorobku innych ludzi. Mam tylko nadzieję, że władze które nie wiadomo dlaczego powierzyły tej Pani to stanowisko, się opamietają i ją zmienią na kogoś kto w tym teatrze był od wielu lat.Jeżeli tak się nie stanie to żegnaj Wrocławski Teatrze Pantomimy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miki Re: Po czwartkowej premierze IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 30.11.02, 15:32 autor o niku mata, to chyba sama czerczuk. ten spektakl to tylko efekt wplywu wladz na to kto kieruje teatrem. poniewaz interesuje mnie jak wydawane sa pienadze na przedsiewziecia takie jak dziady p. czerczuk, to uprzejmie prosze o staranniejsze dobierakie szefów tetrow. no i moze ktos czym czerczuk tak zaslynela na swiecie, albo chociaz w tej czesci swiata, ze dostala do rak taki zabytek jak WTP. tradycja w koncu do czegos zobowiazuje. przynajmniej do wysokiej jakosci wszelkich nowosci. za wlasne pieniadze czerczuk moze sobie robic przedstawienia jakie chce. ale za moje trzy budzetowe trzy grosze szmiry sobie nie zycze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: widz Re: Po czwartkowej premierze IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 30.11.02, 16:00 Gość portalu: miki napisał(a): > autor o niku mata, to chyba sama czerczuk. ten spektakl to tylko > efekt wplywu wladz na to kto kieruje teatrem. poniewaz > interesuje mnie jak wydawane sa pienadze na przedsiewziecia > takie jak dziady p. czerczuk, to uprzejmie prosze o > staranniejsze dobierakie szefów tetrow. no i moze ktos czym > czerczuk tak zaslynela na swiecie, albo chociaz w tej czesci > swiata, ze dostala do rak taki zabytek jak WTP. tradycja w koncu > do czegos zobowiazuje. przynajmniej do wysokiej jakosci > wszelkich nowosci. za wlasne pieniadze czerczuk moze sobie robic > przedstawienia jakie chce. ale za moje trzy budzetowe trzy > grosze szmiry sobie nie zycze. z ust mi to wyjąłeś Drogi Internauto, brawo. Niestety zrobiono sobie doświadczenie na żywym organiźmie i oto tego opłakane skutki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziad Re: Po czwartkowej premierze IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 03.12.02, 13:01 Teraz Ja chcę być dyrektorem pantomimy. Też byłem we Francji na wakacjach, remontowałem dach teatru w Niemczech i trzy razy byłem na przedstawieniu pantomimy.Mam dużo pomysłów i olbrzymią ambicję... proszę o kontakt z Panem od obsady stanowiska (Łoś ?) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: widz Re: Po czwartkowej premierze IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 03.12.02, 22:54 Gość portalu: dziad napisał(a): > > Teraz Ja chcę być dyrektorem pantomimy. Też byłem we Francji > na wakacjach, remontowałem dach teatru w Niemczech i trzy razy > byłem na przedstawieniu pantomimy.Mam dużo pomysłów i olbrzymią > ambicję... proszę o kontakt z Panem od obsady stanowiska (Łoś ?) nie Łoś a Ryk :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vera Re: Po czwartkowej premierze 'Dziadów' Wrocławski IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 18.12.02, 22:52 LUDZIE I TO WSZYSTKO ZA NASZĄ KASĘ!!!!!!!!!!!!!MASAKRA!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lena Re: Po czwartkowej premierze 'Dziadów' Wrocławski IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 20.12.02, 23:02 Zgadzam się byłam widziałam masakra! Odpowiedz Link Zgłoś