Dodaj do ulubionych

Dlaczego już nie jestem katolikiem

21.04.06, 12:41
w moim wypadku było tak:
zainteresowałem się innymi religiami i w porównaniu z katolicyzmem było to
niebo a ziemia. Katolicyzm to tylko obrzędy.
Obserwuj wątek
    • lepian4 Re: Dlaczego już nie jestem katolikiem 21.04.06, 13:51
      Jakimi religiami sie zainteresowales? Coz takiego znalazles, czego nie ma w
      katolicyzmie?
      • Gość: Mx Re: Dlaczego już nie jestem katolikiem IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.04.06, 14:15
        Po prostu stał się ofiarą jakiejś fałszywej,omamiającej go sekty a przede
        wszystkim ofiarą swojej słabej własnej woli i zabrakło rozsądku.Kto jest twoim
        guru i co ci obiecał,jakiego masz teraz bożka?Trzeba się modlić za takich jak
        on ludzi bo nie wiedzą co czynią.Działanie szatana który chce rozbić i skłócić
        Kościół nasila się.Ale żadne sztuczki mu się nie udają bo zwycięstwo idzie
        przez Chrystusa i Maryję!
        • Gość: anioł Re: Dlaczego już nie jestem katolikiem IP: *.e-wro.net.pl 21.04.06, 14:46
          jacek adamczyk?
          sorry, nie chce oskarżać , ale był taki porogram na Polsacie o guru jakiejś
          sekty.
          Ten guru najpierw mamił ludzi , że świat jest zły ,a on dobry, potem chciał za
          to kase, a na końcu bił i gwałcił kobiety oraz straszył śmiercią tych , którzy
          uciekli i nasłali na niego policje.
          Też miał chyba na imie Jacek ,ale nazwiska nie moge sobie przypomnieć, ale też
          podobne....
          • jacekadamczyk Re: Dlaczego już nie jestem katolikiem 22.04.06, 09:55
            pogrom chyba, a nie program. Katolicy w łyżce wody utopią każdego kto jasno
            mówi że porzucił katolicyzm i jest mu lepiej. A wszystko inne niż kościół
            katolicki to sekty.
        • Gość: Sromotnik bezwstyd Gdzie pisze:"i Maryję" ??? IP: 83.168.124.* 23.04.06, 21:09
          gdzie ty TO wyczytałeś,katolicka "mądralo" ? U swoich nieomylnych"ojców"?
          Pewnie dlatego chłopak odszedł od waszej okrutnej sekty,bo dowiedział sie że jesteście czcicielami gipsowych bożków!
    • Gość: 666 Re: Dlaczego już nie jestem katolikiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.06, 14:49
      też nie jestem. jak czytam, oglądam, słucham o tym, co wyprawiają katolicy, to
      wpadam w traumę. nie chcę mieć z nimi nic wspólnego.
    • Gość: M A ja nigdy nie byłem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.06, 15:01
      Mnie rodzice nie zmuszali do żadnej religii, a po dorośnięciu stwierdziłem, że
      każda religia to karmienie jakiejś dziwnej organizacji.
      • Gość: . Re: A ja nigdy nie byłem IP: *.e-wro.net.pl 21.04.06, 15:37
        oj baranki!
        religia(każda) to rozwój duchowy siebie samego, a nie karmienie organizacji.
        Małpka robi to co ty, ty jednak możesz mieć życie duchowe.
        widziałeś małpki wyznający jakieś religie?
        • tomek854 Re: A ja nigdy nie byłem 21.04.06, 17:41
          Może źle się wypowiedział.

Religia jest jednym potrzebna (choć czy to jest rozwój duchowy to można się sprzeczać, niektorzy twierdzą, że to blokowanie sobie rozwoju intelektualnego) innym nie i to jest indywidualna sprawa

Natomiast nalezenie do jakiegoś Kościoła - jako do organizacji - to jest to, o czym tu mowa.

Moim zdaniem mieszanie rydzyków pisiorów i tak dalej z katolicyzmem to obraza katolicyzmu. Jak oni są wierzący i stosujący sie do zasad swojej religii, którą sobie przy każdej okazji buzię wycierają, to ja jestem Dalaj lama.
        • Gość: ziutek Skąd wiesz? IP: *.kom / *.os1.kn.pl 22.04.06, 09:31
          Skąd wiesz, że małpka nie ma życia duchowego. Może wierzy w jakiegoś boga?
          Jesteś pewien, że jesteś lepszy od małp?
          • Gość: Fel Re: Skąd wiesz? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.06, 20:57
            Koleś po prostu nie poznał żadnej małpy :)
    • Gość: Wierzę w siebie Re: Dlaczego już nie jestem katolikiem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.04.06, 09:18
      Od dawna wiadomo, że religia to opium dla ludu...
      • Gość: M.D. Re: Dlaczego jestem katolikiem? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.04.06, 10:26
        Religia-wiara w Boga,Matkę Boską i kult świętych uznanych przez Kościół umacnia
        mnie,ułatwia przejście przez życie,wyzwala mnie z wszelkich dołków psychicznych
        i przynosi mi wewnętrzną radość.Jak ktoś nie chce wierzyć to jego sprawa,dziwne
        jest negowanie tego co jest uznawane przez milony ludzi na świecie,przez
        profesorów,uczonych,nie tylko prostych ludzi.Na istnienie Boga są dowody,a
        niewierni Tomasze zawsze byli i będą.A jak jest naprawdę każdy zobaczy po
        śmierci,ja wierzę,że tjest drugie życie,wielu uważa że nic nie ma a to zacofane
        i głupawe myślenie.
        • Gość: ziutek Re: Dlaczego jestem katolikiem? IP: *.kom / *.os1.kn.pl 22.04.06, 11:53
          Nikt ci nie zabrania wierzyć w jakiegoś boga! Natomiast niech to nie będzie powodem do grabienia publicznych pieniędzy i narzucania obowiązku wierzenia w to co ty innym. Religia watykańska i wiara w waszego boga nie jest jedyną na świecie a statystycznie nie jest największa. Może i są dowody na istnienie twojego boga ale też jest wiele dowodów na to, że nie istnienieje. Wystarczy popatrzeć ile zła na świecie wyrządzają innym katolicy watykańscy.
          • rwerw Re: Dlaczego jestem katolikiem? 22.04.06, 12:13
            ale np. homoseksualiści -pedofile wyrządzają jeszcze większe zło.
            przecież to była choroba przez setki lat i co nagle to już nie jest.
            co powinno się zrobić z homoseksualistami?
            • Gość: ziutek Po katolicku - spalić IP: *.kom / *.os1.kn.pl 22.04.06, 19:16
              Spalić na stosie !
        • tomek854 Re: Dlaczego jestem katolikiem? 22.04.06, 15:15
          > Religia-wiara w Boga,Matkę Boską i kult świętych uznanych przez Kościół umacnia
          > mnie,ułatwia przejście przez życie,wyzwala mnie z wszelkich dołków psychicznych
          > i przynosi mi wewnętrzną radość

Super. Zazdroszczę takiego prostego rozwiązania problemów życiowych.

>Jak ktoś nie chce wierzyć to jego sprawa,dziwne
          > jest negowanie tego co jest uznawane przez milony ludzi na świecie,przez
          > profesorów,uczonych,nie tylko prostych ludzi.

Jest takie powiedzenie "jedzmy kupy, miliardy much nie mogą się mylić". Czy faktycznie miliony wyznawców oznaczają, że coś jest dobre?

:> Na istnienie Boga są dowody,a
          > niewierni Tomasze zawsze byli i będą.

Ja, jako niewierny Tomasz poproszę o przedstawienie jednego z takiich dowodów :-)

> A jak jest naprawdę każdy zobaczy po
          > śmierci,ja wierzę,że tjest drugie życie,wielu uważa że nic nie ma a to zacofane
          > i głupawe myślenie.

A oni uważają, że Twoje myślenie jest głupawe i zacofane. Wszyscy się przekonamy kiedyś gdzie leży prawda ;-)
          • zona_mi Re: Dlaczego jestem katolikiem? 22.04.06, 19:22
            tomek854 napisał:

> Ja, jako niewierny Tomasz poproszę o przedstawienie jednego z takiich dowodów

Wiara to nie to samo co wiedza - na nic tu dowody :)
            • tomek854 Re: Dlaczego jestem katolikiem? 22.04.06, 20:15
              No ja to wiem, ale przepiśca mój najwyraźniej nie wie, bo twierdzi, ze takie dowody są. Dlatego z chęcią dowiem się jakie on zna dowody ;-)
    • squpek Re: Dlaczego już nie jestem katolikiem 22.04.06, 16:34
      Masz wolną wolę więc robisz co chcesz. Nie przypominam sobie by oficjalna
      doktryna KK negowała zbawienie w ramach innych religi (religi nie sekt!)
      Druga sprawa - wiara jest darem nie każdy go ma.
      Jeżeli tam znalazłeś szczęście dla siebie i nie ograniczysz tym szczęścia
      innych - powodzenia
      • Gość: zdrajca Re: Dlaczego już nie jestem katolikiem IP: *.com 22.04.06, 16:59
        A ja przestalem odwiedzac kosciol.
        • Gość: Fel Re: Dlaczego już nie jestem katolikiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.06, 20:59
          A ja pluje na kosciol katolicki zawsze jak przechodze obok.
          • Gość: Straż Miejska Re: Dlaczego już nie jestem katolikiem IP: *.wroclaw.mm.pl 22.04.06, 21:17
            Gość portalu: Fel napisał(a):

> A ja pluje na kosciol katolicki zawsze jak przechodze obok.

Mandat porządkowo-sanitarny! 100 złotych!
          • squpek Re: Dlaczego już nie jestem katolikiem 23.04.06, 16:35
            No to proponuje jechać ... powiedzmy do Iranu i splunąć na Meczet, tak wiesz,
            spektakularnie, by jak najwięcej tubylców to widziało. Aha dobrze by było
            zrobić identyczną próbę z jakimś Kościołem Katolicki, ja wiem ... może bazylika
            Św. Piotra na Watykanie była by dobra, zresztą po co daleko szukać Jasna Góra
            wystarczy.
            Tylko nie rób tego w odwrotnej kolejności, tzn. najpierw Meczet a później
            Kościół.
            Życzę Ci wszystkiego dobrego i czekam (!?) na wnioski po w/w teście.

• Gość: 666 Re: Dlaczego już nie jestem katolikiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.06, 16:51
              dobre porównanie

polska - iran
              katolicy - talibowie
              • squpek Re: Dlaczego już nie jestem katolikiem 24.04.06, 10:23
                No tak każdy mierzy swoją miarą. Jak uważasz, że tak samo zareaguje katolik i
                talib na fakt oplucia jego świątyni, ...
                • Gość: 666 Re: Dlaczego już nie jestem katolikiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.06, 11:20
                  talib mógłby zareagować łagodniej.
    • trueapasz łatwo sie zniechęcasz :( 29.04.06, 15:18
      a co dali co karnet na basen moze bon na suszarke do włosów ;)
      no coz jestes człowiekie małej wiary

pozdro !
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka