-
gotuję latami i jestem wielką fanką ale coś mi odstrzeliło i postanowiłam ugotować inaczej niż zwykle, niestety pani w jednym sklepie na A. nie chciała mi przepołowić mięsa i zaburzyła proporcje z przepisu.. jak myślicie coś dodać jednak czy będzie OK? aha i pierwszy raz dodaję kapustę włoską do rosołu - na końcu dodawać, na godzinę przed końcem?
ostatnio w moim rosole pływa indyk, kura i kawałek pręgi, lubię bardziej drobiowy niż wołowy, a tymczasem na jutrzejszy mam:
gicz cielęca - 0,5 ...
-
Oprócz vegety, maggi, soli, pieprzu, świeżego lubczyku, zieleniny...
Jakiś nijaki w smaku.
ziele angielskie i liść laurowy dajecie?
-
Tylko wkładką(makaronem)?
-
zazwyczaj gotuje rosoł na wołowinie, rzadko na drobiu a bardzo rzadko mam ochote na golonkę i zostaje mi po niej rosół który też bardzo lubie.
Tylko kompletnie nie potrafie zrozumieć dlaczego rosół gotowany na tym synonimie tłustosci/cholesterolu/siedmiu plag egipskich jest ZAWSZE dużo mniej tłusty od tego na wołowinie czy drobiu.
Jak wystawie na zewnątrz i ochłodzę to na wierzchu pływa mi potem parę oczek niewielkich a nie warstwa tłuszczu jak przy wołowinie (pręga, szponder)
może ktoś m...
-
Jak w temacie- dlaczego mętnieje rosół? Coś pewnie robię nie tak-ale co?
Wkładam mięcho do gara i gdy zaczyna wrzeć dodaję warzywa- marchew, cebula, pietrucha (korzeń), czasami kawałek selera i zielenina (pietruszka, seler, por). Dodaję przyprawy i tak się gotuje. Smak ma ok. Ale kolor jest mętny- no nie podoba mi się to! Gdy wywar stanowi bazę do innych zup- może być. Ale gdy chcę zjeść czysty rosół np. z makaronem albo lanym ciastem- przestaje mi się to podobać. Ja chcę klarowną, przeźrocz...
-
Mam pytanko, ponieważ dostałam słoik zakwasu z piekarni i pół wiejskiej kury na rosół. No i zastanawiam się jak to można wykorzystać razem. Czy na rosole mogę zrobić żur? Po raz pierwszy bedę robiła żurek i nie wiem czy tak można.
-
Zamierzam ugotować wielki gar rosołu, zapasteryzuję w słoikach i schowam do lodówki a resztę zjem na obiad. Potem chciałabym mieć bazę do innych zup.
Czy to prawda, że w rosole , który wleję do słoików nie powinno być cebulki bo może się popsuć?
Poratujcie proszę jakimiś ciekawymi przepisami żeby zamienić bulion w inną zupę. Przychodzi mi do głowy pomidorowa i serowa ale może macie ciekawsze proste pomysły?
-
Mam około litr, może półtora rosołu plus wszystko to, z czego się go gotuje, i do tego niecały kilogram kapusty kwaszonej. Podajcie mi krok po kroku przepis, jak te rosołowe resztki przerobić na kapuśniak? Tylko, tak naprawdę łopatologicznie - z takich codziennych rzeczy, to umiem tylko kanapki i zagotować wodę na herbatę :)
PS: uprzedzając komentarze o wyszukiwarce - przeszukuję stare wątki, ale zanim znajdę, i wogóle o ile znajdę, to wolałam napisać tutaj... Może ktoś z Was zechce się pod...
-
mam w pomrożone obrane mięso z rosołu (drób i wołowina), możecie
podsunąć jakieś pomysły co z niego zrobić. czasem podsmażam takie z
cebulką do tego ziemniaczki, koperek i maślanka albo robię z niego
krokiety ale już nam się to przejadło. bardzo prosze o inspiracje.
-
pytanie jak w temacie
-
właśnie gotuję wołowy i tak na wyczucie,żeby zapobiec zmętnieniu,
zrobiłam następująco:
najpierw mięsko zalałam wodą i zagotowałam,zbierając szumowiny,
potem dodałam soli i warzywa. Czy to te właściwe kroki ,żeby rosół
był klarowny,czy macie jakieś inne,swoje ,sprawdzone.
Za rady z góry bardzo dziękuję
- Raczej nie wierzę w Kosmitów
- To powiedz to Kosmitom
-
Witam Forumowiczów,
z jakiego mięsa robicie rosół? Ja jeszcze nie robiłam, ale
przeczytałam pewien przepis, w którym każą dać tyle samo wołowiny co
drobiu. W zwiżaku z czym zakupiłam dziś kilka skrzydełek kurzych
i... wołowe bez kości. Mama mówi, ze z takiego kawałka wołowego się
nie robi rosołu - musi być z kością. no to w końcu jak ma być?
Rosołek mamusi oczywiscie najlepszy, ale możenaby coś
poeksperymentować
-
Czy wyjmujecie włoszczyznę po ugotowaniu rosołu, jeżeli ma być przechowywany w lodowce przez 2-3 dni?
Nastepne pytanie, które z warzyw powoduje szybkie skwaśnienie rosołu?
-
Czy rosół gotuje się pod przykrywką czy bez?
-
Chciałabym przyrządzić porządny rosół. Czytałam kilka wątków na temat
gotowanie rosołu, ale mam kilka pytań. Do rosołu mam wiejskiego
kurczaka (wiem, że powinna być kura, może nastepnym razem..), pręgę
wołową z miesem. Mam też skrzydło indyka - wrzucić? no i teraz:
-podobno mięso powinno się najpierw "sparzyć" by pozbyć się z niego
róznych świństw, wodę od sparzania wylać i dopiero gotować
-czy wszystkie mięsa wrzucić od razu czy najpierw te które dłużej sie
gotują (wołowinę)?
-c...
-
mam wiejską kurę na rosół chcę ją przeznaczyć
domyslam się, że kości ma o wiele twardsze niz taki ptak dostepny w
markecie
pytanie: gotowac na kurze w calosci czy uprzedmio pociac ja na
mniejsze kawalki, a moze to nieistotne dla smaku?
-
Rosół z makaronem na pierwsze danie, potem obowiązków schabowy z ziemniaczkami
i surówką.
To tradycyjna potrawa Polaków. Ale czy nadal jest praktykowana w Waszych domach?
Znam naprawdę bardzo wiele rodzin, którzy nie wyobrażają sobie niedzieli bez
schaboszczaka.
Z kolei znam też ludzi, którzy wręcz "brzydzą" się tą tradycją.
Mieszkam w bloku i w każdą niedzielę rano słyszę jak sąsiedzi tłuką kotlety na
obiad, a na klatce schodowej unosi się aromat gotowanego rosołku.
Jakie jest Wasze ...
-
Mam pytanie, jestem początkującą kucharką - jak zrobić aby rosół był
klarony a nie mętny?pozdrawiam.
-
Gotowałam mięso na pasztet i galaretkę i został mi wielki gar całkiem niezłego
rosołu. Część przerobię na żurek, ale sporo mi zostanie. Szkoda zmarnować,
zastanawiam się, czy można go poprzelewać do woreczków i zamrozić? Będzie się
później do czegokolwiek nadawał?