Dodaj do ulubionych

Koszty procesu - Sąd Pracy

14.06.06, 10:52
Witam. Czy składając pozew w Sądzie Pracy na wartość sporu ok 7 tys zł mogę
wnosić od pozwanego zakładu pracy o zwrot poniesionych przeze mnie kosztów
procesu, np opłaty pełnomocnika (adwokata)? czy ktoś orientuje się ile
zwyczajowo wynosi stawka adwokata za reprezentowanie powoda na rozprawie
sądowej w sądzie pracy?
Obserwuj wątek
    • chantal10 Re: Koszty procesu - Sąd Pracy 14.06.06, 11:00
      Ja miałam sprawę w Sądzie Pracy o wypłacenie zaległego wynagrodzenia i nie
      ponosiłam żadnych kosztów, fakt faktem - broniłam sie sama, w właściwie to nie
      musiałam się bronić, bo wszystkie dokumenty (umowy, zaświadczenia) przemawiały
      na koją korzysć.
    • Gość: anka Re: Koszty procesu - Sąd Pracy IP: *.magma-net.pl 14.06.06, 11:09
      Oczywiście, że możesz o to wnosić. Nawet należy tak zrobić - taką klauzulę
      powinien zawierać Twój pozew.
      Jeśli chcesz, mogę Ci wzór takiego pozwu wysłać na maila.
      Pełnomocnikowi płacisz tyle, na ile się umówicie. Stawka może zależeć
      procentowo od wysokości żądanej kwoty (regulują to szczegółowe przepisy), ale
      też możesz z pełnomocnikiem umówić się na dowolną, odpowiadającą Wam kwotę.
      Po wygraniu przez Ciebie sprawy sąd zasądzi od pozwanego, czyli zakładu pracy,
      na Twoją korzyść właśnie koszta pełnomocnika-wg obowiązujących przepisów. Jeśli
      chcesz, poszukam tych przepisów, mam plik zapisany gdzieś na kompie. Tylko nie
      teraz, wieczorem.
      Jeśli masz pytania, pomogę. Podaj tylko maila. Sama mam za sobą wygraną po
      trzech latach sprawę, wszystko prowadziłam na własną rękę, więc mogę sporo
      doradzić. Oczywiście za darmo. Pozdrawiam
      • Gość: karpis1 Re: Koszty procesu - Sąd Pracy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.06, 11:45
        dzięki. Pozew złożyłam na podstawie porady prawnej uzyskanej od PIP (po
        przeprowadzeniu kontroli). Ponieważ wystąpiłam w pozwie o zwrot kosztów
        procesu, to teraz muszę doprecyzować o jakie koszty wnoszę. Ponieważ czas mnie
        bardzo goni - przedawnienie roszczeń za 3 m-ce, to szybko złożyłam pozew, a
        terz muszę na dniach go uzupełnić. Chcę wziąć pełnomocnika, aby reprezentował
        mnie na sprawie, ale nie wiem, ile może jego reprezentacja mnie kosztować, stąd
        moje pytanie. karpis1@gazeta.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka