Gość: pluum Re: Porzucają dzieci, bo jadą na saksy IP: 83.16.31.* 24.07.06, 08:08 jaka musi byc desperacja!!! ze kobieta decyduje sie zostawic dziecko w "ochronce"??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fifi Re: Porzucają dzieci, bo jadą na saksy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.06, 09:10 tym bardziej, ze zadnej gwarancji, ze powroca do domu zdrowe, cale i z pieniedzmi, ktore im obiecuja przed podjeciem pracy! Kiedys sie smiano, ze nigdy wiecj komuny, ile osob teraz skomli komuno wroc! Odpowiedz Link Zgłoś
sikorka68 Re: Porzucają dzieci, bo jadą na saksy 24.07.06, 09:23 Gość portalu: fifi napisał(a): > tym bardziej, ze zadnej gwarancji, ze powroca do domu zdrowe, cale i z > pieniedzmi, ktore im obiecuja przed podjeciem pracy! > Kiedys sie smiano, ze nigdy wiecj komuny, ile osob teraz skomli komuno wroc! Nie przesadzaj w drugą stronę. Ja pamiętam tamte czasy. Odpowiedz Link Zgłoś
caysee Re: Porzucają dzieci, bo jadą na saksy 24.07.06, 08:23 "Ale przepisy nie pozwalają dyrektorom domów dziecka (i pogotowi opiekuńczych) przyjmować dzieci, których rodzice wyjeżdżają na saksy. Nie pozwalają na to przepisy." ?!?!? Kto to pisal? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: no name Re: Porzucają dzieci, bo jadą na saksy IP: *.4web.pl 24.07.06, 08:49 Lepiej mi powiedz jak ona moze mieć "dwuletniego syna i póltoraroczną córkę "????????Wynika z tego, ze jej córka, była chyba pierwszym wcześniakiem , który przeżył poza organizmem matki od 5 miesiaca, czyli wtedy, kiedy nie ma jeszcze w pełni wyodrębnionych płuc, wiec nie ma czego respirować! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fif Re: Porzucają dzieci, bo jadą na saksy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.06, 09:08 moze redaktor z matura giertychowa? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta50 Re: Porzucają dzieci, bo jadą na saksy IP: *.pools.arcor-ip.net 24.07.06, 18:24 Przypomnijmy sobie slynne "gracias, gracias, gracias" Marcinkiewicza. Europa ma otworzyc rynki pracy dla Polakow zeby porzucano dzieci, ludzie starszych pozostawiano bez opieki. Ludzie jakim jestescie narodem? Wybieraliscie nowy rzad,nowego prazdenta, gdzie wtedy mieliscie glowe? Na byle obiecanki bez pokrycia daliscie sie nabic w butelke, teraz wylyzkujcie sami zupe jaka sobie sami zgotowaliscie. Fanatyzm, nacionalizm, pijanstwo, korubcja, przestepstwa jak i wypaczenia szerza sie w kraju, politycy mysla tylko i wylacznie o wlasnych stolkach jak i zakrzewieniu niezgody w kraju. Poczekajmy, zobaczymy, czas pokaze co te rzady przyniosa Polsce? Sadze ze nic dobrego poniewaz znaczenie Polski jak i zaufanie do niej jakie zdobyto na krotki czas powoli zanika w Europie, sami Polacy wlasna glupota wszystko zniszczyli. Niezbyt ladny obraz ma Europa o Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: Porzucają dzieci, bo jadą na saksy IP: 80.54.171.* 24.07.06, 08:27 Co na to rząd. Cona to PiS. Więcej kościołów. Odpowiedz Link Zgłoś
micra kilka prawd "oczywistych" 24.07.06, 08:29 1. Państwo nie jest od tego by likwidować bezrobocie, 2. ani od tworzenia nowych miejsc pracy, 3. ani od ułatwiania zakładania nowych firm, 4. ani od decydowania jakie firmy pojawią się na dowolnym obszarze kraju, 5. ludzie powinni decydować o swoim losie, 6. PiS i spółka nie wzięli się z kosmosu - zostali wybrani przez ludzi - także tych, którzy nie poszli do wyborów, do tych, którzy nie poszli do wyborów miejcie pretensje, nie do tych którzy wybrali, oni mają to co chcieli, 7. krytykujcie ludzi za ich czyny, nie za nazwisko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: starycynik Jeszcze jedna prawda IP: *.dyn.centurytel.net 06.08.06, 01:28 Jedyne co panstwo "ma" robic to zbierac podatki, budowac z nich palace i kupowac limuzyny. O reszte niech sie ludzie martwia sami. To jest tzw. kapitalizm i demokracja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Jej półtoraroczna córka i dwuletni syn... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.06, 08:31 Toż to fenomen biologiczny! Bardzo, bardzo wiarygodny artykuł - sezon ogórkowy w pełni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mucha Re: Jej półtoraroczna córka i dwuletni syn... IP: 87.205.6.* 24.07.06, 15:57 Wlasnie, nikt poza toba i mna tego nie zauwazyl??? Odpowiedz Link Zgłoś
rysio.ochucki Sam na siebie zrzuć bombę atomową... matole 24.07.06, 08:39 W Warszawie też mieszkają normalni ludzie, którzy pracują, mają dzieci, starają się żyć normalnie... Tyle że polityków wybierają ludzie! A więc mamy takie elity jakie społeczeństwo. Miej co najwyżej pretensje do ciemnego ludu który kupił bzdury i (nie poszedł na wybory lub) zagłosował razem z moherowymi beretami na takich pajaców. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mtg Re: Sam na siebie zrzuć bombę atomową... matole IP: *.cmdnnj.east.verizon.net 24.07.06, 08:52 16 lat wladzy czerwonych poprzednikow chcesz zwalic na barki PISu ? To sa efekty poprzednich rzadow! ...A gzie jest KOR ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dziwić się im??? Re: Porzucają dzieci, bo jadą na saksy IP: *.localnet / 81.15.226.* 24.07.06, 08:50 Ten artykuł prześlicie rządowcom, aby zobaczył jaki los zgotowali Polakom!!! Że społeczeństwo polskie jest już tak zdeterminowane, że musi podrzucać dzieci, bo w kraju nie może zarobić na chleb!!!. A rodzinka też biedna i wielu w niej bezrobotnych. Nie chcę tych ludzi w żaden sposób bronić, ale uważam, że to jest wina wyłącznie naszego rządu, który teraz powinien wypić to piwo, które nawarzył i wziąć pod opiekę takie dzieci. Przecież od slamsów w Polsce dzieli nas tylko maleńki kroczek. Dzięki naszym decydentom. No i nie zrozumcie mnie źle: naszym decydentom i ich rodzinkom slamsy nie grożą!. Oni już dawno zadbali o wysokie apanaże z rządowej kiesy! Tylko... co z resztą społeczeństwa???... Bez pracy, bez żadnych środków do życia i wciąż z rosnącymi obciążeniami finasowymi ustanawianymi przez coraz to nowych ministrów, coraz to nowy rząd, itd. Nawet świadczenia przedemerytalne i wcześniejsze emerytury zabrali!!! Chyba chcieli powiększyć rzeszę ludzi z wyciągniętą po jałmużnę ręką. A z tą ręką: to pod kościół, czy pod rząd??? A może sięgnąć bezpośrednio do kieszeni nowobogackich naszym kosztem??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zaorac was co to znaczy bezduszne? IP: *.hsd1.wa.comcast.net 24.07.06, 08:54 przeciez daliscie im becikowe, 2000 zlotych, na ile to mialo starczyc? teraz trzeba isc do pracy, a do pracy za 600 zloty niech sie scierwo pisu samo zatrudni, wiec wyjezdzaja, brawo lepperowo gietrychowe kartoflane scierwo, atomem was bydlo poubeckie, komunistyczne lajno! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Justyna Re: Porzucają dzieci, bo jadą na saksy IP: *.ds2.agh.edu.pl 24.07.06, 09:10 Ludzie!!!w takich przypadkach kolejny raz przekonuje się, że rodzicami zostają ludzie bez rozumu...Jak tak można??? Pozostaje współczuć tym biednym dzieciom i matkom, w których całkowicie zanikł jakikolwiek instynkt( o ile w ogóle kiedykolwiek był) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Romek Re: Porzucają dzieci, bo jadą na saksy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.06, 09:24 Dwa tygodnie temu czytałem o tym w Newsweeku. Dla dziennikarki dziecko pielęgniarki z Wrocławia miało rok, a drugie dwa. Poza tym utkwiła mi w pamięci scena z Opola, kiedy matka poszła do kibla w ośrodku interwencji kryzysowej i zwiala, zostawiając dwoje dużych już (chyba 7 i 9 lat) w kompletnej rozpaczy. To jest po prostu straszne. Kliknijcie tu (początek - tę historię z Opola - można przeczytać, ale trzeba się zalogować) : newsweek.redakcja.pl/wydania/artykul.asp?Artykul=15600 Odpowiedz Link Zgłoś
sikorka68 Re: Porzucają dzieci, bo jadą na saksy 24.07.06, 09:28 To są trgedje ludzi, którzy czują się bezsilni. Nie potrafią sobie poradzić w tym naszym buszu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Evik Re: Porzucają dzieci, bo jadą na saksy IP: 195.116.198.* 24.07.06, 09:27 Przerażające. Decyzja o pozostawieniu dziecka i wyjeździe za granicę to zapewne dla wielu osób jedna z najtrudniejszych w życiu. Co jednak zrobić jeśli nie ma się pieniędzy nawet na jedzenie (o innych potrzebach nie wspomnę)?. Kosztów wychowania dziecka nie pokryje becikowe. A jeśli celem becikowego miało być uzyskanie dodatniego przyrostu naturalnego to może lepiej te pieniądze przeznaczyć na inkubatory, badania prenatalne, opiekę medyczną - bo Polska ma jeden z najwięszych w Europie wskaźnik umieralności wśród niemowląt. Tymczasem nasz rząd przekazuje 20 mln zł na budowę świątyni Opatrzości Bożej (czy jak jej tam). Myślę że modlić można się nawet na trawie a tymczasem kościoły rosną u nas jak grzyby po deszczu. Założenie własnej działalności oznacza konieczność opłacania blisko 800 zł ZUS co miesiąc, rośnie więc "szara strefa" (dobrze że w chwili obecnej rozpoczynający działalność może płacić połowę tej sumy). Tymczasem rolnik płaci trochę ponad 200 zł KRUS na KWARTAŁ i jeśli przez jakiś czas nie opłaca składek to i tak dostaje emerytuję tyle że przez jakiś czas potrąca się mu zaległe składki. O rentach strukturalnych nie wspomnę. Przy dzisiejszym dostępie do maszyn ciężka praca rolnika to fikcja. Dlaczego na ten temat się nie mówi? Czy jest to strach przed liczną grupą społeczeństwa która w razie odebrania przywilejów ruszy z kłonicami na budynek sejmu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sava Re: Porzucają dzieci, bo jadą na saksy IP: 156.17.79.* 24.07.06, 09:34 A tatusiowie nie chca sie zajac swymi dziecmi???? Niech panstwo poszukuje ojcow tych dzieci. Wkura mnie to ze tylko matka, matka i matka! Najwyzszy czas skonczyc z" MATKA ZOSTAWILA, MATKA PORZUCILA, MATKA NIE UPILNOWALA ITD!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
sikorka68 tatusiowie 24.07.06, 09:45 Właśnie, ktoś słusznie zauważył. Przecież, żeby takie dziecko mogło iść do adopcji, to trzeba zabrać prawa rodzicielskie nie tylko matce, ale też ojcu dziecka. Czy nie uważacie, że u nas za łatwo zabiera się prawa rodzicom. Coś z tym systemem jest nie tak. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: matka55 Re: tatusiowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.06, 11:43 masz racje to jest chore-matka i matka mnie najbardziej denerwuja domy samotnych matek co to jest ?!!! a tatus wolny elektron zostaje w mieszkanku a zdarza sie ze gmnina doplaca do jego czynszu PARANOJA!!!! CZY NIE POWINNO BYC ODWROTNIE!!!!!? !!! Odpowiedz Link Zgłoś
boykotka Re: Porzucają dzieci, bo jadą na saksy 24.07.06, 10:28 A no właśnie. Gdyby ojciec dzieci tej pielęgniarki zapewniał byt całej rodzinie, ta pani nie musiałaby wyjeżdżać za chlebem. Nie wspomnę tu o instytucji babci, cioci itd. Może należałoby ustalić hierarchię, kto kogo w pierwszej kolejności porzucił ??? A państwo niech się zajmie ściąganiem alimentów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: blum Re: Porzucają dzieci, bo jadą na saksy IP: *.pc-help.com.pl 24.07.06, 09:42 A co u licha ma z tym wspolnego rzad? Artykul nie jest o tym ze ludzie jada bo im ciezko sie w Polsce utrzymac. O tym wszyscy wiedza. Artykul jest o tym ze matki porzucaja dzieci w domach dziecka bo chca jechac dorobic. I to jest przejaw bezmyslnosci i okrucienstwa niezalezny od ekipy rzadzacej. Nie jestem fanka PISu, ale dopuszczam do siebie mysl ze susza, pozary, czy okrutni rodzice moga nie miec nic wspolnego z partactwem aktualnego premiera. A propos becikowego (ktorego jestem przeciwnikiem), te dzieci o ktorych mowa w artykule nie mogly byc poczete dzieki tej "zachecie". Sa zbyt duze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emigranci Dziękujemy SLD ,AWS ,a teraz w PiS du. n/t IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.06, 09:46 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ann Re: Dziękujemy SLD ,AWS ,a teraz w PiS du. n/t IP: 217.153.180.* 24.07.06, 09:52 to sie nazywa polityka prorodzinna, ludzie zeby utrzymac rodzine musza wyjezdzac za granice :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zeke Re: Porzucają dzieci, bo jadą na saksy IP: 212.160.172.* 24.07.06, 10:15 Efekty polityki "prorodzinnej". Odpowiedz Link Zgłoś
dawid_madian Re: Porzucają dzieci, bo jadą na saksy 24.07.06, 10:45 Dość specyficzny system wartości posiadają te quasi-matki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eeeee Re: Porzucają dzieci, bo jadą na saksy IP: *.wolfson.cam.ac.uk 24.07.06, 10:46 niech zostawia wiec dzieci w tym oknie co siostrzyczki w krakowie otworzyly; Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nina Re: Porzucają dzieci, bo jadą na saksy IP: *.aster.pl 24.07.06, 10:59 TO SPRAWA BARDZO INWIDUALNA ,NA KARZDA TSZEBA SPOJRZEC INACZEJ .SA NAPEWNO MATKI KTORYM DZIECI WLASNE PRZESZKADZAJA ,A INNE KTORE BARDZO KOCHAJA SWOJE DZIECI I TAKI WYJAZD JEST DLA NICH POLEPSZENIEM ZYCIA .NAJBARDZEJ DENERWUJE MNIE RZAD ZE WIDZY CO SIE DZEJE I NIC NIE ROBI ZEBY ZYLO NAN SIE LEPIEJ W TYM KRAJU Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: attbasz Re: Porzucają dzieci, bo jadą na saksy IP: *.adm.us.edu.pl 24.07.06, 11:00 Matki? A gdzie są ojcowie tyh dzieci??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: attbasz a gdzie są ojcowie tych dzieci????? IP: *.adm.us.edu.pl 24.07.06, 11:01 Matki? A gdzie są ojcowie tyh dzieci??? Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: a gdzie są ojcowie tych dzieci????? 24.07.06, 11:31 już dawno zagranicą Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jerzy Porzucają dzieci, jadąc na saksy bo nie mają wyjśc IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.07.06, 11:01 Czy ludzie tak postępują bo nie kochają swych dzieci czy dlatego, że nie mają innego wyjścia ? Na skasach spotykają się z upokorzeniami a nawet z ryzykiem utraty życia. Nasz rząd przygląda się pozostawianiu dzieci z dezapropatą, ale pomoc biednym ludziom niema zamiaru. Niedługo odezwie się Rydzyk, który utworzy internet dla dzieci pozostawionych gdzie będzie pranie dziecięcych mózgów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asia* Re: Porzucają dzieci, bo jadą na saksy IP: 156.17.201.* 24.07.06, 11:09 Co z ciebie za człowiek że cytujesz Dzierżyńskiego. Chyba nic o nim nie wiesz ? Myślę że to nie jest wina tylko polityków ale również i rodziców. Co za rodzic oddaje dziecko bo "musi do pracy jechać". Przecież i u nas brakuje rąk do pracy. Może w małych miastach i na wsiach jej nie ma albo jest niewiele ale w dużych aglomeracjach wciąż brakuje kucharzy, pomocników kucharzy, kelnerów, sprzedawców, budowlańców, hydraulików, nawet opiekunek dla dzieci,itd. Sama jestem matką 3-ki dzieci i nie wyobrażam sobie czegoś takiego jak oddać je do domu dziecka. I proszę nie mówić że widać w ciężkiej sytuacji nie byłam, bo byłam w przeróżnych. A jak ktoś chce dziecko porzucić to i rząd tu nie pomoże. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: matka Polka Re: Porzucają dzieci, bo jadą na saksy IP: *.internet / *.internetdsl.tpnet.pl 24.07.06, 11:40 Ty jesteś albo popieprzona, albo nie znasz życia. Jak mnie 10 lat temu zwolnili z pracy, to już nikt , nigdy, nigdzie nie chciał mnie przyjąć. O wyemirowaniu do dużego miasta nie mogłam marzyć , bo co miałam zrobic z dwojgiem dzieci? Wynajęcie mieszkania nie wchodziło w rachubę, bo wtedy za co żyć? Zeby dzieci miały po mnie rentę, usiłowałam popełnic samobójstwo.Odratowali. Sąsiedzi przy dzieciach pomogli. Acha, jestem po studiach. Odpowiedz Link Zgłoś
tomekjot Re: Porzucają dzieci, bo jadą na saksy 24.07.06, 12:13 Wyrazy współczucia dla dzieci, że mają taką matkę. kobieto ty się lecz. Odpowiedz Link Zgłoś
tomekjot propozycja 24.07.06, 11:15 W takim wypadku jedynym prawnie dopuszczalnym rozwiązaniem jest skierowanie do sądu prezez MOPS wniosku o odebranie praw rodzicielskich i wtedy jest podstawa do umieszczenia dziecka w placówce opiekunczo wychowawczej. zatroskany Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: matka Polka Re: Porzucają dzieci, bo jadą na saksy IP: *.internet / *.internetdsl.tpnet.pl 24.07.06, 11:32 Ot i Polska właśnie. Tu nie ma co komentować, bo słowa grzęzną w gardle. Ale trzeba zwrócić sie do parlamentu, żeby zainicjował jakąś mszę w tej intencji i dołożył jeszcze parę złotych na jakąkolwiek świątynię.Albo nawet na wszystkie. A te niezaradne baby niech spadają z tego kraju ze swoimi bachorami.Pewnie głosowały na SLD to ich Bóg pokarał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smutny Re: Porzucają dzieci, bo jadą na saksy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.06, 11:34 Emigracja zarobkowa na dużą skalę- to tragedia dla kraju i narodu, a wstyd dla władzy. Odpowiedz Link Zgłoś
real1234 Re: Porzucają dzieci, bo jadą na saksy 24.07.06, 11:42 A co ma do tego koalicja? Jakie głupoty ludzie pisza!!!Koalicja nie naprawi Polski w rok, ani w 4. Cos, co bylo psute przez lata, bedzie przez lata naprawiane. Kupa durniow. Chca z mety szklane domy. Odpowiedz Link Zgłoś
marklips Re: Porzucają dzieci, bo jadą na saksy z glodu i.. 24.07.06, 12:41 Przeczytaj moj komentarz,powyzej.Jak sa miliardy na bron musza byc pieniadze na dzieci.Glosuj za 400 Zl rodzinnego,miesiecznie, minimum na kazde dziecko czy z biednej czy z bogatej rodziny.Recepta:3 prawnikow z zachodnim wyksztalceniem, 3 Ekonomistow z zachodnim wykszalceniem i decyzja w ciagu 14 dni! Zadnych szklanych domow ale ratunek dla dzieci i ich matek!!!!!!!!! Mark Lips komponist24@gmx.de Pozdrawiam. ___________ real1234 napisała: > A co ma do tego koalicja? Jakie głupoty ludzie pisza!!!Koalicja nie naprawi > Polski w rok, ani w 4. Cos, co bylo psute przez lata, bedzie przez lata > naprawiane. Kupa durniow. Chca z mety szklane domy. Odpowiedz Link Zgłoś