Gość: gosc Re: We Wrocławiu Leszek Czarnecki wybuduje najwyż IP: *.core.lanet.net.pl 20.09.06, 14:39 Ja mam nadzieje że ta wieża jeszcze trochę urośnie :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kobranocka Re: We Wrocławiu Leszek Czarnecki wybuduje najwyż IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.09.06, 15:09 lepiej żeby nie rosła, bo jak za duża urośnie to bedzie jeszcze korciło jakichs arabusow żeby ja strącić, oni chyba lubia jak duże konstrukcje z hukiem padają po ich atakach :-) a tak na poważnei to bardzo ciekawa inwestycja, i irchitektonicznie i planistycznie, myślę że będzie początkiek małego wrocławskiego Manhattanu, tym bardziej ze przy ul. Powstańców Śl. stają juz spore budynki, a jest jeszcze sporo sąsiednch dzialek do zagospodarowania, gdzie możnaby nawet coś wyburzyć i od nowa postawić ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misiu Re: We Wrocławiu Leszek Czarnecki wybuduje najwyż IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.06, 09:59 Przede wszystkim zburzyć te skośne bloki gomułkowskie, co całkiem pierzeje ulic łamią (w jednym miejscu wchodzą prosto w blok przedwojenne tory tramwajowe). Odpowiedz Link Zgłoś
rekin-2 to jest tylko skok na kasę z giełdy 21.09.06, 13:19 Przecież to absurd aby wierzowiec kosztował 1,2 milarda złotych. Takich cen nie ma. przecież takich cen nie ma. Najdroższe wierzowce kosztują do 200, ale milionów złotych, a nie 400 milionów dolarów.. czy inwestorzy giełdowi na prawdę są tak naiwni? a może zapłacą za to jak zwykle emeryci (fundusze emerytalne). -- www.zakup-mieszkania.pl/luksusowe-mieszkania.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leję na stolicę [...] IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.09.06, 13:38 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
rekin-2 dowód: artykuł z gazety Dziennik 21.09.06, 13:43 Gość portalu: leję na stolicę napisał(a): > rekin-2 napisał: > > > Przecież to absurd aby wierzowiec kosztował 1,2 milarda złotych. Takich c > en > nie > > > > ma. przecież takich cen nie ma. Najdroższe wierzowce kosztują do 200, ale > > > milionów złotych, a nie 400 milionów dolarów.. czy inwestorzy giełdowi na > > > prawdę są tak naiwni? a może zapłacą za to jak zwykle emeryci (fundusze > > emerytalne). > > > > -- > > www.zakup-mieszkania.pl/luksusowe-mieszkania.html > > > Idioto z warszawki, nie uczyli was tam czytać ze zrozumieniem? 400 mln dolarów > to koszt całego, wielkiego kompleksu jaki wybuduje Czarnecki, a nie tylko tej > najwyższej wieży. > Downie ze stolicy: inwestycja nie będzie finansowana z giełdy, tylko z > prywatnych pieniędzy pana Czarneckiego (1/4) oraz z kredytów bankowych (3/4). > > I spie..j z tym spamem: > www.zakup-mieszkania.pl/luksusowe-mieszkania.html cytat z dzisiejszego Dziennika: "Budowa gigantycznej, 50-piętrowej wieży pochłonie 400 mln dol." - nie prawda? to idź i podaj ich do sądu razem z Czarneckim. Za 400 mln dolarów (1,2 miliarda złotych) to na takim zadupiu jak wrocław to można wybudować całą dzielnicę wierzowców. Takich cen to nawet nie ma w Warszawie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leję na stolicę [...] IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.09.06, 13:48 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
rekin-2 Re: dowód na kretynizm rekina-2 z warszawki 21.09.06, 14:13 Gość portalu: leję na stolicę napisał(a): > rekin-2 napisał: > > cytat z dzisiejszego Dziennika: > > "Budowa gigantycznej, 50-piętrowej wieży pochłonie 400 mln dol." > > > > - nie prawda? to idź i podaj ich do sądu razem z Czarneckim. > > > > > > Za 400 mln dolarów (1,2 miliarda złotych) to na takim zadupiu jak wrocław > to > > można wybudować całą dzielnicę wierzowców. Takich cen to nawet nie ma w > > Warszawie. > > 400 mln dolarów, a nie 1,2 miliarda dolarów jak twierdziłeś warsiawski pajacu z > > Nadarzyna albo innej zawszonej wioski. > Zadupiem, fakt, przyznaję rację: największym zadupiem w Polsce jest warszawka, > taka dziura pomiędzy Berlinem a Moskwą. Warszawa jest stolicą niemal 40-milionowego państwa, dlatego większość tego typu inwestycji przeprowadza się właśnie w Warszawie. Są jeszcze wyjątki -np. wierzowiec apartamentowy Sea Towers w Sopocie - z widokiem na morze, na wzór wierzowca apartamentowego Q1 w Australii. Gdybyś uważnie przeczytał stronę www.zakup-mieszkania.pl/luksusowe-mieszkania.html to byś to wiedział. Natomiast Wrocław? 1,2 miliarda złotych w apartamentowiec - we Wrocławiu?? Kto tam kupi te mieszkania- ile one będą musiały kosztować. Po co komu luksuowe mieszkanie za miliony złotych we Wrocławiu. Dla widoku? - na co? Dla prestiżu? - Wrocław?? Po za tym czy jest na to zgoda (pozwolenia na budowę). Czy miejscowy plan zagospodarowania terenu w ogóle zezwala na budowę tego we wrocławiu. Czy to są tylko mżonki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gda Re: dowód na kretynizm rekina-2 z warszawki IP: *.crowley.pl 21.09.06, 14:30 strasznie uważny jesteś- SeaTowers są budowane w Gdyni, przy nabrzeżu, a nie w Sopocie (różnica ogromna) Odpowiedz Link Zgłoś
jimmyjazz Wrocławianom gratulujemu Leszka :) 21.09.06, 16:10 Facet bardzo mocno przyczynia się do rozwoju tego miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zajf Apel w sprawie rekina2 IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.09.06, 20:44 tylko całkowity ignor może powstrzymać dalsze wpisy tego gościa. Dawałem jego posty do skasowania ale widać modom GW pasuje większa ilość postów bo i reklamę można później drożej sprzedać. Także proszę wszystkich aby zignorowali tego gościa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: łowca rekinów Re: Apel w sprawie rekina2 IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.09.06, 20:51 Gość portalu: zajf napisał(a): > tylko całkowity ignor może powstrzymać dalsze wpisy tego gościa. Dawałem jego > posty do skasowania ale widać modom GW pasuje większa ilość postów bo i reklamę > można później drożej sprzedać. Także proszę wszystkich aby zignorowali tego goś > cia. Skasowali prawie wszystkie jego posty. Zobacz na wcześniejsze podstrony. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krychaj Re: dowód na kretynizm rekina-2 z warszawki IP: 62.242.2.* 21.09.06, 14:50 Posluchaj no kolego ze stolycy - wypowiadasz sie na temat o ktorym nie masz pojecia. To ze Warszawa jest stolica to o niczym nie swiadczy. Frankfurt nad Menem nie jest stolica Niemiec a dzielnica wiezowcow jest - ze wzgledu na to jaki ma charakter miasto a nie na to czy jest stolica czy nie. Waszyngton jest stolica panstwa tak wielkiego i nie ma wogole wiezowcow - za to kazde inne miasteczko ma tam wielkie drapcza chmur. Jesli zas chodzi o Wroclaw to - jest zapotrzebowanie na tego typu budynki (chroniczny brak pomieszczen biurowych i apartamentow) - poczytaj o Wroclawiu i bedziesz wiedzial ze juz na dzis dzien w sprzedazy sa apartamenty za ok milion zlotych i z reguly wyprzedane. Druga sprawa to inwestuje tu coraz wiecej firm - z czego coraz wiecej high-tech (poziom inwestycji jest porownywalny z Warszawa - a infrastruktury - typu odpowiednie budynki brak). KOlejna sprawa to to ze w rejonie gdzie ma powstac ten wiezowiec plan zagospodarowania przestrzennego opiewa na minimalna wysokosc budynku ktory moze tam stanac (nie pamietam dokladnie ile ale domku jednorodzinnego tam nie postawisz) natomiast wysokosc maxymalna budynku jest nieograniczona wiec mozesz teoretycznie postawic budynek wysoki na 1km. Co do pozwolenia to napewno je ma bo ten koles nigdy nie puszcza info w eter jak czegos nie jest pewny w 100%, co zas tyczy sie tamtej dzialki to tez jest wysoki procent ze on to wygra - sa plany z lat 70 ktore mowily o takiej zabudowie tego obszaru (dlatego stoi tam poltegor - niestety samotny) niestety niezrealizowane. Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok Rekinku, ale tak na prawde, to o co Ci chodzi? 21.09.06, 16:07 Masz problem, że najwiekszy budynek i do tego za 400 mln USD stanie we Wrocku? No, cóż u nas na prowincji europejskiej (200 do Berlina, 300 do Wiednia) takie rzeczy tez mozna stawiac. Plan zagospodarowania niestety nie stawia ograniczen wysokosciowych dla tego obszaru wsi Wrocek. Ale może podkupic kogos i podac p. Czarneckiego do sądu, że kurdybanek w pysk, budyju wyżej niz w setolycy (centrum 40 milionowego narodu, chyba raczej niecałe 38....). Mej se Hesky pane krwawy rekin z wawy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rozek Re: dowód na kretynizm rekina-2 z warszawki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.06, 20:43 Tak, jest plan zagospodarowania terenu i te dzialki nie maja ograniczeń w ilości kondygnacji :P, poza tym, ceny co lepszych mieszkan we wroclawiu juz siegaja 8 tys za m2. i ciagle rosna, więc myślę że się opłaci :) powierzchnia mieszkalna zajmie prawie 100 000 m2 a biurowa i handlowa - drugie 100 000... wystarczy se policzyc czy sie oplaca inwestycja ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamka Re: dowód na kretynizm rekina-2 z warszawki IP: *.math.ku.dk 21.09.06, 23:15 Tak sie akurat sklada, ze we Wroclawiu zanotowano najwiekszy procentowy wzrost cen mieszkan i gruntow, co zreszta nie jest dziwne, bo miasto ma bardzo korzystne polozenie. Osobiscie pomysl drapacza chmur nie przypadl mi do gustu, ale takie sa prawa rynku. We Wroclawiu powstaje teraz zaskakujaco duzo inwestycji, wiec ze sprzedaza biur i apartamentow nie bedzie raczej problemu, a wrecz odwrotnie... Odpowiedz Link Zgłoś
mniammniam3 Re: dowód na kretynizm rekina-2 z warszawki 22.09.06, 00:53 rekin-2 napisał: > Za 400 mln dolarów (1,2 miliarda złotych) to na takim zadupiu jak wrocław to > można wybudować całą dzielnicę wierzowców. Takich cen to nawet nie ma w > Warszawie. na takim zadupiu jak Wrocław buduje sie największy w Polsce wieżowiec, a na wielkiej wsi jaką jest Warszawa buduje się jeden z najkosztowniejszych wierzowców jakim jest Światynia Opatrzności Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Biceps Re: dowód na kretynizm rekina-2 z warszawki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.09.06, 08:53 Wiesz, panie rekin-2, myślę, że jeżeli Pan Leszczek Czarnecki w coś inwestuje 400 mln $, to ma swoje powody i na pewno na tym nie popłynie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: dowód na kretynizm rekina-2 z warszawki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.09.06, 09:53 wieŻowiec - przez "ż" a nie rz, reszty nie komentuję, może jak dorośniesz i skończysz przynajmniej 16 lat będzie można o czymś z Tobą pogadać... Odpowiedz Link Zgłoś
lmblmb Zurich? Przecież to dziura. 22.09.06, 17:06 rekin-2 napisał: > Gość portalu: leję na stolicę napisał(a): > > > rekin-2 napisał: > > > > cytat z dzisiejszego Dziennika: > > > "Budowa gigantycznej, 50-piętrowej wieży pochłonie 400 mln dol." > > > > > > - nie prawda? to idź i podaj ich do sądu razem z Czarneckim. > > > > > > > > > Za 400 mln dolarów (1,2 miliarda złotych) to na takim zadupiu jak w > rocław > > to > > > można wybudować całą dzielnicę wierzowców. Takich cen to nawet nie > ma w > > > Warszawie. > > > > 400 mln dolarów, a nie 1,2 miliarda dolarów jak twierdziłeś warsiawski pa > jacu > z > > > > Nadarzyna albo innej zawszonej wioski. > > Zadupiem, fakt, przyznaję rację: największym zadupiem w Polsce jest > warszawka, > > taka dziura pomiędzy Berlinem a Moskwą. > > Warszawa jest stolicą niemal 40-milionowego państwa, Nie do końca. Warszawa jest stolicą w mentalności niektórych osób pochodzących z małych miasteczek i samych Warszawiaków. W pozostałych dużych miastach, a szczególnie w jednym, wyraz "stolica" nie niesie za sobą wielkich emocji. Większość mieszkańców dużych miast jest po prostu bardzo egozentryczna, czyli zainteresowana tym co się u nich dzieje, a nie w inncyh miastach, włączając w to Warszawę. Byłbym to wziął za żart z twojej strony, ale widziałem takie teksty już wcześniej. > dlatego większość tego typu inwestycji przeprowadza się właśnie w Warszawie. Nie do końca. W Państwie, w którym panują wciąż niestety rosyjskie klimaty podejmowania decyzji istotne jest bycie przy korycie. Drugą istotną sprawą jest dobra jakość szkół w Warszawie. Bycie stolicą ma niewielkie znaczenie dla osób myslących racjonalnie (wiesz, co to znaczy "myśleć racjonalnie"? To jest odwrotnie do tego jak ty i Kaczki myślą). > Są jeszcze wyjątki -np. wierzowiec apartamentowy Sea Towers w Sopocie Żeś się uparł na "wierzowiec" (jak w poprzednim poście)... Może "wierzbowiec"? Wieżowiec. > Natomiast Wrocław? Zurich? Przecież to dziura. Tam nie ma nawet tylu ludzi co w Poznaniu, a domki to mają maksymalnie na 5 pięter. Dyć to straszna dziura ten Zurich, nie jak Warszawa, co ma 100 pięter. To jest właśnie ruskie myślenie Warszawiaka: dyć istotność liczy się w piętrach. > 1,2 miliarda złotych w apartamentowiec - we Wrocławiu?? Kto > tam kupi te mieszkania- ile one będą musiały kosztować. Sugerujesz, że rynek wrocławski jest nasycony? > Po co komu luksuowe > mieszkanie za miliony złotych we Wrocławiu. Dla widoku? - na co? Tu się zgadzam, widok jest gorzej niż słaby, ale obawiam się, że Wrocławianie mają nieco z twoich tajojskich (wschodnich) klimatów i kupią mieszkania, bo to przecie wielka wieża. > Czy to są tylko mżonki? O, tutaj napisałeś przez ż. Odpowiedz Link Zgłoś
dgr Re: dowód na kretynizm rekina-2 z warszawki 21.09.06, 14:31 Kulturę którą tutaj prezentujesz, jest reprezentatywna dla całego Wrocławia, czy tylko Ty sie w ten mało chlubny sposób wyróżniasz ? Odpowiedz Link Zgłoś
remster zageszczenie chamow i debili we Wroclawiu.. 21.09.06, 14:59 Jest bez watpienia znacznie nizsze srednia Polska. Ten pan albo jest niechlubnym bledem statystycznym, albo nie jest z Wroclawia. Wara z forum lzy impostorze. Wroclaw pozdrawia Warszawe - choc ten drugi pan (z Warszawy jak wnosze) zadawal zlosliwe pytania o imperialnym charakterze. Polska skorzysta na decentralizacji (jak Niemcy) - choc Warszawa pewnie straci. Frankfurt nie jest stolica 90-milionowego kraju, a skajsrejpery ma... Bynajmniej nie chce sugerowac, ze Frankfurt ma byc dla Wroclawia wzorem do nasladownictwa. Odpowiedz Link Zgłoś
dgr Re: zageszczenie chamow i debili we Wroclawiu.. 21.09.06, 15:26 Hmm dziwne. Zapytałem się tylko o kulturę, a okazało się że moje pytanie ma imperialne zabarwienie :) Może Ciebie to zdziwi, ale nie lubię chamstwa niezależnie czy zadaje je ktoś z Wrocławia, Warszawy, Krakowa czy Poznania. Jestem po prostu taki dziwny. A ja osobiście nie mam nic przeciwko decentralizacji, zwłaszcza że utrzymuję się dzięki firmie, której centrala znajduje się we Wrocławiu ;) A mieszkam zdecydowanie poza. Odpowiedz Link Zgłoś
remster Re: zageszczenie chamow i debili we Wroclawiu.. 21.09.06, 16:21 > Hmm dziwne. Zapytałem się tylko o kulturę, a okazało się że moje pytanie ma > imperialne zabarwienie :) Nie wiem dlaczego sobie pomyslales, ze ja o tobie mowilem... czytam czytam i nie wiem. Ani drugiej osoby nie uzylem, ani Ty imperialnych pytan nie zadawales. Uwazny czytelnik oczywiscie zauwazyl, ze chodzi o rekin-2, co zadawal pytania o smaku: 'po co Wroclawiowi wielkomiejskie inwestycje?'. A jak takie pytania sa zadawane z Warszawy, to sa to poniekad pytania warszawskim imperializmem podszyte. Zapewne dlatego ten drugi pan (ten co olewa solice) poczul sie dotkniety. > Może Ciebie to zdziwi, ale nie lubię chamstwa niezależnie czy zadaje je ktoś z > Wrocławia, Warszawy, Krakowa czy Poznania. Jestem po prostu taki dziwny. Tu mnie drogi Panie zgubiles. W ogole nie wiem o jakim zdziwieniu perorujesz. > A ja osobiście nie mam nic przeciwko decentralizacji, zwłaszcza że utrzymuję > się dzięki firmie, której centrala znajduje się we Wrocławiu ;) A mieszkam > zdecydowanie poza. Nie bede sie bawil w prezydenta Dutkiewicza i cie do Wroclawia zwabial... ale badz nie badz to piekne miasto.. sam nie wiem, czy ten wiezowiec je upiekszy.. pewnie bedzie drozej.. Odpowiedz Link Zgłoś
rekin-2 Wrocław to zabytkowe miasto o niskiej zabudowie 21.09.06, 16:52 remster napisał: > > Hmm dziwne. Zapytałem się tylko o kulturę, a okazało się że moje pytanie > ma > > imperialne zabarwienie :) > Nie wiem dlaczego sobie pomyslales, ze ja o tobie mowilem... czytam czytam i > nie wiem. Ani drugiej osoby nie uzylem, ani Ty imperialnych pytan nie zadawales > . > Uwazny czytelnik oczywiscie zauwazyl, ze chodzi o rekin-2, co zadawal pytania o > > smaku: 'po co Wroclawiowi wielkomiejskie inwestycje?'. A jak takie pytania sa > zadawane z Warszawy, to sa to poniekad pytania warszawskim imperializmem > podszyte. głęboko życzę miastu Wrocław nie tylko najwyższego apartamentowca, ale nawet lądowisko dla wahadłowca NASA. Tymczasem proponuję zejść na ziemię. Pan Czarnacki głosem gazet opowiada nam piękne opowieście, które mi przypominają Pana Wahapa Toya, który za SLD opowiadał podobne bajki o budowie toru formuły 1, lotniska, kasyna - wszystko w szczerym polu gdzieś tam w "Pcimiu Dolnym". Koszty budowy tej wierzy wydają się absurdalne - przypiminam 1,2 miliarda złotych, podczas gdy nawet w Warszawie koszty budowy najnowocześniejszych wierzowców to między 100 a 200 milionów złotych. Należy pamiętać że Wrocław to piękne, zabytkowe miasto, ale to tylko Wrocław, nie Nowy Jork ani Londyn, ani też nawet nie Warszawa (pod względem l. mieszkańców, kapitału, perspektyw rozwoju, liczby instytucji typu ambasady i urzędy państwowe, czy choćby siedziby największych koncernów). Tego wszystkiego we Wrocławiu nie ma. To piękne miasto, ale budowanie tam wierzy mieszkalnej 200 m za 1,2 miliarda złotych to jakaś abstrakcja rodem historie opowiadane przez 'biznesmana' z turcji Wahapa Toya, który chciał wybudować tor formuły 1. Przypomnę, że wiele tego typu uroczych, zabytkowych miast w Europie (np. Florencja) stara się za wszelką cenę zachować niską zabudowę - dlaczego?? Ponawiam pytania: 1. czy jest zgoda na budowę 2. czy są fundusze na inwestycję (czy banki udzieliły kredyt) 3. czy miejscowy plan zagospodarowania przestrzennego zezwala na tego typu wierzowce w tym miejscu (osobiście wątpię - nawet w Warszawie jest to prawie niewykonalne, a tym bardziej w zabytkowym mieście Wrocław o niskiej zabudowie) 4. ile przy takim koszcie budowy będzie kosztować 1 metr kwadratowy mieszkania? i czy we Wrocławiu mieszkają miliarderzy/ewentualnie osoby posiadające majątek liczący setki milionów złotych, których stać będzie na utopienie części pieniędzy w taką fanaberię jak ultra-nowoczesne mieszkanie we Wrocławiu z basenem we własnym mieszkaniu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: raq Re: Wrocław to zabytkowe miasto o niskiej zabudow IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.09.06, 17:15 podziel sobie 1,2 mld zł przez 300 tys. powierzchni, jesli nie doczytałeś. i wyjdzie jakieś 3 tys. zł za metr... Odpowiedz Link Zgłoś
rekin-2 Re: Wrocław to zabytkowe miasto o niskiej zabudow 21.09.06, 17:26 Gość portalu: raq napisał(a): > podziel sobie 1,2 mld zł przez 300 tys. powierzchni, jesli nie doczytałeś. i > wyjdzie jakieś 3 tys. zł za metr... cytat z Dziennika "znajdzie się tam ok. 750 apartamentów" albo "apartamenty będą wyposażone w baseny" - kogo we Wrocławiu stać na fanaberię typu apartament z własnym basenem w wierzowcu? ile milionów złotych takie mieszkanie będzie kosztowało? i ostateczne pytanie - dlaczego przy okazji Pan Czarnecki nie doczepi z boku stacji dokujących dla wahadłowców NASA? tak bogaci ludzie na pewno chcieliby mieć możliwość wystartowania w kosmos wprost ze swojego apartamentu. Zresztą czy to nie Pan Czarnecki chciał lecieć w kosmos?? no.... Odpowiedz Link Zgłoś
obseerwator Re: Wrocław to zabytkowe miasto o niskiej zabudow 21.09.06, 17:41 a nie sądzisz, że gościu, co ma dużą bańkę w dolarach liczoną (w/g Forbes ma jekieś 1,2 mld dolarów) dokładnie skalkulował, że kogoś jednak będzie stac na na fanaberię typu apartament z własnym basenem w > wierzowcu? Odpowiedz Link Zgłoś
rekin-2 Re: Wrocław to zabytkowe miasto o niskiej zabudow 21.09.06, 18:27 obseerwator napisał: > a nie sądzisz, że gościu, co ma dużą bańkę w dolarach liczoną (w/g Forbes ma > jekieś 1,2 mld dolarów) dokładnie skalkulował, że kogoś jednak będzie stac na > na fanaberię typu apartament z własnym basenem w > > wierzowcu? kiedyś chciał lecieć na księżyc. (bez komentarza). skończyło się na tym, że poleciał, ale do Wrocławia. Gratuluję. Idąc tym tropem, aż strach pomyśleć co ostatecznie wybuduje w tym Wrocławiu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krakowieak Re: Wrocław to zabytkowe miasto o niskiej zabudow IP: *.ists.pl 21.09.06, 19:56 Kibicuję panu Czarneckiemu. Jego sprawa, zechce wybuduje, nie zechce - nie wybuduje. Jako fan architektury high-tech oraz miłośnik Wrocławia jestem za tym, żeby ten budynek stanął. A co ma Warszawa do tego? Odpowiedz Link Zgłoś
mniammniam3 Re: Wrocław to zabytkowe miasto o niskiej zabudow 22.09.06, 00:58 Przestańcie wreszcie pieprzyc i nauczcie się ortografii. Sami jesteście wierzowce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wrocławianin R 1,2 Mld to cena za cała inwestycje a nie jedna wie IP: *.chello.pl 22.09.06, 08:03 Widze tutaj poprostu kupe kompleksów mieszkanca stolicy, który nie obejrzal planów czy wizualizacji projektu ( do wgladu na stronie wrocławskiej gazety)i delikatnei mowiac zadaje niemadre pytania. Mysle ze porównywanie Pana Czarneckiego do jakichs nawiedzonych bliskowschodnich inwestorów jest conajmniej niestosowne. Z wizualizacji doskonale widac ze oprócz samej wiezy jest tam jeszcze mnóstwo innych budynków, i całe załozenie nalezy porównywac raczej do Potsdamer Platz w Berlinie a nie pojedynczych wieżowców. Tak wiec proponuje najpierw zobaczyc, potem przemyslec a dopiero potem siac ferment na forum. A poza tym jesli L.Czarnecki sie za cos bierze to na bank bedzie z tego kasa i zysk... juz ty sie "rekinku" o stopę zwrotu jego biznesów nie bój. Tak samo jak o sprzedaż mieszkan po kilkanascie tysiecy zlotych za m2. No a w 2010 zpraszmy do Wrocławia na uroczyste otwarcie !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krychaj Re: Wrocław to zabytkowe miasto o niskiej zabudow IP: 62.242.2.* 22.09.06, 11:35 Czepiasz sie juz brzytwy jak tonacy - nie masz wolole pojecia o dzisiejszych realiach wroclawskich. Jakbys przeczytal moj poprzedni post wiedzialbys wiecej. Ale nic to edukacja gora wiec poswiece sie i napisze do ciebie jeszcze raz. Wroclawski plan zagospodarowania przestrzennego zaklada na tej dzialce budowe budynkow o minimalnej wysokosci jakies 24 metry - jakies minimum 5 kondygnacji. maksymalna wyskosc jest dowolna - mozesz budowac na kilometr jak masz chec i kase. Ten plan nie jest nowy - jego wstepne zalozenia powstaly we wczesnych latach 70 - super przykladem jest poltegor - niestety powstal jako jedyny bo owczesny rzad chcial zniszczyc i zdewaluowac znacznie Wroclawia "postnazistowskiego" miasta. Jesli chodzi o ceny mieszkan to obecnie budowane apartamentowce juz dawno przekroczyly granice 10 tys. pln za mter. jak poszukasz to znajdziesz inwestycje w ktorych jeden apartament kosztuje ok 1,2 mln pln i juz dawno sa wyprzedane (a dopiero fundamenty wylali). Ba budje sie nie tylko apartamenty z basenami ale nawet osiedla dla zwyklych ludzi z osiedlowym basenem, centrum fintess sauna itp - cena za metr wynosi tam ok 7 tys. pln i tez nie ma juz nic. Tak sie sklada ze ceny mieszkan na rynku warszawskim i wroclawskim zbilizyly sie znacznie, szczegolnie w ciagu ostatnich dwoch lat. Do tego musisz dodac ze jedne z najwiekszych inwestycji zagranicznych w Polsce sa lokowane wlasnie tutaj we wroclawiu. Dodatkowo siec polaczen komunikacyjnych jest chyba najlepszy w calej Polsce. Wroclaw lezy przy jedynej w Polsce autostradzie ktora jest prawie ukonczona, dodatkowo obwodnica jest juz w budowie, swietna komunikacja kolejowa z cala niemal europa i rewelacyjna komunikacja rzeczna, jedynie lotnisko moze nie najwieksze-ale wlasnei rozbudowywane. A kiedy ruszy obwodnica stolycy?? macie budowane z podatkow calego kraju metro i ile go jest?? robia to w takim tempie ze szkoda gadac. Dobra koncze bo jak po tym poscie nie zrozumiesz to znaczy ze jestes niereformowalny - a jakbys dobrze poczytal to cena 400 mln nie jest za wiezowiec a za caly kompleks budynkow, a zajmuja one caly kwartal. Odpowiedz Link Zgłoś
obseerwator Re: Wrocław to zabytkowe miasto o niskiej zabudow 22.09.06, 13:58 nie na księżyc tylko w kosmos jeszcze poleci - stać go, nie on jeden - kilka osób poleciało już jako turyści Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Re: Wrocław to zabytkowe miasto o niskiej zabudow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.06, 10:46 Skończ swoje debilizmy! LC Corp jest poważnym inwestorem. L.C. zaś wrocławianinem, nie musi tu lądować. Jego inwestycje (NFL i Arkady) bardzo pozytywnie wpływają na urbanistykę Wrocławia. Podobnie jest i z nowym Poltegorem. Ty, swoimi pytaniami zdradzasz tylko ignorancję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Buraki jedni cieszycie się, że wreszcie coś IP: *.icpnet.pl 24.10.06, 17:42 tam u was powstaje w tej pseudometropoli. Ilościowo Warszawa z 91 budynkami zaliczanymi do wysokich jest na pierwszym miejscu w Polsce, potem Poznań z 54, Katowice z 25, przed wami jest Łódź i nawet Kraków, więc trochę pokory kalafiory. Jak chcecie to dam wam linka, żebyście sobie sprawdzili, bo te dane z obiektywnego linka pochodzą Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość1 Buraki jedni cieszycie się, że wreszcie coś tam IP: *.icpnet.pl 24.10.06, 17:45 u was powstaje w tej pseudometropoli. Ilościowo Warszawa z 91 budynkami zaliczanymi do wysokich jest na pierwszym miejscu w Polsce, potem Poznań z 54, Katowice z 25, przed wami jest Łódź i nawet Kraków, więc trochę pokory kalafiory. Jak chcecie to dam wam linka, żebyście sobie sprawdzili, bo te dane z obiektywnego linka pochodzą Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wrocławski do buraka z poznania IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 24.10.06, 17:59 Hej wsiurku z poznania, pochwal się ile macie ponad 100 metrowych budynków do dachu ty kartoflane dziecko Paetza.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leję na rekina-2 [...] IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.09.06, 17:44 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pmr Re: Wrocław to zabytkowe miasto o niskiej zabudow IP: 82.153.146.* 26.09.06, 20:14 Po pierwszw: gdybys orientowal sie w rynku nieruchomosci, to bys wiedzial, ze we Wrocku stale wzrasta popyt na luksusowe mieszkania. takich apartamnetow jest na razie bardzo malo (dopiero zaczeto sie brac za ich budowe, np. Rezydencja Leopoldinum), wiec inwestycja p.Czarneckiego w obecnych warunkach ma jak najbardziej racje bytu i jest zgodna z panujacymi trendami na rynku. Po drugie: Wroclaw to najsilniej rozwijajace sie miasto w Polsce na dzien dzisiejszy. wystarczy zajrzec i zobaczyc ile sie buduje, albo poczytac o naplywie zagranicznych inwestycji (ostatni Toshiba podpisala list intencyjny). Pozdrawiam pseudo-specjalistow, ktorzy (o dziwo) nie wahaja sie uzywac gromkich argumentow, niepopartych wiedza (lub chociaz znajomoscia ortografii) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tgi Re: Wrocław to zabytkowe miasto o niskiej zabudow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.06, 01:38 i po co ten sarkazm??? jak juz będża aparatmenty to i mieszkańcy, chętni zapłacić za nie takie pięniądze się znajdą!! Wrocław się rozbudowuje, strefy gospodarcze powstają to i szefowie firm gdzieś zameiszkać muszą z rodzinką. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leję na stolicę [...] IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.09.06, 17:36 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa nie mogę czytać tych bredni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.06, 17:50 rekinku naucz się ortografii, bo odtych twoich wieRZowców to aż bolą oczy. 400 mln USD ma kosztować cały kompleks - nie tylko najwyższy budynek. Nie porównaj także Pana Czarneckiego do tego Turka, co także tor F1 chciał swego czasu budować. LC to człowiek, który dotąd zawsze trafiał ze swoimi inwestycjami. Gdyby to co piszesz było prawdą to akcji GH spadłyby na łeb i szyję. co się chyba ne stało Odpowiedz Link Zgłoś
rekin-2 a ja słuchać bajek rodem Vahap Toy 21.09.06, 18:04 Gość portalu: aaa napisał(a): > rekinku naucz się ortografii, bo odtych twoich wieRZowców to aż bolą oczy. > > 400 mln USD ma kosztować cały kompleks - nie tylko najwyższy budynek. Nie porów > naj także Pana Czarneckiego do tego Turka, co także tor F1 chciał swego czasu b > udować. LC to człowiek, który dotąd zawsze trafiał ze swoimi inwestycjami. Gdyb > y to co piszesz było prawdą to akcji GH spadłyby na łeb i szyję. > > co się chyba ne stało lepsze to niż pysanie po amerykańsku - np. spółka Pana Czarneckiego, która ma to cudo wybudować nosi typowo drobnomieszczańsko- polską nazwę czyli... nazywa się "LC Corp." Wnioskuję że L to Leszek a C to Czarnecki. Natomiast może polonisto wytłumaczysz mi, prostemu człowiekowi z Warszawy, co kryje się za tym tajemniczym, obiecującym sformułowaniem "Corp." ??? Ah.. załapałem - to po amerykańskiemu, aby inwestorzy (fundusze emerytalne zabawiające się oszczędnościami emerytów) mogły to ładnie pokazać na papierze. Alleluja, i do przodu. Kiedyś było tu ścienisko, a teraz będzie San Francisco. Może Pan Czarnecki powinien zmienić pod kątem wydojenia kasy z giełdy również nazwę Wrocławia, aby lepiej to wyglądało na papierze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leję na rekina-2 [...] IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.09.06, 18:09 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AASD Re: Wrocław to zabytkowe miasto o niskiej zabudow IP: *.amsnet.pl 21.09.06, 18:23 Odpowiem na pytanie dot. miejscowego planu zagospodarowania. W tym miejscu nie ma limitu wysokości wznoszonych budowli. Wykluczona jest zabudowa przemysłowa. Odpowiedz Link Zgłoś
rekin-2 Re: Wrocław to zabytkowe miasto o niskiej zabudow 21.09.06, 18:39 Gość portalu: AASD napisał(a): > Odpowiem na pytanie dot. miejscowego planu zagospodarowania. W tym miejscu nie > ma limitu wysokości wznoszonych budowli. Wykluczona jest zabudowa przemysłowa. to fantastycznie, ale jeśli nie ma pozwolenia na budowę, to się nie buduje. Jest tysiąc + 1 powodów dla których taka inwestycja może nie dostać takiego pozwolenia (gęstość zabudowy, możliwość oprotestowania inwestycji przez mieszkańców, kolidowanie z architekturą miasta, i tak dalej). rozumiem, że na razie autor tej fantastycznej wizji, podobnie jak biznesmen turek Vahap Toy stara się wysondować czy dostanie pozwolenie oraz czy uda mu się zebrać kapitał na sfinansowanie tego przedsięwzięcia. Jeśli chodzi o biznesmena Vahapa Toya to o ile pamiętam nie wybudował ani lotniska, ani kasyna, ani toru formuły 1, i chyba uciekł z kraju zostawiając długi. Cóż, nie zawsze wychodzi. Ale zawsze nie wychodzi, gdy obiecuje się gruszki na wierzbie, albo San Francisko we Wrocławiu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dew Re: Wrocław to zabytkowe miasto o niskiej zabudow IP: *.chello.pl 21.09.06, 19:01 Rekin zobaczymy juz za rok czy budowa ruszy, ciekawe co bedziesz pisal jezeli tak sie stanie?Skad w tobie tyle pesymizmu i nienawisci? Moze to wyniesione z domu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wrocek Re: Wrocław to zabytkowe miasto o niskiej zabudow IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.09.06, 19:29 rekin-2 napisał: >> to fantastycznie, ale jeśli nie ma pozwolenia na budowę, to się nie buduje. > Jest tysiąc + 1 powodów dla których taka inwestycja może nie dostać takiego > pozwolenia (gęstość zabudowy, możliwość oprotestowania inwestycji przez > mieszkańców, kolidowanie z architekturą miasta, i tak dalej). rozumiem, że na > razie autor tej fantastycznej wizji, podobnie jak biznesmen turek Vahap Toy > stara się wysondować czy dostanie pozwolenie oraz czy uda mu się zebrać kapitał > > na sfinansowanie tego przedsięwzięcia. Jeśli chodzi o biznesmena Vahapa Toya to > > o ile pamiętam nie wybudował ani lotniska, ani kasyna, ani toru formuły 1, i > chyba uciekł z kraju zostawiając długi. Cóż, nie zawsze wychodzi. Ale zawsze > nie wychodzi, gdy obiecuje się gruszki na wierzbie, albo San Francisko we > Wrocławiu. To, że macie w wawie antyinwestycyjne władze i borowskiego, który nie lubi wysokich budynków, to nie znaczy, że my mamy tak we Wrocławiu. U nas władze są proinwestycyjne i nie ma Borowskiego. A jak szybko i sprawnie pan Czarnecki realizuje swoje inwestycje - wystarczy popatrzeć na budowę Arkad Wrocławskich. Miasto za wolno przebudowywało okoliczne ulice, to Czarnecki sam wyłożył pieniądze na te przebudowy i od razy prace drogowe nabrały tempa i są sprawnie realizowane. Odpowiedz Link Zgłoś
rekin-2 Re: Wrocław to zabytkowe miasto o niskiej zabudow 21.09.06, 19:47 Gość portalu: Wrocek napisał(a): > rekin-2 napisał: > > >> to fantastycznie, ale jeśli nie ma pozwolenia na budowę, to się nie > buduje. > > Jest tysiąc + 1 powodów dla których taka inwestycja może nie dostać takie > go > > pozwolenia (gęstość zabudowy, możliwość oprotestowania inwestycji przez > > mieszkańców, kolidowanie z architekturą miasta, i tak dalej). rozumiem, ż > e na > > razie autor tej fantastycznej wizji, podobnie jak biznesmen turek Vahap T > oy > > stara się wysondować czy dostanie pozwolenie oraz czy uda mu się zebrać > kapitał > > > > na sfinansowanie tego przedsięwzięcia. Jeśli chodzi o biznesmena Vahapa T > oya > to > > > > o ile pamiętam nie wybudował ani lotniska, ani kasyna, ani toru formuły 1 > , i > > chyba uciekł z kraju zostawiając długi. Cóż, nie zawsze wychodzi. Ale zaw > sze > > nie wychodzi, gdy obiecuje się gruszki na wierzbie, albo San Francisko we > > > Wrocławiu. > > > To, że macie w wawie antyinwestycyjne władze i borowskiego, który nie lubi > wysokich budynków, to nie znaczy, że my mamy tak we Wrocławiu. U nas władze są > proinwestycyjne i nie ma Borowskiego. A jak szybko i sprawnie pan Czarnecki > realizuje swoje inwestycje - wystarczy popatrzeć na budowę Arkad Wrocławskich. > Miasto za wolno przebudowywało okoliczne ulice, to Czarnecki sam wyłożył > pieniądze na te przebudowy i od razy prace drogowe nabrały tempa i są sprawnie > realizowane. zgadza się - gratuluję tempa budowy centrum handlowego i hojności wielce szanownego inwestora. Ale centrum handlowe to nie najwyższy apartamentowiec Polski i koszty też nie te same. Aby taka fantastyczna wizja się ziściła należy po pierwsze mieć kapitał (a oni dopiero go szukają - artykuł w dzisiejszym Dzienniku). Po drugie należy mieć zgodę na budowę, którą przy tak nietypowej inwestycji mogą oprotestować mieszkańcy, organizacje pozarządowe, etc. Na razie mamy do czynienia z zapowiedzią równie fantastyczną jak tą gdy Pan Czarnecki zamierzał polecieć w kosmos [ news.astronet.pl/news.cgi?1629 ], a skończyło się że poleciał ale nie w kosmos, tylko do Wrocławia. Uważam, że aby poważnie dyskutować o takich inwestycjach to należy mieć 1) zgodę na ich realizację 2) kapitał. Na razie wygląda, na to że nie ma nic, tylko szczere chęci zrobienia z Wrocławia San Francisco. A więc dokładnie przypadek turka Vahapa Toya, który chciał wybudować kasyno, lotnisko, tor formuły 1. Nie zdobył zgody, nie zdobył kapitału. Uciekł z kraju i zostawił długi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: łowca rekinów Re: Wrocław to zabytkowe miasto o niskiej zabudow IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.09.06, 20:24 rekin-2 napisał: > > zgadza się - gratuluję tempa budowy centrum handlowego i hojności wielce > szanownego inwestora. Ale centrum handlowe to nie najwyższy apartamentowiec > Polski i koszty też nie te same. Aby taka fantastyczna wizja się ziściła należy > > po pierwsze mieć kapitał (a oni dopiero go szukają - artykuł w dzisiejszym > Dzienniku). Po drugie należy mieć zgodę na budowę, którą przy tak nietypowej > inwestycji mogą oprotestować mieszkańcy, organizacje pozarządowe, etc. Na razie > > mamy do czynienia z zapowiedzią równie fantastyczną jak tą gdy Pan Czarnecki > zamierzał polecieć w kosmos [ news.astronet.pl/news.cgi?1629 ], a > skończyło się że poleciał ale nie w kosmos, tylko do Wrocławia. > > Uważam, że aby poważnie dyskutować o takich inwestycjach to należy mieć 1) > zgodę na ich realizację 2) kapitał. Na razie wygląda, na to że nie ma nic, > tylko szczere chęci zrobienia z Wrocławia San Francisco. A więc dokładnie > przypadek turka Vahapa Toya, który chciał wybudować kasyno, lotnisko, tor > formuły 1. Nie zdobył zgody, nie zdobył kapitału. Uciekł z kraju i zostawił Żal dalej ściska ci pośladki? Czy ktoś zagląda ci do portfela wszawiaku? Nie? To nie zaglądaj do portfela Czarneckiego. A porównanie przez ciebie Czarneckiego do Vahapa Toya świadczy o twojej ciężkiej chorobie psychicznej wsioku spod Nadarzyna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krychaj Re: Wrocław to zabytkowe miasto o niskiej zabudow IP: 62.242.2.* 22.09.06, 11:50 Ty naprawde jestes bardzo ograniczony - nie kumasz wogole bazy. MIeszkancy tych rejonow musieliby byc najgorszymi glupcami aby blokowac te inwestycje - jedna taka budowa przyciagnie nastepne, jeden inwestor innych - reakcja lancuchowa i co? mieszkania tam i ceny gruntu znacznie skocza wiec Ci ludzie moga tylko zarobic kokosy na cenach ich mieszkan. Co do innych twoich wypowiedzi to swiadcza jedynie o ograniczeniu umyslowym. Facet jest inteligentny, stonowany, nie rzuca slow na wiatr - jego wszystkie inwestycje zostaly ukonczone przed terminem. Budynek EFL - jest na pocztowkach miejskich, ja jestem pewny ze on nie majac pewnosci na uzyskanie zgody - nigdy w zyciu nie kupilby poltegoru. A inna sprawa to to ze trzeba by miec ostatnich glupocow w zarzadzie miasta aby zablokowac taka inwestycja - to wizytywka miasta na wiele lat. Nie masz chlopie argumentow i szczekasz jak maly psiaczek ktory wie ze nie ma racji. A jesli chodzi o lot w kosmos - to to nie jest przejazdzka rowerem czy lot awionetka - skad wiesz czy predyspozycje zdrowotne mu na to nie pozwolily?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wieżowiec Re: Wrocław to zabytkowe miasto o niskiej zabudow IP: *.chello.pl 21.09.06, 20:16 Rekin-2 wieżowiec na litość boska, a nie wierzowiec. Pisz poprawnie. Odpowiedz Link Zgłoś
rekin-2 Re: Wrocław to zabytkowe miasto o niskiej zabudow 21.09.06, 20:24 Gość portalu: wieżowiec napisał(a): > Rekin-2 wieżowiec na litość boska, a nie wierzowiec. Pisz poprawnie. już to zmieniłem w słownikach. sam sprawdź. od teraz pisze się wieRZowce gdy jest mowa o Wrocławiu i firmie "LC Corp." wizjonera Leszka Czarneckiego. WieŻowce pisze się natomiast gdy mówimy o realnych inwestycjach, a nie gruszkach na wierzbie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: łowca rekinów [...] IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.09.06, 20:31 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LC Re: Wrocław to zabytkowe miasto o niskiej zabudow IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.09.06, 08:17 centrum z wieżą ma powstać w miejscu obecnie najwyzszego budynku we Wrocławiu, który bedzie jak na Wrocław przystało z hukiem pozegnany. Co do p Leszka to jest to człowiek ktory wiec co mowi i potrafi robić rzeczy wielkie z niczego. I tak np na poczatku lat 90 miał nawiecej barek na odrze - a zaczynał od sprzetu do nurkowania (z tego co wiem do własnie do iego nalezy jeden z rekordów nurkowania wglab jaskin), jak juz biznez z barkami był dochodowy to został sprzedany - p. Czarnecki zają się czym co na owczesne czasy było magia - leeasingiem - jak juz z niczeo powstała najwieksza tego typu firma w europie srodkowwschodniej to ja sprzedał - bo lubi wyzwania. Zają sie bankowoscia i ubezpieczeniami. Obecnie kontroluje giełdowy getin bank i TU Europa. A ze tam idzie dobrze to zaja sie budowlanka - własnie konczy inwestycje. Bedzie to centrum handlowo - biurowo - usługowe z nawiekszym morskim akwarium w Europie. I bedzie mozna robic zakupy i podziwiać rekiny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Wrocław to zabytkowe miasto o niskiej zabudow IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.09.06, 09:58 zabytkowa i niska zabudowa jest na wrocławskim starym mieście, tam gdzie stoi poltegor jest zabudowa wysoka Odpowiedz Link Zgłoś
ppo Mylisz się. Takie ceny są! 21.09.06, 14:36 > Przecież to absurd aby wierzowiec kosztował 1,2 milarda złotych. Takich cen nie > > ma. przecież takich cen nie ma. Najdroższe wierzowce kosztują do 200, ale > milionów złotych, a nie 400 milionów dolarów. Bzdura! W miescie Albany, stan Nowy Jork, USA wybudowano centrum podobne do tego projektu wrocławskiego, tylko że 3 wieże i same biura, bez mieszkań. Kosztowało to kilka lat temu miliard dolarów. Dużo, nawet jak na USA, niemniej jednak TAKIE CENY SĄ!!! Odpowiedz Link Zgłoś
rekin-2 nie mylę się - przykład z Moskwy 21.09.06, 23:24 dom.gazeta.pl/nieruchomosci/5,74257,3613276.html ten budynek w Moskwie będzie kosztował niemal tyle samo co ten we Wrocławiu. Mimo że ten w Moskwie to najwyższy budynek w Europie (pół kilometra wysokości), a ceny ziemi w Moskwie należą do jednych z najwyższych w Europie, nie to co Wrocław. Ale to szczegół. Pan Czarnecki to specjalista, pewnie nie mam racji twierdząc, że coś dziwnie te koszty zostały zawyżone KILKAKROTNIE. Bardzo to dziwne dla mnie. Poza tym trudno wierzyć wizjonerowi-marzycielowi, który zapowiadał że poleci w kosmos, a skończyło się na locie, tyle że do Wrocławia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wrocławianin R Dajcie rekinowi Ignora !! Chłopak leczy kompleksy IP: *.chello.pl 22.09.06, 08:09 Chłopak ma kompleksy i ja go rozumiem, jest nieufny od czasu kiedy inwestor wycofał sie nagle z budowy pieknej remizy strażackiej w jego wsi... a oprotestowałao ja kółko rózancowe bo wieża była wyzsza od wiezy koscioła... ha ha ahaaaa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dew Re: nie mylę się - przykład z Moskwy IP: *.chello.pl 22.09.06, 09:47 Chlopie on mial leciec w kosmos, ale chcial utrzymac to w tajemnicy a Rosjanie sie wygadali...zreszta taka podroz kosztuje 20mln dolarow, wiec chyba byloby go na to stac...Budynek w Moskwie: Po pierwsze to co buduje Czarnecki to nie jeden wiezowiec, po drugie cena nie uwzglednia cen gruntow tylko sama budowe! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zabkowianin Re: to jest tylko skok na kasę z giełdy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.09.06, 19:12 Weźże chłopcze słownik do ręki aby błędów nie robić, no i zimny ręcznik na czoło, co by głupot nie pieprzyć. Dawno już nie czytałem takiego steku wypierdzin Odpowiedz Link Zgłoś
rekin-2 cytat z gazety parkiet -dowód że to skok na giełdę 21.09.06, 23:25 LC Corp idzie na giełdę i pnie się ku chmurom (Parkiet/21.09.2006, godz. 08:01) Deweloperska spółka Leszka Czarneckiego podtrzymuje plany giełdowego debiutu w połowie przyszłego roku. Jeszcze przed ofertą publiczną rozpocznie megainwestycję we Wrocławiu. Decyzja o upublicznieniu spółki została już podjęta. Ofertę publiczną przeprowadzimy w połowie 2007 roku - potwierdził doniesienia "Parkietu" Konrad Dubelski, prezes LC Corp, podczas środowej konferencji. Nie chciał ujawnić szczegółów oferty. - Mogę jedynie powiedzieć, że planowana emisja powinna nam przynieść kilkaset milionów złotych, co pozwoli na realizację kolejnych projektów - dodał szef LC Corp. LC Corp, czyli Czarnecki W rozmowie z "Parkietem" właściciel wrocławskiej firmy Leszek Czarnecki stwierdził, że po debiucie pozostanie jej dominującym akcjonariuszem. Przypomnijmy, że znany inwestor kontroluje już dwie giełdowe spółki: Getin Holding oraz ubezpieczeniową Europę, a w przyszłym roku obok LC Corp na parkiecie zadebiutuje też Noble Bank, wchodzący w skład Getinu. - Na pewno w debiucie LC Corp pomoże nazwisko właściciela spółki. Dotychczasowe inwestycje Leszka Czarneckiego i osiągane z nich stopy zwrotu powinny skłonić giełdowych graczy do zaangażowania się w jego kolejne przedsięwzięcie - uważa Krzysztof Radojewski, analityk Dom Inwestycyjnego BRE Banku. Jego zdaniem, nie bez znaczenia dla planowanego debiutu jest też ogólna bardzo dobra koniunktura na rynku budowlanym oraz fakt, że Wrocław, gdzie głównie inwestuje spółka L. Czarneckiego, jest jednym z najdynamiczniej rozwijających się polskich miast, a ceny nieruchomości rosną tam najszybciej w kraju. Na kredyt, nie z giełdy Na razie więcej wiadomo o nowej inwestycji, której rozpoczęcie LC Corp planuje na początek 2007 r. Na działce o powierzchni 2,7 ha w centrum Wrocławia spółka zbuduje najwyższy w Polsce budynek mieszkalny- Sky Tower. Koszt całej inwestycji szacowany jest na 400 mln USD. - Sfinansujemy ją częściowo ze środków własnych, częściowo z kredytów. Pieniądze pozyskane z giełdy wykorzystamy dopiero przy przyszłych projektach. Prowadzimy już rozmowy z bankami w sprawie kredytu konsorcjalnego na sfinansowanie budowy Sky Tower. Projekt zamierzamy ukończyć w 2010 roku - wyjaśniał K. Dubelski. Jego zdaniem, udział kredytu w finansowaniu inwestycji powinien wynieść ok. 75 proc. W podobny sposób LC Corp sfinansował swoją pierwszą inwestycję - centrum handlowo-rozrywkowo-biurowe Arkady we Wrocławiu. Na jego budowę Arkady Wrocławskie, spółka celowa LC Corp, pożyczyła 60,3 mln euro od konsorcjum stworzonego przez Getin Bank, Raiffeisen Bank i PKO BP (jest częścią Getin Holding). W Arkadach na powierzchni ok. 130 tys. m2 znajdzie miejsce 120 sklepów, restauracje i multipleks z dziesięcioma salami kinowymi. Część biurową (8 tys. m2) zajmą firmy Leszka Czarneckiego. Arkady mają zostać oddane do użytku w pierwszej połowie przyszłego roku, przy czym - jak zapewnia prezes LC Corp - już dziś część handlowa została praktycznie w całości wynajęta. Wieża dla bogatych Budową Sky Tower zajmie się druga spółka celowa LC Corp - Wrocław Nieruchomości. Obiekt, który będzie się składał z części mieszkalnej, handlowej i biurowej, będzie miał 300 tys. mkw. powierzchni użytkowej. Główną jego częścią ma być licząca 51 kondygnacji i 202 metry wieża przeznaczona na luksusowe apartamenty. Sprzedaż rozpocznie się już w przyszłym roku. Zdaniem Konrada Dubielskiego, ceny mieszkań będą kształtować się na górnym poziomie cen apartamentów we Wrocławiu. Wczoraj L. Czarnecki został przewodniczącym rady nadzorczej Getinu Holding. Andrzej Błażejewski, który dotychczas pełnił tę funkcję, złożył rezygnację. Rada zdecydowała też, że do zarządu wejdzie Artur Wiza. Dotychczas był doradcą Getinu ds. marketingu i komunikacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: austriak84 Re: cytat z gazety parkiet -dowód że to skok na g IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.06, 23:59 jestes glupi od urodzenia czy ci za to placa? widziales kiedys zeby projekt na taka skale realizowana srodkami wlasnymi? jesli ktos by tak zrobil, to: 1. jest glupi, jesli masz pojecie o finandach to wiesz, iz kapital wlasny jest drozszy od obcego 2. co wynika z 1. przegra walke na rynku. 3. nawet potezne firmy nie posiadaja takiej gotowki.wklad wlasny LC, czyli 25% to i tak b. duzo. Poza tym w cytowaynm artykule masz przyklad finansowania Arkad, wiekszosc z kredytu konsorcjalnego.Podbnie bedzie tu, tyle ze na wieksza skale. O popyt na apartamenty sie nie obawiaj. Realizowana w poblizu inwestcyja Rondo Verona cieszy sie ogromna popuarnoscia. Ceny ok 7-8 tys m2, wiekoszosc, o ile nie wszystko sprzedan. W innej dzielnicy ta sama firma buduje apartamenty i ceny sa juz od 10 tys zl. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
rekin-2 Re: cytat z gazety parkiet -dowód że to skok na g 22.09.06, 00:32 Gość portalu: austriak84 napisał(a): > jestes glupi od urodzenia czy ci za to placa? widziales kiedys zeby projekt na > taka skale realizowana srodkami wlasnymi? jesli ktos by tak zrobil, to: > 1. jest glupi, jesli masz pojecie o finandach to wiesz, iz kapital wlasny jest > drozszy od obcego > 2. co wynika z 1. przegra walke na rynku. > 3. nawet potezne firmy nie posiadaja takiej gotowki.wklad wlasny LC, czyli 25% > to i tak b. duzo. > > Poza tym w cytowaynm artykule masz przyklad finansowania Arkad, wiekszosc z kre > dytu konsorcjalnego.Podbnie bedzie tu, tyle ze na wieksza skale. > > O popyt na apartamenty sie nie obawiaj. Realizowana w poblizu inwestcyja Obecnie to wygląda tak: 1. nie mają kasy ani zgody na budowę 2. budynek ma powstać w 2010 roku 3. mimo że nie mają kasy, zgody, ani wiedzy czy w ogóle ktoś te apartamenty z basenami zakupi, już podjęli decyzję o wejściu na giełdę w przyszłym roku na wiele lat przed wybudowaniem tego cudaka. Dowód: cytat z prasy: [Decyzja o upublicznieniu spółki została już podjęta. Ofertę publiczną przeprowadzimy w połowie 2007 roku - potwierdził doniesienia "Parkietu" Konrad Dubelski, prezes LC Corp,] 4. koszt inwestycji oszacowali na 1,2 miliarda złotych.... czyli niemal tyle ile kosztowało w 2006r. wybudowanie apartamentowca - najwyższego budynku Europy o wysokości pół kilometra. Coś więc tutaj się nie zgadza i to poważnie. Za 1,2 miliarda złotych to na takim zadupiu Europy jak wrocław można wybudować całą kawalkadę wieżowców. Po co więc tak wywindowano koszty inwestycji???? Może warto rozważyć to w kontekście punktu 3. Czy ja więc dobrze rozumiem, że zamierzają wprowadzić na giełdę "marzenia i obietnice" a dopiero jak zgarną z giełdy kasę, to spróbują te marzenia wcielić w życie? Osobiście jestem przerażony, skoro za inwestocją stoi taki marzyciel- kosmonauta jak Pan Czarnecki, który zapowiadał że poleci w kosmos [ news.astronet.pl/news.cgi?1629 ] a skończyło się na tym, że poleciał ale tylko do Wrocławia. A co jeśli Pan Czarnecki znowu się rozmyśli? Czy przedstawiciele funduszy emerytalnych podejmą decyzję o zainwestowaniu oszczędności emerytów w wizje Pana Czarneckiego stworzenia z Wrocławia San Francisco? Jeśli tak, to może do kraju powinien wrócić Vahap Toy który za SLD miał zamiar budować w szczerym polu kasyno, tor formuły 1 i największe w europie lotnisko. Ostatecznie jak pisała prasa uciekł z kraju i zostały długi oraz smród który przeszkadzał innym, bardziej realnym inwestycjom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: cytat z gazety parkiet -dowód że to skok na g IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.09.06, 00:55 Rekin tobie potrzebny jest psychiatra. Czytając twoje wypowiedzi sądzę, że cierpisz na conajmniej trzy poważne choroby psychiczne i nie wykluczam czwartej, tej, która kwalifikowałaby ciebie do zamknięcia w szpitalu dla psychicznie chorych wraz z ubezwłasnowolnieniem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: austriak84 Re: cytat z gazety parkiet -dowód że to skok na g IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.06, 10:27 jesli uwazasz, ze cena jest z kosmosu to sobie popatrz na inne inwestycje we Wro: 1. Pasaz Grunwaldzki 300 mlz zł (bez gruntu). pow. 130 000 m2, ok. 2500 m2 2.Just'n Center ok. 90 mln za 30 000, 3000 m2 3.Galeria Legnicka 400 mln zł za 90 000m2 pow. handlowej, poznad 4000 zł/m2 4.Bema Plaza 70 mln EUR 54449 m2, czyli prawie 5000 zł/m2!!! 5.Partner Forum 70 mln zł/ 21 tys m2= 3500 m2 6. Galeria Wrocławska 150 mln zł/30 tys m2= 5000 zł/m2 7. Skanska przy pl. Grunwaldzkim około 50 mln EUR/24 tys m2=2000 EUR/m2 A teraz inwestycja LC: Sky Tower - koszt $400 mln, powierzchnia: 300.000 m2, czyli ok 1300 USD/m2 Wiec przestan chrzanic, iz wycena inwestycji jest z kosmosu. Jak na tak spektakularna inwestycje, jej koszt wyglada jak najbardziej realistycznie, porownujac go z innymi inwestycjamy we Wro. Co do wejscia na gielde, to nie martw sie o pieniadze inwestorow, ale zatroszcz sie najpierw o swoj los. Jesli gracze na tym straca to bedzie tylko i wylacznie ich problem - no risk, no fun. Nikt nikogo nie zmusza do kupowania akcji LC Corp, ja jednak chetnie dam swoj kapital LC. Podobnie zrobilem w przypadku Getinu i decyzji nie zaluje, zarabiajac 100% rocznie. Co do zgody na budowe miasto wg mnie nie bedzie robic problemow. Teren nie ma ograniczenia co do wysokosci zabudowy, wiec protesty mieszkancow na nic sie nie zdadza.Gdyby wladze zachowaly sie idotycznie (czytaj: zablokowaly inwestycje) 1.caly pozytywny klimat inwestycyjny miasta popsul by sie 2.LC moglby zatracic lokalny patriotyzm i wyjechac tam gdzie mu nie beda rzucac klod pod nogi Kapital juz jest pewnie zaklepany, LC nie rzuca slow na wiatr i porownyanie go do Vahapa Toya, jest zupelnie nie na miejscu. Vahapa nawet w Twurcji nie znaja, a opowiadal inwestycjach na ktore stac kilku ludzi na swiecie. LC $400 mlm moze wysuplac z wlasnej kieszeni (gdyby byla taka potrzeba) i nie bedzie to nawet polowa jego majatku. Poczytaj sobie troche o dotychczasowych osiagnieciach Leszka Czarneckiego, a pozniej go wyzywaj od fantastow. Podaje linka forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=550&w=23090178&v=2&s=0 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sad Re: cytat z gazety parkiet -dowód że to skok na g IP: *.chello.pl 22.09.06, 10:48 Ale do rekina zadne argumenty nie trafia:) On jest zaslepiony swoja nienawiscia i zawiscia ktora nabyl w domu za mlodzienczych lat, wychowany w sposob LPRowski dostajac po dupie pasem i po mordzie od ojca faszysty:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dew Re: cytat z gazety parkiet -dowód że to skok na g IP: *.chello.pl 22.09.06, 11:03 Pasem za zbicie kubka a w morde za podarcie koszuli:) Odpowiedz Link Zgłoś
rekin-2 Sprytny Leszek 22.09.06, 11:52 Koło Radomia stoi zakład prokujący napoje gazowane - kilka lat temu nazywał się "Sprytny Zbyszek", dzisiaj ten sam zakład nazywa się już "Zbyszko Company". Leszek Czarnecki zaczyna odwrotnie - stworzył sobie spółkę o typowo cwaniacko- drobnomieszczańskiej nazwie "LC Corp." która zanim wybuduje to cudo techiniki to już w przyszłym roku wchodzi na giełdę zbierać kasę "na gębę". Skoro Wrocław dał się uwieść, to pewnie kilku kolesi z funduszy emerytalnych też bez problemu w to wejdzie zabawiając się oszczędnościami emerytów. Leszek, zmień nazwę tej spółki na "Sprytny Leszek" a ja też parę złoty zainwestuję w to cudo na giełdzie. Ale za dużo nie dam. Sprytny Leszek może wziąć kasę i uciec w kosmos [ news.astronet.pl/news.cgi?1629 ]. Obiecywał że poleci w kosmos - a ja trzymam go za słowo. Jeśli nie poleci to znaczy że jest niewiarygodny jak Vahap Toy, który też naobiecywał tor formuły 1, kasyno i największe w Europie lotnisko gdzieś w "pcimiu dolnym" szczerym polu. Sprytny Leszek też na razie tylko stroszy piórka i obiecuje gruszki na wierzbie wprowadzając te marzenia na giełdę. Alleluja, i do przodu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jenny Re: Sprytny Leszek IP: 82.153.146.* 26.09.06, 20:26 wiesz, jak komus brakuje argumentow, to chwyta sie czego moze.tu chyba postawiles na czepianie sie nazw. a co ma piernik do wiatraka? ty mozesz swoja firme nazwac Rekin-2, albo cokolwiek. ja propnuje ci ''freak'' swoja droga to zalosny jestes... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: misiek Re: to jest tylko skok na kasę z giełdy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.06, 11:59 żal Ci dupe ściska, że warschauwa nie będzie miała najwyższego budynku? Odpowiedz Link Zgłoś
rekin-2 Re: to jest tylko skok na kasę z giełdy 22.09.06, 12:11 Gość portalu: misiek napisał(a): > żal Ci dupe ściska, że warschauwa nie będzie miała najwyższego budynku? na razie to Wauszała ma najwyższy budynek, a Wrocław ma sprytnego Leszka - kosmonautę - który chciał polecieć w kosmos [ news.astronet.pl/news.cgi?1629 ] ale nawet to mu się nie udało. Poleciał, ale nie w kosmos tylko do Wrocławia. Teraz snuje nowe spektakularne wizje rodem Vahapa Toya, który chciał budować kasyno i tor formuły 1 w szczerym polu. Nic nie wybudował i uciekł z kraju. Tak się dzieje gdy obiecuje się gruszki na wierzbie, albo zrobienie z jakiegoś Wrocławia San Francisco. Sprytnemu Leszkowi znowu coś się odmieni, zakocha się albo poleci w kosmos. A Wrocław i inwestorzy giełdowi zostaną z samymi marzeniami o apartamentach z basenami (sic!) w "pcimiu dolnym". Polska taka piękna kraj! Odpowiedz Link Zgłoś
z3r0 rekin - stul się, chłopie 22.09.06, 13:04 Rekin, stul się, chłopie. Cała Polska Cię prosi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wrocek Re: to jest tylko skok na kasę z giełdy IP: *.chello.pl 22.09.06, 23:00 Ty nie jesteś rekin ale szczur jak bym cie dorwał to gebę miał byś obitą. Za ten jakis Wrocław frajerze z warszawki !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mika Re: to jest tylko skok na kasę z giełdy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.07, 00:44 Naucz sie ortograii. Wieżowiec Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malko Re: We Wrocławiu Leszek Czarnecki wybuduje najwyż IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.06, 00:30 ja tez mialem od razu skojarzenia WTC i z tymi co to rozwalili. Czy my ich nie bedziemy za bardzo kusić? zwlaszcza po kolejnym kontyngencie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nijak Ciekawe jak to pasuje do wieżowców na Zaporoskiej? IP: 156.17.201.* 27.09.06, 13:03 jak w temacie Odpowiedz Link Zgłoś
hummer Tylko dlaczego jest taki brzydki 21.09.06, 09:53 Ten projkt? Zabrakło kasy na architekta? Odpowiedz Link Zgłoś
rekin-2 ładniejszy będzie ten 192m apartamentowiec w W-wie 21.09.06, 13:11 www.zakup-mieszkania.pl/luksusowe-mieszkania.html Najwyższy apartamentowiec Polski i jeden z najwyższych w Europie. Złota 44 to nowa inwestycja luksemburskiej spóki Orco Property Group. Luksusowy budynek przy Złotej to 192 metry wysokości, 45 pięter i 251 apartamentów. Autorem projektu budynku jest światowej sławy architekt, polskiego pochodzenia Daniel Libeskind. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: widz Re: ładniejszy będzie ten 192m apartamentowiec w IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.09.06, 13:32 rekin-2 napisał: > www.zakup-mieszkania.pl/luksusowe-mieszkania.html > Najwyższy apartamentowiec Polski i jeden z najwyższych w Europie. Złota 44 to > nowa inwestycja luksemburskiej spóki Orco Property Group. Luksusowy budynek > przy Złotej to 192 metry wysokości, 45 pięter i 251 apartamentów. Autorem > projektu budynku jest światowej sławy architekt, polskiego pochodzenia Daniel > Libeskind. Już nie najwyższy. Odpowiedz Link Zgłoś
rekin-2 Re: ładniejszy będzie ten 192m apartamentowiec w 21.09.06, 13:39 Gość portalu: widz napisał(a): > > Najwyższy apartamentowiec Polski i jeden z najwyższych w Europie. Złota 4 > 4 to > > nowa inwestycja luksemburskiej spóki Orco Property Group. Luksusowy budyn > ek > > przy Złotej to 192 metry wysokości, 45 pięter i 251 apartamentów. Autorem > > > projektu budynku jest światowej sławy architekt, polskiego pochodzenia Da > niel > > Libeskind. > > Już nie najwyższy. a jednak najwyższy - bo realny bo mają pozwolenie na budowę i klientów na zakup mieszkań. A ten we wrocławiu to jakaś fanaberia za 1,2 milarda dolarów. Przecież taka inwestycja aż trudno uwieżyć że może się zwrócić. Przecież takich kosztów po prostu nie ma. Nawet połowa tej kwoty, to byłby koszt absurdalny. Chyba w tę fanaberię wierzy tylko sam Pan Czarnecki i może kilku ludzi z funduszy emerytalnych, którzy kupują na giełdzie za pieniądze emerytów różne spółki typu "obietnice i marzenia". Urealnione koszty inwestycji możesz sobie sprawdzić www.zakup-mieszkania.pl/luksusowe-mieszkania.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leję na stolicę [...] IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.09.06, 13:44 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Re: ładniejszy będzie ten 192m apartamentowiec w IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.06, 10:49 liebeskind jest żydem! Mówi co prawda po polsku, ale, jak sam uważa, nie ma polskiego pochodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krakowiak Re: ładniejszy będzie ten 192m apartamentowiec w IP: *.ists.pl 21.09.06, 19:59 A tu cię boli, robaczku... sąsiad lepszy traktor chce kupić, he, to kopnij jego psa, co? Odpowiedz Link Zgłoś
rekin-2 Re: ładniejszy będzie ten 192m apartamentowiec w 21.09.06, 20:20 Gość portalu: Krakowiak napisał(a): > A tu cię boli, robaczku... sąsiad lepszy traktor chce kupić, he, to kopnij jego > > psa, co? Wrocław dał się uwieść fantastycznej wizji, jak kiedyś gmina gdzieś w "pcim dolnym", gdzie Vahap Toy chciał wybudować polskie Las Vegas. We wrocławiu pojawił się inny wizjoner spełniające marzenia, który kiedyś miał polecieć w kosmos, ale skończyło się na Wrocławiu. Boję się takich marzycieli-kosmonautów bo potem jest więcej szkód niż korzyści. Vahap Toy uciekł z kraju. Zostawił długi. Co do pozostałych inwestycji tego typu w Warszawie, Sopocie a nawet Katowicach, to są one urealnione i poprzedzone wieloma latami przygotowań. Apartamentowiec budowany w Warszawie został zaprojektowany przez jednego z najlepszych architektów świata i przypomina dzieło sztuki wpasowane w część dzielnicy Centrum w której lokowane są wieżowce. Właśnie może tylko dlatego ten projekt uzyskał zgodę na budowę. Oczywiście poza tym projekt jest urealniony, bo stoi za nim firma, która specjalizuje się w tego typu inwestycjach. Może właśnie dlatego mimo, iż mamy do czynienia z dziełem sztuki, koszt budowy nie wyniesie 1,2 miliarda złotych, a nawet nie połowę, tylko znacznie mniej mimo iż za samą działkę pod budowę zapłacili ponad 40 milionów złotych. Wrocławska inwestycja w kwocie 1,2 miliarda złotych to coś wręcz nieralnego. Może jest tam jakaś niespodzianka - na dachu wybudują wyrzutnię rakietową, albo teleskop? Po Panu Czarneckim, który zapowiedział że poleci w kosmos, a skończył we Wrocławiu można się spodziewać wszystkiego. Również tego, że po prostu się rozmyśli, tak jak z tą wycieczką w kosmos. Może na przykład się zakochać i stracić głowę do interesów? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: łowca rekinów Re: ładniejszy będzie ten 192m apartamentowiec w IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.09.06, 20:29 rekin-2 napisał: >> Wrocław dał się uwieść fantastycznej wizji, jak kiedyś gmina gdzieś w "pcim > dolnym", gdzie Vahap Toy chciał wybudować polskie Las Vegas. We wrocławiu > pojawił się inny wizjoner spełniające marzenia, który kiedyś miał polecieć w > kosmos, ale skończyło się na Wrocławiu. Boję się takich marzycieli- kosmonautów > bo potem jest więcej szkód niż korzyści. Vahap Toy uciekł z kraju. Zostawił > długi. > > Co do pozostałych inwestycji tego typu w Warszawie, Sopocie a nawet Katowicach, > > to są one urealnione i poprzedzone wieloma latami przygotowań. Apartamentowiec > budowany w Warszawie został zaprojektowany przez jednego z najlepszych > architektów świata i przypomina dzieło sztuki wpasowane w część dzielnicy > Centrum w której lokowane są wieżowce. Właśnie może tylko dlatego ten projekt > uzyskał zgodę na budowę. Oczywiście poza tym projekt jest urealniony, bo stoi > za nim firma, która specjalizuje się w tego typu inwestycjach. Może właśnie > dlatego mimo, iż mamy do czynienia z dziełem sztuki, koszt budowy nie wyniesie > 1,2 miliarda złotych, a nawet nie połowę, tylko znacznie mniej mimo iż za samą > działkę pod budowę zapłacili ponad 40 milionów złotych. Wrocławska inwestycja w > > kwocie 1,2 miliarda złotych to coś wręcz nieralnego. Może jest tam jakaś > niespodzianka - na dachu wybudują wyrzutnię rakietową, albo teleskop? Po Panu > Czarneckim, który zapowiedział że poleci w kosmos, a skończył we Wrocławiu > można się spodziewać wszystkiego. Również tego, że po prostu się rozmyśli, tak > jak z tą wycieczką w kosmos. Może na przykład się zakochać i stracić głowę do > interesów? Rekin, a co na to twój lekarz-psychiatra? Odpowiedz Link Zgłoś
rekin-2 Re: ładniejszy będzie ten 192m apartamentowiec w 21.09.06, 20:57 Gość portalu: łowca rekinów napisał(a): > rekin-2 napisał: > > > kwocie 1,2 miliarda złotych to coś wręcz nieralnego. Może jest tam jakaś > > niespodzianka - na dachu wybudują wyrzutnię rakietową, albo teleskop? Po > Panu > > Czarneckim, który zapowiedział że poleci w kosmos, a skończył we Wrocławi > u > > można się spodziewać wszystkiego. Również tego, że po prostu się rozmyśli > , > tak > > jak z tą wycieczką w kosmos. Może na przykład się zakochać i stracić głow > ę do > > interesów? > > > > Rekin, a co na to twój lekarz-psychiatra? mój psychiatra chyba oszalał - chce kupić sobie apartament z basenem w wieRZowcu za kilkanaście milionów złotych... we Wrocławiu!!!! Zwariował czy co? Mówiłem mu, żeby się wstrzymał, bo niedługo powstanie jeszcze wyższy apartamentowiec w centrum "pcimia dolnego", ale do niego to nie dociera. Głupi, czy co? Odpowiedz Link Zgłoś
domino_wrc Re: ładniejszy będzie ten 192m apartamentowiec w 22.09.06, 00:32 rewkin-2 pomijając architekturę tego wieŻowca, choć mnie osobiście się podoba, to nie napisał byś ani jednej literki na tym forum gdyby ten kompleks miał przykładowo 150 m i nie wyróżniał by się wysokością do innych „Warszawskich” budynków. Po prostu zżera Cię zazdrość o te 203 m i tyle. Będąc rodowitym z dziada-pradziada mieszkańcem pięknego miasta Wrocław, jestem dumny z tej inwestycji. Nie gadaj bzdur że w naszym mieście i regionie nie ma siedzib dużych koncernów, bo to nie prawda LG, Volvo Bus Poland, Bombardier Transportatons, Ronal i wiele innych, jak nie siedzib to przynajmniej głównych ośrodków produkcyjnych czy nawet finansowych, tak jak planowane centrum finansowe HP, czy logistyczne UPS. Warszawa to wiadomo lubiana czy nie, ale stolica i tego nikt nie zaprzeczy. Dzięki takim inwestycją Pana Czarneckiego te firmy będą miały gdzie otworzyć swoje reprezentacyjne biura i przyjąć przykładowo następnych inwestorów. Pozdrawiam tych Warszawiaków (a znam takich), którzy się cieszą i gratulują nam takiego kompleksu. Odpowiedz Link Zgłoś
rekin-2 na razie macie tylko LC, który chce kasę z giełdy 22.09.06, 01:00 domino_wrc napisał: > rewkin-2 pomijając architekturę tego wieŻowca, choć mnie osobiście się podoba, > to nie napisał byś ani jednej literki na tym forum gdyby ten kompleks miał > przykładowo 150 m i nie wyróżniał by się wysokością do innych „Warszawski > ch” > budynków. Po prostu zżera Cię zazdrość o te 203 m i tyle. Będąc rodowitym z > inwestorów. Pozdrawiam tych Warszawiaków (a znam takich), którzy się cieszą i > gratulują nam takiego kompleksu. Po pierwsze, na razie nie macie żadnego kompleksu (wieŻowca), tylko macie wieRZowiec - a więc fanaberię na papierze, która jest tak realna jak to że Pan Czarnecki (autor tej wizji) zapowiadał że poleci w kosmos, a skończyło się że poleciał tylko do Wrocławia. Już bardziej realne jest to, że na wiele lat zanim ten budynek powstanie, Pan Czarnecki zgarnie z giełdy kasę dla swojej spółki LC Corp. która rzekomo ma ten apartamentowiec wybudować. Już w przyszłym roku wprowadza tę firmę - fabrykę marzeń na giełdę, a tymczasem nie ma zgody na budowę, nie ma kasy i nie ma pojęcia czy w ogóle ktoś potrzebuje te jego apartamenty z basenami w jakimś tam Wrocławiu. Do tego koszt inwestycji wydaje się znacząco zawyżony - co w kontekście wejścia na giełdę na kilka lat wcześniej wydaje się podejrzane. Oczywiście jeśli paru ludzi z funduszy emerytalnych zdecyduje się to sfinansować pieniędzmi emerytów, to koncepcja ta przejdzie. Inaczej cała ta inwestycja nie miałaby sensu przy takich kosztach i w takim miejscu jak Wrocław. Szczegóły opisałem już w innym komentarzu na tym forum: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=72&w=48936477&a=49039076 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pepe Re: na razie macie tylko LC, który chce kasę z gi IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.09.06, 16:00 rekin-2 napisał Po pierwsze, na razie nie macie żadnego kompleksu (wieŻowca), tylko macie > wieRZowiec - a więc fanaberię na papierze, która jest tak realna jak to że Pan > Czarnecki (autor tej wizji) zapowiadał że poleci w kosmos, a skończyło się że > poleciał tylko do Wrocławia. Rekin2 Ależ z ciebie zazdrośnik. Pan Czarnecki nie poleciał ani nie wylądował we Wrocławiu bo jest z Wrocka. Po prostu tu jest jego dom. Co do ucieczki z kasą... cóż Pan Czarnecki chce inwestować również w Wraszawie więc może tam ucieknie. Ale rozumiem, że wtedy to będzie Gość! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wrocek Re: ładniejszy będzie ten 192m apartamentowiec w IP: *.chello.pl 22.09.06, 08:46 Frajerze z warszawki odpier.... sie od Wrocławia ,przykurczu!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: architekt Re: We Wrocławiu Leszek Czarnecki wybuduje najwyż IP: *.acn.waw.pl 21.09.06, 19:20 Koszmarny budynek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kogut We Wrocławiu Leszek Czarnecki wybuduje najwyższ.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.06, 14:41 jupi .. nareszcie długo oczekiwany projekt.. strasznie się cieszę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaś Re: We Wrocławiu Leszek Czarnecki wybuduje najwyż IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.09.06, 14:43 pieknie!!gratulacje panie czarnecki! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sputnik Re: We Wrocławiu Leszek Czarnecki wybuduje najwyż IP: *.os1.kn.pl 20.09.06, 14:51 eeeee tylko 50 ?? malutki :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bru Re: We Wrocławiu Leszek Czarnecki wybuduje najwyż IP: *.magma-net.pl 20.09.06, 14:58 coraz lepiej:)niemal codzniennie nowe inwestycje powodują, że można być tylko dumnym z tego jak Wrocław sie rozwiją Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Realistka Wyobraźcie sobie, jak będzie fajnie, gdy... IP: *.neurosoft.pl 20.09.06, 18:10 Wyobraźcie sobie, jak będzie cudownie, gdy zakończą remonty naszych ulic i jeszcze wybudują AOW... Aż nie śmiem marzyć... I do tego ten Manhattan... I domek za miastem... Widzicie to? Pzdr :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arek Re: We Wrocławiu Leszek Czarnecki wybuduje najwyż IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.06, 21:09 Żeby jeszcze zniknęła korupcja i kolesiostwo we władzach miasta i samorządzie to naprawdę piękne to by było miasto. Odpowiedz Link Zgłoś
reja36 Re: We Wrocławiu Leszek Czarnecki wybuduje najwyż 21.09.06, 17:14 Tez sie ciesze, ze we Wrocku (moje rodzinne miasto) powstanie tak ladny (przynajmniej w projekcie) budynek. Ciesze sie, ze wlascicielem bedzie Wroclawianin, a nie jakis cudzoziemiec. Tylko uprzejma prosba: nie pisac, ze jest oszustem, szachrajem i nie zastanawiac sie skad wzial pieniadze. Widocznie ma lepsza smykalke do biznesu niz my wszyscy razem wzięci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anonimowy_żołnierz Re: We Wrocławiu Leszek Czarnecki wybuduje najwyż IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.06, 20:00 Zamknac twarze warszawiacy.Nie wypowiadajcie sie na tematy o ktorych nie macie pojecia. Wrocław uroda i klimatem bije stolice na glowe.Zazdroscicie,czego? Bo juz nie tylko wy bedziecie miec wiezowce?Haha i dobrze.Czas otrzeziewc i przestac opierac swoja samoocene, wylacznie w oparciu o miejsce zmieszkania. To ze mieszkacie w Warszawie nie sprawia magicznym sposobem, ze jestescie fajni. Nie ma zadnej roznicy miedzy zulami z wawy a zulami z wrocka. Wiec upraszam o zaprezstanie zadzierania wrednych nochali i patzrenie na cala polske (caly swiat) z gory. Odpowiedz Link Zgłoś
swigull Re: We Wrocławiu Leszek Czarnecki wybuduje najwyż 21.09.06, 11:21 hm.. i ja musze dodac swoje westchnienie zachwytu. projekt jest ciekawy i w kontekscie wroclawia przelomowy. mam nadzieje,ze zaden konserwator zabytkow (ekolog, urzednik, dzialkowiec) nie bedzie przeszkadzal w realizacji i juz niedlugo doczekamy sie we wroclawiu pierwszego klocka, miejsmy nadzieje, wiekszej ukladanki w przyszlosci. nie zgadzam sie z argumentem, ze budowla o takich gabarytach nie pasuje do charakteru wroclawia.. istnieje wiele przykladow (jak chocby czesto przytaczany frankfurt), udanego polaczenia zabytkowego, niskiego centrum z oddzielnym city upstrzonym wysokosciowcami. co prawda nie wydaje mi sie,by centrum frankfurtu znalazlo kiedykolwiek odbicie u nas (fantazje o centum nowej europy), to jeden, czy kilka (centum poludniowe) wysokich budynkow nikomu nie zaszkodzi.. trzymam kciuki za coraz bardziej szalone pomysly czarneckiego Odpowiedz Link Zgłoś
z3r0 naprawdę dobra wysokość! 20.09.06, 14:52 gratuluję rozmachu i wysokości mieszkaniec Poznania pod wrażeniem Odpowiedz Link Zgłoś
vratislaviak Re: naprawdę dobra wysokość! 20.09.06, 15:02 Leszek moje gratulacje tylko te blokowisko na Zielińsiego trzeba jescze wysadzic w powietrze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: naprawdę dobra wysokość! IP: *.core.lanet.net.pl 20.09.06, 15:05 Te wszystkie okoliczne prlowskie pudełka powinny pójść do piachu.I zamiast nich - supernowoczesna dzielnica z wielkimi wieżowcami :D.Ach ,spróbujcie sobie to wyobrazić :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosciejka Re: naprawdę dobra wysokość! IP: 80.50.252.* 20.09.06, 23:25 JA CI DAM BURZYC MOJE MIESZKANIE!!!!!JA MIESZKAM W TYCH NEDZNYCH KWADRACIAKACH I CIESZE SIE ZE BEDE MIEC WODOK Z NICH NA WROCLAWSKIE WIERZOWCE.ZAMIAST BURZYC POLEPSZYC ICH STAN TAK JAK TO ROBIA W BERLINIE WSCHODNIM!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: j Re: naprawdę dobra wysokość! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.09.06, 02:01 czy naprawdę te "peerelowskie pudełka" tak bardzo różną się od tego klocka? To jakiś odkurzony projekt warszawski sprzed 10, 15 lat zapewne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wrocek Re: naprawdę dobra wysokość! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.09.06, 18:10 heh niech zgadne przedmowca to warszawiak? wybaczcie nam mieszkancy warszawy ze wroclawianie przejmuja wasze stare projekty i buduja je we wroclawiu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: j Re: naprawdę dobra wysokość! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.09.06, 23:24 Gość portalu: wrocek napisał(a): > heh niech zgadne > przedmowca to warszawiak? nie warszawiak, wolałbym coś nowocześniejszego, tego typu pudełek to właśnie w wawce pełno stoi i wcale dobrze to nie wygląda Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Re: naprawdę dobra wysokość! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.06, 18:07 no, krytykiem architektury to ty z pewnością nie jesteś. Wrocławie też nie znasz. W przeciwnym wypadku wiedziałbyś z czego wynika układ brył nowego polotegoru i jak wpisuje się on w strukturę miasta. o estetyce na podstawie opublikowanych wizualizacji nie da sie zbyt wiele powiedzieć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: [W]rocla[W] Re: We Wrocławiu Leszek Czarnecki wybuduje najwyż IP: *.dip.t-dialin.net 20.09.06, 15:33 Hey...Sry Leute mein polnisch ist leider nicht so gut...trozdem schreibe ich jetzt mal wie sehr es mich freut!!! Meine Eltern kommen uns Wroclaw/Breslau und ich bin auch jeden Sommer da!!! Eine echt geile Stadt mit großen Einkaufszentrn, Kinos, Restaurants... was jetzt noch gefehlt hat ist die Skyline!!! ;-)!!! 2010 ist es so weit!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yurek Re: We Wrocławiu Leszek Czarnecki wybuduje najwyż IP: *.hsd1.pa.comcast.net 20.09.06, 16:36 Jak czytasz tak pisz!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Civis Wrat. Re: We Wrocławiu Leszek Czarnecki wybuduje najwyż IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.06, 23:03 Vielen Dank fuer schoene Woerter ueber Schlesische Metropole. Und Breslau ist schoener, maechtiger, groesser. "Schoen ist Breslau am Oderstand gelegen, An dem schaeumenden, vielgetheilten Strome..." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qrak Re: We Wrocławiu Leszek Czarnecki wybuduje najwyż IP: *.korbank.pl 20.09.06, 15:45 Nie jest zły ale nowym symbolem Wrocławia raczej nie będzie,sama wysokość to za mało.Za mało charakterystyczny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oels Re: We Wrocławiu Leszek Czarnecki wybuduje najwyż IP: 80.54.200.* 20.09.06, 15:54 ale i tak poznaniaków krew zaleje.tzn już zalewa bo się dowiedzieli:)) Odpowiedz Link Zgłoś
marcin.poznan Gratulacje od poznaniaka :) 20.09.06, 16:22 No cóż, w Poznaniu nie można stawiać wyższych niż 120 m budynków i wszystko się mniej więcej w tych granicach trzyma (AE z masztem 108m). Póki co budują się inne o wysokości ok. 100m i to dobrze, że w ogóle się budują, a nie są tylko w fazie projektów ;) I choć gratuluję pomysłu Czarneckiemu i budynek brzydki nie jest, to rzeczywiście - jest mało charakterystyczny. Niemniej bardzo było potrzeba Wrocławiowi takiej inwestycji. Mimo wszystkich zastrzeżeń - gratulacje dla Wrocławia z Poznania :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Poznaniak Re: Gratulacje od poznaniaka :) IP: *.icpnet.pl 20.09.06, 19:09 Krew nas nie zalewa ;) Składamy Wam gratulacje :) Dla wiadomości, w Poznaniu można budować o wiele wyżej niż 120 metrów. W zasadzie nie ma żadnych ograniczeń, jedynie mały pas nalotu w okolicach pgk na marcelinskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
marcin.poznan Re: Gratulacje od poznaniaka :) 20.09.06, 19:45 Kolego Poznaniaku - nie masz racji - PGK w ogóle nie leży w osi lotniska - tam akurat można budować ile się chce. A to właśnie w centrum nie można budować wysoko, niestety. Wystarczy popatrzeć na lądujące w ciągu dnia samoloty. Jak będę miał chwilkę czasu, poszukam artykułu na ten temat. Z tego powodu były pomysły założenia nowego "city" w okolicach Górczyna. Przepraszam za ten wtręt na "zaprzyjaźnionym" forum, ale nie wytrzymałem ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pawcio Re: We Wrocławiu Leszek Czarnecki wybuduje najwyż IP: *.chello.pl 20.09.06, 15:55 rewelacja oby wiecej takich inwestycji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zajf Co się dzieje ze Skyscrapercity???? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.09.06, 15:59 Ktoś wie dlaczego forum nie śmiga od piątku? Apropos projektu to duży plus za wysokość. Co do architektury to jestm w trakcie wyrabiania sobie opinii. Projekt nie powalił mnie na kolana. Jest zbyt klockowaty. Ale bardzo się cieszę z rozwoju miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wiki Re: Co się dzieje ze Skyscrapercity???? IP: *.core.lanet.net.pl 20.09.06, 16:02 pl.wikipedia.org/wiki/Sky_Tower poprawcie i uzupałeniajcie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oral_b Re: Co się dzieje ze Skyscrapercity???? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.09.06, 16:44 Cierpliwości - forum SSC za niedługo najprawdopodobniej znów będzie dostepne. Co do samego wieżowca, to świetna sprawa - odpowiednie wysokości, ciekawa architektura, urbanistycznie także jest ok :) Mam nadzieję, że w pobliżu powstaną jeszcze jakieś wieże w niedalekiej przyszłości - wtedy dopiero będzie można liczyć na fajny skyline. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cichus Re: Co się dzieje ze Skyscrapercity???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.06, 17:09 SSC nie dziala juz 6 dzien :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kogut Re: Co się dzieje ze Skyscrapercity???? IP: *.os1.kn.pl 20.09.06, 17:30 no właśnie, co jest? ... tęsknię Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vercetti SSC - tymczasowo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.06, 17:32 www.forumpolskichwiezowcow.fora.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kogut Re: Co się dzieje ze Skyscrapercity???? IP: *.os1.kn.pl 20.09.06, 22:10 hej, oral_b napisz co jest, tu się ciekawe rzeczy dzieją a forum nie działa, co je?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DZIAD Re: Co się dzieje ze Skyscrapercity???? IP: *.telsat.wroc.pl 20.09.06, 16:15 no ja tez nie wiem dlaczego nie działa :D dzisiaj pisało ze jakies zmiany robią Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mefjusz Re: Co się dzieje ze Skyscrapercity???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.06, 00:26 A teraz jest tak jakby w ogóle już nie było serwera :/ Cały tydzien bez skyscrapercity! Odpowiedz Link Zgłoś
cztp Jest taka teoria, że najwyższe budynki buduje 20.09.06, 16:29 się tuż przed kryzysem gospodarczym. Sprawdzone gdzie indziej, pewnie sprawdzi się i we Wrocławiu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yurek Re: Jest taka teoria, że najwyższe budynki buduje IP: *.hsd1.pa.comcast.net 20.09.06, 16:42 Berecik z głowy-umysł jaśniejszy. Taka moja rada. Jak czytam sobie co się dzieje we Wrocławiu to mam ucztę, za daleko jestem żeby to widzieć, malkontentów nie lubię. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: osa Re: Jest taka teoria, że najwyższe budynki buduje IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.09.06, 16:45 cztp napisał: > się tuż przed kryzysem gospodarczym. Sprawdzone gdzie indziej, pewnie sprawdzi > się i we Wrocławiu Pokaz nam 10 takich przypadkow Odpowiedz Link Zgłoś
brunoniusz Re: Jest taka teoria, że najwyższe budynki buduje 20.09.06, 21:08 ESB u progu Wielkiego Kryzysu, Sears, kiedy powoli pukał kryzys paliwowy, petronas przed ostatnim kryzysem. dodaj kilka mniej zananych - będzie dziesięć. ta teoria nie jest aż tak głupia na jaką wygląda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Troche zdrowia Re: Jest taka teoria, że najwyższe budynki buduje IP: 212.65.1.* 20.09.06, 17:13 Wroclaw ma duzo zieleni, dobre warunki pod urzadzenie jeszcze sprawniejszej komunikacji miejskiej i na tyle wolnej powierzchni, aby budowac male, kilkupietrowe budynki mieszkalne, albo male osiedla z infrastruktura bardziej dostosowana do potrzeb czlowieka, szczegolnie dla rodzin. Taki wiezowiec z mieszkaniami ? Jak na Wroclaw, to za wysoki. Nie bedzie pasowal do wizerunku miasta. Zbyt duze dysproporcje. Juz nawet sto metrow wysokosci, to za duzo. Widok z wysoka zachwyca na samym poczatku, moze przez kilka tygodni. A potem czlowiek marzy o tym, aby mieszkac mozliwie na najnizszych pietrach, np. ponizej dziesiatego. Szczegolnie mlode malzenstwa z dziecmi, albo osoby po szescdziesiatce, wola mieszkac w zwyczajnych blokach, trzy albo czteropietrowych. Wygodniej do pracy, do sklepu, do piwnicy, na plac zabaw i na swierze powietrze wsrod rosnacych drzew, na przyklad pieknych kasztanowcow. Przecietne drzewa siegaja wysokosci trzeciego, czwartego pietra, niektore starsze do piatego pietra. I dlatego wlasnie z tego wzgledu w przeszlosci budowano budynki mieszkalne na takie wysokosci. Do dwudziestu metrow. Wsrod zieleni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JJ Re: Jest taka teoria, że najwyższe budynki buduje IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.09.06, 17:48 > Taki wiezowiec z mieszkaniami ? > Jak na Wroclaw, to za wysoki. Nie bedzie pasowal do wizerunku miasta. Zbyt >duze dysproporcje. w stosunku do obecnej zabudowy dysproporcja rzeczywiście duża, ale kto powiedział, że nie będzie więcej wysokich budynków w tym mieście? metropolia powinna mieć wysoką zabudowę i Wrocław na nią zasługuje > Szczegolnie mlode malzenstwa z dziecmi, albo osoby po szescdziesiatce, wola > mieszkac w zwyczajnych blokach bezsprzecznie, dlatego zapewne tam nie zamieszkają, w skajtałerze będą mieć apartamenty absurdalnie bogaci burżuje, którym zależy na prestiżu i których na niego stać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GM Re: Jest taka teoria, że najwyższe budynki buduje IP: *.ukonline.co.uk 20.09.06, 18:00 Moim zdaniem wyznacznikiem statusu miasta nie są wieżowce. W Kopenhadze na przykład najwyższy budynek ma nieco ponad 100m. W Helskinkach, Sztokholmie, Zurichu ok. 150. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: css Wroclaw ma wiecej mieszkancow IP: *.ipt.aol.com 20.09.06, 22:40 niz Zurich, Helsinki czy Kopenhaga dlatego zasluguje na wyzsze budynki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: j Re: Wroclaw ma wiecej mieszkancow IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.09.06, 01:59 pytanie tylko czy na takie brzydkie klocki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamka Re: Wroclaw ma wiecej mieszkancow IP: *.math.ku.dk 21.09.06, 23:20 Wroclaw nie ma wiecej mieszkancow niz Kopenhaga.... Proponuje sprawdzic dokladniej!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: domio Re: Jest taka teoria, że najwyższe budynki buduje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.08, 05:05 > zachwyca na samym poczatku, moze przez kilka tygodni. A potem czlowiek marzy o > tym, aby mieszkac mozliwie na najnizszych pietrach, np. ponizej dziesiatego. A studenci mieszkają po pięć lat w akademikach i pietra 17-23 uważa sie za najbardziej pożądane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Realistka Jakieś przykładziki by się przydały... IP: *.neurosoft.pl 20.09.06, 18:03 cztp napisał: > się tuż przed kryzysem gospodarczym. Sprawdzone gdzie indziej, pewnie sprawdzi > się i we Wrocławiu. Jakieś przykładziki by się przydały, tak dla uwiarygodnienia mianowicie... Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: capone Re: Jakieś przykładziki by się przydały... IP: *.aster.pl 20.09.06, 18:43 Gość portalu: Realistka napisał(a): > > się tuż przed kryzysem gospodarczym. Sprawdzone gdzie indziej, pewnie spr > awdzi > > się i we Wrocławiu. > > > Jakieś przykładziki by się przydały, tak dla uwiarygodnienia mianowicie... Większość najsłynniejszych amerykańskich drapaczy chmur powstała (lub była w trakcie realizacji) tuż przed 24 X 1929... Chrysler Building, Empire State Building, Rockefeller Center i wiele im podobnych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GM Re: Jakieś przykładziki by się przydały... IP: *.ukonline.co.uk 20.09.06, 19:03 Petronas Tower w Kuala Lumpur, Baiyoke Tower II w Bankoku... Ale to jest tylko korelacja - nie musi byc wcale związku przyczynowo-skutkowego. Odpowiedz Link Zgłoś
est-ymator Re: Jakieś przykładziki by się przydały... 20.09.06, 23:22 Związek przyczynowo-skutkowy jest taki, że powstawanie takich wież związane jest z wyśrubowanymi cenami gruntów. Budynek powyżej 200 m jest drogi w budowie (duża kubatura wind i ciągow kmunikacji, wzmocnienia konstrukcji) i eksploatacji, więc ekonomicznym uzasadnieniem dla niego są wysokie ceny gruntów. Poziom cen uzasadniajacy budowę wysokich budynków wystepuje przewaznie w ostatniej fazie ekspansji monetarnej, która poprzedza recesję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GM Re: Jakieś przykładziki by się przydały... IP: *.ukonline.co.uk 21.09.06, 01:20 Ok, przyznaję rację. Dobra argumentacja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: austraik Re: Jest taka teoria, że najwyższe budynki buduje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.06, 09:18 Dla zainterresowanych linki do artyjulow o tej teorii. Na razie po angielsku, ale byc moze wkrotce pojawi sie ich polskie tluamczenie na stronie www.mises.pl. Zachecam do lektury!!! www.mises.org/journals/scholar/Thornton4.pdf - Scyscrypers and business cycle www.lewrockwell.com/thornton/thornton25.html - Freedom Tower Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zajf W końcu apartamenty będą apartamentami IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.09.06, 16:41 jeśli wierzyć podanym liczbom to 91tyś m2 przy 750 mieszkaniach daje średnio 120m2 na mieszkanie. I to można nazwać apartamentem a nie 45 metrowe klitki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GM Lata '70 IP: *.ukonline.co.uk 20.09.06, 17:02 Jakkolwiek jestem z Wrocławia i nikomu nie kibicuję tak, jak Leszkowi Czarneckiemu, to uważam, że te wizualizacje są katastrofalnie szpetne. W Londynie (kto był - wie, a byli prawie wszyscy) budynki o podobnej bryle stawiano w latach 70. Ten kolos wcale nie bedzie swiadczyl o nowoczesnosci miasta. Mam nadzieje, ze w rzeczywistosci wiezowiec bedzie prezetowal sie lepiej niz na ekranie komputera. GM Odpowiedz Link Zgłoś
marcin.poznan Projekt taki sobie... ciąg dalszy 20.09.06, 19:58 Tak sobie przejrzałem co i gdzie się jeszcze buduje i przyznacie drodzy forumowicze, że projekt gdyńskich Sea Towers jest ciekawszy? pl.wikipedia.org/wiki/Sea_Towers Ogólnie, możnaby, niestety, na palcach jednej ręki policzyć ładne projekty wysokościowców w Polsce(np. Rondo 1 w Warszawie jest niezłe)... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GM Re: Projekt taki sobie... ciąg dalszy IP: *.ukonline.co.uk 20.09.06, 20:08 Tez mi sie bardziej Sea Towers podoba, jest duzo lzejszy i zwiewniejszy. Heh, mój kolega właśnie stwierdził, że mu Sky Tower przypomina kombinat górniczo-hutniczy na Śląsku :) > Tak sobie przejrzałem co i gdzie się jeszcze buduje i przyznacie drodzy > forumowicze, że projekt gdyńskich Sea Towers jest ciekawszy? > pl.wikipedia.org/wiki/Sea_Towers > Ogólnie, możnaby, niestety, na palcach jednej ręki policzyć ładne projekty > wysokościowców w Polsce(np. Rondo 1 w Warszawie jest niezłe)... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kogut Re: Projekt taki sobie... ciąg dalszy IP: *.os1.kn.pl 20.09.06, 22:21 Sea_Towers jest bardzo ładny, i niestety mimo,że powinienem kibicować chałupie Czarneckiego to Sea Tower bardzo mi się podoba, Kapuścikowa architektura jest piękna i basta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Civis Wrat. Re: Lata '70 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.06, 23:56 dla wszystkich, którym tak bardzo sie projekt nie podoba polecam zapoznanie się z projektem zabudowy Centrum Poludniowego autorstwa pana Wojcicha Jarząbka. Powiem tylko, że jest to autor Solpoli, więc wiecie jaka mogłaby być tego stylistyka. Projekt jest dostępny np. w Atlasie Architektury Wrocławia pod re. prof. Harasimowicza albo w ksiazce Architektura Wrocławia 1945- 2000. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tommy Re: Lata '70 IP: *.jgora.dialog.net.pl 21.09.06, 11:13 pokaż mi w Londynie 200 metrowe wieże z tego okresu i wogóle ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: diana Re: Lata '70 IP: *.chello.pl 21.09.06, 16:34 ja mam podobne odczucia i dziwię się tej fali hurraoptymizmu; Wrocław jaki piękny jest każdy kto był wie, a to dzięki licznym zabytkom i przede wszystkim nim. szklane domy oraz te z betonu i ze stali nie prezentują się wcale imponująco i nie korespondują z architekturą miasta, ani ani. no tak, ale te tysiące nowych mieszkań, miejsc pracy... no i - bądźmy postępowi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kwiatos Gratulacje z Pozka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.06, 17:13 Gratulacje z Poznania. Kibicowałem temu projektowi aby był jak najwyższy. 200 m to bardzo dobry wynik. Nasze miasta musza byc nowoczesnie i piekne.Teraz trzeba czekac na budowe ale mysle ze bedzie sie lepiej prezentował niz na fotkach. Warszawka juz porami trzesie. U nas powstaje nizszy ale tez dosc wysoki Andresia Tower ((110 m wys)).Na fotkach za dobrze nie wygladał ale w rzeczywistosci jest duzo lepiej.W Poznaniu mozna budowac gdzies do granicy 150m.A kilka wiezowcow 100 metrowych daje tez dobry skajlajn.Mysle ze nasze miasta są przeciwwaga dla stolicy i juz ja razem wyprzedzaja.I jeszcze jedno pytanko do mieszkańców Wrocławia. Czy sa juz jakies pogloski jak bedzie zabudowane Centrum Południowe chociaz jeszcze nie ma zwyciezcy przetargu??Jakiej wysokosci tam by mogła byc zabudowa??Pozdrowienia z Poznania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wroclove Re: Gratulacje z Pozka IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.09.06, 17:29 Gość portalu: kwiatos napisał(a): > Gratulacje z Poznania. Kibicowałem temu projektowi aby był jak najwyższy. 200 m > to bardzo dobry wynik. Nasze miasta musza byc nowoczesnie i piekne.Teraz trzeba > czekac na budowe ale mysle ze bedzie sie lepiej prezentował niz na fotkach. > Warszawka juz porami trzesie. U nas powstaje nizszy ale tez dosc wysoki Andresi > a > Tower ((110 m wys)). 110 to z masztem. 86 do dachu, czyli Andersia będzie miała do dachu mniej więcej tyle metrów, co najniższa z trzech wież Czarneckiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wroclove Re: Gratulacje z Pozka IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.09.06, 17:31 W Centrum Południowym kwiatos mogą stanąć budynki o dowolnej wysokości. Nie ma tam żadnych ograniczeń wysokości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zajf Re: Gratulacje z Pozka IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.09.06, 17:56 "W Centrum Południowym kwiatos mogą stanąć budynki o dowolnej wysokości. Nie ma tam żadnych ograniczeń wysokości." Bezpieczniej jest napisać że wysokość ograniczona jest możliwościami konstrukcyjnymi a jeszcze bardziej możliwościami i kalkulacjami ekonomicznymi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Poznaniak Re: Gratulacje z Pozka IP: *.icpnet.pl 20.09.06, 19:10 ok 105 z masztem, 92 do dachu. Odpowiedz Link Zgłoś
ppo Re: Gratulacje z Pozka 21.09.06, 17:37 > Warszawka juz porami trzesie. Oooo, bez przesady. "Warszawka" ma 3 takie w jednym tylko kwadracie ulic :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k. We Wrocławiu Leszek Czarnecki wybuduje najwyższ.. IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.09.06, 17:47 taaaak, bardzo fajnie, rzeczywiscie. pewnie za pare lat w srodku miasta bedzie wspaniale ogrodzone osiedle o powierzchni 4,5 hektara (lub wiekszej, jak sie te blokowiska na zielinskiego wysadzi w powietrze, jak ktos "madrze" zauwazyl), do ktorego wstep beda mieli tylko ci, ktorych stac na kupienie najpierw mieszkania, ktorego ceny poki co nikt nie chce komentowac... no i po co komu jakiejs drzewa i trawa w miescie, skoro mozemy miec 200-metrowy budynek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: We Wrocławiu Leszek Czarnecki wybuduje najwyż IP: *.core.lanet.net.pl 20.09.06, 17:59 Duży cień będzie rzucał.Nie podoba mi się idea takich wysokościowców, na obrazku i z daleka to jakoś wyglądają, ale z bliska są przytłaczające i zasłaniają niebo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: heya Re: We Wrocławiu Leszek Czarnecki wybuduje najwyż IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.09.06, 18:01 Gość portalu: ja napisał(a): > Duży cień będzie rzucał.Nie podoba mi się idea takich > wysokościowców, na obrazku i z daleka to jakoś wyglądają, > ale z bliska są przytłaczające i zasłaniają niebo. To wyprowadż się na wieś. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GM Re: We Wrocławiu Leszek Czarnecki wybuduje najwyż IP: *.ukonline.co.uk 20.09.06, 18:03 Tu nie chodzi o wybór miasto/wieś. Miasto musi się rozwijać, ale z głową. Budowanie czegoś tylko po to, żeby było wysokie nie ma sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erni Re: We Wrocławiu Leszek Czarnecki wybuduje najwyż IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.09.06, 18:08 O wysokości zadecydowała ekonomia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GM Re: We Wrocławiu Leszek Czarnecki wybuduje najwyż IP: *.ukonline.co.uk 20.09.06, 18:13 Jedną z podstaw krytyki wspolczesnej mysli ekonomicznej jest fakt, ze ta ostatnia bierze pod uwage tylko najprostrze mechanizmy nie biorąc pod uwagę etyki, estetyki, polityki, etc. Nie twierdzę przy tym, że myśl neoliberalna jest zła sama w sobie, ale nie powinna chyba służyć do usprawiedliwiania każdego ludzkiego działania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paula Czarneckiemu było nudno ,więc postawił nowe pudło. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.09.06, 22:53 Widzę ,że pan Czarnecki wielki biznesmenik nie ma co robić z pieniędzmi .Gratulacje! Na pewno ta wieża wspołczesnego Sarumana zrobi wrażenie na przyjaciołach z Zachodu. Jak nisko musi upaść człowiek w swoim kulcie materializmu ,by pakować fortunę w rzecz tak zbyteczną i czekac aż zyski się pomnożą do obrzydliwych cyfr. A może tak zainwestować we wroclawskie szpitale? W pomoc tym ,którzy nie mają kawałka deski nad głową a o podobnym Skyscraperze nawet nie śmią marzyć??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: boyakki Re: Czarneckiemu było nudno ,więc postawił nowe p IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.06, 11:21 Ten kompleks da prace 7-8 tys osob. Lepiej jak te osoby w ten sposob zapewnia sobie byt niz poprzez zasilki od ZCarneckiego. Nawet gdyby czarnecki rozdal cala swoja fortune to dla kazdego biednego byloby po kilka zlotych, a tak bedzie kawalek nowoczesnego miasta i kilka tys. miesjc pracy dla osob bezrobotnych, ktore dzieki temu czlowiekowi beda mieli pieniadze. Poza tym Czarnecki wcale nie jest taki bogaty, przy bogaczach z niemiec, Szwecji czy USA to wlasciwie zebrak. Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok Zawisc? Adlaczego Ty nie zainwestujesz???? 21.09.06, 16:20 w cokolwiek!!! Odpowiedz Link Zgłoś
sztuk6mistrz Re: We Wrocławiu Leszek Czarnecki wybuduje najwyż 20.09.06, 19:10 powiedz to Czarneckiemu - napewno się zreflektuje i odpali coś za doradztwo. Ergo - znaczące budowle zawsze powstawały w umysłach ludzi wizjonerów, mających pomysły wyprzedzające epokę - nie wiem czy kimś takim jest Czarnecki, lecz ocena może paść dopiero za kilkadziesiąt lat, lecz gratuluję mu odwagi - nie jest kimś pośrednim w skali Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GM Re: We Wrocławiu Leszek Czarnecki wybuduje najwyż IP: *.ukonline.co.uk 20.09.06, 19:15 Ja też uważam GC za wielkiego wizjonera. Natomiast nawet takim ludziom zdarzają się potknięcia. Mam nadzieję, że SkyTower takim jednak nie będzie. A co do doradztwa, to czemu nie. Chociaż od ludzi, którzy z nim pracowali wiem, że wymaga, delikatnie mówiąc, ogromnego poświęcenia sprawie firmy :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Civis Wrat. Re: We Wrocławiu Leszek Czarnecki wybuduje najwyż IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.06, 22:46 oczywiscie wypowiem sie jeszcze na temat projektu wiezowca. tak tak, projekt nie jest nowatorski, ani tez nie wyprzedza epoki, tak tak jest masywny i przytłaczający, tak tak wygląda jak klocki i tak dalej i tak dalej Po pierwsze pan Czarnrcki nie jest kardynałem Fruderykiem Hessen von Darmstadt, aby miał zafundowac cos z warsztatu Berniniego, ani nie jest Piotrem Włostowicem, aby miał zbudować Opactwo Ołbińskie. Czasy, w których wydawało sie wiele pieniedzy na walory estetyczne(NIESTETY)minęly. dzis sie leje beton, nakleja szkło i ferig. nikt nam fresków ani mozajk nie fundnie. dzis jest maximum przydatnosci a minimum estetyki, ale i ten projekt mozna pochwalic, za eleganckie i zaskakujace ustawienie głownej wiezy na ukos za wielosc brył(mnie sie to nie podoba, ale trzeba byc obiektywnym) a ten quasi- most jest bardzo ciekawy(planeta Coruscant w Star Wars). Przeciez Arkady Wrocławskie tez nie są Operą albo Pałacem Hatzfeldów. i jeszcze jedno, pan Czarnecki jest inwestorem i nikt mu nic nie moze zrobic. ja bym tez cos w tym projekcie poprawił ale nie bede tak jak niektórzy kłócił sie. zbuduja zobaczymy. najwyzej go wyburza za 30 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: We Wrocławiu Leszek Czarnecki wybuduje najwyż IP: *.core.lanet.net.pl 20.09.06, 18:11 Kompleksami przed warszawką wonią wypowiedzi zachwycające się projektem. Wieżowce ładnie wyglądają w słoneczny dzień, a w polsce na ogół jest zimno i pada. Ale jak ktoś widział warszawskie tałery w zwykły szary dzień, ten wie jaki to przytłaczający widok. Gość portalu: heya napisał(a): > Gość portalu: ja napisał(a): > > > Duży cień będzie rzucał.Nie podoba mi się idea takich > > wysokościowców, na obrazku i z daleka to jakoś wyglądają, > > ale z bliska są przytłaczające i zasłaniają niebo. > > > To wyprowadż się na wieś. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Realistka Re: We Wrocławiu Leszek Czarnecki wybuduje najwyż IP: *.neurosoft.pl 20.09.06, 18:36 Gość portalu: ja napisał(a): > Kompleksami przed warszawką wonią wypowiedzi zachwycające się > projektem. To argument rzeczywiście nie do odparcia. Komu projekt się podoba - ma kompleksy, no, no... > Wieżowce ładnie wyglądają w słoneczny dzień, > a w polsce na ogół jest zimno i pada. De gustibus non est disputandum. > Ale jak ktoś widział warszawskie tałery w zwykły szary dzień, > ten wie jaki to przytłaczający widok. Widziałam. Ale mnie jakoś nie przygnębiły. Kompleksy mam chba jakieś, ani chybi... Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GM Re: We Wrocławiu Leszek Czarnecki wybuduje najwyż IP: *.ukonline.co.uk 20.09.06, 18:42 Realistka: ja sie z toba jak najbardziej zgadzam, ze to jest kwstia gustu. I tak na przyklad uwielbiam Manhattan, City czy centrum Frankfurtu. Tyle, że w tych miejscach drapacze chmur mają uzasadnienie urbanistyczne i estetyczne. Wroclaw jest miastem niskiej zabudowy i jest miastem plaskim. Wydaje mi sie, ze stawianie takiego kolosa - przy okazji o conajmniej kontrowersyjnym wygladzie - raczej nie jest do konca zgodne z naszym genius loci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erni Re: We Wrocławiu Leszek Czarnecki wybuduje najwyż IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.09.06, 18:45 Frankfurt ma taka samą zabudowę jak Wrocław. Nie wiesz o czym piszesz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GM Re: We Wrocławiu Leszek Czarnecki wybuduje najwyż IP: *.ukonline.co.uk 20.09.06, 18:56 Ok, racja. Ale we Frankfurcie jest jedna z nawiększych giełd świata. I tam drapacz chmur ma przynajmniej jakies symoliczne uzasadnenie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erni Re: We Wrocławiu Leszek Czarnecki wybuduje najwyż IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.09.06, 18:58 A we Wrocławiu ma uzasadnienie ekonomicze. Wrocław nie musi leczyć kompleksów tak jak Frankfurt jakimiś symbolami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GM Re: We Wrocławiu Leszek Czarnecki wybuduje najwyż IP: *.ukonline.co.uk 20.09.06, 19:07 Leczenie się z kompleksów za pomocą symboli uważam za niebezpieczne. Naziści, staliniści, islamscy terrorści właśnie tak robią (wiem, ze ta analogia jest wyolbrzymiona, ale należy pamiętać, że symbol powinien mieć odzwierciedlenie w rzeczywstości, a nie jedynie w sferze wyobraźni). Odpowiedz Link Zgłoś
sztuk6mistrz Re: We Wrocławiu Leszek Czarnecki wybuduje najwyż 20.09.06, 19:22 Rzeczywiści ten Czarnecki ma jakieś kłopoty z głową, stawianie takich wieżowców w tak prowincjonalnym mieście jak Wrocław! :) To nie jest stawianie symboli, a rzeczywistość nie dla każdego jest jednaka. Już pisałem, że istotne w historii budowle powstawały w umysłach ludzi wizjonerów, wyprzedzających swą epokę, nierzadko niezrozumiałych dla współczesnych. Ocena tego może przyjść za kilkadziesiąt lat. Czy Czrnecki jest kimś takim - nie wiem, ale życzę mu wytrwałości i powodzenia, a inni mogą się tylko oblizać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GM Re: We Wrocławiu Leszek Czarnecki wybuduje najwyż IP: *.ukonline.co.uk 20.09.06, 19:27 Zgadzam się, że każdy ma inną rzeczywistoć. Chodzi tylko o logiczną spójność argumentu: to, że GC do tej pory zamieniał wszystko co robił w złoto i to, że jest wizjonerem nie oznacza ipso facto, że każde następny biznes będzie takim samym sukcesem (a nawet jeśli będzie sukcesem finansowym, nie musi być sukcesem np. estetycznym). > Rzeczywiści ten Czarnecki ma jakieś kłopoty z głową, stawianie takich wieżowców > w tak prowincjonalnym mieście jak Wrocław! :) > To nie jest stawianie symboli, a rzeczywistość nie dla każdego jest jednaka. Ju > ż > pisałem, że istotne w historii budowle powstawały w umysłach ludzi wizjonerów, > wyprzedzających swą epokę, nierzadko niezrozumiałych dla współczesnych. Ocena > tego może przyjść za kilkadziesiąt lat. Czy Czrnecki jest kimś takim - nie wiem > , > ale życzę mu wytrwałości i powodzenia, a inni mogą się tylko oblizać. Odpowiedz Link Zgłoś
sztuk6mistrz Re: We Wrocławiu Leszek Czarnecki wybuduje najwyż 20.09.06, 19:36 Ba, nikt z nas nie jest jasnowidzem, ale czarnowidzów u nas dostatek. Ze współczesną architekturą jest pewien problem - przy szybko zmieniających się realiach, technologiach, pomysłach estetycznych, podjęcie decyzji o budowie czego kolwiek zakrawa z szaleństwem, jednak szaleńców wcale nie ubywa. Chcą trwonić swoje pieniądze w różnych częściach świata. I powstają dość monnotonne wieże o przedziwnej geometrii bryły. Ze swojej strony powiem, iż projekt jest jak dla mnie zbyt zachowawczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GM Re: We Wrocławiu Leszek Czarnecki wybuduje najwyż IP: *.ukonline.co.uk 20.09.06, 19:41 Ja sie specjalnie na arcitekturze nie znam, ale jak porownuje Skytower do majacego powstac w Warszawie apartamentowca w ksztalcie stalowki czy zagla, to tez mi sie wydaje, ze Wroclawski projekt wypada raczej blado. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ech Re: We Wrocławiu Leszek Czarnecki wybuduje najwyż IP: *.pl 20.09.06, 19:56 Wiesz jesli juz tak patrzec, to lepsze to niz nic. Niezle "to". Powstanie szklanego zagla nie jest takie pewne. Moze tak, moze nie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Civis Wrat. Re: We Wrocławiu Leszek Czarnecki wybuduje najwyż IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.06, 23:52 tak, wybudujcie sobie jescze 2 hale widowiskowe w kształcie biustu i wiezowiec w kształcie organu meskiego...(wybaczcie forumowicze za brak smaku, ale GM mnie rozbraja) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WWO Re: We Wrocławiu Leszek Czarnecki wybuduje najwyż IP: *.telsat.wroc.pl 21.09.06, 14:11 zazdrosc zazdrosc stara ku.. masz cos? bardzo bardzo robie tobie na złość Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wrocek z prowincji Re: We Wrocławiu Leszek Czarnecki wybuduje najwyż IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.09.06, 18:40 no przeciez nie od dzis wiadomo ze wroclaw jest prowincja a wlasciwie dzielnica warszawy!! a sam czarnecki jest warszawy, projektant nie moze byc z warszawy bo sie wam projekt nie podoba, ale wykonawcy to juz na bank beda z wawy bo ktos musi to dobrze zrobic-tylko nie wiadomo czy podejma sie budowy czegos nie zrobionego przez warszawiaka dla wszystkich z warszawy ktorym sie nie podoba fakt iz wroclaw bedzie mial taki budynek i maja jakies ale nawiazujace i insynuujace rozne tezy o wroclawiu: sprawdzcie swoje drzewa genealogiczne bo 90 procent populacji naszej wspanialej stolycy pokolenie wstecz pod koniec lata zbieralo ziemniaki i slome z pola a teraz zgrywa wazniakow i sie wywyzsza ponad wszystkich juz wiem czemu daze to miasto taka empatia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Civis Wrat. Re: We Wrocławiu Leszek Czarnecki wybuduje najwyż IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.06, 22:07 Frankfurt ma całkiem inna zabudowe. To jest całkiem inne miasto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Civis Wrat. Re: We Wrocławiu Leszek Czarnecki wybuduje najwyż IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.06, 23:39 alez zapewniam, ze zabudowa frankfurtu znacznie odbiega od wrocławskiej, tam brak poszanowania dla tradycji, dom Goetego wsrod betonu, moge sie załozyc, ze jesli pani Petra Roth dostałaby pieniądze, to nawet Roemer by zburzyli i postawili tam wiezowiec. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: unqtom Re: We Wrocławiu Leszek Czarnecki wybuduje najwyż IP: 213.25.93.* 20.09.06, 18:46 nie od razu rzym zbudowano. Poza tym ktoś musiał dokonać pierwszego kroku w tym kierunku, cieszę się, że zrobił to nasz Czarnecki. To tylko pozwala myśleć, że nasze aspiracje do stolicy regionu środkowo europejskiego właśnie zaczynają wchodzić w fazę realizacji - powoli ale konsekwentnie i oby tak dalej. Zawsze wierzyłem w potencjał Wrocławia i cieszę się że tu zostałem, teraz będzie się działo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: unqtom Re: We Wrocławiu Leszek Czarnecki wybuduje najwyż IP: 213.25.93.* 20.09.06, 18:49 A ten pierwszy krok, o którym pisałem to w kierunku stworzenia City pełnego tego typu wieżowców. Potrzeby stolic-hubów regionalnych na takie budowle są ogromne, nie inaczej będzie i we Wrocławiu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GM Re: We Wrocławiu Leszek Czarnecki wybuduje najwyż IP: *.ukonline.co.uk 20.09.06, 18:55 Wroclaw nigdy nie bedzie stolica regionu srokowoeuropejskiego, bo bedzie nia Warsawa. To zupelnie naturalne. Jesli spojrzec na ankiety, ktore wypelnili menadzerowie z 500 wyrywkowo wybranych najwiekszych firm swiata, to okaze sie, ze w ciagu najblizszych lat az 40 z tych firm chce otworzyc przedstawicieltwo w Warszawie (to najlepszy wynik sposrod wszystkich miast europejskich). Zadna z tych firm nie chce otworzyć przedstawicielstwa we Wroclawiu. Poza tym we Wrocławiu nie ma ani giełdy, ani parlamentu, ani tez Wroclaw nie jest miastem olbrzymim. A przynajmniej jeden z tych warunkow - moim zdaniem - musi być spelniony, żeby miasto moglo stac się liderem regionu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erni Re: We Wrocławiu Leszek Czarnecki wybuduje najwyż IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.09.06, 19:00 To prawda Wrocław nie ma GPW. Ma ją Warszawa i to jest tak naprawdej edyny czynnik który powoduje że to miasto będzie najważniejszym ośrodkiem gospodarczym w Polsce. Ale Wrocław może być drugim ośrodkiem w kraju. Nic nie stoi na przeszkodzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GM Re: We Wrocławiu Leszek Czarnecki wybuduje najwyż IP: *.ukonline.co.uk 20.09.06, 19:08 Absolutnie się zgadzam. Ale podnoszenie go do rangi stolicy regionu środkowo-europejskiego uważam za nieporozumienie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erni Re: We Wrocławiu Leszek Czarnecki wybuduje najwyż IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.09.06, 19:14 Pewnie tak chyba że ten region ograniczymy do przestrzeni między trzema stolicami Warszawą, Berlinem i Pragą. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GM Re: We Wrocławiu Leszek Czarnecki wybuduje najwyż IP: *.ukonline.co.uk 20.09.06, 19:16 Według konstruktywistów teorie tworzą rzeczywistość, więc czemu nie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ech Re: We Wrocławiu Leszek Czarnecki wybuduje najwyż IP: *.pl 20.09.06, 19:19 I tak wlasnie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok Giełda w warszawie to prowinconajne zjawisko i 21.09.06, 16:34 tak nie ma ona racji bytu!!! Jak wiele tego typu giełd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hans Kloss Re: We Wrocławiu Leszek Czarnecki wybuduje najwyż IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.09.06, 21:07 Wiemy już kim jesteś GM - małym, zakompleksionym warszawiakiem na emigracji zarobkowej w Angli. Człowieku odwal się od nas, od naszego miasta i od pana Czarneckiego! Nie twoja sprawa. Siedż w Angli i pilnuj swojej miotły, która daje ci utrzymanie. Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok GM jestes smieszny w swojej pazernosci i nalezysz 21.09.06, 16:33 do tych, ktorzy uwazaja, ze wszystko musi byc w wawie (jak ci goscie, co twierdzą ze centrala 400 najwiekszych firm w Polsce musi!!! byc u Was, a resztą to wielkie g. czyli elektroat, zwany hołotą i prowincją). Otoz nie musi i tyle. A wawa napewno nie bedzie stolica tego regionu. Nie mowie tego z checi dowalenia, ale z ze znajomosci pewnego faktu: Berlin jest wazniejszy, Praha bez porownania piekniejsza i ma dusze oraz swiatowy fleur, podobnie ze Budapestem czy Bratysława. Nawet Kraków ma dusze.... Wawa jest niezwykle brzydka i prowincjonalna. Zycze Wam, aby sie to zmieniło. Ale na razie sie nie zapowiada....... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wrocławianin R Warszawskei mżonki... IP: *.chello.pl 22.09.06, 08:30 Berlin juz dawno wygrał tą rywaliżację a warszawa tylko karmi sie czczymi złudzeniami.... Dream on !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mishka We Wrocławiu Leszek Czarnecki wybuduje najwyższ.. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.09.06, 18:02 wysokosc bardzo imponujaca, ale projekt moim zdaniem bardzo kiepski. strasznie zwalisty ten budynek (budynki?), i przekombinowany. nie obrazajcie sie, ale mysle ze za takie pieniadze mozna bylo cos lepszego zaprojektowac :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wrocławianin Re: We Wrocławiu Leszek Czarnecki wybuduje najwyż IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.06, 18:08 Mam nadzieje że nic juz nie stanie na przeszkodzie i wiezowiec zostanie wybudowany. W Poznaniu miała być budowana Brama Południa o wys ponad 100m. Wyłoniono juz projekt, wykonawce, roboty juz sie prawie rozpoczynały i nagle przestano i do dzisiaj ani słychu ani widu. Jestem dobrej mysli i licze ze we Wrocku bedzie budowany na całego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wankenobi Re: We Wrocławiu Leszek Czarnecki wybuduje najwyż IP: *.os1.kn.pl 20.09.06, 18:12 www.skytower.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mn Re: We Wrocławiu Leszek Czarnecki wybuduje najwyż IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.06, 13:08 czy ktoś wie kto jest projektantem szanownego budynu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Civis Wrat. Re: We Wrocławiu Leszek Czarnecki wybuduje najwyż IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.06, 00:17 a ja tak patrze na te wizualizacje i ogladam z kazdej strony i jednak projekt moze sie nie podobac(de gustibus noli disputare), ale za to z kazdej strony inaczej, od Kruczej smukła i wysoka, od Hotelu Wrocław przysadzista. i do tego (jak ktos słusznie zauwazył) pomost w przedłuzeniu ulicy Kruczej(och tak Charlottenstrasse łączyła się niegdyś z Kaiser-Wilhelm-strasse. Czyli projektant uwzględnił coś takiego, jak dawny przebieg ulicy..... to tez na uwagę zasługuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Realistka Wyobraźcie sobie, jak będzie fajnie... IP: *.neurosoft.pl 20.09.06, 18:11 Wyobraźcie sobie, jak będzie cudownie, gdy zakończą remonty naszych ulic i jeszcze wybudują AOW... Aż nie śmiem marzyć... I do tego ten Manhattan... I domek za miastem... Widzicie to? Pzdr :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojere We Wrocławiu Leszek Czarnecki wybuduje najwyższ.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.06, 18:23 Może zamiast Sky Tower po polsku - Wieża Niebios ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ślązak We Wrocławiu Leszek Czarnecki wybuduje najwyższ.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.06, 18:25 To trzeba jeszcze przenieść stolicę do Wrocławia. Cały Śląsk się rozwiją. Autostrada wybudowana (prócz odcinka Krzywa - Zgorzelec), a Warszawa stoi w miejscu... Marcinkiewicz zrobi tam Gorzów... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ech Re: We Wrocławiu Leszek Czarnecki wybuduje najwyż IP: *.pl 20.09.06, 18:27 Dalej sie rozwija, nie mniej dzieki wspanialym wlodarzom rozwoj przystopowal. W-wa i Wroclaw to najprezniejsze miasta w kraju. Tak to wyglada na dzis. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dde We Wrocławiu Leszek Czarnecki wybuduje najwyższ.. IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 20.09.06, 18:25 Projekt średnio mi się podoba. Zbyt zwalista jest "obudowa" terenu - 14-16 pięter to trochę za dużo. A z tego kloca wyrastają dwa kikuty: jeden większy, drugi wyższy, ale jak ołówek, połączony z trzecim. Trochę przekombinowane. Ale wysokość niezła. Swoją drogą ile tych pięter będzie? Podawali że 51, ja naliczyłem na wizualkach koło 56? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ślązak To trzeba jeszcze przenieść stolicę do Wrocławia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.06, 18:28 To trzeba jeszcze przenieść stolicę do Wrocławia. Cały Śląsk się rozwiją. Autostrada wybudowana (prócz odcinka Krzywa - Zgorzelec), a Warszawa stoi w miejscu... Marcinkiewicz zrobi tam Gorzów... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erni Re: Nie przenoście nam... :) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.09.06, 18:32 Daj spokój po co nam stolica państwa? Z tym cąłym syfem układowo politycznym. Wrocław to metropolia która nie potrzebuje mieć polityki żeby się dobrze rozwijać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erni Re: Największy kapitał IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.09.06, 18:52 Po raz kolejny okazało się że największym kapitałem miasta są jego mieszkańcy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leon Re: Nie przenoście nam... :) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.09.06, 20:13 I mnie się tak wydaje. Niech sobie tam politykują a my Wrocławianie róbmy swoje. Tyle lat staliśmy w miejscu,miasto pięknieje i staje się funkcjonalne cokolwiek byśmy nie mówili. Z pewnościa i tak będzie z tym kompleksem, i chętni też się znajdą.Koreańczycy, japończycy i piorun wie jeszcze kto zakupi sobie mieszkania.Zrobią sobie nawet własne przedszkola 5 pięter niżej. Spokojnie, ceny na lokale też spadną bo przecież okoliczne Spółdzielnie Mieszkaniowe są monopolistami i albo masz kiosk albo lokal w piwnicy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klemi Re: Nie przenoście nam... :) IP: 80.72.34.* 21.09.06, 20:16 Całkowicie się zgadzam... Wrocław i cały Dolny Śląśk tolerancją stoi a wieśniaki ze wschodu tylko nam zazdroszczą..... Bo nic nie maja..hehe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: masAKRA ale ohyda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.06, 18:58 obrzydliwe i wstretne jednoczesnie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Martix Re:Sam jesteś ohyda IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.09.06, 19:08 Ty się tam znasz na architekturze jak wilk na gwiazdach.Właśnie bardzo ładny,super ciekawy i nowoczesny projekt.Budynek,który choć tworzy całość to każdy jego detal wygląda inaczej.Ten budynek odmieni oblicze miasta,będzie się kojarzyło nowocześniej z masywnymi budowlami niemal jak przystało na światowe miasto jak Nowy Jork,Frankfurt n/Oder czy Hong Kong gdzie są ogromne drapacze chmur. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GM Re:Sam jesteś ohyda IP: *.ukonline.co.uk 20.09.06, 19:11 No i ja po raz kolejny chciałem zauważyć, że Wrocław nie jest ani Nowym Jorkiem, ani Hong Kongiem ani Frankfurtem nad Menem (bo ten nad Odrą to metropolią raczej nie jest :) Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok zawisc to niska cecha, GM, ale rozumiem - szlak ci 21.09.06, 16:38 e trafia, tylko dlaczego???????????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janusz Re masakra zagrozony... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.09.06, 19:11 zastanów się pan panie masakra,jaja panskie tez sa ohydne ,a są i poki ich panu nie obetniemy bedą ohydne dalej.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Martix Re: Re masakra zagrozony... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.09.06, 19:16 Masakra niech się wyprowadzi na wieś!Pewnie pasuje mu płot i chata zbita z desek.Wrocław metropolią nie jest ale wszystko wskazuje że nią będzie a takiego Manhattanu pozazdrości nam nawet większa Warszawa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GM Re: Re masakra zagrozony... IP: *.ukonline.co.uk 20.09.06, 19:19 Nie żebym chciał być niemiły, ale to właśnie stwierdzenie "Warszawa nam pozadrości" trąci trochę małomiasteczkową mentalnością... Ale to jest tylko moja opinia, więc proszę mi za nią zaocznie jaj nie obcinać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Martix Re: Re masakra zagrozony... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.09.06, 19:24 Ja właśnie miałem na myśli to,że teraz nikt u nich nie powie przesadnie że Wrocław to wieś. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GM Re: Re masakra zagrozony... IP: *.ukonline.co.uk 20.09.06, 19:29 No ale skoro nam zależy, żeby oni o nas nie mówili per wieś, to oznacza, że ich opinia jest dla nas ważna. Wyciągam z tego trochę daleko idący wniosek, że w takim razie mamy na ich punkcie kompleks. > Ja właśnie miałem na myśli to,że teraz nikt u nich nie powie przesadnie że > Wrocław to wieś. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ech Re: Re masakra zagrozony... IP: *.pl 20.09.06, 19:30 Tam raczej nikt tak nie mowil. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasztan Co to w ogole jest?? IP: *.ianburke.co.uk 20.09.06, 19:29 To jest na powaznie czy na zarty? Nie ma sie co bac, Warszawa na pewno nam nie bedzie zazdroscic, a o Londynie to juz nawet nie ma co wspominac... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Martix Re: Co to w ogole jest?? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.09.06, 19:41 Co ci się nie podoba?Może miały w/g ciebie powstać proste jak bloki z wielkiej płyty bunkrowce?To ciekawy projekt z fantazją.Przyszłe budynki na nowym Manhattanie będą pewnie jeszcze ciekawsze a może i większe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GM Nie nazywajmy tego "Manhattanem" IP: *.ukonline.co.uk 20.09.06, 19:43 Nie nazywajmy tego "Manhattanem", bo to Manhattan nie jest i nie będzie. To będzie Centrum Południe. Dajmy trochę przestrzeni na orygnalność i przestańmy się porównywać ciągle z Warszawą, Nowym Jorkiem i Bóg wie z czym jeszcze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erni Re: Nie nazywajmy tego "Manhattanem" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.09.06, 19:51 Tym bardziej że już jeden Manhatan mamy - na Grunwaldzie :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hans Kloss Re: Nie nazywajmy tego "Manhattanem" IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.09.06, 21:13 Gość portalu: GM napisał(a): > Nie nazywajmy tego "Manhattanem", bo to Manhattan nie jest i nie będzie. To > będzie Centrum Południe. Dajmy trochę przestrzeni na orygnalność i przestańmy > się porównywać ciągle z Warszawą, Nowym Jorkiem i Bóg wie z czym jeszcze Słuchaj warszawski psycholu, czy do ciebie kulturalnie nie dociera, żebyś się stąd wyniósł i zajął swoją miotełką w Londynie? Nie rozumiesz po polsku? Napisać ci to jeszcze raz wielkimi literami warszawiaku na obczyżnie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GM Re: Nie nazywajmy tego "Manhattanem" IP: *.ukonline.co.uk 21.09.06, 01:13 Jestem wrocławianinem. Od urodzenia. Nie rozumiem tego ataku. Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok chyba od urodzenia Twojega chomika? 21.09.06, 16:41 Poniewaz, jak na człowieka z wrocławia wypowiadasz sie dziwnie!!!! A może jestes niedoszłym architektem tego budynku, co????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Civis Wrat. Re: Nie nazywajmy tego "Manhattanem" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.06, 22:31 a do warszawioków powiem tak, pnijcie sie do góry najpaskudniejsza stolico Europy, miejcie wiezowce, cerntra i nie wiadomo co. ale i tak bedziecie do nas przyjezdzac i zgrzytac z zazdrosci zebami na Ostrowie Tumskim i w Rynku. Tak tak, w Stolicy Śląska jest dusza. jej nikt nie wygonił z Miasta. akurat wiele osób nie szuka u nas porównan do warszawy lecz do miast nam trocha blizszych... stylowo i kulturowo. mnie nie zalezy abyscie na widok wiezowca wpadali w zachwyt, tak jak ja nie wpadam na widok waszych. ale mimo wszystko u nas jest w wielu miejscach architektoniczny porzadek, a ten wiezowiec moze uporzadkowac ten chaotyczny teren z pieknymi barokowymi punktowcami i renesansowymi blokami ustawionymi na ukos do ulic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sting Re: Nie nazywajmy tego "Manhattanem" IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.09.06, 22:36 Gość portalu: Civis Wrat. napisał(a): > a do warszawioków powiem tak, > pnijcie sie do góry najpaskudniejsza stolico Europy, > miejcie wiezowce, cerntra i nie wiadomo co. > ale i tak bedziecie do nas przyjezdzac i zgrzytac z zazdrosci zebami na > Ostrowie Tumskim i w Rynku. > Tak tak, w Stolicy Śląska jest dusza. jej nikt nie wygonił z Miasta. > akurat wiele osób nie szuka u nas porównan do warszawy lecz do miast nam trocha > > blizszych... stylowo i kulturowo. mnie nie zalezy abyscie na widok wiezowca > wpadali w zachwyt, tak jak ja nie wpadam na widok waszych. ale mimo wszystko u > nas jest w wielu miejscach architektoniczny porzadek, a ten wiezowiec moze > uporzadkowac ten chaotyczny teren z pieknymi barokowymi punktowcami i > renesansowymi blokami ustawionymi na ukos do ulic. Dobrze gada, polać mu wódki :) Warszawa to przy Pradze i Berlinie - bliskim nam Wrocławianom, Warszawa to niestety azjatyckie miasto :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Civis Wrat. Re: Nie nazywajmy tego "Manhattanem" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.06, 23:08 Nie lubie wodki... ale dziekuje za uznanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: corgan Re: Nie nazywajmy tego "Manhattanem" IP: *.chello.pl 21.09.06, 02:09 > przy Pradze i Berlinie - bliskim nam Wrocławianom Czy ta bliskość jest jakoś odwzajemniona albo czy Berlińczycy i Prażanie wiedzą jaka błogość i szczere uczucie ich dopadło? czy też niekoniecznie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcel Wiedzą IP: 194.146.120.* 21.09.06, 16:44 wyszło to np podczas powodzi w 1997, kiedy Czesi nam pomagali, podczas głosowania nad kandydaturą Wrocławia do organizacji Expo, Czesi nas poparli. Istnieje poza tym związek duchowy, kulturowy i coraz silniejsze związki ekonomiczne zarówno z Pragą, jak i Berlinem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: E Re: Nie nazywajmy tego "Manhattanem" IP: *.chello.pl 21.09.06, 00:04 Widac że jesteś niesamowice zakompleksionym ludzikiem. Zachowujesz się zresztą jak ci z "warszafki". Nikt ciebie nie atakuje, a ty rzucasz jadem na lewo i prawo, nadal lubię Wrocław, ale juz trochę mniej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GM Re: Nie nazywajmy tego "Manhattanem" IP: *.ukonline.co.uk 21.09.06, 01:15 Ależ ja nie rzucam jadem. Próbuję dyskutować. Nie rozumiem dlaczego skupiają się na mnie ataki personalne. > Widac że jesteś niesamowice zakompleksionym ludzikiem. Zachowujesz się zresztą > jak ci z "warszafki". Nikt ciebie nie atakuje, a ty rzucasz jadem na lewo i > prawo, nadal lubię Wrocław, ale juz trochę mniej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wrocek Re: Nie nazywajmy tego "Manhattanem" IP: *.chello.pl 21.09.06, 10:15 GM, Wrocławia sie nie lubi tylko kocha takim jaki jest,a ze bedzie coraz piękniejszy [Centrum Południowe z drapaczami chmur]w to nie watpie.Wrocław nie ma kompleksów wobec Warszawy [choć jest większa].Wrocław ma 1000 lat a ile Warszawa ?Pozdrawiam wszystkich Wrocławian i trzymajmy kciuki za nasze miasto!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Civis Wrat. Re: Nie nazywajmy tego "Manhattanem" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.06, 23:14 Oto przyszedł czas na cytat. Tu nie chodzi o wieżowiec, który symbolem Wrocławia nie bedzie, bo my w przeciwienstwie do niektorych miast symbole mamy. Que ripas Odere tenes et amnem........... Piszę w tłumaczeniu pana Marka Krajewskiego: Odra, nad którą leżysz i której nurt Wzburzony na wiele rozbijasz odnóg Nigdzie nie widzi- od źródła do ujścia- Płynąc przez wszystkie północne krainy Czegoś, co mogłoby równać się z Tobą Wrocławiu. TY Niemcom, Kupcom wędrownym, Dajesz u siebie bezpieczną gościnę. TRWAĆ NADAL BĘDZIESZ W POMYŚLNYM SWYM STANIE, CHOĆ SZPETNĄ ZAWIŚĆ ODCZUWAJĄ INNI; DAWNEJ SWEJ CHWAŁY DOSTĄPISZ NA NOWO! CHOĆ TYLE RAZY WALCZYŁEŚ Z WROGAMI, ZEPCHNĄĆ SIĘ JEDNAK W CIEMNOŚCI NIE DAŁEŚ. To fragment Jedenastozgłoskowca na cześc Wrocławia autorstwa Barłomieja Steina z 1512(1513) roku. jest nawet aktualny... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hans Kloss Re: Re masakra zagrozony... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.09.06, 21:10 Gość portalu: GM napisał(a): > Nie żebym chciał być niemiły, ale to właśnie stwierdzenie "Warszawa nam > pozadrości" trąci trochę małomiasteczkową mentalnością... Ale to jest tylko moj > a > opinia, więc proszę mi za nią zaocznie jaj nie obcinać Powiedziałem ci już mały warszawiaku na emigracji zarobkowej (operator miotły i zmiotki) w Angli, żebys zajął się swoją miotłą, a nie wypowiadał się o Wrocławiu. Masz problemy, że próbujesz dowartościować siebie i swoją warszawkę na naszym forum? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jajacek Re: Re masakra zagrozony... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.06, 21:20 > Powiedziałem ci już mały warszawiaku na emigracji zarobkowej (operator miotły i > > zmiotki) w Angli, żebys zajął się swoją miotłą, a nie wypowiadał się o > Wrocławiu. Masz problemy, że próbujesz dowartościować siebie i swoją warszawkę > na naszym forum? dziwne, ale tak samo odbieram tego goscia GM :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ohyda ohyda² IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.06, 22:27 ale ohyda boze zamiast ohydy poltegor ohyda 4 razy wieksza - ohyda Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok No ale przezciez wypowiadasz sie tu cały 21.09.06, 16:40 czas jako warsiafiak. Wiec - jednak chyba zazdrosc, co???? Nie chicałbym byc nie miły, ale to trąci kompleksami gdzies rodem z Łomzy!!! A przeze mieszkasz w stolycy, wiec, jak tam????? Odpowiedz Link Zgłoś
cztp We Wrocławiu Leszek Czarnecki wybuduje najwyższ.. 20.09.06, 19:52 Ciekawe dlaczego nie o te marne 30 m wyższy. Przecież i tak by się te 100 apartamentów więcej sprzedało, a byłby po prostu najwyższy w Polsce, a nie najwyższy mieszkalny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: waw respect !!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.09.06, 19:52 Kurde naprawde robi wrazenie! panie Leszku WROCLAW RZADZI ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Martix Re: respect !!!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.09.06, 20:05 Panie Leszku!Wykup pan jeszcze te "sedesowce" nazywane za dobrze Manhattanem.Wyburz je pan i postaw tam ze 100 piętrowe wieżowce.Niech to będzie "Centrum Północne". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rybak Re: We Wrocławiu Leszek Czarnecki wybuduje najwyż IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.06, 19:55 Im wyżej tym lepiej? To jest świat pojęć dorastających chłopców, bo mieszkać w czymś takim to koszmar, zwłaszcza na 50. piętrze. Od biedy można by tam upchnąć jakieś biura, ale przede wszystkim: po co? Moda na manhattany minęła, i słusznie; dziś architekci i ich zleceniodawcy oczekują rozwiązań dających poczucie spokoju, ciszy, komfortu jak najbliżej natury. Być może względy ekonomiczne skłaniają pana C. ku opisanemu w gazecie rozwiązaniu, ale nie jest ono ani ładne, ani mądre, ani współczesne i mieszkańcom miasta nie musi się podobać. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erni Re: We Wrocławiu Leszek Czarnecki wybuduje najwyż IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.09.06, 20:09 Na świecie buduje się coraz wyżej. Obecnie w budowie jest już 800 metrowy wiezowiec. Mieskzańcy miast mają już dosyć spędzania godzin przemieszczając się po po gigantycznych odległościach. Zbytt dużo czasu się marnuje. A tu mamy gigantyczną powierzchnię zgromadzona na małej przestrzeni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Martix Re: We Wrocławiu Leszek Czarnecki wybuduje najwyż IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.09.06, 20:12 Ale znajdą się ludzie którzy chcą w czymś takim mieszkać i im tego nie można utrudniać.Ja też wolę wokół natury i lepiej by było,żeby to były same biura czy inne lokale nie mieszkania,ale niektórym odpowiada mieszkanie w takim kolosie. Miasto może być miastem kontrastów,pośrodku wieżowce-drapacze chmur a na obrzeżach domki wokół łąk.Tak jest w wielu miastach na świecie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Martix Re: We Wrocławiu Leszek Czarnecki wybuduje najwyż IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.09.06, 20:17 Zażartuję:Jak ludzie nie mają czasu w poruszaniu się między obiektami to może zbudować mega wieżowiec gdzie będzie dosłownie wszystko:mieszkania,kino,teatr,basen,wszelkie obiekty sportowe,szpital,kościół czy nawet sztuczny park.Było by to coś w rodzaju obiektu-miasteczka ja w Star Treku "Stacja kosmiczna". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GM Re: We Wrocławiu Leszek Czarnecki wybuduje najwyż IP: *.ukonline.co.uk 20.09.06, 20:40 To samo można powiedzieć o Gierku... > Ale znajdą się ludzie którzy chcą w czymś takim mieszkać i im tego nie można > utrudniać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wic bardzo sprytny ruch Czarneckiego IP: *.chello.pl 20.09.06, 20:21 koncepcja zabudowy obliczona na przetarg o centrum południowe, data przedstawienia koncepcji zabudowy jest zupełnie nieprzypadkowa- taką wieżą przysłania znaczną część działki, którą miasto wystawiło do przetargu i stawia w szachu pozostałych potencjalnych nabywców. W efekcie może część z nich zniechęci się z zabiegania o tą działkę. Straci finansowo miasto, bo cena nie będzie aż tak wygórowana- o to chyba chodzi Czarneckiemu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mac Re: bardzo sprytny ruch Czarneckiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.06, 20:35 Strasznie to wszystko jest zawiłe, a teorii tysiące ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wro37real Re: bardzo sprytny ruch Czarneckiego IP: *.wroclaw.mm.pl 21.09.06, 11:55 Pierwszy inteligentny post na 230 debilnych i naiwnych na ten temat ! Dodam jeszcze, że Poltegor i cokolwiek byłoby na jego miejscu znajduje się na południowym krańcu działki, która idzie na sprzedaż. Zasłoni słońce przez większą cześć dnia. Nie jesteśmy krajem śródziemnomorskim, u nas słońce bywa bezcenne w niektórych porach roku. No i kto chciałby mieć działkę w cieniu takiego giganta ! Wic - brawo za myślenie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: capone Re: bardzo sprytny ruch Czarneckiego IP: *.aster.pl 22.09.06, 09:25 To jest zabudowa śródmiejska, a zatem zacienianie nie stanowi poważnego problemu, przynajmniej z punktu widzenia prawnego. Odsyłam do rozporządzenia "w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie" :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chr We Wrocławiu Leszek Czarnecki wybuduje najwyższ.. IP: *.magma-net.pl 20.09.06, 21:02 Nieżle, już to widzę. Z jednej strony ulicy polski mansza(js)tan i lux do potęgi. A po drugiej stronie betonowe bunkry. Najlepiej będzie przy Poltegor Bis. Z jednej strony bandyterka-bogaterka a z drugiej strony pośredniak. Odpowiedz Link Zgłoś