Dodaj do ulubionych

Trzy gigantyczne centra handlowe otwierają się ...

20.12.06, 17:01
Ciekaw jestem jedynie, czy będa sie od siebie czyms róznic, poza wygladem, bo
zdaje się, że wynajmujący beda ci sami, wobec tego ceny rowniez... jak dla
mnie to galeria dominikanska w zupelnosci starczala, widze sens jedynie w
budowie galerii legnickiej, ktora moze sluzyc dla zachodniego wrocławia...
Obserwuj wątek
    • Gość: Amazing Woman Trzy gigantyczne centra handlowe otwierają się .. IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.12.06, 17:21
      Kiedy wreszcie pojawią się we Wrocławiu jakieś inne światowe marki...w każdym
      miejscu tylko te same sklepy, aż mdło się robi
    • Gość: ZiomisławPaliblant Re: Trzy gigantyczne centra handlowe otwierają si IP: *.nd.e-wro.pl 20.12.06, 17:33
      Ot kolejne świątynie mamony. We Wrocławiu MIESZKAŃ brakuje, do ku.. nędzy!
      • Gość: sad Przydaloby sie jeszcze kilka innych centrow IP: *.ice.ae.wroc.pl 20.12.06, 18:57
        Kazde ma parkingi - a wiec miejsc do parkowania bedzie wiecej. I to w centrum :-
        ), a i bezrobocie spadnie, bo nawet w tych samych centrach ktos musi
        sprzedawac.
      • Gość: zwyczajnyczlowiek Re: Trzy gigantyczne centra handlowe otwierają si IP: *.netcologne.de 20.12.06, 19:53
        Ziomek jest duzo mostow, mozesz pod mostem spac.
      • Gość: mika1238 Re: Trzy gigantyczne centra handlowe otwierają si IP: *.chello.pl 20.12.06, 22:55
        No ale przecież Pan Czarnecki buduje również mieszkania - Sky Tower. Można
        sobie zakupić, jak ktoś potrzebuje...
    • Gość: tulipan Re: Trzy gigantyczne centra handlowe otwierają si IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.12.06, 18:00
      Rzygam już centrami handlowymi, które stały się teraz główna, masową rozrywką
      społeczeństwa. Niedziela w hipermarkecie i tylko kolejne pierdoły do kupienia...
      • Gość: Krychaj Re: Trzy gigantyczne centra handlowe otwierają si IP: 62.242.2.* 21.12.06, 06:52
        A kto Ci kaze tak spedzac czas??
        jak ktos tak lubi to ok niech to robi - wolnosc wyboru a Ty jako czlowiek
        swiatly wez dziecko wyjdz z nim do parku, wyjedz za miasto, odwiedz rodzicow -
        ja tak robie bo mnie centra handlowe nie bawia - dla mnie centrum to duzy sklep
        ktory mnie meczy - dla innych zrodlo rozrywki - luz nie wchodzimy sobie w
        droge - to tak samo jak z telefonem dla mnie komorka sluzy do rozmow i smsow
        ewentualnie budzik wiec nie musi miec dizwnych gadzetow w stylu wielkich kart
        pamieci, aparatow itp itd - a dla innych to zabawaka im wiecej gadzetow tym
        lepiej - i tez ok jak sa w stanie za to zaplacic niech sie bawia.
      • Gość: rt Niestety Wrocław ma rzadką ceche pt brak ulic IP: *.icm.edu.pl 21.12.06, 11:57
        handlowych. W większości miast w PL kilka ulic, zwłaszcza w centrum to ciągi handlowe, ciągi ulic, gdzie np w sobotnie popołudnie mozna pospacerować przy okazji kupując to czy tamto (kobiety niestety uwielbiają takie szwendanie).
        We Wrocławiu niestety nie ma nawet tego, ludzie są skazani na kupowanie w blaszakach w rodzaju Auchan czy Galeria Dominikańska - trzy godziny chodzisz a nieba nad sobą nie zobaczysz... tylko ten blaszany bunkier.

Druga sprawa to taka że we wszystkich tych "galeriach" są te same sklepy: yes, kruk, mm, deichmann, reserved itp.
        Wrocławianie mają wybór - kupia w Reserved w Galerii Dominikańskiej czy w Galerii Auchan - ot co, żaden wybór. Porażka - jeśli chcesz przyjechać na zakupy to na pewnoe nie do Wrocławia.
        Niestety miasto nic nie robi by rewitalizowac ulice np Rzeżnicza, Nożowników, Kazimierza Wielkiego itp itp. wrocław oferuje tylko hiperblaszaki z - w kazdym - tym samym asortymentem.
    • Gość: w Re: Trzy gigantyczne centra handlowe otwierają si IP: 195.205.44.* 20.12.06, 18:17
      'w rzeczywistości ciągłej sprzedaży...' zapie..rzać od rana do świtu, żeby móc
      konsumować coraz to droższe produkty, marki wymyślane przez speców od
      marketingu. najgorsze, że jak wiadomo, potrzeby konsumcyjne nie mają granic.
      tak sobie tylko czasami myśle. gdzie tu sens w tym wszystkim.
      • Gość: Krychaj Re: Trzy gigantyczne centra handlowe otwierają si IP: 62.242.2.* 21.12.06, 06:55
        nie kieruj sie tym co robia wszyscy tylko wybieraj te produkty ktore sa dla
        Ciebie niezbedne. Wszscy maja komorki zbajerzone a ja najprostszy model ktory
        swietnie spelnia podstawowe funkcje telefonu i dlugo bateria trzyma, kazdy ma
        mikrofale w domu a ja nie bo nie uzywam itp.
        Selekcjonuj co Ci jest naprawde potrzebne i nie patrz na innych: NA jedne
        rzeczy jestem w stanie wydac duzo - inne moga dla mnie nie istniec
        • Gość: kl Re: Trzy gigantyczne centra handlowe otwierają si IP: *.kuzniki.net 25.12.06, 18:51
          Dobrze gadasz. W-u chyba za bardzo przejmuje sie presja znajomych i sąsiadów,
          która to wymusza konieczność ciągłej konsumpcji, ażeby nie "zostać za nimi w
          tyle". Dlatego mam dla niego radę - w ogóle nie zwracaj uwagi człowieku na
          porąbany świat marketingowców i bzdetnej papki jaką wymyślają. Zarobione
          pieniądze odkładaj, ewentualnie w coś inwestuj. Będziesz mógł wydać na co
          zechcesz np. wybudowanie podziemnego bunkra, w którym odseparujesz sie od morza
          zalewających świat idiotyzmów albo wyjazd w dzikie kraje, w których nikt nie
          słyszał o tej masie nikomu niepotrzebnych przedmiotów znajdujących sie w
          galeriach handlowych.
          A na początek wyrzuć na śmietnik telewizor, jako główna tubę lansującą
          rozbuchany konsumpcjonizm.
    • swoboda_t Re: Trzy gigantyczne centra handlowe otwierają si 20.12.06, 18:21
      Nie wiem jak inne marki Inditex'a, ale co najmniej jeden Stradivarius już w
      Polsce jest - w Galerii Krakowskiej. Powstaje pytanie, czy inne informacje są
      równie rzetelne?
      • Gość: outsider a opiekunem Akwarium zostanie IP: *.175.144.125.Dial1.Philadelphia1.Level3.net 20.12.06, 18:34
        zapewne Gucwinski i S.z O.O.
      • Gość: Wlodek Inditex w PL IP: *.chello.pl 20.12.06, 21:34
        W Krakowskiej prócz Stardivariusa są też Pull and Bear oraz Oysho, więc nie wiem
        czemu autorzy tekstu mijają się z prawdą? Może nie wiedzą...
      • gonzales.wroclaw Nie są. 21.12.06, 07:33
        swoboda_t napisał:

> Nie wiem jak inne marki Inditex'a, ale co najmniej jeden Stradivarius już w
        > Polsce jest - w Galerii Krakowskiej. Powstaje pytanie, czy inne informacje są
        > równie rzetelne?
        >

Peek & Cloppenburg na przykład już jest we Wrocławiu, w Galerii Dominikańskiej na przykład.
    • Gość: Krakus KORKI będą !!! IP: *.pchelp.2-0.pl 20.12.06, 18:40
      no to współczuje mieszkańcom Wrocka, nie dość że już teraz miasto jest
      zakorkowane to co będzie po otwarciu tych galeryjek
      • Gość: wrocławianin mylisz się, kolego krakusie:) IP: *.static.korbank.pl 20.12.06, 20:14
        akurat tak się sklada, ze te galerie pokryją rozne obszary miasta

dzieki temu ludzie nie beda jezdzili z jednego konca na drugi;)

wiec silą rzeczy bedzie mniej korków

pozdr
        • Gość: Pinezka mylisz się, kolego wrocławianinie :-) IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.12.06, 11:46
          Kolega Krakus ma poniekąd rację. Będą jeździć i porównywać ceny oraz będą
          goście z miast satelickich. Do tego czasu powinny (przynajmniej częściowo)
          skończyć się remonty ulic.
          Jak powszechnie wiadomo, galerie nie są do robienia zakupów. Galerie są do
          łażenia bez sensu - rano na Bielany; po południu Borek a wieczorem Korona. Po
          drodze Dominikańska z krótkim rajdem przez Arenę.
          • Gość: es Re: mylisz się, kolego wrocławianinie :-) IP: *.icm.edu.pl 21.12.06, 12:08
            Kolega Krakus ma racje
            1) Najpierw trzeba nauczyć mieszkańców MIASTA (Wrocław to miasto prawda?) do korzystania z komunikacji MIEJSKIEJ - bo na razie to tu jak na wsi, wszyscy samochodami walą, gdziekolwiek jadą.
            2) Galerie poniedąd nie służą do kupowania. Kobiety mają taką dziwną "potrzebę" szwendania sie po sklepach, a ponieważ w centrum miasta pt Wrocław jest - w sumie - ok 200m "ulic handłowych" (słownie dwieście metrów, nie dwa kilometry, dwanascie kilometrów) więc ludzie przemierzają tylko drogę od jednego blaszaka do drugiego (oczywiście samochodzikami bo w tym mieście z komunikacji sie nie korzysta - Wrocławianie są super ale podobno w tramwajach śmierdzi (pewnie nieWrocławianie jadą)
            • Gość: Pinezka 200 metrów ulic handlowych IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.12.06, 12:20
              Oczwywiście, ma kolega rację w całej rozciągłości. Z jedną drobna poprawką: nie
              200 lecz jakieś 183, bo około 17 metrów mamy w remoncie.
              Z czystej ciekawości spytam o miejsce aktualnego pobytu, bo - jak się domyślam -
              kolega porównuje Wrocław (miasto) do jakiejś innej miejscowości (miasta?).
              Zakładam, że w tej miejscowości musi byc nieco więcej niż 200 metrów ulic
              handlowych (może nawet ze 12 kilometrów?), prawie wszyscy korzystają z
              komunikacji miejskiej, w tramwajach/autobusach/metrze pachnie lawendą (nawet
              wtedy, gdy jadą przyjezdni) a ludzie nie są "podobno" ale rzeczywiście super.
              Gdzie to?
              • Gość: es Re: 200 metrów ulic handlowych IP: *.icm.edu.pl 21.12.06, 12:34
                Gość portalu: Pinezka napisał(a):

> Oczwywiście, ma kolega rację w całej rozciągłości. Z jedną drobna poprawką: nie
                >
                > 200 lecz jakieś 183, bo około 17 metrów mamy w remoncie.
                > Z czystej ciekawości spytam o miejsce aktualnego pobytu, bo - jak się domyślam
                > -
                > kolega porównuje Wrocław (miasto) do jakiejś innej miejscowości (miasta?).
                > Zakładam, że w tej miejscowości musi byc nieco więcej niż 200 metrów ulic
                > handlowych (może nawet ze 12 kilometrów?), prawie wszyscy korzystają z
                > komunikacji miejskiej, w tramwajach/autobusach/metrze pachnie lawendą (nawet
                > wtedy, gdy jadą przyjezdni) a ludzie nie są "podobno" ale rzeczywiście super.
                > Gdzie to?

Opis pasuje do Poznania (wiekszosc korzysta z kom miejskiej - tak robotnicy jak i "kołnierzyki") w miescie centrum jest dla sklepów (parter) biur (pietra) i knajp (najczesciej podziemia i boczne uliczki).
                Kilkukilometrowe ulice handlowe mają też np
                Bydgoszcz (Długa+Gdańska+Śniadeckich+Dworcowa+Mostowa to ok 8-10km ciągów sklepowych)
                Gdańsk (centrum miasta)
                Łódź (niestety to głownie sama Piotrkowska ale daj Bóg chociaż jedną taką ulice Wrocławiowi) i reszta duzych miast (w tym np. Szczecin, Katowice)
                P.S. Poza Oławską (ok 100m) , kawałkiem Świdnickiej (kolejne kilkadziesiąt) i Rynkiem - pokaż mi jakikolwiek ciąg handlowy we Wrocławiu (nie pomyl z Areną i targiem na Zielińskiego) NIE MA.
                • holyfido Re: 200 metrów ulic handlowych 22.12.06, 09:22
                  "niestety to głownie sama Piotrkowska ale daj Bóg chociaż jedną taką ulice
                  > Wrocławiowi"

A dlaczego Ty nam tak zle zyczysz? :)
                  Piotrowska niech zostanie w Lodzi i niech bedzie duma Lodzi.
                  Nie rozumiem do czego potrzba Ci tych kilometrow ulic handlowych?
                  Zle sa te blaszaki handlowe?
                  A jesli sie juz o te ulice tak bardzo prosisz, to do tych co wymieniles
                  dolacz jeszcze ul. Szewska.

Poza tym, ciagi handlowe, ciagami handlowymi,
                  ale ja nie mam zadnych problemow z zakupami.
                  Jakos mi nie brakuje sklepow.
                  Ciesze sie za to, ze mam cos takiego jak pasaz Niepolda,
                  gdzie prawie cala dobe otwarte sa knajpki, do wyboru do koloru,
                  wzgledem gatunkow muzycznych. Prawde powiedziawszy, to
                  wole te puby i dyskoteki w rynku i w okol niz sklpey.
      • Gość: Zuzia2005 KORKI będą !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.06, 17:32
        Korki będą, ale i miejsc parkingowych przybędzie.
        Tylko kina będą nie wykorzystane, a na ciągłe zakupy w tych centrach może
        zabraknąć ludziom pieniędzy.
    • Gość: YaBasta Re: Trzy gigantyczne centra handlowe otwierają si IP: *.chello.pl 20.12.06, 18:49
      co za banda frustratow na tym forum sie zebrala.
      Skoro ktos wyrzuca iles milionow zlotych w taka budowe to znaczy pewnie ze wykalkulowal sobie ze na tym zarobi.
      A tych ktorych to nie interesuje nikt przeciez nie zmusza do jasnej ciasnej.
      Wydaje mi sie ze zwlaszcza "Pasaz Grunwaldzki" ze swietna lokalizacja kolo PWr jest skazany na sukces.
      • Gość: jasiek Re: Trzy gigantyczne centra handlowe otwierają si IP: *.dip0.t-ipconnect.de 20.12.06, 19:28
        jasne ze sobie wykalkulowal......centra te sa budowane z pieniedzy
        akcjonariuszy,ktorzy to ponosza ryzyko a nie przez P.Czarneckiego.Kapital ten
        jest na stopie niskiego oprocentowana z opcja (teoretycznie)wzrostowa,jednakze
        te centra nie trafily jeszcze i moze dobrze w mentalnosc europejska i dlatego
        przesyt nimi
        powoduje ze wiele obiektow po roku swieci pustkami,gdyz ceny czynszu sa sztywnie
        ustalone przez spolke inwestycyjno-holdingowa.
        • Gość: Krychaj Re: Trzy gigantyczne centra handlowe otwierają si IP: 62.242.2.* 21.12.06, 06:59
          Na wolnym rynku jest tak ze kazdy sobie kalkuluje co mu sie oplaca a co nie.
          Bledy sa nieuniknione - bledow nie popelnil tylko najlepszy polski (I chyba
          swiatowy makler gieldowy - byly kandydat na prezydenta RP, szanowny pan zubr
          ktory obecnie brzmi gdzies w puszczy). Jedni wykalkulowali ze im sie oplaca ok,
          inni ze oplaca im sie w te spolke inwestowac (w akcje) ok ich kasa ich ryzyko -
          jak znasz lepsze mozliwosci inwestowania OK - twoj deal, twoja kasa Ty zarobisz
          krocie wiec nie rozumiem w czym problem
    • Gość: zz Trzy gigantyczne centra handlowe otwierają się .. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.06, 18:57
      od przybytku głowa nie boli !
      • rumburok Re: Trzy gigantyczne centra handlowe otwierają si 20.12.06, 19:17
        Te trzy nowe wroclawskie centra handlowe maja laczna powierzchnie 155 000 m2
        czyli dwa razy mniej niz jedna warszawska Arkadia (255 000 m2). Wiec jest sie
        czym podniecac?
        • Gość: 155>470 Re: Trzy gigantyczne centra handlowe otwierają si IP: *.zjz.pl 20.12.06, 19:39
          W sumie nowe inwestycje to 470 tys. mkw. całkowitej powierzchni i aż 580 lokali
          handlowo-usługowych, w tym prawie 30 sal kinowych.
          • rumburok Re: Trzy gigantyczne centra handlowe otwierają si 20.12.06, 19:55
            Gość portalu: 155>470 napisał(a):

> W sumie nowe inwestycje to 470 tys. mkw. całkowitej powierzchni i aż 580
            lokali
            > handlowo-usługowych, w tym prawie 30 sal kinowych.

wiec ktos sie musial rypnac, albo w artykule albo w tabelce na dole artykulu.
            • Gość: wrocek Re: Trzy gigantyczne centra handlowe otwierają si IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.12.06, 21:09
              Drogi rumburoku. 470 tys. mkw. jest to calkowita powierzchnia tych galerii, a to
              co jest w tabelce to tylko powierzchnia handlowo uslugowa. Czytanie ze
              zrozumieniem sie klania. Nie ma tu zadnej pomylki.
        • Gość: rus jedno moskiewskie centrum handlowe IP: *.unreg.tvk.wroc.pl 20.12.06, 21:59
          ma parking wielkości waszej arkadii i czym tu sie podniecać? największy bazar
          europy już macie i wcale nie ma się czym chwalić, ważniejsza jakość niż wielkość
        • Gość: Brs Re: Trzy gigantyczne centra handlowe otwierają si IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.12.06, 23:17
          Bzdury piszesz kolego z Warszawy.

Galeria Legnicka ma 240 tys powierzchni całkowitej. Po odliczeniu magazynów,
          Knajp, marketu Tesco, wszystkich korytarzy, 11 salowego multipleksu SAME sklepy
          mają powierzchnię ok 75 tys metrów kw.

Arkadia ma dokładnie 279 tys powierzchni CAŁKOWITEJ. A teraz odlicz magazyny,
          knajpy, market Carrefour, korytarze, 15 salowy multipleks (czyli więcej niż u
          nas), WIELKI parking na 4500 tys aut (ten jest w przypadku Galerii Legnickiej
          poza budynkiem) i zobacz co wtedy zostanie, a zostanie mniej, bo wystarczy nawet
          policzyć sklepy - u Was niecałe 230, a w Galerii Legnickiej 250 i to bynajmniej
          nie małych.
    • justynka_91 Trzy gigantyczne centra handlowe otwierają się .. 20.12.06, 19:38
      Ciągle tylko Wrocław Wrocław Wrocław.... Czas na Kraków! Apel do inwestorów i
      władz... wmyślcie lepszą promocje Krakowa i zadbajcie o jego rozwój.... :))
      • Gość: drugitaki1 Ciągle tylko Wrocław Wrocław Wrocław.... IP: *.239.141.59.Dial1.Philadelphia1.Level3.net 20.12.06, 22:15
        justynka_91 napisała:

> Ciągle tylko Wrocław Wrocław Wrocław.... Czas na Kraków! Apel do inwestorów i
        > władz... wmyślcie lepszą promocje Krakowa i zadbajcie o jego rozwój.... :))

Droga Justynko, mam nadzieje, ze nie masz tego Wroclawiowi za zle, kilka lat
        temu byl Poznan, Poznan, Poznan... Moze sie w koncu i wladze Krakowa ockna. Ale
        przeciez i w Krakowie tez sie dzieje wiele dobrego, a i galerje tez macie.

• januszz4 Re: Trzy gigantyczne centra handlowe otwierają si 20.12.06, 23:41
        justynka_91 napisała:

> Ciągle tylko Wrocław Wrocław Wrocław.... Czas na Kraków! Apel do inwestorów i
        > władz... wmyślcie lepszą promocje Krakowa i zadbajcie o jego rozwój.... :))

Nie zazdrość tego Wrocławiowi. Przez cały okres PRL to miasto było dołowane.
        Najpierw rozbierano domy w centrum (nawet niezniszczone wojną), żeby uzyskaną
        cegłę wywozić do Warszawy na jej odbudowę. Później przez lata panował zastój i
        marazm. W latach 80. władze centralne mściły się na Wrocławiu za to, że był
        silnym ośrodkiem podziemnego oporu i też niewiele robiono dla jego rozwoju
        (nigdy nie mieliśmy szczęścia do dobrych zarządców). Dopiero w ostatnich latach
        sytuacja sie poprawiła. Ale Kraków przecież też się wspaniale rozwija i życzę
        mu jak najlepiej, ba tam są moje "korzenie".
        • Gość: friogg Re: Trzy gigantyczne centra handlowe otwierają si IP: *.icm.edu.pl 21.12.06, 12:00
          januszz4 napisał:

i życzę
          > mu jak najlepiej, ba tam są moje "korzenie".

Ja swój korzeń trzymam w spodniach.
          I hmm, coś mi sie nie zgadza - byłeś może na wycieczce w Czernobylu?
    • Gość: wrr przynajmniej znowu nie bielany IP: *.unreg.tvk.wroc.pl 20.12.06, 22:00
      wreszcie coś w mieście i nie trzeba będzie się tłoczyć w korkach na bielany
      • Gość: 666 Re: przynajmniej znowu nie bielany IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.06, 00:13
        Na Bielanach to chyba utrzyma się tylko Castorama, już teraz robi się tam dennie.
    • Gość: stalowowolanin Trzy gigantyczne centra handlowe otwierają się .. IP: *.tvkdiana.pl 20.12.06, 22:39
      A u nas w Stalowej Woli radni nie zgadzają się na żadne hipermarkety. Nie mają
      żadnych sensownych argumentów. Nie bo nie i już.
      • Gość: lukas eisenreich Re: Trzy gigantyczne centra handlowe otwierają si IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.06, 22:59
        ...drogi stalowowolaninie(..?) jest drobna różnica między hipermarketem , a
        centrum handlowo-rozrywkowo-biurowym...tak na marginesie we WROCŁAWIU też już
        nie ma zgody na hipermarkety sensu stricto
        • Gość: Brs Re: Trzy gigantyczne centra handlowe otwierają si IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.12.06, 23:21
          Ta a w Galerii Legnickiej to co będzie? Czy przypadkiem nie Tesco?
      • tbernard Re: Trzy gigantyczne centra handlowe otwierają si 21.12.06, 10:18
        Widocznie większość tamtejszego społeczeństwa nie chce i dlatego wybrała takich
        radnych.
    • Gość: heheh A kiedy remont grunwaldzkiego koncza? IP: *.wroclaw.mm.pl 20.12.06, 23:49
      bo juz dluzej nie moge, przez grunwald jade z 40 min
      • Gość: Maglowa Jeździsz przez Grunwald do pracy?! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.12.06, 11:37
        Kawał drogi zważywszy, że Grunwald leży prawie pod Olsztynkiem. Serdecznie
        współczuję :-)
        Część Wrocławia z placem Grunwaldzkim nazywa się Szczytniki. Dlatego mamy most
        Szczytnicki (w remoncie) i ulicę Szczytnicką. Idiotycznym określeniem Grunwald
        posługują się napływowi, którzy nie odróżniają Sępolna od Zalesia, a Księże
        Małe to dla nich mały książe. Podobnie jest w innych miastach.
        Ostatnio w Warszawie miałam wątpliwą przyjmność błądzić po starym Żoliborzu, bo
        napływowy ledwo kojarzył kierunki. Coż, ludzie do wielkich miast przyjeżdżaja
        do pracy i do centrów handlowych i nie mają czasu na głupoty.
        Nie ma to nic wspólnego z artykułem; tak tylko na marginesie zauważyłam ;-)
        • Gość: rio Re: Jeździsz przez Grunwald do pracy?! IP: *.icm.edu.pl 21.12.06, 12:12
          Te, miejscowy? Spod Kielec w 45tym przybyłeś czy tatuś SSman zostawił?
          • Gość: Maglowa Po pierwsze miejscowa, bo jestem kobietą. IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.12.06, 12:28
            Po drugie jestem w trzecim pokoleniu wrocławianką. Po trzecie oświecę Cię i
            podpowiem, że na Dolnym Śląsku i na Ślasku Opolskim przed II woją żyli także
            Polacy. W związku z tym ostatnim spostrzeżeniem jestem w połowie (prawie)
            miejscowa od wielu pokoleń.
            Biorąc pod uwagę ton i wymowe Twojego postu domyślam się, że w 45 tatuś musiał
            Cię wykonać palcem pod Kielcami (z całym szacunkiem dla miasta Kielce).
            Normalnie wykonani ludzie nie wypisują bredni.
        • Gość: breslauer Re: Jeździsz przez Grunwald do pracy?! IP: *.magma-net.pl 22.12.06, 12:46
          > Część Wrocławia z placem Grunwaldzkim nazywa się Szczytniki. Dlatego mamy most
          > Szczytnicki (w remoncie) i ulicę Szczytnicką. Idiotycznym określeniem Grunwald
          > posługują się napływowi, którzy nie odróżniają Sępolna od Zalesia, a Księże
          > Małe to dla nich mały książe.

Plac Grunwaldzki to nie Szczytniki. Szczytniki znajdują się między Różyckiego i
          Mickiewicza, czyli ZA mostem Szczytnickim (patrząc od strony Grunwaldzkiego).
          Owszem, w okolicach dzisiejszego placu G. była sobie kiedyś wieś Neu Scheitnig
          (Nowe Szczytniki), ale zniknęła w wyniku rozwoju miasta, a sama nazwa przestała
          być używana jakoś na początku XX w. Dzisiejsze Szczytniki to Alt Scheitnig
          (Stare Szczytniki). Jeśli więc chcesz być tak dokładna, to używaj tych nazw. W
          życiu nie słyszalem, żeby jakikolwiek rodowity Wrocławianin (do których grona
          sam również się zaliczam) nazywał Plac Grunwaldzki Szczytnikami...Co więcej,
          wszyscy (czyli miejscowi też) posługują się "idiotycznym" określeniem Grunwald.
          Łatwo to empirycznie sprawdzić. Dzieje się tak pewnie dlatego, że nie są to ani
          Szczytniki ani Ołbin, a jakoś ten obszar trzeba identyfikować. Przyjęło się,
          nazwa jest rozpoznawalna, więc nie widzę problemu.
          Jeśli chodzi o Księże Małe, to masz rację, że wiele osób mówi "Książe Małe". Ale
          robią tak głównie sami Wrocławianie, bo "napływowi" przeważnie nie wiedzą nawet
          o istnieniu tego osiedla...
          Pozdrawiam.
    • Gość: yesuss Sklepy nie są ciekawe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.06, 00:02
      Miałem nadzieje że otworzą w końcu we W-wiu sklepy które są w innych miastach a
      u nas nie ma, chodzi mi np o Quika, Lacoste, Hilfigera, Billabong:/ ale mam
      nadal nadzieje że może jeden z tych sklepów się pojawi...
    • Gość: squash fan Trzy gigantyczne centra handlowe otwierają się .. IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.12.06, 00:41
      a czy klatki do squasha bedą ? - Czy ktoś się orientuję ? Bo na tym pierd....
      Kozanowie w Inwest Sporcie - q... drogo i strasznie brudno. Poza tym wyschnięta
      księgowa mąci atmosfere. pzr gracz i fan squasha
      • Gość: połamaniec Re: Trzy gigantyczne centra handlowe otwierają si IP: *.icm.edu.pl 21.12.06, 12:15
        Gość portalu: squash fan napisał(a):

> a czy klatki do squasha bedą ? - Czy ktoś się orientuję ? Bo na tym pierd....
        > Kozanowie w Inwest Sporcie - q... drogo i strasznie brudno. Poza tym wyschnięta
        >
        > księgowa mąci atmosfere. pzr gracz i fan squasha

Tak ma być - taka polityka miasta.
        Tak samo robią np z basenami - ceny wysokie - baseny przyszkolne mozna wynająć tylko CAŁE - nikt nie wpadł by je udostepniac (ofcoz odpłatnie) w godz 17-21 - cena musi być wysoka. Sport to dobro luksusowe. We Wrocławiu.
    • Gość: Anya Trzy gigantyczne centra handlowe otwierają się .. IP: *.lsanca.dsl-w.verizon.net 21.12.06, 03:13
      brzydkie okropnie. kolejne bunkry.
      • anty_chirlider uklad trzymajacy wladze ??????? 21.12.06, 04:01
        Zobacz inne spojrzenie :

www.gazetapolska.pl/?module=content&lead_id=1682
    • Gość: Znawca Trzy gigantyczne centra handlowe otwierają się .. IP: *.toya.net.pl 21.12.06, 06:42
      gnioty architektoniczne
      • Gość: hah Re: Trzy gigantyczne centra handlowe otwierają si IP: *.bulldogdsl.com 21.12.06, 18:01
        a ten pierwszy na zdjeciu (zdaje sie legnicka gal. ) zywcem przypomina trafford
        center z manchesteru
    • wesoly_siewca_pesymizmu Re: Trzy gigantyczne centra handlowe otwierają si 21.12.06, 08:14
      Powiało wielkim światem aż mi się włos zmierzwił. Szkoda tylko tych wszystkich
      emerytów których powoli zaczynamy eksterminować zamykając kolejne place handlowe
      (chociażby ten na Jemiołowej).
      Co najśmieszniejsze, wzmożona konkurencja nie wpływa na ceny
      • mike_ab chyba jednak 21.12.06, 09:32
        > Co najśmieszniejsze, wzmożona konkurencja nie wpływa na ceny

wplywa na ceny najmu. kiedy wolnej powierzchni bedzie wiecej niz chetnych, ceny
        najmu zaczna spadac
        • wesoly_siewca_pesymizmu Re: chyba jednak 21.12.06, 09:42
          No tak:) A mi chodziło o konsumentów.
          • mike_ab Re: chyba jednak 21.12.06, 09:53
            > No tak:) A mi chodziło o konsumentów.

no daj spokoj. przeciez 80% sklepow w tych centrach to odziez. oni maja ze soba
            konkurowac cena?

• wesoly_siewca_pesymizmu Re: chyba jednak 21.12.06, 10:14
              No widocznie jakiś głupi jestem, ale wydawało mi się, że tak.
              • mike_ab Re: chyba jednak 21.12.06, 10:20
                > No widocznie jakiś głupi jestem, ale wydawało mi się, że tak.

jednak ludzie kupuja to co jest bardziej cool, a nie to co jest tansze

wystarcza im zludzenie dokonania dobrego zakupu

ceny nie beda spadac, bo wszysko polega na prostej zasadzie:

jak wydac X na skuteczna reklame/budowe wizerunku/itp, tak aby moc podniesc ceny
                o tyle, aby w efekcie zarobic 2X

ja caly czas mam wrazenie, ze centro handlowych (przynajniej w najwiekszych
                miastach) jest juz za duzo, ale za kazdym razem rzeczywistosc brutalnei
                weryfikuje moja ocene sytuacji

co nei znaczy, ze przestalem wierzyc, iz za kilka lat przeczytamy "centrum
                handlowe XYZ upadlo, poniewaz od 4 lat, czyli otwarcia 5 kolejnych na terenei
                miasta, notowalo coraz mnie odwiedzin"

• Gość: michba81 Gratulacje dla Wrocławia IP: 156.17.201.* 21.12.06, 08:36
      Bardzo się cieszę. To świadczy o rozwoju miasta. Wrocław jest wzorowym miastem,
      gdzie ludzie potrafią inwestować i mają pieniądze. Inaczej nie było by
      zapotrzebowania na aż 3 takie centra.
      • Gość: 777 Re: Gratulacje dla Wrocławia IP: *.icpnet.pl 21.12.06, 09:39
        bzdura, Nowy Jork ma pewnie z 123123 CH i co ? i nic bo liczy sie ilosc pow.
        handl. na 1 mieszkanca a Wro. wcale nie ma ich tak duzo (nawet po oddaniu tych 3
        budowanych).
      • Gość: elczy Re: Gratulacje dla Wrocławia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.06, 00:14
        Gość portalu: michba81 napisał(a):

> Bardzo się cieszę. To świadczy o rozwoju miasta. Wrocław jest wzorowym
        miastem,
        >
        > gdzie ludzie potrafią inwestować i mają pieniądze. Inaczej nie było by
        > zapotrzebowania na aż 3 takie centra.

Nie do końca się zgodzę - uważam, że o rozwoju miasta świadczą obwodnice,
        szerokie, zazielenione i czyste ulice, ogólnodostępne parki, place zabaw i
        boiska, czysta szybka i planowa komunikacja zbiorowa i tego typu inne pierdoły.

Nie sztuka nabudować marketów i centrów handlowych, tylko co z tego, żeby do
        nich dojechać trzeba zmarnować godzinę w jedną i drugą stronę?
    • Gość: igloo Centra handlowe zabijają indywidualny charakter IP: *.b-m.pl 21.12.06, 09:22
      miast. Tak się złożyło, że w ciągu jednego weekendu musiałam jako "tajemniczy
      klient" odwiedzić ok. 20 sklepów pewnej firmy, wszystkie w centach handlowych.
      Mimo że w ciągu trzech dni byłam w 3 różnych miastach, tak naprawdę miałam
      poczucie, że wracam ciągle w to samo miejsce. Te same firmy, ten sam
      asortyment, podobny układ sklepów. Od tamtej pory wstępuję do jakiegokolwiek
      centrum handlowego tylko w ostateczności.
      • Gość: es Re: Centra handlowe zabijają indywidualny charakt IP: *.icm.edu.pl 21.12.06, 12:21
        Gość portalu: igloo napisał(a):

> miast. Tak się złożyło, że w ciągu jednego weekendu musiałam jako "tajemniczy
        > klient" odwiedzić ok. 20 sklepów pewnej firmy, wszystkie w centach handlowych.
        > Mimo że w ciągu trzech dni byłam w 3 różnych miastach, tak naprawdę miałam
        > poczucie, że wracam ciągle w to samo miejsce. Te same firmy, ten sam
        > asortyment, podobny układ sklepów. Od tamtej pory wstępuję do jakiegokolwiek
        > centrum handlowego tylko w ostateczności.

Rodaku! bo może Ty mnie zrozumiesz. Jak przyjechałem do Wrocławia to SZOKIEM dla mnie było że tu NIE MA ULIC HANDLOWYCH ze sklepami sklepikami i sklepiczkami ;-)
        Są tylko blaszaki - blaszak Korona, wieloblaszak Bielany i blaszak Dominikański. Wszędzie to samo. I Wrocławianie NIE WIDZĄ problemu. Jak w Korei Płn, wszyscy kupują i chodzą w gaciach z Reserved i Dworca Swiebodzkiego (coś w rodzaju warszawskiego Stadnionu X-lecia). Ja pierd...ę co za PUSTYNIA!!!!
        • wujek.rico Re: Centra handlowe zabijają indywidualny charakt 21.12.06, 15:38
          > Rodaku! bo może Ty mnie zrozumiesz. Jak przyjechałem do Wrocławia to SZOKIEM dl
          > a mnie było że tu NIE MA ULIC HANDLOWYCH ze sklepami sklepikami i sklepiczkami
          > ;-)
          > Są tylko blaszaki - blaszak Korona, wieloblaszak Bielany i blaszak Dominikański
          > . Wszędzie to samo. I Wrocławianie NIE WIDZĄ problemu. Jak w Korei Płn, wszyscy
          > kupują i chodzą w gaciach z Reserved i Dworca Swiebodzkiego (coś w rodzaju war
          > szawskiego Stadnionu X-lecia). Ja pierd...ę co za PUSTYNIA!!!!

Oczywiscie ze sa. Tylko ze trzeba sie ruszyc kawalek poza Rynek.
    • kontonaspam Re: Trzy gigantyczne centra handlowe otwierają si 21.12.06, 09:31
      Pojedź w weekend do jakiejkolwiek hali zakupowej, popatrz
      na te tłumy, odstój swoje w kolejce przed kasami, a potem
      sobie odpowiedz, na co kolejne bombki na wrocławskiej
      choince. I pierwszy raz widzę, żeby ktoś narzekał
      na rosnącą konkurencję... Jesteśmy narodem malkontentów...
    • Gość: wroclawianin Trzy gigantyczne centra handlowe otwierają się .. IP: 156.17.59.* 21.12.06, 09:59
      mieszkam we wroclawiu. to co sie tu dzieje jest przerazajace - powstaje ogromna
      ilosc nowych, obrzydliwych budynkow. centrum coraz bardziej przypomina
      warszawski manhatan! czy kazdy architek musi postawic sobie pomnik w postaci
      czegos klujacego w oczy?!
      • Gość: es Re: Trzy gigantyczne centra handlowe otwierają si IP: *.icm.edu.pl 21.12.06, 12:23
        Gość portalu: wroclawianin napisał(a):

> mieszkam we wroclawiu. to co sie tu dzieje jest przerazajace - powstaje ogromna
        > ilosc nowych, obrzydliwych budynkow.

Wiesz co? Ja juz wybaczyłem wszystkim architektom, wszystkim oprócz jednego - projektanta tzw galeriowca (z "kominami") czy jak to sie zwie - tego straszydła naprzeciwko Poltegoru - zgroza! Nie widziałem czegoś takiego NIGDZIE w Polsce - za ten budynek to kryminał sie należy.
    • Gość: tadeusz Będą mieli się gdzie ogrzać bezrobotni IP: 62.233.181.* 21.12.06, 10:35
      Wszyscy chcą sprzedawać , tylko kupujących brak .
      • mike_ab Re: Będą mieli się gdzie ogrzać bezrobotni 21.12.06, 10:46
        > Wszyscy chcą sprzedawać , tylko kupujących brak .

nie mysl, ze ktos bylby taki glupi
        sa kupujacy i bedzie ich przybywac, dlatego ludzie ktorzy porafia zarabiac
        pieniadze inwestuja w to o czym jest art

bezrobotni beda mogli ogrzac sie w pracy. takie centra handlowe to takze nowe
        miejsca pracy
    • Gość: Pinezka Ilość korekty na pojedynczy tekst w GW? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.12.06, 11:21
      Nie matura lecz chęć szczera... . Redaktorzy mają problemy językowe. Korekta
      śpi.
    • Gość: divak2 Re: Trzy gigantyczne centra handlowe otwierają si IP: *.ift.uni.wroc.pl 21.12.06, 11:37
      Ale ja nic nie potrzebuję kupować...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka