heraldek 09.01.07, 22:34 Kazdy ksiadz jest SB-ekiem czyli Sluga Bozym...... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: pawell Właściwa strona IP: 82.160.135.* 09.01.07, 22:41 Na szczęście nasz biskup stanął po właściwej stronie- prawdy. Oby podobne zdanie zaprezentował w piątek na posiedzeniu Episkopatu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Heraldek Właściwa strona....zalezna od kierunku wiatru.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.07, 22:53 ....jego wypowiedz i postawa w ubiegly piatek, podczas formalnego przejecia urzedu przez tego WIELkiego_nyGUSA nie byla zbyt odwazna, raczej zblizona do Glempa........ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pawell errare humanum est IP: 82.160.135.* 09.01.07, 22:58 Każdy ma prawo zmienić zdanie (może trochę trochę późno ale zawsze). Nie można tego powiedzieć o kard. Glempie- ten brnie dalej... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jekdok Gołębiewski na prymasa! Uznanie dla Wielgusa! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.07, 03:11 Ja chyba też doznałem iluminacji i to być może za sprawą tego samego Ducha Świętego. Skoro nie ma trzeciego bliźniaka a rząd tworzą m.in. Kaczyński, Sikorski, Gilowska, Gęsicka i jeszcze ta KaLata, a przy prezydencie Kaczyńskim Drugim skrzydełkami macha Szczygło to najwazniejsze stanowisko w "IV RP" należy się Gołębiewskiemu jak psu micha. Tym bardziej, że jego stosunek do "spraw bieżących" pokrywał się z linią obecnego prymasa, do momentu gdy okazało się, że ta linia może nie do końca odpowiadać jeszcze wyższej zwierzchności. W ubiegły piątek czytałem wzruszające arcybiskupie rozterki "podczas gdy Polacy frontalnie atakują nowego kandydata na stolicę arcybiskupią w Warszawie, to jedynym człowiekiem, który od góry go broni, jest papież Niemiec". W niedzielę wzruszyłem sie jeszcze bardziej słysząc słowa Roty "Nie będzie Niemiec pluł nam w twarz" śpiewane przez Wielgusowych wiernych - aż mi łzy pociekły "ze wzruszenia" ;-)). Zaimponowała mi umiejętność rozmowy z pismakami: "Powinna Pani najpierw zapytać...", ale Arcybiskup w ogóle wie jak się zachować w każdej sytuacji. Mimo "wątpliwości" (i obecnego przekonania) posłusznie jedzie do Warszawy "Tak jak od początku planowaliśmy", by zawrócić, gdy okazuje się, że najwyższy zwierzchnik lekuchno sie zdrzaźnił. Oszczędził sobie w ten sposób dylematów, które stały się udziałem jego mniej roztropnych kolegów - rozglądających się gorączkowo po sławetnej homilii Prymasa i istotnie "zagubionych": bić brawo czy nie? wstawać czy nie? Teraz gdy już wiadomo mniej więcej co jest trendy a co passe, po zapowiedzianych z góry "porządkach" można zaczynać się ustawiać do wyścigu o najwyższe godności, ooops przepraszam, oczywiście chciałem (powinienem) napisać: przygotowywać sie do przyjęcia na siebie ciężaru odpowiedzialności i służby. Jeśli chodzi zaś o niedoszłego metropolitę warszawskiego (i pewnie prymasa w dalszej perspektywie) to trzeba oddać mu sprawiedliwość i uznanie za to, że od czasu Kopernika mało kto rozsławił Polskę w świecie jak Jego Przewielebność. Podobnie też jak Kopernik w nauce obalił teorię heliocentryczną tak Wielgus w Kościele dokonał równie doniosłego dzieła - podważając (obalając) dogmat o nieomylności Papieża w kwestiach wiary. O ile on oczywiście jeszcze obowiązuje, czego szczerze mówiąc nie jestem pewny. Na marginesie warto zauważyć również jak cenną i wartą każdych pieniędzy instytucją jest IPN. Mądrze i właściwie dozowane okruchy z bogatych zasobów potrafią odsunąć w niebyt wszelkie tak mało istotne drobiazgi jak stan państwa, kierunki niedorozwoju, perspektywy (bo przecież nie ich brak) dla młodzieży ale i dla staruchów przebrzydłych, którym zachciewa się jakichś godnych warunków życia, mimo, ze jego większość przeżyli w jeszcze bardziej przebrzydłej komunie i powinni przywyknąć do bylejakości. Oglądam sobie właśnie i słucham jak Al Di Meola na festiwalu w Leverkusen grał stary i znany standard "Over The Rainbow" i "nie wiedzieć czemu" przypomniał mi sie ten piękny fragment tekstu: Somewhere over the rainbow Bluebirds fly. Birds fly over the rainbow. Why then, oh why can't I? If happy little bluebirds fly Beyond the rainbow Why, oh why can't I? Przecież to nie może być przypadek, że właśnie teraz to zagrali ;-). Może dobry Pan Bóg po tegorocznej łaskawości, widząc do czego ona prowadzi sprawi, że przyszła zima będzie normalna i ta ptasia menażeria odleci do ciepłych krajów (i nie wróci jak dobrze trafi), a my nie będziemy zmuszani ciągle do uczestniczenia w jakichś żałosnych spektaklach i zanudzani bądź irytowani informacjami o bzdurach, aferkach i aferach rodem ze snu paranoika. Ileż można...? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jekdok Errata IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.07, 03:17 Gość portalu: jekdok napisał(a): > Podobnie też jak Kopernik w nauce obalił teorię heliocentryczną Oczywiście Kopernik w nauce obalił teorię GEOCENTRYCZNĄ (jeśli to ma tutaj jakieś znaczenie ;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kto pod kim dolki. Re: Gołębiewski na prymasa! Uznanie dla Wielgusa! IP: *.adsl.alicedsl.de 10.01.07, 23:31 problem polega na tym ze teraz Niemiec jest papiezem...Na kogo wlasciwie glosowal Glemp??To takie fajne bylo patrzec w niedziele na Wielgusa gdy stal jak polany woda piesek w katedrze...On Wielgus teraz sam katowany!!! przez...Benedykta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Czesiu Po w ogoletam jechali IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.07, 12:20 To po co wogóle nasi Biskupi jechali, jak sprawy zaszły za daleko. Podobał mi sie Gocłowski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Portos Re: Przeczytaj jeśli chcesz....polecam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.07, 13:31 Lista abp. i bp. wspólpracujących lub popierających o. Rydzyka i Srodowisko Radia Maryja : Blin, Bolonek, Białogłowski, Balcerek, Cichy, Dziuba, Długosz, Dziemianko, Dajczak, Dziega, Dydycz, Dec, Florczak, Frankowski, Gulbinowicz, Sławoj – Głódź, Górny, Gałecki, Jeż, Janiak, Kondrusiewicz, Kruszyłowicz, Klisz, Krupa, Karpinski, Lepa, Leszczyński, MICHALIK, Majdański, Małysiak, Mering, Mazur, Nagy, Nowak, Nycz, Napierała, Pylak, Piszcz, Paetz, Przykucki, Peta, Pekalski, Pazdur, Ryczan, Regmunt, Rybak, Szymecki, Szal, Socha, Stefanek, Szamocki, Śmigielski, Śliwiński, Suski, Styma, Szkodoń, Szlaga, Śrutwa, Tokarczuk, Tyrawa, WIELGUS, Wojtuś, Wysocki, Werno, Ziołek, Ziemba, Zawitkowski, Zimowski. Gorących życzeń, pozdrowień i gratulacji od w/w dla o. Dyrektora i Radia Maryja można było wysłuchać na stronie internetowej Radia Maryja, ponad rok temu w 14 rocznicę działalności Radia Maryja. Jedyne osoby nie figurujące na tej liście to: Boniecki, Gocłowski, Pieronek, Życiński. Odpowiedz Link Zgłoś