Dodaj do ulubionych

Pomnik Szczepka I Tonka

IP: *.dsl.chcgil.ameritech.net 07.04.03, 09:53
Duzo sie mowi o Lwowskich korzeniach ludnosci naszego miasta, wiec w koncu
moze to byloby dobrze jakos uwiecznic albo scislej uwidocznic. W koncu w
Poznaniu mowi sie o pyrach (nie wydaje mi sie stosowne zeby mianowac sie
jako 'barabole' jak kiedys balakiem mowiono na kartofle bo ta tradycja sie tu
chyba nie przyjela). Moze Pomnik Szczepka i Tonka by sie przydalo. Co
myslicie?
Obserwuj wątek
    • Gość: Szczepko Re: Pomnik Szczepka I Tonka IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 07.04.03, 12:18
      Sewus Orest! Dobrzy, że ja ciebie zdybał. Ty wisz coś takiego, coś takiego tu
      ja jeszczy, jak długu żyjim ni widział. Ao taki pory, raz zimnu, raz ciepłu,
      raz wiatyr, raz folga...
    • Gość: dolnoślązak Re: Pomnik Szczepka I Tonka- po co? IP: *.lanet.wroc.pl 07.04.03, 15:48
      Faktycznie, dużo się mówi o lwowskich korzeniach Wrocławian i niesłusznie.
      Według różnych źródeł, lwowskie pochodzenie ma 3-5% mieszkańców naszego miasta.
      Statystyczny Wrocławianin to potomek "emigrantów" z przeludnionej Małopolski.
      Poza tym dlaczego mamy propoagować tradycje miasta, z którym większość
      Wrocławian się nie utożsamia. Może zamiast "flancowania" obcej klutury kresowej
      zacząć mądrze promować "śląskość" Wrocławia, bo przecież większość Polaków za
      Śląsk uważa dzisiejsze województwo śląskie. A przecież Wrocław to prastare
      śląskie miasto, stolica całego Śląska! Wrocław i Śląsk to także historia
      polskiej dynastii Piastów, którzy swych kuzynów w Polsce przeżyli o ponad 300
      lat! Nie mam nic przeciw Lwowianom i ich nostalgii za swoim kochanym miastem.
      Uważam że miejscem na wspominki i "bałakanie" jest Towarzystwo Miłośników
      Lwowa. My współcześni wrocławianie poznawajmy historię naszego miasta. Jest co
      poznawać i jest z czego być dumnym!
      • Gość: jeans Re: Pomnik Szczepka I Tonka- po co? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.04.03, 11:20
        Jeszcze jeden durnowaty pomysl, ktorego nasi rajcowie gotowi wcielic w zycie.
        To moze jeszcze postawić "Sabałę z gęślikami", by zadowolić innych osiedleńców.
        Pózniej dokooptujemy nastepne figurki i bedziemy zyc w kamiennym kregu
        prowincjonalnej kultury. A drogi nadal dziurawe, stare kamienice zaczną sie
        seryjnie walic, bezrobocie przekroczylo ludzkie pojecie, a my furt o pomnikach.
        Eh, k...a, gadac mi sie juz wami nie chce...
        • Gość: Szczepko Re: Pomnik Szczepka I Tonka- po co? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.04.03, 12:28
          Ta ty ni gadaj ino bałakaj.
        • wielki_czarownik Ale ten pomnik ma być za prywatne pieniądze 12.04.03, 12:50
          Np. ze składek. Miasto nic nie powinno dokładać. Ew. nich da kawałek ziemi.
          Więc nic to ciebie kosztować nie będzie, bo za pomnik zapłacą ci, którzy chcą
          by on stanął (np. ja).
        • Gość: majka46 Re: Pomnik Szczepka I Tonka- po co? IP: *.kom / 10.103.2.* 16.04.03, 00:45
          Gość portalu: jeans napisał(a):

> Jeszcze jeden durnowaty pomysl, ktorego nasi rajcowie gotowi wcielic w zycie.
          > To moze jeszcze postawić "Sabałę z gęślikami", by zadowolić innych
          osiedleńców.
          >
          > Pózniej dokooptujemy nastepne figurki i bedziemy zyc w kamiennym kregu
          > prowincjonalnej kultury. A drogi nadal dziurawe, stare kamienice zaczną sie
          > seryjnie walic, bezrobocie przekroczylo ludzkie pojecie, a my furt o
          pomnikach.
          >
          > Eh, k...a, gadac mi sie juz wami nie chce...

Przestań bo będą tajoj jęczeć.

To jest jakiś idiotyzm, wszystko się wali - szkoda słów.

majka46

• Gość: Szczepko Re: Pomnik Szczepka I Tonka- po co? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 16.04.03, 17:33
            Serwus Majka. Co ty taka cienta na tajoji? Nu bo ja sy zara mylał, że ty si
            może stydzisz za batiara wzglendym jego podarty spodni? Daj se ty na
            strzymanie. Naród lubi hecy.
            • Gość: majka46 Re: Pomnik Szczepka I Tonka- po co? IP: *.kom / 10.103.2.* 16.04.03, 18:36
              Gość portalu: Szczepko napisał(a):

> Serwus Majka. Co ty taka cienta na tajoji? Nu bo ja sy zara mylał, że ty si
              > może stydzisz za batiara wzglendym jego podarty spodni? Daj se ty na
              > strzymanie. Naród lubi hecy.

Daję se na strzymanie.

pa pa majka46
      • Gość: kotbehemot Re: Pomnik Szczepka I Tonka- po co? IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 15.04.03, 19:05
        Nie rozumiem dlaczego mam sie uwazac za spadkobierce Lwowa, koro ze Lwowem nic
        mnie nie łączy? Jeden dziadek przyjechał z Lublina, drugi z Warszawy, jedna
        babcia z Kazimierza nad Wislą, druga hen z kresów. Wiec nijak nie czuje sie
        Lwowiakiem! nawet w 1 %! wydaje mi się ze lepiej by było gdyby kontynuowano
        akce typu nalepki na autach "jestem dolnoślązakiem. wrocław moja stolicą" niz
        wciskano na sile tradycje zasciankowego lwowa (ktory BTW moze byc ukochanym
        miastem dziecięcym wielu ludzi, ale na ewno nie wszytkich wrocławian)
        • wielki_czarownik Re: Pomnik Szczepka I Tonka- po co? 15.04.03, 20:00
          Ale pomnik powinien być dla tych, którzy czują się z Lwowem związani i powstać
          za ich pieniądze. Co w tym złego?
          • Gość: kotbehemot Re: Pomnik Szczepka I Tonka- po co? IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 16.04.03, 16:54
            Nie,ja nie mowie ze lwowski pomnik dla Lwowiakow to cos zlego, ja mowie zenie
            czuje sie Lwowiakiem i nie chcialbym zeby cala kultura wrocławska byla
            dyskryminowana przez chcec zblizenia sie do trdycji lwowskiej. Najpierw
            tradycja sląska, potem lwowska, ok?
    • wielki_czarownik Jestem za! /nt 07.04.03, 17:35
    • ludkaa Re: Pomnik Szczepka I Tonka 07.04.03, 17:41
      A ja jestem przeciw - najgorsze lwowskie dno, ktore nikogo nie smieszy. Zenada,
      na szczescie juz tego nie ma, odeszlo, skonczylo sie, umarlo. Lwowskie
      cwaniaczki odeszly do lamusa! I bardzo dobrze. Prawie taki sam kulturalny
      folklor jak warszawska kapela z Chmielnej.
    • Gość: ALIAS Re: Pomnik Szczepka I Tonka IP: 66.46.58.* 07.04.03, 19:49

Henryk Vogelfanger i Kazimierz Wajda czyli radiowi i filmowi Szczepcio i Toncio
      na pewno zasluguja na pamiec, a przeciez we Lwowie im nikt pomnika nie postawi.
      Mysle jednak ze zaraz rozpocznie sie nagonka ze znowu Zydom (Vogelfanger)
      pomniki stawiaja. On zmarl dopiero w 1990 w Australii gdzie mieszkal od konca
      wojny. K. Wajda zmarl w Polsce w 1955.
      Podobna historia ma sie z Hemarem (Marian Hescheles).Napisal ponad 3 tys.
      piosenek. Nikt tak pieknie nie opiewal Lwowa jak on w swych piosenkach.
      Posluchajcie jego "Jak kochac to tylko we Lwowie", lza sie w oku kreci nawet
      jesli Lwowa nie znasz nawet ze slyszenia.

Mysle ze kiedys ktos im ufunduje choc tablice pamiatkowa, ale na razie ...
      proponuje obejrzenie Szczepcia i Toncia w filmie "Będzie lepiej" Michała
      Waszyńskiego z 1936 roku. Warto.

• wielki_czarownik Kolejny cytat 07.04.03, 22:11
        "Nic nikomu się nie stało
        Tylko trochę krwi się lało.
        Trzech zabitych, dwóch bez głowy
        Zabrał ich wóz ratunkowy."
      • Gość: Orest Re: Pomnik Szczepka I Tonka IP: *.dsl.chcgil.ameritech.net 11.04.03, 07:34
        Tez jest dobrze wspominac ze z niemieckich rzemieslnikow i artystow jak i
        rodzin kupieckich we Lwowie sporo pochodzilo akurat z Wroclawia
      • Gość: Cywil Re:Jak chca stawiac to niech stawiaja IP: 217.30.133.* 16.04.03, 18:49
        Jezeli ludzie zwiazani emocjonalnie z lwowska tradycja - maja ochote postawic
        taki pomnik - za swoje pieniadze i jeszcze estetyczny to chwala im za to.
        Lwowiakow moze bylo malo (choc wedlug badan I. Turnau z 1947 r. stanowili okolo
        10% mieszkancow), ale z pewnoscia byla to grupa, ktora odcisnela swoje pietno
        na specyfice miasta - ze wzgledu na to ze stanowili elite miasta.
    • Gość: Koko Szanel' Re: Pomnik Szczepka I Tonka IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 07.04.03, 21:47
      Gość portalu: Orest napisał(a):
      > Duzo sie mowi o Lwowskich korzeniach ludnosci naszego miasta, wiec w koncu
      > moze to byloby dobrze jakos uwiecznic albo scislej uwidocznic.

lwowskie korzenie wrocławian to mit którego nie udało sie wyplenić ze
      świadomości narodowej (zwykle pojawia się to jako obelga od warszafki i
      poznania - ciekawe ze po wojnie więcej było emigrantów z poznańskiego i
      mazowieckiego niż z kresów)
      być może potrzebny jest taki pomnik, być moze we wrocku, ale podtrzymywanie an
      siłę propagandowej bzdury... chyba wypada znac trochę lepiej historię własnego
      miasta?
      • Gość: ALIAS Re: Pomnik Szczepka I Tonka IP: 66.46.58.* 07.04.03, 22:05
        Gość portalu: Koko Szanel' napisał(a):

> Gość portalu: Orest napisał(a):
        > > Duzo sie mowi o Lwowskich korzeniach ludnosci naszego miasta, wiec w koncu
        >
        > > moze to byloby dobrze jakos uwiecznic albo scislej uwidocznic.
        >
        > lwowskie korzenie wrocławian to mit którego nie udało sie wyplenić ze
        > świadomości narodowej (zwykle pojawia się to jako obelga od warszafki i
        > poznania - ciekawe ze po wojnie więcej było emigrantów z poznańskiego i
        > mazowieckiego niż z kresów)
        > być może potrzebny jest taki pomnik, być moze we wrocku, ale podtrzymywanie
        an
        > siłę propagandowej bzdury... chyba wypada znac trochę lepiej historię
        własnego
        > miasta?

Mysle ze wiecej jest kresowiakow (lub ich potomkow) w okolicach Wroclawia
        (Olesnica,Olawa, Brzeg, itd.) niz we Wroclawiu. Przyczyna byla dosyc moim
        zdaniem prosta. W 1946 roku kiedy moja rodzina przybyla transportem z "kresow"
        do Wroclawia, zastali na dzien dobry kupe gruzow i niewiele wiecej. Wielu z
        nich wybralo wiec osiedlenie sie w innych miastach i miasteczkach nie
        naruszonych tak powaznie wojna, ze sprawna infrastruktura. I tak juz zostalo.
        Nie sadze ze opinia Wroclawia jako spadkobiercy Lwowa lub wschodniej Polski
        byla propagandowa bzdura. Przez dziesieciolecia propaganda starala sie nawet
        slowa Lwow nie uzywac. Instytucje takie jak Biblioteka Ossolinskich czy
        Uniwersytet Jana Kazimierza znalazly swa kontynuacje wlasnie we Wroclawiu,
        tylko uniwersytetowi jakby patrona ciut zmieniono.
        Nie wiem czy ktokolwiek jest dzis w stanie odpowiedziec ilu "kresowiakow"
        osiedlilo sie po wojnie we Wroclawiu, ale zdecydowanie wywarli oni swoj duzy
        wplyw na zycie kulturalne, naukowe i klimat spoleczny miasta. A wiec zachowujmy
        odpowiednie proporcje.

Tak jak w tym starym dowcipie: Skad pan jestes ? A ta nie slychac ze z
        Wroclawia ?
        • Gość: Karuzelowy Re: to komu ten pomnik???????????? IP: *.smsnet.pl / 192.168.1.* 16.04.03, 18:37
          ....szczepku i tonku, czy szczeciu i tońciu???????????????
          och,wy młode...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka