Dodaj do ulubionych

ustąp miejsca

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.07, 19:07
Kochani Wrocławianie i nie tylko! Muszę się z Wami podzielić pewnym palącym
mnie od pewnego czasu problemem. Chętnie usłysze Wasze opinie na ten temat.
Nie tak dawno byłam w ciąży. aktywnie spędzałam czas do samego porodu, na
który zresztą pojechałam sama samochodem... Ale nie w tym rzecz, chodzi mi o
to, że niejednokrotnie będąc w ciąży stałam w całkiem długich kolejkach:
poczta, sklep i nigdy, przenigdy nikt nie ustąpił mi miejsca w kolejce. Dwa
razy skorzystałam ze swojego przywileju i samam poprosiłam aby coś mi
załatwiono bez kolejki ze względu na mój stan, ale było to zrobiono z łaską.
A pomoc w niesieniu ciężkiej siatki to już zupełne marzycielstwo. chyba
jestem niedzisiejsza, z tego co pamiętam to za komuny kobiety w ciąży
obsługiwano poza kolejnościa, czyżby to miał być smutny relikt o którym
na;ezy zapomnieć? A może moje kochane przyszłe Mamuśki należy walczyć o swoje
i na nowo wychowywać nasze społeczeństwo? Co Wy na to? pozdrawiam wszystkich
Wrocławian!
Obserwuj wątek
    • Gość: Relika Re: ustąp miejsca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.07, 23:26
      Barejko droga ,ja właśnie za komuny byłam w ciąży.W sklepach zaznałam wielu
      złych spojrzeń i przykrych komentarzy od pań w moherowych berecikach ( tak,tak
      wtedy już były)i na zakupy chodził mąż.A wiesz kto ustępował mi miejsce w
      autobusie?starsze kobiety,a pomocy na przystanku (zasłabłam)udzieliło mi dwóch
      obdartych osobników cuchnących przetrawionym alkoholem :-)
      • gosi46 Re: ustąp miejsca 19.04.07, 20:26
        Drogie Panie ja również byłam w ciąży i nie miałam takich problemów ze
        społeczeństwem. Mianowicie jak źle się czułam po prostu poprosiłam grzecznie
        niejednokrotnie z uśmiechem na ustach,aby ktoś mi ustąpił miejsca i o dziwo
        kiedy potrzebowałam nigdy mi nie odmawiano.A zakupy czy sprawy na poczcie
        załatwiała moja rodzina ja wyłączyłam się z tego na parę m-cy i zamiast tego
        chodziłam z kimś bliskim na spacerki po parku. Dzięki temu urodziłam zdrowe
        dziecko! Więc nie narzekajcie i nie bądźcie rozpieszczonymi paniami z wielkim
        brzuchem!Polacy są naprawdę dobrzy z nielicznymi wyjątkami!A za komuny też nie
        było aż tak tragicznie ja się w tych czasach wychowywałam!!!Pozdrowienia i
        więcej uśmiechu na twarzy!!!!
    • Gość: Kaśka Re: ustąp miejsca IP: *.wroclaw.mm.pl 23.04.07, 08:07
      To nie jest tak jak piszesz. Masz prawo podejść do okienka lub kasy bez
      kolejki, ale sama musisz to zrobić. Nikt nie będzie Cię zapraszał. Ja nie
      miałam z tym problemu kiedy czułam się nie na siłach stać w ogonku. Pozdrawiam.
      • Gość: mi Re: ustąp miejsca IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 23.04.07, 15:33
        własnie. jak widze kobiete w ciąży w kolejce to nie będe do niej leciec i pytac
        czy nie chce stanąc przede mną. Moze ona chce sobie postac? Ale jesli podejdzie
        i zapyta, to chętnie wpuszczę, bez żadnej łachy. Trzeba mieć odwage cywilną brac
        co sie nalezy a nie stać na końcu ogonka i myśleć że ludzie to są...
        • Gość: bala123 Re: ustąp miejsca IP: *.wroclaw.mm.pl 25.04.07, 09:18
          Moim zdaniem autorce tego tematu chodziło bardziej o ustawowe uregulowanie
          faktu,że kobiety w "widocznej" ciąży powinny mieć prawo bez kolejki załatwiać
          różne sprawy w urzędach i sklepach (sprawa jazdy samochodem w zapiętych pasach
          jest opisana w kodeksie drogowym) a nie liczyć tylko na przychylność
          społeczeństwa;co innego egzekwować swoje prawa a co innego liczyć na czyjąś
          wyrozumiałość.
          Jedna z Was pisze,że jak była w ciąży to rodzina załatwiała za nią wszystko a
          ona chodziła na spacerki-a pomyślała Pani o tych kobietach które nia mają koło
          siebie rodziny,bliskich a chociażby nawet ojca dziecka ? I kto za nie ma
          załatwiać te sprawy żeby one mogły sobie w spokoju spacerować po parku ? Ja
          niedawno rodziłam i musze przyznać,że w środkach komunikacji miejskiej zawsze
          ustępowano mi miejsca,ale jest to też kwestia pory roku-w lecie "bycie w ciąży"
          jest widoczne i ludzie szybciej ustąpią miejsca niż w zimie kiedy to należałoby
          się domyślac czy babka jest w ciązy czy poprostu jest gruba !
          Uważam,że gdyby były zapisy w ustawie chroniące kobietę w ciązy a nie tylko
          dziecko to ciężarnym było by łatwiej
          • Gość: doris Re: ustąp miejsca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.07, 13:24
            Mam podobne spostrzeżenie jak autorka postu. Teraz będąc mamą 5 latki często
            wpuszczam kobiety w ciąży i rodziny z malutkimi dziećmi i prawie za każdym
            razem widzę zdziwienie na ich twarzach i zakłopotanie, no tak w końcu to wśród
            naszego społeczeństwa to takie mało naturalne, a szkoda.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka