Dodaj do ulubionych

Euro2012 już dziś przyjmuję zakłady, że nie wypali

23.04.07, 10:46
byłem sceptyczny, jestem sceptyczny i pozostanę i to nie z uwagi na wrodzony
pesymizm, ale raczej z racji znajomości polskich realiów. Nawet jeśli jakimś
cudem w ostatniej chwili UEFA nie odbierze nam tej organizacji to będziemy
mieli największą kompromitacjo-prowizorkę w dziejach nowożytnej Europy. O co
zakład? Nie zamierzam polemizować z uchachanymi kibicami/zwolennikami, bo też
nie moim celem jest zdyskredytowanie tej imprezy i cieszenie się z porażek
własnego kraju, ale daleko mi do przejawów radości widząc jak mocno różnią
się zapędy/aspiracje oficjeli na zasadzie "Jakoś to będzie" od faktycznych
możliwości. Chociaż możliwości są nieprzebrane i entuzjazm spory to
biurokratyczna machina i niekompetencja urzędasów zniweczy wszystko. Zresztą
zobaczymy za 5 lat... Obym się mylił.
Obserwuj wątek
    • map4 Re: Euro2012 już dziś przyjmuję zakłady, że nie w 23.04.07, 11:03
      3.14-ter napisał:

> byłem sceptyczny, jestem sceptyczny i pozostanę i to nie z uwagi na wrodzony
      > pesymizm, ale raczej z racji znajomości polskich realiów. Nawet jeśli jakimś
      > cudem w ostatniej chwili UEFA nie odbierze nam tej organizacji to będziemy
      > mieli największą kompromitacjo-prowizorkę w dziejach nowożytnej Europy. O co
      > zakład?

Zakłady zawiera się o zdarzenia, których wynik jest niepewny.
      Wiadomo, że Euro 2012 w naszym mieście zakończy się katastrofą komunikacyjną i
      kompromitacją naszego miasta, udowodniłem to liczbami w wątku "Logistyka Euro 2012".

Dlatego nie ma się o co zakładać. Chyba, że traktujesz to jako żerowanie na
      wrockoentuzjastach, którzy ponad chłodne liczby przekładają gorące a
      megalomańskie przekonanie o wyimaginowanej świetności własnego miasta.

> Nie zamierzam polemizować z uchachanymi kibicami/zwolennikami, bo też
      > nie moim celem jest zdyskredytowanie tej imprezy i cieszenie się z porażek
      > własnego kraju, ale daleko mi do przejawów radości widząc jak mocno różnią
      > się zapędy/aspiracje oficjeli na zasadzie "Jakoś to będzie" od faktycznych
      > możliwości. Chociaż możliwości są nieprzebrane i entuzjazm spory to
      > biurokratyczna machina i niekompetencja urzędasów zniweczy wszystko. Zresztą
      > zobaczymy za 5 lat... Obym się mylił.

5 lat to jest nic. Szczególnie, że obwodnica śródmiejska leżąca prawdopodobnie
      obok stadionu, który został zgłoszony do ME nie została jeszcze w tamtym rejonie
      nawet na mapie wytyczona ... Hitlerowcom niech będzie dzięki, że obok stadionu
      im. Hermanna Göringa zostawili przynajmniej wolne pasy ziemi i że nie trzeba jej
      teraz będzie od mieszkańców Biskupina wykupywać ani tych przepięknych starych
      willi burzyć.

Dodaj sobie do tego jeden stary, poniemiecki most właśnie remontowany oraz
      drugi, makabrycznie wąski i od wojny jedynie odmalowany i wyobraź sobie te bez
      mała 50 tys luda walące ze wszystkich stron świata przez te mosty.

Chcąc się dostać na stadion olimpijski w dniu meczu per saldo najtaniej wyjdzie
      kupić sobie kajak lub inny ponton.

Podsumowując: ME w 2012 roku we Wrocławiu to będzie jeden wielki skandal i co do
      tego nie ma żadnych wątpliwości. Chyba, że na czas trwania mistrzostw premier
      ogłosi Wrocław terenem klęski żywiołowej, zabroni poruszania się po mieście
      własnymi pojazdami.
      • Gość: jaś Re: Euro2012 już dziś przyjmuję zakłady, że nie w IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.04.07, 11:19
        kurde, przypominacie dwie stare niewiasty czekające na armagedon, a kysz,a kysz!!!
        • map4 Re: Euro2012 już dziś przyjmuję zakłady, że nie w 23.04.07, 11:50
          Gość portalu: jaś napisał(a):

> kurde, przypominacie dwie stare niewiasty czekające na armagedon, a kysz,a kysz
          > !!!

... ale masz jakieś kontrargumenty ?
        • 3.14-ter Re: Euro2012 już dziś przyjmuję zakłady, że nie w 23.04.07, 11:53
          A kysz? Twój post przypomina raczej nagonkę Inwizycji na oświeconych sceptyków.
      • Gość: pozytywista, wro Re: Euro2012 już dziś przyjmuję zakłady, że nie w IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.07, 12:28
        > Wiadomo, że Euro 2012 w naszym mieście zakończy się katastrofą komunikacyjną i
        > kompromitacją naszego miasta, udowodniłem to liczbami w wątku "Logistyka Euro 2
        > 012".
        Wiesz, co to jest dowód? Czytałem ten wątek i nie było tam żadnego dowodu, tylko
        twoje przemyślenia i liczby wyssane z palca. Wszystko oparte na manipulacji i
        niewiedzy. Ale z własnego doświadczenia wiem, że dyskusja z tobą nie ma sensu,
        bo nie dopuszczasz do siebie, ze nie masz racji i w tym momencie zmieniasz temat
        dyskusji.

PS. Ja się bardzo chętnie założę, ale pod warunkiem, że zostanie określony
        przedmiot zakładu i jego wartość.
        • map4 Re: Euro2012 już dziś przyjmuję zakłady, że nie w 23.04.07, 12:49
          Gość portalu: pozytywista, wro napisał(a):

> Wiesz, co to jest dowód? Czytałem ten wątek i nie było tam żadnego dowodu, tylko
          > twoje przemyślenia i liczby wyssane z palca. Wszystko oparte na manipulacji i
          > niewiedzy.

Przedstaw inne założenia, chętnie na ich temat podyskutuję. Nie przedstawiłeś
          żadnych liczb, żeby obalić moje, jedynie swoją subiektywną ocenę.

Na początek Ci pomogę:
          1. stadion ma mieścić 48 tys ludzi,
          2. nikt normalny nie zaplanuje połowy dnia na podróż na stadion leżący w tym
          samym mieście - oznacza to, że ludzie wyjdą z domów pomiędzy 3 a jedną godziną
          od zaplanowanego gwizdka.

Kalkulator i mapa w dłoń, bardzo chętnie zrecenzuję Twoją symulację, tak jak Ty
          bardzo chętnie zrecenzowałeś moją.
          • Gość: albis Re: Euro2012 już dziś przyjmuję zakłady, że nie w IP: *.crowley.pl 23.04.07, 14:55
            Zupełnie nie rozumiem Twoich obaw. Skoro PiS-owcy potrafili w ciągu kilku
            miesięcy wybudować 2.7 mln mieszkań(wszak w lutym ub. roku Marcinkiewicz
            twierdził, że PiS wypełnił już 90% obietnic wyborczych), to co za problem dla
            tych fantastycznych organizatorów praktycznie przebudować
            ponadsześćsetysięczne miasto w ciągu 5 lat? Zarządzi się stosowne modły i setki
            kilometrów dróg powstaną jak z płatka...
            • map4 Re: Euro2012 już dziś przyjmuję zakłady, że nie w 23.04.07, 15:46
              Gość portalu: albis napisał(a):

> Zupełnie nie rozumiem Twoich obaw. Skoro PiS-owcy potrafili w ciągu kilku
              > miesięcy wybudować 2.7 mln mieszkań(wszak w lutym ub. roku Marcinkiewicz
              > twierdził, że PiS wypełnił już 90% obietnic wyborczych), to co za problem dla
              > tych fantastycznych organizatorów praktycznie przebudować
              > ponadsześćsetysięczne miasto w ciągu 5 lat? Zarządzi się stosowne modły i setki
              > kilometrów dróg powstaną jak z płatka...

Przeciwko tak dobranym argumentom jestem bezsilny. Przekonałeś mnie ;-)
              Wiara góry przecież przenosi.

Tak sobie również pomyślałem, że wystarczyło by zacząć sprzedawać bilety na
              mecze wyłącznie za okazaniem zaświadczenia o przystąpieniu do spowiedzi i zaraz
              by się przerzedziło. Żadnych chuliganów, żadnych zalanych turystów ze
              zlaicyzowanego zachodu, nie byłoby rzucania krzesełkami ani odpadkami a
              zorganizowane pielgrzymki pod wodzą kapelanów pieszo, kolumnami o kroku dowolnym
              spokojnie przeszły by przez most szczytnicki nie powodując zatorów.

Przydało by się też tak na miesiąc przed meczem "odkryć" Maryję na jakiejś
              stadionowej szybie.

Ponadto tak dobranym kibicom niepotrzebne są zadaszone trybuny. Deszcz w starciu
              z zintegrowanym frontem 50 tysięcy głosów odmawiających różaniec nie ma
              najmniejszych szans.
              • Gość: gośc Re: Euro2012 już dziś przyjmuję zakłady, że nie w IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.07, 16:42
                Nie spierajcie się! do 2012 nie zostaną rozstrzygnięte jeszcze przetargi, wiec o
                budowe nie mamy sie co martwic.
                pozdr
          • Gość: pozytywista, wro Re: Euro2012 już dziś przyjmuję zakłady, że nie w IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.07, 19:17
            > Przedstaw inne założenia, chętnie na ich temat podyskutuję. Nie przedstawiłeś
            > żadnych liczb, żeby obalić moje, jedynie swoją subiektywną ocenę.
            Twoje liczby same sie obalają, bo to, co napisałeś to bzdury. I jeszcze nie ma
            tam za grosz logiki.

> Kalkulator i mapa w dłoń, bardzo chętnie zrecenzuję Twoją symulację, tak jak Ty
            > bardzo chętnie zrecenzowałeś moją.
            OK, w sumie mogę przedstawić swoje szacunki:
            Założenia:
            -Goście w znakomitej większości jadą na stadion z hoteli w centrum miasta.
            -Z centrum do stadionu prowadzi dwupasmowa ulica Pilczycka i dwupasmowa
            Lotnicza, a także dwie linie tramwajowe na tych ulicach i linia kolejowa.
            -Do stadionu tymi dwoma drogami jeżdżą autobusy w odstępach 3-minutowych.
            -Torowiskami dojeżdżają także tramwaje również w odstępach 3-minutowych
            -Dojeżdżają też krótkie pociągi w odstępach 5-cio minutowych.
            -Można tez dojechać własnym samochodem jednym z czterech pasów (2 razy po 2 na
            każdą ulicę). Przyjmijmy, że w samochodzie są przeciętnie 2 osoby (kibice mogą
            jechać sami, ale mogą też z rodzinami/znajomymi itp.) i po jednym pasie jeden
            samochód jedzie co 10 sekund
            -W ciągu dwóch godzin do stadiony musi dojechać 50000 ludzi, co daje 25000 ludzi
            na godzinę.
            -W środkach komunikacji jest tłok, więc w jednym autobusie będzie ok. 150 ludzi,
            w tramwaju 200, a w pociągu ok. 500.
            Teraz liczymy:
            Autobusy: 2 linie * 20 autobusów/h * 150 ludzi daje 6000/h
            Tramwaje: 2 linie * 20 tramwajów/h * 200 ludzi daje 8000/h
            Pociągi: 1 linia * 12 pociągów/h * 500 ludzi daje 6000/h
            Samochody: 4 pasy * 360 samochodów/h * 2 osoby daje 2880/h
            Razem daje to 22880 osób na godzinę.
            Trzeba jeszcze dowieźć pozostałe 2120 osób.
            Biorąc pod uwagę to, że niektórzy na pewno nie będą jechać od strony centrum, to
            wnioskuję, że korki na pewno będą, ale nie będzie to paraliż i wszyscy dojadą na
            czas na stadion. Klucz to dobra komunikacja zbiorowa ze stadionem.

Oczywiście nie ma to nic wspólnego z profesjonalną analizą, ale mniej więcej
            oddaje sytuację, jaka będzie panować przed meczami Euro 2012.
            • map4 Re: Euro2012 już dziś przyjmuję zakłady, że nie w 24.04.07, 10:47

> OK, w sumie mogę przedstawić swoje szacunki:
              > Założenia:
              > -Goście w znakomitej większości jadą na stadion z hoteli w centrum miasta.

Dokładnie obserwowałem ostatnie mistrzostwa świata w piłce nożnej w Monachium w
              zeszłym roku i nie mogę podzielić tej opinii. Zdecydowana większość wpadała do
              miasta na piwo - no, może na dwa, góra trzy, coby widzieć potem nie więcej niż
              jedną piłkę, wsiadała w metro i jechała tak zaprawiona na stadion. Po meczu
              metrem na dworzec i w pociąg, ewentualnie w S-Bahna jadącego w kierunku lotniska
              i do domu. Oczywiście nie liczyłem ich, widziałem natomiast co działo się na
              monachijskich dworcach kolejowych (są trzy) i na lotnisku, że o autostradach
              wylotowych z miasta (ze sześć, jak nie lepiej) nie wspomnę.

Szczyt szczytów - czytaj bezczelności z nadużywania dopiero co zajętego urzędu -
              przypadł prezydentowi RP, którego po południu widziałem na stadionie w Monachium
              na meczu otwarcia a wieczorem na drugim meczu, bodajże w Berlinie. Dzięki
              infrastrukturze kaczor zaliczył dwa mecze w jeden dzień w różnych miastach
              oddalone od siebie o dobre 550 km. Możliwe też jest, że jest to kłamstwo i
              oszczerstwo i w Berlinie był premier, albo i na odwrót, ale sami sobie jesteście
              winni, że świat nie odróżnia waszego prezydenta od premiera :-)

To raczej była dygresja. Na podstawie obserwacji z MS 2006 stwierdzam, że
              większość kibiców przyjedzie do Wrocka tylko na mecz i zaraz po meczu wyjedzie.
              Tak było w Monachium, nie widzę powodów dla których nie miałoby tak być we
              Wrocławiu.

Nawet na piwo się na rynek nie wybiorą. Różnica pomiędzy Monachium a Wrocławiem
              polega bowiem na tym, że miasto Monachium ma 7 browarów a Wrocław ma ich 0
              (zero). Na szczecińskiego, na wrocławsko podrabianego Piasta mają wpaść ?
              Pewnie jeszcze serwowanego po takich cenach, jak podczas osławionego kongresu
              eucharystycznego ? Wolne żarty.

> -Z centrum do stadionu prowadzi dwupasmowa ulica Pilczycka i dwupasmowa
              > Lotnicza, a także dwie linie tramwajowe na tych ulicach i linia kolejowa.

Dwupasmowa w znaczeniu jeden pas w jedną a drugi pas w drugą. Zgoda.
              Ostatnio jechałem od glinianek do przejazdu kolejowego w Leśnicy godzinę. A
              przecież to był zaledwie normalny, roboczy dzień i nie było żadnego dodatkowego
              obciążenia kibicami. Dwie opisane przez Ciebie linie tramwajowe nie dochodzą
              nawet w pobliże planowanego stadionu, tak że zostaje dojechać tramwajem do
              Ostatniego Grosza i potem piechotą przez Odrę a potem na szagę przez pola
              irygacyjne. Moja rada: pożyczcie gumospodnie od znajomego wędkarza.

> -Do stadionu tymi dwoma drogami jeżdżą autobusy w odstępach 3-minutowych.
              > -Torowiskami dojeżdżają także tramwaje również w odstępach 3-minutowych
              > -Dojeżdżają też krótkie pociągi w odstępach 5-cio minutowych.

Wybacz moją ignorancję, ale o jakich pociągach mówisz ? O SKM ?
              Przecież takiego systemu nawet się nie planuje. Może o zwykłych kiblach serii
              EN57 rozprawiasz ? Jeśli tak, to porozmawiajmy jeszcze o taryfie PKP na przewozy
              regionalne, ich zgraniu z wrocławskim MPK, o kasach z mówiącymi w obcych
              językach kasjerami czynnymi całą dobę, i o informacji. Jak chcesz wytłumaczyć
              zalanemu anglikowi, jak odróżnić kibel do Jeleniej Góry od kibla jadącego na
              Maślice ? Potem wytłumacz mu, że najpierw musi kupić bilet na MPK, potem na PKP,
              potem przesiąść się ponownie na MPK (nowy bilet). Wytłumacz mu jeszcze, ile razy
              i gdzie ma się pomiędzy lotniskiem i maślicami przesiadać. Powodzenia.

Popatrzy na Ciebie jak na czuba i zamówi taksówkę. To tyle w temacie
              wrocławskiej komunikacji aglomeracyjnej i jej przyjazności dla odwiedzających
              nas turystów.

> -Można tez dojechać własnym samochodem jednym z czterech pasów (2 razy po 2 na
              > każdą ulicę).

Oooo, z dwóch pasów nagle zrobiły się cztery. Ciekawe rzeczy mówisz, szczególnie
              w świetle faktu, że ZDiK od czterech lat nie jest w stanie przeprowadzić
              przetargu na rozbudowę wylotu na Zieloną Górę za skrzyżowaniem z
              Ostatnim Groszem.

> Przyjmijmy, że w samochodzie są przeciętnie 2 osoby (kibice mogą
              > jechać sami, ale mogą też z rodzinami/znajomymi itp.) i po jednym pasie jeden
              > samochód jedzie co 10 sekund

I ty zarzucasz mi ignorancję ?
              Pojemność ulic liczy się w pojazdach na godzinę. Oprócz ilości pasów ruchu
              najważniejszym kryterium ich przepustowości jest liczba utrudnień w ruchu
              (sygnalizacja świetlna !) I tu dopiero wychodzi debilizm wrocławskiego ratusza,
              który budując obwodnicę śródmiejską upstrzył ją jednopoziomowymi skrzyżowaniami
              i światłami. Nawet 10 pasów w jedną stronę nam nie pomoże, jeśli co 200 metrów
              będą skrzyżowania i światła. Samochody muszą jechać, a nie zatruwać powietrze
              czekając na zielone światło.

> -W ciągu dwóch godzin do stadiony musi dojechać 50000 ludzi, co daje 25000 ludzi
              > na godzinę.

Zgoda.

> -W środkach komunikacji jest tłok, więc w jednym autobusie będzie ok. 150
              > ludzi, w tramwaju 200, a w pociągu ok. 500.

Wrocław nie dysponuje wystarczającą liczbą przegubowców, licz również zwykłe
              autobusy.

> Teraz liczymy:
              > Autobusy: 2 linie * 20 autobusów/h * 150 ludzi daje 6000/h

Nie ważne, ile ich na trasę wyślesz - ważne ile czasu będą one potrzebowały na
              zrobienie swojej trasy. Co z tego, że dwie godziny przed gwizdkiem autobus ruszy
              z lotniska, jeśli trasa na lotnisko zajmie mu dwie i pół godziny ?
              Co z tego, że jednocześnie wyślesz 100 dodatkowych autobusów, jeśli wszystkie
              utkną w korkach ?

> Tramwaje: 2 linie * 20 tramwajów/h * 200 ludzi daje 8000/h

Ale jakie tramwaje ? Na Maślice ? Nie słyszałem, żeby UM coś planował. Zresztą -
              na moście tysiąclecia nie ma na nie miejsca. Zgadnij, dzięki komu ?

> Pociągi: 1 linia * 12 pociągów/h * 500 ludzi daje 6000/h

Ale jakie pociągi ? Skąd, dokąd, w jakim systemie ?

> Samochody: 4 pasy * 360 samochodów/h * 2 osoby daje 2880/h

Jeszcze raz powtórzę, bo najwidoczniej Ci umknęło. Najważniejsza jest
              przepustowość ulic liczona średnio na godzinę. Co z tego, że cztery pasy, skoro
              co chwilę światła blokują przejazd ?

> Klucz to dobra komunikacja zbiorowa ze stadionem.

Tutaj w pełni się zgadzam. Zauważając jedynie, że wrocławski magistrat a
              burmistrz w szczególności mają zdanie przeciwne. SKM nawet nie jest planowany,
              tramwaju przez Odrę wzdłuż OS nie będzie, na moście tysiąclecia wydzielonego
              pasa dla autobusów MPK brak. Jednocześnie magistrat nie potrafi rozbudować
              wylotu na Zieloną Górę a wylot z Mostu Tysiąclecia już od czterech lat prowadzi
              prosto na cmentarz. Hmmmm ... naprawdę dziwisz mi się, że biorąc za podstawę
              dedukcji dotychczasowe "osiągnięcia" magistratu na polu komunikacji zbiorowej w
              połączeniu z planowaniem infrastruktury pod jej potrzeby widzę mecze ME 2012 we
              Wrocławiu czarno ?

Magistrat nie pozostawił mi co do tego najmniejszych wątpliwości, zakładając
              oczywiście, że nic się w sposobie myślenia magistrackich od dziś nie zmieni.

I w tym oto punkcie dochodzimy do sedna sprawy: dlaczego magistraccy powinni
              zmienić swój sposób myślenia ? Przecież ostatnio ich sfiksowany na punkcie
              komunikacji indywidualnej burmistrz zebrał 85 % głosów. Przecież to Dutkiewicz
              od samego początku toleruje rozkład komunikacji zbiorowej dokonywany plasterkami
              przez podległy mu ZDiK.

Nocne tramwaje już "zrestrukturyzowano". Teraz czas na linie dzienne, po kolei,
              powolutku. Po zwykłych, pustych przecież ulicach puści się zamiast tego
              autobusy. Celem zmniejszenia zanieczyszczeń, oczywiście.
              Smutne jest również i to, że wrocławianie ciągle jeszcze dają się na te bajki
              nabierać.

> Oczywiście nie ma to nic wspólnego z profesjonalną analizą, ale mniej więcej
              > oddaje sytuację, jaka będzie panować przed meczami Euro 2012.

Ty masz swoje zdanie, a ja mam swoje. Naprawdę - uwierz - chciałbym, aby za pięć
              lat okazało się, że to Ty miałeś rację. Dlaczego jakoś nie
              • map4 Re: Euro2012 już dziś przyjmuję zakłady, że nie w 24.04.07, 10:49
                map4 napisał:

... napisał dużo, ale puentę mu wycięło :-(

kontynuuję więc:

Ty masz swoje zdanie, a ja mam swoje. Naprawdę - uwierz - chciałbym, aby za pięć
                lat okazało się, że to Ty miałeś rację. Dlaczego jakoś nie chce mi się w to
                wierzyć ? Pewnie z powodu nowej sali koncertowej. Okazuje się bowiem, że o ile
                obwodnicy śródmiejskiej na wschodzie być nie musi, to sala jest nam niezbędna.
                To się nazywa "odpowiednie ustawienie priorytetów". Nieważne, że tkwimy w
                korkach, ważne, że wyjce będą miały gdzie wyć.

Dutkiewicz o muerte. Hasta la dynamismo siempre !
                • Gość: pozytywista, wro Re: Euro2012 już dziś przyjmuję zakłady, że nie w IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.07, 15:24
                  Ale ty uparty jesteś. Że też ci się chce pisać takie długaśne posty. Niestety
                  nie mam tyle czasu ani cierpliwości, co ty, więc krótko:
                  Nie wiem jakim cudem zaobserwowałeś, że większość kibiców przyjeżdża do miasta
                  tylko na jeden dzień na mecz, ale jeśli nawet, to spokojnie będą mogli sobie
                  dojechać autostradą A4 i AOW (przepustowość do 25000poj/h). Nie wiem, też jaki
                  związek ma tramwaj na Moście Milenijnym dojazdem do stadionu, (chyba, że
                  większość hoteli będzie na Osobowicach). Dwie linie tramwajowe biorą się z
                  przyszłego torowiska na Pilczyckiej i Legnickiej. Pociągi to oczywiście SKM,
                  która JEST planowana i w 2012 na 100% będzie. Reszta twoich wypowiedzi nie ma
                  związku z tematem (np. o browarach i sali koncertowej), więc mimo, że tu też nie
                  masz racji, nie będę na to odpowiadał. mam nadzieje, że o niczym nie zapomniałem.

PS. Dyskutować to możemy nawet do samych mistrzostw, więc lepiej poczekać do
                  tego 2012 i wtedy zobaczymy, kto ma rację. Dlatego chciałbym przyjąć zakład
                  autora wątku, ale jakoś nie mogę się doczekać sprecyzowania tego zakładu.
                  • map4 Re: Euro2012 już dziś przyjmuję zakłady, że nie w 24.04.07, 16:03

> Nie wiem jakim cudem zaobserwowałeś, że większość kibiców przyjeżdża do miasta
                    > tylko na jeden dzień na mecz,

patrzyłem na obłożenie dworców kolejowych, autostrad i lotniska.
                    Przyznaję Ci jednak częściowo rację - w Monachium ponadprzeciętnie dużo ruchu
                    pochodziło z miasta na stadion i z powrotem, choć ten akurat fakt związany
                    raczej był z umieszczeniem w Monachium centrali medialnej całej imprezy.

Ponieważ we Wrocławiu centrum medialnego ME 2012 nie będzie, to i stosunek
                    turystów do przyjezdnych na stadionie też będzie troszeczkę inny. Na niekorzyść
                    "miejscowych", niestety.

> ale jeśli nawet, to spokojnie będą mogli sobie
                    > dojechać autostradą A4 i AOW (przepustowość do 25000poj/h).

Maksymalna przepustowość autostrady osiągana jest przy stałej prędkości 65 km/h
                    (z powodu najmniejszych odstępów pomiędzy pojazdami) i wynosi 2600 pojazdów na
                    godzinę na jeden pas ruchu. Założone przez Ciebie 25 tys na godzinę oznaczają
                    zatem, że wrocławska autostradowa obwodnica będzie mieć 10 pasów, czyli po pięć
                    w każdą stronę. To trochę dziwne, bo ja o 10 pasmowej AOW pierwsze słyszę.

> Nie wiem, też jaki
                    > związek ma tramwaj na Moście Milenijnym dojazdem do stadionu, (chyba, że
                    > większość hoteli będzie na Osobowicach).

Chodzi również o tych wszystkich, którzy spróbują dojechać do rogatek miasta z
                    północy i wschodu (Poznań i Warszawa), zostawią samochody byle gdzie a potem
                    próbować będą jakoś dostać się dalej. Magiczne słowo brzmi "jakoś".

> Dwie linie tramwajowe biorą się z
                    > przyszłego torowiska na Pilczyckiej i Legnickiej. Pociągi to oczywiście SKM,
                    > która JEST planowana i w 2012 na 100% będzie.

Nie obraź się, ale ja Ci nie wierzę. Nawet jeśli Dutkiewicz razem z Grzelczykiem
                    położą za gotowy do użytku w 2012 roku SKM łby na pieńku to i tak im nie
                    uwierzę, tylko już dzisiaj zacznę ostrzyć topór.

Wojewodom do spółki z wrocławskim magistratem nie udało się ruszyć tego tematu
                    przez 17 ostatnich lat - jak mam uwierzyć, że w następnych pięć lat zdążą ?
                    Ten temat nie jest nawet zaczęty a podana przez Ciebie strona www zadziwiająco
                    skąpo obchodzi się ze szczegółami implementacji tego programu.
                    Jakaś mapka do oglądania przez lupę, żadnych dat, żadnego harmonogramu, żadnych
                    linków do pdf-ów z umowami z sąsiednimi gminami - tam nie ma kompletnie nic.
                    Oprócz standardowych w naszym mieście zaklęć typu "powinno się" "zostanie
                    wykonane", "docelowo", "w przyszłości" itd.

> Reszta twoich wypowiedzi nie ma
                    > związku z tematem (np. o browarach i sali koncertowej), więc mimo, że tu też > nie
                    > masz racji, nie będę na to odpowiadał. mam nadzieje, że o niczym nie zapomniałem.

Zgadzam się - to nie było na temat piłki nożnej. To było raczej na temat tego z
                    jakim nastawieniem przyjadą do nas turyści (a ich nastawienie pokazał kongres
                    eucharystyczny - wpadli do Wrocka, wysłuchali dziadka i zwinęli się z powrotem
                    do domu, pozostawiając ostrzących sobie na nich wrocławskich sprzedawców w
                    nieutulonym żalu) oraz na temat atrakcyjności naszego miasta dla kibiców (jak
                    atrakcyjnym może być dla kibola miasto nieposiadające ani jednego własnego
                    browaru ?).

Czy naprawdę jesteś aż tak naiwny, aby mniemać, że kibice piłkarscy zainteresują
                    się Arsenałem, Panoramą Racławicką czy też katedrą ?
                    A może operą ? Operetką chociaż ?
                    Bez jaj.

> PS. Dyskutować to możemy nawet do samych mistrzostw, więc lepiej poczekać do
                    > tego 2012 i wtedy zobaczymy, kto ma rację. Dlatego chciałbym przyjąć zakład
                    > autora wątku, ale jakoś nie mogę się doczekać sprecyzowania tego zakładu.

Ja się nie zakładam - to byłoby z mojej strony nie fair.
                  • Gość: tk123 Re: Euro2012 już dziś przyjmuję zakłady, że nie w IP: *.wroclaw.mm.pl 24.04.07, 20:20
                    Czy autostradowa obwodnica Wrocławia na pewno powstanie? Słyszałem już i takie
                    opowieści, że to twór istniejący tylko w wyobraźni entuzjastów Wrocławia oraz
                    obietnicach Dupkiewicza, który (nie mając zresztą kompetencji do wytyczania dróg
                    biegnących przez gminy otaczające Wrocław) obiecał jej budowę Koreańczykom z LG...
              • garym Re: Euro2012 już dziś przyjmuję zakłady, że nie w 24.04.07, 14:49
                map4 napisał:

> obciążenia kibicami. Dwie opisane przez Ciebie linie tramwajowe nie dochodzą
                > nawet w pobliże planowanego stadionu, tak że zostaje dojechać tramwajem do
                > Ostatniego Grosza i potem piechotą przez Odrę a potem na szagę przez pola
                > irygacyjne. Moja rada: pożyczcie gumospodnie od znajomego wędkarza.
                >

Malkotenctwo mapa wynika chyba z jego niewiedzy i brakow geograficznych. Radze
                najpierw zapoznac sie z mapa wroclawia i sprawdzic gdzie leza Maslice.

> Ale jakie tramwaje ? Na Maślice ? Nie słyszałem, żeby UM coś planował. Zresztą
                > -
                > na moście tysiąclecia nie ma na nie miejsca. Zgadnij, dzięki komu ?
                >

jw.
                w tej chwili jest przetarg (nie wiem, byc moze juz roztrzygniety) na
                zaprojektowanie lini tramwajowej na Kozanow. W zaistnialej sytuacji zapewne
                zostanie wydluzona na Maslice.

www.wroclaw.pl/m57765/p57761.aspx#4
                W Monachium jest tylko jednia linia U-bahn jezdzaca na stadion, przy ktorej w
                czasie trwania mistrzostw byla stacja koncowa lini U6 (obecnie jest juz
                wydluzona). W tej sytuacji prawie wszyscy jezdzili w kierunku do centrum. We
                Wroclawiu bedzie mozliwosc skorzystania z dwoch lini tramwajowych - do Lesnicy i
                na Maslice - i to w obydwu kierunkach, gdyz czesc widzow zapewne przybedzie ze
                wspomnianych osiedli. Jezeli Wroclaw dostanie EXPO to zapewne sporo hoteli
                powstanie na Zernikach. Ponadto mozna chocby jednorazowo uruchomic polaczenie
                kolejowe na pobliskich torach w kierunku na Zielona Gore. Mozna jeszcze dorzucic
                autobusy wahadlowe bezposrednio na lotnisko, z wykorzystaniem AOW podroz to
                raptem 10 min. Acha, zapewne sporo widzow przybedzie wlasnymi samochodami, a
                stadion bedziez tuz obok wezla AOW, wiec nalezy ich tez doliczyc do
                przepustowosci. Jezeli obok planowane jest centrum handlowe to miejsc
                parkingowych nie powinno zabraknac.
                • map4 Re: Euro2012 już dziś przyjmuję zakłady, że nie w 24.04.07, 15:24
                  garym napisał:

> Malkotenctwo mapa wynika chyba z jego niewiedzy i brakow geograficznych. Radze
                  > najpierw zapoznac sie z mapa wroclawia i sprawdzic gdzie leza Maslice.

Tam do góry i na lewo.

> jw.

JW to był 23

> w tej chwili jest przetarg (nie wiem, byc moze juz roztrzygniety) na
                  > zaprojektowanie lini tramwajowej na Kozanow. W zaistnialej sytuacji zapewne
                  > zostanie wydluzona na Maslice.

Zapewne. Oby. Może. Módlmy się. Prawdopodobnie. Chyba.
                  Jak ja uwielbiam takie określenia !

> www.wroclaw.pl/m57765/p57761.aspx#4

Wow. Cud się stał. Po siedemnastu latach Wrocławska Grupa Trzymająca Władzę
                  spostrzegła wreszcie, że całe miasto zostało już 70 lat temu pocięte przez
                  niemców torami i upstrzone stacjami kolejowymi. Chyba dam na mszę. A może się z
                  kolejarem obaj skujemy z radości. Wszystko jedno, jakoś uczcić to trzeba !

> W Monachium jest tylko jednia linia U-bahn jezdzaca na stadion, przy ktorej w
                  > czasie trwania mistrzostw byla stacja koncowa lini U6 (obecnie jest juz
                  > wydluzona)

Nawet podczas mistrzostw stacją końcową U6 był Garching-Hochbrück, na północ od
                  stadionu (leżącego przy stacji Fröttmaning) ale w sumie to szczegół.

> W tej sytuacji prawie wszyscy jezdzili w kierunku do centrum.

Z wyjątkiem tych wszystkich, którzy autostradami jechali na północ (lotnisko,
                  Norymberga), na zachód (Augsburg, Stuttgart), na wschód (Salzburg) czy też na
                  południe (Austria i Italia z naciskiem na watachy makaroniarzy).
                  Ale w sumie to szczegół.

> We
                  > Wroclawiu bedzie mozliwosc skorzystania z dwoch lini tramwajowych - do Lesnicy
                  > i
                  > na Maslice - i to w obydwu kierunkach, gdyz czesc widzow zapewne przybedzie ze
                  > wspomnianych osiedli.

Nie rozumiem, na jakiej podstawie zakładasz, że większość biletów na mecze we
                  Wrocławiu zostanie sprzedana we Wrocławiu. Dotychczasowa praktyka FIFA i UEFA
                  wskazuje raczej na to, że miejscowi na stadionie są w zdecydowanej mniejszości.

> Ponadto mozna chocby jednorazowo uruchomic polaczenie
                  > kolejowe na pobliskich torach w kierunku na Zielona Gore.

Jasne, że można. Tyle, że z budowaniem systemu służącego mieszkańcom po turnieju
                  wiele wspólnego to nie ma. A w tym świetle propaganda magistrackich nam cały ten
                  turniej przecież przedstawia.

> Mozna jeszcze dorzucic
                  > autobusy wahadlowe bezposrednio na lotnisko,

można.

> z wykorzystaniem AOW podroz to
                  > raptem 10 min.

Pod warunkiem, że na AOW nie będzie korków. Pod warunkiem, że AOW w ogóle
                  powstanie. Trochę dużo jak dla mnie tych warunków.

> Acha, zapewne sporo widzow przybedzie wlasnymi samochodami, a
                  > stadion bedziez tuz obok wezla AOW, wiec nalezy ich tez doliczyc do
                  > przepustowosci. Jezeli obok planowane jest centrum handlowe to miejsc
                  > parkingowych nie powinno zabraknac.

Pokaż mi centrum handlowe, które z woli właściciela i dobrowolnie zaprojektuje
                  15 tys miejsc parkingowych, bo tyle będzie pewnie do obsługi meczu potrzeba.
                  • garym Re: Euro2012 już dziś przyjmuję zakłady, że nie w 24.04.07, 16:01
                    map4 napisał:

> > najpierw zapoznac sie z mapa wroclawia i sprawdzic gdzie leza Maslice.
                    >
                    > Tam do góry i na lewo.

nie tak do góry i nie tak na lewo bardzo,
                    ale to zalezy skad sie patrzy, bo z twocih namiarów wynika że z Bielan.
                    >

> Wow. Cud się stał. Po siedemnastu latach Wrocławska Grupa Trzymająca Władzę
                    > spostrzegła wreszcie, że całe miasto zostało już 70 lat temu pocięte przez
                    > niemców torami i upstrzone stacjami kolejowymi. Chyba dam na mszę. A może się z
                    > kolejarem obaj skujemy z radości. Wszystko jedno, jakoś uczcić to trzeba !
                    >

Nie tylko Wroclaw ma problem z wykorzystaniem torow kolejowych. Jedynie chyba
                    Trojmiasto w pelni je wykorzystuje. Zgadnij komu na tym powinnoi zalezec, a tak
                    nie jest.

> Nawet podczas mistrzostw stacją końcową U6 był Garching-Hochbrück, na północ od

Mozliwe, i mozliwe ze Garching generowalo jakis ruch w czasie mistrzostw. Mimo
                    wszystko w czasie meczow wiekszosc skladow i tak konczylo trase na Frottmaningu.
                    We Wroclawiu planowany stadion bedzie blizej srodka miasta.

> Z wyjątkiem tych wszystkich, którzy autostradami jechali na północ (lotnisko,
                    > Norymberga), na zachód (Augsburg, Stuttgart), na wschód (Salzburg) czy też na
                    > południe (Austria i Italia z naciskiem na watachy makaroniarzy).
                    > Ale w sumie to szczegół.

To samo bedzie we Wroclawiu polnoc-poludnie AOW (Poznan, Warszawa, moze Czechy),
                    a poprzez A4 rowniez wschod i zachod (Ukraina, Niemcy)
                    >
                    > Nie rozumiem, na jakiej podstawie zakładasz, że większość biletów na mecze we
                    > Wrocławiu zostanie sprzedana we Wrocławiu. Dotychczasowa praktyka FIFA i UEFA
                    > wskazuje raczej na to, że miejscowi na stadionie są w zdecydowanej

Zakladam ze czesc kibicow bedzie spala w hotelach, hostelach lub pokojach
                    prywatnych na zachod od stadionu, - np. przy terenach EXPO jezeli Wroclaw je
                    otrzyma.

> > Ponadto mozna chocby jednorazowo uruchomic polaczenie
                    > > kolejowe na pobliskich torach w kierunku na Zielona Gore.
                    >
                    > Jasne, że można. Tyle, że z budowaniem systemu służącego mieszkańcom po
                    turniej
                    > u
                    > wiele wspólnego to nie ma.

To jest skrajny przyklad gdyby systemy szybkiej koleji nie udalo sie wybudowac,
                    na taki uklad to nawet by chyba PKP poszla.

>
                    > Pod warunkiem, że na AOW nie będzie korków. Pod warunkiem, że AOW w ogóle
                    > powstanie. Trochę dużo jak dla mnie tych warunków.

Ze powstanie jest duze prawdopodobienstwo, bo akurat w tek kwesti prawie
                    wszystko jest juz przygotowane (brakuje chyba tylko niektorych dzialek). A ze
                    beda korki w momencie gdy wszyscy wyjada spod stadionu, to calkiem prawdopodobne.
                    >
                    > Pokaż mi centrum handlowe, które z woli właściciela i dobrowolnie zaprojektuje
                    > 15 tys miejsc parkingowych, bo tyle będzie pewnie do obsługi meczu potrzeba.
                    >

CH ktorego wlasciciel jest jednoczesnie wlascicielem lub wspolwlascicielem
                    stadionu. Zreszta, taki wymog mozna zapisac w umowie przy sprzedazy terenu.
                    Tylko skad ta liczba 15 tysiecy. Zakladasz ze wszyscy kibice przyjada na mecz
                    samochodami i w kazdym z nich bedzie srednio tylko 2 osoby? CH ma byc
                    porownywalne do Bielan ktore posiadaja 4000 miejsc parkingowych -
                    www.bielany.parkhandlowy.pl/noweonas/informacjepraktyczne.html#id3043515-
                    co przy sredniej 4 osoby/samochod daje 16 000 osob (ponad 1/4 planowanej
                    pojemnosci stadionu). A jesli wezmiemy pod uwage autobusy to wykorzystanie
                    miejsc parkingowych bedziez jeszcze wyzsze.
                    • map4 Re: Euro2012 już dziś przyjmuję zakłady, że nie w 24.04.07, 16:08
                      garym napisał:

> Tylko skad ta liczba 15 tysiecy.

W wątku "Logistyka Euro 2012" policzyłem te pojazdy i wyszło mi 250 autokarów, 5
                      tys sam. osobowych, 110 busów, 1 tys motocyklistów, 3 tysiące rowerów i
                      zarezerwowane, strzeżone miejsca dla limuzyn "wszystkich świętych". Dodaj do
                      tego niezbędną rezerwę i lekko oprzesz się o 15 tysięcy.
                    • Gość: g625 Re: Euro2012 już dziś przyjmuję zakłady, że nie w IP: *.tesco.pl 24.04.07, 16:14
                      > Nie tylko Wroclaw ma problem z wykorzystaniem torow kolejowych. Jedynie chyba
                      > Trojmiasto w pelni je wykorzystuje. Zgadnij komu na tym powinnoi zalezec, a tak
                      > nie jest.

a nie w pelni, ale wykorzystuja: warszawa, poznan, krakow, a nawet gop zaczyna.
    • Gość: starycynik ObciachURO 2012 IP: *.dhcp.uno.edu 23.04.07, 19:35
      Taka nazwe proponuje. A potem bedziemy spiewac legendy o prezydencie co sie
      porwal z motyka na slonce
      • Gość: Łoś_bimbacz EURO 2012 - już wyjeżdżajcie1:) n/t IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.07, 19:53
    • Gość: pikus(na wygnaniu) Bardzo się mylisz - zapominasz o Ukrainie IP: 195.229.236.* 23.04.07, 20:00
      Finał dostała Ukraina i jej się uda w 100%. Mają jeden z najładniejszych i najnowocześniejszych stadionów na świecie. Mają człowieka - bogacza entuzjaste, który ma więcej pieniędzy nić budżet Polski i nie muszą żebrać pieniędzy u Gilowskiej lub innych lepperów i giertychów. W Polsce bardzo niebezpieczne jest powierzenie komitetu organizacyjnego panu, którego największym sukcesem jest wyhodowanie kota albo temu drugiemu co perony w polu buduje. Euro 2012 mogą zniszczyć tylko politycy i tylko w Polsce. Honor Euro 2012 uratuje Ukraina a o Polsce wszyscy zapomną.
      • porque Jakos tam bedzie 23.04.07, 21:26
        Wroclaw nie bedzie glowna arena sportowych zmagan, kiedy trzeba zadbac o
        transport setek tysiecy gosci kazdego dnia jak w przypadku np. igrzysk
        olimpijskich. Na tych pare meczow, byc moze przybedzie 30tys. zamiejscowych w
        kilkudniowych odstepach. Wroclaw w przeszlosci organizowal juz finaly mistrzostw
        swiata na zuzlu w latach 70-tych posiadajac chyba tylko trzy hotele na krzyz w
        calym miescie. Dawniej na mecze ligowe tez przychodzilo i ponad 50 tys. ludzi.
        Byc moze niewiele sie od tamtych lat w miescie zmienilo ale w przeszlosci mecze
        ME odbywaly sie w miastach duzo lepiej nie wygladajacych. Zaszokowac z pewnoscia
        moze przybylych gosci stan wroclawskich osiedli i ogolnie obskurny wyglad miasta
        ale wiekszosc uwagi skupiona bedzie na spotowym widowisku i pogonia do
        nastepnego stadionu.
        • map4 Re: Jakos tam bedzie 24.04.07, 11:16
          Ale tu panuje między nami pełna zgoda ! Będzie jak zawsze, czyli "jakoś", czyli
          typowo po wrocławsku, z billboardem w rynku i korkiem od jednego końca miasta do
          drugiego.

Zgadzam się. Jakoś to będzie, jak zawsze zresztą. Inaczej przecież być nie może.
          • Gość: jaś dobrze będzie !!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.04.07, 11:33
            psy szczekają karawana idzie dalej.....
          • Gość: jaś dobrze będzie !!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.04.07, 11:33
            psy szczekają karawana idzie dalej.....
    • Gość: ukulele Re: Euro2012 już dziś przyjmuję zakłady, że nie w IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.07, 11:43
      jeśli totalny paraliż miasta wywołuje jednodniowy maraton, to cykl imprez
      towarzyszących euro 2012 pogrąży chyba to miasto w jakimś apokaliptycznym chaosie...
      • map4 Re: Euro2012 już dziś przyjmuję zakłady, że nie w 24.04.07, 12:30
        Gość portalu: ukulele napisał(a):

> jeśli totalny paraliż miasta wywołuje jednodniowy maraton, to cykl imprez
        > towarzyszących euro 2012 pogrąży chyba to miasto w jakimś apokaliptycznym chaos
        > ie...

1. Magistrat ma zawsze rację.
        2. Jeśli magistrat racji nie ma, patrz punkt pierwszy.
        • Gość: jaś daremnie się pręzysz map4, IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.04.07, 12:43
          i tak magistrackim do pięt nie sięgasz,
          • map4 Re: daremnie się pręzysz map4, 24.04.07, 12:56
            Gość portalu: jaś napisał(a):

> i tak magistrackim do pięt nie sięgasz,

ależ ja zdaję sobie z tego sprawę. Im nikt nie sięga.
            • Gość: Łoś_bimbacz Re: daremnie się pręzysz map4, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.07, 10:16
              > > i tak magistrackim do pięt nie sięgasz,

POsiadacze COOlowego doktoratu i licencjata papieskiego fakulteta
              teologicznego rulesss! im nikt nie sięga:)

może spiszemy warunki zakładu o koniec świata w czasie euro w stolicy
              Dynamizmu?
      • Gość: corgan a bo to pierwszy aPOkaliptyczny chaos we Wroc :) IP: *.chello.pl 25.04.07, 00:57
        > towarzyszących euro 2012 pogrąży chyba to miasto w jakimś apokaliptycznym
        > chaosie...

Nie pierwszy i nie ostatni. Przypomnij sobie 2 dni z papieżem a potem powódź w
        1997.

Nie zaPOminaj o EXPO. POdobno jest wielka szansa że Expo też trafi do Wrocławia
      • Gość: Slaworow juwenalia IP: 89.174.34.* 13.05.07, 19:31
        Gość portalu: ukulele napisał(a):

> towarzyszących euro 2012 pogrąży chyba to miasto w jakimś apokaliptycznym chaos
        > ie...

nie tylko, zobacz co się dzieje jak są Juwenalia i organizowany jest
        kilkugodzinny gó..any koncercik na Polach Marsowych.
        Nie tylko nie ma jak dojechać, bo wszystkie tramy zawalone do granic możliwości.
        Nie ma po koncercie jak wrócić bo jest jeszcze gorzej.
    • Gość: optymista Re: Euro2012 już dziś przyjmuję zakłady, że nie w IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.07, 19:50
      Nie ma sprawy.Podejmuje wyzwanie.Leję na Twoje podejście. Jeżeli chcesz się
      zakładać jestem za. Podpiszemy umowę, składamy depozyt w określonym terminie i
      wiem już w tej chwili że przegrasz. Zapraszam
    • Gość: corgan a tu szykuje się kolejny wrzód czyli EXPO :) IP: *.chello.pl 25.04.07, 01:23
      O którym chyba wszyscy zaPOmnieli a którego blask i medialna vitalność tez
      przybladła ostatnio. W sumie nie dziwię się.

Ciekawe czy rząd nadal jest zainteresowany wspieraniem Expo? I czy pani Zyta
      znajdzie jakieś dodatkowe miliardy na organizację Expo?

Na poważnie - warto w ogóle POświęcać energię (ze o PLNach nie wspomnę) na EXPO-
      2012?

• Gość: feniks Tu nawet zwykły aquapark ma roczne opóźnienie. IP: *.as.kn.pl 25.04.07, 19:17
      Nie wspominając już o drogach czy innych inwestycjach infrastrukturalnych. Za 5
      lat to może w końcu zostanie przebudowana Lotnicza, ale na więcej nie liczcie.
    • 3.14-ter GDDKiA nie ma pieniędzy na drogi 09.05.07, 19:50
      biznes.onet.pl/0,1532323,wiadomosci.html
      Ile jeszcze razy mam powtarzać, że to będzie MEGAkompromitacja. Najdalej w 2011
      jak tylko UEFA upewni się, że z niczym nie zdążą odbierze nam organizację
      dowali drakońskie odszkodowania i zorganizuje w normalnym kraju, np. we
      Włoszech.
    • Gość: . Re: Euro2012 już dziś przyjmuję zakłady, że nie w IP: *.rozanka.wroc.pl 13.05.07, 16:40
      Ja stawiam że wypali ale na zmodernizowanych zabytkach w
      Poznaniu,Wrocławiu,Chorzowie i Krakowie.Warszawa i Gdańsk nie dadzą rady
      wybudować nowych stadionów.
      • Gość: metol Agencja towarzyska IP: *.as.kn.pl 13.05.07, 21:12
        czy wypali euro ,czy nie wypali to co mnie to interesuje? mam inne problemy niz
        euro2012.
        • Gość: sanepid Re: Agencja towarzyska IP: *.wroclaw.mm.pl 14.05.07, 01:34
          Gość portalu: metol napisał(a):

> czy wypali euro ,czy nie wypali to co mnie to interesuje? mam inne problemy
          niz
          >
          > euro2012.

Klienci zarazeni HIVem?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka