Dodaj do ulubionych

APEL DO ZAMIEJSCOWYCH STUDENTÓW "WIEŚMAKÓW"

IP: localhost:* / 192.168.1.* 03.06.03, 21:51
Jak będziecie już jechać po sesji z naszego pięknego miasta do swoich domków,
to nauczcie się,że u nas plecaki w tramwajach i autobusach się ZDEJMUJE w
czasie jazdy. Nie jedziecie sami. Średnia przyjemność, być obijanym przez
plecak pełny brudnych ciuchów, które wieziecie mamusiom do wyprania!
Obserwuj wątek
    • akm Re: APEL DO ZAMIEJSCOWYCH STUDENTÓW 'WIEŚMAKÓW' 03.06.03, 21:59
      Chyba chłopie sam jesteś [...]
    • Gość: Pasażer Wreszcie ktoś poruszył ten temat! IP: localhost:* / 192.168.1.* 03.06.03, 22:12
      Czasami ręce opadają, jak patrzy się w tramwajach lub autobusach na zachowanie
      tej, za przeproszeniem, "inteligencji"! Słoma z butów!
      • Gość: maple Re: Wreszcie ktoś poruszył ten temat! IP: *.local.pl / 192.168.1.* 03.06.03, 23:31
        a przypadkiem nie "ktos", ale pasazer bedacy jednoczesnie motorniczym poruszyl
        ten temat? ;-)

• Gość: Kika Re: APEL DO ZAMIEJSCOWYCH STUDENTÓW 'WIEŚMAKÓW' IP: localhost:* / 192.168.1.* 04.06.03, 19:42
      Przy obecnych upałach (pojazdy jak sauny) w pełni uzasadnione!!
    • Gość: RAM Re: APEL DO ZAMIEJSCOWYCH STUDENTÓW 'WIEŚMAKÓW' IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 04.06.03, 22:58
      W ktorym pokoleniu przestaje sie byc wiesniakiem? Skad przybyli wasi rodzice,
      czy dziadkowie??
      • Gość: Rafis Re: APEL DO ZAMIEJSCOWYCH STUDENTÓW 'WIEŚMAKÓW' IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 04.06.03, 23:22
        Gość portalu: RAM napisał(a):

> W ktorym pokoleniu przestaje sie byc wiesniakiem?
        przestaje się nim być po przyjęciu pewnych zachowań i nawyków

Skad przybyli wasi rodzice,
        > czy dziadkowie??
        długo by opowiadać :)
      • Gość: alicja Re: APEL DO ZAMIEJSCOWYCH STUDENTÓW 'WIEŚMAKÓW' IP: *.recluce.one.pl / 192.168.0.* 08.06.03, 00:40
        Gość portalu: RAM napisał(a):

> W ktorym pokoleniu przestaje sie byc wiesniakiem? Skad przybyli wasi rodzice,
        > czy dziadkowie??

Moja babcia pochodzi z Wrocławia (mieszkała przed wojną)- prababcia była Polką
        (losy się róznie układały kiedyś) i jej rodzeństwo również, moi rodzice
        pochodzą z Wrocławia, moi dziadkowie drudzy przyjechali z samego Lwowa, bo
        chcieli mieszkać w Polsce, ja też jestem z Wrocławia. Przykro mi ale jestem
        okropna, bo jestem wstrętnym mieszczuchem z pochodzenia, ale to zawsze
        napełniało mnie dumą. Zostało we mnie przekonanie z opowieści osób starsych o
        ludziach ze wsi, że oni zawsze mieli wszystko :
        - preferencyjny dostęp do studiów, stypendia itp.
        - potem dostawali prace i mieszkania a my gnieżdziliśmy się w klitce, bo wieś
        dostawała pierwsza, a my nawet nie mogliśmy kupić, bo dostawali oni.
        Teraz też mam czasem wrażenie, że wieś zabiera prace ludziom z miasta.
        Jeśli ludzie z miasta teraz mogą mieszkać na wsi a pracować w mieście, to czemu
        tak wieś nie mogła kiedyś. A wies często ma dochody ze wsi, rolnicy płaca
        śmieszne podatki (wiem coś o tym) a zarabiają jeszcze w miescie.
        Odbiegamy wszyscy trochę od tematu, ale chyba o to chodziło autorowi pierwszej
        wypowiedzi.
        A wszystkiemu winne te plecaki na plecach...ale tego mamusia powinna nauczyć...

• Gość: Krisqu071 Re: APEL DO ZAMIEJSCOWYCH STUDENTÓW 'WIEŚMAKÓW' IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 05.06.03, 01:30
      Panie motorniczy kochany - toc to pan zamkniety w kabince jedzie - wiec - brawa
      za zainteresowanie wygoda podrozy.Ale ja wole byc ocieranym bo sam tez czesto
      ocieram - w srodkach kom. jest jeszcze czesto taki syf ze nie moge polozyc
      gdziekolwiek mego plecaka(zaznaczam takiego 20l i zem z Wroclawia!) bo pozniej
      ja bede mial plecki ze smaru - a tak ocieranko ale higieniczne - HE HE!
      • Gość: mr_pope Re: APEL DO ZAMIEJSCOWYCH STUDENTÓW 'WIEŚMAKÓW' IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 09.06.03, 15:21
        Gość portalu: Krisqu071 napisał(a):

> Panie motorniczy kochany - toc to pan zamkniety w kabince jedzie - wiec -
        brawa
        >
        > za zainteresowanie wygoda podrozy.Ale ja wole byc ocieranym bo sam tez czesto
        > ocieram - w srodkach kom. jest jeszcze czesto taki syf ze nie moge polozyc
        > gdziekolwiek mego plecaka(zaznaczam takiego 20l i zem z Wroclawia!) bo
        pozniej
        > ja bede mial plecki ze smaru - a tak ocieranko ale higieniczne - HE HE!
        Ocieraj się w pustym tramwaju. Jak jest tłok to plecaki tylko przeszkadzają.
    • Gość: Purq Wrocław to WIOCHA !!! IP: prosiak:* / 192.168.1.* 05.06.03, 19:02
      Warszawa jest największą wioską Europy, a Wrocław jest największą wioską na
      Dolnym Śląsku...
      • Gość: Rafis Re: Wrocław to WIOCHA !!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.06.03, 19:57
        Gość portalu: Purq napisał(a):

> Warszawa jest największą wioską Europy, a Wrocław jest największą wioską na
        > Dolnym Śląsku...

Twój Ip mówi wszystko...
      • Gość: Motorniczy A Ty, buraku, z jakiej wioski dojeżdżasz? IP: localhost:* / 192.168.1.* 05.06.03, 20:29
        Gość portalu: Purq napisał(a):

> Warszawa jest największą wioską Europy, a Wrocław jest największą wioską na
        > Dolnym Śląsku...

Szkoda nawet z Tobą polemizować.
    • nziem Re: APEL DO ZAMIEJSCOWYCH STUDENTÓW 'WIEŚMAKÓW' 05.06.03, 20:36
      Moim zdaniem wypowiedż taka jest dowodem na głupote autora. Nie chodzi mi tutaj
      o sama zawartosc merytoryczna wypowiedzi ale o sposób przekazu. Niech Wrocław
      pamięta, ile zarabia na "studentach-wieśniakach", niech o tym pamięta także MPK
      i jego pracownicy !!!!!!!!!!
    • cnn Panie Motorniczy, ja w kwestii formalnej... 06.06.03, 03:17
      Witam.

Gość portalu: Motorniczy napisał(a):

> APEL DO ZAMIEJSCOWYCH STUDENTÓW 'WIEŚMAKÓW'
      > Jak będziecie już jechać po sesji z naszego pięknego miasta do swoich domków,
      > to nauczcie się,że u nas plecaki w tramwajach i autobusach się ZDEJMUJE w
      > czasie jazdy. Nie jedziecie sami. Średnia przyjemność, być obijanym przez
      > plecak pełny brudnych ciuchów, które wieziecie mamusiom do wyprania!

Zastanawiają mnie następujące fakty zawarte w Pańskiej wypowiedzi:

1) w tytule uzywa pan określenia "zamiejscowych" - czy mam rozumieć, że
      studentom mieszkającym we Wrocławiu wolno nosić plecaki na ramieniu podczas
      jazdy komunikacją publiczną?

2) porusza Pan kwestię nieczystej odzieży - czy opory wiążą się też z
      zawartością innego typu? (np. wyłącznie książki etc.)

3) czy ja, jako osoba dojeżdżająca codziennie do pracy z jednego końca miasta
      na drugi (50 minut w tramwaju w jedną stronę), mam prawo trzymać plecak
      przewieszony przez ramię - jego zawartość to około 10 kg papierów i nie jest mi
      wygodnie urywać sobie rękę przez blisko godzinę (kwestia położenia plecaka na
      ziemi została omówiona wcześniej).

Będę wdzięczny za zajęcie stanowiska we wszystkich trzech wysuniętych przeze
      mnie kwestiach.

Pozdrawiam -

Student pracujący
      • Gość: Motorniczy Odpowiedzi dla cnn i innych forumowiczów IP: localhost:* / 192.168.1.* 07.06.03, 07:19
        1. Dotyczy to wszystkich studentów, chociaż problem rozpychania się plecakami
        po pasażerach nasila się, kiedy studenci zamiejscowi wyjeżdżają do domów na
        różnego rodzaju ferie i przerwy świąteczne. (najbliższe tuż, tuż!)

2. Te "brudne ciuchy" proszę potraktować z przymrużeniem oka. Nie chodzi o
        zawartość bagażu, lecz o jego rozmiary.
        3. Nie chodzi mi o małe plecaki podręczne (sam takiego używam na co dzień, ale
        gdy tylko mogę, stawiam go na podłodze) lecz o duże plecaki "bazowe" takie 60,
        75 l i większe.

UWAGA OGÓLNA: treść wstępnego listu świadomie trochę prowokująca, ale
        doświadczenie uczy, że na grzeczne uwagi mało kto reaguje.
    • Gość: kibicWKS Re: APEL DO ZAMIEJSCOWYCH STUDENTÓW 'WIEŚMAKÓW' IP: 213.199.238.* 06.06.03, 08:58
      Apel słuszny. W tramwajach naprawdę robi się więcej miejsca, gdy ktoś zdejmie
      plecak i trzyma go w ręce przy nodze.
      Często się zdarza, że jakiś rozbawiony młodzieniec zaabsorbowany rozmową nie
      zauważa, że jego plecak komuś na głowę wchodzi (przeważnie tym siedzącym) a tym
      niższym i stojącym ociera się o twarz.

Pozdrawiam Wrocławian i zamiejscowych-gości mojego ukochanego miasta.
      • Gość: Motorniczy I o to chodzi... IP: localhost:* / 192.168.1.* 06.06.03, 13:24
        Gość portalu: kibicWKS napisał(a):

> Apel słuszny. W tramwajach naprawdę robi się więcej miejsca, gdy ktoś zdejmie
        > plecak i trzyma go w ręce przy nodze.
        > Często się zdarza, że jakiś rozbawiony młodzieniec zaabsorbowany rozmową nie
        > zauważa, że jego plecak komuś na głowę wchodzi (przeważnie tym siedzącym) a
        tym
        >
        > niższym i stojącym ociera się o twarz.
        >
        > Pozdrawiam Wrocławian i zamiejscowych-gości mojego ukochanego miasta.

I o to właśnie się rozchodzi!!! Czy to tak trudno zrozumieć!
        • cnn Re: I o to chodzi... 07.06.03, 02:53
          Jeszcze raz proszę o odpowiedź na moje pytania. Czekam niecierpliwie.

Pozdrawiam
    • mjot1 Tak na stronie... 07.06.03, 19:17
      Strasznie mnie intryguje skąd taka butna pewność u łyków o niechybnej wyższości
      nad ludnością wsi?
      Autor wątku w trakcie dysputy troszkę, co prawda spuścił z tonu, ale
      przecie „pierwsza odpowiedź się liczy”.
      Czy Wy o Światli Mieszczanie naprawdę sądzicie, że mieszkanie w kamienicy lub w
      blokowisku automatycznie stawia Was ponad resztą świata?
      Czyż adres zamieszkania wyznacznikiem jest inteligencji i kultury osobistej?
      Ja jakoś więcej prostactwa ostatnio widzę w grodach... Może to tylko zależy
      skąd się spogląda?
      Jednocześnie przypominam Wam o Klaso Panująca, że łyk chwilowo tylko uzurpował
      sobie tę koronę. Do grodu to drzewiej przybywało się jeno na chwil parę!
      Mniemam, że normalność powróci! Wystarczy spojrzeć na nagminne budowanie się na
      wsi.

Co zaś tyczy się smrodu to owszem nie zazdroszczę go Wam!
      Szczególnie ów fetor potu wymieszany z wszelkimi wynalazkami przemysłu
      kosmetyczno-perfumeryjnego.
      Toż to chyba jest właśnie ta broń, która bezskutecznie poszukiwana jest w Iraku.

Najniższe ukłony!
      Były łyk wrocławski od ponad dwudziestu lat wieśniak z wyboru M.J.
    • Gość: Heniek Re: APEL DO ZAMIEJSCOWYCH STUDENTÓW 'WIEŚMAKÓW' IP: *.walbrzych.cvx.ppp.tpnet.pl 07.06.03, 19:32
      Gość portalu: Motorniczy napisał(a):

> Jak będziecie już jechać po sesji z naszego pięknego miasta do swoich domków,
      > to nauczcie się,że u nas plecaki w tramwajach i autobusach się ZDEJMUJE w
      > czasie jazdy. Nie jedziecie sami. Średnia przyjemność, być obijanym przez
      > plecak pełny brudnych ciuchów, które wieziecie mamusiom do wyprania!

OK
      • Gość: Ewa Re: APEL DO ZAMIEJSCOWYCH STUDENTÓW 'WIEŚMAKÓW' IP: *.walbrzych.cvx.ppp.tpnet.pl 07.06.03, 19:33
        Gość portalu: Heniek napisał(a):

> Gość portalu: Motorniczy napisał(a):
        >
        > > Jak będziecie już jechać po sesji z naszego pięknego miasta do swoich domk
        > ów,
        > > to nauczcie się,że u nas plecaki w tramwajach i autobusach się ZDEJMUJE w
        > > czasie jazdy. Nie jedziecie sami. Średnia przyjemność, być obijanym przez
        > > plecak pełny brudnych ciuchów, które wieziecie mamusiom do wyprania!
        >
        >
        > OK

całuski
    • Gość: tom20i2 Re: APEL DO ZAMIEJSCOWYCH STUDENTÓW 'WIEŚMAKÓW' IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.06.03, 14:35
      Wydaje mi sie,ze to nie jest kwestia pochodzenia, czy jest to
      zamiejscowy "wiesniak" z praniem, czy miejscowy "mieszczuch" jadacy na wczasy,
      tylko kultury osobistej. Posiadanie owej nie jest determinowane pochodzeniem
      geo-genealogicznym. Czasami mi sie zdaza robic za wielblada, ale jak jest tylko
      potrzeba zdejmuje plecak, niewazne od wielkosci. Dla jasnosci dodam, ze
      pochodze z miesciny 25 tys. mieszkancow. Wiesniak minie nie obraza, bo za
      takowego sie nie uwazam, a kto mysli w tych kategoriach ten "burak" :)))
      PS.
      Ustepuje tez miejsca staruszkom i kobietom w ciazy ;)
    • Gość: ziomal I nie stójcie na czerwonym świetle, jak barany, IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.06.03, 14:45
      kiedy w promieniu 50m nie jedzie żaden samochód!
      • hen Sam jesteś baran 09.06.03, 15:45
        Wam miatośniakom zyłoy się za to o wiele biedniej, gdyby nie wasze babcie
        dające kieszonkowe zdobyte na wynajmie pokoju, żony i dziewczyny pracujące w
        knajpach, punktach ksero, jadłodajniach, bibliotekach, dziekanatach. W dużym
        stopniu dzieki studentom mają pracę kierowcy, dostarczyciele usług
        internetowch, producenci i kopisci programów komputerowych itd itd. Tyle zwożą
        wam kapusty z prowincji, że chyba mogą sobie pozwolic na noszenie plecaków w
        tramwaju raz w tygodniu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka