asia_25 30.05.07, 17:50 No to PiS wział sie za gospodarkę :((( ... Boże miej nas w swojej opiece !! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kontonaspam Re: Skarb Państwa wydoił KGHM 30.05.07, 17:53 Przeca problemy KGHM w przyszłości nie będą za kadencji PiS. Dodatkowo będą mogli sobie pokrzyczeć i udowadniać, że za rządów pisdowatych było lepiej... A narzekali wszyscy na SLD. Może i kradli niemało, ale dużo i tak się ostawało. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KLucioo Re: Skarb Państwa wydoił KGHM IP: 156.17.194.* 30.05.07, 18:00 po co te gadki? macie pojecie o czym piszecie? Odpowiedz Link Zgłoś
asia_25 Re: Skarb Państwa wydoił KGHM 30.05.07, 18:04 Jak raz "mamy" pojęcie o czym piszemy... jak mozna pozbawić firmy w takiej sytuacji pieniędzy na inwestycje ?? Gdzie modernizacja procesów technologicznych ?? uzupełnienia w parku maszynowym czy zakup nowych złóż... ?? Ale jak ma to rozumieć "ktoś" kto całe zycie trzyma pieniadze u mamusi ?? No a terza moze pora na jakies mądre kontrargumenty ?? Odpowiedz Link Zgłoś
tetlian Re: Skarb Państwa wydoił KGHM 30.05.07, 18:19 Każdy klub piłkarski prędzej czy później upada. Teraz przyszła kolej na KGHM Zabrze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asia_25 Halo !! KGHiM Z A B R Z E !! ?? !! IP: *.chello.pl 30.05.07, 18:20 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: .. Re: Halo !! KGHiM Z A B R Z E !! ?? !! IP: *.eranet.pl 30.05.07, 18:50 a za 10 lat bedziemy kupowac miedz od ruskich.. Odpowiedz Link Zgłoś
soul.brother Zniszczyć gospodarke 30.05.07, 19:57 Bracia nie rozumieją ze zniszczenie gospodarki kraju spowoduje jeszcze większe niezadowolenie wśród nastawionych roszczeniowo wyborców PiS. Ale co tam byleby się u koryta utrzymać kolejny miesiąc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nn Re: Zniszczyć gospodarke IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.07, 20:49 soul.brother napisał: > Bracia nie rozumieją ze zniszczenie gospodarki kraju spowoduje jeszcze większe > niezadowolenie wśród nastawionych roszczeniowo wyborców PiS. Ale co tam byleby > się u koryta utrzymać kolejny miesiąc. Oj, chyba nie znasz żadnego "prawdziwego" wyborcy PiS, z tych betonowych 25%. Ja znam jednego i mam wrażenie, że gdyby Kaczyńscy zamknęli Kwaśniewskiego i Tuska w więzieniu, to z radości i wdzięczności zgodziłby się na obniżenie mu pensji o połowę. Tacy ludzie nie są nastawieni na pieniądze. Oni mają inne potrzeby - dołożyć tym, którzy są zamożni, wykształceni, otwarci, światowi, przedsiębiorczy itp., bo czują się przez nich zagrożeni (dlaczego? - pewnie wyjaśniłby to psycholog społeczny). Kaczyńscy o tym dobrze wiedzą i dlatego nie muszą się bać o spadek poparcia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jakuzi Re: Zniszczyć gospodarke IP: *.chello.pl 30.05.07, 20:57 niestety masz racje Odpowiedz Link Zgłoś
hecer Re: Zniszczyć gospodarke 30.05.07, 22:11 Nie ma racji... Wyborcy PiS w znacznej czesci glosowali we wczesniejszych wyborach na SLD. Wlasnie dlatego ze SLD obiecywalo socjal, obietnicy nie dotrzymalo i ludzie przeszli na PiS. W tym wypadku nie chodzi o swiadomosc ze jak sie dzis wyplaci duza dywidende to w przyszlym roku moze byc duzo nizsza (bo to autor mial na mysli piszac ze pol pensji ktos by oddal za wsadzenie Kwacha). Chodzi o to by zabrac i rozdac. W przyszlym roku zabierze sie innym i znow rozda... to, ze takie dzialanie jest szkodliwe w dlugim okresie nie ma dla pis zadnego znaczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: damelbert Re: Halo !! KGHiM Z A B R Z E !! ?? !! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.05.07, 20:39 Nie, kolego, nie od ruskich, moze od Chile. ale co z tego? za 20 lat złoza miedzi w KGHM wyczerpią się, do zera. Odpowiedz Link Zgłoś
hummer To już było i czym się skończyło 31.05.07, 11:59 Popatrz na obrazek z prawej strony strony pl.wikipedia.org/wiki/Słowo_Polskie Może się przyłączysz do nas Aniu25. forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=47235 Jest jeszcze co ratować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ziomek Re: Skarb Państwa wydoił KGHM IP: *.ssp.dialog.net.pl 30.05.07, 18:05 właśnie mamy i dlatego piszemy ! to jest czas w tym karju na INWESTYCJE a nie na wyciąganie ze spółek takiej kasy !! Takie dobre czasy MIJAJĄ i właśnie teraz powinno się przygotować firme do lat chydych !! ale Pisiory potrzebują kase na swoje obietnice i obietnice Leppera i Giertycha !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: analityk Re: Skarb Państwa wydoił KGHM IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.05.07, 18:06 wyobraź sobie że wiemy. Za dwa , trzy lata takiego "dojenia" i spółka jak przyniesie jakikolwiek dochód to będzie dobrze. Oto właśnie zaczyna się IV RP w gospodarce - trzeba zwijać się stąd :( - a miało być tak pięknie Odpowiedz Link Zgłoś
hummer A nie lepiej się zjednoczyć? 31.05.07, 11:29 www.referendum2007.org/ "Najpierw przyszli po komunistów, ale nie protestowałem, bo nie byłem komunistą. Potem przyszli po Żydów, ale nie protestowałem, bo nie byłem Żydem. Potem przyszli po związkowców, ale nie protestowałem, bo nie byłem związkowcem. Potem przyszli po katolików, ale nie protestowałem, bo byłem luteraninem. Potem przyszli po mnie... i nie było już komu protestować." Pastor Martin Niemöller Zapraszam do wymiany poglądów forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=47235 Tylko razem możemy zadbać "Żeby Polska była Polską". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa Kasa wszystkich kreci IP: *.chello.pl 30.05.07, 18:08 Niech sobie poobnizaja pensje w trosce o przyszlosc zakladu pracy jak tak placza. Przecietnie tam zarabiaja ponad 6 tys, to beda mieli na inwestycje. To jest zreszta karygodne ze firma bazujaca na wydobywaniu i obrobce narodowego bogactwa jakim sa tamtejsze zloza rud miedzi dba tylko o interesy swoich pracownikow. Wszyscy oni zyja z czegos co stanowi jako zasob naturalny dobro calego narodu.. Z kolei administracja powinna dbac o interesy ogolu odpowiednio ustalajac oplaty za wydobycie rudy (oplaty za mozliwosc wydobywania, licencja wydobywcza) ale to by trzeba bylo zmienic prawo (chyba gornicze), ale jak na razie nic nie slychac. Obok weglowej mafia miedziowa jest rownie skuteczna, tam nie ma zadnych roznic politycznych, jest cos co ich wszytkich laczy niezaleznie od legitymacji partyjnych, tj.pazernosc na kase i dojenie KGHM jak tylko sie da, wnioski racjonalizatorskie to dobry przyklad. Wszystko to retoryka, oni wszyscy we lbie zamiast zwojow maja tylko kase. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :) Re: Kasa wszystkich kreci IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.05.07, 18:15 zabawny komentarz, uśmiałem się do łez - moze powinno się kasę oddać Ojcu Dyrektorowi - przecież to On się modlił żeby złoża były jak najlepsze ?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JasioJasio Re: Kasa wszystkich kreci IP: *.lubin.dialog.net.pl 30.05.07, 18:53 Proponuję najpierw zapoznać się z tematem o którym piszesz. KGHM regulrnie płaci podatki lokalne i opłaty koncesyjne wynikające z wydobywania rud miedzi. W formie zysków, podatku dochodowego i dywidendy płaci też państwu procent od wypracowanego zysku. Tak bardzo rażą Cię płace? Przyjedź, popracuj a na koniec zrzeknij się cześci zarobku. Czekam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paszczak Jesteś idiotą czy tylko kretynem? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.07, 19:07 ...jedno mi się ciśnie na usta: wyp....aj tumanie!!! Przecież to jest gospodarka rabunkowa. Park maszynowy się sypie...a to z kolei grozi wypadkami i mniejszą wydajnością wydobycia...a co za tym idzie,grozi mniejszymi zyskami w przyszłym roku...i znów mniejszą możliwością inwestowania (pewnie znów dywidenda w całości zostanie zagrabiona przez Skarb Państwa)...i a piać od nowa...park maszynowy w jeszcze większej rozsypce...itd. Po 5-7 latach dojna krowa wygeneruje straty i zostanie za grosze sprzedana (czyt. sprywatyzowana). Ktoś się nachapie jak bura świnia, a po 10 latach 20 tysięcy ludzi straci pracę. Na pohybel faszystom i idiotom takim jak ty (specjalnie z małej litery). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polak-ateista zgadzam sie z Toba:) 100% zgody IP: 213.172.177.* 30.05.07, 19:26 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Jesteś idiotą czy tylko kretynem? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 30.05.07, 21:40 Przecież o to właśnie chodzi,wydoić kasę i sprywatyzować.Jasne,jak słońce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Jesteś idiotą czy tylko kretynem? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.05.07, 22:04 Pyszczak napisał ...Po 5-7 latach dojna krowa wygeneruje straty i zostanie za grosze sprzedana (czyt. sprywatyzowana). Ktoś się nachapie jak bura świnia, a po 10 latach 20 tysięcy ludzi straci pracę... Pyszczak chcesz drugi raz prywatyzowac juz raz sprywatyzowana firme?! No jezeli komus sie to uda to powinienes za niego trzymac kciuki... No i proponuje sam sobie zadaj to pytanie... Odpowiedz Link Zgłoś
bernol1 Re: Jesteś idiotą czy tylko kretynem? 30.05.07, 22:14 > Pyszczak chcesz drugi raz prywatyzowac juz raz sprywatyzowana firme?! No jezeli > > komus sie to uda to powinienes za niego trzymac kciuki... No i proponuje sam > sobie zadaj to pytanie... W artykule stoi jak kobyła, że skarb państwa ma jeszcze 42 procent udziałów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robert ZG LUBIN Re: Jesteś idiotą czy tylko kretynem? IP: *.lubin.dialog.net.pl 30.05.07, 22:18 Jeśli nie wiesz to ci przypomnę skarb państwa posiada 42 procent akcji czyli firma prawie w połowie należy do państwa. Taką wielką firmę zawsze można zniszczyć (a właśnie to robią kaczory), sprzedać za grosze kolesiom. Następnie firma ogłasza upadłość dzielimy ją na części, sprzedajemy i wszyscy są szczęśliwi poza pracownikami i ich rodzinami. Sezon polowań na kaczki złodziejki uważam za otwarty. Odpowiedz Link Zgłoś
hummer Długi KGHM mają wzrosnąć do 3 mld zł 31.05.07, 11:34 Tak podaje Onet Kluski za oświadczeniem KGHM. "KGHM poinformował też, że realizacja programu inwestycyjnego może spowodować wzrost zadłużenia w ciągu najbliższych 4-5 lat do około 3 mld zł" Z firmy która ma ponad 3 mld zysku netto :) gielda.onet.pl/0,1545426,wiadomosci.html Pora zatrzymać rozkradających majątek narodowy www.referendum2007.org/ Wszelkie uwagi mile widziane na forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=47235 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaaa Re: Kasa wszystkich kreci IP: *.chello.pl 30.05.07, 19:44 Spojrzalem na te reakcje, zostalem nawet faszysta, ale ad rem, przeciez pisze 1.Ze trzeba in podniesc oplate koncesyjna bo jest za mala, a miedz drozeje nieproporcjonalonie, i to jest powinien byc ten haracz za wykorzystywanie majatku narodowego. 2, Podatki placa bez laski 3 Na odnowienie parku maszynowego maja amortyzacje ktora jest kosztem a nie wydatkiem wiec kasa jest 4. Zarabiaja dzieki Bogu (zloza w Lubinie) i Chinolom ktorzy winduja cene miedzi na swiecie 5 Wklad orlow miedziowych w zysk KGHM polega na chodzeniu do roboty bo i tak samo rosnie 6. Pazerni sa na maksa co jest odwrotnie proporcjonalne do ich poziomu inmteligencji z racji posiadania w mozgu kasy zamiast zwojow i nic juz tego nie zmieni, hehehehe 7. Do roboty tam nie pojda bo z Wawki troche daleko i nie jestem pazerny 8. Poza tym niepotrzebne nerwy, bo i tak oni wszyscy miedziowi maja nas w dupie, tzn reszte narodu, zwlaszcza jak ida do kasy po kase. Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok słodki jesteś, po prostu słodki, a do tego z Wawy 30.05.07, 20:02 i wszystko jasne. Wiedza twa: a. realia - zerowa b. ekonomia - zerowa c. praktyka prowadzenia przedsiebiorstwa - zerowa c. historia i praktyka myslenia socjalistycznego - celująca więcej takich jak ty - i w następnych wyborach do parlamentu brytyjskiego frakcja polskiej emigracji będzie jedną z najsilniejszych. A ostatni krajowy krajowiec pogra sobie z pisem w bierki. Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok a najbardziej podoba mi sie punkt 5 30.05.07, 20:05 orły tylko chodzą do roboty a złoże samo rosnie. patrząc na ofiary smiertelny w kopalniach to rzeczywiscie miła robata, kawke sie pije, czasem telefon odbierze oraz z panią jadzią z sąsiedniego stanowiska o ogródku pogada - jak nieudacznik partyjny w urzędzie centralnym w wawce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JasioJasio Re: Kasa wszystkich kreci IP: *.lubin.dialog.net.pl 30.05.07, 20:20 > 8. Poza tym niepotrzebne nerwy, bo i tak oni wszyscy miedziowi maja nas w > dupie, tzn reszte narodu, zwlaszcza jak ida do kasy po kase. > Pozdrowienia Za to "reszta narodu" interesuje się nami wyłącznie przy zamykaniu roku finansowego. > 3 Na odnowienie parku maszynowego maja amortyzacje ktora jest kosztem a nie > wydatkiem wiec kasa jest Spróbuj z amortyzacji odnowić park technologiczny albo nawet w swojej robocie jaka by nie była zaproponuj aby dzięk iamortyzacji kupić nowy czajnik czy komputer. Zatkaj uszy przy tym aby snmiech cie nie ogłuszył. > 1.Ze trzeba in podniesc oplate koncesyjna bo jest za mala, a miedz drozeje > nieproporcjonalonie, i to jest powinien byc ten haracz za wykorzystywanie > majatku narodowego. > 2, Podatki placa bez laski Opłaty koncesyjne ustala własciwy minister czyli rząd - pretensje jakby do siebie zatem. Podatki płacimy i nikt nie mówi, że to łaska. Po prostu Skarb Pańśtwa dostaje tą drogą górę pieniędzy i gdyby mądrze gospodarzył nie wspominając o rozumie, wiedziałby że nie można zabrać CAŁEGO zysku. > 4. Zarabiaja dzieki Bogu (zloza w Lubinie) i Chinolom ktorzy winduja cene > miedzi na swiecie Mamy nie zarabiać? Ty zarabiasz, bo ktoś kupuje Twój produkt albo Twoją pracę. Uważasz, że wyświadcza ci łaskę? Nie! Chce kupić a Ty chcesz sprzedać. Tyle. > 5 Wklad orlow miedziowych w zysk KGHM polega na chodzeniu do roboty bo i tak > samo rosnie > 6. Pazerni sa na maksa co jest odwrotnie proporcjonalne do ich poziomu > inmteligencji z racji posiadania w mozgu kasy zamiast zwojow i nic juz tego nie > > zmieni, hehehehe Trudno z tym polemizować, szczególnei z kimś kto nzapewne nigdy nie był w kopalni ani nie ma pojęcia jakie warunki nalezy spełnić aby wkopalni pracować. Tu jest podobnie jak w wojsku, mozesz zostać Ministrem Obrony nie wiedząc z której strony strzela czołg ale żeby zostac kapralem najpierw musisz być szeregowcem. W KGHM możesz zostać prezesem zarządu nie wiedząc co to przodek ale sztygarem czy operatorem już nie. > 7. Do roboty tam nie pojda bo z Wawki troche daleko i nie jestem pazerny To może wplacaj część swojej kasy (oprócz podatków oczywiście) na konto Skarbu Pańśtwa dla lepszego dobtra nas wszystkich? Zazwycvzaj tak jest, że najwięcej do poweiedzenia mają ci, których najmniej to dotyczy. No chyba, że jesteś lekarzem, nauczycielem albo pielęgniarką. Te grupy zawodowe skonsumują bowiem tę dywidendę. Remontowałeś kiedyś dom czy mieszkanie? Po co to robiłeś? Pewnie dlatego, zeby żyło się lepiej, co? Żeby fajnie wyglądało, było milusio itp. Rozumiem, że zapłaciłeś za to zwrotem podatku? Pokaż mi dużą firmę na świecie, która drugi rok z rzędu oddaje zdecydowaną większość zysku (w tamtym roku 87% w tym 100%). I na koniec jeszcze. Zrozum chłopie, że decyzja o wypłacie 100% dywidendy NIE MA WPŁYWU na nasze płace. Kasa którą zarabiamy jest wliczona jako koszt. To co zrobił Skarb Państwa to uniemozliwianie rozwoju firmy, a tym samym pozbawianie lub obniżanie zysku w przyszłości. Tylko kogo to obchodzi, skoro za 2 lata to inni będą rządzić, co? PS Żaden rząd przed "tanim pańśtwem" nie zrobił takiego numeru jak pozbawienie spółki zysku 2 lata z rzędu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aaaa Re: Kasa wszystkich kreci IP: *.chello.pl 30.05.07, 21:06 Odpowiem koledze z Lubina, notabene ta polemika pokazuje ze punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia Za to "reszta narodu" interesuje się nami wyłącznie przy zamykaniu roku finansowego. Nie reszta narodu tylko wiekszosciowy gieldowy akcjonariusz, bo to jego wlasnosc, kazdy powinien znac swoje miejsce w szeregu, (juz nie napisze o ZZ ktore by zawsze chcialy rzadzic na cudzym) > Spróbuj z amortyzacji odnowić park technologiczny albo nawet w swojej robocie jaka by nie była zaproponuj aby dzięk iamortyzacji kupić nowy czajnik czy komputer. Zatkaj uszy przy tym aby snmiech cie nie ogłuszył. Amortyzacja polepsza cashflow a jak ktos woli wydawac na podwyzki pensji a nie na inwestycje to potem drze jape wlasciciel sobie zysk wyplaca >Opłaty koncesyjne ustala własciwy minister czyli rząd - pretensje jakby do siebie zatem. Gdyby to zalezalo ode mnie to bym podniosl Podatki płacimy i nikt nie mówi, że to łaska. Po prostu Skarb Pańśtwa dostaje tą drogą górę pieniędzy i gdyby mądrze gospodarzył nie wspominając o rozumie, wiedziałby że nie można zabrać CAŁEGO zysku. Oprocz zysku zrodla pozyskiwania kapitalu to kredyty, emisje obligacje, nowe emisje akcji, tak wiec mozliwosci sa >Mamy nie zarabiać? Ty zarabiasz, bo ktoś kupuje Twój produkt albo Twoją pracę. Uważasz, że wyświadcza ci łaskę? Nie! Chce kupić a Ty chcesz sprzedać. Tyle. zgadza sie, tyle jedynie ze warunki zewnetrzne sa nadzwyczaj korzystne o czym trzeba pamietac > Trudno z tym polemizować, szczególnei z kimś kto nzapewne nigdy nie był w kopalni ani nie ma pojęcia jakie warunki nalezy spełnić aby wkopalni pracować. Tu jest podobnie jak w wojsku, mozesz zostać Ministrem Obrony nie wiedząc z której strony strzela czołg ale żeby zostac kapralem najpierw musisz być szeregowcem. W KGHM możesz zostać prezesem zarządu nie wiedząc co to przodek ale sztygarem czy operatorem już nie. To może wplacaj część swojej kasy (oprócz podatków oczywiście) na konto Skarbu Pańśtwa dla lepszego dobtra nas wszystkich? Zazwycvzaj tak jest, że najwięcej do poweiedzenia mają ci, których najmniej to dotyczy. No chyba, że jesteś lekarzem, nauczycielem albo pielęgniarką. Te grupy zawodowe skonsumują bowiem tę dywidendę. Ktos musi finasowac uslugi publiczne w tym dywidenda z KGHM, Pokaż mi dużą firmę na świecie, która drugi rok z rzędu oddaje zdecydowaną większość zysku (w tamtym roku 87% w tym 100%). Taka jest wola wlasciciela i tyle I na koniec jeszcze. Zrozum chłopie, że decyzja o wypłacie 100% dywidendy NIE Ok odpowiem koledze z Lubina, mimo ze ta polemika uzasadnbia teze, ze punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia #ale MA WPŁYWU na nasze płace. Kasa którą zarabiamy jest wliczona jako koszt. Zgadza sie ze placa jest kosztem, i powinienes pamietac ze jako koszt moze ulec redukcji poprzez zwolnienia grupowe o czym wszyscy zapominaja w kolejce do kasy i w trakcie ciaglych targowan o nagrody i podwyzki. To co zrobił Skarb Państwa to uniemozliwianie rozwoju firmy, a tym samym pozbawianie lub obniżanie zysku w przyszłości. Tylko kogo to obchodzi, skoro za 2 lata to inni będą rządzić, co? PS Żaden rząd przed "tanim pańśtwem" nie zrobił takiego numeru jak pozbawienie spółki zysku 2 lata z rzędu. Skarb Panstwa wzial jedynie co jego i co mu sie podobalo wziac, a jak sie komus nie podoba praca w KGHM. to coz, moze przyjechac do Waw i tu szczescia sprobowac, ale nie sadze zeby ktos tu dostal taka kase jak w Lubinie za wykonywanie podobnej roboty. Chociaz co moze zrobic w Waw gornik dolowy, chyba jedynie rzucac petardy, bez zlosliwosci. pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robert ZG LUBIN Re: Kasa wszystkich kreci IP: *.lubin.dialog.net.pl 30.05.07, 22:38 aaaa powiedz mi gdzie mogę cię pajacu znależć w tej wawie a chętnie przyjadę i skopię ci dupę albo jeszcze lepiej wsadzę ci w dupę petardą i podpale ląt Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaaa Re: Kasa wszystkich kreci IP: *.chello.pl 31.05.07, 00:19 chodzilo ci o lont czy ląd, bo juz zglupialem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JasioJasio Re: Kasa wszystkich kreci IP: *.lubin.dialog.net.pl 30.05.07, 22:52 Jednak ze złośliwością, albo bez znajomości tematu. To nie "miedziowi" rzucali petardy w Wawie, tylko "węglowi". Oczywiście, że punkt widzenia zalezy od miejsca siedzenia. Ja myslę o swojej pracy za kilka lat, gdy zdrenowana firma nie będzie miała kasy na utrzymanie produkcji. Jestem pewien, że gdyby dotyczyła podobna sprawa Twojej sfery, to krzyczałbyś "nie zabierać" równie głośno jak teraz "zabierać". Nie "wiekszościowy" ale "największy" PAństwo ma 44,75% akcji i spólka NIE JEST własnością Skarbu Państwa. Tp dla jasności. > Gdyby to zalezalo ode mnie to bym podniosl "Ucz się i podnieś" chciałem napisac ale obecnej sytuacji raczej należałoby powiedzieć "wysyp zboże na tory, zostań przestępcąś potem rządem" i podnieś". Niestety, emisji akcji czy obligacji nie decyduje firma ale pańśtwo. "Warunki zewnętrzne są nadzwyczaj korzystne ..." No i? Czy z tego powodu firmie nie należy się zysk? Może powinna sprzedawać produkt za połowę ceny? Dosyć radosna ekonomia :) > Taka jest wola wlasciciela i tyle Niestety. Nikt nie mói, że SP nie miał do tego prawa, bo miał. Jednka nikt przy zdrowych zmysłach nie wyrzuca przez okno telewizora na przykład jedynie z powodu posiadania do niego prawa. MAsz auto? Zmieniasz olej, wymieniasz klocvki? Może jakąś pierdółkę dokupiłeś? A może zajeżdżasz samochód lejąc tylko paliwo? Ta decyzja, to takie właśnie zajeżdżanie. > Oprocz zysku zrodla pozyskiwania kapitalu to kredyty, emisje obligacje, nowe > emisje akcji, tak wiec mozliwosci sa Jasne. Banki chętnie udzielają kredytów. Może weźmiesz sobie parę? Każdy kredyt niestety trzeba spłacić i KGHM również wykorzystuje ten instrument do prowadzenia działalności, jednak nie można przesadzić z ilością. > Chociaz co moze zrobic w Waw gornik dolowy, Zbudował Wam metro. A co może robić Warszawka w Lubinie? > Amortyzacja polepsza cashflow Taa, tylko że jak nie będzie "cash" to "flow" możemy sobie wiesz gdzie wsadzić? >a jak ktos woli wydawac na podwyzki pensji a nie > na inwestycje to potem drze jape wlasciciel sobie zysk wyplaca Powtarzam z uporem maniaka, wypłata dywidendy nie ma wpływu na wypłatę wynagrodzeń, po co z uporem maniaka łączysz te sprawy? Poruszyłeś również temat rozdawnictwa pieniędzy w KGHM i marnowania ich. Pozwolisz, że odpowiem cytatem: "KGHM Polska Miedź S.A. (Grupa Kapitałowa) zajęła pierwsze miejsce w zestawieniu firm o największej ekonomicznej wartości dodanej (EVA) – ułożonym przez dziennik „Rzeczpospolita”. Ekonomiczną wartość dodaną można definiować jako różnicę pomiędzy osiągniętym zyskiem a koszem kapitału, którego zaangażowanie było niezbędne, aby uzyskać wypracowany zysk. EVA pozwala również monitorować i oceniać efektywność pracy zarządu spółki przez pryzmat interesów akcjonariuszy inwestorów." więcej: www.kghm.pl/index.dhtml?module=articles&id=1858 Odpowiedz Link Zgłoś
burasuka Re: Kasa wszystkich kreci 30.05.07, 23:11 > Pokaż mi dużą firmę na świecie, która drugi rok z rzędu oddaje zdecydowaną > większość zysku (w tamtym roku 87% w tym 100%). > > Taka jest wola wlasciciela i tyle "właściciel" -banda dyletantów z pis`du- faktycznie argument. To jak maja taka wolę, niechaj we wszystkich spółkach skarbu państwa wypłacają cały zysk, 5 lat i kraj można zaorać. Tak, idol takich jak ty wiadomo o kim pisał swą prace- Lenin zawsze żyw. Pisowcy wszystkich penerii łączcie się! > nie podoba praca w KGHM. to coz, moze przyjechac do Waw i tu szczescia > sprobowac, ale nie sadze zeby ktos tu dostal taka kase jak w Lubinie za > wykonywanie podobnej roboty. > Chociaz co moze zrobic w Waw gornik dolowy, chyba jedynie rzucac petardy, bez > zlosliwosci. Bez złośliwości powiem, że bez PeBeKi mielibyście kopiec kreta a nie metro, i także bez złośliwości- Lubinianie raczej nie szukają pracy w dawnym zaborze rosyjskim. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Luki Re: Kasa wszystkich kreci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.07, 07:24 "Oprocz zysku zrodla pozyskiwania kapitalu to kredyty, emisje obligacje, nowe emisje akcji, tak wiec mozliwosci sa" Proponuję Tobie zobaczyć ile zarobiłeś w roku wpłacić do urzędu skarbowego, a na życie pieniążki weź z cytuję Ciebie powyżej. Acha....odpuść sobie 1% bo nie wpłacaj 101% swego dochodu. P.S. Wiesz powiedz tylko jedno skoro wypłaca się 101% zysku jak zainwestować w swoją przyszłość?? "nie podoba praca w KGHM. to coz, moze przyjechac do Waw i tu szczescia > sprobowac, ale nie sadze zeby ktos tu dostal taka kase jak w Lubinie za > wykonywanie podobnej roboty. " A powiedz skoro tak dobrze wiesz ile górnik w Lubinie zarabia?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nn Re: Kasa wszystkich kreci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.07, 21:01 Gość portalu: aaaa napisał(a): > Spojrzalem na te reakcje, zostalem nawet faszysta, ale ad rem, przeciez pisze > 4. Zarabiaja dzieki Bogu (zloza w Lubinie) i Chinolom ktorzy winduja cene > miedzi na swiecie > 5 Wklad orlow miedziowych w zysk KGHM polega na chodzeniu do roboty bo i tak > samo rosnie > 6. Pazerni sa na maksa co jest odwrotnie proporcjonalne do ich poziomu > inmteligencji z racji posiadania w mozgu kasy zamiast zwojow i nic juz tego nie zmieni, hehehehe To co powiesz w takim razie o posłach na Sejm IV RP? Oni dostają jeszcze więcej, bo po 10 tysięcy, mimo że niczego nie wytwarzają, tylko konsumują pieniądze z naszych podatków. I niczego nie ryzykują w odróżnieniu od KGHM, którego losy może w każdej chwili odmienić zmiana sytuacji na giełdach surowcowych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robert ZG LUBIN Re: Kasa wszystkich kreci IP: *.lubin.dialog.net.pl 30.05.07, 22:29 aty aaaa anonim wstydzisz się skąd jesteś? skąd się urwałeś? widzę że jesteś prawdziwym (wszech)polakiem nieważne ile masz ważne żeby inni nie mieli więcej. Byłeś kiedyś w na dole w kopalni(nie mam na myśli wieliczki)jeśli nie to morda w kubeł i nie zabieraj głosu na temat wynagrodzeń 6 tyś średnio owszem ale razem z kadrą derektorską. Ja pracuję niecały rok i zarabiam netto około 1800 złotych z nadgodzinami Odpowiedz Link Zgłoś
carnivore69 Re: Skarb Państwa wydoił KGHM 30.05.07, 18:31 Co to znaczy "wydoil"? Wyplata dywidendy przez akcjonariuszy to usankcjonowana dzialalnosc biznesowa. Jesli zarzad ma pomysly na nowe inwestycje - w kazdej chwili moze isc na gielde i przekonac do nich nowych inwestorow. (Obecni widocznie uznali, ze nie ma potrzeby pozostawiania gotowki w firmie - i mieli do tego prawo.) Pomijam pytanie, czy owa wyplata zostala poczyniona w dlugoterminowym interesie skarbu panstwa. (Niemniej to nie KGHM-owi to oceniac.) Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zzz Misiaczku, Skarb Państwa to dominujący obecnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.07, 18:41 inwestor, a KGM jest już hoho na giełdzie. Koniec tematu. Odpowiedz Link Zgłoś
carnivore69 Pysiu, mam nadzieje, ze zdajesz sobie sprawe, iz 30.05.07, 20:20 wypusciles bubel, a nie merytoryczny post. Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
carnivore69 P.S. 30.05.07, 20:27 Objasnienie dla mlodziezy (przed- i) szkolnej: - "dominujacy inwestor" ma podobne prawo do glosowania za dywidenda (i do jej otrzymywania) jak kazdy inny akcjonariusz, - srodki na gieldzie pozyskiwac moga spolki rowniez juz na niej notowane. Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: P.S. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.05.07, 21:10 emisja akcji wymaga niestety zgody Skarbu Państwa na walnym, a to jest raczej niemożliwe czyli Twoja błyskotliwa propozycja nie przejdzie! Odpowiedz Link Zgłoś
carnivore69 Re: P.S. 31.05.07, 00:03 Czyli dochodzimy do sedna sprawy. Po tym jak Skarb Panstwa decyduje o wyplacie calego zysku akcjonariuszom: - jesli nie ma projektow, nie ma nowych emisji i wszystko jest ok, - jesli sa projekty i SP (jako jedyny liczacy sie akcjonanriusz) zgadza sie na emisje - j/w, - jesli sa projekty i SP nie zgadza sie na emisje - tu dopiero jest problem. Wystepujacy w imieniu SP dzialaja bowiem wtedy na niekorzysc akcjonariuszy mniejszosciowych oraz samego SP. Ostatni ze scenariuszy moze zaistniec, jesli i) SP nie ma pieniedzy na inwestycje oraz ii) SP nie chce ryzykowac utraty kontroli nad spolka poprzez pojawienie sie w niej nowego duzego inwestora (ktory sam wyklada pieniadze na nowe projekty). Oczywiscie SP ma do tego poki co pelne prawo. Pytanie jest tylko - czy zachowanie takie jest optymalne? Prawdopodobnie nie, z punktu widzenia podatnika (lepiej miec 30% w spolce wartej 15 mld niz 40% w spolce wartej 10 mld). Z punktu widzenia "przedstawicieli SP" moze jednak ono takim byc (mozliwosc obsadzenia stanowisk w zarzadzie, radzie nadzorczej itp). Wniosek - na razie wszystko jest ok, nikt nie lamie zadnych kodeksow corporate governance (ogloszono, ze mniejszosciowi akcjonariusze poparli wyplate dywidendy) ani tym bardziej prawa. Problem pojawi sie ewentualnie w przyszlosci, jesli SP zablokuje emisje nowych akcji/obligacji w przypadku pojawienia sie atrakcyjnych projektow inwestycyjnych (trudne do zweryfikowania). Ale tego dzisiejszy artykul nie dotyczy. Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jakuzi Re: Skarb Państwa wydoił KGHM IP: *.chello.pl 30.05.07, 20:45 hmm tak z prawnego punktu widzenia to jest racja, tak moze powiedziec powiedzmy ksiegowy. ale z punktu widzenia zarzadzajacego i praktyki biznesowej nie wyplaca sie calosci zysku. a jeszcze przy okazji wiesz ile kosztuje emisja nowych akcji? to nie jest takie proste isc na gielde i przekonac..., to jest naprawde zabawne co piszesz Odpowiedz Link Zgłoś
carnivore69 Re: Skarb Państwa wydoił KGHM 31.05.07, 09:31 > wyplaca sie calosci zysku. a jeszcze przy okazji wiesz ile kosztuje emisja > nowych akcji? to nie jest takie proste isc na gielde i przekonac..., to jest Stary, ale to jest moj problem jako wlasciciela spolki. Smieszne to jest to, ze podwaza sie tu czyjes prawo do zarzadzania wlasnym majatkiem. (Oczywiscie pisze tu w kontekscie Skarbu Panstwa bedacego normalnym inwestorem, a nie wspolna kasa podatnikow. Powinienem byl pewnie zaznaczyc to na poczatku.) Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polak-ateista co za jełopy ekonomiczne! imbecyle pier..lone! IP: 213.172.177.* 30.05.07, 18:39 przeciez kazdy debil wie, ze aby firma mogla sie rozwijac musi czesc zysku przeznaczac na nowe technologie na rozwój na pozyskiwanie coraz lepszych pracowników ja pier..lę, te debile z pisdy nic nie wiedzą a mają władzę KGHM jest jedną z najwazniejszych tego typu firm na całym swiecie jak bedą tak nim "zarządzali" to spadnie do 10 ligi w swojej branży Polak-ateista ps. cały ten rzad to abnegaci i kaleki umysłowe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mat Miedź jest majątkiem wszystkich Polaków. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.07, 19:00 Miedź jest majątkiem wszystkich Polaków. Warto o tym pamietać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paszczak a może wszechpolaków, pod sztandarami IV RP? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.07, 19:11 Ale pracuje w niej niecałe 0,05% mieszkańców Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jakuzi Re: Miedź jest majątkiem wszystkich Polaków. IP: *.chello.pl 30.05.07, 20:48 czytli rospuda, tatry, wegiel .... tez. i co to ma za znaczenie. powiedzmy goralom zeby oddawali caly swoj zysk poniewaz mieszkaja w tatrach gdzie zarabiaja sporo z turystyki a to jest wszystkich polakow. wg twojego myslenia caly zysk powinni przekazac panstwu czyz nie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maciej35 Re: Miedź jest majątkiem wszystkich Polaków. IP: 194.169.126.* 30.05.07, 21:41 Kurcze ... to widzę że uNIwErsytet Marksistowsko-Leninowski działa pełną parą!! Na ekonomii to musiałeś ostro przykimać skoro takich prostych spraw nie rozumiesz ale ... gdzieś musi być te 25% poparcia ... widać że część forum to maturzyści 30% (proporcja jak do "cieńkiej" wódki ;)). Gdzie się tacy jeszcze uchowali Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tryper Re: Miedź jest majątkiem wszystkich Polaków. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.05.07, 21:44 Nieprawda. Majątek "wszystkich" nie jest własnością plebsu. Jest majątkiem tych, którzy "w imieniu narodu" roszczą sobie prawo do decyzji. Majątek "wspólny" jest majątkiem oligarchii trzymającej za mordę maluczkich. Zresztą, skoro majątek jest "wspólny", to gdzie akt własności ? Chcę swoją dolę. I chcę z nią zrobić, co mi się żywnie podoba. W końcu to podobno MOJA własność... Odpowiedz Link Zgłoś
hummer Re: Miedź jest majątkiem wszystkich Polaków. 31.05.07, 11:44 Gość portalu: Mat napisał(a): > Miedź jest majątkiem wszystkich Polaków. > Warto o tym pamietać. Jeśli firma wpadnie w długi też będziesz o tym pamiętał(a)? Solidarnie zrzuci się cała Polska? Mleczną krowę się doi z umiarem a nie zarzyna jak miesne bydło. Odpowiedz Link Zgłoś
wzwod_poranny Zdecydowanie popieram decyzje RN Miedzi 30.05.07, 20:07 Jestem akcjonariuszem KGHM od 10 lat i praktycznie dopiero w zeszlym roku zaczeto wyplacac jakakolwiek dywidende.(Tej po 10gr nie licze) Przez wszystkie te lata KGHM goscil na lamach prasy w dzialach sensacji i kryminalnych. Na pewno o tym pamietacie. KGHM ma najwyzsze koszty wydobycia ktore stale rosna, jak rowniez zatrudnienie. O ruchu "Racjonalizatorskim" w kombinacie i pensjach kierowcow dyrektorskich na pewno slyszeliscie. Im mniej pieniedzy w kombinacie tym mniej bedzie mozna rozkrasc przez zwiazki zawodowe, management, "racjonalizatorow" i politykow wszelakiej masci. Tylko dokonczenie prywatyzacji zrobi z tego molocha racjonalna firme a nie jak dotychczas - sloik z miodem dla wszelakich misiow... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JasioJasio Re: Zdecydowanie popieram decyzje RN Miedzi IP: *.lubin.dialog.net.pl 30.05.07, 23:20 Taaa, tyle że dyczję o wysok.ści dywidendy podjął Skarb PAństwa a nie Rada Nadzoracza. Przy takiej znajomosci mechanizmów gospodarki wielkich zysków nie wróżę :) Odpowiedz Link Zgłoś
borsuk14 Re: Skarb Państwa wydoił KGHM 30.05.07, 19:00 asia_25 napisała: > No to PiS wział sie za gospodarkę :((( ... Boże miej nas w swojej opiece !! A co mozna sie bylo po nich spodziewac? Teraz mozna sie tylko przygladac , jak za czasow komuny,co wladcy wyprawiaja. A jesli sie komus cos nie podoba , lub niewlasciwy czlowiek ma objac urzad , to od czego sa teczki.IPN jest przeciez jednym z organow PiSu.Ale nastepne wybory sa za pasem.Chyba ,za Kaczynscy zagraja w "Putina" lub " Lukaszenke".Oni sa do tego zdolni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: życzliwy Re: Skarb Państwa wydoił KGHM IP: 84.77.245.* 30.05.07, 19:01 Zbudowaliśmy socjalizm! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mat Re: Skarb Państwa wydoił KGHM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.07, 19:09 Zwłaszcza TY !!! Miedź nie należy do górników, którzy ją wydobywają, ani do zwiazkowców, którzy przejadają pieniądze ludzi pracujących w kopalni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sami mędrcy Re: Skarb Państwa wydoił KGHM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.07, 19:14 No ale przeciez KGHM na giełdzie dzisiaj wzrósł. Czyli ci znaja się na finansach spółek giełdowych, wiedzą co robia skoro kupuja KGHM powodując zwyżkę. Czyż nie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marazm Re: Skarb Państwa wydoił KGHM IP: *.chello.pl 30.05.07, 20:52 nie przyszlo ci do glowy ze to przez dywidende? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robert ZG LUBIN Re: Jesteś idiotą czy tylko kretynem? IP: *.lubin.dialog.net.pl 30.05.07, 22:48 Bo debilu zarobią dodatkowo 16 pln na akcji też bym kupił Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paszczak No to chodź i trochę sobie weź...tumanie!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.07, 19:16 Jak nie kumasz zasad ekonomii to siedź cicho i gap się w telewizor. KGHM płaci podatki ( w różnych formach), więc państwo ma z tego zysk. A z resztą nie będę z tobą dyskutował. Nie ten poziom.... Na pohybel idiotom... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mat Re: No to chodź i trochę sobie weź...tumanie!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.07, 20:53 > Jak nie kumasz zasad ekonomii to siedź cicho i gap się w telewizor. KGHM płaci > podatki ( w różnych formach), więc państwo ma z tego zysk. > > A z resztą nie będę z tobą dyskutował. > > Nie ten poziom.... > > Na pohybel idiotom... Typowe... ...dla działaczy związkowych myślenie. Nie tylko w KGHM, ale też PKP, lekarzy, ZNP itp. Żyjecie z podatków - i tyle waszego! Reszta jest dobrem państwowym i chlebka z tego sami jeść nie będziecie. Pozdrawiam za "oryginalny" język inwektyw. Dobranoc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zenon Re: Skarb Państwa wydoił KGHM IP: *.e-wro.net.pl 30.05.07, 19:15 Przesadzili, ale takie jest prawo akcjonariuszy. Mogli pozostac przy pierwszym wariancie. Natomiast troska pana Zbrzyznego z SLD to komedia. To dopiero byla partanina jak rzadzili KGHMem za swoich zlotych czasow (teraz to juz tylko pierdel na nich czeka). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: misiowaty Skarb Państwa wydoił KGHM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.07, 19:34 banda pisowskich debili Odpowiedz Link Zgłoś
sceptyk31 Skarb Państwa wydoił KGHM 30.05.07, 19:35 Będzie na perony i inne rónie udane pomysły PiS. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cris87 Skarb Państwa wydoił KGHM IP: 62.87.237.* 30.05.07, 19:36 Pazerne kaczki pewnie maja w tym interes... ciekawe ile akcji KGHM maja w sumie lesiu jarek i mamusia... Odpowiedz Link Zgłoś
piotrek20074 Skarb Państwa jest większościowym właścicielem 30.05.07, 20:24 więc zebrał swoje plony. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grzesiek firma jakos przezyje i bedzie kasa na KRUS IP: 194.75.37.* 30.05.07, 20:30 w koncu co za roznica co sie stanie z firma skoro i tak za 2 lata juz bedzie inny rzad. A obecny rzad bedzie mial pare groszy do rozdania za poparcie w wyborach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abssurd decyzja typowa dla ekonomicznych analfabetów IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 30.05.07, 20:34 A po nas niech i zgliszcza. Nie dosyć że te miernoty przez 2 lata nie potrafili uchwalić żadnej ustawy gospodarczej to teraz zabierają się za rabunek przedsiębiorstw. Tylko czekać jak uchwalą ustawę o dywidendzie od wszystkich firm prywatnych w ramach państwa solidarnego. Niech żyje IV PRL !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ekonom Re: decyzja typowa dla ekonomicznych analfabetów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.07, 21:23 Zniszcza panstwowe, gospodarka siadzie i wtedy prywatni tez siada. Zaplaca wszyscy. Widze koszmar za jakies 2 lata. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tryper Re: decyzja typowa dla ekonomicznych analfabetów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.05.07, 21:49 ja myślę, że "te miernoty" powinny raczej anulować ustawy gospodarcze, a nie uchwalać nowe. Wystarczyłaby jedna "nowa" ustawa, by wszystko wyprostować, a raczej wyrzucić na śmietnik dotychczasowy "dorobek" polskiego socjalizmu. Tyle, że aktualnie rządzący to też socjaldemokraci. Więc tego nie zrobią Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxxx Re: decyzja typowa dla ekonomicznych analfabetów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.05.07, 22:47 Nowe ustawy tworzono po to aby coś skubnąć i zepsuć. Więc lepiej nie tworzyć nowych ustaw jak nie jest to konieczne. Prawo powinno być uczciwe i stabilne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abssurd Re: decyzja typowa dla ekonomicznych analfabetów IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 30.05.07, 23:13 Typowe tłumaczenie się małointeligentnego lenia. Prawda jest taka że te leniwe miernoty albo nic nie robią albo tworzą buble niezgodne z prawem nadrzędnym. Jest masę nieuczciwego i niespójnego prawa którym miał zająć się niejaki Kluska. Już 2 lata się zajmuje i nie potrafi projektu ustawy zaprezentować. Kaczory mają go w d.. co myśli o gospodarce. Potrzebny był im tylko na konferencjach prasowych jako ofiara III RP. Tak więc nie kompromituj się obrońco leniwych analfabetów ekonomicznych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adi Skarb Państwa wydoił KGHM IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 30.05.07, 20:42 Sama polityka, potrzebuja pieniedzy, gdyz sa strajki i na podwyzki dla lekarzy jak i pielegniarki pieniadze musza byc ,. Deficyt jest okreslony , czyli pewnej sumy nie moga przekroczyc ( deficyt roczny na 3% PKB ) wiec doja maksymalnie wszystkie spolki jak moga powodujac ze spolki beda musialy sie zadluzac a nie panstwo ( taki sposob na obejscie ograniczen deficytu ) Tylko jest jedno pytanie czy do konca jest to zgodne z prawem ,bo badz co badz jest to dzialenie na szkode spolki...Lokalne spoleczenstwo bedzie wkurzone jesli nie znajda sie znowu pieniadze na rozwoj regionu. Mam nadzieje ze stadion Zaglebia jednak powstanie , a lokalni politycy PIS niech sie jeszcze zastanowia co robia. Czy ktos wie co zrobil Madziarczyk dla dobra regionu??? Z jednej strony rozumie rzad z drugiej strony wkurza mnie ze z mojego regionu pieniadze znowu ida na warszawe tak jak kiedys cegly z zachodnich ziem... Odpowiedz Link Zgłoś
a.ba dobra decyzja - KGHM traci kasę gdzie tylko może: 30.05.07, 20:56 Zacznijmy od drobniejszych spraw: - przepłaca Wszelkie dostawy: wartość gratisów w dostawie często przekracza 50% dostawy do kghm to szczyt korupcji - amortyzacja urządzeń to lipa: wykonuje się remonty po których z pierwotnego urządzenia /środka trwałego wartego 250 000/ pozostaje tylko tabliczka znamionowa/ - ale w papierach są urządzenia kilkunastoletnie - inwestycje KGHM przynoszą same STRATY; zagraniczne w Kongu /kryminał/ drobne krajowe - np. HEFRA - bezezsensowne wpompowanie pieniędzy bez kompetentnego zarządzania - ładna firma generująca straty tak że lepiej niech nie inwestują... I najwieksze superdziałania to transakcje zabezpieczajace odnośne cen miedzi: to STRATA roczna około 1 mld złotych. Tak zostawmy wiecej kasy w firmie to dadzą popis. Do czasu rzeczywistej prywatyzacji i pozbycia się rządowych zarządów firma powinna mieć jak najmniej pieniędzy - aby jak njmniej strat robiła. A szanowni związkowcy swoje darmowe akcje dawno przepili - inaczej jako akcjonariusze dostaliby ładną dywidendę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaaaa Re: dobra decyzja - KGHM traci kasę gdzie tylko m IP: *.chello.pl 30.05.07, 21:12 jezeli tak jest to rzeczywiscie maja w btym KGHM zamaist zwojow jedynie kase w mozgach, i to chyba modele na korbe, bo przy kasach na baterie to by im przepalilo inne obwody A tak na powaznie, co na takie argumenty powie JasioJasio z Lubina, aktywny dzisiaj na tym forum Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JasioJasio Re: dobra decyzja - KGHM traci kasę gdzie tylko m IP: *.lubin.dialog.net.pl 30.05.07, 23:31 JasioJasio zachęca do lektury: www.kghm.pl/index.dhtml?module=articles&id=1861 i www.kghm.pl/index.dhtml?module=articles&id=1858 Pod tymi lnkami sa min oceny firmy przez ekspertów, nie demagogów. Jak widać pieniądze WYPRACOWANE przez KGHM inwestuje się całkiem nieźle. Oczwiście nie wszystko jest piekne i ładne, ale gdzie jest? Wiesz dlaczego remontuje się maszyny zamiast kupić nowe? Bo nie ma pieniędzy na zakup wystarczającej ilości sprzętu. Myslisz, że po zabraniau 100% zysku będzie go więcej? Stajesz przed laternatywą, za 100 tysięcy zrobić generalny remont maszyny wartej 400 tysięcy i użytkować ją albo nie mieć jej wcale. Co robisz? Remontujesz niestety. Niestety, bo ja wolałbym kupic nową. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grzesiek za to rzad pomnaza nasz majatek jak moze IP: 194.75.37.* 30.05.07, 22:48 tylko nie wiadomo dlaczego sie coraz bardziej zadluzamy. Nie ma gorzej zarzadzanej firmy niz panstwo, nie ma tez firmy w ktorej umiejetnosci licza sie mniej niz w rzadzie i jego instytucjach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lol Re: dobra decyzja - KGHM traci kasę gdzie tylko m IP: 212.2.100.* 30.05.07, 23:25 Dziwne tylko, że w tej miernej i skorumpowanej firmie powstają produkty, których JAKOŚĆ potwierdzają międzynarodowe certyfikaty a przede wszyskim długa kolejka klientów po miedź i srebro z KGHM. Firma eksportuje 63% swojej produkcji i wszystko sprzedaje po cenie z giełd LME i LBM plus to co wynegocjuje do każdego kontraktu. Transakcje zabezpieczające to dość prosta sprawa przy chwiejnych cenach miedzi na świecie. Czy ty dobry człowieku kupujesz ubezpieczenie Autocasco? Przecież to wyrzucona kasa. Chyba że....masz wypadek. Wtedy to zbawienie. Koszt transakcji zabezpieczających to dla firmy właśnie takie ubezpieczenie. I tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: japa I w koncu PiS zaczyna niszczyc gospodarke IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.07, 21:21 Kawalek po kawalku rozwala wszystko ci ekonomiczni ignoranci. Cena jaka narod zaplaci za te chora koalicje szantazu bedzie ogromna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: łowca skór Skarb Państwa wydoił KGHM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.07, 22:40 Gratuluję zarządowi i radzie realizacji planów,szczególnie inwestycyjnego. Odpowiedz Link Zgłoś
hummer Re: Skarb Państwa wydoił KGHM 31.05.07, 11:23 asia_25 napisała: > No to PiS wział sie za gospodarkę :((( ... Boże miej nas w swojej opiece !! Kuchciński mówił wczoraj, teraz czas na gospodarkę. Nie dobrze to wróży - obym się mylił. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jazzek Re: Skarb Państwa wydoił KGHM IP: 62.29.248.* 31.05.07, 13:50 Jak to zwykle bywa, wybucha gorąca dyskusja na podstawie niepełnych informacji. Chciałbym przede wszystkim wiedzieć, jak wyglądał podział zysku w ciągu ostatnich powiedzmy pięciu lat, w szczególności, jak przedstawiała się dywidenda dla akcjonariuszy. Ponadto, czy Skarb Państwa ma już jakieś plany w tym względzie na kolejne lata. Jaki jest stopień amortyzacji maszyn itp. Jakie plany inwestycyjne. Co najmniej tyle trzeba wiedzieć, żeby _świadomie_ krytykować lub pochwalać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szapr Totalna głupota zakompleksionych kurdupli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.07, 20:11 Widać, że zaspokojenie ambicji ludzi z kompleksami i poglądami z zeszłych stuleci bierze górę nad dobrem kraju i ludzi mającuch nieszczęście tu mieszkać. Aż strach pomyślec co by zrobili gdyby Polska nie była w UE - Łukaszenko w stereo + Roman wzmacniacz i Andzej krzewiciel "idei" pomiędzu szarą gawiedzią Wstyd mi za rząd Odpowiedz Link Zgłoś
hummer 5 mld w niecały rok - za TVP3 31.05.07, 20:33 Każdy z górników wypracował ponad 250 000 zł czystego zysku. Ile z tego ma dla swojej rodziny? Czy to nie jest komunizm? Zabrać jednym by dać innym? Odpowiedz Link Zgłoś
sendivigius Re: 5 mld w niecały rok - za TVP3 31.05.07, 21:15 > Każdy z górników wypracował ponad 250 000 zł czystego zysku. Ile z tego ma dla > swojej rodziny? A jakie to ma znaczenie? W kapitalizmie cena pracy gornika to cena znalezienia innego na jego miejsce. KGHM moglby latwo obnizyc koszty o 2/3. Ale dzieki "ekspertom" od "prywatyzacji" zloza miedzi ktore powinny byc wlasnoscia wszystkich (tak jest w KAZDYM kraju, nawet USA) staly sie prywatna wlasnoscia zarzadu kombinatu i innych misiow. Oto POlska wlasnie, i zaden PiS za to nie odpowiada tylko niestety ten na B. ale on jest "wielki ekonomista" i poza wszelka krytyka. Odpowiedz Link Zgłoś
poranny_wzwod pw 31.05.07, 21:59 Od kiedy KGHM wszedl na gielde w 1997 roku caly zysk zostawal w firmie i bractwo zwiazkowo-dyrektorsko-polityczne sobie hulalo za panstwowe pieniadze. aha, zapomnialem dodac; "inwestowano" w Kongu, o rezultacie nie wspomne... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: danny Re: Totalna głupota zakompleksionych kurdupli IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.05.07, 20:39 pieprzycie kawalki az szkoda sluchac, klub wielbicieli KGHM sie znalazl. Popatrzcie. Odpowiedz Link Zgłoś