dzimbim 17.06.07, 18:27 "...Wielkie faux pas ze strony prezydenta" - jedno mniej,jedno więcej,jakie ma to juz teraz znaczenie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: bf109 Orzeł dla każdego IP: *.jgora.dialog.net.pl 17.06.07, 19:22 Dostał juz Orła Gwiazda i Walentynowicz więc w sumie to może go już dostać każdy. Czekam na odznaczenie dla Dody, wielkiego imama Torunia i wszystkich bojowników o IV RP. Amen Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as_serwisowy Re: Orzeł dla każdego IP: *.ssp.dialog.net.pl 17.06.07, 19:56 a dlaczego wojewoda Grzelczyk nie zadziałał u prezydenta, aby Morawicki dostał Orła ? bo go to wogóle nie obchodzi i się "pierdołami" nie zajmuje ! Grzelczyk ma ostatnio ważniejsze polityczne zadania nż dbanie o ludzi z Wrocławia, którym takie wyróżnienie się poprostu należy ! jemu nie dali to co go inni obchodzą ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gasparone Re: Orzeł dla każdego IP: *.chello.pl 17.06.07, 20:06 Gdyby nie SW to w latach 80tych wogóle nie wiedzielibyśmy ,że jest jakieś podziemie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nobel Nobel dla Kornela a Orły dla 10 mln członków "S" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.07, 21:55 Wnioskuję o : Nobel dla Kornela a Orły dla 10 mln członków "S". Dodatkowo dla nich utworzyć ZBOWID Bis i dopłaty do emerytur i rent po 1000 zł, zniżka na przejazd rowerem, bezpłatne bilety na wycieczkę pieszą Wrocław-Oleśnica. Dla aktywistów związku kupon na worek cebuli i darmowe bilety do ZOO dla całej rodziny do II pokolenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rozrzutny... a co Re: Nobel dla Kornela a Orły dla 10 mln członków IP: *.generacja.pl 18.06.07, 01:36 e tam. tylko po 1000 zł? od razu każdemu po 100 milionów. :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sympatyk Re: Nobel dla Kornela a Orły dla 10 mln członków IP: *.ssp.dialog.net.pl 18.06.07, 10:58 sam sobie tą cebulę wpierdzielaj !!!... Nie wiem Gościu Nobel ile ty masz lat, ale w tamtych czasach pracowanie w podziemiu, czy zwykłe malowanie z szablonu było śmiertelnie niebezpieczne, SB było nieobliczalne. Pomijam, że czasami można było się przysłowiowo zesr.. ze strachu - takie to były czasy - a ci ludzie poprostu wypracowywali dla Was WOLNOŚĆ i należy się im szacunek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: seb Re: Nobel dla Kornela a Orły dla 10 mln członków IP: *.dialog.net.pl 18.06.07, 13:57 co ty opowiadasz, jak ktoś walczył to nie po to, żeby za kilka lat dostawać odznaczenia czy gratyfikacje pieniężne, w mojej rodzinie są osoby, które walczyły na froncie podczas pierwszej i drugiej wojny światowej i walczyły za kraj a nie dla pieniędzy czy odznaczeń, takimi osobami nikt się nie interesuje tylko ci, którzy byli "na górze" dzisiaj są uwielbiani. Mój tato też brał udział w walkach o wolną Polskę w latach 1974 - 89 i nie ma z tego powodu żadnych przywilejów czy orderów ale za to może powiedzieć, że zrobił coś pożytecznego dla tego kraju. Takich ludzi jest bardzo dużo, którzy walczyli dla kraju a nie dla odznaczeń, a p. Morawiecki bardzo mnie rozczarował swoją postawą, czytając nagłówek tego artykułu myślałem, że odmówił przyjecia orderu ze względów ideologicznych, a nie dlatego, że jest to order "niższej rangi" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nobel Jak walczył Twój Tata w 1974-1989 ?????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.07, 14:50 Można prosić o więcej szczegółów na temat tej walki ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: seb Re: Jak walczył Twój Tata w 1974-1989 ?????? IP: *.dialog.net.pl 19.06.07, 16:37 Uczestnik demonstracji studenckich w latach 60, członek Klubu Poszukiwaczy Sprzeczności, współpracownik KOR-u, członek SW, internowany od grudnia 1981 r do kwietnia 1982r. To powinno wystarczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ramoon Re: Nobel dla Kornela a Orły dla 10 mln członków IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.06.07, 19:34 ...coś w tym jest co piszesz,tylko jak nazywasz,że dla kraju to czy zdajesz sobie sprawę,że dla wielu milionów bydlaków,nygusów i wszelkiej maści służalców! Twój Tato miał charakter rzetelnego,prawego obywatela,brata,syna,ojca,kolegi... za to trudno otrzymać order,czy cokolwiek-jeśli to tak elementarnie oczywiste!!!? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Chłopak Programy telewizyjne z Kornelem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.07, 23:14 1) Wtorek 19 czerwca 23:10 TVP1 "Misja specjalna" Gośćmi będą Kornel Morawiecki i Hanna Łukowska-Karniej (członek SW). 2) Środa 20 czerwca 14:55 TV Polonia "Solidarność Walcząca" W czerwcu 2007 roku mija 25 lat od momentu powstania "Solidarności Walczącej". W filmie opowiemy o ludziach dzięki którym w Polsce komunistycznej mogła funkcjonować opozycja. 3) Czwartek 21 czerwca 22:55 TVP1 "Ośmiornica Walcząca" Dokument opowiada o ludziach i ideałach "Solidarności Walczącej". W okresie Stanu Wojennego oraz tuż po nim ruch ten upowszechniał prawdę o systemie komunistycznym. Jego uczestnicy dążyli do pełnej suwerenności państwa i wzywali do aktywnego oporu wobec władz Stanu Wojennego. Tytułowa "Ośmiornica" to kryptonim akcji SB, mającej na celu zlikwidowanie "Solidarności Walczącej". O historii akcji opowiedzą twórca SW Kornel Morawiecki oraz jego najbliżsi współpracownicy. PROSZĘ WAS OBEJRZCIE JE WSZYSTKIE I PRZEKONAJCIE SIĘ JAK WSPANIAŁYM CZŁOWIEKIEM JEST KORNEL ! ! ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: seb Re: Nobel dla Kornela a Orły dla 10 mln członków IP: *.dialog.net.pl 19.06.07, 16:42 wiem o tym, że byli tacy ludzie jak mój tato, którzy chcieli żyć w lepszej Polsce i do tego dążyli, wiem też, że było wiele osób, które na tym się ślizgały i dzisiaj domagają się rekompensaty. Odpowiedz Link Zgłoś
wroclawianka2 Re: Orzeł dla każdego 18.06.07, 08:09 Gość portalu: as_serwisowy napisał(a): > a dlaczego wojewoda Grzelczyk nie zadziałał u prezydenta, aby Morawicki dostał > Orła ? bo go to wogóle nie obchodzi i się "pierdołami" nie zajmuje ! Grzelczyk > ma ostatnio ważniejsze polityczne zadania nż dbanie o ludzi z Wrocławia, którym takie wyróżnienie się poprostu należy ! jemu nie dali to co go inni obchodzą ? ---------------------- Grzelczyk szuka ulicy dla Kuklinowskiego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Orzeł dla każdego IP: *.uwoj.wroc.pl 18.06.07, 18:14 Kuklińskiego mózgowcu!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaczor Re: Morawiecki bez Orła Białego IP: *.smsnet.pl 17.06.07, 20:30 Jaśnie nam panujący prezydent jak to ma w zwyczaju bardzo się popisał. Choć biorąc pod uwagę, iż kiedy on dogadywał się z czerwonymi przy okrągłym stole, to Kornel Morawiecki był w podziemiu, więc nie dziwne, iż za bardzo go nie lubi jak widać... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Chłopak Audycja z Kornelem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.07, 20:37 Kornel powinien dostać najwyższe możliwe odznaczenie. Znam Kornela osobiście i mogę powiedzieć że jest wspaniałym człowiekiem. Jeżeli macie ochotę Kornela posłuchać to możecie obejrzeć go w następującej audycji: "Głową mur przebijesz. O Solidarności Walczącej." CZWARTEK 21 czerwca Godzina 23:00 TVP1 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Konrad Wstyd,gdyby Morawiecki cokolwiek przyjął... IP: 80.48.53.* 17.06.07, 20:56 Oczywiście,jeśli inni (m.in.Walentynowicz i Gwiazda)dostali,to i Morawiecki powinien.Druga sprawa,to i orderu Orła Białego nie powinien przyjąć.Po pierwsze-on i jemu podobni niczego wielkiego dla Polski nie zrobili.Po drugie-wstyd przyjmować cokolwiek z rąk takiego prezydenta,jakiego mamy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: Wstyd,gdyby Morawiecki cokolwiek przyjął... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.07, 21:01 Myślę że jesteś żałosny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja605 Re: Wstyd,gdyby Morawiecki cokolwiek przyjął... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.06.07, 13:54 Piotrusiu, kto jest żałosny? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AsIa Morawiecki bez Orła Białego IP: *.wroclaw.mm.pl 17.06.07, 20:56 Ja byłam w piątek w Warszawie na rozdaniu odznaczeń i gdy wszyscy klaskali dla p.Kornela to Kaczyński był raczej nie zadowolony !!! Jestem na Kaczyńskiego bardzo ZŁA!!! To co zrobił było dowodem tego ,że potrafi tylko zazdrościć i ,że kiedyś był tchórzem-oj przepraszam teraz też JEST! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Toto ale sie znalezli obroncy SW ???!!! IP: *.proxy.aol.com 17.06.07, 22:11 Jak zwykle gdy jest szansa rozdmuchac jakikolwiek "incydent" to POstkomunisci i Gazwyb gotowi g*wno polizac.A gdzie byliscie jak ludzie z SW probowali tlumaczyc czym jest okragly stol? Hipokryzja Gazwybu i POstkomuny przebila dno .I ciagle spada... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JasnePełne Re: ale sie znalezli obroncy SW ???!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.07, 22:28 Otóż to!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cube Zabawne, ze na wyprowadzenie sie Rosjan... IP: *.dip.t-dialin.net 18.06.07, 06:56 ani bohaterski Morawiecki, ani bardzo głeboko zakonspirowani Kaczynscy nie mieli najmniejszego wpływu. Duzo wiekszy mieli umiarkowani (Kuron, Wałesa, Michnik), ktorych dzis Kaczystan odsadza od czci i wiary przydzielajac sobie nawzajem kije do połkniecia i obrazajac sie, ze za mało sztywne! "A to Polska własnie!" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marco Wreszcie głos rozsądku IP: *.magma-net.pl 18.06.07, 08:55 Niepodległość ugadali nam Wałęsa, Kuroń, Michnik. A dzisiejsi krzykacze nie wywalczyli nic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Lekcja Historii IP: *.zgora.dialog.net.pl 18.06.07, 13:14 Gdyby nie OGROMNE wsparcie jakiego po ogłoszeniu stanu wojennego i delegalizacji Solidarności SW udzielała internowanym pewnie mielibyśmy Socjalizm z ludzką twarzą, na wzór tego co Putin instaluje obecnie w Rosji. Ogromna ilość bibuły, książki z drugiego obiegu, audycje podziemnego radia SW, organizowanie demonstracji, strajków, nasłuch SB i ochrona działaczy antykomunistycznych - to wszystko powodowało, że siedzący w internowaniu mieli wsparcie społeczeństwa, które bez inicjatorów działań bało się wyrażać swój sprzeciw. Dlatego SW była uznawana przez SB za najbardziej niebezpieczną organizację pomimo, że SW nie posługiwała się bronią walczyła o wyzwolenie Polski z jarzma komuny i Sowietów w sposób nabardziej skuteczny. WARTO O TYM PAMIĘTAĆ!!! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość walczący Re: Lekcja Historii IP: *.chello.pl 18.06.07, 17:18 Największe wsparcie internowani mieli w osobie arcybiskupa Gulbinowicza i Arcybiskupiego Komitetu Obywatelskiego. Solidarność Walcząca zajmowała się głównie poligrafią, kolportażem, Radiem Solidarność i zadymami.Oczywiście była wspierana również przez arcybiskupa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cube Re: Lekcja Historii IP: *.dip.t-dialin.net 18.06.07, 17:50 Gość portalu: gość walczący napisał(a): > Największe wsparcie internowani mieli w osobie arcybiskupa Gulbinowicza Ano tak! Coraz wiecej tych zasłuzonych, im dalej czasowo od faktow. Moim zdaniem wieksze znaczenie miał bunt artystow (Pomaranczowa Alternatywa, Luxus, Miki Mauzoleum, Klaus Mitffoch i wielu innych) niz d..pa biskupa w piernatach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość walczący Re: Lekcja Historii IP: *.chello.pl 18.06.07, 18:07 Ale tu mówi się o wsparciu internowanych a nie o kontestacji w postaci ruchów społecznych i artystycznych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość2 Re: Lekcja Historii IP: *.chello.pl 18.06.07, 18:14 A Duszpasterstwo Środowisk Twórczych z ks.Drzewieckim na czele to nie wsparcie arcybiskupa? A "Droga i Prawda", A Dni Kultury Chrześcijańskiej" ? A Tydzień Kultury Społecznej w Kościele Sw.Wojciecha u ks.Wiszniewskiego? A Duszpasterstwo Ludzi Pracy uk.Wiktora w kościele przy Al. Pracy? A Ks.Orzechowski - organizator Wrocławskich Pielgrzymek? itp.itd...Rola Kościoła i jego zasługi w tamtym okresie są niepodważalne! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cube Re: Lekcja Historii IP: *.dip.t-dialin.net 18.06.07, 19:46 Gość portalu: gość2 napisał(a): itp.itd...Rola Kościoła > i jego zasługi w tamtym okresie są niepodważalne! Głownie we wprowadzaniu włsnej cenzury w miejsce komunistycznej, czego skutki widzimy dzisiaj az nazbyt jaskrawie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość walczący Re: Lekcja Historii IP: *.chello.pl 18.06.07, 21:18 Czy ty Cube wiesz, co pleciesz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cube Re: Lekcja Historii IP: *.dip.t-dialin.net 18.06.07, 21:31 Gość portalu: gość walczący napisał(a): > Czy ty Cube wiesz, co pleciesz? Nie, ale w odroznieniu od ciebie wiem o czym mowie. Ja mowie o mozolnym procesie zdobywania wolnosci. A ty? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: famo Głos rozsądku? IP: *.chello.pl 28.06.07, 10:56 Gość portalu: marco napisał(a): > Niepodległość ugadali nam Wałęsa, Kuroń, Michnik. > A dzisiejsi krzykacze nie wywalczyli nic. Zarówno marionetki w rękach SB, jak i dzisiejsi krzykacze mogliby do dzisiaj siedzieć w więzieniach i niczego by to nie zmieniło, gdyby tylko sowietom wystarczyło kasy. Komunizm upadł, bo socjalistyczne państwa po prostu zbankrutowały. Widać to wyraźnie po tym jak szybko Rosja odbudowuje swoje wpływy teraz, przy wysokich cenach ropy. Odpowiedz Link Zgłoś
merkury2 Re: ale sie znalezli obroncy SW ???!!! 18.06.07, 08:17 Gość portalu: Toto napisał(a): > Jak zwykle gdy jest szansa rozdmuchac jakikolwiek "incydent" to POstkomunisci i > Gazwyb gotowi g*wno polizac.A gdzie byliscie jak ludzie z SW probowali > tlumaczyc czym jest okragly stol? Hipokryzja Gazwybu i POstkomuny przebila > dno .I ciagle spada... --------------------------- Toto ma chyba problemy ze swoją głową (pustka?). Nie może zrozumieć, że spada PiSduar i Liga pozbawionych Rozumu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alicja Re: Morawiecki bez Orła Białego IP: *.wroclaw.mm.pl 16.07.07, 13:57 Zgadzam się. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JasnePełne Morawiecki bez Orła Białego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.07, 22:24 Facet ma godność, nie wypina piersi po byle błyskotkę. Jest świadom na co on i cała organizacja zasłużyła. Szacunek! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pwr Morawiecki bez Orła Białego IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 17.06.07, 22:35 Gwoli ścisłości, pan doktor Kornel Morawiecki jest pracownikiem Instytutu Matematyki i Informatyki Politechniki Wrocławskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P.C. Re: Morawiecki bez Orła Białego IP: *.wro.vectranet.pl 17.06.07, 22:40 Morawiecki nigdy nie zdradził ideałów Slidarności w przeciwieństwie do Frasyniuka, który otrzymał Orła Białego, a który nie jest godzień czyścić buty Kornelowi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość K Re: Morawiecki bez Orła Białego IP: *.chello.pl 19.06.07, 20:53 Frasyniuk nie otrzymał Orderu Orła Białego tylko Krzyż Wielki Orderu Odrodzenia Polski z rąk prez.Kaczyńskiego /ten sam krzyż miał otrzymać Morawiecki/. A z Solidarności odszedł zaszczuty przez zawistnych oszołomów typu Wójcik i Muszyński z Politechniki Wrocławskiej. Mimo zachęty Kwaśniewskiego nie wstąpił do Rady Programowej LiD. Klasą przewyższa Morawieckiego i nie ma w nim tak zaciętego antykomunizmu i potępienia całego dorobku PRL. A jeśli chodzi o zasługi i drogę walki, nie widzę między tymi działaczami różnicy. Odpowiedz Link Zgłoś
manfred211 Kaczyński to jednak "mały człowieczek" 17.06.07, 22:51 Jeżeli komukolwiek należał się Order Orła Białego za działalność w Solidarności, to przede wszystkim Kornelowi Morawieckiemu. Nie odznaczenie go tym orderem, to dowód "małości" prezydenta Kaczyńskiego dosłownie i w przenośni. Jeżeli jakis czas temu tenże Kaczyński chciał odznaczyć niejakiego Mariana Jurczyka -tajnego współpracownika SB, to cóż wymagać od takiego prezydenta. Dla mnie prezydent Kaczyński, to największe rozczarowanie, zwłaszcza, że niestety na niego głosowałem i teraz się tego wstydzę. Żadnych zasad moralnych, trochę napuszonej socjotechniki politycznej. Zero charyzmy i zero uroku politycznego. jak zaczyna coś mówić, to ciarki mnie przechodzą, że zaraz popełni jakąś gafę. Na spotkaniu w Berlinie z kanclerz Merkel zamiast poczekać, aż pani kanclerz przejdzie pierwsza, wyrywał się do przodu (nieładnie w stosunku do kobiety). Zachowywał się jak sztubak. Aż strach pomysleć co mówił, gdyż tego nie wiemy. Jego wypowiedź z pokładu samolotu była wyjątkowo płaska i miałka. Szkoda Kornela Morawieckiego, szkoda Solidarności Walczącej! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: breslauer panie kornelu - szacunek IP: *.telsat.wroc.pl 18.06.07, 01:07 tez bym od tego prezydenta ochlapa nie przyjal, po co nizyc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zdegustowany trzeba mieć niezły tupet IP: *.generacja.pl 18.06.07, 01:32 to dopiero... nie dostałem orła białego to się obrażam... hehe... człowiek skromny widzę... szkoda, że nie zażądał pomnika ze złota i głównej ulicy w Warszawie... Odpowiedz Link Zgłoś
rk111 Re: trzeba mieć niezły tupet 18.06.07, 06:44 Skoro marionetki UBecji Walentynowicz i Gwiazda dostali Orła to Kornel tym bardziej powinien go dostać . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tobiasz Re: trzeba mieć niezły tupet IP: *.e-wro.net.pl 18.06.07, 14:55 Człowieku nie wiesz o czym mówisz... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krówka śmieszka Re: trzeba mieć niezły tupet IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.06.07, 17:32 Ja odmawiam przyjęcia podwyżki... Zośka dostała większą podwyżkę a to przecież ja jestem bardziej pracowita. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tobiasz Re: trzeba mieć niezły tupet IP: *.chello.pl 19.06.07, 14:22 Ludzie...Człowiek się ceni i to jest źle odbierne...Kornel i SW to jedyna organizacja w której SB nie miało żadnych wtyków.Nie wiecie co piszecie i robicie z siebie idiotów! To są wielcy ludzie i za to Kornel Morawiecki chciał najwyższe odznaczenie!Nikogo nie złamali!Jak to jest w naszym państwie ludzie,którzy nie idą na układy są zapominani... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: była studentka Morawiecki bez Orła Białego IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.06.07, 06:36 Pan Morawiecki na PWR uczy matematyki a nie fizyki. Z wykształcenia jest fizykiem. Miałam z nim zajęcia z analizy matematycznej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: w Kornelu wróć! IP: 213.172.177.* 18.06.07, 07:44 kiedyś było farbą po murze, teraz w necie ten sam apel! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bob Morawiecki bez Orła Białego IP: *.ssp.dialog.net.pl 18.06.07, 07:59 I tu wychodzi prawda o ludziach. Gdyby robili to z powodów ideologicznych i dla narodu to nawet nie myśleliby o orderach i fleszach. A tu proszę, nie ten order co chciał to nie weźmie. Śmieszni ci przywódcy Solidarności. Ja roznosiłem ulotki i też walczyłem i nawet nikt nie powiedział mi osobiście "dziękuję". Nie mam o to żalu bo robiłem to dla idei. Odpowiedz Link Zgłoś
wroclawianka2 Wielkie faux pas małego człowieka... 18.06.07, 08:07 Jeżeli tego kurduplowatego osobnika można nazwać człowiekiem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: student PWr. Morawiecki bez Orła Białego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.07, 09:05 Brak słów poprostu brak słów.....Człowiek legenda, bez takiego odznacznia? Czym na takie odznaczenie zaslużyła sobie chociażby Anna Walentyowicz? Dr Kornel to wspaniały człowiek, jestem dumny , że miałem przyjemność mieć z nim wykłady, mam nadzieję , że w najbliższym czasie otrzyma on te odznaczenie bo w pełni na nie zasługuję:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Morawiecki bez Orła Białego IP: *.chello.pl 18.06.07, 10:48 Przede wszystkim to najwyższe odznaczenie państwowe powinno być przyznawane najlepszym, najwybitniejszym i przyznanie go Walentynowicz i Gwiaździe obniżyło bardzo jego wartość. Nie dziwi więc w tym kontekście reakcja Kornela. Orderem Orła Białego robi się politykę i Kwaśniewski potrafił, zresztą bardzo słusznie, odznaczyć Jacka Kuronia, Wałęsę, Balcerowicza, chcąc zdobyć poparcie społeczne. Ale Kaczyński nie odznaczył już Michnika czy Frasyniuka, za to pokłonił się, w zgodzie z polityką PiS, Gwiaździe i Walentynowicz. Szkoda, że Kornel odznaczenia nie przyjął, bo już nie będzie okazji do uhonorowania go tak wysoko i powiększy grono sfrustrowanych, zabiedzonych i zaniedbanych byłych działaczy.A jego postawa "niezależnego i honorowego" do tej pory przynosiła mu tylko rozczarowania, gdyż przegrywał wszystkie wybory, w których startował: prezydenckie i parlamentarne. Teraz będzie musiał odejść na marną emeryturkę adiunkta bez dodatku z tytułu odznaczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość2 Morawiecki bez Orła Białego IP: *.chello.pl 18.06.07, 11:00 Przepraszam, pomyliłem się w sprawie Orderu dla Wałęsy. Jego Order Orła Białego to uhonorowanie za fakt bycia prezydentem, Kwaśniewski też chyba ma to najwyższe odznaczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Onufry Pozdrawia Spokojnie popieram Kornela Morawieckiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.07, 17:07 i jego Solidarność Walczącą Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wrocek Re: Spokojnie popieram Kornela Morawieckiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.07, 17:52 kiedys byly to organizacje kultowe (wrocek lata 80-te), dzis juz niekoniecznie. Dziwni to ludzie, kompleksy, zwichnieta psychika, starcze usztywnienie pogladow, sarmaci, nazizm, komunizm, co to jest? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ag Morawiecki bez Orła Białego IP: *.atol.com.pl 18.06.07, 17:12 jakas choroba , to ten Morawiecki dla orderów "walczył", zaczyna to byc smieszne , kopa mu dać , bedzie siny order Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wic Re: Morawiecki bez Orła Białego IP: *.chello.pl 18.06.07, 18:50 Morawiecki po prostu czuje się niedowartościowany. POtrzeba uznania jest bardzo silna w każdym z nas. Kornel robił duże i odważne rzeczy- cała niemal aktywność podziemia we Wrocławiu i w paru innych miejscach w Polsce w latach osiemdziesiatych to była Solidarność Walcząca. Później trochę się chyba pogubił.. sprawy bardzo szybko poszły do przodu, a on się bawił jak dzieciak w konspirację, bo w 1990 roku było już, delikatnie mówiąc, śmieszne. Słabość organizacyjna SW w okresie "wybijania się na wolność" w 1989/90 roku była widoczna przy starcie Morawieckiego w wyborach prezydenckich, gdy struktury okazały się niezdolne nawet do zebrania podpisów. Swego czasu jeździł do pracy na polibudzie konno, ale chyba przesiadł się na inny środek lokomocji;) Ot romantyczny wojownik, któremu rzeczywistość nie przeszkadza w życiu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tobiasz Re: Morawiecki bez Orła Białego IP: *.chello.pl 19.06.07, 14:29 Najważniejsze jest to,że on o żaden order nie prosił!Jakoś przez tyle lat nikt o nim zbytnio nie wspominał.Ale kiedy się dowiedział,że dostanie order to odrazu pomyślał o swojej organizacji i powiedział,że jeżeli nie jest to najwyzsze odznaczenie to nie przyjmie innego.To chyba ona najlepiej wie na co SW zasłużyło? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: momo Kornel najdłużej się ukrywał, bo nikt go IP: *.magma-net.pl 18.06.07, 18:42 nie szukał. SB uznało go za nieszkodliwego głupka, co zreszta później wielokrotnie się potwierdziło w różnych jego działaniach i wypowiedziach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: student PWr. Re: Kornel najdłużej się ukrywał, bo nikt go IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.07, 19:56 Nie ma to jak pisać na jakiś temat nie mając o tym zielonego pojęcia........Były okresy, że dr. Kornela szukało do 300 agentów! W kręgach SB uważano go za prawdziwego geniusza... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tobiasz Re: Kornel najdłużej się ukrywał, bo nikt go IP: *.chello.pl 19.06.07, 14:18 Nawet nie zdajesz sobie sprawy ile osób go szukało i jak im zależało żeby go złapać.Dlatego nie wypisuj głupstw...Tak samo proszę o troszkę większy szacunek bo jak widać nie wiesz o kim mówisz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zorientowany Re: Kornel najdłużej się ukrywał, bo nikt go IP: *.range81-155.btcentralplus.com 20.06.07, 14:22 Piszesz, co wiesz, a że nic nie wiesz, to i pisanina pusta. Liderzy SW (nawet regionalni) jeszcze w połowie 1990 roku byli śledzeni przez służby. Dodody na to są w raportach... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: by crw Morawiecki bez Orła Białego IP: *.ita.pwr.wroc.pl 19.06.07, 14:05 eh Morawieckiemu należy sie najwyzszy order !! Kaczory znowu pokazały co potrafia !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brave Morawiecki bez Orła Białego IP: *.ssp.dialog.net.pl 19.06.07, 14:34 dokladnie. tyle juz tego bylo ze naprawde nic juz mnie zdziwi. smieja sie z nas i taka prawda. jeszcze tylko pare latek i nie bedzie sladu kaczek:D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość A Król Arabii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.07, 20:37 Wczoraj media poinformowały, że Orła Białego dostał Król Arabii Saudyjskiej. Czy bardziej zasłużył się dla Polski niż Morawiecki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pace Re: A Król Arabii? IP: *.chello.pl 26.06.07, 23:04 Dużo więcej, bo buduje mosty przyjaźni, pomocy i pokoju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: A Król Arabii? IP: *.uwoj.gorzow.pl 27.06.07, 15:00 A może tylko pragniemy na siłę schlebiać Arabom? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janusz Szkutnik Morawiecki bez Orła Białego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.07, 14:50 Jeżeli Pan Geremek otrzymał Orła Białego, to rzeczywiście mam wątpliwości o co lub o kogo zabiega Prawo i Sprawiedliwość. Przecież Kornel Morawiecki wyrażał swoją postawą ducha wszystkich ujarzmionych narodów. Odpowiedz Link Zgłoś