Dodaj do ulubionych

Pomóżcie!

IP: *.wroclaw.ppp.tpnet.pl 06.05.01, 20:35
Słuchajcie mam parę pyteń do konkursu, a na jedno nie potrafię odpowiedzieć.
jest to związane ze Lwowem. Oto pyt:
"W r. 1698 we Wrocławiu osiadł znakomity lwowski złotnik - Maciej Zbarawski.
Dla którego z wrocławskich kościołów wykonał naczynie liturgiczne?"
Jeżeli masz Encyklopedię Wrocławia to proszę sprawdź i napisz a ja jutro
przeczytam. Będę wdzięczna.
Zoyka
Obserwuj wątek
    • Gość: wędzonka Re: Pomóżcie! IP: 156.24.231.* 06.05.01, 23:22
      Gość portalu: Zoyka napisał(a):

> Słuchajcie mam parę pyteń do konkursu, a na jedno nie potrafię odpowiedzieć.
      > jest to związane ze Lwowem. Oto pyt:
      > "W r. 1698 we Wrocławiu osiadł znakomity lwowski złotnik - Maciej Zbarawski.
      > Dla którego z wrocławskich kościołów wykonał naczynie liturgiczne?"
      > Jeżeli masz Encyklopedię Wrocławia to proszę sprawdź i napisz a ja jutro
      > przeczytam. Będę wdzięczna.
      > Zoyka

Zoyka, jesli ten facet byl rzeczywiscie znakomity to i cholernie niedoceniony, bo
      nie ma go doslownie nigdzie: sprawdzilem wszystkie dwie encyklopedie w moim domu
      (w tym Encyklopedie Wroclawia) i kilka wyszukiwarek internetowych.
      Kamien w wode...
      Az jestem sam ciekawy kto go tu rozszyfruje!
    • Gość: efka Re: Pomóżcie! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.05.01, 23:25
      Maciej Zbarawski (Zbarski)wykonał w 1705 roku relikwiarz św. Heleny - srebro
      częściowo pozłacane, ze szlachetnymi kamieniami. Obecnie w skarbcu katedry św.
      Jana Chrzciciela we Wrocławiu. Informacja W:"Katalog Ruchomych Zabytków Sztuki
      Sakralnej w Arch. Wroc." t. I, s. 134.
      • Gość: wędzonka Re: Pomóżcie! IP: 156.24.231.* 06.05.01, 23:42
        Gość portalu: efka napisał(a):

> Maciej Zbarawski (Zbarski)wykonał w 1705 roku relikwiarz św. Heleny - srebro
        > częściowo pozłacane, ze szlachetnymi kamieniami. Obecnie w skarbcu katedry św.
        > Jana Chrzciciela we Wrocławiu. Informacja W:"Katalog Ruchomych Zabytków Sztuki
        > Sakralnej w Arch. Wroc." t. I, s. 134.

Hej, Efka, Ty jestes prawdziwym skarbem!
        Moze warto by Macka podrzucic redaktorom Encyklopedii Wroclawia?
        • Gość: efka Re: Pomóżcie!- do wędzonki IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 07.05.01, 20:04
          Gość portalu: wędzonka napisał(a):

> Gość portalu: efka napisał(a):
          >
          > > Maciej Zbarawski (Zbarski)wykonał w 1705 roku relikwiarz św. Heleny - sreb
          > ro
          > > częściowo pozłacane, ze szlachetnymi kamieniami. Obecnie w skarbcu katedry
          > św.
          > > Jana Chrzciciela we Wrocławiu. Informacja W:"Katalog Ruchomych Zabytków Sz
          > tuki
          > > Sakralnej w Arch. Wroc." t. I, s. 134.
          >
          >
          > Hej, Efka, Ty jestes prawdziwym skarbem!
          > Moze warto by Macka podrzucic redaktorom Encyklopedii Wroclawia?

O rany - dzięki, jesteś miły wędzonko...
          Nigdy wszystkiego nie można ująć w takiej publikacji. Na opracowanie haseł
          autorzy dostawali czasem po kilka czy kilkanaście wersów. To kwestia selekcji
          materiału i hierarchii ważności, chociaż pod hasłem "złotnictwo wrocławskie-
          importy" pewnie parę osób jeszcze czeka na odkrycie. Swoją drogą, takie pytanie w
          konkursie - jak pisze Zoyka - to wielka niewiadoma, a może i złośliwość autora
          pytań. Z drugiej strony, jeżeli to konkurs dla adeptów złotnictwa, to kto wie ?.
      • Gość: Zoyka Re: Pomóżcie! IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 07.05.01, 09:08
        Dzięki Efka. Nie wiem jak dziękować. Uratowałaś mnie , bo dzisiaj czuję że
        takie pytanie będzie. Zoyka
        • Gość: efka Re: Pomóżcie!-do Zoyki IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 07.05.01, 20:06
          Gość portalu: Zoyka napisał(a):

> Dzięki Efka. Nie wiem jak dziękować. Uratowałaś mnie , bo dzisiaj czuję że
          > takie pytanie będzie. Zoyka

Cała przyjemność po mojej stronie Zoyka:))) Napisz, co to za konkurs, bo pytanie
          jest bardzo specjalistyczne. Nieźle musiałam się "nakopać", żeby trafić na trop
          pana Z. Pozdrawiam - Efka. (nie jestem pewna, czy nie kliknęłam podwójnie!)
          • Gość: Zoyka Re: Pomóżcie!-do Zoyki IP: 213.76.92.* 07.05.01, 22:25
            mam korzenie ze Lwowa, więc brałam udział w konkursie o Lwowie i jedno pytanie
            właśnie znasz. Tak poza tym nagrodą była wycieczka do Lwowa ale tylko dla
            pierwszego miejsca, niestety zajęłam drugie. Ale i tak dzięki. Nie dostałam
            tego pytania, ale mój kumpel dostał i nie wiedział. Zoyka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka