kazimierzp 20.11.07, 22:09 Po prostu: Zawsze bądźmy ludźmi dla ludzi! Chylę czoła przed takimi działaniami!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Boruta Re: Młodzi Polacy i Romowie razem na scenie IP: *.e-wro.net.pl 21.11.07, 00:56 Widać koleszko jeszcze kosą po kablach od brudasa nie zarobiłeś. szybko zmienisz zdanie;P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hipot Re: Młodzi Polacy i Romowie razem na scenie IP: *.magma-net.pl 21.11.07, 07:54 Wszystko to bardzo ładne, należy tylko na przedstawieniu portfeli pilnować ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krytyk Młodzi Polacy i Romowie razem na scenie IP: *.umwd.pl 21.11.07, 08:25 A widział ktoś kiedyś pracującego roma? Odpowiedz Link Zgłoś
kytutr Re: Młodzi Polacy i Romowie razem na scenie 21.11.07, 10:47 Tak, widziałem. W moim sąsiedztwie Romowie prowadzą sklep komputerowy. Pozdrawiam, Kytutr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krytyk Re: Młodzi Polacy i Romowie razem na scenie IP: *.umwd.pl 21.11.07, 14:34 "Tak, widziałem. W moim sąsiedztwie Romowie prowadzą sklep komputerowy." Powiedz gdzie to jest to może znajde tam mojego skradzionego niedawno laptopa... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Boruta Re: Młodzi Polacy i Romowie razem na scenie IP: *.e-wro.net.pl 21.11.07, 16:15 I o czym to świadczy? o niczym. przykład bez sensu, potwierdzający regułę. przy okazji, u mnie na parafi gość o którym wszyscy wiedzą że jest czynnym pedofilem (a kiedyś siedział za gwałt ze szczególnym okr.) prowadzi praktykę internistyczną. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawy Re: Młodzi Polacy i Romowie razem na scenie IP: 83.209.64.* 21.11.07, 17:20 CD-ROMy sprzedaja? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fred Re: Młodzi Polacy i Romowie razem na scenie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.11.07, 10:11 Życze Ci za sąsiadów romów, szybko zmienisz zdanie. Odpowiedz Link Zgłoś
hummer Widzisz agresja wywołuje agresję 21.11.07, 11:12 Gość portalu: fred napisał(a): > Życze Ci za sąsiadów romów, szybko zmienisz zdanie. Musisz być bardzo złym człowiekiem skoro masz problem z sąsiadami. Mi zdarzyło się kiedyś nie zamknąć samochodu, sąsiad Rom na następny dzień - "zostawił pan otwarty samochód, zamknąłem go". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Boruta Re: Widzisz agresja wywołuje agresję IP: *.e-wro.net.pl 21.11.07, 16:16 Kolejny potwierdzający regułę (o ile to prawda). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotr Re: Inicjatywa piękna IP: 165.230.75.* 21.11.07, 16:05 Zawsze ktos musi pierwszy wyciagnac reke do zgody. Dobrze sie dzieje. Piotr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Boruta Re: Inicjatywa piękna IP: *.e-wro.net.pl 21.11.07, 16:27 Zgoda nie ma tu nic do rzeczy. Od paru lat jakże popularne jest jeżdzenie do Wielkiej Brytani "za pracą". Ale ci co mieli okazję mieszkać w dzielnicach zdominowanych przez arabów i murzynów nie zapomną tego nigdy. Wszechobecny brud, przemoc, rozboje, wieczorami strach w obawie o własne życie wyjść z mieszkania. Potwierdzaja to oficjalne statystyki policyjne, sądowe, pogotowia rat. Ale jak się nie ma pieniędzy to gdzieś trzeba mieszkać.. Czy to znaczy że jestem rasista, bo nie chciał bym więcej nigdy nawet przejść przez taką "dzielnię"? Nie! Po prostu mam oczy i obiektywnie z własnego i innych doświadczenia stwierdzam jakie panuja warunki i reguły (a w zasadzie ich brak) w tego typu miejscach. To samo w większości dotyczy "społeczności" polskich cyganów. Zmieni się kiedyś? Nie wiem, podobno wszystko się zmienia. Ale zapewno nieprędko. Przy okazji przypominam niedawno głośną sprawę bodajze w Belgii (nie chce kłamać, mogę sie mylić co do miejsca) o licznych grupach polskich cyganów zakłaniających do wyjazdu szukających pracy Polaków a na miejscu brutalnym biciem, zastraszaniem, siłą zmuszajace do kradzieży w sklepach. Kto nie ukradł i nie przyniósł dla takiego brudaskiego króla określonej liczby fantów ten dostawał kolejne wpierd...l. Były przypadki śmiertelne. Głośna sprawa była. A to kropla w morzu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PotwornajaSkatina Re: Inicjatywa piękna IP: 83.209.64.* 21.11.07, 17:34 No, a romowi nalezy ją momentalnie obciąć i wrzucić do ognia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emi Re: Inicjatywa piękna IP: *.lanet.net.pl 21.11.07, 18:56 Dziękuję bardzo za wszystkie pozytywne komentarze:) ja akurat brałam udział w tym projekcie i w przedstawieniu i mogłabym dużo o tym mówić. Pozanłam różne romskie rodziny, jedne lubi sie bardziej inne mniej. Uważam ze tylko bezmyślni ludzie mówią "romowie to i tamto". Każdy człowiek jest inny, wśród wszystkich nacji sa czarne i białe charakterki. Polacy tez kradną, tez potrafią sie nie umyć albo być biedni, czy to znaczy ze Polacy sa do bani? Koniec eseju:] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Boruta Re: Inicjatywa piękna IP: *.e-wro.net.pl 22.11.07, 03:17 > Każdy człowiek jest inny, wśród wszystkich nacji sa czarne i białe > charakterki. Oczywiście że tak ale co to ma do rzeczy w tej dyskusji? > charakterki. Polacy tez kradną, tez potrafią sie nie umyć albo być > biedni, czy to znaczy ze Polacy sa do bani? Tak samo jak amerykanie, tajowie, hiszpanie, rosjanie, egipcjanie, wenezuelczycy(...). Możemy wymieniać alfabetycznie kraje. Polacy zabijają, napadają, gwałcą, stoją polskie blokersy po bramach że wielu się boi obok przejść, polacy robią wiele złych rzeczy. Ale wbrew pozorom dotyczy to (naszczęście) niewielkiej procentowo grupy społeczeństwa (a to że zbrodnia i krew to medialne tematy i media od lat nagłaśniają takie przypadki często na wyrost strasząc społeczeństwo) to inna bajka. Natomiast u cyganów od wieków te proporcje są odwrócone, tam z przysłowiową świecą szukać uczciwych, łagodnych, prawych, normalnie funkcjonujących w społ. Na ul.Muchoborskiej w ASO Opla, gdzie serwisuję autko, pracuje Rom, młody chłopak w dziale obsługi klienta. Miły, życzliwy, zna się na rzeczy. Zależy mu. Wielu pracowników Polaków (mówię o branzy samochodowej) mogłoby sie od tego gościa uczyć. Tylko że ten fakt absolutnie nic nie zmienia. Ot jeden z niewielu wyjątków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PotwornajaSkatina Młodzi Polacy i Romowie razem na scenie IP: 83.209.64.* 21.11.07, 17:29 Widziałem to przedstawienie. Dzieci romskie były ubrane w szmaty i sycząc oraz warcząc biegały po scenie. Natomiast dzieci nie-romskie miały kije i odgrywały za nagonkę. Ktos w czarnym mundurze do nich strzelał z kapiszonów. No fajne to niby było, ale sama przemoc, mało seksu. No ale każdy wie, że w romskichzyłach płynie ropa a zamiast serca mają bryłę lodu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kładka Re: Młodzi Polacy i Romowie razem na scenie IP: *.lanet.net.pl 21.11.07, 18:59 chyba Ci sie w głowie poprzewracało, albo masz takie senne fantazje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wito Re: Młodzi Polacy i Romowie razem na scenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.07, 21:29 jestes załosny(a)!@!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
darek.mitel Re: Młodzi Polacy i Romowie razem na scenie 21.11.07, 21:53 mam kilka pytań: 1.jaki kraj jest ojczyzną Romów? 2.czy Romowie są pracowici? 3.czy ktoś może podać nazwiska znanych Romów-naukowców, kosmonautów, sportowców, fizyków kwantowych, polityków? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotr Re: Młodzi Polacy i Romowie razem na scenie IP: 165.230.75.* 21.11.07, 23:15 darek.mitel napisał: > mam kilka pytań: > > 1.jaki kraj jest ojczyzną Romów? > 2.czy Romowie są pracowici? > 3.czy ktoś może podać nazwiska znanych Romów-naukowców, kosmonautów, > sportowców, fizyków kwantowych, polityków? No coz, Darku, zapewne jestes politykiem, sportowcem, fizykiem kwantowym albo kosmonauta. A mi wystarcza, ze sa takimi samymi ludzmi jak ja. Piotr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: radorady Re: Młodzi Polacy i Romowie razem na scenie IP: *.cust.telenor.se 21.11.07, 23:57 Wlasnie o to chodzi, ze to NIE sa ludzie tacy jak TY. Sa to niestety mendy ludzkie, ktorych filozofia zyciowa jest krasc, zebrac, oszukiwac, straszyc, zyc na koszt panstwa (czyli czyj?). Przy tym wszystkim demonstruja oni jawna pogarde dla zasad spolecznych, ktore gwarantuja trwanie i rozwoj panstwa jako takiego. Na co wiec tacy ludzie sa potrzebni? Rasista nie jestem, ale taki element powinno sie po prostu wy***** na zbity pysk na wody miedzynarodowe 100 km od granicy. Polska ma to szczescie ze ma dostep do takich wod, inne panstwa takiego luksusu nie maja :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Boruta Re: Młodzi Polacy i Romowie razem na scenie IP: *.e-wro.net.pl 22.11.07, 02:58 A mi wystarcza, ze sa takimi samymi > ludzmi jak ja. > Po transformacji w 89 w Polsce gwałtownie wzrosła przestępczość, przemoc, poczucie zagrożenia.dawni cinkciarze, drobne cfaniaki, co zaradniejsi "prywaciarze", kryminaliści itd. zaczeli się organizować w struktury, grupy przestępcze, często o char.zbrojnym . Słynne powiedzonka w stylu "jedz do Polski Twój samochód już tam jest" nie wzieły sie znikąd. Odzwierciedlały smutną i niebezpieczną atmosferę tamtych czasów. Powszechne opinie o polakach jako złodziejach, bandytach, alkoholikach również miały swoje liczne potwierdzenia. To nie był stereotyp ani wyssany z palca mit, to była rzeczywistość, to był fakt. Takim samym niezaprzeczalnym faktem który bynajmniej nie wziął sie z mitologii Parandowskiego jest powszechna opinia o "społeczności" cygańskiej jako o zbiorowości gdzie większość (jasne są zapewne wyjątki jak wszedzie) stanowią niewykształceni, ordynarni, wulgarni, niebezpieczni kryminaliści, złodzieje, nożownicy. Dyskutowanie z tym faktem to tak jakby zaprzeczać temu że po 89 w Polsce wskaźniki przestępczości oszalały, że mieliśmy przez wiele lat opinie kraju niebezpiecznego, "dzikiego", że (jak pisałem kilka postów wyżej) są dzielnice w Zjednoczonym Królestwie zamieszkane przez mniejszości (w rzeczywistości to stanowią one tam większość) gdzie rozbój, przemoc, handel dragami(narkotykami), awantury są na porządku dziennym(nocnym). Polemizować może tylko osóbka która mało w swoim życiu widziała a świat zna głównie z telewizji i internetu, zaś brudasy kojarzą sie jej z pięknymi starodawnymi taborami, piśniami, kultura romską, i imprezami typu jak ta przytaczana w artykule. Niestety nie ma to nic absolutnie nic wspólnego z rzeczywistością. Tych ludzi należy izolować, zresztą nie wyobrażam sobie aby ktoś normalny z własnej nieprzymuszonej woli mając rozsądną alternatywę zdecydował się zamieszkać obok brudasa, na brochowie czy chociażby na Jedności Narodowej. A obejrzeć w tv przy niedzielnym obiadku w gronie rodzinki romski festyn pieśni i tańca-jasne fajna sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kartofel Re: Młodzi Polacy i Romowie razem na scenie IP: *.e-wro.net.pl 22.11.07, 15:08 Ilu Romów znasz osobiscie? z iloma rozmawiałeś? W ilu romskich domach byłeś? Na jakiej podstwie - innej niz zaslyszane czy przeczytane w internecie brednie - sie wypowiadasz? Ja od lat bywam w romskich domach - z tego co piszesz o Cyganach, tylko jedno jest niewatpliwa prawdą - brak wykształcenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Boruta Re: Młodzi Polacy i Romowie razem na scenie IP: *.e-wro.net.pl 22.11.07, 18:17 > Ilu Romów znasz osobiscie? Kilku niestety miałem okazje poznać >z iloma rozmawiałeś? z wieloma >W ilu romskich domach byłeś? Na szczęście w żadnym. Kolega z kryminalnej był u tzw. ,tfu, króla kilka lat temu w sprawie głośnego cygańskiego gangu który zastraszał i "kroił" ludzi we wrocławiu ( pomimo braku wykształcenia to świetni psychologowie wychowani na ulicy, jeden z napadniętych, wrocławski bokser dał się ich gadką tak zastraszyć że zapomniał o Gwardii i o tym że wystarczyły by trzy szczały na trzech wydziaranych brudasów którzy go obstąpili). Podobno to jacyś wyklęci byli ale kto tam brudasa zrozumie. A u króla chałupa odpier...na na pikus, fur kilka za gruby szmalec, a "król" nigdy nigdzie nie pracował. Ale dowodów żadnych nie ma. Wszyscy wiedza ale g..mogą bydlakowi zrobić. A I w obecności policji pan brudny król wziął krzesło, kazał jednemu zatrzymanych cygańskich gó..arzy klęknąć na kolana i to krzesło na nim złamał tak mu przypier...ł. A za co? Bo to jego jakis tak którys z rzędu synek był i król go ukarał że bawi sie w taka drobnice i że dał sie złapać. Historyjka prawdziwa daje obraz "SPOŁECZNOŚCI ROMSKIEJ". TFU! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Boruta Re: Młodzi Polacy i Romowie razem na scenie IP: *.e-wro.net.pl 22.11.07, 18:28 Przy okazji gościu ukrywający sie pod nickiem kartofel, straszna meta z ciebie że bronisz brudasów. Jesteś taką niedorajdą wychowana na mediach co to będzie z uporem maniaka twierdziła że w bronxie jest ok. i sami mili niewinni afroamerykanie tam sobie grzecznie żyją, że arabi w Brytanii nie stwarzaja problemów, w pełni zintegrowali sie ze społeczeństwem (multikulturowość), że pedofil to tylko na kolanka chciał wziąć dzidziusia i jest cacy. Mi osobiście opinie takich jak ty absolutnie nie przeszkadzają. Masz prawo sądzić jak uważasz, nawet jeśli jest to całkowicie sprzeczne z realiami i faktami. Szkoda tylko że wypisujesz takie nieprawdziwe kłamliwe bzdety na forum - jeszcze jakaś empatyczna nastawiona na ratowanie świata lalunia z psychologi 1 roku to przyczyta i uwieży, a rozczarowanie może byc bolesne(dosłownie). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kartofel Re: Młodzi Polacy i Romowie razem na scenie IP: *.e-wro.net.pl 23.11.07, 20:22 Nie znam sie na Bronxie, ani na Wielkiej Brytanii. Za to u Romów bywam. Wiem - z obserwacji wielu rodzin - że gadanie o nich "brudasy" to brednia. Ty wysnuwasz wnioski na temat całej społecznosci z kontaktow - nie wlasnych zresztą - z pojedynczym gangsterem. Z tym sie dyskutować nie da, sensu nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Boruta Re: Młodzi Polacy i Romowie razem na scenie IP: *.e-wro.net.pl 24.11.07, 15:20 > Nie znam sie na Bronxie, ani na Wielkiej Brytanii. Szkoda, panie zaścianku-cyganofilu- a podobno podróże kształcą.. > Za to u Romów bywam. To bywaj dalej, ale nie musisz sie tym chwalic publicznie, to żadna nobilitacja Wiem - z obserwacji wielu rodzin - że gadanie o nich > "brudasy" to brednia. Wiesz, słów powszechnie uznawanych za obraźliwe nie chcę używać, a pisząc brudasy, oddaje najlepiej naturę i charakter tych ludzi. Brudasy nie tylko dlatego że śmiecą wokoło, nie dbaja o własna higienę. Brudasy bo większość z nich ma "brudne" wnętrza. > Ty wysnuwasz wnioski na temat całej społecznosci Nucz się czytać cyganofilu, jak pisałem są wyjątki, ale to niczego nie zmienia z kontaktow - nie wlasnych > zresztą - z pojedynczym gangsterem jak pisałem naucz się czytać, chyba za dużo przybywasz ze swoimi brudasami, widać ta trudna sztuka jest u ciebie w zaniku - a może czytasz tylko problemy ze zrozumieniem treści? >Z tym sie dyskutować nie da, sensu nie ma. i tu się z toba burak, znaczy kartofel zgadzam na całej linii. dyskutować z takimi jak ty szkoda czasu. ale to juz tez wyżej napisałem - naucz się czytać ze zrozumieniem - chyba jednak za duzo z brudasami przybywasz. PS. przy okazji, przypomniało mi sie jak kolego taksówkarz opowiadał o wątpliwej "przyjemności" wiezienia kilka razy wrocławskich młodych cyganów. Krótki opis, cytuję kolegę "darli mordy cały czas mieszanym polsko-cygańskim, bluzgali, kazali jechać na czerwonym, swoim zachowaniem ewidentnie chcieli mnie zastraszyć. w czsie jazdy jeden otworzył na skżyrzowaniu okon wystawił głowę i darł sie na maxa do jakiś innych cyganskich kolesi siedzącym w aucie obok. jeden smarkał do ręki i wycierał w tapicerkę. ubrudzili butami fotele kierowcy od tyłu i boczki tapicerki na drzwiach(a to już sztuka). dobrze że chociaż za kurs zapłacili" - tak to mniej więcej kolega taksówkarz kiedyś mi opowiadał kiedyś opowiadał. Potem zaklinał się że brudasa nie weźmie więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: felek Re: Młodzi Polacy i Romowie razem na scenie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.11.07, 16:43 Miejsce parkingowe dla niepełnosprawnych przed Leclerciem, zajete często przez cyganów (czarny mercedes)brak wywieszki za szybą uprawniającej do postoju w tym miejscu.Ochrona udaje że nic nie widzi, na pytanie dlaczego nic nie robią i nie dzwonią po S.M stwierdzają że szef im nie kazał.A niepełnosprawni niech parkuja dalej tam też jest miejsce.Bez komentarza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kartofel Re: Młodzi Polacy i Romowie razem na scenie IP: *.e-wro.net.pl 22.11.07, 17:29 A ci ochroniarze to Cyganie? Czy moze raczej ich szef? I nigdy nie widziałeś nie-Romow parkujacych na miejscach dla niepełnosprawnych? Szczerze mowiąc nie rozumiem, co ma wynikać z Twego postu. Chyba ze anonimowy donos na ochroniarzy spod Leclerca i ich szefa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: autoidea Młodzi Polacy i Romowie razem na scenie IP: *.northville.lib.mi.us 24.11.07, 18:54 ROMOWIE TO TEZ POLACY !!! SA TEZ POLAKAMI UKRAINCY I KOREANCZYCY MIESZKAJACY WE POLSCE, GEJOWIE I MORDERCY (ZBIEZNOSC PRZYPADKOWA), A NAWET PiS-OWCY, CHOC TO JUZ NACIAGANIE. LUDZIE, PRZESTANCIE MARGINALIZOWAC LUDZI TROSZKE CHOCBY INNYCH OD SIEBIE, BO PREDZEJ, CZY POZNIEJ, ZMARGINALIZUJECIE SIEBIE SAMYCH. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Boruta Re: Młodzi Polacy i Romowie razem na scenie IP: *.e-wro.net.pl 24.11.07, 23:26 Kolejny post bez sensu... Czy ktoś twierdzi że to nie polacy (niestety)? Skoro mają polskie obywatelstwo to polacy (niestety) - przynajmniej prawnie. Nie dotyczy nielegalnie przebywających brudasów bez papierów. I co wspólnego z tematem mają geje, pisowcy, mordercy(?), ukraińcy? I to właśnie skutki wychowania nadliberalnego, każda krytyka oparta na faktach spotyka sie z bezsensownym wrzaskiem o dyskryminację i nietolerancję. To ja ci powiem że nie mam nic przeciwko homoseksualistom (ani bi), Ukraińcom, Koreańczykom ani Polakom popierającym Pis. Zaś, co piszę po raz n-ty cyganie to specyficzna grupa, zamknięta społeczność, żyjąca wg. własnych brutalnych metod, społeczność bardzo mściwa, pamiętliwa, (spróbuj kiedyś zadrzeć z jakimś brudem, to zrozumiesz), nie nauczona pracy (jakiejkolwiek); przemoc, złodziejstwo, oszustwa "mają we krwi". Ktoś zauważył że zdecydowana większość nie ma jakiegokolwiek formalnego wykształcenia, najczęściej kilka klas podstawówki. Ten fakt w połączeniu z resztą (wymienioną przezemnie) czyni z nich ludzi którzy nie maja nic do stracenia. Polak (pomijam osoby chore psychicznie i niedojrzałych emocjonalnie małoletnich dresików)) nawet najgorszy kryminalny skur...el przestrzega pewnych regół. Większość z nas ma pracę, rodzinę, jakiś dom, planuje mniej czy bardziej swoją przyszłość. Cygan wie że nic w życiu uczciwą drogą nie osiągnie i nic nie straci. To jest najgorsze. Ci "ludzie" nie mają reguł.Liczy się tylko jak u zwierząt instynkt stadny -swój- obcy(każdy kto nie należy do społ.cygańskiej). Zaś ty przesiąknięty telewizyjnymi obrazami i hasłami powtarzasz jak wyuczona papuga "nawet pisowcy", nieświadomie dzieląc społeczeństwo i robiąc z wyborców którzy zagłosowali na Kaczyńskich wrogów. I na koniec prośba, nie krzycz, głowa boli, wyłącz capsa. Przypomniała mi się sytuacja sprzed jakiś 6-7 lat. Park naprzeciwko dawnych Kazamatów, kiedyś centralna miejska dilownia. Stoi ekipa karków, (koniu i inne dziady, nieistotne) znani wtedy dilerzy. Przechodzi obok 2 brudasów, specjalnie obok niech patrzą na karków i prowokacyjnie "bujają barami". Padają jakieś texty ze strony ABSów. Jeden z brudów nie namyślaąc sie podchodzi do ekipy naszych dilerów (kilkunastu mężczyzn) i po prostu wpier..a mu kose w brzuch po rękojęść. Nawet nie próbuje uciekać, tamci biorą bruda na buty. Drugi cygan zwiewa. 30 min później (na miejscu są służby) podjeżdzają kolejno fury ze "starymi" cyganami. Wypytują, szukają naszych dilerów. Jeżdzą po okolicy. Dorwali kilku z naszych "bohaterów". po kilku dniach po kilku tygodniach. Reszta historii nie jest ważna. Ktoś powie należało się dresom, dilerom, sami sprowokowali. To też jest bez znaczenia. Syt. obrazuje mentalność cygana, w miejscu tych sterydziaży (wtedy bywalcy burzy, był taki klubik) może być ktokolwiek, starzec, matka z dzieckiem, grupa dzieciaków i w razie jak cygan podejdzie żeby "skroić" a ktoś w obronie własnej go skutecznie piero..e może liczyć na długiiiiii okres żałoby. (lepiej żeby się na mieście nie pokazywał). Cyganie to dzicz (jasne przypominam o wyjątkach), jedyna grupa którą należało by w większości deportować z Polski. Odpowiedz Link Zgłoś