Dodaj do ulubionych

Likwidacja domu dziecka - miejsca pracy

IP: 10.10.11.* / *.iservice.pl 25.06.01, 00:00
Zadziwia mnie sytuacja w likwidowanym domu dziecka, ale nie w tym rzecz ...
Jeżeli władze miasta w tak spektakularny sposób zabierają się do wdrażania
założeń "reformy" systemu opieki nad dzieckiem, to dlaczego nie wiąże się to z
powstawaniem nowych miejsc pracy dla młodych pedagogów? Kilkanaście miesięcy
temu osoboście prosiłam pana P. o pomoc w znalezieniu zatrudnienia - jako
pedagog dysponujący szeroką i nowoczesną wiedzą nt. wychowania i opieki nad
dziećmi sierocymi oraz umiejętnościami nabytymi w pracy w niepublicznej
placówce opiek.-wych. (współpracującej z Towarzystwem "Nasz Dom"). Moja prośba
pozostała oczywiście bez sensownego odzewu. Czy (pseudo)reforma polega
wyłącznie na likwidacji domów dziecka oraz bezrobociu wykształconych i pełnych
pasji młodych ludzi?
Obserwuj wątek
    • Gość: Stara Re: Likwidacja domu dziecka - miejsca pracy IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 25.06.01, 00:00
      Gość portalu: Ania napisał(a):

> Zadziwia mnie sytuacja w likwidowanym domu dziecka, ale nie w tym rzecz ...
      > Jeżeli władze miasta w tak spektakularny sposób zabierają się do wdrażania
      > założeń "reformy" systemu opieki nad dzieckiem, to dlaczego nie wiąże się to z
      > powstawaniem nowych miejsc pracy dla młodych pedagogów? Kilkanaście miesięcy
      > temu osoboście prosiłam pana P. o pomoc w znalezieniu zatrudnienia - jako
      > pedagog dysponujący szeroką i nowoczesną wiedzą nt. wychowania i opieki nad
      > dziećmi sierocymi oraz umiejętnościami nabytymi w pracy w niepublicznej
      > placówce opiek.-wych. (współpracującej z Towarzystwem "Nasz Dom"). Moja prośba
      > pozostała oczywiście bez sensownego odzewu. Czy (pseudo)reforma polega
      > wyłącznie na likwidacji domów dziecka oraz bezrobociu wykształconych i pełnych
      > pasji młodych ludzi?
      Gdyby to tylko polegało na "pasji i wykształceniu" - nie było by sprawy. Jako
      długoletni nauczyciel w takiej placówce powiem Ci Aniu tak: tutaj bardziej niż
      wykształcenie i pasja musi liczyć się doświadczenie. Teoria i zapał nie
      wystarczą ! A odnośnie tego, co jak czytam i oglądam w TV dzieje się w tym DDz na
      Kieleckiej we Wrocławiu to ogarnia mnie zgroza ! Chyba właśnie działają tam
      tacy "wykształceni i pełni zapału", lecz wogóle bez doświadczenia i nie liczący
      się z tym, co dla dzieci jest naprawdę dobre. A dobra jest tylko RODZINA !

• Gość: Ania Re: Likwidacja domu dziecka - miejsca pracy IP: 10.10.11.* / *.iservice.pl 25.06.01, 00:00
        Chyba się nie zrozumieliśmy. To, że ktoś jest pełen zapału do pracy nie znaczy,
        że nie dysponuje doświadczeniem zawodowym. Przez ostatnie 4 lata pracowałam w
        domu dziecka, odnosząc spore sukcesy wychowawcze. Z moich obserwacji wynikało -
        oczywiście bez obrazy - że wychowawcy (przede wszystkim kobiety) z długoletnim
        starzem ze względu na brak empatii i niezrozumienie dziecięcych problemów,
        potrafili wyrządzić wiele krzywdy wychowankom. Zdarzało się nawet, że dzieciaki
        darzyły ich niechęcią i garnęły się raczej do najmłodszych pracowników. A swoją
        drogą ludzi pracujących na Kieleckiej nie uwazam za pasjonatów.
    • Gość: kamilek Re: Likwidacja domu dziecka - miejsca pracy IP: *.um.wroc.pl 25.06.01, 00:00
      Odpowiadajac na Pani watpliwosci, nie wydaje mi sie, by Pan Piechota byl
      wlasciwa osoba do tego rodzaju podan. Moze skieruje Pani swoja propozycjwe do
      MOPS-u lub Towarzystwa Nasz Dom. jednoczesnie zapewniam Pania ze osoby chcace
      stworzyc rodzinne domy dziecka sa bardzo mile widziane i przez Pana Piechote i
      przez MOPS. jestem pracownikiem Urzedu Miejskiego, stad moja wiedza.
      przepraszam , ze nie ujawniam danych, lecz tak bedzie lepiej. Pozdrawiam i
      zycze by w pracy z dziecmi lepiej pamietala pani o pryncypiach od wychowawcow z
      kieleckiej.
    • Gość: MKK Re: Likwidacja domu dziecka - miejsca pracy IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 25.06.01, 00:00
      Opiszcie architekturę tego domu... mam przeczucie, że komuś lepią się ręce do
      tej budowli.
      • Gość: Bistar Re: Likwidacja domu dziecka - miejsca pracy IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 25.06.01, 00:00
        Z tego co wiem, ten budynek planowany jest do wykorzystania przez oświatę.
        Podobno poszerzy "stan posiadania" ośrodka wychowawczego, który jest koło
        niego. Napewno jednak dalej jego włascicielem będzie miasto
        • Gość: Kartysta Re: Likwidacja domu dziecka - miejsca pracy IP: 213.76.92.* 26.06.01, 00:00
          Gość portalu: Bistar napisał(a):

> Z tego co wiem, ten budynek planowany jest do wykorzystania przez oświatę.
          > Podobno poszerzy "stan posiadania" ośrodka wychowawczego, który jest koło
          > niego. Napewno jednak dalej jego włascicielem będzie miasto

No tak, jak Osrodek stamtad beda wykurzac to nie bedzie wcale szumu. A Dom
          Dziecka to przy okzji reformy. Zobaczymy za kilka lat co tam bedzie. Przekonamy
          sie...

• Gość: kartysta Re: Likwidacja domu dziecka - miejsca pracy IP: 213.76.92.* 26.06.01, 00:00
        Gość portalu: MKK napisał(a):

> Opiszcie architekturę tego domu... mam przeczucie, że komuś lepią się ręce do
        > tej budowli.

Chodza pogloski, ze niemcowi na prywatna klinike oraz z okazji Expo 2010...

Kartysta

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka