Dodaj do ulubionych

WANDALIZM WE WROCŁAWIU !!!

IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 04.07.01, 01:18
Niedawno, jacyś wandale zniszczyli ponad 20 lamp
podświetlających wieczorem fontannę z lwami na Pl 1
Maja (straty to ponad 20 tys zł), od ponad 2 lat inni
(lub ci sami) wandale jakimiś ostrymi przedmiotami)
rysują szyby w tramwajach, wciąz nowe elewacje (Rynek
i okolice , kiedyś również Ostrów Tumski) są
pomalowane sprayem. Zastanówmy sie współnie co robić z
takimi aktami wandalizmu. Jak wyplenić to zło z
naszego życia, jakie kary itp rzeczy (środki
wychowawcze np) stosować wobec wandali?
Obserwuj wątek
    • Gość: mark Re: WANDALIZM WE WROCŁAWIU !!! IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 04.07.01, 04:43

Powiększyć ZOO.
      • Gość: Roberto Re: WANDALIZM WE WROCŁAWIU !!! IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 04.07.01, 08:47
        Gość portalu: mark napisał(a):

>
        >
        > Powiększyć ZOO.

Myślisz Mark, że zwierzęta wytrzymałyby z tymi "osobnikami", mieniącymi się ponoć
        istotami rozumnymi ???

• Gość: villon Re: WANDALIZM WE WROCŁAWIU !!! IP: 62.244.145.* 04.07.01, 10:21
      Może ciężkie roboty byłyby jakimś rozwiązaniem. Czasem marzy mi się również
      postawienie paru takich pod pręgierzem, ale to chyba sprawiłoby tym małpim
      mózgom radochę.
      • Gość: Roberto Re: WANDALIZM WE WROCŁAWIU !!! IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 04.07.01, 21:43
        Gość portalu: villon napisał(a):

> Może ciężkie roboty byłyby jakimś rozwiązaniem. Czasem marzy mi się również
        > postawienie paru takich pod pręgierzem, ale to chyba sprawiłoby tym małpim
        > mózgom radochę.

Roboty publiczne - dobry pomysł, jakby tak jeden z drugim popracowali ciężko
        fizycznie i musieli naprawić szkody, to może przestaliby tak wszystko dewastować.
    • Gość: Andy Re: WANDALIZM WE WROCŁAWIU !!! IP: *.koof.com.pl 04.07.01, 10:53
      Musimy się wszyscy za to wziąć, a przede wszystkim rodzice tych g...rzy. Przy
      czym "stójka pod pręgierzem" w Rynku była by chyba niezła
      • Gość: WAR Re: WANDALIZM WE WROCŁAWIU !!! IP: 195.117.234.* 04.07.01, 13:41
        W sumie to dosc proste:
        Za zlapanie 1 raz ,lamiemy palce
        2 raz ,reke
        3 razu juz zwykle nie ma
        • Gość: Roberto Re: WANDALIZM WE WROCŁAWIU !!! IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 04.07.01, 21:44
          Gość portalu: WAR napisał(a):

> W sumie to dosc proste:
          > Za zlapanie 1 raz ,lamiemy palce
          > 2 raz ,reke
          > 3 razu juz zwykle nie ma

Ej, to nie jest ŚREDNIOWIECZE, (ani kraj arabski)...
    • Gość: int.naut Re: WANDALIZM WE WROCŁAWIU !!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 04.07.01, 15:31
      szokujące!
    • Gość: hen Re: WANDALIZM WE WROCŁAWIU !!! IP: 156.17.85.* 04.07.01, 17:31

Problem jest mocno skomplikowany (niewrażliwość społeczna na akty wandalizmu,
      słaba wykrywalność takich wykroczeń, niskie lub żadne kolegia orzekane przez
      znudzonych sędziów). Polacy (włączając wrocławian) to naród, który nie czuje, że
      na lokalnym polu mogą coś zdziałać, bo często faktycznie nie mogą, policja ma to
      głęboko, straż miejska filuje gdzie komuś, kto może zapłacić, wlepić mandat, i
      napewno nie zajmuje się wyrostkami i graficiarzami. Generalnie - panuje padaczka.
      Gość portalu: Roberto napisał(a):

Jak wyplenić to zło z
      > naszego życia, jakie kary itp rzeczy (środki
      > wychowawcze np) stosować wobec wandali?

Jakie środki wychowawcze? Kto? Rodzice? Szkoła? Pytanie - czy komuś jeszcze się
      chce wychowywać.

• Gość: Tomek Re: WANDALIZM WE WROCŁAWIU !!! IP: 216.94.44.* 04.07.01, 17:35
      Wandalizm we Wroclawiu (jak i zreszta calej Polsce) to jak kiedys postrzegano
      Lenina: byl, jest i bedzie. Chyba ze zmieni sie prawo i bedzie mozna dotkliwie
      za to karac. Z tego co pamietam Wroclaw nigdy nie narzekal na brak wandali:
      choc wyjechalem dobrych kilka (nascie) lat wstecz dobrze pamietam polamane
      lawki, zdemolowane i zasikane przystanki tramwajowe, zdemolowane klatki
      schodowe, itp. Nie podejrzewam aby cokolwiek sie zmienilo na lepsze w ostatnich
      latach. Byc moze recepta bylby "pregierz", ale prasowy; publikowanie danych
      personalnych osob zlapanych na dokonywaniu aktow wandalizmu. Jednak nie jestem
      pewien czy istniejace prawo pozwala na zastosowanie podobnego srodka
      szczegolnie w stosunku do osob niepelnoletnich.
      A tak w ogole jak wyglada teraz stan bezpieczenstwa wroclawskich ulic,
      szczegolnie o zmroku. Wybieram sie do Polski za kilka miesiecy i chcialbym
      wiedziec czy poprawil sie od czasu mojego ostatniego pobytu przed 7 laty. Gdzie
      mozna, gdzie lepiej nie spacerowac.

Pozdrawiam,

Tomek
      • Gość: Jurek Re: WANDALIZM WE WROCŁAWIU !!! IP: *.proxy.aol.com 04.07.01, 21:36
        Gość portalu: Tomek napisał(a):

> Wandalizm we Wroclawiu (jak i zreszta calej Polsce) to jak kiedys postrzegano
        > Lenina: byl, jest i bedzie. Chyba ze zmieni sie prawo i bedzie mozna dotkliwie
        > za to karac. Z tego co pamietam Wroclaw nigdy nie narzekal na brak wandali:
        > choc wyjechalem dobrych kilka (nascie) lat wstecz dobrze pamietam polamane
        > lawki, zdemolowane i zasikane przystanki tramwajowe, zdemolowane klatki
        > schodowe, itp. Nie podejrzewam aby cokolwiek sie zmienilo na lepsze w ostatnich
        >
        > latach. Byc moze recepta bylby "pregierz", ale prasowy; publikowanie danych
        > personalnych osob zlapanych na dokonywaniu aktow wandalizmu. Jednak nie jestem
        > pewien czy istniejace prawo pozwala na zastosowanie podobnego srodka
        > szczegolnie w stosunku do osob niepelnoletnich.
        > A tak w ogole jak wyglada teraz stan bezpieczenstwa wroclawskich ulic,
        > szczegolnie o zmroku. Wybieram sie do Polski za kilka miesiecy i chcialbym
        > wiedziec czy poprawil sie od czasu mojego ostatniego pobytu przed 7 laty. Gdzie
        >
        > mozna, gdzie lepiej nie spacerowac.
        >
        > Pozdrawiam,
        >
        > Tomek

Trzeba zastosowac kilka srodkow radykalnych. Kilka lat temu rozeszla sie po calym
        swiecie wiadomosc, ze wyrostek czy chuligan z USA bedac na wycieczce w SINGAPORE
        zdemolowal i "posprejowal" farba z puszki samochod i czesc jakiegos budynku. Nie
        byloby w tym nic nadzwyczajnego gdyby nie to ze po aresztowaniu przez police
        SINGAPORE tamtejszy sad wymierzyl wandalowi PUBLICZNA CHLOSTE. Do sprawy tej
        matka i adwokaci 19 letniego wandala "wciagneli" nawet Bialy Dom z bylym (cale
        szczescie ze juz go nie ma) prezydentem USA Clintonem na czele, aby ten wstawil
        sie za wandala u tamtejszych wladz. Matka byla gotowa pokryc koszty oraz zaplacic
        okolo $700.00 aby tylko nie dostal paru kijow w posladki. Wstyd straszny ze
        prezydent USA dal sie wciagnac w taka sprawe. Wladze SINGAPORE nie ugiely sie pod
        presja USA i w obecnosci lekarza "zaaplikowali" wandalowi kilka kijow! I na tym
        sprawa sie zakonczyla. Wandal wrocil do USA i powiedzial matce ze do poki zyje
        NIGDY czegos podobnego juz nie zrobi i bedzie szanowal lad, czystosc i porzadek.
        Tylko pare kijow potrzeba bylo "zaaplikowac" by go "wyleczyc" na zawsze.

Dokladnie to samo trzeba zastosowac we Wroclawiu i problem zniknie raz na zawsze.
        Wladze miasta Wroclawia powinny wyslac delegacje do SINGAPORE aby przeszly
        szkolenie i przy okazji przekonaly sie jak CZYSTY i PIEKNY jest SINGAPORE. (Za
        spluniecie na podloge w publicznej ubikacji mozna dostac mandat w wysokosci do
        $500.00 USA!)Opublikowanie nazwisk i adresow wandali w gazetach, Radio i TV tez
        zapewne da oczekiwane rezultaty. SPRAWA WANDALIZMU JEST DO ROZWIAZANIA!
        Tylko my wszyscy musimy bardzo chciec a wladze "wykonac" wole ludu.
        ----------
        • Gość: wędzonka Re: WANDALIZM WE WROCŁAWIU !!! IP: 156.24.231.* 04.07.01, 21:45
          Skoro u nas nie mozna stosowac kar cielesnych to moze obowiazkowym elementem
          resocjalizacji powinny byc tygodniowe wycieczki do Singapuru? :)
          • Gość: lem Re: WANDALIZM WE WROCŁAWIU !!! IP: *.um.wroc.pl 06.07.01, 14:08
            kiedys obok pomnika szanownego hrabiego fredry [wówczas któregos z fryderyków]
            stala sobie klatka. byla ona przeznaczona dla drobnych zlodziejaszkow i innych
            pomniejszych przestepcow. myk polegal na tym, ze jak kogos zlapano a nie
            chciano mu wymierzac powazniejszej kary to wsadzano go na dzien lub kilka
            godzin do takiej klatki na widok publiczny.
            widzac pspreyowane swiezoodnowione budynki az sie chce ta klatke
            odrestaurowac...
            a tak powaznie to to dlugotrwala kwestia powiekszenia kultury osobistej polakow
            przez wychowanie i zwiekszenie wrazliwosci spolecznej na to zjawisko.
            klopot w tym, ze to trwa...
    • Gość: KIBIC Re: WANDALIZM WE WROCŁAWIU !!! IP: 10.0.3.* / *.yuma.pl 06.07.01, 14:35
      Aby zniszczyć 20 lamp to potrzeba na to trochę czasu. Czy nikt tego nie widział
      w centrum miasta? Obojętność ludzi mnie przeraża. Czasami widzą że się kogoś
      kopie, morduje i nikt nawet palcem nie kiwnie a wystarczy zadzwonić na policję.
      Takich ludzi powinni sądzić za współudział. Ja nie wiem jak oni mogą nie
      reagować a później rano patrzeć w lustro i nie mieć wyrzutów sumienia.
    • Gość: axe Re: WANDALIZM WE WROCŁAWIU !!! IP: 145.52.41.* 06.07.01, 17:28
      Popieram wszystkie pomysly "fizyczne". Inaczej sie nie da - kiedys w Toruniu
      zmontowano lampy podswietlajace w nocy mury starego miasta. Mialy byc
      niezniszczalne (lampy). I rzeczywiscie sie nie dalo rozbic, chocby nie wiem czym -
      wiec co zrobili wandale??? Rozwalili je kwasem....
      Takie typy juz tak maja...
      Chlosta lub inne takie - popieram

pozdr,
      axe
    • Gość: BreslY Re: WANDALIZM WE WROCŁAWIU !!! IP: 130.225.150.* 07.07.01, 12:19
      Wzrastajacy wandalizm wyglada na tendencje ogolnoeuropejska. Polnocne Niemcy i Skandynawia
      wygladaja pod tym wzgledem duzo gorzej jak 3-4 lata temu. Nawet w centrum Lubecki widac
      bazgroly na murach (bazgroly - w odroznienieniu od wielkoformatowego graffiti). Moda na rysowanie
      szyb w autobusach tez przyszla z Niemiec.
      Skad to sie bierze - trudno wyczuc, ale idzie to z glow i tego co procesy socjologiczne z nimi robia.
      Natomiast zanim zaczniemy stosowac kare chlosty oraz ucinac glowy, to ja bym sugerowal zeby
      zaczac lapac. Kibic zauwazyl przytomnie ze na rozwalenie 21 lamp w srodku miasta trzeba czasu. I
      nikt nie zauwazyl?
      Problem lezy w bezkarnosci wandali i tyle. Pytanie tylko ile bedzie kosztowac system lapania? Czy
      wiecej niz odnawianie. Ja bym sugerowal indianskie metody typu zasadzka. Wymalowac w centrum
      albo i na peryferiach pieknie i czytso sciane. A potem tylko sie zaczaic. W 24 godziny musi sie sie
      jakas gadzina zlapac. A potem obciazyc za czyszczenie sciany i za pilnowanie, a takoz koszty
      adminsitracyjne. I dolozyc US-metoda 100 godzin pracy spolecznej ( i udawac ze sie nam to z niczym
      nie kojarzy :-)))).
      Hej
    • Gość: luki Re: WANDALIZM WE WROCŁAWIU !!! IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 08.07.01, 21:32
      Najlepiej byłoby poobcinać lub połamać parę łap. Wtedy taki wandal opowiadałby
      jeszcze swoim wnukom, że za bezmyślne niszczenie może ich spotkać coś
      przykrego. Poważnie mówiąc, gdzie jest wieczorami Straż Miejska? Gdzie Policja?
      Na co płacimy podatki? CZy nasi dzielni strażnicy potrafią wyłącznie gonić
      staruszki z placów targowych, które chcą sprzedać pietruszkę czy marchewkę z
      własnej działki i tak dorobić sobie do renty? Czy oprócz zakładania blokady
      koła nic nie potrafią? Może by tak porozsyłac trochę patroli wieczorami.
      Strażnicy niekoniecznie muszą odbywać rekreacyjne spacerki czy konne
      przejażdżki w słoneczne dni. Wystarczy pójść do pierwszego lepszego parku w
      pochmurny deszczowy dzień i gwarantuję, że żadnego strażnika tam nie
      zlokalizujemy.A może zlikwidować Straż Miejską a pieniądze tych nierobów
      przekazać Policji?
      • Gość: Roberto Re: WANDALIZM WE WROCŁAWIU !!! IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 09.07.01, 01:23
        Gość portalu: luki napisał(a):

> Najlepiej byłoby poobcinać lub połamać parę łap. Wtedy taki wandal opowiadałby
        > jeszcze swoim wnukom, że za bezmyślne niszczenie może ich spotkać coś
        > przykrego. Poważnie mówiąc, gdzie jest wieczorami Straż Miejska? Gdzie Policja?
        > Na co płacimy podatki? CZy nasi dzielni strażnicy potrafią wyłącznie gonić
        > staruszki z placów targowych, które chcą sprzedać pietruszkę czy marchewkę z
        > własnej działki i tak dorobić sobie do renty? Czy oprócz zakładania blokady
        > koła nic nie potrafią? Może by tak porozsyłac trochę patroli wieczorami.
        > Strażnicy niekoniecznie muszą odbywać rekreacyjne spacerki czy konne
        > przejażdżki w słoneczne dni. Wystarczy pójść do pierwszego lepszego parku w
        > pochmurny deszczowy dzień i gwarantuję, że żadnego strażnika tam nie
        > zlokalizujemy.A może zlikwidować Straż Miejską a pieniądze tych nierobów
        > przekazać Policji?

Obawiam sie, ze łamanie lub obcinanie łap, czy nóg nic by nie pomogło, a mogłoby
        tylko przysporzyć nam poważnych kłopotów...
        • Gość: STrup Re: WANDALIZM WE WROCŁAWIU !!! IP: *.chem.uni.wroc.pl 09.07.01, 12:12
          Gość portalu: Roberto napisał(a):

> Obawiam sie, ze łamanie lub obcinanie łap, czy nóg nic by nie pomogło, a mogłob
          > y
          > tylko przysporzyć nam poważnych kłopotów...

Bo ja wiem...
          Chinczycy stosuja zbiorowe egzekucje, tortury, lamia tzw. prawa czlowieka gdzie
          chca i jak chca i jakos im to uchodzi na sucho. Ot, czasem pokrzycza jacys
          intelektualisci...
          A mnie - szczerze mowiac - szlag trafia, gdy prawa czlowieka maja koniecznie
          obowiazywac w stosunku do chuliganow, bandytow, zlodziei... Ci jednak za nic maja
          MOJE prawa czlowieka.
          Ale jesli nie lamanie raczek, to z pewnoscia bardzo dotkliwe kary finansowe, no i
          wspomniane wyzej nawiazki w postaci obowiazkowych prac na rzec spolecznosci, dla
          odrobienia zniszczen z nawiazka.
          • Gość: Manon Re: WANDALIZM WE WROCŁAWIU !!! IP: 10.0.3.* / 212.244.56.* 10.07.01, 13:06
            a pare dni temu jakis kretyn pomalowal sprayem polnocna elewacje Hali Targowej.
            Jestem za drakonskimi rozwiazaniami.

Pozdrawiam,
            • Gość: BreslY Re: WANDALIZM WE WROCŁAWIU !!! IP: *.chem.ou.dk 10.07.01, 13:13
              Gość portalu: Manon napisał(a):

> a pare dni temu jakis kretyn pomalowal sprayem polnocna elewacje Hali Targowej.
              > Jestem za drakonskimi rozwiazaniami.
              >
              > Pozdrawiam,

A ja, jak Chomeini na plazy nudystow z uporem powtarzam: najpierw lapac, a potem zastanawiac sie jak ukarac.
              Mozna nawet wrocic do pomyslu gazetek sciennych z portretami :-)
              Br-Y
              • Gość: Ela Re: WANDALIZM WE WROCŁAWIU !!! IP: *.ilot.edu.pl 10.07.01, 14:15
                Gość portalu: BreslY napisał(a):

> Gość portalu: Manon napisał(a):
                >
                > > a pare dni temu jakis kretyn pomalowal sprayem polnocna elewacje Hali Targ
                > owej.
                > > Jestem za drakonskimi rozwiazaniami.
                > >
                > > Pozdrawiam,
                >
                > A ja, jak Chomeini na plazy nudystow z uporem powtarzam: najpierw lapac, a pote
                > m zastanawiac sie jak ukarac.

Masz serce dobre, jak matka boska. Dobrze wiesz, ze nikt ich nie zlapie.

> Mozna nawet wrocic do pomyslu gazetek sciennych z portretami :-)

Mozna, byle w kolorze

> Br-Y

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka