Dodaj do ulubionych

Zadłużenie Wrocławia

IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.09.03, 19:02
Pan Najnigier mówiac o długach 3 kadencji zachowuje się tak jakby sam nie był
we władzach miasta razem z p. Huskowskim i innymi.To oni trwonili nasze
pieniądze na wyimaginowane EXPO, wątpliwej jakości artystów itp.
Czy tacy ludzie nie mają honoru, czy szukają guza?
Obserwuj wątek
    • Gość: Alen Re: Zadłużenie Wrocławia IP: *.i-one.at 02.09.03, 19:40
      Gość portalu: 1944r napisał(a):

> Pan Najnigier mówiac o długach 3 kadencji zachowuje się tak jakby sam nie
      był
      > we władzach miasta razem z p. Huskowskim i innymi.To oni trwonili nasze
      > pieniądze na wyimaginowane EXPO, wątpliwej jakości artystów itp.
      > Czy tacy ludzie nie mają honoru, czy szukają guza?
      >
      Kto wymyślił kandydaturę Wrocławia w Expo , powinien grać raczej w totolotka .

Alen.
      • Gość: James Re: Zadłużenie Wrocławia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.03, 20:37
        Kto choc troszeczke zna się na promowaniu miast to łatwo zauważy że incjatywa
        expo 2010 posunela nas o dobra kilka lat do przodu. Wierzcie mi czy nie, ale ja
        to widze codziennie w zyciu zawodowym. Jestem za staraniem sie o Expo 2012.
        Na promocje miasta mamy wtedy nie tylko kase miejska, ale i z budzetu.
        Wiem że najłatwiej się krytykuje, ale samemu zrobić coś sensownego już
        trudniej.
        • wielki_szu2 Re: Zadłużenie Wrocławia 02.09.03, 20:55
          Gość portalu: James napisał(a):

> Kto choc troszeczke zna się na promowaniu miast to łatwo zauważy że
          incjatywa
          > expo 2010 posunela nas o dobra kilka lat do przodu. Wierzcie mi czy nie, ale
          ja
          >
          > to widze codziennie w zyciu zawodowym. Jestem za staraniem sie o Expo 2012.
          > Na promocje miasta mamy wtedy nie tylko kase miejska, ale i z budzetu.
          > Wiem że najłatwiej się krytykuje, ale samemu zrobić coś sensownego już
          > trudniej.

James komu Ty to tłumaczysz?
          Przeciez ludzie zakładający te wątki nie wiedza nawet jakie jest zadłuzenie
          Wrocławia(ani % ani kwotowo), nie maja tez pojecia ile kosztowały starania o
          expo.
          pozdrawiam
          • Gość: Syntetyk Re: Zadłużenie Wrocławia IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.09.03, 22:36
            wielki_szu2 napisała:

>
            > James komu Ty to tłumaczysz?
            > Przeciez ludzie zakładający te wątki nie wiedza nawet jakie jest zadłuzenie
            > Wrocławia(ani % ani kwotowo), nie maja tez pojecia ile kosztowały starania o
            > expo.
            > pozdrawiam

Tu nie ma co tłumaczyć. Jeżeli zadłużenie przekroczy 50% to z urzędu wyznacza
            się komisarza. A do tej granicy juz niedaleko. W innych miastach też, co jest
            małą pociechą. I co wtedy szanowny Zarząd miasta i kolesie zrobią? To w ich
            interesie jest pilnowanie sprawy, a nie tych co zakładają wątki. Natomiast o
            Expo nie ma co się rozwodzić. Było już kilka wątków.
            • Gość: Rafis Re: Zadłużenie Wrocławia IP: *.wro.vectranet.pl / 10.10.2.* 02.09.03, 22:53
              Gość portalu: Syntetyk napisał(a):

> wielki_szu2 napisała:
              >
              > >
              > > James komu Ty to tłumaczysz?
              > > Przeciez ludzie zakładający te wątki nie wiedza nawet jakie jest zadłuzeni
              > e
              > > Wrocławia(ani % ani kwotowo), nie maja tez pojecia ile kosztowały starania
              > o
              > > expo.
              > > pozdrawiam
              >
              >
              > Tu nie ma co tłumaczyć. Jeżeli zadłużenie przekroczy 50% to z urzędu
              wyznacza
              > się komisarza. A do tej granicy juz niedaleko. W innych miastach też, co
              jest
              > małą pociechą. I co wtedy szanowny Zarząd miasta i kolesie zrobią? To w ich
              > interesie jest pilnowanie sprawy, a nie tych co zakładają wątki. Natomiast o
              > Expo nie ma co się rozwodzić. Było już kilka wątków.

1) komisarza powóluje sie po przekroczeniu 60%

jesli chodzi o inne miasta to w Krakowie doszli juz do 60%
              we Wrocku było 58% w tamtym roku, teraz jest 55% a w przyszłym 44%

www.wroclaw.pl/rtf/z12-2003.xls
        • Gość: Alen Re: Zadłużenie Wrocławia IP: *.i-one.at 02.09.03, 22:02

> Kto choc troszeczke zna się na promowaniu miast to łatwo zauważy że
          incjatywa
          > expo 2010 posunela nas o dobra kilka lat do przodu.
          >
          W jakim sensie posunęła do przodu ?
          Gospodarczo na pewno nie , turystów również z tego powodu nie przybędzie .
          Usłyszy się może o mieście które ma aspiracje bez pokrycia , co jest już powód
          dla inwestorów do ostrożności .
          Z tego co mi wiadomo to pomysł Expo podsunęli Niemcy naiwnemu Zdrojowi .
          Rozbudzili w nim nie realne sny , co z kolei otworzyło drogę do wielu
          spekulacji
          i korupcji .
          Myślę że raczej posunęło do tyłu , a nie do przodu . Bowiem realia są nie
          ubłagalne
          , czas i energia tracony jest na marzenia ściętej głowy .
          >
          > Wierzcie mi czy nie, ale ja to widze codziennie w zyciu zawodowym.
          >
          Ty widzisz , a jak z innymi z przeciętnym obywatelem tego miasta . Również tak
          widzi ?
          Osiągnięcia gospodarcze są tylko istotne , reszta jest w sferze spekulacji i
          marzeń .
          Na które to Wrocław nie może sobie bez wielkich strat pozwolić .
          >
          > Jestem za staraniem sie o Expo 2012.
          > Na promocje miasta mamy wtedy nie tylko kase miejska, ale i z budzetu.
          > Wiem że najłatwiej się krytykuje, ale samemu zrobić coś sensownego już
          > trudniej.
          >
          Jestem za realną oceno sytuacji dopasowanej do możliwości . Długi łatwo zrobić
          taką logiką
          , gorzej z płaceniem tych długów .

Alen.

• a_o_s Re: Zadłużenie Wrocławia 03.09.03, 09:22
            Gość portalu: Alen napisał(a):

> W jakim sensie posunęła do przodu ?
            > Gospodarczo na pewno nie , turystów również z tego powodu nie przybędzie .
            > Usłyszy się może o mieście które ma aspiracje bez pokrycia , co jest już
            > powód dla inwestorów do ostrożności .

tak sie sklada, ze w czasie tych wakacji, tylko do polowy lub konca lipca
            odnotowano o 30% wiekszy naplyw turtystow z zagranicy, do wroclawia.
            i co ty na to? :)
            • Gość: Rafis Re: Zadłużenie Wrocławia IP: *.wro.vectranet.pl / 10.10.2.* 03.09.03, 14:12
              a_o_s napisał:

> Gość portalu: Alen napisał(a):
              >
              > > W jakim sensie posunęła do przodu ?
              > > Gospodarczo na pewno nie , turystów również z tego powodu nie przybędzie .
              > > Usłyszy się może o mieście które ma aspiracje bez pokrycia , co jest już
              > > powód dla inwestorów do ostrożności .
              >
              >
              > tak sie sklada, ze w czasie tych wakacji, tylko do polowy lub konca lipca
              > odnotowano o 30% wiekszy naplyw turtystow z zagranicy, do wroclawia.
              > i co ty na to? :)

Skąd te dane?

pzdr.
            • Gość: Alen Re: Zadłużenie Wrocławia IP: *.i-one.at 03.09.03, 22:07
              a_o_s napisał:

>
              > > W jakim sensie posunęła do przodu ?
              > > Gospodarczo na pewno nie , turystów również z tego powodu nie przybędzie .
              > > Usłyszy się może o mieście które ma aspiracje bez pokrycia , co jest już
              > > powód dla inwestorów do ostrożności .
              >
              >
              > tak sie sklada, ze w czasie tych wakacji, tylko do polowy lub konca lipca
              > odnotowano o 30% wiekszy naplyw turtystow z zagranicy, do wroclawia.
              > i co ty na to? :)
              >
              Co ja na to , bardzo dobrze że Wrocław jest nawiedzany przez turystów .
              Nie należy wyciągać z tego jednak pochopnych wniosków i taktować tego jako
              zasług kandydatury Wrocławia do Expo .
              Aczkolwiek zawiedzeni zwolennicy Expo tym faktem mogą uspokoić swoje
              rozczarowanie i traktować ten fakt jako kapitał promocyjny Wrocławia .
              Cóż , ja żyję w jednej ze stolic zachodniej europy i prowadzę bardzo aktywne
              życie informacyjne . Mam ciągły głód informacyjny i interesują mnie różne
              punkty widzenia .
              Gdybym nie serfował w polskiej sieci , najprawdopodobniej nigdy bym chyba
              się nie dowiedział iż Wrocław starał się o Expo .
              Zainteresowanie takimi imprezami jest prawie żadne , jesteśmy przecież w dobie
              kryzysu gospodarczego , który to dno nie będzie osiągnie przed rokiem 2010 .
              Nikt nie chce zakładać sobie pętli na szyję . Impulsy z za oceanu są bardzo
              złe , np.
              w USA liczba ludzi żyjących w nędzy zwiększa się drastycznie z 1,4 miliona do
              36 milionów .
              Expo moim zdaniem nie jest dobrym rozwiązaniem dla ożywienia gospodarki w
              regionie
              Wrocław , dobrą promocją też nie jest , chyba że promocją głupoty władz .

Alen.
              • wroclawczyk Re: Zadłużenie Wrocławia 03.09.03, 22:25

> a_o_s napisał:
                >
                > > Gość portalu: Alen napisał(a):
                > >
                > > > W jakim sensie posunęła do przodu ?
                > > > Gospodarczo na pewno nie , turystów również z tego powodu nie przybęd
                > zie .
                > > > Usłyszy się może o mieście które ma aspiracje bez pokrycia , co jest
                > już
                > > > powód dla inwestorów do ostrożności .
                > >
                > >
                > > tak sie sklada, ze w czasie tych wakacji, tylko do polowy lub konca lipca
                > > odnotowano o 30% wiekszy naplyw turtystow z zagranicy, do wroclawia.
                > > i co ty na to? :)
                > >
                > Co ja na to , bardzo dobrze że Wrocław jest nawiedzany przez turystów .
                > Nie należy wyciągać z tego jednak pochopnych wniosków i taktować tego jako
                > zasług kandydatury Wrocławia do Expo .
                > Aczkolwiek zawiedzeni zwolennicy Expo tym faktem mogą uspokoić swoje
                > rozczarowanie i traktować ten fakt jako kapitał promocyjny Wrocławia .
                > Cóż , ja żyję w jednej ze stolic zachodniej europy i prowadzę bardzo aktywne
                > życie informacyjne . Mam ciągły głód informacyjny i interesują mnie różne
                > punkty widzenia .
                > Gdybym nie serfował w polskiej sieci , najprawdopodobniej nigdy bym chyba
                > się nie dowiedział iż Wrocław starał się o Expo .
                > Zainteresowanie takimi imprezami jest prawie żadne , jesteśmy przecież w
                dobie
                > kryzysu gospodarczego , który to dno nie będzie osiągnie przed rokiem 2010 .
                > Nikt nie chce zakładać sobie pętli na szyję . Impulsy z za oceanu są bardzo
                > złe , np.
                > w USA liczba ludzi żyjących w nędzy zwiększa się drastycznie z 1,4 miliona
                do
                > 36 milionów .
                > Expo moim zdaniem nie jest dobrym rozwiązaniem dla ożywienia gospodarki w
                > regionie
                > Wrocław , dobrą promocją też nie jest , chyba że promocją głupoty władz .
                >
                > Alen.

Niestety nasze głupota nigdy nie doścignie Twojego wzorca.Może umieścisz go
                pod Paryżem? Niech i potomni mają cos z tego :)
                • Gość: Alen Re: Zadłużenie Wrocławia IP: *.i-one.at 04.09.03, 18:59
                  wroclawczyk napisał:

>
                  >
                  > Niestety nasze głupota nigdy nie doścignie Twojego wzorca.Może umieścisz go
                  > pod Paryżem? Niech i potomni mają cos z tego :)
                  >
                  Znaczy się popierasz przedsięwzięcia władz , Twoja sprawa .
                  A co do tego wzrostu turystów , to wzrósł on nie tylko w omawianym regionie .
                  Inne ośrodki miejskie w byłej osteuropie zanotowały również wzrost , i to nie
                  z powodu Expo
                  , bo nie kandydowały .
                  Powód jest znacznie inny , a mianowicie obywatele europy zachodniej wolą w
                  obecnych
                  niespokojnych czasach spędzać wakacje jak najbliżej domu .
                  Poza tym odkrywanie kultury europejskiej od strony krajów byłej komuny jest
                  teraz w modzie .
                  Naprawdę te kraje mają co do zaproponowania , bardzo dużo zabytków i ciekawej
                  architektury .
                  Szkoda tylko iż zaplecze turystyczne jest w opłakanym stanie .

Alen.
                  • Gość: wroclawczyk Re: Zadłużenie Wrocławia IP: *.wro.vectranet.pl / 10.10.2.* 04.09.03, 22:46

> wroclawczyk napisał:
                    >
                    > >
                    > >
                    > > Niestety nasze głupota nigdy nie doścignie Twojego wzorca.Może umieścisz g
                    > o
                    > > pod Paryżem? Niech i potomni mają cos z tego :)
                    > >
                    > Znaczy się popierasz przedsięwzięcia władz , Twoja sprawa .
                    > A co do tego wzrostu turystów , to wzrósł on nie tylko w omawianym regionie .
                    > Inne ośrodki miejskie w byłej osteuropie zanotowały również wzrost , i to
                    nie
                    > z powodu Expo
                    > , bo nie kandydowały .
                    > Powód jest znacznie inny , a mianowicie obywatele europy zachodniej wolą w
                    > obecnych
                    > niespokojnych czasach spędzać wakacje jak najbliżej domu .
                    > Poza tym odkrywanie kultury europejskiej od strony krajów byłej komuny jest
                    > teraz w modzie .
                    > Naprawdę te kraje mają co do zaproponowania , bardzo dużo zabytków i
                    ciekawej
                    > architektury .
                    > Szkoda tylko iż zaplecze turystyczne jest w opłakanym stanie .
                    >
                    > Alen.

Tylko jak wytłumaczyc fakt, że liczba turystów wzrosła tylko we Wrocławiu a w
                    takim Krakowie spadła? he?
                    • Gość: Alen Re: Zadłużenie Wrocławia IP: *.i-one.at 05.09.03, 06:29
                      Gość portalu: wroclawczyk napisał(a):

>
                      > > wroclawczyk napisał:
                      > >
                      > > >
                      > > >
                      > > > Niestety nasze głupota nigdy nie doścignie Twojego wzorca.Może umieśc
                      > isz g
                      > > o
                      > > > pod Paryżem? Niech i potomni mają cos z tego :)
                      > > >
                      > > Znaczy się popierasz przedsięwzięcia władz , Twoja sprawa .
                      > > A co do tego wzrostu turystów , to wzrósł on nie tylko w omawianym regioni
                      > e .
                      > > Inne ośrodki miejskie w byłej osteuropie zanotowały również wzrost , i to
                      > nie
                      > > z powodu Expo
                      > > , bo nie kandydowały .
                      > > Powód jest znacznie inny , a mianowicie obywatele europy zachodniej wolą w
                      >
                      > > obecnych
                      > > niespokojnych czasach spędzać wakacje jak najbliżej domu .
                      > > Poza tym odkrywanie kultury europejskiej od strony krajów byłej komuny jes
                      > t
                      > > teraz w modzie .
                      > > Naprawdę te kraje mają co do zaproponowania , bardzo dużo zabytków i
                      > ciekawej
                      > > architektury .
                      > > Szkoda tylko iż zaplecze turystyczne jest w opłakanym stanie .
                      > >
                      > > Alen.
                      >
                      >
                      > Tylko jak wytłumaczyc fakt, że liczba turystów wzrosła tylko we Wrocławiu a
                      w
                      > takim Krakowie spadła? he?
                      >
                      Do głębszej analizy potrzeba więcej danych . W innym wypadku możemy tylko
                      opierać
                      się na własnych obserwacjach , co nie musi być koniecznie autorytatywnym
                      stwierdzeniem.
                      I tak np. będąc często w centrum zauważyłem kilka razy wycieczki z
                      przewodnikiem który
                      objaśniał w języku niemieckim . W hotelu Monopol naprzeciwko Opery na dole
                      jest stołówka
                      gdzie również jadałem , gdy byłem gościem tego hotelu . Były to czasy kiedy
                      nie miałem
                      własnego mieszkania we Wrocku . W tym hotelu widziałem kilka razy liczne
                      wycieczki ludzi
                      w podeszłym wieku. Przysłuchując się ich rozmowy doszedłem jednoznacznie do
                      wniosku iż
                      jest to wycieczka byłych mieszkańców tego miasta . Cóż Kraków jest w pewnym
                      stopniu
                      pozbawiony takich turystów . Tyle co do spekulacji , jak już powiedziałem do
                      analizy tych
                      zjawisk potrzeba więcej danych . W tedy i tylko wtedy możemy bardziej zbliżyć
                      się do prawdy .

Alen.
          • Gość: v3 Re: Zadłużenie Wrocławia IP: *.NAT.WRO.Korbank.PL 03.09.03, 11:14
            Z tego co mi wiadomo to pomysł Expo podsunęli Niemcy naiwnemu Zdrojowi .
            Rozbudzili w nim nie realne sny , co z kolei otworzyło drogę do wielu
            spekulacji
            i korupcji .

Niemcy podsunęli pomysł a potem za nim nie głosowali w BIE,zastanów się co
            piszesz.
            • a_o_s Re: Zadłużenie Wrocławia 03.09.03, 12:10
              Gość portalu: v3 napisał(a):

> Rozbudzili w nim nie realne sny , co z kolei otworzyło drogę do wielu
              > spekulacji
              > i korupcji .

jakies fakty by sie jeszcze przydaly...
              • Gość: Rafis Re: Zadłużenie Wrocławia IP: *.wro.vectranet.pl / 10.10.2.* 03.09.03, 14:11
                a_o_s napisał:

> Gość portalu: v3 napisał(a):
                >
                > > Rozbudzili w nim nie realne sny , co z kolei otworzyło drogę do wielu
                > > spekulacji
                > > i korupcji .
                >
                > jakies fakty by sie jeszcze przydaly...

W Samoobronie nie wiedzą co to znaczy fakt :)
                • Gość: Rafis Spis długów!!! IP: *.wro.vectranet.pl / 10.10.2.* 03.09.03, 14:52
                  WROCŁAW Obecne władze Wrocławia zastały kasę gminną zadłużoną na ok. 830 mln
                  zł. Gdyby magistrat w tym roku wziął jeszcze 80 mln zł kredytu, trafiłby na
                  listę samorządowych bankrutów, co w praktyce oznacza wstrzymanie wszystkich
                  inwestycji.

Obejmując urząd, prezydent Wrocławia Rafał Dutkiewicz zapowiedział, że miasto
                  przestaje żyć na kredyt. Pod koniec 2002 r. gmina była zadłużona na ok. 830
                  mln zł. To 54 proc. planowanych na obecny rok dochodów gminy, które według
                  budżetu mają wynieść nieco ponad 1,5 mld zł. Gdyby jeszcze w tym roku gmina
                  pożyczyła 80 mln zł, to ta relacja wyniosłaby 60 proc. W takim przypadku,
                  według prawa, gmina by zbankrutowała.
                  - To nam nie grozi - uspokaja wiceprezydent Sławomir Najnigier. - Na początku
                  kadencji założyliśmy, że musimy obniżyć zadłużenie do 40 proc. Dlatego w
                  pierwszym półroczu 2003 r. nie wzięliśmy ani złotówki kredytu. Może trochę
                  dobierzemy w kolejnych miesiącach, ale to nie będą wielkie kwoty. Rada miejska
                  upoważniła nas do pożyczenia w tym roku co najwyżej 60 mln zł. Wiceprezydent
                  nie obawia się bankructwa gminy również z innego powodu.
                  - Przepisy finansowe nie są chyba tak straszne, bo np. nowowybrane władze
                  Polanicy Zdroju zastały miasto zadłużone na 90 proc. I nikt tam nie wprowadził
                  zarządu komisarycznego.
                  - Ja też nie słyszałem o wprowadzeniu zarządu komisarycznego z powodu
                  zadłużenia - przyznaje Andrzej Kubica, dyrektor Wydziału Prawnego i Nadzoru
                  Dolnośląskiego Urzędu Wojewódzkiego. - A w naszym regionie podobne kłopoty,
                  jak Polanica, mają też Żarów i Żurawina.

TUTAJ SPIS DLA BAJKOPISARZY(EXPO, ARTYSCI ITP.)!!!

Najważniejsze wrocławskie długi
                  * budowa dróg, kanalizacji, transport - 542 mln zł; * usuwanie skutków
                  powodzi - ok. 260 mln zł; * budowa oczyszczalni ścieków - 70 mln zł; *
                  budownictwo mieszkaniowe - ok. 70 mln zł. W sumie gmina zaciągnęła w ostatnich
                  latach kredytów na ok. 1,2 mld zł, ale część z nich już spłacono
            • Gość: Alen Re: Zadłużenie Wrocławia IP: *.i-one.at 03.09.03, 22:13
              Gość portalu: v3 napisał(a):

> Z tego co mi wiadomo to pomysł Expo podsunęli Niemcy naiwnemu Zdrojowi .
              > Rozbudzili w nim nie realne sny , co z kolei otworzyło drogę do wielu
              > spekulacji
              > i korupcji .
              >
              > Niemcy podsunęli pomysł a potem za nim nie głosowali w BIE,zastanów się co
              > piszesz.
              >
              Niestety ale to prawda , w der Spigel był artykuł o Zdroju , o pomyśle
              podsuniętym jemu
              przez niemieckiego wrocławiaka .

Alen.
              • Gość: James Re: Zadłużenie Wrocławia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.03, 22:19
                Jak juz tak napisal Der Spiegel, to juz tak naprawde musiało byc musi byc.
                Kurde masz pelna racje.

A "Cud nad wisla" byl zasluga francuskiego generala. Tak wtedy pisali we Franci
                (dzis tez). Jak tak napisali to tak musialo byc.
                • wroclawczyk Re: Zadłużenie Wrocławia 03.09.03, 22:22

> Jak juz tak napisal Der Spiegel, to juz tak naprawde musiało byc musi byc.
                  > Kurde masz pelna racje.
                  >
                  > A "Cud nad wisla" byl zasluga francuskiego generala. Tak wtedy pisali we
                  Franci
                  >
                  > (dzis tez). Jak tak napisali to tak musialo byc.

wiesz co James? ja chce usłyszeć koniec tej Alenowej historii, wprawdzie znam
                  go ale chce usłyszec z jego ust :)
                  Wiec Alenie co jest złego w tym, że podsuneli ten pomysł Zdrojowi Niemcy?
                • Gość: Alen Re: Zadłużenie Wrocławia IP: *.i-one.at 03.09.03, 23:11

> Jak juz tak napisal Der Spiegel, to juz tak naprawde musiało byc musi byc.
                  > Kurde masz pelna racje.
                  >
                  Der Spigel nie jest dla mnie żadnym autorytetem .
                  Nie , z samego faktu iż tak napisał der Spigel jeszcze nic nie wynika .
                  Zważywszy jednak autorytatywne zaangażowanie Zdroja w kierunku niemieckim
                  jak również inne artykuły w tej gazecie , można już wyciągnąć pewne wnioski .
                  Zapewniam Cię iż nie wyrabiam sobie zdania o człowieku czytając o nim z fusów
                  od herbaty .
                  Na to wiele , bardzo wiele składa się faktorów .

Alen.

• Gość: James Re: Zadłużenie Wrocławia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.03, 22:22
                A tak serio, to nawet przypuscmy jesli tak bylo, to co z tego? Byl to super
                pomysl i naprawde musielibysmy wiele wiecej wydac i wiele dluzej by to trwalo,
                aby uzyskac ten efekt promocyjny.
    • Gość: Lokator Re: Picu, picu IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 03.09.03, 22:40
      a, że jest bryndza to widać. Drobny przykład. Dlaczego miasto przstało zwracać
      pieniądze za kaucje przy wykupie mieszkań komunalnych? Czy nie jest to sięganie
      do cudzych kieszeni. Tak postępują bankruci. Wiadomo było już dawno, że
      wielusetmilionowe pożyczki zaciągnięte za "złotych czasów" przy wysokich
      odsetkach odbiją się czkawką. Będziemy oszczędzać na wszystkim, żeby ratować
      budżet miasta. Z jednym wyjątkiem. Nie dotyczy to płac zarządu i urzędników.
      • wroclawczyk Re: Picu, picu 03.09.03, 22:46
        Gość portalu: Lokator napisał(a):

> a, że jest bryndza to widać. Drobny przykład. Dlaczego miasto przstało
        zwracać
        > pieniądze za kaucje przy wykupie mieszkań komunalnych? Czy nie jest to
        sięganie
        >
        > do cudzych kieszeni. Tak postępują bankruci. Wiadomo było już dawno, że
        > wielusetmilionowe pożyczki zaciągnięte za "złotych czasów" przy wysokich
        > odsetkach odbiją się czkawką. Będziemy oszczędzać na wszystkim, żeby ratować
        > budżet miasta. Z jednym wyjątkiem. Nie dotyczy to płac zarządu i urzędników.

W artykule jest napisane dlaczego ale jesli nie rozumiesz to Ci wytłumacze
        tutaj.Mianowicie kasa na zaliczki szła w 30% do miasta a w 70% do
        panstwa.Miasto oddało juz ta swoja kase(30 mln).Jakos nie chce żeby dokładano
        z pieniędzy Wrocłąwia 70 mln tylko dlatego, że panstwo nie zna swoich
        zobowiazań.
        • Gość: Lokator Re: Picu, picu IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 03.09.03, 23:06
          Drogi Rafisku. A co mnie obchodzi państwo. Ja wpłacałem kaucję ZGiK-owi, a nie
          do ministerstwa finansów. Jak nie wiesz co to ZGiK, to Ci wytłumaczę. To taki
          urząd miejski zarządzający mieniem komunalnym. O ile się nie mylę to Zdroju to
          rozwiązał. Co miasto z tymi pieniędzmi zrobiło to mnie nie obchodzi. Jak daję
          kaucję w wypożyczalni sukien ślubnych to nie żądam ich zwrotu w Urzędzie Stanu
          Cywilnego. Czy teraz rozumiesz?
          • wroclawczyk Re: Picu, picu 03.09.03, 23:12

> Drogi Rafisku. A co mnie obchodzi państwo. Ja wpłacałem kaucję ZGiK-owi, a
            nie
            > do ministerstwa finansów. Jak nie wiesz co to ZGiK, to Ci wytłumaczę. To
            taki
            > urząd miejski zarządzający mieniem komunalnym. O ile się nie mylę to Zdroju
            to
            > rozwiązał. Co miasto z tymi pieniędzmi zrobiło to mnie nie obchodzi. Jak
            daję
            > kaucję w wypożyczalni sukien ślubnych to nie żądam ich zwrotu w Urzędzie
            Stanu
            > Cywilnego. Czy teraz rozumiesz?

chyba nie kapujesz, że żadnego ślubu nie będzie?

pzdr.
            • Gość: Lokator Re: Picu, picu IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 03.09.03, 23:16
              wroclawczyk napisał:

> Gość portalu: Lokator napisał(a):
              >
              > > Drogi Rafisku. A co mnie obchodzi państwo. Ja wpłacałem kaucję ZGiK-owi, a
              >
              > nie
              > > do ministerstwa finansów. Jak nie wiesz co to ZGiK, to Ci wytłumaczę. To
              > taki
              > > urząd miejski zarządzający mieniem komunalnym. O ile się nie mylę to Zdroj
              > u
              > to
              > > rozwiązał. Co miasto z tymi pieniędzmi zrobiło to mnie nie obchodzi. Jak
              > daję
              > > kaucję w wypożyczalni sukien ślubnych to nie żądam ich zwrotu w Urzędzie
              > Stanu
              > > Cywilnego. Czy teraz rozumiesz?
              >
              > chyba nie kapujesz, że żadnego ślubu nie będzie?
              >
              > pzdr.

Sądzisz, że to przez zadłużenie.
              Pozdrawiam.
              • wroclawczyk Re: Picu, picu 03.09.03, 23:21

> wroclawczyk napisał:
                >
                > > Gość portalu: Lokator napisał(a):
                > >
                > > > Drogi Rafisku. A co mnie obchodzi państwo. Ja wpłacałem kaucję ZGiK-o
                > wi, a
                > >
                > > nie
                > > > do ministerstwa finansów. Jak nie wiesz co to ZGiK, to Ci wytłumaczę.
                > To
                > > taki
                > > > urząd miejski zarządzający mieniem komunalnym. O ile się nie mylę to
                > Zdroj
                > > u
                > > to
                > > > rozwiązał. Co miasto z tymi pieniędzmi zrobiło to mnie nie obchodzi.
                > Jak
                > > daję
                > > > kaucję w wypożyczalni sukien ślubnych to nie żądam ich zwrotu w Urzęd
                > zie
                > > Stanu
                > > > Cywilnego. Czy teraz rozumiesz?
                > >
                > > chyba nie kapujesz, że żadnego ślubu nie będzie?
                > >
                > > pzdr.
                >
                > Sądzisz, że to przez zadłużenie.
                > Pozdrawiam.

Zadłużenie czy nie to i tak Wrocław nie powinien oddawac tych 70 mln skoro
                wzieło je państwo.Obwodnicy nie chca nam budować, dopłacamy na metro i jeszcze
                mamy oddawac długi państwa(na dodatek komunistycznego).
                Zobaczymy co powie sąd.Zwrot nalezy się wpłacającym ale pukaja do
                niewłaściwego miejsca :)
                • Gość: Lokator Re: Picu, picu IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 03.09.03, 23:29
                  Miasto ma rację, że sądzi się w tej sprawie ze skarbem państwa. A resztę
                  pomińmy milczeniem bo możemy skończyć dyskusję nad odszkodowaniami za
                  niewolniczą pracę na Syberii.
                  Dobrej nocy życzę.
                  • a_o_s Re: Picu, picu 04.09.03, 10:17
                    kilka spraw.
                    po pierwsze naprawde chcialbym sie dowiedziec co to ZGiK. ale to jest
                    oczywiscie wredne czepianie sie w warstwie leksykalno-znaczeniowej :)

po drugie, to z tego co pamietam, to tym "niemieckim wroclawiakiem" ze spigla
                    byl pan moras... no ale to tez taka glupota

a jesli chodzi o promocje miasta, to wspolczuje tych chwil zmarnowanych na
                    nieustanne przeszukiwanie internetu w celu znalezienia, i tak kiepskiej [moim
                    zdaniem] strony wroclawskiego expo, ktora ponoc byla jedynym sygnalem o
                    staraniach wroclawia poza granicami polski. wszak, zeby daleko nei szukac, raz
                    albo dwa cos w TIMES sie ukazalo. ale to rowniez malo istotny drobiazg jest.

co sie zas tyczy liczby 30% wzrostu ilosci turystow we wroclawiu, to cytuje to
                    za wypowiedzia bylego rzecznika prasowego miasta, jakiej jakis czas temu
                    udzielil w telewizji

z powazankiem
          • talkinghead Re: Picu, picu 04.09.03, 10:19

> Drogi Rafisku. A co mnie obchodzi państwo. Ja wpłacałem kaucję ZGiK-owi, a
            nie
            > do ministerstwa finansów. Jak nie wiesz co to ZGiK, to Ci wytłumaczę. To taki
            > urząd miejski zarządzający mieniem komunalnym. O ile się nie mylę to Zdroju
            to
            > rozwiązał. Co miasto z tymi pieniędzmi zrobiło to mnie nie obchodzi. Jak daję
            > kaucję w wypożyczalni sukien ślubnych to nie żądam ich zwrotu w Urzędzie
            Stanu
            > Cywilnego. Czy teraz rozumiesz?

Miasto powinno oddac "lokatorom" co jest ich. Panstwo powinno oddac miastu co
            jest miasta. Ale znajac zycie... to miasto moze nie odda ale i nie zabieze.. bo
            panstwo na pewno zabierze bo..
            makro: Gornicy maja nas kosztowac jeszcze 22 mld zl wiec ktos za to zaplaci.
            mikro: Zieloni i osiolki blokujace obwodnice powoduja zwiekszenie kosztow
            utrzymania miasta. kto za to zaplaci? Pan, Pani ,Spoleczenstwo.

z reszta i tak wiadomo

pzdr
            th.
            • map4 Re: Picu, picu 05.09.03, 08:46
              talkinghead napisał:

> makro: Gornicy maja nas kosztowac jeszcze 22 mld zl
              wiec ktos za to zaplaci.

Średnio licząc: kilometr dwupasmowej autostrady w
              normalnym terenie (żadne bagna, rozlewiska, góry, itp)
              kosztuje jakieś 6 mln Euro. Po kursie licząc jest to
              około 26 mln złotych za kilometr. Doliczając łapówki,
              zawyżone koszty i "doradców" można byłoby sie zmieścić w
              30 milionach za kilometr. Wychodzi mi na to, że za 22
              miliardy można byłoby wybudować jakieś 733 km i 333 metry
              autostrad (cholerna niedokładność cyfrowego kalkulatora).

Ponieważ jednak Polska ma zbyt duże nadwyżki budżetowe
              autostrady nie zostaną wybudowane. Doprowadziło by to
              bowiem do tragicznego w skutkach boomu gospodarczego, na
              skutek którego zmuszeni zostali byśmy do - po wyczerpaniu
              krajowych zasobów bezrobotnych - importu zagranicznej
              siły roboczej (zupełnie jak Niemcy w latach 50 ubiegłego
              wieku), z którymi później nie było by co zrobić, a
              dodatkowe wpływy podatkowe z rosnącej jak na drożdżach
              gospodarki zmusiłyby rząd do organizowania spektakli
              palenia nadmiaru publicznych pieniędzy, transmitowanych
              oczwyiwście na żywo w telewizji.

> mikro: Zieloni i osiolki blokujace obwodnice powoduja
              zwiekszenie kosztow
              > utrzymania miasta. kto za to zaplaci? Pan, Pani
              ,Spoleczenstwo.

Na szczęście wiem, że do tego czarnego scenariusza nie
              dojdzie. Nasze niewielkie publiczne środki zostaną w
              zgodzie z socjalistyczną zasadą równego podziału biedy
              sprawiedliwie zagrzebane w ziemi górnego śląska. Boska,
              dalekowzroczna władza nie dopuści do poprawienia stopy
              życiowej swoich obywateli, ponieważ w przyszłości
              przyniosło by to niechybnie załamanie struktury
              narodowościowo - wyznaniowej ziem leżących w granicach
              III pomrocznej RP. Poza tym nasz chrześcijański
              światopogląd nie dopuszcza eksploatowania np. niemieckich
              czy francuskich bezrobotnych przy ciężkich robotach
              ziemnych za te głupie pięc tysięcy euro miesięcznie. To
              bowiem byłby czysty wyzysk.
              Do takiej sytuacji socjaldemokraci nigdy w życiu nie
              dopuszczą, ponieważ byłoby to jawne łamanie
              ideologicznych korzeni socjaldemokratyzmu.

Na całe szczęście zostanie wszystko po staremu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka