Dodaj do ulubionych

Wrocław tu warto żyć?

31.05.08, 12:53
Zastanawiam się co raz częściej, czy nie przeprowadzić się do Wrocławia.
Czy dobrze się mieszka we Wrocławiu? Czy miasto jest otwarte? Jak wygląda
sytuacja wśród środowiska lokalnego - rad osiedlowych? Czy we Wrocławiu jakiej
kolwiek duże inicjatywy cieszą się zainteresowaniem mieszkańców?
Jakie plusy i minusy posiada Wrocław? Wrocławiacy doradźcie.
Obserwuj wątek
    • zusto129 Re: Wrocław tu warto żyć? 31.05.08, 13:34
      gdzie teraz mieszkasz,jakiej jestes plci i ile masz lat??
      • Gość: wegeta Re: Wrocław tu warto żyć? IP: *.punkt.pl 31.05.08, 13:37
        warto, ale mieszkania przeszacowane o 50%
        nawet wyższa pensja ci tego nie zrekompensuje
        fajny klimat, tylko pytanie, czy bedzie cie na ten klimat stac
    • Gość: gozdz Re: Wrocław tu warto żyć? IP: *.elektrosat.pl 31.05.08, 13:38
      Miasto jest ciezkie do zycia. Jak przyjedziesz beda ci wypominac ze wroclawianom
      zabierasz prace. Rady osiedlowe, tak jak wszedzie-komuna rzadzi. Inicjatywy? Sa
      np.juwenalia, mozna sobie butelkami porzucac, a jak wyjdziesz ze swoja, to nie
      licz na nic pozytywnego, tutaj sie liczy kilka, wiadomych srodowisk. Mieszka sie
      zle, tramwaje i autobusy nie kursuja nie zgodnie z rozkladem, nawet w minimalnym
      stopniu. Inwestycje sa prowadzone zle i kilka miesiecy dluzej niz powinno miec
      miejsce. I raz na jakis czas nie ma wody.
      • ludendorf Re: Wrocław tu warto żyć? 31.05.08, 21:30
        to co napisałeś można przypisać niemal każdemu większemu mieście w Polsce
    • Gość: Paweł Z. Re: Wrocław tu warto żyć? IP: *.as.kn.pl 31.05.08, 13:42
      Zarząd miasta jest wrogi komunikacji zbiorowej - musisz założyć konieczność
      kupno samochodu i stanie w korkach.
      Konsekwentnie likwiduje się żłobki, przedszkola, szkoły. Cóż, niełatwo się zyje
      tutaj.
    • Gość: Emeryt Re: Nie słuchaj malkontentów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.08, 14:29
      Wrocław jest piękny, a będzie jeszcze piękniejszy gdy nasz prezydent zostanie
      prezydentem krajowym. Owszem, zdarzają się korki ale gdzie ich nie ma. Są
      problemy z realizacja kanalizacji na osiedlach. Ale to też drobnostka w
      porównaniu z takim Gangesem, który jest jednym, wielkim szambem, a Hindusi w nim
      się kąpią. Za to mamy zmienione nazwy ulic i placów. Nasz wspaniały wrocławski
      minister od dziedzictwa nie pozwolił na zaśmiecenie Wrocławia jakimś muzeum Ziem
      Zachodnich. Poprzedni wojewoda poświęcił czas i zdrowie na odszukanie w archiwum
      nieznanych akt pułkownika Kuklińskiego. Stawiamy drugą fontannę, tym razem za
      dwadzieścia milionów i niedługo przejeżdżać będziemy pod Bramą Trzeciego
      Tysiąclecia. Czegoż chcieć więcej?
      • Gość: pinol Re: Nie słuchaj malkontentów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.05.08, 18:39
        i az zal ze prezio nie bedzie piastował swojej kadencji do 4
        tysiaclecia to postawi nastepna brame z fontanna :)
        • zusto129 Re: Nie słuchaj malkontentów 31.05.08, 18:50
          miasto jest genialne,tetni zyciem do poznej nocy,mnostwo atrakcji,zielonych
          terenow(w bliskim otoczeniu miasta),parkow,jest gdzie sie
          pobawic,odpoczac,czepiacie sie korkow??nie ma duzego miasta w Europie gdzie nie
          ma korkow,coraz wiecej linii ramwajowych ma wydzielone orowisko,a bedzie jeszcze
          lepiej,ceny mieszkan sa jakie sa(sam kupilem niedawno mieszkanie )miasto bedzie
          sie mocno rozwijac w perspektywie Euro 2012.Ja jestem za!!
          • Gość: pinol Re: Nie słuchaj malkontentów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.05.08, 19:51
            Nie sadziłem ze UM pracuje w sobotnie wieczory :)
          • sothink Re: Nie słuchaj malkontentów 31.05.08, 22:18
            jest lepiej niż w zaściankowym Krakowie
            • Gość: 2004 Re: Nie słuchaj malkontentów IP: 140.109.195.* 01.06.08, 19:05
              Panuje tutaj lwowski temperament jego mieszkańców, więc bardziej zachodni jest o
              dziwo Lublin
    • Gość: pawełek Re: Wrocław tu warto żyć? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.08, 23:42
      Jak lubisz pusty PR to to miasto jest dla Ciebie :>
      • speedy Re: Wrocław tu warto żyć? 02.06.08, 13:23
        zusto129 napisał:
        > gdzie teraz mieszkasz,jakiej jestes plci i ile masz lat??

Obecnie mieszkam w Poznaniu, płeć: męska, 23 lata.
        • speedy Re: Wrocław tu warto żyć? 02.06.08, 13:24
          speedy napisał:

> zusto129 napisał:
          > > gdzie teraz mieszkasz,jakiej jestes plci i ile masz lat??
          >
          > Obecnie mieszkam w Poznaniu, płeć: męska, 23 lata.

Właściwie to powinienem napisać - płeć: mężczyzna.
          • lew_konia Re: Wrocław tu warto żyć? 06.06.08, 15:25
            speedy napisał:

> speedy napisał:
            >
            > > zusto129 napisał:
            > > > gdzie teraz mieszkasz,jakiej jestes plci i ile masz lat??
            > >
            > > Obecnie mieszkam w Poznaniu, płeć: męska, 23 lata.

Zostań w Poznaniu - tu przynajmniej masz czyste miasto i wodę zdatną
            do picia. We Wrocławiu ostatnia awaria wodociągu to małe miki.Tutaj
            wody brakuje notorycznie, bo w Odrze już nie ma wody tylko fekalia i
            chemia.
            Poza tym we Wrocku tylko rynek i hala są OK.
            Tutaj rządzi PR.

>
            > Właściwie to powinienem napisać - płeć: mężczyzna.
        • Gość: Timo Re: Wrocław tu warto żyć? IP: *.ssp.dialog.net.pl 04.06.08, 14:19
          To zostań w Poznaniu, macie kapitalną komunikację i wyższe pensje, CK Zamek,
          Arenę i Eskulapa, równie dużo imprez, TIRy nie szwędają się po centrum miasta.
          Dokonując takiego wyboru Poznań jest lepszą alternatywą.
    • Gość: krzysiek Re: Wrocław tu warto żyć? IP: *.wroclaw.mm.pl 02.06.08, 14:44
      warto bo to miasto studentów! słyszałem, że znowu impreza na Wittigowie będzie!
      ciekawe, czy ktoś będzie pobierał opłaty za przejazd przez ulicę ;) impreza w tę
      środę na TEKACH :D będą ponoć dj'e i zapowiadają się drugie juwenalia! dlatego
      to miasto jest wyjątkowe, impreza przez cały rok :)
      • zusto129 Re: Wrocław tu warto żyć? 03.06.08, 09:51
        masz 23 lata,wiec imprezujesz,a miejsc tu jest cale mnostwo do tego,korki i kurz
        są w kazdym miescie wiec tych uwag akurat nie ma co brac pod uwage
    • Gość: tk Trójmiasto chłopie - i po pracy masz plażę IP: *.backiel.com.pl 02.06.08, 14:57
      laski, piasek, morze .... a we Wrocku ? :lol:

polecam Trójmiasto - sam się tam właśnie wybieram.
      • Gość: edek syf i nerwy w korkach IP: *.171.19.131.crowley.pl 02.06.08, 20:28
        najbardziej zabłocone / zakurzone miasto w polsce, syf totalny, miasto
        PRZEREKLAMOWANE! Żaden cud z EIT czy Expo się nie zdarzy, bo tu niczego nie ma,
        niczego na skalę europejską, tylko slogany i piękny prezio dudek który chyba już
        sobie zdał sprawę z fiaska jego raju i zaczyna uciekać
        • Gość: ninka Re: syf i nerwy w korkach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.08, 12:26
          E tam, Edek, chyba przesadzasz. Korki to problem większości dużych
          miast, nie tylko w Polsce. Syf? Pojedź sobie do Neapolu, to
          zobaczysz prawdziwy syf.
      • Gość: uku Re: Trójmiasto chłopie - i po pracy masz plażę IP: *.magma-net.pl 02.06.08, 21:38
        Trójmiasto to dopiero dziura i miasto dresiarzy, ewentualnie Sopot na emeryturze.
        • zusto129 Re: Trójmiasto chłopie - i po pracy masz plażę 03.06.08, 09:30
          masz 23 lata,wiec imprezujesz,a miejsc tu jest cale mnostwo do tego,korki i kurz
          są w kazdym miescie wiec tych uwag akurat nie ma co brac pod uwage
          • zusto129 Re: Trójmiasto chłopie - i po pracy masz plażę 03.06.08, 09:52
            oczywiscie dotyczylo to Wroclawia
    • Gość: Romek Re: Wrocław tu warto żyć? IP: 212.160.240.* 03.06.08, 10:04
      Nie polecam. Stare przysłowie mówi ten sam sobie szkodzi kto do
      Wrocławia przychodzi. Miasto pustych słów i obietnic a rzeczywistość
      skrzeczy. Dla wielu atrakcją jest zasikany rynek i ryk wydobywajacy
      się z knajp w których masa przygłupów uważa się za światowców.
      Plastki goni plastik.
    • anika305 Re: Wrocław tu warto żyć? 03.06.08, 11:04
      No dla 23 latka jak najbardziej:-)
      imprezy,kluby,kina,teatry,fontanny,zoo, ogród botaniczny itp. Typowe miasto
      spotkań-turystycznych.
      Jak się ma rodzinę-ceny jak to w wielkich miastach, zarobki jak to w małych
      miastach albo gorzej, praca jest-koncerny czekają;-).... brak żłobków,
      przedszkoli,korki, beznadziejna komunikacja-nieskoordynowana.
      • speedy Re: Wrocław tu warto żyć? 03.06.08, 19:33
        Czy to, że mam 23 lata to znaczy, że jestem imprezowiczem?
        • Gość: Paweł Z. Re: Wrocław tu warto żyć? IP: *.as.kn.pl 03.06.08, 20:39
          Jedno jest silnie skorelowane z drugim.
          Jeśli jesteś odpowiedzialnym młodym ojcem, to Wrocław nie okaże się przyjaznym
          miastem dla Twojej rodziny.
        • anika305 Re: Wrocław tu warto żyć? 04.06.08, 10:12
          oczywiście,że nie znaczy, ale nie napisałeś czego oczekujesz od Wrocławia. Ja
          napisałam czego możesz sie spodziewać. Nie chciałam Cię urazić:-)
          Paweł dobrze podsumował mój post...
    • map4 Re: Wrocław tu warto żyć? 04.06.08, 14:52
      Mogę polecić Stuttgart. Wielkością, liczbą mieszkańców i klimatem podobny jest
      do Wrocławia, ale infrastrukturą i komunikacją miejską przebija go o lata
      świetlne. 9 linii metra, system S-Bahnów i przepiękne położenie na wzgórzach
      powoduje, że zawsze chętnie miasto to odwiedzam. Ze Stuttgartu jest bajecznie
      blisko zarówno do Francji jak i Szwajcarii, Lichtensteinu czy Monako, czyli na
      zakupy, wycieczki, do banku i kasyna.

Tylko język, badeńsko-würtembergska odmiana niemieckiego jest ciężki do
      zrozumienia. Pracy jest w bród, szczególnie w przemyśle maszynowym (Porsche,
      Mercedes) jak i informatycznym (SAP). Trochę inne są również stawki proponowane
      pracownikom w porównaniu do LG.

Zapomnij o Wrocławiu, bo w porównaniu do Stuttgartu to czwarta liga.
      Wystarczy porównać budżety: Wrocław - 1 mld Euro, Stuttgart - 5 mld rocznie.
      Przy podobnej powierzchni i ludności Stuttgart wydaje pięć razy więcej na
      każdego mieszkańca. Dodatkowo z niemiecką punktualnością i jakością.
      • sothink Re: Wrocław tu warto żyć? 05.06.08, 08:36
        Ale w Niemczech będzie obywatelem 3 kategorii i pewnie na zmywaku w tureckiej
        knajpie, w Polsce przynajmniej jest u siebie.
        W niemieckim autobusie jak zaczniesz po polsku mówić to patrzą na ciebie z
        pogardą, w sklepach podobnie.
        • map4 Re: Wrocław tu warto żyć? 05.06.08, 15:00
          sothink napisał:

> Ale w Niemczech będzie obywatelem 3 kategorii i pewnie na zmywaku w tureckiej
          > knajpie, w Polsce przynajmniej jest u siebie.

Pisałem już, że dla wykształconych pracy w Niemczech jest w bród. Szczególnie w
          Stuttgarcie, mieście mocno uprzemysłowionym. Poczytaj lepiej najpierw o pozycji
          i kondycji takich gigantów jak SAP, Daimler czy Porsche. Porsche akurat zabrało
          się do kupowania koncernu Volkswagena, więc pieniędzy ma w bród.

> W niemieckim autobusie jak zaczniesz po polsku mówić to patrzą na ciebie z
          > pogardą, w sklepach podobnie.

Jakoś tego nie zauważyłem. Wręcz przeciwnie - czasami ekspedientki wołają z
          innego działu sprzedawczynię również mówiącą po polsku, żeby podlizać się
          klientowi i przywiązać go na stałe do sklepu. Co do autobusu: mówię bez
          zahamowań po polsku i nikt się na mnie dziwnie nie patrzy. Zapewne bierze się to
          z faktu, że przeważnie mam czyste buty, pachnę mieszanką wody kolońskiej i pasty
          do zębów, poruszam się schludnie ubrany i nie rzucam mięsem. Z używanym językiem
          nie ma to nic wspólnego.

Wiem, że nijak nie pasuję do stereotypu brudnego, śmierdzącego i klnącego
          polaka, ale to nie mój problem, tylko tych ciągle jeszcze stereotypami
          myślących. Również niemców.

Rozumiem, że ciężko Ci w to uwierzyć, ale ta sama praca przynosi krańcowo różne
          efekty we Wrocławiu i Stuttgarcie. Nie mówię tu o wypłacie, mówię o satysfakcji
          z mieszkania w mieście, na którego stokach istnieją ciągle jeszcze winnice oraz
          o dziewiętnastu źródłach na terenie miasta, z których biją źródła wody
          mineralnej, że o poczuciu bezpieczeństwa zapewnianego przez najmniejszą w
          Niemczech przestępczość nie wspomnę.

Choć osobiście mieszkam w Monachium, to zainteresowanych klimatem Wrocławia
          namawiam do przeprowadzki do Stuttgartu. Bardzo podobne, a jakże inne od
          Wrocławia miasto ...
          • sothink Re: Wrocław tu warto żyć? 05.06.08, 15:38
            Chyba se żarty stroisz, ja miałem propozycję wyjazdu z firmy do Niemiec na 2
            lata to podziękowałem. Z taką nienawiścią do Polaków jak w Niemczech to się
            nigdzie w Europie nie spotkałem. Większość znajomych przeniosła się z Niemiec do
            Szwajcarii, bo miała dość traktowania jak ludzi 3 kategorii. Sceny agresji do
            Polaków są na porządku dziennym; wyzwiska, zaczepki, przeszukiwania przez
            policję, podziurawione opony w samochodach itd.
            Co z tego że SAP czy Porsche jak nie masz szansy na karierę, bo cię nikt nie
            wpuści na stanowisko. Dla Niemca jest nie dopomyślenia aby Polak kierował grupą.
            Jesteś frustratem, dla mnie pracujesz na zmywaku w tureckiej knajpie, powodzenia.
            • map4 Re: Wrocław tu warto żyć? 05.06.08, 18:41
              sothink napisał:

> Jesteś frustratem, dla mnie pracujesz na zmywaku w tureckiej knajpie, powodzenia.

Za życzenia dziękuję, a resztę kwituję wyrazami współczucia. Łatwo się żyje w
              wygodnym kokonie stereotypów, inaczej człowiek się jeszcze myśleniem zmęczy.
            • Gość: dygresja Re: Wrocław tu warto żyć? IP: 212.160.240.* 06.06.08, 14:43
              Nie przeczytałem tego postu sothinka zanim pisałem mój poprzedni
              komentarz i potwierdziło się to co tam napisałem Sothink to głab do
              tego skrajny mitoman. BOże chłopie zastanów się nad bredniami, które
              piszesz bo takie skrajne głupoty totalnie mijające się z prawda to
              możesz wciskać w miejscowościach do których jeszcze nie dotarł prąd
              (czyli masz mało miejsca do popisu). A propozycje pracy w Niemczech
              dla osób w wieku 15 max 17 lat którymi sie pewnie legitymujesz
              raczej się nie pojawiają (chyba, ze wakacyjnej). Biorąc pod uwagę
              Twój intelekt to nawet wakacyjna przy winobraniu prawdopodobnie nie
              ma szansy się pojawić.
          • sothink Re: Wrocław tu warto żyć? 05.06.08, 15:41
            poza tym Niemcy są słabe, jak już o wiele lepiej wybrać kraj Skandynawski albo
            nawet UK
            • Gość: dygresja Re: Wrocław tu warto żyć? IP: 212.160.240.* 06.06.08, 14:44
              Rzuć jescze tony jakiejś idiotycznej nic nie mówiącej statystyki dla
              dodania sobie animuszu. Przeciez masz to w zwyczaju.
          • Gość: dygresja Re: Wrocław tu warto żyć? IP: 212.160.240.* 06.06.08, 14:38
            Nie dyskutuj z Sothinkiem bo to jest jakis niewyżyty małolat, który
            nie wie o czym mówi ale mocno gardłuje. Co prawda nigdzie nie był
            ale zawsze się wypowie. Lata to to po róznych forach i wypisuje
            swoje dyrdymały o tym jakim to boskim miejscem jest Wrocław a jakim
            syfnym sa te inne miejsca. Jesli pozwolisz sie z nim nie zgodzić to
            zasypie cie jakąś nic nie mówiąca statystyką. Ten chłopak to taki
            produkt debilnych portali typu Onet i mistrz jescze głupszych
            komentarzy
    • julinka601 Cudze chwalicie.... 04.06.08, 22:30
      swego nie znacie, sami nie wiecie co posiadacie...
      Wrocław jest zielony ,piekny, z klimatem.Rozkopany ale po to by było
      lepiej.
      Wróciłam własnie z mojego ulubionego Berlina i tez jest
      rozkopany /zwłaszca ten wschodni/ i Poczdam też...Wracając do Wrocka
      stwierdziłam ,ze to piękne miasto.Nie mamy się czego wstydziś...no
      może ... niektórych zakompleksionych mieszkańców,którzy chwala
      cudze /czyt.zachodnie/ a nie potrafia docenić swojego.A przercież to
      my tworzymy to miasto i jego klimat.
      Cóż ,żeby nadrobic lata fuszerek trzeba troche pocierpiec w korkach
      i uzbroić sie w cierpliwość.
      Zobaczcie jak wypiekniał wyjazd na Poznan,plac Powst.Wielkopolskich
      i wiele innych miejsc.Jak pieknieje coraz więcej starych kamienic.
      Mamy dobrych włodarzy.Dajmy im tylko szansę.Doceniają ich mieszkańcy
      innych , nie tylko polskich miast.A wrocławianie?
      Praca tez jest, tylko dla chcących pracować.Coraz więcej inwestorów
      tu lokuje swoje biznesy.Ciagle zwieksza sie ilośc miejsc pracy.
      To miasto wielu wyzszych uczelni, tetniace mlodym zyciem.

Wszystko zależy od tego czy widzimy szklanke do połowy pustą czy do
      połowy pełną.
      • Gość: 2004 Zapraszam do miasta busów IP: 203.162.2.* 05.06.08, 00:03
        metropolii Lubelskiej :)
      • Gość: Paweł Z. Re: Cudze chwalicie.... IP: *.as.kn.pl 05.06.08, 07:43
        Mamy dobrych włodarzy... Nie kpij, proszę, z osób, które są mieszkańcami tego
        miasta, a nie turystami, i mają nadzieję korzystać z usług komunalnych. Władze
        Wrocławia to nieudolna banda, która nie jest w stanie umiejętnie zarządzać
        infrastrukturą miejską. Oni są dobrzy dla turystów, a nie dla mieszkańców. Ich
        działania polegają na stawianiu fontann za dziesiątki milionów, a równocześnie w
        ramach "oszczędności" zamykane są przedszkola i podstawówki. Nie sądzę też, by
        władze Berlina doprowadzały do wielomiesięcznych (a czasem wieloletnich)
        opóźnień w realizacji inwestycji, czy ich kiepskiej jakości. Tymczasem we
        Wrocławiu właściwie każda inwestycja od kilku lat okazuje się katastrofą. Nie
        sądzę też, by w Berlinie urzędnicy miejskich spółek przegrywali miliony na giełdzie.
        Nasza postawa wynika nie z kompleksów, ale z umiejętności krytycznej oceny
        rzeczywistości. By Ci się odwdzięczyć za niesprawiedliwi osąd, mógłbym napisać,
        że Twoja postawa wynika z idiotycznego zaślepienia wrocławskim piarem. Niestety,
        taką postawę reprezentuje też znaczna część mieszkańców Wrocławia, stąd też nie
        mam wielkiej nadziei, że uda się odsunąć od władzy żałosnych ludzi, którzy w tej
        chwili marnotrawią potencjał Wrocławia.
      • Gość: zjazd Re: Cudze chwalicie.... IP: *.chello.pl 05.06.08, 08:12
        > Zobaczcie jak wypiekniał wyjazd na Poznan,

Chyba żartujesz. Wypiękniałby wtedy, gdyby taka dwupasmówka kończyła
        się mniej więcej w Wiszni Małej, a najlepiej w Trzebnicy.
        A jeśli już mowa o tej trasie to wypiękniał wyjazd/wjazd z/do
        Poznania (dwupasmówka do Komornik). To są nieporównywalne
        wjazdy/wyjazdy.
      • anika305 Re: Cudze chwalicie.... 05.06.08, 10:33
        Do momentu założenia rodziny,ukończenia studiów,gdy jest się turystą lub jest
        sie przejazdem we Wrocku szklanka jest jak najbardziej do połowy pełna a nawet
        całą pełna.Temu nikt nie zaprzecza.
        Później to już do połowy pusta....
    • sothink Re: Wrocław tu warto żyć? 05.06.08, 08:22
      Z racji że znam oba miasta:

komunikacja miejska - Poznań
      small biznes - Poznań
      stan dróg - Poznań
      zakorkowanie - Poznań

życie nocne - Wrocław
      kariera w korporacjach(po papier) - Wrocław
      uroda miasta - Wrocław

4:3 dla Poznania, ponadto we Wrocławiu są droższe sporo mieszkania, a biorąc pod
      uwagę że lepiej poza centrum ze względu na dojazd nie mieszkać to już wogóle.
      Plusem Wrocławia w stosunku do Poznania dla młodych karierowiczów jest możliwość
      realizacji zawodowej w większych firmach (centra R&D) oraz 6 czy 7 centralach
      banków.
      • sothink Re: Wrocław tu warto żyć? 05.06.08, 08:26
        Duże inicjatywy cieszą się we Wrocławiu zainteresowaniem i jest sporo więcej
        różnych eventów w stosunku do Poznania.
        • Gość: dygresja Re: Wrocław tu warto żyć? IP: 212.160.240.* 06.06.08, 14:52
          Chłopie weź sobie palnij w łeb i zabierz se ze swiomi eventami z
          tego forum na forum dla niewyżytych miotmanów.
        • lew_konia EVENTualnie Poznań :)) 06.06.08, 15:27

Lepszy festiwal teatralny Malta i Konkurs Wieniawskiego niz
          wszystkie puste EVENTY Wrocka :DD
          • Gość: dygresja Re: EVENTualnie Poznań :)) IP: 212.160.240.* 06.06.08, 15:38
            Tarfiłas w sedno. Dodatkowo jak ktoś uzywa na polskim forum słowa
            event (symbol wsiowizmu, zakompleksienia i nieskażenia intelektem)
            to znaczy, że trezba trzymać sie od niego conajmniej 400 km z daleka
            bo istnieje niebezpieczeństwo zarazenia się nowomową. Pewnie chłopak
            mazy teraz, zeby zostać jakimś super master senior executivem
            blablabla. Dostając taki zasczytny tytuł dowartościuje się i może z
            czasem wróci mu normalność do głowy.
          • Gość: dygresja Re: EVENTualnie Poznań :)) IP: 212.160.240.* 06.06.08, 15:40
            Przypominam, ze na evencie juwenaliowym jakieś rozróby były. Pewnie
            był tam sothink bo to pewnie miłośnik takich kulturalnych eventów.
      • sothink Re: Wrocław tu warto żyć? 05.06.08, 08:48
        no tak jak mówiłem
        miasta.gazeta.pl/wroclaw/1,35751,5278783,Wroclaw_europejska_stolica_Hewlett_Packarda.html
        "Największa firma informatyczna na świecie Hewlett-Packard, która we Wrocławiu
        ma już centrum księgowe, zdecydowała się na otwarcie trzech nowych: biznesowego,
        marketingowego i finansowego - dowiedzieliśmy się nieoficjalnie. Pracę znajdzie
        w nich tysiąc osób."

• Gość: Timo Re: Wrocław tu warto żyć? IP: *.ssp.dialog.net.pl 05.06.08, 09:27
          Spoko - wpuścimy Ukrainę do Unii to te wszystkie centra znajdą się we Lwowie
          albo w Kijowie.
          • sothink Re: Wrocław tu warto żyć? 05.06.08, 09:42
            a na co ty liczysz? że HP przeniesie swoją światową centrale do Wrocławia czy
            BMW albo Toyota?:)
            • Gość: jozue Re: Wrocław tu warto żyć? Warto !!! IP: *.chello.pl 05.06.08, 14:16
              tabliczkę z napisem " PRZEPRASZAMY REMONT MIASTA" zdejmą za kilka lat ,będzie pieknie ,wtedy się do wrocka przeniosę,pozdrawiam,
              • map4 Re: Wrocław tu warto żyć? Warto !!! 06.06.08, 12:19
                Gość portalu: jozue napisał(a):

> tabliczkę z napisem " PRZEPRASZAMY REMONT MIASTA" zdejmą za kilka lat ,będzie
                > pieknie ,wtedy się do wrocka przeniosę,pozdrawiam,

Przed wyborami, w trakcie kampanii wyborczej Sternik raczył stwierdzić, cytuję
                "obwodnica śródmiejska do ulicy Żmigrodzkiej wybudowana zostanie do 2006 roku".
                Mamy połowę roku 2008 a prace nawet się nie zaczęły. Za to stwierdzenie
                właściwie to można byłoby zacząć zastanawiać się nad postawieniem sternikowi
                zarzutów z Art. 286. § 1. kodeksu karnego: "Kto, w celu osiągnięcia korzyści
                majątkowej, doprowadza inną osobę do niekorzystnego rozporządzenia własnym lub
                cudzym mieniem za pomocą wprowadzenia jej w błąd albo wyzyskania błędu lub
                niezdolności do należytego pojmowania przedsiębranego działania, podlega karze
                pozbawienia wolności od 6 miesięcy do lat 8."

Dlaczego uważasz, że tabliczkę "przepraszamy, remont" zdejmą już za kilka lat ?

W tym tempie i przy takiej skali opóźnień nie zdejmą jej nigdy. Bo nie chodzi o
                to, żeby króliczka złapać, tylko żeby go gonić.
                • Gość: Timo Re: Wrocław tu warto żyć? Warto !!! IP: *.ssp.dialog.net.pl 06.06.08, 12:29
                  .. Map4 - zachwalasz Stuttgart, mieszkasz w Monachium a moderujesz WBC - ????

Ten paragraf przydałby się na wszystkich polityków, byłbym za wprowadzeniem go w
                  życie wobec kłamców wyborczych. Wrocław jednak niestety tabliczkę będzie miał
                  długo, remonty w tym tempie o ile nie skończy się kasa ani nie dorżnie nas
                  kryzys, to potrwają do 2020.
                  • Gość: jozue Re: Wrocław tu warto żyć? Warto !!! IP: *.chello.pl 06.06.08, 13:11
                    prawda panowie, remont trwa, potrwa pewno jeszcze ,ja zaczekam, ja we wrocławiu zamieszkam, wy napewno już nigdy,jeden zero dla mnie
                  • map4 Re: Wrocław tu warto żyć? Warto !!! 06.06.08, 13:39
                    Gość portalu: Timo napisał(a):

> .. Map4 - zachwalasz Stuttgart, mieszkasz w Monachium a moderujesz WBC - ????

witaj w świecie internetu :-)

> Ten paragraf przydałby się na wszystkich polityków, byłbym za wprowadzeniem go
                    > w
                    > życie wobec kłamców wyborczych.

Dlaczego optujesz za "wprowadzeniem go w życie" ?
                    Przecież kodeks karny obowiązuje w tej postaci od (oj, żeby nie skłamać) ...
                    1997 roku ?

> Wrocław jednak niestety tabliczkę będzie miał
                    > długo, remonty w tym tempie o ile nie skończy się kasa ani nie dorżnie nas
                    > kryzys, to potrwają do 2020.

Drogi we Wrocławiu niszczone są szybciej, niż są naprawiane. Dowodem chociażby
                    ulica Legnicka (ostatni remont w 1997), Grabiszyńska (1994) czy Nowogrodzka
                    (remont w 1996), o torowiskach na Powstańców Śl. (1997) czy też pl. Legionów
                    (1994) nie wspominając. Jedynie ułożona i wypolerowana jeszcze przez Niemców
                    kostka jakoś się trzyma, pytanie brzmi jak długo jeszcze ...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka