Gość: gosc IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.09.08, 18:50 Wam się chyba coś z logiką pochrzaniło - Tydzień Niemobilności. Weście się za robotę i zróbcie coś z rowerzystami bo ostentacyjnie nie szanują przepisów - będzie z tego nieszczeście. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: kali Re: Spędź najbliższy weekend bez samochodu IP: *.tktelekom.pl 19.09.08, 19:13 Rowerzyści to roszczeniowa banda, zacznijcie płacić OC a potem wymagajcie oszołomy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fakir Re: Spędź najbliższy weekend bez samochodu IP: *.171.196.2.crowley.pl 19.09.08, 19:18 kolejni frustraci? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szmatan Re: Spędź najbliższy weekend bez samochodu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.08, 00:47 OC dla rowerzystów to dobry pomysł, poza tym wyciągnij ciernie z odbytnicy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kapitan_emo Re: Spędź najbliższy weekend bez samochodu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.08, 10:05 Gość portalu: kali napisał(a): > Rowerzyści to roszczeniowa banda, zacznijcie płacić OC a potem > wymagajcie oszołomy. Od kiedy to z OC finansuje się budowę dróg? Na co mi OC, skoro w polisie na życie i ubezpieczeniu mieszkania mam stosowne klauzule i w razie czego poszkodowanemu zostanie wypłacona kwota na pokrycie ewentualnych strat? Odpowiedz Link Zgłoś
czechofil Re: Spędź najbliższy weekend bez samochodu 20.09.08, 12:50 > Rowerzyści to roszczeniowa banda, zacznijcie płacić OC a potem > wymagajcie oszołomy. Płacę OC, bo posiadam też auto... Oszołomie... www.wfp.pl/wroclaw-miasto/news.php?id=14026&PHPSESSID=7da6def25dc5dfc9281bd31d83fbb6bc Odpowiedz Link Zgłoś
2w Re: Spędź najbliższy weekend bez samochodu 22.09.08, 08:47 czechofil napisał: > Płacę OC, bo posiadam też auto... OC związane jest z pojazdem, a nie osobą. Odpowiedz Link Zgłoś
czechofil Re: Spędź najbliższy weekend bez samochodu 22.09.08, 08:56 > OC związane jest z pojazdem, a nie osobą. Odkrycie Ameryki... Odpowiedz Link Zgłoś
2w Re: Spędź najbliższy weekend bez samochodu 26.09.08, 17:21 Odkrycie odkryciem, ale faktem jest, że w przypadku szkody wyrządzonej przez rowerzystę trzeba się po sądach szlajać. Odpowiedz Link Zgłoś
czechofil Re: Spędź najbliższy weekend bez samochodu 26.09.08, 17:48 > Odkrycie odkryciem, ale faktem jest, że w przypadku szkody wyrządzonej przez > rowerzystę trzeba się po sądach szlajać. OC rowerzystów nie obowiązuje, ponieważ ich udział w zdarzeniach drogowych oraz wyrządzane szkody są zbyt znikome, żeby to było konieczne. Poza tym w większości wypadków to właśnie rowerzyści są poszkodowani, co dodatkowo ten fakt potwierdza... Odpowiedz Link Zgłoś
2w Re: Spędź najbliższy weekend bez samochodu 27.09.08, 08:37 czechofil napisał: > OC rowerzystów nie obowiązuje, ponieważ ich udział w zdarzeniach > drogowych oraz wyrządzane szkody są zbyt znikome, żeby to było > konieczne. Zarysowany lub wgniegiony błotnik są rzeczywiście drobnymi uszkodzeniami, ale doprowadzenie do stanu pierwotnego w cywilizowany sposób kosztuje właściciela kilka stówek. Dlatego zapłacenie kilkunastu lub kilkudziesięciu złotych składki rocznie, w zamian za "spokojną głowę" nie powinno stanowić problemu. Spory odsetek kierowców w życiu nie był i nie będzie uczestnikiem zdarzenia drogowego wymagającego zaangażowania ich OC, a jednak ubezpieczenie (ze zniżkami przynajmniej) musi płacić. Odpowiedz Link Zgłoś
czechofil Re: Spędź najbliższy weekend bez samochodu 27.09.08, 08:58 > Dlatego zapłacenie kilkunastu lub kilkudziesięciu złotych składki > rocznie, w zamian za "spokojną głowę" nie powinno stanowić problemu. Jakiś czas temu problem ten był już w mediach poruszany, ale któryś z decydentów powiedział, że sprawdzanie, czy wszyscy rowerzyści mają zapłacone OC byłoby niewykonalne pod względem logistycznym. Ja rozumiem to w ten sposób: 1. Posiadam trzy rowery, czy za wszystkie musiałbym płacić OC? 2. Jak zostaną zarejestrowane rowery, które sam złożyłem i jak policjant odróżni jeden od drugiego? 3. W jaki sposób zmusić do tego dzieci, młodzież, mieszkańców wsi, a nawet peryferyjnych dzielnic Wrocławia? Nie wyobrażam sobie w naszej rzeczywistości sytuacji, gdy np. moja sąsiadka, która jeździ starym WIGRY po zakupy opłaca OC, a już bardziej, że ktoś ją za brak owego OC karze. Nasi politycy wiedzą, że martwy, niewykonalny przepis to naigrywanie się z państwa prawa, więc sprawa została odłożona na inne czasy... Odpowiedz Link Zgłoś
2w Re: Spędź najbliższy weekend bez samochodu 27.09.08, 18:30 czechofil napisał: > Jakiś czas temu problem ten był już w mediach poruszany, ale któryś > z decydentów powiedział, że sprawdzanie, czy wszyscy rowerzyści mają > zapłacone OC byłoby niewykonalne pod względem logistycznym. Myślę, że każdy powinien posiadać ubezpieczenie OC - bez względu na to, czy porusza się samochodem, rowerem, motocyklem czy też innym środkiem lokomocji. Oczywiście z różnymi stawkami i na różny okres czasu w zależności od potrzeb (np. w zimie, gdy nie używam roweru, nie płacę opcji "rower"). I oczywiście ze stosownymi zniżkami. Po pierwszym (i okazało się, że na szczęście ostatnim) zbiciu piłką szyby przez moje dzieciaki przy najbliższej okazji wykupiłem ubezpieczenie OC od ich destrukcyjnej działalności. Na szczęście nauczyły się jeździć na rowerze bez zarysowania żadnego auta i żadnej innej szyby nie stłukły :) Ja za to miałem komfort psychiczny. Odpowiedz Link Zgłoś
czechofil Re: Spędź najbliższy weekend bez samochodu 27.09.08, 20:55 > Myślę, że każdy powinien posiadać ubezpieczenie OC - bez względu na to, czy > porusza się samochodem, rowerem, motocyklem czy też innym środkiem lokomocji. Zeszliśmy z tematu, a poza tym rozmawiamy o dwóch różnych rzeczach. Zupełnie inną kwestią jest to, czy OC jest potrzebne, a zupełnie inną czy jego wprowadzenie i egzekwowanie jego posiadania jest realne. Ja uważam, że na obecnym poziomie mentalnym naszego społeczeństwa jest to absolutnie niewykonalne i nie ma co "gdybać" na ten temat... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: blecharz Re: Spędź najbliższy weekend bez samochodu IP: *.ssp.dialog.net.pl 19.09.08, 19:15 czy ty przypadkiem nie wpadles pod samochod ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: blecharz Re: Spędź najbliższy weekend bez samochodu IP: *.ssp.dialog.net.pl 19.09.08, 19:18 Niektorzy rowerzysci juz placa OC. A czy wszyscy kierowcy wykupuja OC i jezdza trzezwi ? Wszyscy przestrzegaja przepisow ? buce za kierownica nawet nie wiedza gdzie mozna zaparkowac (nie jest to jakikolwiek wolny kawalek jak wiekszosc debili mysli Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Itsme Re: Spędź najbliższy weekend bez samochodu IP: *.as.kn.pl 19.09.08, 19:22 Szkoda, że tylko w poniedziałek można będzie jezdzić bez biletu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M. Spędź najbliższy weekend bez samochodu IP: 195.206.112.* 19.09.08, 21:17 dobra to już naprawde nudne. Kiedy ten dzień pieszego pasażera? Specjalnie odpalę fure i zrobie parę kółek po mieście Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolo Re: Spędź najbliższy weekend bez samochodu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.08, 01:43 No i kierowcy będą mieli kolejny powód do wylewania swoich żali i rozładowywania frustracji. Jak nie przeszkadzają im maratony, to rowerzyści, remonty dróg (ale jak ich nie ma to też źle) a jak już nie ma na kogo zwalić winy no to dyżurni winowajcy - drogowcy. Żałosne Odpowiedz Link Zgłoś
witek7205 Spędź najbliższy weekend bez samochodu 20.09.08, 05:01 "Spędź najbliższy weekend bez samochodu" ? Chyba cię popieprzyło. Łagodnie mówiąc. Odpowiedz Link Zgłoś
cancro Stary i nadal głupi 20.09.08, 09:53 Wczoraj po 20.00 wróciłem koleją z gór. Zwykle w takich razach żona odbiera mnie z dworca,przyjeżdżając po mnie samochodem. Postanowiłem jednak posłuchać nawoływań do rozładowania korków, ekologii itp. pierdół. Czekałem ponad 40 min. na przyjazd autobusu linii "K". Według rozkładu w tym czasie powinny przyjechać dwa - nie był żadnego. Pojechałem "N" i to tylko dlatego, że zjeżdżał do zajezdni, w pobliżu kto której mieszkam. Pałujcie się rowerzyści, ekolodzy i inne oszołomy. Nie po to kupiłem auto i płacę podatki, żeby godzinami wystawać na przystankach. Wstyd mi przed samym sobą, że dałem się nabrać paru niewydarzonym pismakom! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łoś_bimbacz Re: Stary i nadal głupi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.08, 10:39 Czekałem ponad 40 min. > na przyjazd autobusu linii "K". Według rozkładu w tym czasie powinny przyjechać > dwa - nie był żadnego. Pojechałem ale autobusy tworzą również korki!, aby zmiejszyc korki i uczynic miasto przyjaznym dla ludzi, a nie dla POjazdów zmniejsza się również liczbę kursujących autobusow:) >ie po to kupiłem auto i płacę podatki, żeby godzinami wystawać > na przystankach. a gdzie składany rower w plecaku?:), dzisiaj możesz odPOkutowac i jeździc wyłącznie rowerem, bardzo sprzyjający klimat w Tygodniu Debilności:) Odpowiedz Link Zgłoś
czechofil Re: Stary i nadal głupi 20.09.08, 13:53 > a gdzie składany rower w plecaku?:), dzisiaj możesz odPOkutowac i > jeździc wyłącznie rowerem, bardzo sprzyjający klimat w Tygodniu > Debilności:) Dla mnie pokutą jest jeżdżenie po Wrocławiu samochodem, dlatego od 20 lat zazwyczaj poruszam się po naszym ukochanym mieście na rowerze. A debilem jest dla mnie każdy, kto woli stać w korkach i jeszcze za to płaci. I z klimatem to raczej nie ma nic wspólnego... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fakir Re: Stary i nadal głupi IP: *.chello.pl 20.09.08, 13:30 coś tu nie gra w Twoim opowiadaniu - Po 20 jedyny kurs do zajezdni "N" to 20.15 a potem dopiero 21.45. W międzyczasie MIĘDZY tymi kursami K jedzie 3 razy... 20.21,46 i 22.16... Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: Stary i nadal głupi 22.09.08, 09:23 Zakładam, że to pomyłka w stylu literówka ta godzina 22.16 która nie mieści się w przedziale który podałeś. Zapewne chodziło o 21.16. Przypuśćmy, że ktoś przyszedł na przystanek o 20.25. Jest więc po 20-stej ale już nie załapał się na K o 20.21. Następne K według planu to: 20.46 i 21.16. One nie przyjeżdżają i następny K ma być o 21.46 ale o minutę wcześniej (o ile nie jeszcze wcześniej zważywszy, że to kurs do zajezdni) przyjechał N według rozkładu 21.45. Czyli wszystko gra. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łoś_bimbacz Re: Stary i nadal głupi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.08, 23:20 wiadomosci.onet.pl/2700,1829927,wroclaw_nie_chcial_oddac_pieniedzy__stracil_auto,wydarzenie_lokalne.html dzień bez samochodu za wszelką cenę:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fakir Re: Stary i nadal głupi IP: *.171.196.2.crowley.pl 26.09.08, 17:42 >Zapewne chodziło o 21.16. zgadza sie... a to co opisałeś, ma racje bytu wtedy gdy: przyjechał przed 21 a nie po 20-ej, i można mówić ze nie przyjechał jeden wóz linii K. No chyba że źle ocenił upływ czasu i czekał dobrze ponad godzinę :) Odpowiedz Link Zgłoś
czechofil Re: Spędź najbliższy weekend bez samochodu 20.09.08, 12:52 > Wam się chyba coś z logiką pochrzaniło - Tydzień Niemobilności. Weście się za > robotę i zróbcie coś z rowerzystami bo ostentacyjnie nie szanują przepisów - > będzie z tego nieszczeście. Za to twoja logika jest jak najbardziej w porządku. Blachosmrodziarze jak najbardziej szanują przepisy... Chyba umrę ze śmiechu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krakus lepszy transport publiczny IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.09.08, 10:27 W normalnych krajach jest lepiej zorganizowany transport publiczny a u nas jest z tym kepsko . Nie ma obwodnicy , samochodow przybywa i na lepiej sie nie zanosi Odpowiedz Link Zgłoś