Dodaj do ulubionych

Odstępne - ściema

11.01.09, 09:18
Wybierałem ostatnio mieszkanie w TBSie w nowej inwestycji, pytałem się ludzi z
biura jak wygląda sprawa odstępowania mieszkań. Dowiedziałem się, że na chwilę
obecną nie ma możliwości wskazywania osób na swoje miejsce, zdaje się tylko
mieszkanie, a ludzie z TBSu sami wskazują następcę zgodnie z kolejnością zgłoszeń.

Tak więc przestroga dla wszystkich chętnych na szybkie mieszkanie w systemie TBS.
Obserwuj wątek
    • kicy Re: Odstępne - ściema 11.01.09, 18:57
      Witam,
      Pozwolę sobie zwrócić uwagę na błąd w Pana/-i wypowiedzi i zacytować paragraf 2 z umowy partycypacji, którą zawarłem przed zmianą przepisów w dniu 3-10-2003. Jest ona następującej treści: "W zamian za partycypację w kosztach budowy lokalu mieszkalnego (dane lokalu), partycypujący nabywa prawo do wskazania przez siebie osoby/osób, z którymi TBS (tu podana jest nazwa naszego TBS) zawrze umowę najmu przedmiotowego lokalu (..)" Nie ma mowy o żadnych kolejkach, etc.

Owszem mogę zwrócić mieszkanie do zasobu TBS, ale TBS powinien mi zwracać kwotę partycypacji, którą na dzień obecny będzie wymagał od nowych najemców/partycypantów. Dla starych umów tak niestety nie jest.
      • emem1994 Re: Odstępne - ściema 11.01.09, 20:04
        Jak Pan wspomniał, umowa jest z 2003 roku. Z pewnością każdy słyszał w ostatnim
        czasie o aferze z handlem TBSami, na czym niektórzy nieźle się obławiali. I
        właśnie to prawdopodobnie zadecydowało o wstrzymaniu takiej możliwości,
        naturalnie, po wypowiedzeniu umowy TBS zwraca pełną kwotę partycypacji. Myślę,
        że do miesiąca czasu będę podpisywał umowę w biurze, spróbuję wtedy dowiedzieć
        się szczegółowo jak to wygląda, a wyniki moich informacji przekażę tutaj
        wszystkim zainteresowanym.
        • kicy Re: Odstępne - ściema 12.01.09, 20:47
          Witam,

Z umowami sprzed nowelizacji ustawy w 2005 jest inaczej. Można o tym poczytać nawet na stronach UOKiK.
          Jeżeli TBS zwróciłby kwotę partycypacji zwaloryzowaną (pomniejszona przykładowo o 5%) wszystko byłoby ok. W przypadku próby zwroty kwoty partycypacji z 2003 roku musi niestety pojawić się odstępne.

Dodam tylko, iz w moim przypadku partycypacja + kaucja + odstępne daje razem około 1800 PLN za m2. Czy to dużo? Proszę porównać do aktualnej oferty TBS.
          • elamaria.6 Re: Odstępne - ściema 26.01.09, 09:38
            Aktualnie 1 m2 to 1700 zł.
        • elamaria.6 Re: Odstępne - ściema 26.01.09, 09:36
          Pan będzie podpisywał umowę według nowych zasad. Pan jest
          jednocześnie partycypantem i najemcą i jeśli będzie Pan rezygnował z
          wynajmu tego mieszkania, zwróci je Pan TBS-owi i koniec:) I w ciągu
          12 miesięcy otrzyma Pan zwrot partycypacji, o ile się nie mylę
          pomniejszone o 5% wartości wpłaconej.
    • bikmar Re: Odstępne - ściema 12.01.09, 22:53
      emem - ściemniasz! nie wiem w jakim TBSsie byłeś ale w tym którym ja jastem nadal panuje zasada, że stary najemca wyznacza nowego, chyba że nie znajdzie nikogo na swoje miejsce, wtedy przyszłego najmce znajduje TBS (przy każdej z opcji TBS potrąca z kaucji prowizję za rezygnację z najmu)a tak przy okazji, 8 lat temu wpłaciłem na mieszkanie prawie 60 tyś. zł, była to 1/3 wartości mieszkania, rezygnując od TBS dostałbym ta samą kwotę pomniejszoną o prowizję, a Ty wchodząc na moje miejsce wpłaciłbyś tyle samo - 60 tyś. około 1/6 wartości mieszkania. Dla Ciebie super, ale dla mnie ?
      • emem1994 Re: Odstępne - ściema 14.01.09, 16:52
        Nie wiem, dlaczego niby 60 tysięcy miałoby być tylko 1/6 wartości mieszkania. To
        ile by wynosiła cała wartość? 360 tysięcy? To chyba, że masz mieszkanie o
        powierzchni 100 metrów. Po drugie, chyba dużo osób zapomina, że TBS się
        "wynajmuje", a nie staje jego właścicielem. Po trzecie, aktualny wyciąg z
        regulaminu partycypacji:

"5. W przypadku zakończenia najmu i opróżnienia Lokalu, kwota partycypacji, o
        której mowa w ust.1 niniejszego paragrafu, podlega zwrotowi najemcy nie
        później niż w terminie 12- miesięcy od dnia opróżnienia Lokalu.
        W dniu zwrotu kwota partycypacji powinna odpowiadać kwocie stanowiącej
        odsetek aktualnej wartości odtworzeniowej Lokalu równy udziałowi
        wniesionej przez najemcę kwoty partycypacji w kosztach budowy Lokalu
        "

W przyszłym tygodniu powinienem wiedzieć z informacji od źródła, jak to wygląda
        i wtedy z pewnością tutaj to napiszę. Oczywiście nie twierdzę, że jak ktoś ma
        umowę sprzed kilku lat, nie może mieszkania wskazanej osobie odstąpić. Mówię
        tylko, że najprawdopodobniej aktualne oferty TBS są już konstruowane nieco inaczej.
      • elamaria.6 Re: Odstępne - ściema 26.01.09, 09:40
        Jaki metraż tego mieszkania???? Ja 3 lata temu za 47 płaciłam
        35.000...
    • administrator_tbs Re: Odstępne - ściema 14.01.09, 19:53
      Na chwilę obecną nie ma możliwości odstąpienia miejsca w kolejce. Czasy PRL-u już minęły. Jeśli ktoś zapisał się na listę myśląc że na tym zarobi, to się przeliczył. Jeśli osoba z którą skontaktuje się pracownik TBS-u w celu wyboru mieszkania, nie zdecyduje się podpisać umowy nie ma możliwości by wskazała na swoje miejsce inną osobę. Po wyborze mieszkania i podpisaniu umowy partycypujący zostaje automatycznie przyszłym najemcą. Nie ma możliwości odstąpienia lokalu wskazanej przez siebie osobie. Przyszły( obecny) najemca może jedynie rozwiązać umowę najmu i zwrócić lokal do zasobów TBS. Koniec handlu lokalami TBS. Mieszknia TBS miały być z założenia lokalami docelowymi dla osób których nie stać na lokal własnościowy. Stare umowy pozwalają na odstąpienie mieszkania, nowe już nie. Jeśli ktoś traktuje mieszkanie TBS jako lokal przejściowy, na czas studiów, wybudowania domu itp. musi liczyć się z tym że nie zarobi na lokalu ale napewno straci.
    • elamaria.6 Re: Odstępne - ściema 20.01.09, 22:32
      To prawda, że tak jest teraz. Ci, którzy "kupowali" mieszkania
      wcześniej poprzez partycypanta są w innej sytuacji. Mogą wskazać
      nowego najemcę w każdej chwili. Nam także podsuwano do podpisu aneks
      do umowy, ale, myślę, nikt czegoś takiego nie podpisał. Umowy były
      zawierane na innych zasadach.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka