Dodaj do ulubionych

Zmienic flage wojewodztwa!

IP: 10.101.1.* 28.01.02, 18:21
Widzialem ja ostatnio w plenerze - "dumnie" lopotala na wietrze. Pomijam juz
fakt, ze z heraldycznego punktu widzenia jest to kompletny bubel. Napisze o
estetyce kolorystycznej. Zolta "plama" na srodku bialo-czerwonego tla wyglada
wprost fatalnie. Moje wrazenia wzrokowe porownywalne byly z doznaniami
sluchowymi, gdy styropian piszczy na szybie. A wszystko przez to, ze paru
radnych z sejmiku ma chore uprzedzenia do historii miasta i regionu. Zreszta
zupelnie nieuzasadnione, bo symbolika z czasow niemieckich jest przedluzeniem
polskiej, tej XII- i XIII-wiecznej. Dobrze, ze chociaz herb jest taki, jak
powinien. Ale flaga? Zmienic to paskudztwo na w calosci zolta, z czarnym orlem
na srodku! Wezmy przyklad z Gornego Slaska, ktory ma i herb, i flage wzorowane
na swoich tradycyjnych symbolach z XII w. i wcale nie potrzebuje dokladac do
nich bialo-czerwonych elementow!

Odsylam pod ten URL: akromer.republika.pl/polska.html
Obserwuj wątek
    • cyfer Re: Zmienic flage wojewodztwa! 28.01.02, 18:28
      prawde mowiac flagi wiekszosci wojewodztw wygladaja paskudnie jesli chodzi o kolorystyke... dolnoslaska niestety nie jest wyjatkiem... i jestem za tym, zeby widnial na niej wylacznie piastwowski orzel... a kto sadzi, ze to wymysl niemiecki - niech... poczyta podrecznki historii... zreszta dolnoslazacy, a w szczegolnosci wroclawianie sa obdarzani tyloma epitetami, ze kilka nowych z pewnoscia nie zaszkodzi... a poza tym chyba nawet jestem ciekaw, jak bardzo mieszkancy innych regionow kraju sa kreatywni na tym polu :-P
      • Gość: ken Re: Zmienic flage wojewodztwa! IP: *.dtvk.tpnet.pl 28.01.02, 20:12
        To wszystko przez wiesniaka z PSL! Powinni uchwalic, ze na wsiach flaga bedzie
        lopotala wszystkimi kolorami teczy, a we Wroclawiu zolta.
        • Gość: Homar Re: Zmienic flage wojewodztwa! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 29.01.02, 11:05
          Gość portalu: ken napisał(a):
          > To wszystko przez wiesniaka z PSL! Powinni uchwalic, ze na wsiach flaga bedzie
          > lopotala wszystkimi kolorami teczy, a we Wroclawiu zolta.

:)))
          A na potrzeby wiejskiej wersji przyszlego hymnu wojewodzkiego moze zaproponujesz
          adaptacje discopolowego hitu: "Niech zyje wolnosc, wolnosc i swoboda..."?
          A na hymn narodowy mozna wziac: "Bo wszyscy Polacy, to jedna rodzina, straszy czy
          mlodszy..."
          PSL rulez

• hen Re: Zmienic flage wojewodztwa! 30.01.02, 17:34
            A mnie się prawie podoba, może tylko w tle widziałbym biało-czerwoną szachownicę. Flaga stanowi o
            dwóch ważnych kwestiach, że
            1. jesteśmy dolnoślązakami
            2. przy okazji też Polakami.
            A nazs orzeł jest najfajniejszy.
    • Gość: kolejarz Re: Zmienic flage wojewodztwa! IP: 64.27.143.* 01.02.02, 03:10
      nie sadze aby to cokolwiek zmienilo.... ONI tak chca i wara ci od tego... masz to
      przyjac tak jak jest i siedziec cicho pod miotla.... no.. moze byc pod flaga....
      a przy okazji ... zblizaja sie wybory samorzadowe.... czasna zmiany... startuj i
      zmieniaj:)))))
      mozesz to zrobic przeciez sam

> Widzialem ja ostatnio w plenerze - "dumnie" lopotala na wietrze. Pomijam juz
      > fakt, ze z heraldycznego punktu widzenia jest to kompletny bubel. Napisze o
      > estetyce kolorystycznej. Zolta "plama" na srodku bialo-czerwonego tla wyglada
      > wprost fatalnie. Moje wrazenia wzrokowe porownywalne byly z doznaniami
      > sluchowymi, gdy styropian piszczy na szybie. A wszystko przez to, ze paru
      > radnych z sejmiku ma chore uprzedzenia do historii miasta i regionu. Zreszta
      > zupelnie nieuzasadnione, bo symbolika z czasow niemieckich jest przedluzeniem
      > polskiej, tej XII- i XIII-wiecznej. Dobrze, ze chociaz herb jest taki, jak
      > powinien. Ale flaga? Zmienic to paskudztwo na w calosci zolta, z czarnym orlem
      > na srodku! Wezmy przyklad z Gornego Slaska, ktory ma i herb, i flage wzorowane
      > na swoich tradycyjnych symbolach z XII w. i wcale nie potrzebuje dokladac do
      > nich bialo-czerwonych elementow!
      >
      >
      > Odsylam pod ten URL: <a href="http://akromer.republika.pl/polska.html">akromer.
      > republika.pl/polska.html</a>

• Gość: Pafik Re: Zmienic flage wojewodztwa! IP: *.kom-net.pl 07.02.02, 18:33
        Gość portalu: kolejarz napisał(a):

> a przy okazji ... zblizaja sie wybory samorzadowe.... czasna zmiany... startuj
        > i
        > zmieniaj:)))))
        > mozesz to zrobic przeciez sam

W zasadzie moglbym wystartowac, ale szanse mam niewielkie - madrzy rzadko kiedy
        sa wybierani :PPP

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka