Dodaj do ulubionych

Konflikt w "Czternastce" - protestują rodzice g...

IP: *.lanet.wroc.pl 10.12.03, 21:38
Dyrektor ma rację, egzamin gimnazjalny mimo swoich wad jest
najbardziej obiektywny, a w WIĘKSZOŚCI gimnazjów z wielu
przedmiotów można dostać ocenę za nic... a rodziców którym "ktoś
coś obiecał" chętnie bym wyśmiał, jeśli potrzebują gwarancji, że
ich dziecko na pewno będzie uczyć się w czternastce, to z
pewnością nie poradzi sobie w tej szkole.
Obserwuj wątek
    • Gość: Rocky Re: Konflikt w "Czternastce" - protestują rodzice IP: 195.94.215.* 10.12.03, 21:50
      Kto napisał takie bzdury? Ja miałem 80% z egzaminu i nawet jakbym chciał to
      nie dostałbym się do tej szkoły! Byłem pierwszym rocznikiem, który pisał ten
      egzamin.
    • Gość: ... Re: Konflikt w "Czternastce" - protestują rodzice IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.12.03, 21:57
      to jakaś wielka bzdura ja chodze do 3 klasy gim.nr1 ,ktore badz co badz jest
      uwazane za jedno z lepszych we wroclawiu i w tej szkole rzeczywiscie sa klasy
      o bardzo dobrym poziomie gdzie rzeczywiscie trudno jest zdobyc dobra ocene
      natomiast sa tez klasy gdzie poziom...... nie wiem na jakiej podstawie fakt
      uczeszczania do 49 mialby jakos wplywac na przyjecie, choc dobrze by bylo by w
      pewnym stopniu czasem brali pod uwage poziom gimnazjum do ktorego dany uczen
      uczeszczal.ja i tak chce isc do III lo ale uwazam ze ta sprawa z 49 to juz
      bezczelnosc:)
      • Gość: uczennica Re: Konflikt w "Czternastce" - protestują rodzice IP: *.local.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 15.12.03, 16:40
        no, sorka, skad moze cie wiedziec czy w tej szkole jest wysoki poziom czy nie?
        ja chodze do 49, powiem, ze poziom jest wysoki i ja - choć chcę pójść do 14-
        stki - nie wiem czy się dostanę do innych liceów z 3 z matmy na pzykład!
        dobrzycki obiecał nam, że wejdziemy do 14-stki, to mamy wejść! jak nie to
        zrobimy mu taką rozpierdziuchę, że się nie pozbiera przed kuratorium! =DDD
        <lol>
    • Gość: XIV Re: Konflikt w "Czternastce" - protestują rodzice IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 10.12.03, 22:57
      Jestem uczniem tej wybitnej szkoły i w pełnie popieram dyrektora- większość z
      absolwentów Gimnazjumnr 49, którzy nie trafili do klsy bilingwalnej a chodzą
      do innych klas, zaniżają poziom szkoły. Żeby dostać się do szkoly trzeba było
      być laureatem, to dawało wstęp. Poza tym świadectwo- bagatelka, średnia 5,5. W
      tych dzieciach nie ma żadnej motywacji- jednego się nauczyłem od nich-
      dopuszczający to tak świetna ocena, że inna nie powinna istnieć. Zero
      motywacji.
      • Gość: Absolwent 49 Re: Konflikt w "Czternastce" - protestują rodzice IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 12.12.03, 17:02
        Ja rowniez jestem uczniem tej, jak ja nazwales, wybitnej szkoly i rownoczesnie
        absolwentem 49 gimnazjum. Zero motywacji, tak? My po prostu, po 3 latach
        uczenia sie w tej szkole, pojelismy, ze nie ze wszystkich przedmiotow mozna
        byc "najlepszym", tak jak to bywalo w waszych gimnazjach, gdzie jedna osoba
        byla cudownym dzieckiem i ze wszystkich przedniotow miala 6.
        Jestem jednym z tych "dzieci bez motywacji" i wiem ze w naszym gimnazjum nie
        bylo latwo i oceny nie byly rozdawane za nic. I srednia 5,5 byla raczej poza
        zasiegiem, jesli sie chcialo znalezc czas na cos poza nauka. Bo jesli niektorzy
        nie zdaja sobie z tego sprawy, to powiem, ze ludzie w 49 gimnazjum i XIV LO
        maja inne zainteresowania poza wkuwaniem do kolejnych sprawdzianow.
      • Gość: .... Re: Konflikt w "Czternastce" - protestują rodzice IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.12.03, 19:24
        o patrzcie no prosze.... znalazł się geniusz, który widzi zagrożenie... ha ha
        prawdę mówiąc jesteś śmieszny.... żeby dostać się do tej szkoły musieliśmy też
        przejść przez duże sito i jakby nie patrzeć było to dużym stresem dla osób po
        szóstej klasie i twoje świadectwo - bagatelka 5,5 wcale nie jest argumentem....
        bo wiadomo jak stawiane są oceny, powiadasz nie ma motywacji?? myślę że i tu
        się mylisz każdy ma ambicję a że może odbiegać od Twojego wyobrażenia to wybacz
        ale nie każdy ma takie same zainteresowania jak Ty wyabcz więc i proponuje byś
        pilnował własnego ineresu a nie krytykował innych
      • Gość: Absolwentka 49 Re: Konflikt w IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.03, 20:11
        Drogi chłopcze, tak przypuszczam, masz głębię korka od butelki,
        i ty nazywasz siebie uczniem tej szkoly. Gdybys był godny tego
        miana, nie pisałbys takich bzdur. Wszyscy sie za Ciebie
        wstydzimy, bo to co robisz jest wręcz niesmaczne...masz
        chłopcze rodziców...ty jakiś anomalny jesteś , bo nie rozumiesz
        podstawowych zasad życia w spolecznści, jaką niewątpliwie jest
        szkoła.
      • Gość: niezmotywowana (?) Re: Konflikt w "Czternastce" - protestują rodzice IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.12.03, 22:53
        Tak - otóż drogi "wybitny" uczniu tej wybitnej szkoły - co Ty o niej tak
        naprawdę wiesz? Co Ty wiesz o 49? Być może w Twoim gimnazjum oceny takie jak 2
        w ogóle nie wchodziły w rachubę, tu jednak to się zdarza - to co Ty nazwałeś
        brakiem motywacji - ja nazwałabym raczej - nieuginaniem się pod byle pałą czy
        dwóją. Pragę zaznaczyć, że to właśnie 49 uzyskało z egazaminu najwyższą
        średnią - najwyższą powtarzam - która nie zależy od szkoły czy nauczycieli a
        od umiejętności. W tym gimnazjum (podobnie jak w liceum) o średnią nie łatwo -
        być może, jak nabierzesz doświadczenia, z płaczem się o tym przekonasz.
        Ponadto - nie przesadzajmy z tym "laureatem" i "średnią - bagatelka 5,5" -
        wiem na pewno, że ludzie z takimi średnimi odpadali przy testach do liceum - a
        to chyba świadczy o czymś - a co do laureatów - cóż to tylko 10 pkt na 100 -
        pozostaje jeszcze egzamin ...
        Polecam jednak, niewypowiadać się w sprawach, o których nie masz pojęcia -
        choć wydaje Ci się, że masz - nie wybiegaj przed szereg - bo jeszcze może się
        okazać, że to Ty zaniżasz poziom szkoły . . . skup się na sobie, a inne
        dzieci - choćby te i ebz żadnej motywacji - zostaw w spokoju ...
      • Gość: abs. 49 i ucz.14 Re: Konflikt w "Czternastce" - protestują rodzice IP: *.lo14.wroc.pl 13.12.03, 08:46
        i co... myślisz, że jak dostałeś się do tej "wybitnej szkoły" przez swoje
        świadectwo - 5,5 i laureactwo w olimpiadzie, to możesz rozsadzać innych po
        kątach...?? Nic nie wiesz... NIC o mojej motywacji... nie wiesz co przeszłam
        przez te trzy długie lata w gimnazjum, kiedy TY zgarniałeś szósteczki i piątki
        w swoim gimnazjum nie wysilając się nawet! Nie musiałeś wydawać 150 złotych
        miesięcznie na fakultety i zajęcia dodatkowe... Nie wstawałeś o 5 rano, ażeby
        zdążyć do szkoły na 7, nie spędzałeś dnia w szkole (średnio wracaliśmy o
        17!!),nie uczyłeś się równocześnie 3 języków i nie martwiłeś się, że na
        sprawdzianie zaczniesz pisać w tym innym! Ja nawet nie miałam czasu na moje
        hobby... lubię siatkówkę, a na treningi przychodziłam w sobotę, ponieważ w
        tygodniu nie mogłam wygospodarować 2 godzin na tę przyjemność. My jesteśmy
        TYLKO ludzmi... rozumiesz?? Teraz jest tak samo... a może nawet gorzej...
        doszło więcej godzin... (bądź co bądź mam napewno więcej godzin lekcyjnych niż
        ty!!!!!), ale mimo to nie oszalałam jeszcze do tego stopnia, żeby uczyć się
        tylko dla ocen, nie mam ambicji na średnią 5,5 w Czternastce... zobaczymy czy
        za 7 miesięcy dalej bedziesz utrzymywał, że możesz mieć taką średnią -
        bagatela - 5,5!! Porozmawiaj ze mną... to się dowiesz co myślę o motywacji...
        powiem ci jak się czuję i każdy z moich kolegów, absolwentów 49 gimnazjum! I
        NIE OBRAŻAJ NAS
        • Gość: kermit Re: Konflikt w "Czternastce" - protestują rodzice IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.03, 10:07
          Droga J., przeczysz sama sobie. To, że chodziłaś do tego renomowanego
          gimnazjum, nie znaczy wcale, że masz prawo czuć się lepsza od innych. Bardzo
          mi przykro z powodu wielu trudów jakie przeszłaś, łącznie z spędzaniem całego
          dnia w szkole (co według mnie jest zdrowo przesadzone), ale to był twój wybór.
          Użycie takiej argumentacji, jakiej ty użyłaś jest według mnie bezpodstawne i
          do niczego nie prowadzi, bo co z tego, że nie miałaś czasu na rozwijanie
          swoich zainteresowań? To raczej wzbudza politowanie, że szkoła zaabsorbowała
          cię w takim stopniu, iż nie potrafiłaś sobie poradzić i wypracować techniki
          przetrwania. Zapewniam, że w XIV istnieje życie „pozaszkolne”, w
          przeciwieństwie do tego jak ty to przedstawiłaś. Najwidoczniej zachowanie choć
          odrobiny czasu dla siebie jest poza twoim zasięgiem, bo w końcu to wymaga
          sprytu. Z tego co widzę twój post wynika z niezrozumienia tematu dodatkowo
          powodowany jest afektem, dlatego nie dodam nic więcej.
          Mimo wszystko uważam, że uczniów 49gimn. nie powinno się obrażać, bo jak już
          wiele osób trafnie spostrzegło, są to ludzie, którzy dokonali już selekcji i
          wiedzą co jest dla nich najważniejsze.
          • Gość: Melisa Re: Konflikt w "Czternastce" - protestują rodzice IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 15.12.03, 19:33
            cały dzień w TEJ szkole to żadna przesada.. a twój "spryt" wydaje mi się
            zwykłym cwaniactwem a nie metodą przetrwania.. na przyjemności zostaje naprawde
            mało czasu.. a szkoda, bo wiele przedmiotów jest zupełnie niepotrzebnych :(
    • Gość: waza Dyrektor im obiecał? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.12.03, 23:25
      A ja mogę obiecać, że zostaną wybrani do Sejmu następnej kadencji!
      • Gość: Maria Magdalena Re: Dyrektor im obiecał? IP: 83.27.30.* 05.02.04, 18:28
        obietnica jest sformułowaniem mylącym - rozmawiamy tu bowiem nie o słowach,
        częst rzucanych na wiatr, a o umowie, która zawart zostala między dyrektorem a
        rodzicami. Nie chce oceniac tu slusznosci i podstawach podjetej przez
        p.Dobrzyckiego decyzji, niemniej jednak, umow nalezy dotrzymywac. I w pelni
        rozumiem frustracje rodzicow - nie chodzi bowiem o strach, czy dzieci dostana
        sie do szkoly (absolwenci gimnazjum 49. ciesza sie jednymi z najwyzszych
        wyników z egzaminow, co daje im w przypadku proponowanego systemu rekrutacji
        duze szanse), a o, mowiac delikatnie, niespojnosc w postepowaniu dyrektora.
        Pozdrawiam.
    • Gość: absolwent XIV Re: Konflikt w "Czternastce" - protestują rodzice IP: *.media4.pl / *.media4.pl 10.12.03, 23:58
      mgr. Aleksander Dobrzycki jak zwykle narobił szumu medialnego. Nie pierwszy to
      przypadek gdy rzuca słowa na wiatr i podejmuje kontrowersyjne decyzje.
      Czas już chyba na zmianę warty, bo rządzi się w XIV jak w swoim folwarku i to
      wcale nie wychodzi ostatnio szkole na dobre. Co do tego że nie powinno być
      automatyzmu przy przechodzeniu do liceum, zgoda. Ale wierzę tym rodzicom, że
      obiecał im tego typu rozwiązanie i uważam, że oni mają prawo teraz domagać się
      tego.
      • Gość: waza Re: Konflikt w "Czternastce" - protestują rodzice IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.12.03, 01:08
        obietnica czegoś, co jest sprzeczne z prawem, jest nieważna, nie może być
        egzekwowana
      • profet Obiecał, obiecał - on dużo obiecuje... 11.12.03, 08:29
        Tez miałem przyjemność uczęszczać do sławnego XIV LO. Obiecanki dyr.
        Dobrzyckiego znam, jak zły szeląg. I obawiam sie, że faktycznie na niego już
        czas... ale też rodzice uczniów nei mogą żądać miejsca w liceum wbrew prawu i
        ocenom swoich pociech. Lepeij niech zadbają o dobre stopnie dzieci, a nie o
        medialny szum, który nie służy żadnej ze stron...
    • Gość: Rodzic Re: Konflikt w "Czternastce" - protestują rodzice IP: 131.165.141.* 11.12.03, 01:00
      Hej Rodzice odpuscie sobie XIV: Wpedza tam Wasze dzieci w nerwice. Tym mniej
      wybitnym beda wmawiac, ze tylko psuja powietrze. Ta Szkola jest
      przereklamowana. Chroncie swoje dzieci
      • Gość: Absolwent Re: Konflikt w "Czternastce" - protestują rodzice IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.03, 07:55
        Nie wiem o co ten szum... Czternastka to szkola taka sama jak inne i nie ma sie
        co na sile tam pchac - we Wroclawiu jest prawie 30 innych liceow... Poza tym w
        szkole nikt nikogo nie wpedza w nerwice, i jesli mowi sie komus, ze psuje
        powietrze, to tylko wtedy, kiedy dzien wczesniej jadl na kolacje grochowke czy
        fasolke po bretonsku...
      • Gość: uczennica Re: Konflikt w "Czternastce" - protestują rodzice IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.12.03, 23:04
        hej! dlaczego tak twierdzisz? Czyż nie z zazdrości?
        Faktem jest że XIV ma wiele osiagnięć - nie zaprzeczysz temu - to są
        osiągnięcia nasze-uczniów i nauczycieli. A cały te szum - cóż przykro mi iż
        narobili go ludzie z tej szkoły - a zwłaszcza Ci "nowi", którzy mgliste mają o
        niej póki co pojęcie. To żenujące - podobnie jak postawa Gazety, która bliska
        jest juz niemal założenia specjalnej rubryki: "Dowalmy XIV!". Wyszukujecie
        sensacji - ot co! Dlaczego nie publikujecie tych dobrych opinii o naszej
        szkole - tylko same bluzgi i to jeszcxze osób najmniej związanych?
    • Gość: hania Re: Konflikt w "Czternastce" - protestują rodzice IP: *.lo14.wroc.pl 11.12.03, 09:27
      dyerktor ma racje, niektorzy z tegorocznych absolwentow 49 gim to, przepraszam
      za wyrazenie, przyglupy. a naprawde, w innych gimnazjach jest duzo zdlonych
      ludzi, ktorzy chca cos osiagnac, a 3 lata temu nie mysleli jeszcze o wyborze
      szkoly licealnej. zreszta nabor do bilngwalnej ma byc tylko dla absolwentoe
      oddzialow dwujezycznych, a poza tym ten profil jest troche przereklamowany, to
      jedna, obok politologicznej, z najbardziej ogolnych klas. aszkola jest moim
      zdaniem swietna, naprawde wszystkie plotki krazace o tej szkole to mity i
      bujdy. spotkalam tutaj wspanialych ludzi i jeszcze lepszych nauczycieli...
      • Gość: Absolwent 49 Re: Konflikt w "Czternastce" - protestują rodzice IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 12.12.03, 17:14
        To najwyrazniej ci zdolni ludzie nie maja wyobrazni i nie potrafili
        przewidziec, tego ze bedzie problem z dostaniem sie do liceum. Ci bardziej
        przewidujacy wybrali 49 gimnazjum, z ktorego (podobnie jak z zerowek licealnych
        we wczesniejszych latach) zagwarantowany byl wstep do liceum. Pierwotnie mialy
        zostac utworzone 2 klasy jezykowe, ale plan dyrektora nie wszedl w zycie.
        Powstala jedna klasa jezykowa i uczniowie mogli sobie wybrac profil klasy do
        ktorej chcieliby chodzic. Jednak nie bylo to litowanie sie nad uczniami 49,
        poniewaz zapewniano nas, ze mozliwa bedzie kontynuacja nauki w XIV LO w
        jakiejkolwiek klasie.
        Niestety nie moge sie z toba zgodzic, cudowna uczennico pierwszej klasy, gdyz
        nie uwazam absolwentow 49 gimnazjum za przyglupow, pomijajac to ze sam nim
        jestem. Mysle ze jednak ciezko jest ci powiedziec o szkole skoro chodzisz do
        niej 3 miesiac. Ja chodze juz 3 lata i mysle ze wiem o niej troche wiecej, wiec
        badz tak mila i nie pisz o czyms o czym nie znasz calej prawdy.
      • Gość: .... Re: Konflikt w "Czternastce" - protestują rodzice IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.12.03, 19:34
        myślę że pisanie iż absolwenci 49 gim. to " przygłupy " jest żałosne, właśnie
        widać jaki poziom reprezentuje owa "elita" - bo chyab tak raczyliście się
        nazwać czyż nie?? pisanie o ludziach ze swojej szkoły tak naprawdę jest
        pisaniem o samym sobie i reprezentowanie swojego poziomu, a wymyślanie że gdzie
        indziej ludize są zdolniejsi jest śmieszne... każdy ma prawo startowac do tej
        szkoły, tlyko jak już coś macie krytykować to raczej krytykujcie siebie a nie
        49. bo nie znacie jej realiów i jak tam było , zawsze łatwo jest kogoś
        ośmieszyć - natomiast gorzej jest być ośieszanym....
      • Gość: Absolwentka 49 Re: Konflikt w IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.03, 19:42
        Droga koleżanko, bądź kolego, który boi się przyznać nawet do
        swojej płci, a co tu mówić o tożsamości, jeżeli myslisz, że to
        co piszesz o tegorocznych absolwentach gim 49 ujdzie Ci na
        sucho to możesz sie grubo mylić. Co ty możesz wiedzieć będąc tu
        tylko 3 miesiąc i nie znając większości obyczajów i zwyczajów
        tej szkoły, lepiej nie kompromituj się swoją niewiedzą, bo to
        żenujące...
        • Gość: nie absolwent 49 Re: Konflikt w IP: 62.233.177.* 12.12.03, 19:59
          no peweni zgadzam sie z Dżonaną !!! ona i Agatka są suuper !!!! i w ogole to
          nie znacie siem na ludziach :P
      • Gość: przygłup Re: Konflikt w IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.12.03, 21:30
        Z twoich słow Haniu wynika,że jestem przygłupem. No cóż można
        mieć własne zdanie, mamy w końcu wolność słowa itp. Czy
        zastanawiałaś się wogóle co Ty wyrabiasz? Piszesz źle o uczniach
        swojej własnej szkoły, o ludziach, któzy razem z Tobą siedzą w
        ławce. Pewien profesor, którego nie znasz bo przez 3 lata
        gimnazjum, żyłaś w słodkiej iluzji pt. "jestem mądra, zdolna,
        piękna, genialna i ogólnie super", powiedziałby: "ŻENADA!". Może
        teraz tego nie dostrzegasz. Może i jesteś szczęsliwa ze swojego
        dzienniczka z nagłówkiem: "PO TRUPACH DO CELU". Lecz teraz jest
        okres ochronny. Korzystaj póki możesz, ponieważ gdy nauczyciele
        pokażą Ci dlaczego ta szkoła jest najlepsza, doba okaże się za
        krótka do nauki.
        Powiem zwięźle. My mamy klasę i inne, cenniejsze priorytety.
        Kiedy w marcu zaczniesz cienko piszczeć, wspomnisz moje słowa i
        poprosisz o pomoc niejednego przygłupa. A jedynym powodem do
        takiego miana, będzie fakt, że nie Ci pomożemy.

Życzę powodzenia. Przyda Ci się. Masz nieodpowiednią psychę do
        tej szkoły.
      • Gość: bilingwalna Re: Konflikt w "Czternastce" - protestują rodzice IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.12.03, 23:13
        Bilingwalni są jedną z lepszych klas tej szkoły - choć "ogólną" - byli są i
        będą! Pewnie jeszcze nie zauważyłaś - w końcu chodzisz tu od 3 miesięcy - ale
        nie jesteśmy tu, bo ktoś nam coś "zapewnił" tylko dlatego, bo MY również
        przeszliśmy przez sito egzaminów - dlaczego niby mamy być gorsi? czego nam
        zazdrościsz? - co mają znaczyć słowa: "w innych gimnazjach jest duzo zdlonych
        ludzi, ktorzy chca cos osiagnac, a 3 lata temu nie mysleli jeszcze o wyborze
        szkoly licealnej" - my też jesteśmy zdolni, też chcemy coś osiągnąć - ponadto -
        jak Ty sobie wyobrażasz nabór do bilingwalnej z innych gimnazjów, które miały
        przez 3 lata jedynie 2 godziny angielskiego - podczas gdy gimnazjaliści 49 -
        7angielskich, 2 hiszpańskie i 2 niemieckie?
        Nie wypowiadaj się proszę na tematy Ci obce, poczekaj jeszcze się z
        wypowiadaniem - sa w tej szkole osoby, które lepiej znają sytuację - zarówno
        XIV jak i 49 (o którym Ty nic nie wiesz)
        Nie zadzieraj, bo nie wiesz z kim!
      • Gość: Bilingwalny Re: Konflikt w "Czternastce" - protestują rodzice IP: *.lo14.wroc.pl 13.12.03, 09:20
        Droga Haniu!
        Skończyłem gimnazjum 49. Jestem dumny z mojej szkoły.Dla mnie nie ma różnicy
        pomiędzy 14LO a gimnnazjum -może w 14 jest troche wiecej nauki.Uczniwie naszego
        gimnazjum napisali egzamin najlepiej w województwie. To świadczy o tym,kim
        jesteśmy i co umiemy. 3 laTA STARAŃ NIE POSZŁY NA MARNE, OPLACIŁO SIĘ ZARYWANIE
        NOCY ,REZYGNACJA Z WYSOKIEJ ŚREDNIEJ. nA KONIEC 3 KLASY MIAŁEM ŚREDNIĄ 4,6 .
        ZAPRACOWAŁEM CIĘŻKO NA KAŻDĄ OCENĘ. JESTEM Z TEGO DUMNY. w 14 STCE CHCE
        ODNIESC SUKCES W OLIMPIADZIE, ŚREDNIA NIE JEST ISTOTNA . zOBACZYMY JAKI SUKCES
        ODNIESIESZ TY hANIU. ŻYCZĘ 5,0 -REZYGNACJI Z ŻYCIA TOWARZYSKIEGO, ZARWANYCH
        NOCY ,WYRZECZENIA SIE PRZYJEMNOŚCI CZASU NA ROZRYWKĘ I WŁASNY ROZWÓJ.WOLĘ MIEĆ
        3JE NIŻ KUĆ .CO DO KLASY BILINGWALNEJ TO MAMY FAKULTETY Z HISTORII,MATEMATYKI,N
        BIOLOGII,POLSKIEGO,MULTIMEDIÓW,3 GODZINY TRZECIEGO JĘZYKA -ROSYJSKIEGO LUB
        HISZPANSKIEGO, 3CIA GODZIŃE NIEMIECKIEGO ,BIOLOGIĘ ,FIZYKĘ,CHEMIE PO ANGIELSKU.
    • henry.morgan dmuchanie sprawy 11.12.03, 11:42
      Nie pierwszy raz gazeta jedzie sobie po Dobrzyckim, o którym można mówić sporo,
      ale nie to, że nie ma wyników. W sporcie trenera bez wyników się zwalnia. W
      gazecie z kolei można dmuchać sprawę, być tendencyjnym do bólu i jak zwykle
      ujdzie to bezkarnie, tak jak po tekście Rybaka Marcina sprzed chyba dwóch lat
      (również robiącym aferę z niczego).

Dwie opinie są w tekście - 'rodziców' (że Dobrzycki obiecał) i Dobrzyckiego (że
      nie obiecał). Nie ma dowodów na rację którejkolwiek ze stron, nie przeszakadza
      to jednak walnąć tytułu 'Szkoła obiecana', który z mety ustawia sprawę.
      Druga rzecz - 'rodzice' mówią, że pójdą do ministerstwa. O ile wiem, w
      ministerstwie nie załatwia się takich rzeczy anonimowo, więc zupełnie nie
      rozumiem, dlaczego do wielce szanownej gazety owi 'rodzice' nie podadzą nazwisk.
      Chyba, żeby na Dobrzyckim wywrzeć presję i zmusić do *pozaprawnego* działania,
      mówiąc językiem młodzieżowym - dokopać facetowi, bo za dużo bryka. Słowem,
      składajcie ludzie donosy, gazeta je opublikuje i nie będzie się martwić ich
      sprawdzeniem.

Żenada, panie Wolniak.
    • Gość: tojota Re: Konflikt w "Czternastce" - protestują rodzice IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.03, 16:19
      do 14 chodzilem, wspominam milo,
      ale takiego klamcy jak dobrzycki i tak perfidnie wrednego czlowieka nie
      spotkalem
      facet ma "gumowy kregoslup" zawsze sie wywinie i generalnie NIE WIEZYC w NIC
      co DOBI powie
    • Gość: ven Re: Konflikt w "Czternastce" - protestują rodzice IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 12.12.03, 17:21
      obiecal, bo obiecal; nasza wina, ze uwierzylismy? i co z tego, ze teraz mowi,
      ze bedzie inaczej (a swoje decyzje zmienia w zawrotnym tempie)?
      chore. ludzie, jestescie chorzy. wiekszosc z Was w ogole nie ma pojecia, jaka
      jest sytuacja w xiv (czy ja moge mowic xiv? raczej w 49, bo jestem w 3 klasie,
      a xiv to ZUPELNIE obca szkola, czy tak?). piszecie bzdury. skad wiecie, jaki
      jest nasz poziom nauki? zreszta o czyms musi juz swiadczyc sam fakt dostania
      sie do gimnazjum, czyz nie? przeszlismy przez niezle sito, mozecie mi wierzyc
      (8 osob na 1 miejsce, 3 egzaminy + rozmowa kwalifikacyjna). i tak, jak napisal
      moj poprzednik, nie jestesmy maszynami do uczenia sie wszystkich przedmiotow na
      najwyzszym poziomie. wybieramy przedmiot wiodacy (ze tak go nazwe) i raczej
      przykladamy sie do nauki w jego zakresie.
      parafrazujac jednego z pierwszych gosci - sprawa z xiv to juz bezczelnosc? a
      jakim prawem to osadzasz, tak naprawde niewiele wiesz o tym 'konflikcie', jak
      go nazywacie. w zasadzie nie widze powodu, dla ktorego mialby Cie interesowac
      los 49 gimnazjum i xiv lo, skoro chodzisz do 1 gimnazjum i zamierzasz sie
      dostac do iii. ja sie nie wtracam w sprawy wewnetrze innych szkol, wiec nie
      rozumiem, dlaczego Ty to robisz. Ty i inni. wiem - rodzice, uczniowie,
      dyrektor, ale osoby z poza szkoly, niewiazace swojej przyszlosci z xiv?
      ...
    • Gość: Żb. Re: Konflikt w "Czternastce" - protestują rodzice IP: *.magusz.net / *.magma-net.pl 12.12.03, 19:16
      czegos tu nie rozumiem.dziewczyna, ktora chodzi do 14 LO niewiele ponad 3
      miesiace osadza wszystkich absolwentow 49. gimnazjum nie znajac pewnie nawet
      1/3 z nich. droga hania nie zwraca uwagi na ciezka 3-letnia prace bylych
      uczniow, ktora wymagala o wiele wiecej staran i czasu niz dzieje sie to w
      innych szkolach gimnazjalnych. nie pamieta sie rowniez o tym,ze na wstepie
      pisali oni 3-czesciowy egzamin, ktory wyselekcjonowal najlepszych.
      • Gość: uczennica Re: Konflikt w "Czternastce" - protestują rodzice IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.12.03, 21:08
        Nie rozumiem jak możecie wydawać opinie na temat XIV i 49. Chodzę do 3 klasy
        tego "bezczelnego" gimnazjum, codziennie spotykam ludzi z liceum, uczą mnie Ci
        sami nauczyciele, dla których nie ma różnicy między liceum, a gimnazjum. Po
        trzech latach zaczyna się myśleć inaczej, człowiek pojmuje, że nie może być ze
        wszystkiego najlepszy. Trzeba się z tym pogodzić. Bycie "genialnym dzieckiem" w
        normalnej szkole to iluzja. Każdy jest ukierunkowany do pewnej dziedziny nauki
        i to w tej dziedzinie powinien wybić się ponad przeciętną. Żeby dostać się do
        49 gimnazjum pisałam testy z polskiego, matematyki, predyspozycji językowych
        oraz przebyłam rozmowę kwalifikacyjną. Co z tego mam? Przerobienie większości
        przedmiotów na poziomie licealnym i znajomość trzech języków obcych. Na minus
        jest moja średnia. Spędzając 42 godziny w szkolenie nie można być najlepszym.
        Najważniejsze jest by wytrzymać psychicznie wyścig szczurów i bezsenne noce nad
        podręcznikiem. By interesować się czymś poza nauką. My znamy już "zasady gry" w
        tej szkole. Nie jesteśmy faworyzowanymi dziećmi z bogatych rodzin. Jesteśmy
        normalni...
    • Gość: Absolwentka 49 Re: Konflikt w "Czternastce" - protestują rodzice IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.03, 19:18
      Nie wiem o czym my w ogóle rozmawiamy. Nie macie zielonego pojęcia co się w
      tej szkole dzieje i jak MY absolwenci czujemy się , będąc pod ostrzałem. Cała
      sprawa zaczyna przeobrażać się w atak także na uczniów, którzy bezpośrednio
      nie są związani ze sprawą. To, że niektórzy uczniowie starają się ukierunkować
      swoje zainteresowania po 3 latach edukacji jest wyraźnie uznawane za objaw
      debilizmu, ja sama uważam to za obrazę. Do tego obrażani w ten sposób są
      wszyscy: i ludzie z klasy językowej i inni, co jest po prostu głupie, bo jak
      można oceniać kogoś jak się nie ma wystarczającej wiedzy. My naprawdę ciężko
      pracujemy, a do tego prawie 90 % ‘czternastkowiczów’ ma inne
      zainteresowania.... w sumie można powiedzieć, że jesteśmy wręcz
      genialni...więc po prostu odczepcie się, bo nie wiecie z kim zadzieracie!
      • Gość: bardzo zła Re: Konflikt w "Czternastce" - protestują rodzice IP: *.net.kn.pl / *.kom-net.pl 12.12.03, 21:12

oj oj oj..coś tu chyba jest nie tak...czy fakt iż świadomie rezygnujemy z
        wyścigu szczurów, jaki próbują nam tu zorganizować "nowi" (=koty)..świadczy o
        głupocie..czy to że nie wyrywamy się do odpowiedzi na geografi czy religii
        czyni z nas przygłupów...my po prostu potrafimy juz ocenić co jest dla nas
        ważne bardziej..a co mniej, potrafimy po 3 latach wyselekcjonowac przedmioty
        które nas interesują najbardziej i które będziemy zdawać na maturze.. bo droga
        haniu nawet gdybyś baaardzo chcia ła to nie pozwolą Ci zdawać
        wszystkiego..może dojdziesz do tego za 3 lata..może będzie za późno..ja wiem
        iż 14-stka to nie tylko nauka..to też ludzie....ludzie z którymi można
        pogadać..i spotkać się poza (!) szkołą..3 lata czegoś uczą ( nie chodzi mi tu
        o cwaniactwo i swoiste wyrobienia, choć trzeba przyznać że z z tym jesteśmy
        nieźli) my po prostu wiemy co trzeba robić ..żaeby tu przeżyć..i to z klasą i
        na poziomie, zapamiątawszy potem coś więcej niż puste regułki...
    • Gość: Absolwentka 49 Re: Konflikt w IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.03, 19:32
      Aha, komentarz do tych ludzi co piszą z mojej szkoły , własnie
      przeciwko jej uczniom: wstyd mi za was, bo robicie szum wokół,
      de facto własnej szkoły i szczerze mówiąc modliłabym się żeby
      nie zostać odkrytą, gdybym pisała takie rzeczy...rozwalać
      własne gniazdo...ale to taka luźna refleksja...XIV LO i tak
      zwycięży a swoich wrogów zniszczy!!!
    • Gość: jeden z debili? Re: Konflikt w IP: *.boleslawiecka.k.pl 12.12.03, 20:27
      Łatwo mieć pretensje do "weteranów tej szkoły", spowodowane
      przyjęciem ich pomimo średniej niższej niż 5,5(tylko dlaczego
      skoro nasza droga hania zaczyna dowiadywać się jakie trudności
      mogą stanąć na przeszkodzie przeciętnego czternastkowicza?np.
      wracanie do domu po godzinie 15/16.00 albo po jakimś fakultecie
      to wtedy juz troszkę później kolo godziny 18.00). Ale czy fakt
      nazywania absolwentów 49 gimnazjum przygłupami nie jest
      niedorzeczny biorąc pod uwagę fakt, jak pomimo słabych
      przygotowań doskonale zdali egzamin gimnazjalny, po tym jakie
      egzaminy zdawaliśmy by dostać się do naszego gimnazjum? Czy
      niedorzeczne nie jest ocenianie nas po tym, że staramy się nie
      żyć jedynie szkołą, po tym, że staramy się nie uczestniczć w
      całym cyrku, chęcią zorganizowania wyścigu szczurów urządzanym
      przez naszych nowych, chorobliwie ambitnych kolegów ze szkoły?!
      Nie potępiam tego, że jesteście ambitni, ale nie niszczcie przez
      swoje pragnienia innych! A teraz apel do wszystkich przygłupów z
      mojej szkoły:) Starajmy sie nie odpowiadac atakiem, skoro już
      mamy pokazać naszą klasę;)
    • Gość: Michas Re: Konflikt w IP: *.dsl.biskupin.wroc.pl 12.12.03, 20:54
      Ja powiem jeeno . Dyrektor to pipa :/
      • Gość: uczeń XIV Re: Konflikt w IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 12.12.03, 23:42
        Nie uważam żadnej z osoby z Gimnazjum blingwalnego za debila. Jak każdy w tej
        szkole, wykazują poziom. Ale wykazują też cechy- "jesteśmy tu już trzy lata,
        skończyliśmy renomowane gimnazjum, jesteśmy już tacy genialni, że skończyliśmy
        już prawie czternastkę, kasta rządzi"! Mam nadzieję, że każdy z Was odpierając
        te zarzuty, z taka samą pewnością mógłby stwierdzić (poza państwem z
        blingwalnej klasy), że na jego miejsce przypadałoby wiele, o dużo
        zdolniejszych uczniów, którzy przez jakiś przypadek sie nie dostali. Prawda...?
        Wracając- czternastka to liceum, a nie gimnazjum. Może ta szkolna brutalność w
        tak wczesnym dzieciństwie nauczyła Was takiej pewności siebie...? A z tymi
        testami Drodzy Państwo- faktem jest, że za gimnazjum trzeba co miesiąc płacić,
        bardzo dużo jak dla niektórych rodziców. Czy wykluczacie istnienie dzieci,
        potencjalnie zdolniejszych od Was, których rodziców nie stać na ten wydatek?
        Pamiętajcie jeszcze, że to "wyprofilowanie: kłóci sie z założeniem szkoły
        ogólnokształcącej, nie mówiąc już o Gimnazjum. Dyrektor Dobrzycki jest osobą,
        którą bardzo szanuję. Nie może się mylić.
      • Gość: Ka$q$ bilingwalna Re: Konflikt w IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 13.12.03, 18:06
        Michasiu nie ładnie oj nie ładnie ;] to było do Michasia a teraz do całej tej
        sprawy... Uważam że uczniowie uczęszczający do naszej szkoły (49 gimn) w pełni
        zasłużyli sobie na bezproblemowe przejście do liceum... oczywiscie nie wszyscy
        bo ludzie sa różni i w mojej klasie znam kilku takich ktorzy zachowuja sie tak
        jakby im nie zależało, jednak doswiadczenie zdobyte w tej szkole powinno moim
        zdaniem wpływac na nasza korzyść, a nie tak jak niektóży mają czelność mniemać
        niekorzyść... Sam fakt posiadania 42 godzin lekcyjnych w tygodniu (w tym 10h
        języków i 4h fakultetow) jest chyba wystarczającym argumentem. Co do naszej
        średniej i naszych ocen sprawa jest prosta i logiczna... bedac normalnie
        funkcjonujacym, młodym człowiekiem, mającym 4 sprawdziany sporadyczne
        tygodniowo (mimo iż status przewiduje tylko 2) i jednoczesnie zainteresowania
        i hobby nie związane ze szkołą i nauka, nie da sie nauczyć na wszystkie...
        dlatego wybieramy te ważne i dla nas znaczace i na nie sie uczymy, a te mniej
        ważne również piszemy (no chyba że uda sie przełożyć =]) jednak z wiadomym
        skutkiem... A teraz do Hani... Słuchaj złotko... z całym szacunkiem ale o 49
        gimn to ty dużo nie wiesz (co mozna wywnioskowac z twojego komentarza) a
        człowiek rozumny na tematy, o ktorych pojęcia nie ma wypowiadać sie nie
        powinien... bardzo mi przykro że nazywasz mnie i moich kolegów przygłupami,
        mam tylko nadzieję że twoja wypowiedź nie wpłynie negatywnie na opinie szkoły
        w oczach ludzi z zewnątrz... celowo pisze tu o 'ludziach z zewnątrz' bo każdy
        uczeń XIV i 49 wie jak ciężka jest to szkoła oraz jak wiele wymaga poświęceń i
        trudu... inni moga sie tylko wielu rzeczy domyślac ale całej prawdy o 49 i XIV
        nie pozna nikt kto do niej nie uczęszczał...
        • Gość: Au plebst3r | N E O N IP: *.magma / 62.233.250.* 15.12.03, 08:19
          Ja sie boje jednego. Zdaje sobie sprawe, ze z takimi wynikami, jakie mam
          (sredniej nawet 4.0 na polrocze teraz nie mam :(), nie mam szans dostac sie do
          XIVLO. Jezeli juz to ze wzgledu na znajomosc jezyka angielskiego do
          bilingwalnej. ALE tym, czego obawiam sie najbardziej jest to, co sie stanie,
          gdy na liscie przyjetych do liceum nie zobacze swojego nazwiska. Mam zamiar
          zlozyc papiery jeszcze do piatki, jakoze tak zdaje sie mature miedzynarodowa,
          ale realnie rzecz biorac, mam wieksze szanse dostania sie do XIV, niz do
          jakiegokolwiek innego liceum we Wroclawiu. Ja mam w tej szkole cel, zeby miec
          srednia wyzsza od 4, bo to juz w sumie jest tutaj sukces, a ja chce miec takze
          ZYCIE. O egzaminy sie nie martwie, o konkursy tez nie, bo tam nadrobie punkty,
          ale co zrobi dyrektor, kiedy zobaczy, ze mam srednia 4.33 i 3 z matmy?
          Odpowiedz pozostawiam Wam.
    • Gość: Icetka Re: Konflikt w "Czternastce" - protestują rodzice IP: *.lo14.wroc.pl 13.12.03, 08:45
      Drodzy Szanowni Wielce Zbulwersowani Państwo
      Gimnazjum 49 nie jest zwykła szkołą. Jeszcze w trzeciej klasie załowałam, że do
      niego poszłam. Na semestr byłam zagrożona z trzech przedmiotów, na swiadectwie
      z ledwoscia wyrobilam na 4.0, ale test napisałam bylam na 93 punkty. Nie bede
      zadawac sakramentalnego pytania, czy wiecie, o czym to swiadczy, ale chcialabym
      zwrocic uwage, ze ciezko pracowalam na taki wynik. Przy zerowym wkładzie nauki
      w przygotowania do egzaminu (bo takowe nie były przez nasza szkołe
      organizowane), swój czas eksploatowalam conajmniej nie na mój ulubiony sposób -
      lekcje zorganizowane od 7.10 do 16.20. A potem dwie godziny obowiazkowego
      fakultetu. Jednak sądzę, że były mi one potrzebne, gdyz mogłam smialo
      ukierunkować swe zainteresowania. Teraz konczy sie semestr, jestem zagrozona z
      dwóch przedmiotów, ale wziełam udzial w trzech olimpiadach i jednym konkursie
      przedmiotowym, znam swoje umiejetnosci i nie boje sie dostac jedynki czy
      dwojki, jak niektórzy, którym wydaje sie, ze tylko oceny sa miara człowieka.
      Nie zakuwam, w szkole czuje sie pewnie i z pewnością potrafię lepiej korzystać
      z życia niż Wy, drodzy ludzie z klas pierwszych, którzy wracacie ze szkoły, aby
      kontynuowac naukę do godziny 24.
      Z pozdrowieniami
    • Gość: Absolwentka 49 Re: Konflikt w "Czternastce" - protestują rodzice IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.03, 18:27
      Sądzę, że gazeta powinna nie tylko przedstawić wypowiedzi swiadczące o
      negatywnym nastawieniu do tej szkoły, ale także te dotyczące obrony. Ludzie
      nie dajmy się zwariować, przecież ktoś sobie tutaj jaja robi, to i tak walka z
      wiatrakami, bo w taki sposób nigdy nie dojdziemy do porozumienia. Proponuję
      zorganizować w szkole forum...w auli, każdy kto ma coś przeciwko naszej
      szkole, a co gorsza chodzi do tej szkoły, będzie miał prawo podzielić się z
      innymi swoimi opiniami...proszę bardzo, nie ma problemu, napewno wiele osób
      chciałoby żeby 'niektórzy' niepozostawali bezimienni...A dopóki nie zostanie
      takie coś ogłoszone, nie wypowiadajcie się w tak żenujący i prymitywny sposób,
      bo założę się, iż jesteście tacy mocni tylko dlatego, że pozostajecie
      anonimowi...ale zapewne niedługo:>
    • Gość: Absolwentka 49 Re: Konflikt w "Czternastce" - protestują rodzice IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.03, 18:41
      Kończąc wątek chcę tylko powiedzieć, a myślę, że trochę ludzi się ze mną
      zgodzi, że prowadzenie tego typu dyskusji jest jałowe, bo i tak do niczego nie
      prowadzi, a wy , którzy gadacie na 14 a do niej uczęszczacie powinniście się
      wstydzić ponieważ jak wiecie złe wiadomości roznoszą się szybciej niż każda
      inna wiadomości a kiedy zrozumiecie swój błąd będzie już za późno więc apeluję
      do waszego zdrowego rozsądku: dajcie sobie spokój z komentarzami, lepiej
      spróbujcie się z pewnymi rzeczami pogodzić, bo nikomu to na dobre nie wyjdzie,
      a napewno nie WAM, zdrajcom...
      • Gość: lol Re: Konflikt w "Czternastce" - protestują rodzice IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 13.12.03, 19:55
        Zaraz do Hani dobiora sie nasi hakerzy z 49 i sie skonczy anonimowosc i pewnosc
        siebie :P
    • Gość: Absolwentka 49 Re: Konflikt w "Czternastce" - protestują rodzice IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.03, 18:49
      Chcę Ci tylko haniu przypomnieć, że mówienie o kimś "przygłup" to wydawanie
      opinii lekarskiej, ponieważ takowy stan jest uznawany za chorobę, do tego
      bardzo często dziedziczną, mówiąc tak o nas, oceniasz także naszych rodziców,
      a nie sądzę by oni byli z tego zadowoleni. Czasem należy myśleć, co się mówi,
      skoro ja jestem przygłupem to samo można powiedzieć o Tobie skoro zniżasz się
      do poziomu takiej dyskusji
    • Gość: heyhey Re: Konflikt w "Czternastce" - protestują rodzice IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 13.12.03, 20:04
      powiem tak chodze do 49 i zastanawiam sie jaki to ma sens... gdy tu
      przychodzilam myslalam sobie: dobre gimnazjum bedzie mi latwo dostac sie
      pozniej do jakiegos dobrego liceum na czym mi zalezy... lecz poslizgnelam sie
      na tym... swoja srednia 4,6 uwazam tutaj za calkiem niezla i wiem ze umiem
      bardzo duzo... ale co z tego skoro w jakiejs rejonowce maialbym pewnie 5,7
      albo cos kolo tego i nie mialabym zadnych problemow z dostaniem sie do XIV no
      i teraz po co mi to bylo??? nie rozumiem bowiem faktu ze az 40% punktow
      stanowia punkty za oceny jaki to ma sens skoro kazde gimnazjum jest inne a
      piatka piatce nie rowna?? ja wiem ze szanowna hania jest wybitna jednostaka
      naszej skromnej spolecznosci lecz po pierwsze nie wiem czy wiesz a klasy
      dwujezyczne skladajace sie z uczniow 49 uzyskuja najwieksza ilosc punktow w
      diagnozach szklonych itp. dodatkowo nie wiem czy wiesz ale to co umiemy
      zostalow nas wpojone przez nauczycieli ktorzy ciebie rowniez ucza (bo w 49
      ucza ci sami nauczyciele co w XIV) mowiac krotko zobaczymy co bedziesz
      spiewala po roku uczeszczania do XIV
    • Gość: Dawid Re: Konflikt w "Czternastce" - protestują rodzice IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.03, 00:45
      Skończcie tą bezsensowną dyskusję...Nie ineresuje mnie to co o nas myślicie.
      Powtarzacie plotki i bzdury, nie mając pojęcia o czym mówicie. Może niektórzy
      dostali się chociaż niepowinni, może ktoś powinien sie dostać a się nie
      dostał... wszystko jest dziełem przypadku, czy jakkolwiek to nazwiecie...
      Jesteście ambitni - zdajcie egzamin do gimnazjum nr 49 (którego jestem
      absolwentem)a jeżeli jesteście w innych gimnazjach to o co chodzi?? Przecież
      nikt wam nie bronił iść do 49; oo a może egzaminy były z trudne i teraz się
      mścicie?? Jaka jest przyczyna tej żenady. Nie jestem szczególnie inteligentny,
      ale w gimnazjum 49 problemów żadnych nie miałem. Na koniec 3 klasy miałem
      średnią okolo 4,6. Z egzaminu miałem 92 punkty, teraz jestem w klasie
      bilingwalnej. A co do Hani wypowiedzi - zdarzyło się w ubiegłych latach, że
      przyjęto do klasy bilingwalnej ludzi z zewnątrz (wtedy klasa bilingwalna byla
      tworzona głównie z uczniów klasy "0" w której angielskiego było z tego co się
      orentuje 16 h tygodniowo). Okazało się, że poziom ludzi przyjętych z zewnątrz
      jest dużo niższy. Od tej pory dyrektor nie chciał powtarzać tego samego błędu.
      Czy to was dziwi? Choćby prosty przykład po 3 latach intensywnej nauki
      angielskiego przerabiamy (słabsza grupa) podręcznik pre-intermediate. Ale jakie
      to ma znaczenie, kiedy oprócz tego zajmujemy się fonetyką, intonacją,
      słownictwem tematycznym z biol,chem,fiz, w 3klasie gimnazjum filozofie mieliśmy
      po angielsku,a także regularnie piszemy sprawdziany z testów Krzyżanowskiego
      których poziom odpowiada poziomowi początków studiów filologicznych (BTW
      polecam- pan Krzyzanowski od wielu lat tworzy olimpiady j. ANG.)
      - I jeszcze o innych przedmiotach - nie mamy super wysokiego poziomu ze
      wszystkich przedmiotów, ale na każdym przedmiocie uczymy się myśleć. Z wiedy
      wykutej na pamięć nic nie zostaje, natomiast posiadając umiejętność myślenia
      zawsze można sobie poradzić. Tak więc myślcie sobie o nas co chcecie, macie
      prawo; ale nie macie prawa obrażać nas !!! Aha i jeszcze jedno, nie czuje się
      od was lepszy,(ani gorszy)...
      • Gość: purysta Re: Konflikt w "Czternastce" - protestują rodzice IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.03, 14:54
        Rzeczywiście, w niektórych przypadkach mógł to być po prostu przypadek - na
        przykład w Pana - nawet przeciętny uczeń pierwszej (?) klasy liceum wie,
        że "niepowinni" powinno się pisać "nie powinni".
        • Gość: Icetka Re: Konflikt w "Czternastce" - protestują rodzice IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.12.03, 19:24
          'nie powinni' mogło byś błędem literowym, jakie każdemu zdarza się popełniać,
          gdy pisze na komputerze. Natomiast Pańska tautologia, iż jakoby przypadek jest
          przypadkiem, to juz raczej błąd innego kalibru.
          Proszę pamiętać, że język jest jedynie narzędziem. Nie jest ważne, jak buduje
          się słowa, byleby były zrozumiałe dla ogółu. Nie czyta sie listów w
          poszukiwaniu zagwozdek ortograficznych lub stylistycznych, ale by pojąć treść.
          Treść i przekaz - rozumie Pan? Nie myślmy schematycznie i zgodnie z zasadami
          przyjętymi przed dyktatorów tradycji, obyczajów i systemu. Wolnosć słowa :P
        • Gość: Dawid Re: Konflikt w "Czternastce" - protestują rodzice IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.03, 23:07
          Panie Purysta (pan się wsytydzi własnego imienia??? ) - a jak już się pan
          podaje za puryste to czemu pan popełnia tak pryncypialny błąd? (dziękuję Icetka)
          Rzeczywiście z polskiego nie jestem orłem, aczkolwiek fakt,iż ktoś się czepia
          tak mało znaczących błędów, wskazuje na jego prymitywizm. A jak nie ma pan nic
          mądrego do powiedzenia tylko wypominanie błędów (samemu je popełniając -
          przypomnę - w wypowiedzi składającej się z jedego prostego zdania) to proszę
          wogóle nie zabierać głosu. Nie proszę o zbyt wiele, i wątpię czy pan zrozumie
          co próbuję panu przekazać.
          Nawet przeciętnie inteligentny człowiek (załóżmy około IQ = 95 ) wie, że jak
          sie ma coś głupiego do powiedzenia to lepiej tego nie mówić. Ale tak to już
          jest - mądry wie co mówi a głupi mówi co wie...
        • Gość: Dawid Re: Konflikt w "Czternastce" - protestują rodzice IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.03, 23:07
          podaje za puryste to czemu pan popełnia tak pryncypialny błąd? (dziękuję Icetka)
        • Gość: Dawid Re: Konflikt w "Czternastce" - protestują rodzice IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.03, 23:08
          podaje za puryste to czemu pan popełnia błąd tak pryncypialny ? (dziękuję
          Icetka)
    • Gość: UcZeNnIcA Re: Konflikt w "Czternastce" - protestują rodzice IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.12.03, 16:54
      to gimnazjum jest tragiczne!! jestem jego uczennica i mogę z całą
      odpowiedzialnościa stwierdzić, że jest ono jedna wielką pomyłką! Owszem, mamy
      bardzo dużo nauki, ale nauczyciele chyba sami nie wiedzą o co chodzi w ich
      zawodzie. Mają się za niewiadomo jakich mądrych i wspaniałych, a jest zupełnie
      inaczej. Wydawać by się mogło, że o nauczaniu nie maja pojęcia. Oczywiście nie
      mówię tu o wszystkich, spora ich część to naprawdę świetni wykładowcy i mili
      ludzie. Jeśli chodzi o moje oczekiwania, to nie zostały one zaspokojone w
      żadnym calu. Nastawiłam się na duzy nacisk na język angielski, a nie uczymy się
      go wcale...Obiecywano nam złote góry, a rzeczywistość jest zupełnie inna.
      Płacimy za niepotrzebne (ale obowiązkowe) i nudne fakultety, a na dodatkowe
      zajęcia poza lekcyjne nie mamy czasu. Jeszcze raz się powtórzę: ta szkoła to
      kompletna pomyłka, zmarnowanie czasu i nerwów... Nikomu nie polecam!!!! Jeśli
      chodzi o konflikt z dyrektorem odnośnie przejścia uczynów z 49 do XIV bez
      egzaminów, to wydaje mi się, że obietnice należy spełniać, a dyrektor składał
      je nam gdy zaczynaliśmy naukę w jego gimnazjum. Mówi, że uczniowie z gim.,
      którzy przeszli do XIV nie najlepiej sobie radzą,a czyja to niby wina? Gdy szli
      to tej szkoły (gim.) byli najlepszymi uczniami z całego Wrocławia, a teraz
      sobie nie radzą w najlepszym liceum? Wydaje mi się, że to chyba nie jest ich
      wina, tylko wina nauczycieli. POnadto, jeśli ktoś nie będzie chciał iść do XIV
      (ja w szczególności), to po ukończyniu 49 będzie mógł dostać się chyba tylko do
      zawodówki, bo z takimi ocenami jakie mamy do renomowanego liceum nas nikt nie
      przyjmie. Więc istnieją dwa sprawiedzliwe rozwiązania: albo dyrektor dotrzyma
      obietnicy i przepuści absolwentów 49 do swojego liceum, albo w gim. będą
      łagodniej oceniani uczniowie (tak jak w innych szkołach), żeby potem mogli
      dostać sie do dobrego liceum ...
      • Gość: uczennica Re: Konflikt w "Czternastce" - protestują rodzice IP: *.local.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 15.12.03, 20:17
        no jasne, ze tak jest! ujelas w kazdym calu to co ja chcialam powiedziec! =DDD
        dodam jeszcze cos: gdybym ja mogla cofnac czas, to bym nie szla do tego gimka!
        co z tego, ze sie ucze trzech jezykow, matmy na wysokim poziomie, skoro potem
        nie wykorzystam tego, bo bede w jakiejs zawodowce?! dyrektor powinien
        dotrzymac obietnicy, rodzice zwolac rade, a jak nie chce nas dyro dawac do
        XiV, to niech nam przynajmniej da lepsze oceny, bo te, które mamy są tak
        tragiczne, że wzbudzają szczere współczucie wsrod wszystkich moich znajomych
        spoza tej szkoly! XIV wcale nie jest rewelacyjna szkola, nauczyciele sami nie
        wiedza czego chca, a uczniowie laza po korytarzach jak zaszczute psy z nosami
        w ksiazkach. nawet na zajecia pozalekcyjne nie ma czasu. musimy wydawac kase
        na fakultety, ktore w wiekszosci sa odwolywane, brac do tego korepetycje, bo
        poziom jak dla niektorych jest tak wysoki, ze musza zdawac komisy...
        jednym slowem - XIV kiedys byla rewelacyjnym liceum, a teraz schodzi na psy...
        • Gość: Absolwentka 49 Re: Konflikt w "Czternastce" - protestują rodzice IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.03, 21:18
          W sumie się z wami zgadzam, ponieważ ja ucząc się już w liceum odczuwam to
          samo, tzn. zawiodłam się na szkole. Jeżeli ktokolwiek jeszcze uważa, a ja
          naiwnie byłam jedną z tych osób, że szkoła ma za zadanie czegoś nas nauczyć,
          to się grubo myli. Szczerze mówiąc to my raczej studiujemy niektóre przedmioty
          a nie się ich uczymy, tak naprawdę to, co mamy zrobić w szkole robimy w domu,
          więc czas w szkole można nazwać straconym, ale jest to także dobre z tego
          względu, iż uczymy się uczyć samodzielnie, wyszukiwać potrzebnych nam
          informacji, jeżeli oczywiście przejdziemy, w dalszej edukacji będzie nam to
          bardzo pomocne. Można, więc stwierdzić, iż problem nauki nie tylko tyczy się
          XIV, ale także innych szkół, bo nie zawsze 'delikatne' ocenianie jest dobre...
          • Gość: Icetka Re: Konflikt w "Czternastce" - protestują rodzice IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 16.12.03, 18:41
            w sumie to o czym Wy mowicie? Nie chce sie wymądrzac (choc pewnie i tak o to
            posądzona zostane), ale wyrobienie 60% z testu to naprawde niedużo. Nawet,
            jeśli coś zle zrozumiałam i to ma być 60% punktów łacznie ze swiadectwem i
            osiagnieciami, to i tak, miesci sie to w Waszych mozliwosciach. Powiem wiecej -
            osiagniecie to z, za przeproszeniem, palcem w dupie. Boicie sie, że sie nie
            dostaniecie? Troche wiary w siebie, to nie szkoła jest dobra, tylko ludzie,
            którzy do niej chodzą, tworzą atmosferę świadomości własnej wartości. Przez
            to - mamy wyniki. Bądźcie godnymi absolwentami gimnazjum 49 i uczniami LO XIV.
            • Gość: fRuFeLeK Re: Konflikt w "Czternastce" - protestują rodzice IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.12.03, 18:26
              Przyznaję rację UcZeNnIcY!!
              Ten gim to tragedia!!
              Skoro obiecywano że z gima do LO można przechodzić bez egzaminów to niech tak
              będzie!!
              Uczniowie NIE dajcie się!!
              Ugryźcie dyrektora!! ;)

Icetka=> Ty chyba nie jesteś uczennicą tego gima!! Wiec nie wiesz jakim
              koszmarem jest ta szkoła!!

Pozdro
              • Gość: Dawid Re: Konflikt w "Czternastce" - protestują rodzice IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.03, 21:02
                a koszmarem pod jakim względem ? - tzn ja mam swoje wyrobione zdanie, ale w
                sumie wspominam to gimnazjum bardzo miło, tymbardziej ze mam z nim stały
                kontakt. Ale, że koszmar...
                powiedz coś o tym więcej...
              • Gość: Dawid Re: Konflikt w "Czternastce" - protestują rodzice IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.03, 21:07
                Icetka chodziła do 49 więc pewnie wie...
                ma racje 60 % to nie jest dużo, nie macie się co martwić to jest 60 pkt, 30 z
                mat i 30 z pol - naprawde jest to spokojnie do zrobienia, wystarczy się nie
                stresować - to klucz do sukcesu. Naprawde w was wierzę, gdyż jesteście wydaje
                mi się generalnie lepsi od poprzedniego rocznika.
    • Gość: heyhey Re: Konflikt w "Czternastce" - protestują rodzice IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 15.12.03, 21:05
      no wlasnie... i to juz nawet nie chodzi o to czy dostaniemy sie do XIV tylko
      czy wogole gdzies sie dostaniemy... nie mowie ze jestesmy najlepsi we
      wroclawiu ale napweno jednymi z lepszych jestesmy... przeszlismy przez
      egzaminy i wogole dlugo by gadac... ale chodzi o nasze oceny... jestesmy
      traktowani taj jak uczniowie XIV bo nauczyciele nigdy wczesniej mlodszych nie
      uczyli... na polskim mamy sprawdziany takie jak w liceum i piszemy an ocene
      wypracowania z tematow z matur po czym jestesmy oceniani wg modelu
      przewidzianego dla maturzystow... nikt nie mysli nawet o tym by np. obnizyc
      choc troche punktacje... to nie byloby chore gdyby nie zaistniala sytuacja...
      bo teraz majac 4 z polskiego (co jest moim zdaniem niezlym osiagnieciem) bede
      miala problem z dostaniem sie do dobrego liceum... to okropnie głupie i dołuje
      mnie to potwornie baczac na to jak harowalam przez cale 3 lata... a mozecie mi
      wierzyc ze harowalam... i teraz nie chodzi o to zeby dobrzycki mnie przyjal
      tylko zebym wyszla z gimnazjum z ocenami, które w jakikolwiek sposób pomogą mi
      na przejście do pożadnego liceum...
      a co do szanownego dyrektora Dobrzyckiego to nie uwazam zeby byl on wzorem
      cnot (o czym nie raz wszyscy mogli czytac w gazetach) a co do zadania, że "NIE
      MOŻE NIE MIEĆ RACJI" wydaje mi się, że jego autor hnie jest jeszcze w tej
      szkole na tyle długo żeby cokolwiek stwierdzić... i z pewnościa po dłuższym tu
      przebywaniu zmieni swe zdanie... bo po pierwsze nikt nie jest nieomylny , a po
      drugie pomysl na gimnazjum (jak sama nazwa wskazuje)" przy XIV LO byl wlasnie
      Dobrzyckeigo... czyzby sie wiec pomylil przyjmujac nas wogole do tej szkoly???
      no chyba niebardzo skoro jest nieomylny...
      • Gość: Dawid Re: Konflikt w "Czternastce" - protestują rodzice IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.03, 18:58
        Uczyli młodszych - nas ; was już chyba troszke inaczej traktują, ale to tylko
        moje przypuszczenie nie poparte żadnym dowodem... no ale fakt faktem, pewien
        procent nauczycieli nie jest przygotowany aby uczyć tak młodych ludzi; i to,
        jesteśmy (byliśmy :P) "elitą" to nic nie oznacza, gdyż wziąż pozostajemy TYLKO
        ludzmi...
        • Gość: janu Równość? Z tym, że niekoniecznie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.03, 23:13
          Dostałem się do LO14(klasa inf.) ze zwykłego naboru, ze zwykłego G13 i uważam,
          że kryteria powinny być dla WSZYSTKICH takie same. Jeśli idziesz do G49, to
          dostajesz swoją szansę na zdobycie wiedzy, która w założeniu da Ci dobrze
          napisany egzamin oraz masz możliwość otrzymania ocen, na które zasługujesz.
          Tak samo jak ja w G13 i wszyscy inni. Jeśli jednak nie dajesz rady z 3
          językami i jednoczesnym uczeniem się do reszty tak, żeby mieć dobre stopnie i
          wysoki wynik z egzaminu, to cóż, źle wybrałeś gimnazjum. Jeśli po G49 nie
          jesteś w stanie dostać się do LO14 z normalnego naboru, to widać jesteś cienki
          bolek i powinieneś poszukać sobie innego LO, nie każdy musi być w najlepszym w
          Polsce.
          Jeśli chodzi o ludzi, to uważam, że odsetek nieumiejących sprostać wymaganiom
          jest podobny wśród uczniów z G49 i innych gim. Dlatego nie ma co gadać, że z
          49 przyszedł specjalnie ustosunkowany nabór mułów, bo tym samym pokazujemy,
          jak zachowuje się prawdziwe, czternastkowe, bydle..
          • Gość: Dawid Re: Równość? Z tym, że niekoniecznie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.03, 17:52
            Nie masz racji, nie wiem czy zdajesz sobie z tego sprawe ale ocena jest to
            rzecz subjektywna. Ocena ocenie nie równa (tutaj mamy do czynienia z
            zagrożeniami wynikającymi z oceniania - efekt Ebbinhausa, itp) Tak więc ty na
            tle swojej klasy w swoim byłym gimnazjum wypadałeś dobrze, zatem spokojnie z
            czystym sumieniem nauczyciele dawali ci czwórki, piątki , szóstki; ale wyobraź
            sobie, że chodziłbyś do gimnazjum 49 gdzie chodzi kilku oprócz Ciebie, bardzo
            zdolnych ludzi - w tym momencie wszyscy się zrównujecie; nikt nie jest wybitny
            na tle reszty, więc wszyscy dostajecie średnie oceny. Na dobre świadectwo
            szanse mają tylko ci Geniusze. Gdyby zasady naboru były takie same, taki
            przeciętny uczeń jak ja nie miałby szans na nauke w 14lo. A sam fakt spędzenia
            w gimnazjum 49 3 lat to już jest dużo - ci sami nauczyciele - wiadomo czego
            od ciebie wymagają. Tak więc nie szastaj pochopnie "cienkimi bolkami".

Nie wiem jaki jesteś dobry, nie znam poziomu twojej wiedzy (pewnie jest wysoki -
            z tego co wiem do klasy informatycznej trzeba było miec najwięcej punktów) ale
            wydaje mi się, że jak byś popatrzył na to z naszej strony, zmieniłbyś zdanie.

"Jeśli idziesz do G49, to
            dostajesz swoją szansę na zdobycie wiedzy, która w założeniu da Ci dobrze
            napisany egzamin oraz masz możliwość otrzymania ocen na które zasługujesz"
            - egznamin gimnazjalny w miarę objektywnie pokazuje stan wiedzy i
            inteligencji. Natomiast jeżeli chodzi o oceny to w gre wchodzi jeszcze wiele
            innych aspektów. Oceny czasem zbyt łatwo zawyżyć, bądz zaniżyć - wszystko
            zależy od nauczycieli. Gdyby zasady przyjmowania uczniów z G49 były takie
            same jak z innych gimnazjów to z moimi ocenami musiałbym iść do jakiegoś
            słabego liceum jeszcze pewnie z drugiego naboru...Zepsułbym sobie szanse na
            dobrą szkołe tylko dlatego, że chodziłem do dobrego gimnazjum. To dopiero byłby
            paradoks. Przyzwyczajeni do gnębienia znaleźliby się w szkołach gdzie nie
            wymaga się zbyt wiele...

"Dlatego nie ma co gadać, że z
            49 przyszedł specjalnie ustosunkowany nabór mułów, bo tym samym pokazujemy,
            jak zachowuje się prawdziwe, czternastkowe, bydle.." - Mógłbyś mi to
            wytłumaczyć ? - zbyt mocno złożona metafora jak dla mnie.
            • Gość: Icetka Re: Równość? Z tym, że niekoniecznie... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.12.03, 19:33
              Dawidku, to jest zbyt złozona metafora nawet dla mnie (czytałam i analizowałam
              kilkakrotnie), zatem nie próbuj rozumieć :P i przestancie do cholery!!!!! 60
              pkt, Wy to rozumiecie??? Najgorszy uczeń gimnazjum 49 (zeszły rok) miał ponad
              70, średnia wynosiła powyżej 80, a najlepsi dochodzili do grubo ponad 90. Wy
              sie martwicie? Jesli sie martwicie, to rzeczywiscie mozna Was nazwac 'cienkimi
              bolkami'. To jest swietna szkoła, trzeba tylko umiec z niej korzystac. Ja
              korzystałam przez trzy lata... i w sumie, przy odrobinie pracy, mozna miec
              spokojnie srednia na pasek. Wy sobie sugerujecie, ze tu jest inaczej, ze tu
              ocena trójkowa równa sie takowej podwojonej w innym gimnazjum, bo tu wychowują
              elitę wrocławską i uczą nauczyciele wyzszego kalibru. A bzdura, bo połowa tych
              ludzi to średniacy, którzy maja za sobą przeszłość profesorowania w technikach
              i zawodowkach, a ciekawe, czy jak sie dyrowi odwidzi, to tam nie wroca.
              Przestajecie sie uczyc, jestescie mało ambitni...
              I chwala Wam za to, zyjcie poki mozecie i niech przyszłe pokolenia trzymaja
              sie z dala od 49 ;)
              pooozdrawiam
              • Gość: B. Re: Równość? Z tym, że niekoniecznie... IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 18.12.03, 19:56
                wiecie co?ta cala rozmowa i to cale forum to ciagle powtarzanie kilku wielkich
                argumentow.znam i dawida i lcetke -mimo ze nie wiedzialam ze tu cos pisza
                domyslilam sie kto to jest-to tez znaczy chyba o jakims zyciu nie
                tylko 'naukowym' o tym ze z tej szkoly mozna wydobyc bardzo duzo.nie tylko
                wiedzy ale tez znajomosci ktore moga sie cudownei rozwijac.duzo wiedzy,
                przkazywanej przez nauzcycieli ktorzy w calym tym swoim byci naprawde staraja
                sie pomagac uczniom, ktora jak tylko sie chce mozna wykorzystac ale tez poznac
                cieakwych ludzi i dobrze z nimi sie bawic -nie mowcie ze nie ma czasu na nic
                innego bo jestem tego wielkim zaprzeczeniem-codzennie oprocz szkoly dwie
                godizny zajmowal mi trening,owszem moze nei mialam wspanialych ocen, mzoe nie
                wykorzystalam mozliwosci 'naukowych' tej szkoly idealnie, ale wiem ze wiem
                duzo jestem zadowolona ze swoich zdobytyh umiejetnosci, z tego ze naprawde gdy
                chce potrafie sama do czegos dojsc.nie nauczono mnie tego gdize indziej mzoe
                tez nie tu ale to wlasnie TA szkola mi w tym pomogla.znam ludzi z gimnazjum 49
                i jego absolwentow i nei sadze zeby byli to ludzie ktorzy zasluguja na
                miano 'przyglupow' sa to ludzie inteligentni z ktorymi nie tlyko mozna pojsc
                gdzies i sie pobawic ale tez naprawde porozmawiac, porozmawiac madrze nie
                tylko o blahostkach.
                a 60 punktow z egzaminow to zgadzajac sie z lcetka jest bardzo a to bardoz
                malo daltego ci ktorzy mowia ze sie boja ze sobe nie poradza ze oni musza tak
                o po prostu wejscdo szkoly moze rzeczywiscie nie powinni.

troche ambicji i checi a na pewno wam sie uda.
    • Gość: ootshen XIV Re: Konflikt w "Czternastce" - protestują rodzice IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 18.12.03, 20:13
      moim (badz co badz) skromnym zdaniem poziom w XIV jest dostatecznie wysoki..
      i niech mi ktos nie pisze ze zero motywacji, bo 2 to dobry stopien...
      uczen z XIVLO lub G49 nawet z tym 2 lub 3 umie duuuzo(podkreslam - DUZO) wiecej
      iz przecietny uczen innych "prowincjonalno - powszechnych" szkol... Swiadcza o
      tym przede wszystkim opinie wykladowcow politechniki - ucznia po XIV mozna
      poznac od razu, bo wszyscy inni sa w tyle za nimi...
      • Gość: absolwentka 49G Re: Konflikt w "Czternastce" - protestują rodzice IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 18.12.03, 20:51
        racja. tylko szkoda,ze osoba o jakże wdzięcznym pseudonimie "hania"(zresztą z
        mojej klasy) tego nie dostrzega i sieje ferment,chociaż to jej problem. Pozdro
        • Gość: Dawid Re: Konflikt w "Czternastce" - protestują rodzice IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.03, 22:36
          taa, wszystko już wiadomo,
          jeszcze tylko jedno dla mnie pozostaje zagadką - co musiało doprowadzić do
          nazwania nas przygłupami...?
          ale w zasadzie to już nie ważne, każdy kto zna swoją watrość machnie ręką;
          Gorzej, że są ludzie których takie uwagi mogą załamać. Proszę więc o rozwagę na
          przyszłość. A jak już musicie kogoś wyzwać to nie generalizujcie, nie ulegajcie
          stereotypom, zastanówcie się dwa razy zanim coś napiszecie...
          ----Wybaczam i proszę o wybaczenie----

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka