Dodaj do ulubionych

seniorzy w Warszawie

02.07.14, 22:33
NA DZIELNICY Ochota ...

www.zdaniemseniora.pl/category/aktualnosci/

"żyj tak, żeby inni patrząc na ciebie mieli ochotę śpiewać"
Obserwuj wątek
    • pia.ed Re: seniorzy w Warszawie 02.07.14, 22:54
      Czy juz znalazlas Klub Seniora w Gdansku?

www.zdaniemseniora.pl/czy-zycie-seniora-to-nuda-bzdura/
      • marii51 Re: seniorzy w Warszawie 03.07.14, 12:41
        Tak klub seniora- jesli chodzi o STW- TO MAM DWA KROCZKI OD MOJEGO MIESZKANIA- ROZPOCZYNA SIĘ JESIENIĄ --TERAZ TWORZĄ SIĘ LISTY UCZESTNIKOW
        • marii51 Re: seniorzy w GDAŃSKU 03.07.14, 12:44
          • marii51 Re: seniorzy w GDAŃSKU 03.07.14, 13:45
            ----"" Podobno można nawet zapoznać jakiegoś wdowca w Bolku na Polach Mokotowskich. Słyszałam, że tam są fajne potańcówki.
            Gdzie się tańczy? Gdzie się chodzi?

- W Warszawie jest cała masa imprez dla seniorów. Dowiedziałam się od znajomej, gdzie jest taka jedna potańcówka. Gdyby nie ta moja koleżanka, to bym nie trafiła do takiego miejsca chyba nigdy. A to nieopodal sali kongresowej. I jeszcze na osiedlu Za Żelazną Bramą – opowiada Danuta i dodaje: - Są też kluby seniora. Do nich się można zapisać, tam są ciekawe wyjazdy, zajęcia, warsztaty. Ja akurat wiem, bo działałam całe życie w Polskim Towarzystwie Turystyczno-Krajoznawczym. I wiem, że są takie grupy, które bez względu na pogodę wyjeżdżają za miasto. I zwiedzają, chodzą, naprawdę długie trasy. Moja znajoma, Irena, w wieku 81 lat jeszcze niedawno chodziła na takie wycieczki.

Pani Irena zapisała się do takiej sekcji dla seniorów. Kiedyś było także takie koło w Piasecznie, ale zostało zlikwidowane. Miejsca dla emerytów powstają często przy bibliotekach publicznych czy domach kultury. Ale wciąż pojawia się za mało informacji o ich istnieniu.

- Za mało jest takich miejsc dla seniorów. Enklaw. I przede wszystkim nie wiadomo, gdzie one są. Jesteśmy słabo poinformowani. A przecież wystarczyłoby wywiesić na klatce, na tablicach informacyjnych kartkę o zajęciach i spotkaniach. I już by było wiadomo. Póki co kończę budować mój domek na działce. Potem się zainteresuje rejestracją w związku emerytów – opowiada Zofia, która czuje się w świetnej formie i wszystkim seniorom poleca aktywność.

Sonia Tulczyńska
          • pia.ed Re: seniorzy w GDAŃSKU 03.07.14, 23:59
            tylko jak ma zalozyć konto osoba niesprawna, nikogo nie mająća do opieki- pobierania kartą? jak sądzicie? co robic mają takie przypadki emerytow?

A jak taka "niesprawna osoba" robi zakupy jedzenia?
            Jak stoi od rana w kolejce do lekarza?
            Jak wykupuje lekarstwa - skoro nie ma nikogo do opieki?

• marii51 Re: seniorzy w GDAŃSKU 04.07.14, 08:23
              tak właśnie zastanawialam sie- wcale nic zlego,ze tak rozmyslam, bo jakbym szukala sposobu na to by nie byc samotną wśrod ludzi-
              jesli jesteśmy samodzielne- to ok, a jak zabraknei sprawności do wyjścia? dobrze jak dzieci wspolczują ,są i odwiedzają, ale ile matek jest , a corka nawet nie zagląda-
              kiedys pia.ed
              podalas przyklad, jak corka na , po pogrzebie- miala duzo do powiedzenia
              • pia.ed SENIORZY NIEPELNOSPRAWNI ... 04.07.14, 12:47
                Skoro matka w podanym przez Ciebie przykładzie miała emeryturę 2 000 zł,
                to gdyby nie byla glupia, moglaby zalatwic sobie opiekunkę społeczną
                a jesli taka jej nie przysługuje, to załatwić sobie prywatna ...

Najczęściej choroba/niepełnosprawność nie przychodzi nagle ...
                do starości trzeba sie przygotowywać przez dłuższy czas.

Gdybys zostala w Bartoszycach gdzie znałaś wiele osób, to bys mogla upoważnić jakaś sąsiadkę, czy przyjaciółkę do odbierania Twojej emerytury z banku, a ktos inny byc Ci pomógł załatwić zaufana opiekunkę która robiłaby zakupy. Przy dużym bezrobociu w tych stronach niewiele by Cie to nie kosztowało.

Sa starzy ludzie, którzy nie maja dzieci ani bliższej rodziny,
                a jakoś sobie radzą.
                Poradzili by sobie takze po wprowadzeniu karty ...
                bo przeciez na ten temat jest dyskusja.

Mieszkam w Szwecji od ponad 40 lat i cały czas wypłaty z pracy,
                a także renty i emerytury przychodziły do banku.
                Radzili sobie Szwedzi niepełnosprawni, a także mieszkający na wsiach,
                to Polacy 50 lat później powinni sobie tez poradzić wink
                • marii51 Re: SENIORZY NIEPELNOSPRAWNI ... 04.07.14, 14:36
                  Pia.ed napisała:

> Skoro matka w podanym przez Ciebie przykładzie miała emeryturę 2 000 zł,
                  > to~ gdyby nie byla glupia, moglaby zalatwic sobie opiekunkę społeczną
                  > a jesli taka jej nie przysługuje, to załatwić sobie prywatna ...
                  • marii51 Re: SENIORZY NIEPELNOSPRAWNI ... 04.07.14, 14:47
                    Trzeba- mowisz się przygotowywać do starości...
                    to może trzeba mieć Pana Boga za piecem w domu-zeby moc przewidzieć- co danego dnia może nam się nieusprawnic-
                    choroba moze pojawić si we nagle - jedna mala żylka gorący i niekoniecznie dzień moze pęknąc- i juz masz paraliż udar czy cos tam innego -
                  • pia.ed Re: SENIORZY NIEPELNOSPRAWNI ... 04.07.14, 15:00
                    Ta głupia mamusia, dalej ja tak nazywam, skoro córkę niemal wykluczyła ze swego życia,
                    myśli, ze obcy ludzie będą jej pomagać za darmo jak "ukochany synuś" ma ja w dużym poważaniu???

W Szwecji jest opieka, ale oczywiscie płatna ... tak jak płatni są lekarze, szpital, lekarstwa najczesciej 100 %, a nawet pielęgniarki w przychodni, bo każda rozmowa z pielęgniarka czy zmierzenie ciśnienia, kosztuje 50 kr (ca 20 zl)

2-3 godziny dziennie to dużo ... Tu przychodzą czasem na pol godziny, aby odgrzać obiad w mikrofalowce lub podać lekarstwo, i opiekunka wsiada na rower aby pojechać do następnego klienta.

• marii51 Re: SENIORZY NIEPELNOSPRAWNI ... 04.07.14, 15:25
                      Ma 82 lata, wielki zapał do życia i pracy, a przy okazji cięty język. Urodziła się we Francji, ale mieszka w Meksyku. Właśnie pisze o rodzie Poniatowskich
                      seniorka na schwałsmile, z którego sama się wywodzi. Król Staś byłby z niej dumny. Opublikowała ponad 30 książek, jest wybitną reporterką, doktorem honoris causa kilku uniwersytetów meksykańskich i amerykańskich, a w 2013 r. otrzymała Nagrodę Cervantesa - najwyższe wyróżnienie literackie w świecie hiszpańskojęzycznym. Elena Poniatowska z Honoratą Zapaśnik umówiła się w domu, w kolonialnej dzielnicy Chimalistac w Mexico City. Tak opowiedziała jej o swojej jedynej wizycie w Polsce: Pamiętam, że zrobiłam wywiad z Kazimierzem Brandysem i jednym grubym politykiem, Cyrankiewiczem. W czasie każdego wywiadu proponowano mi ciasto czekoladowe, bardzo ciężkie, i wódkę. Dlaczego Poniatowska na spotkanie z Diego Riverą przyszła z mamą? Jakich życiowych rad udzielał jej Octavio Paz, słynny poeta, dziennikarz i noblista? Przekonajcie się w niedzielę.

Jestem pewna, że Elenie Poniatowskiej przypadłby do gustu Jan Nowicki. Z wzajemnością. Pan Jan anegdotami sypie jak z rękawa, życiorys ma wystarczająco burzliwy i nie brakuje mu dystansu do spraw ostatecznych. Zagrał w ponad 240 filmach, ale mówi o sobie: były aktor. Niedawno ukazała się jego kolejna książka „Białe walce". Uciekł z miasta na Kujawy, skąd pochodzi i gdzie czuje się najlepiej. Na bramie domu, który wybudował nad jeziorem Krzewent, napisał: SZU. Tam, na kujawskiej równinie, odwiedził go Jerzy Ziemacki. Już jutro przeczytacie, co z tej wizyty wynikło.
                    • marii51 Re: SENIORZY--gdy potrzeba opieki 04.07.14, 15:31
                      taką informację np znalazlam..... ja znalam taką sytuację, gdy moja ciociatescia siostra- miala opiekę z Mops- bo druga siostra pracowala, a tej niepelnosprawnej trzeba bylo napalić w piecu- przyniesć w trojaczkach obiad- i tyle tylko opiekunka miala do pracy
                      • marii51 Re: SENIORZY--gdy potrzeba opieki 04.07.14, 15:33

tu inne zapytania są...
                        jak to funkcjonuje w POLSCE
                        mnd.pl/forum/index.php?topic=561.20
                        • marii51 Re: SENIORZY--gdy potrzeba opieki 04.07.14, 16:10
                          A Teresa z Kalkuty np pisaŁa tak .. przygotowując się do starości.. już\mocno zaawansowanej""
                          Nie stąpam już prawie po ziemi
                          Po drugiej stronie jeszcze mnie nie ma
                          Czym jest więc miejsce, w którym utknęłam?
                          Piekłem? Czyśćcem? Przedsionkiem Nieba?

a o Seniorach.. to temat ok ok pochwalcie się co gdzie dzieje się w Naszym kraju.. widzialam chirliderki--ale w jakim miesicie?przygotowują się ostro smile do występu..
                          • marii51 Re: SENIORZY--gdy potrzeba opieki 04.07.14, 16:13
                            i nie wiem,czy to te same--? bo jednak te to r 2012?
                            www.wysokieobcasy.pl/wysokie-obcasy/1,96856,11518708,Cheerleaderki_seniorki_gotowe_na_Euro.html

a obecne
                            • marii51 Re: SENIORZY--gdy potrzeba opieki 04.07.14, 16:22
                              a może zniżki dla seniorow gdzies są?
                              www.itaka.pl/wczasy/turcja/marmaris/hotel-turunc,DLMTURU.html
                              • pia.ed Re: SENIORZY wyjazdy zagraniczne 04.07.14, 20:55
                                Sprawdziłam cenę z hotelu o który się pytasz ... Miejsce w pokoju jednoosobowym 4.039 zl.
                                Dlugosc pobytu 8 dni.
                                • marii51 Re: SENIORZY wyjazdy zagraniczne 05.07.14, 08:52
                                  8 dni http://s16.rimg.info/3b155e67bc4f655d9a110644e3ea8f7c.gif
                                  • marii51 Re: SENIORZY wyjazdy zagraniczne 05.07.14, 08:54
                                    http://s19.rimg.info/1983157af40c1d35a294fbe225c55884.gif

forum.gazeta.pl/forum/w,184,151369890,,Podroz_z_seniorka.html?v=2
                                    • pia.ed Re: SENIORZY wyjazdy zagraniczne 05.07.14, 12:20
                                      Kobieta, ktora chciala zabrac swoja 76-letnia matkę,
                                      ktora podejrzewam jest w świetnej kondycji fizycznej (!!!)
                                      na wielodniowa przejażdżkę samochodem po Europie,
                                      zdecydowała sie jednak
                                      na 5 dniowy wypad samolotem do Rzymu ...
                                      Tam sobie matka pospaceruje w upale ... po częściowo górzystym terenie wink

forum.gazeta.pl/forum/w,206,150824965,151506103,Re_Spacerownik_po_Rzymie.html?v=2&visit=1#p151506103

marii51 napisała:

> forum.gazeta.pl/forum/w,184,151369890,,Podroz_z_seniorka.html?v=2
                                      • marii51 Re: SENIORZY wyjazdy zagraniczne 05.07.14, 12:22
                                        Tańsze są autokarowe--ale to absolunie nie dla mnie,,, poki co.... GRECJA- ZORBA W JĘZ POLSKIM
                                        www.poezja-spiewana.pl/index.php?str=lf&no=10256
                                        • marii51 Re: SENIORZY wyjazdy zagraniczne 05.07.14, 13:28
                                          ostatnio opowiadał mi moj syn, gdy lecieli na wyspę Rodos- w samolocie juz pewna pani- indywidualna podroż- zpoznawal ludzi- zagadaywala- tak samo tam na miejscu-
                                          moj syn, mowi
                                  • super.222 Re: SENIORZY wyjazdy zagraniczne 05.07.14, 10:18
                                    Taaaak .... to są hotele na emerycką kieszeń ? big_grin
                                    Poszukaj może coś tańszego. Pia.ed przecież muszą być
                                    jakieś tańsze ... big_grin big_grin
                                    • pia.ed Re: SENIORZY wyjazdy zagraniczne 05.07.14, 12:53
                                      Taki standard przypadł do gustu marii51,
                                      wiec po co mam szukać tańszego???
                                      Ja już się tyle wyjeździłam po świecie za dużo niższą cenę,
                                      ze mnie wycieczki całkowicie przestały interesować ...

> Taaaak .... to są hotele na emerycką kieszeń ? Poszukaj może coś tańszego. Pia.ed przecież muszą być jakieś tańsze ... big_grin big_grin
                                      • marii51 Re: SENIORZY wyjazdy zagraniczne 05.07.14, 13:20
                                        www.poezja-spiewana.pl/index.php?str=lf&no=14035
                                        • marii51 Re: SENIORZY wyjazdy zagraniczne 05.07.14, 13:22
                                          MAM CZAS W OCZEKIWANIU NA KLUCZE
                                          • pia.ed Urlop w Polsce? Ile kosztuje? 05.07.14, 22:50
                                            wyborcza.biz/pieniadzeekstra/1,138906,16260993,Jak_najtaniej_pojechac_na_urlop__Niezbednik_wakacyjnego.html#BoxSlotII3img
                                            • marii51 Re: Urlop w Polsce? jak-byc-kobieta-zadbana-finan 06.07.14, 08:27

do roboty- by osiągnąc status::jak-byc-kobieta-zadbana-finansowo.www.blogfreelancerki.pl/2014/05/jak-byc-kobieta-zadbana-finansowo.html
                                              • marii51 Re: seniorka .. śpiewa 06.07.14, 13:59
                                                www.youtube.com/watch?v=6AomRa3eWkw#t=154
                                                zapraszam:a gdyby tak nieba przybliżyć...smile...
                                                • marii51 Re: seniorkom ..niezapominajki:) 06.07.14, 14:04
                                                  https://fotoforum.gazeta.pl/photo/6/mb/zf/k4ol/YQDaBKI9UmFG1g0cwX.jpg
    • marii51 Re: seniorzy w calym kraju... 30.10.14, 20:34
      Kochani ....seniorzy to obecnie grupa zwarta i gotowa do zadań....jest wiele możliwości rozwoju

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka