marii51 02.07.14, 22:33 NA DZIELNICY Ochota ... www.zdaniemseniora.pl/category/aktualnosci/ "żyj tak, żeby inni patrząc na ciebie mieli ochotę śpiewać" Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pia.ed Re: seniorzy w Warszawie 02.07.14, 22:54 Czy juz znalazlas Klub Seniora w Gdansku? www.zdaniemseniora.pl/czy-zycie-seniora-to-nuda-bzdura/ Odpowiedz Link
marii51 Re: seniorzy w Warszawie 03.07.14, 12:41 Tak klub seniora- jesli chodzi o STW- TO MAM DWA KROCZKI OD MOJEGO MIESZKANIA- ROZPOCZYNA SIĘ JESIENIĄ --TERAZ TWORZĄ SIĘ LISTY UCZESTNIKOW Odpowiedz Link
marii51 Re: seniorzy w GDAŃSKU 03.07.14, 13:45 ----"" Podobno można nawet zapoznać jakiegoś wdowca w Bolku na Polach Mokotowskich. Słyszałam, że tam są fajne potańcówki. Gdzie się tańczy? Gdzie się chodzi? - W Warszawie jest cała masa imprez dla seniorów. Dowiedziałam się od znajomej, gdzie jest taka jedna potańcówka. Gdyby nie ta moja koleżanka, to bym nie trafiła do takiego miejsca chyba nigdy. A to nieopodal sali kongresowej. I jeszcze na osiedlu Za Żelazną Bramą – opowiada Danuta i dodaje: - Są też kluby seniora. Do nich się można zapisać, tam są ciekawe wyjazdy, zajęcia, warsztaty. Ja akurat wiem, bo działałam całe życie w Polskim Towarzystwie Turystyczno-Krajoznawczym. I wiem, że są takie grupy, które bez względu na pogodę wyjeżdżają za miasto. I zwiedzają, chodzą, naprawdę długie trasy. Moja znajoma, Irena, w wieku 81 lat jeszcze niedawno chodziła na takie wycieczki. Pani Irena zapisała się do takiej sekcji dla seniorów. Kiedyś było także takie koło w Piasecznie, ale zostało zlikwidowane. Miejsca dla emerytów powstają często przy bibliotekach publicznych czy domach kultury. Ale wciąż pojawia się za mało informacji o ich istnieniu. - Za mało jest takich miejsc dla seniorów. Enklaw. I przede wszystkim nie wiadomo, gdzie one są. Jesteśmy słabo poinformowani. A przecież wystarczyłoby wywiesić na klatce, na tablicach informacyjnych kartkę o zajęciach i spotkaniach. I już by było wiadomo. Póki co kończę budować mój domek na działce. Potem się zainteresuje rejestracją w związku emerytów – opowiada Zofia, która czuje się w świetnej formie i wszystkim seniorom poleca aktywność. Sonia Tulczyńska Odpowiedz Link
pia.ed Re: seniorzy w GDAŃSKU 03.07.14, 23:59 tylko jak ma zalozyć konto osoba niesprawna, nikogo nie mająća do opieki- pobierania kartą? jak sądzicie? co robic mają takie przypadki emerytow? A jak taka "niesprawna osoba" robi zakupy jedzenia? Jak stoi od rana w kolejce do lekarza? Jak wykupuje lekarstwa - skoro nie ma nikogo do opieki? Odpowiedz Link
marii51 Re: seniorzy w GDAŃSKU 04.07.14, 08:23 tak właśnie zastanawialam sie- wcale nic zlego,ze tak rozmyslam, bo jakbym szukala sposobu na to by nie byc samotną wśrod ludzi- jesli jesteśmy samodzielne- to ok, a jak zabraknei sprawności do wyjścia? dobrze jak dzieci wspolczują ,są i odwiedzają, ale ile matek jest , a corka nawet nie zagląda- kiedys pia.ed podalas przyklad, jak corka na , po pogrzebie- miala duzo do powiedzenia Odpowiedz Link
pia.ed SENIORZY NIEPELNOSPRAWNI ... 04.07.14, 12:47 Skoro matka w podanym przez Ciebie przykładzie miała emeryturę 2 000 zł, to gdyby nie byla glupia, moglaby zalatwic sobie opiekunkę społeczną a jesli taka jej nie przysługuje, to załatwić sobie prywatna ... Najczęściej choroba/niepełnosprawność nie przychodzi nagle ... do starości trzeba sie przygotowywać przez dłuższy czas. Gdybys zostala w Bartoszycach gdzie znałaś wiele osób, to bys mogla upoważnić jakaś sąsiadkę, czy przyjaciółkę do odbierania Twojej emerytury z banku, a ktos inny byc Ci pomógł załatwić zaufana opiekunkę która robiłaby zakupy. Przy dużym bezrobociu w tych stronach niewiele by Cie to nie kosztowało. Sa starzy ludzie, którzy nie maja dzieci ani bliższej rodziny, a jakoś sobie radzą. Poradzili by sobie takze po wprowadzeniu karty ... bo przeciez na ten temat jest dyskusja. Mieszkam w Szwecji od ponad 40 lat i cały czas wypłaty z pracy, a także renty i emerytury przychodziły do banku. Radzili sobie Szwedzi niepełnosprawni, a także mieszkający na wsiach, to Polacy 50 lat później powinni sobie tez poradzić Odpowiedz Link
marii51 Re: SENIORZY NIEPELNOSPRAWNI ... 04.07.14, 14:36 Pia.ed napisała: > Skoro matka w podanym przez Ciebie przykładzie miała emeryturę 2 000 zł, > to~ gdyby nie byla glupia, moglaby zalatwic sobie opiekunkę społeczną > a jesli taka jej nie przysługuje, to załatwić sobie prywatna ... Odpowiedz Link
marii51 Re: SENIORZY NIEPELNOSPRAWNI ... 04.07.14, 14:47 Trzeba- mowisz się przygotowywać do starości... to może trzeba mieć Pana Boga za piecem w domu-zeby moc przewidzieć- co danego dnia może nam się nieusprawnic- choroba moze pojawić si we nagle - jedna mala żylka gorący i niekoniecznie dzień moze pęknąc- i juz masz paraliż udar czy cos tam innego - Odpowiedz Link
pia.ed Re: SENIORZY NIEPELNOSPRAWNI ... 04.07.14, 15:00 Ta głupia mamusia, dalej ja tak nazywam, skoro córkę niemal wykluczyła ze swego życia, myśli, ze obcy ludzie będą jej pomagać za darmo jak "ukochany synuś" ma ja w dużym poważaniu??? W Szwecji jest opieka, ale oczywiscie płatna ... tak jak płatni są lekarze, szpital, lekarstwa najczesciej 100 %, a nawet pielęgniarki w przychodni, bo każda rozmowa z pielęgniarka czy zmierzenie ciśnienia, kosztuje 50 kr (ca 20 zl) 2-3 godziny dziennie to dużo ... Tu przychodzą czasem na pol godziny, aby odgrzać obiad w mikrofalowce lub podać lekarstwo, i opiekunka wsiada na rower aby pojechać do następnego klienta. Odpowiedz Link
marii51 Re: SENIORZY NIEPELNOSPRAWNI ... 04.07.14, 15:25 Ma 82 lata, wielki zapał do życia i pracy, a przy okazji cięty język. Urodziła się we Francji, ale mieszka w Meksyku. Właśnie pisze o rodzie Poniatowskich seniorka na schwał, z którego sama się wywodzi. Król Staś byłby z niej dumny. Opublikowała ponad 30 książek, jest wybitną reporterką, doktorem honoris causa kilku uniwersytetów meksykańskich i amerykańskich, a w 2013 r. otrzymała Nagrodę Cervantesa - najwyższe wyróżnienie literackie w świecie hiszpańskojęzycznym. Elena Poniatowska z Honoratą Zapaśnik umówiła się w domu, w kolonialnej dzielnicy Chimalistac w Mexico City. Tak opowiedziała jej o swojej jedynej wizycie w Polsce: Pamiętam, że zrobiłam wywiad z Kazimierzem Brandysem i jednym grubym politykiem, Cyrankiewiczem. W czasie każdego wywiadu proponowano mi ciasto czekoladowe, bardzo ciężkie, i wódkę. Dlaczego Poniatowska na spotkanie z Diego Riverą przyszła z mamą? Jakich życiowych rad udzielał jej Octavio Paz, słynny poeta, dziennikarz i noblista? Przekonajcie się w niedzielę. Jestem pewna, że Elenie Poniatowskiej przypadłby do gustu Jan Nowicki. Z wzajemnością. Pan Jan anegdotami sypie jak z rękawa, życiorys ma wystarczająco burzliwy i nie brakuje mu dystansu do spraw ostatecznych. Zagrał w ponad 240 filmach, ale mówi o sobie: były aktor. Niedawno ukazała się jego kolejna książka „Białe walce". Uciekł z miasta na Kujawy, skąd pochodzi i gdzie czuje się najlepiej. Na bramie domu, który wybudował nad jeziorem Krzewent, napisał: SZU. Tam, na kujawskiej równinie, odwiedził go Jerzy Ziemacki. Już jutro przeczytacie, co z tej wizyty wynikło. Odpowiedz Link
marii51 Re: SENIORZY--gdy potrzeba opieki 04.07.14, 15:31 taką informację np znalazlam..... ja znalam taką sytuację, gdy moja ciociatescia siostra- miala opiekę z Mops- bo druga siostra pracowala, a tej niepelnosprawnej trzeba bylo napalić w piecu- przyniesć w trojaczkach obiad- i tyle tylko opiekunka miala do pracy Odpowiedz Link
marii51 Re: SENIORZY--gdy potrzeba opieki 04.07.14, 15:33 tu inne zapytania są... jak to funkcjonuje w POLSCE mnd.pl/forum/index.php?topic=561.20 Odpowiedz Link
marii51 Re: SENIORZY--gdy potrzeba opieki 04.07.14, 16:10 A Teresa z Kalkuty np pisaŁa tak .. przygotowując się do starości.. już\mocno zaawansowanej"" Nie stąpam już prawie po ziemi Po drugiej stronie jeszcze mnie nie ma Czym jest więc miejsce, w którym utknęłam? Piekłem? Czyśćcem? Przedsionkiem Nieba? a o Seniorach.. to temat ok ok pochwalcie się co gdzie dzieje się w Naszym kraju.. widzialam chirliderki--ale w jakim miesicie?przygotowują się ostro do występu.. Odpowiedz Link
marii51 Re: SENIORZY--gdy potrzeba opieki 04.07.14, 16:13 i nie wiem,czy to te same--? bo jednak te to r 2012? www.wysokieobcasy.pl/wysokie-obcasy/1,96856,11518708,Cheerleaderki_seniorki_gotowe_na_Euro.html a obecne Odpowiedz Link
marii51 Re: SENIORZY--gdy potrzeba opieki 04.07.14, 16:22 a może zniżki dla seniorow gdzies są? www.itaka.pl/wczasy/turcja/marmaris/hotel-turunc,DLMTURU.html Odpowiedz Link
pia.ed Re: SENIORZY wyjazdy zagraniczne 04.07.14, 20:55 Sprawdziłam cenę z hotelu o który się pytasz ... Miejsce w pokoju jednoosobowym 4.039 zl. Dlugosc pobytu 8 dni. Odpowiedz Link
marii51 Re: SENIORZY wyjazdy zagraniczne 05.07.14, 08:54 forum.gazeta.pl/forum/w,184,151369890,,Podroz_z_seniorka.html?v=2 Odpowiedz Link
pia.ed Re: SENIORZY wyjazdy zagraniczne 05.07.14, 12:20 Kobieta, ktora chciala zabrac swoja 76-letnia matkę, ktora podejrzewam jest w świetnej kondycji fizycznej (!!!) na wielodniowa przejażdżkę samochodem po Europie, zdecydowała sie jednak na 5 dniowy wypad samolotem do Rzymu ... Tam sobie matka pospaceruje w upale ... po częściowo górzystym terenie forum.gazeta.pl/forum/w,206,150824965,151506103,Re_Spacerownik_po_Rzymie.html?v=2&visit=1#p151506103 marii51 napisała: > forum.gazeta.pl/forum/w,184,151369890,,Podroz_z_seniorka.html?v=2 Odpowiedz Link
marii51 Re: SENIORZY wyjazdy zagraniczne 05.07.14, 12:22 Tańsze są autokarowe--ale to absolunie nie dla mnie,,, poki co.... GRECJA- ZORBA W JĘZ POLSKIM www.poezja-spiewana.pl/index.php?str=lf&no=10256 Odpowiedz Link
marii51 Re: SENIORZY wyjazdy zagraniczne 05.07.14, 13:28 ostatnio opowiadał mi moj syn, gdy lecieli na wyspę Rodos- w samolocie juz pewna pani- indywidualna podroż- zpoznawal ludzi- zagadaywala- tak samo tam na miejscu- moj syn, mowi Odpowiedz Link
super.222 Re: SENIORZY wyjazdy zagraniczne 05.07.14, 10:18 Taaaak .... to są hotele na emerycką kieszeń ? Poszukaj może coś tańszego. Pia.ed przecież muszą być jakieś tańsze ... Odpowiedz Link
pia.ed Re: SENIORZY wyjazdy zagraniczne 05.07.14, 12:53 Taki standard przypadł do gustu marii51, wiec po co mam szukać tańszego??? Ja już się tyle wyjeździłam po świecie za dużo niższą cenę, ze mnie wycieczki całkowicie przestały interesować ... > Taaaak .... to są hotele na emerycką kieszeń ? Poszukaj może coś tańszego. Pia.ed przecież muszą być jakieś tańsze ... Odpowiedz Link
marii51 Re: SENIORZY wyjazdy zagraniczne 05.07.14, 13:20 www.poezja-spiewana.pl/index.php?str=lf&no=14035 Odpowiedz Link
marii51 Re: SENIORZY wyjazdy zagraniczne 05.07.14, 13:22 MAM CZAS W OCZEKIWANIU NA KLUCZE Odpowiedz Link
pia.ed Urlop w Polsce? Ile kosztuje? 05.07.14, 22:50 wyborcza.biz/pieniadzeekstra/1,138906,16260993,Jak_najtaniej_pojechac_na_urlop__Niezbednik_wakacyjnego.html#BoxSlotII3img Odpowiedz Link
marii51 Re: Urlop w Polsce? jak-byc-kobieta-zadbana-finan 06.07.14, 08:27 do roboty- by osiągnąc status::jak-byc-kobieta-zadbana-finansowo.www.blogfreelancerki.pl/2014/05/jak-byc-kobieta-zadbana-finansowo.html Odpowiedz Link
marii51 Re: seniorka .. śpiewa 06.07.14, 13:59 www.youtube.com/watch?v=6AomRa3eWkw#t=154 zapraszam:a gdyby tak nieba przybliżyć...... Odpowiedz Link
marii51 Re: seniorkom i seniorm..... .. 06.07.14, 14:06 Bo tylko z Tobą chcę dzielić dni... Odpowiedz Link
marii51 Re: seniorzy w calym kraju... 30.10.14, 20:34 Kochani ....seniorzy to obecnie grupa zwarta i gotowa do zadań....jest wiele możliwości rozwoju Odpowiedz Link