marii51 09.04.25, 18:30 ZNALAZŁAM TAKIE sytuacje... www.rajce.idnes.cz/makovacek/album/makovacek-z-30-3-2025-zacatek-hnizdeni-johanky-a-honzika Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marii51 Re: WRACAMY DO MAKOV 09.04.25, 18:36 gąska tez chce takie gniazdo a czapla nie inaczej Odpowiedz Link
marii51 Re: WRACAMY DO MAKOV 09.04.25, 20:06 MY CHCEMY ... MIĘCIUTKIE SIANKO WOŁAJĄ BOCIANY... Odpowiedz Link
pia.ed WRACAMY DO MAKOV 10.04.25, 22:50 TU MOZNA ZNALEZC NAJSWIEZSZE WIADOMOSCI Z MAKOWA... www.makov.cz/kniha-navstev.html Odpowiedz Link
pia.ed WRACAMY DO MAKOV... czwarte jajeczko 11.04.25, 17:01 Pozorovatelka z jižní Moravy - Veronika email11.4. 2025 (06:12:33) Hezký den všem přeju. Jestli se nepletu, tak Johanka snesla dnes 11.4. v 0:33 h čtvrté vajíčko. Nahrála jsem to na video a přidala mezi ostatní dokumentační videa z makovských kamer - odkaz je tady: www.youtube.com/@Dokumenta%C4%8Dn%C3%ADvideazMakova TU MOZNA ZNALEZC NAJSWIEZSZE WIADOMOSCI Z MAKOWA... www.makov.cz/kniha-navstev.html Odpowiedz Link
pia.ed WRACAMY DO MAKOV... czwarte jajeczko 29.04.25, 01:22 www.makov.cz/kniha-navstev.html No i okazalo sie, ze jajeczka nie sa zaplodnione! To samo bylo w zeszlym roku... Odpowiedz Link
pia.ed WRACAMY DO MAKOV... Makovacek 30-4-2025 01.05.25, 22:19 www.rajce.idnes.cz/makovacek/album/makovacek-z-30-4-2025-vajickova-zmena-a-jezci-prosba www.makov.cz/kniha-navstev.html Odpowiedz Link
pia.ed WRACAMY DO MAKOV... filmy 03.05.25, 13:05 www.youtube.com/@Dokumenta%C4%8Dn%C3%ADvideazMakova www.makov.cz/kniha-navstev.html Odpowiedz Link
pia.ed WRACAMY DO MAKOV... 12.05.25, 19:35 Marysiu, widze ze Ciebie calkowicie pochlonela polityka... ale jednak wklejam ostatnie wpisy z dyskusji na temat Makova: *** Monika Cześć Weronika, regularnie czytam Makováčky i dobrze się bawię. W poprzednim odcinku nie było nic drwiącego z bocianów. Ktoś tutaj jest bardzo głupi i nie rozumie, co to żart, słodki żart. Ostatnio pojawiło się tu sporo wściekłych postów, nigdy na taką skalę. Trzymam kciuki za więcej Makováčky i nie dajcie się zniechęcić malkontentom. *** Obserwator z Moraw Południowych - Veronika Poniedziałek, 12 maja 2025 Dziękuję Ci bardzo za miłe słowa, Monika. Łukasz 11.5. 2025 (20:41:34) Dodałem kolejny film. Tym razem mamy dzisiejszą, niedzielną przekąskę, podczas której znaleziono ostatniego Rychnováčka, świeżo wyklutego z jajka. Później na filmie widać, jak najmłodsze dziecko zostaje zabrane z gniazda do inkubatora. Film znajdziesz tutaj: youtu.be/Q7RH-drHQsk . www.youtube.com/@Dokumenta%C4%8Dn%C3%ADvideazMakova www.makov.cz/kniha-navstev.html Odpowiedz Link
pia.ed Re: WRACAMY DO MAKOV... 15.05.25, 13:28 www.youtube.com/@Dokumenta%C4%8Dn%C3%ADvideazMakova www.makov.cz/kniha-navstev.html Odpowiedz Link
pia.ed MAKOV... Mufinaka na przechadzce 15.05.25, 13:30 www.youtube.com/@Dokumenta%C4%8Dn%C3%ADvideazMakova www.makov.cz/kniha-navstev.html Odpowiedz Link
pia.ed MAKOV... Czarne bociany 20.05.25, 14:43 Wklejam tu o czarnych bocianach, bo poprawiam tlumaczenie Googla, ktore bylo do kitu... Łukasz 19.5. 2025 (10:10:51) Dzień dobry. Poniżej zamieszczam link do obejrzenia filmu (oraz newsa w opisie) o bocianach czarnych Toníčku i Toničce, które wysiadują gniazdo w lesie pod siatką. Na nagraniu widać, jak Kristýna zdalnie obserwuje gniazdo i sprawdza stan piskląt. Pielęgniarka stwierdziła, że stan najmniejszego bocianka nie jest najlepszy. Postanowiono zabrać go z gniazda na stację, gdzie zostanie zbadany i nakarmiony. Libor w ciekawy sposób wyjął żywe pisklę z gniazda. Film jest tutaj, dzięki uprzejmości Makova youtu.be/yJCPDWqRITo Niestety, tego samego popołudnia pisklę odeszło, by dołączyć do swojego średniego brata na stacji. Często, mimo wysiłków człowieka, przyroda utrzymuje przy życiu jedynie silne i zdrowe jednostki. W gnieździe bociana czarnego znajduje się więc ostatnie pisklę. Więcej szczegółów znajdziesz pod filmem. www.makov.cz/kniha-navstev.html Odpowiedz Link
pia.ed MAKOV... Najnowsze filmiki z Makova 24.05.25, 19:50 Obserwator z Moraw Południowych - Veronika 24.5. 2025 Każdy, kto przegapił w ostatnich dniach jakieś nagranie z kamer Makovské, może obejrzeć filmy dokumentalne z kamer. Dodałam już 33 nowe filmy z ostatnich trzech dni. Są to filmy z Mufinką od momentu jej wypuszczenia na wolność po jej wybryki, filmy z rodziny bocianów, ze stawu z łabędziami, a także z karmnika dla ptaków. www.youtube.com/@Dokumenta%C4%8Dn%C3%ADvideazMakova Odpowiedz Link
pia.ed MAKOV... Najnowsze filmiki z Makova 7/7 07.06.25, 15:20 Dziś rano o 8:24:20 wiewiórka przenosiła budkę lęgową [Odpowiedz] VeronikaSobota 7 czerwca 2025 Nagrałam wiewiórkę, która się przemieszcza, więc jeśli nie widzieliście tego wydarzenia, możecie obejrzeć filmy dokumentalne z kamer Makova. Wrzuciłam już ten film z wiewiórką i wiele innych filmów, link dla zainteresowanych jest tutaj: www.youtube.com/@Dokumenta%C4%8Dn%C3%ADvideazMakova Odpowiedz Link
pia.ed MAKOV... Zdjecia z Makov 07.06.25, 21:57 eu.zonerama.com/rob01/Album/13381322 Małgorzata sobota 7. czerwiec 2025 Piękne ujęcia zwierząt. Dziękuję Panu Robertowi. eu.zonerama.com/rob01/Photo/13381322/537893496 Odpowiedz Link
pia.ed MAKOV... Zdjecia z Makov 07.06.25, 22:28 eu.zonerama.com/rob01/Album/13381322 eu.zonerama.com/rob01/Photo/13381322/537893426 eu.zonerama.com/rob01/Photo/13381322/537893410 www.makov.cz/kniha-navstev.html Odpowiedz Link
pia.ed MAKOV... Widea z Makov 08.06.25, 19:08 "www.makov.cz/kniha-navstev.html" Kamerę przekrzywiła czapla Kopciuszek, kiedy wylądowała na niej rano, a potem znowu odleciała. Jiřinka przy karmniku przepraszala za kamerę i powiedziała, że ma nadzieję, że uda jej się ją naprawić po południu, kiedy pan Libor wróci. Nagrałam to wszystko tutaj na filmach dokumentalnych z kamer Makovské, a także na wielu innych nowych filmach z interesującymi momentami przed kamerami: www.youtube.com/@Dokumenta%C4%8Dn%C3%ADvideazMakova www.youtube.com/watch?v=M5SXvajq3fs Łabędzia matka Barunka i jej mały łabędź odwiedzają szczypiącego ojca przy ogrodzeniu wybiegu. Odpowiedz Link
pia.ed Re: MAKOV... Widea z Makov 09.06.25, 10:54 Rodzina labedzi w szwedzkim miasteczku. Wyszla odwaznie na ulice nie zwracajac uwagi na jadace samochody! imbo.vgc.no/users/bt/images/be959bf2ed96d48d371ae9fe5cc17c84?t%5B%5D=crop%3Awidth%3D3024%2Cheight%3D2419%2Cx%3D0%2Cy%3D281&t%5B%5D=maxSize%3Awidth%3D1200&publicKey=bt-w&accessToken=d866c1f3babcf861d2d8fdc052ac5bff29ee1731387743dd618798889f29cf90 Odpowiedz Link
pia.ed MAKOV... Zdjecia z Makov 15.06.25, 00:12 To link do artystycznych zdjec z Makowa, zrobionych przez fotografa pana Roberta... eu.zonerama.com/rob01/Album/13414064 A tu jest zdjecie mlodych bialych bociankow. Jakie juz duze! eu.zonerama.com/rob01/Photo/13414064/539654029 Odpowiedz Link
pia.ed MAKOV... Duze bocianki 15.06.25, 13:10 Bocianki maja juz 5 tygodni... Jeden z nich probuje skrzydel - choc niezbyt pewnie trzyma sie na nogach www.youtube.com/watch?v=T2asnYJhFFc Odpowiedz Link
pia.ed MAKOV... Czarne bociany 16.06.25, 00:20 Lukáš 15.6. 2025 (19:23:32) Dla tych, którzy mogliby „przegapić” transmisję z gniazda bocianów czarnych - z gniazda pięknie ubarwionych bocianów czarnych przedstawiam 12-godzinny zapis dzisiejszej całodniowej niedzielnej zabawy w gnieździe, od rana do wieczora. youtube.com/live/C9Rww7n3qmk Możecie obejrzeć ją jako czwartą transmisję i oglądać i oglądać Odpowiedz Link
pia.ed MAKOV... Labedzie 16.06.25, 15:00 Wklejam tu informacje z Makova dla siebie, abym nie zapomniala... Veronika Niedziela 15 czerwca 2025 Barunka teraz goni wszystkich, więc mam nadzieję, że jej przejdzie, gdy mały łabędź bardziej podrośnie. Líba - 14 czerwca 2025 Cieszę się, że mały łabędź ładnie rośnie, czuje się całkiem niezależny. Mama już tęskni za swoim partnerem, odwiedza go coraz częściej Myślę, że będzie musiał to znosić przez jakiś czas, skoro nauczył się tak robić (dziobac swoje dziecko). Odpowiedz Link
pia.ed MAKOV... adoptowane bocianki 19.06.25, 14:08 Jitka, 17.6.2025 Dzień dobry słoneczny! Przed chwilą patrzyłem na komin w Rychnovie nad Kaszmirem, a na gnieździe w pięknej harmonii siedziała pani bocianowa ze swoim nowym partnerem, czule skubała i czysciła jego pióra. Początkowo smutna historia zakończyła się szczęśliwie dla obu stron: dla mamusi małych bocianków i dla nich samych... Helenka, Karel i Josef mają najlepszą opiekę w Makovie, a ja chętnie dołożę się do ich kosztów. Dziękuję wszystkim, którzy uczestniczyli i uczestniczą w tej akcji ratunkowej, oby wszystkie te czarno-czerwono-białe piękne ptaki miały długie bocianie życie bez nieszczęść w swoich gniazdach! Odpowiedz Link
marii51 Re: MAKOV... adoptowane bocianki 20.06.25, 11:01 OK ZAGLĄDAM MAM TEZ LINKI Z przygodzic itp czyli polskie boćki aale zapominam wkleic Odpowiedz Link
pia.ed MAKOV... Fantastyczne zdjecia 20.06.25, 12:57 Ogladalam wideo, w ktorym wwynoszono w klatce samca o imieniu Barunek ktory siedzial zamkniety za ogrodzeniem przy jeziorku. Na jego miejscu sa teraz 3 mlode gesi, ktore nie moglyspokojnie przebywac w jeziorku, bo dziobala je samica Barunkowa! Gaski maja teraz maly basenik z woda, gdzie moga sie ochlodzic. eu.zonerama.com/rob01/Photo/13414064/539653935 A tu miska z kurczakami, ktorymi biale bociany karmia swoje mlode. eu.zonerama.com/rob01/Photo/13414064/539654025 PS. Mozna tez ogladac inna zdjecia klikajac w znaczek ">" po prawej lub lewej stronie... Odpowiedz Link
marii51 Re: MAKOV... Fantastyczne zdjecia 20.06.25, 13:47 dieje się w Makov same ciekawe zdarzenia a czapla zdiwiona koło gniazda ,, zapach poczuła kurczaków pojdzie też zjeść do miski i ile cos rodzice bocianków zostawili,,, wiele przegapiłam gąski? myslałam,że to mlode brzydkie kaczątko ostatnio łabędzica bardzo reagiowala jak pojawiała sie kulawa sarna chyba?a baeynek poznaje po opuszczonym skrzydle spacerował myslałam ze maja dziecko,, //// czas wrocić i mi bo fakne sytuacje nywają Odpowiedz Link
pia.ed MAKOV... jeziorko 24.06.25, 23:39 marii51 napisała: dzieje się w Makov same ciekawe zdarzenia a czapla zdziwiona koło gniazda, zapach poczuła kurczaków, pojdzie też zjeść do miski o ile cos rodzice bocianków zostawili Sprostowanie: to jest żuraw, ktory jest zakochany w bocianicy, i chodzi za nia jak pies. wiele przegapiłam gąski? myslałam, że to mlode brzydkie kaczątko Nic nie przegapilas, bo o gąskach wspomniano po raz pierwszy... Wlasciwie to są 3 mlode gesi, ktore widac za ogrodzeniem na zamieszczonym przeze mnie zdjeciu. ostatnio łabedzica bardzo reagowala, jak pojawiała sie kulawa sarna chyba? To baranek rasy mufin ze sztuczna noga, bo miał wypadek na polu... On chciał tylko przejsc... a łabedzica siedziała na jego drodze. Ona dziobie kazdego, kto sie pojawi obok jej dziecka! Barunek poznaje po opuszczonym skrzydle, spacerował, myslałam ze maja dziecko //// czas wrocić i mi bo fajne sytuacje bywają To jest łabedzica Barunkowa z dzieckiem... Barunek dziobał łabedziątko i za kare zostal zamkniety za siatką!!! Odpowiedz Link
pia.ed MAKOV... Inne wiadomosci... 25.06.25, 00:06 Veronika Ojciec łabędziatka, Barunek, został zabrany z zagrody i wypuszczony na wolność 13 czerwca. Był już w dobrej formie, więc mógł wyjść z Makov, a teraz w zagrodzie są trzy młode gęsi. Tutaj nagrałam na wideo usunięcie łabędzia: www.youtube.com/watch?v=ZcAahlmu6Zs[/i] TU MOZESZ ZOBACZYC JAK ZABIERAJA BARUNKA DO KLATKI, ABY GO WYPUSCIC NA WOLNOSC, łabędzica to wszystko obserwowala... teraz będzie bardzo smutna, bo tęsknila za nim i często go odwiedzala. Na pocztku widea widac łabędzicę... To ona ma zlamane skrzydlo. Odpowiedz Link
marii51 Re: MAKOV... Inne wiadomosci... 25.06.25, 12:16 TO SMUTNY CZAS DLA Barunki łabędzie w naturalnych warunkach są ze sobą - słyną z wielkiej wierności ```` a może BARUNEK WRÓCI LUB BĘDZIE ODWIEDZAŁ BARUNKĘ i następny film jeszcze ,, bosiany wyrośnięt z zapasów kozrsyta czapa... chyba tam coś podjada Odpowiedz Link
marii51 Re: MAKOV... Inne wiadomosci... 25.06.25, 12:16 Čápátka mají pět týdnů a už obhlíží kudy tudy ven Odpowiedz Link
pia.ed Re: MAKOV... Inne wiadomosci... 25.06.25, 13:22 marii51 napisała: TO SMUTNY CZAS DLA Barunki łabędzie w naturalnych warunkach są ze sobą - słyną z wielkiej wierności, a może BARUNEK WRÓCI LUB BĘDZIE ODWIEDZAŁ BARUNKĘ. Nie moze wrocic do Makova, bo juz jest zdrowy i da sobie rade w "w naturze" czy "w przyrodzie" jak to Czesi nazywaja... Nie jest tez pewne, czy ma wystarczajaco normalne skrzydla, aby wrocic do Barunki - jesli go odwiezli gdzies daleko... Czy w ogole labedzie maja taki instynkt jak bociany, aby wrocic do tego samego gniazda? Chyba nie.[/i] Odpowiedz Link
pia.ed MAKOV... Informacja od kogos 25.06.25, 13:34 Witam wszystkich fanów Makova, Wczoraj Verunka opublikowała filmik o zakładaniu nadajników małym Rychnováčkom, Helenie, Josefowi i Karlowi. Obecnie cieszą się opieką rodzicielską w gnieździe, ale jak tylko odlecą i opuszczą stację, w porozumieniu z panem Šejną będziemy szczegółowo śledzić ich podróże w grupie FB Telemetrie Makov a černí čápi CZ: www.facebook.com/groups/1034196924559132/ Ta grupa powstała w 2023 roku, kiedy zaczęliśmy śledzić potomstwo czarnych bocianów Makova Işıka i Kruma. Krum nadal się zgłasza, teraz z letniego pobytu w Austrii z krótkimi wyjazdami do Czech. W naszej grupie codziennie pojawiają się aktualne informacje o nim. Fee [/i] Odpowiedz Link
marii51 Re: MAKOV... Informacja od kogos 25.06.25, 17:50 WŁASNIE jest film jak zakładano DPS BOCKOM Jak Rychnovsko-makovští dráčci dostali GPS batůžky a občanky. (22. června 2025) 👍👍 Jak Rychnovsko-makovští dráčci dostali GPS batůžky a občanky. (22. června 2025) 👍👍 Odpowiedz Link
pia.ed MAKOV... nadajniki 25.06.25, 21:28 marii51 napisała: WŁASNIE jest film jak zakładano GPS bockom. Na Youtube jest podobny film, ale pokazuje tylko jak zabierano i przynoszono bocki, ale nadajnikow nie widac! A wiesz jak jak Google przetlumaczyl nadajniki? Plecaczki... ale ja sie domyslilam sama, bez patrzenia... Odpowiedz Link
pia.ed Re: MAKOV... karmnik odnowiony 26.06.25, 17:40 www.youtube.com/watch?v=7BUVGHnsvy8 Wiewiorka Brunetka napiła się i weszła do budki po orzechy. Odpowiedz Link
marii51 Re: MAKOV... nadajniki 26.06.25, 21:14 TAK TO PLECACZKI UMIEJĘTNIE ZAMOCOWANE NA SKRZYDŁA NAWET MAMA PRZYGLĄDAŁA SIE CO TAM MAJA NA PLECKACH,, moment zakladania jest pokazane jak to organizowali wiele spokoju i delikatnych poglaskan stosowali do boćkow ---cztli bedziemy oglądać wyprawę Odpowiedz Link
pia.ed MAKOV... sprostowanie 28.06.25, 19:49 Veronika 26.06.2025 Jeśli nie widzieliście reportażu TV Prima (...) jest on tutaj: cnn.iprima.cz/videa/capi-pribeh-z-jiznich-cech Znów są pewne nieścisłości. Jeśli dobrze rozumiem tego pana, mówi on, że Honzík wychował ponad 60 adoptowanych młodych ze swoimi poprzednimi partnerkami, co nie jest prawdą, ponieważ większość z nich to były własne boćki Honzíka, które miał z Aničką, Marušką i Johanką. Było 11 adoptowanych bocianków - to znaczy od 2012 roku kiedy to nagrywam, nie wiem, ile wcześniej. A potem mówi, że boćki za kilka dni opuszczą gniazdo, co wystraszyło niektórych, że za kilka dni ich już nie będzie, więc ja też sprostuję dla nowych obserwatorów - za kilka dni bocianki opuszczą gniazdo aby udać się na łąkę, ale odlecą z Makowa dopiero na początku sierpnia... Odpowiedz Link
pia.ed MAKOV... Toníčkovice 29.06.25, 08:56 Veronika 29.6. 2025 (06:48:27) Miłego dnia, a do poniższego megavideo Toníčkovice od Lukáša dodam również link do filmów dokumentalnych z kamer Makova, które nagrywam codziennie, dla zainteresowanych: www.youtube.com/@Dokumenta%C4%8Dn%C3%ADvideazMakova Przepraszam za reklamy, które YouTube automatycznie umieszcza w niektórych moich filmach, ja ich tam nie umieszczam... Jeśli ktoś wie, jak zwierzęta z Makova mogłyby zarobić na tych reklamach, dajcie znać... Odpowiedz Link
pia.ed MAKOV... Toníčkovice 29.06.25, 09:27 Lukáš28.6. 2025 (22:21:53) Witam wszystkich. Ponownie przynoszę całodniowy film dla miłośników nagrań z gniazda bocianów czarnych - Toník i Tonička. Tym razem jest to nagranie z soboty, od dziesiątej rano do dziesiątej wieczorem, kiedy idą spać. Tak więc cieszcie się nim w niedzielę, ktokolwiek zechce. youtube.com/live/Nvo7qtRIJCo Odpowiedz Link
marii51 Re: MAKOV... ZAKLADANIE krżkow 29.06.25, 14:42 www.youtube.com/live/dRFvdr44g_E a_gdyby_tak_nieba_przyblizyc.--marii51 Odpowiedz Link
pia.ed MAKOV... ZAKLADANIE krażkow 29.06.25, 15:02 Obraczkowanie małych bociankow - dostały pierścionki, plecaki i imiona Karel, Josef i Helena Jak to Google tlumaczy? Zamiast "bociankow" przetlumaczono na "dziewczynki"! Ale zobaczylam imie Josef i poprawilam... Reszte zostawilam tak jak Google przetlumaczyl. www.youtube.com/live/dRFvdr44g_E Odpowiedz Link
pia.ed MAKOV... Pierwszy bocianek na łące 30.06.25, 21:42 Veronika Poniedziałek 30 czerwca 2025 Dzisiaj pierwszy bocian wyszedł z gniazda po raz pierwszy na łąkę, więc każdy, kto chce, może obejrzeć powtórkę. Jest około 11:29 Odpowiedz Link
pia.ed MAKOV... mail... 02.07.25, 19:48 Jana Semrádová 1.7. 2025 (12:49) Miłego dnia przyjaciele z Makov, w końcu w sobotę byłam z rodziną w Makov. To było moje wielkie marzenie i mój syn je spełnił. Bardzo dziękuję „naszej” Jiřince za miłą rozmowę. Przywieźliśmy jedzenie i warzywa dla zwierząt i ptaków, więc mam nadzieję, że im się spodoba. Żałuję tylko, że nie poznałam pana Libora. Naprawdę mi się podobało i jeszcze raz dziękuję pani Jiřince za poświęcony nam czas. JANA. Odpowiedz Link
pia.ed MAKOV... Pierwszy bocianek na łące 03.07.25, 00:33 Veronika Poniedziałek 30 czerwca 2025 Dzisiaj bocian wyszedł z gniazda po raz pierwszy na łąkę, około 11:29 www.youtube.com/watch?v=VldLS88b4JM Odpowiedz Link
pia.ed Re: MAKOV 03.07.25, 17:16 www.youtube.com/watch?v=kN83RmfeYvo Jonáš tak dlouho šmíroval pod hnízdem, až se na něho čápátko vyčáplo Odpowiedz Link
pia.ed Re: MAKOV 06.07.25, 13:14 Uwieczniono pierwszą podróż z gniazda wszystkich trzech bocianów - Josífeka, Helenki i Karla. Pierwsze loty z gniazda i pierwszy długi lot Kája, jego pobyt w wolierze i wieczorny powrót do domu, a także pierwsze skosztowanie piskląt z wylęgarni. Są też filmy pokazujące, jak Jonáš goni bociany, odgania je, a nawet dziobie niektóre z nich, gdy wychodzą z gniazda, dlatego został tymczasowo zamknięty w lesie, aby bociany mogły w spokoju ćwiczyć latanie i nie uciekać przed nim z polany z powrotem do gniazda, i aby nikt nie został skrzywdzony. Wrzuciłem też filmy z czyszczenia stawu i karmnika i poidła, na których widać, jak ptaki cieszą się wodą, jak się kąpią, a także pojawił się młody rudzik i czyżyk, i jest tego o wiele więcej, więc możesz przeglądać filmy i tytuły, aby zobaczyć, co cię interesuje i kto czego nie widział na żywo na kamerach. Przepraszam za sporadyczne zacinanie się wideo i sporadyczne lagi, nasz internet jest strasznie wolny w tym upale, więc co jakiś czas „laguje”. Próbowałem wyciąć części z lagiem, ale nie zawsze było to możliwe. www.youtube.com/@Dokumenta%C4%8Dn%C3%ADvideazMakova Odpowiedz Link
pia.ed Re: MAKOV 07.07.25, 11:10 Więc kto chciałby zobaczyć młodego bociana czarnego na gnieździe bocianów czarnych Toník i Tonička, oto pięciogodzinne nagranie z niedzielnego popołudnia, 6 lipca 2025 r. Karmienie i karmienie, stanie, leżenie, żebranie i trochę rozciągania. youtube.com/live/XAvnsyCKEGQ Odpowiedz Link
marii51 Re: MAKOV 08.07.25, 13:28 o tak popatrzyłam .. na krzykliwych mocno jak są małe nocno krzyczą na dokarmianiu ich przez rodziców,, pl ~~~~~~~~~~~~Ale Makow nie mogę znależc aktualnych sytuacjii ... BOZENKO POMÓŻ MI W TEJ SPRAIE,, Odpowiedz Link
pia.ed MAKOV 08.07.25, 16:35 Nie rozumiem CZEGO MIALAM POSZUKAC... moze linka do gniazda bialych bocianow, abys mogla ogladac co sie dzieje w gniezdzie NA ZYWO? www.makov.cz/webkamera.html marii51 napisała: o tak popatrzyłam na krzykliwych mocno jak są małe Mocno krzyczą na dokarmianiu ich przez rodziców. Ale Makow nie mogę znależc aktualnych sytuacjii ... BOZENKO POMÓŻ MI W TEJ SPRAIE,, W tym linku do Makow ktory Ci podalam, to jak sie zejdzie na dol, mozna zobaczyc linki do jeziorka i do karmnika... Ja ostatnio ogladam tylko wybrane filmiki wysylane przez Veronike. Odpowiedz Link
pia.ed Re: MAKOV 10.07.25, 13:55 marii51 napisała: o tak popatrzyłam na krzykliwych mocno jak są małe Mocno krzyczą na dokarmianiu ich przez rodziców. Ale Makow nie mogę znależc aktualnych sytuacjii ... BOZENKO POMÓŻ MI W TEJ SPRAIE Czy przeczytalas już moja odpowiedż??? Odpowiedz Link
pia.ed MAKOV 11.07.25, 16:56 pia.ed napisała: Czy przeczytalas już moja odpowiedż??? Alena N. 11.7. 2025 Dzień dobry wszystkim, brawo dla Verunka za jej filmiki, Wiewiórka pokazała jaka jest sprytna i potrafi otworzyć swoja budkę, by dostać się do orzechów. Odpowiedz Link
marii51 Re: MAKOV 11.07.25, 17:30 www.makov.cz/webkamera.html NIE MA CHYBA W GIEŻDZIE TYLKO RODZICE nie ma dat KIEDY TO NAGRYWANE BYŁO.. Odpowiedz Link
pia.ed MAKOV... Ogladaj filmiki! 13.07.25, 18:56 To jest nagranie LIVE ... czyli NA BIEZACO i jak sie cofniesz pare godzin, klikajac w czerwona linie, to zobaczysz, ze w kazdym razie JEDEN BOCIANEK jest z rodzicami na trawie ... CALY CZAS ZALACZALAM LINKI DO FILMOW, NA KTORYCH BYLO WIDAC, JAK BOCIANKI OPUSZCZAJA GNIAZDO PO RAZ PIERWSZY... I NAJPIERW CHODZA PO TRAWCE I WRACAJA DO GNIZADA NA NOC, A W KONCU LATAJA NAD MAKOWEM I SAMODZIELNIE DAJA SOBIE RADE. ODLOT BEDZIE DOPIERO W SIERPNIU! marii51 napisała: > www.makov.cz/webkamera.html NIE MA CHYBA W GIEŻDZIE TYLKO RODZICE nie ma dat KIEDY TO NAGRYWANE BYŁO.... Odpowiedz Link
marii51 Re: MAKOV... Ogladaj filmiki! 13.07.25, 20:29 Zorientowałam się że urosły latają na samodzielne odżywianie a przegapiłam w tym roku bo jak codziennie nie podglądałem nic to nocki szykuja się i ch zadanie to odpowiednio dokarmić na daleką drogę Odpowiedz Link
pia.ed MAKOV... Ogladaj filmiki 13.07.25, 23:07 11.7.2025 Wszystkie trzy bocianki wrocily po locie do gniazda i sa bardzo glodne... ale nie dostaly jedzenia od rodzicow, bo rodzice kurczakow dla bocianiatek juz nie dostaja... PAMIETAM Z ZESZLEGO ROKU, ZE PRZED WYLOTEM OGRANICZA IM SIE JEDZENIE, ABY NIE BYLY ZA CIEZKIE! www.youtube.com/watch?v=EA75ASV1qiE Odpowiedz Link
pia.ed MAKOV... Nowe widea... 14.7.2025 14.07.25, 15:19 www.youtube.com/watch?v=7pPFqmka_ro Mufinka przy karmniku - jak zwykle je liscie... www.youtube.com/watch?v=ndaUcqJJCEo Wszystko latające – czapla Kopciuszek, bocian z Vyhlídka i młode bociany oraz Mufinka merdająca ogonem i drażniąca Barunkę www.youtube.com/watch?v=VGjgV-h7DVQ Jesli ktos chce, może tez obejrzec wideo z ląki, gdzie pojawia sie szara czapla Kopciuszek, ktora po wyzdrowieniu jest na wolnosci... a Honzik nawoluje bocianki, aby przylecialy na jedzenie, ktore na koncu widea serwuje im na lące pod lasem. www.youtube.com/@Dokumenta%C4%8Dn%C3%ADvideazMakova JEST JESZCZE MIESIAC DO ODLOTU BOCIANKOW... WIEC PEWNIE DALEJ JE SIE KARMI... Odpowiedz Link
pia.ed MAKOV... BOCIANY ogolnie... 21.07.25, 13:35 wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,174372,32113640,polacy-wybiora-zwierze-roku-liczymy-na-tyle-emocji-co-w-przypadku.html#do_w=484&do_v=1316&do_st=RS&do_sid=1796&do_a=1796&s=BoxOpImg9 Zwiastują nadejście wiosny i koniec lata, nierozerwalnie kojarzą się z krajobrazem polskiej wsi, według wierzeń miały przynosić dzieci - choć inne mity nieraz im szkodziły. Bociana białego w Polsce nikomu nie trzeba przedstawiać. Jednak gatunek ma swoje tajemnice, a niestety także problemy. O nich mówić będzie się więcej, bo bocian biały został Zwierzęciem Roku 2025.Tytuł przypadł mu honorowo, bo wybór Zwierzęcia Roku to nowa inicjatywa Ministerstwa Klimatu i Środowiska. Pierwszy plebiscyt na wybór zwierzęcia roku 2026 ruszy jesienią i w przyszłym roku towarzyszyć nam będzie gatunek wybrany przez Polki i Polaków - mówił w piątek na konferencji prasowej Hubert Różyk, dyrektor Departamentu Edukacji i Komunikacji w ministerstwie. Wybór kolejnego zwierzęcia roku będzie okazją do mówienia o nim, promowania ochrony środowiska, rodzimych gatunków oraz bioróżnorodn Odpowiedz Link
marii51 Re: MAKOV... BOCIANY ogolnie... 21.07.25, 16:51 włąsnie pomyslałam co tam się dzieje BOŻENKO Odpowiedz Link
pia.ed MAKOV... Nowe łabędziątko... 30.07.25, 00:45 Osierocone łabędziątko "z przyrody", czyli spoza Makova, chodzi za kaczką Verijką jak za matką... www.youtube.com/watch?v=Ez5uQfK5g_Q Odpowiedz Link
pia.ed MAKOV... kamerka skacze... 02.08.25, 22:08 www.youtube.com/@Dokumenta%C4%8Dn%C3%ADvideazMakova Bocianek usiadl na kamerce fotografującej gniazdo i w drugiej czesci filmu mozna zobaczyc, jakie byly tego skutki... www.youtube.com/watch?v=vLYiRmX8VHI&t=236s Odpowiedz Link
pia.ed MAKOV.... nowe zdjecia Roberta 06.08.25, 22:17 Robert byl wczoraj w Makow i narobil duzo pieknych zdjec... eu.zonerama.com/rob01/249252 eu.zonerama.com/rob01/Photo/13673465/553302833 eu.zonerama.com/rob01/Photo/13673465/553302790 Nowa sarenka Odpowiedz Link
pia.ed Re: MAKOV.... Filmiki 07.08.25, 12:41 www.youtube.com/@Dokumenta%C4%8Dn%C3%ADvideazMakova www.youtube.com/watch?v=2MeM969BZS4 Irijka idzie dac sarenkom mleko z butelki Odpowiedz Link
pia.ed MAKOV.... Jeziorko czarnych bocianow 07.08.25, 19:04 www.youtube.com/watch?v=feNka8CARm4 W jeziorku jest tylko troche wody i widac jak wedruja po nim... zolwie Odpowiedz Link
pia.ed Re: MAKOV.... Filmy z 11 sierpnia 11.08.25, 19:43 www.youtube.com/@Dokumenta%C4%8Dn%C3%ADvideazMakova Odpowiedz Link
marii51 Re: MAKOV.... Filmy z 11 sierpnia 12.08.25, 14:37 to dopiero mamy oglądania,, super www.youtube.com/@Dokumenta%C4%8Dn%C3%ADvideazMakova Odpowiedz Link
pia.ed MAKOV.... Filmy... 13.08.25, 13:43 marii51 napisała: www.youtube.com/@Dokumenta%C4%8Dn%C3%ADvideazMakova A ja prawdopodobnie w czwartek i moze w piatek nie bede miala dostepu do komputera... Pa... Odpowiedz Link
pia.ed Wypuszczony czarny bocian wrocil. 17.08.25, 16:27 www.youtube.com/watch?v=Q1jDp7aN4Lc Odpowiedz Link
pia.ed Wypuszczony czarny bocian wrocil 17.08.25, 22:27 Tu mozna zobaczyc rozne filmiki z Makova. Czarne bocianki zostaly wyrzucone z jeziorka poza obreb Makova, bo niedlugo bedzie czas na ich odlot to Afryki, ale nie wszystkie czuja sie do tego dojrzale... www.youtube.com/@Dokumenta%C4%8Dn%C3%ADvideazMakova Odpowiedz Link
marii51 Re: Wypuszczony czarny bocian wrocil 18.08.25, 14:34 wczoraj zobaczyłam film jak czarny boxiek odwiedził gniazdo w Macow Odpowiedz Link
pia.ed Jonasik w jeziorku 18.08.25, 16:32 Zuraw Jonasek skusil sie do jeziorka, aby sprobowac kapieli... www.youtube.com/watch?v=GVLUViJd4Aw Tu mozna zobaczyc rozne filmiki z Makova: www.youtube.com/@Dokumenta%C4%8Dn%C3%ADvideazMakova Odpowiedz Link
pia.ed Zuraw w gniezdzie bocianow! 17.09.25, 22:26 www.youtube.com/watch?v=qnko1wxYU_o I nikt go nie wygonil... Odpowiedz Link
marii51 Re: Zuraw w gniezdzie bocianow! 20.09.25, 15:59 Kontrola inspekcja wkroczyła. !) Odpowiedz Link
pia.ed Zuraw w gniezdzie bocianow! 20.09.25, 16:58 marii51 napisała: Kontrola inspekcja wkroczyła! No wlasnie zastanawialam sie, co on tam robi... Ale on nie po raz pierwszy poprawial bocianom gniazdo... tylko ze wtedy byl na zewnatrz. Odpowiedz Link
marii51 Re: Zuraw w gniezdzie bocianow! 20.09.25, 19:42 Nieraz do porządków wkradala się odziła gęś - ale to wiosenne jej chęci czuła mieć potomka a bociausny spoko. Nić juz syndrom pustego gniazda. Trwa po odlocie młodzieży Odpowiedz Link
pia.ed Nowe filmiki z Makov 21.09.25, 12:03 www.youtube.com/@Dokumenta%C4%8Dn%C3%ADvideazMakova Od jakiegos czasu znikela mi mozliwosc tlumaczenia z czeskiego na polski przez Googla, po prostu zniknal jezyk czeski! Odpowiedz Link
pia.ed Nowe filmiki z Makov 21.09.25, 15:24 pia.ed napisała: Od jakiegos czasu znikela mi mozliwosc tlumaczenia z czeskiego na polski przez Googla, po prostu zniknal jezyk czeski! Stalo sie to po niespodziewanej zmianie jezyka na szwedzkiej stronie... bo jezyk zmienil sie na angielski i nazwy krajow zmienily sie tez na angielski! Kiedy sobie to uswiadomilam, zaczelam szukac krajow na litere C i okazalo sie, ze nie nazywa sie juz Tjeckien jak po szwedzku, tylko Chech... Odpowiedz Link
pia.ed Wracamy do Makow... 22.09.25, 23:40 marii51 napisała: Nie wiem o co chodzi [b]Przetlumacz ten tekst przez tlumacza Google, a potem napisz, jak to zrobilas i w jakim jezyku byla stronka? Pozorovatelka z jižní Moravy - Veronikaneděle 21. září, 2025 A kdo by chtěl podpořit ZS Makov a přispět makovským zvířátkům na péči a stravu, na provoz kamer nebo na znovuzprovoznění kamery u jezírka, které bude komplikované vzhledem k tomu, že je v nedostupném místě neopravitelně přerušený přívodní optický kabel k optickému datovému rozvaděči kamery, tak možnosti, jak do Makova nějakou korunou přispět jsou tady: www.makov.cz/clanky/chcete-nas-podporit-32.html Odpowiedz Link
marii51 Re: Wracamy do Makow... 26.09.25, 15:31 wykrywacz napisał ze to jęz czeski .. tu na forum mam cały czas od obrazkami mobica nizej dwa linki... jeden do skracania linków a drugi to tłumacz i z niego korzystam www.google.com/search?rlz=1C1CHBD_plPL889PL889&ei=jVCkXorJHqSnrgSTpZeYBg&q=tlumacz+wykrywacz&oq=tlumacz+wykrywacz&gs_lcp=CgZwc3ktYWIQARgAMgQIABAeMgQIABAeMgYIABAIEB5QAFgAYP2zAWgAcAB4AIABTIgBkgGSAQEymAEAqgEHZ3dzLXdpeg&sclient=psy-ab tak mi przetłumaczył... Obserwator z Moraw Południowych - Veronika, niedziela, 21 września 2025 r. A kto chciałby wesprzeć Rezerwat Przyrody Makov i przyczynić się do opieki i wyżywienia zwierząt z Makov, do obsługi kamer lub do ponownego uruchomienia kamery nad stawem, co będzie utrudnione ze względu na nieodwracalne zerwanie światłowodu prowadzącego do centrali transmisji danych kamery w niedostępnym miejscu, oto możliwości wsparcia Makov koroną: Odpowiedz Link
pia.ed Wracamy do Makow... 27.09.25, 00:29 marii51 napisała: wykrywacz napisał ze to jęz. czeski. Marysiu, ja wykrywacza nie potrzebowalam, bo przeciez od wiecej niz 10-u lat wiedzialam, ze to jezyk czeski! Chodzilo mi o to, ze u Ciebie informacja i cala stronka jest w jezyku polskim... prawda? A u mnie zawsze byla cala stronka w jezyku szwedzkim i jezyk nazywal sie tjekiska. Ktoregos dnia, moja stronka, pojawila sie w jezyke angielskim czyli nazywala sie Polish - English... Wyobraz sobie, ze twoja polska stronka, ktorej uzywasz do tlumaczenia przez Google, nagle zmieniala jezyk na angielski... i wtedy juz nie jest "jezyk czeski" , tylko jakis odpowiednik po angielsku. Do tej pory chyba rozumiesz? A ja nie wiedzac, jak "jezyk czeski" nazywa sie po angielsku, myslalam ze ten jezyk mi zniknal, bo szukalam go na litere t, czyli tak jak sie nazywal po szwedzku... Dopiero jak wrzucilam na Google pytanie, jak sie nazywa jezyk czeski po angielsku okazalo sie, ze nazywa sie CZECHA ... czyli jezyk nie zniknal, tylko ja szukalam pod niewlasciwa litera!!! Odpowiedz Link
pia.ed Re: Wracamy do Makow... 27.09.25, 16:42 Ludmila K.25.9. 2025 Bílý čáp Karel se ohlásil 24.9. ze Sudánu. Je tam hezky vidět každodenní pohyb. Nie tlumaczylam tego na Google, tylko sama. Z tego co zrozumialam: Bialy bocian Karel zglosil sie z Sudanu. Jest tam jak widac kazdego dnia pobytu. Odpowiedz Link
pia.ed Re: Wracamy do Makow... 02.10.25, 10:28 www.youtube.com/@Dokumenta%C4%8Dn%C3%ADvideazMakova Odpowiedz Link
pia.ed Wracamy do Makow... 04.10.25, 00:09 www.youtube.com/watch?v6G4VXXG4v0 Procesja gęsi i łabędzi w stronę lasu Zaczyna sie mniej wiecej w polowie filmu... Ostatnia idzie nowa labedzica. Jaka jest nezgrabna kiedy idzie... www.youtube.com/@Dokumenta%C4%8Dn%C3%ADvideazMakova Odpowiedz Link
pia.ed Wracamy do Makow... 16.10.25, 22:27 Skad sie wzielo tyle ptactwa, a szczegolnie labedzi? Pozorovatelka z jižní Moravy - Veronika15.10. 2025 (07:19:11) Hezký den všem přeju. Jak čtu níže, tak někteří netrefí na kameru u jezírka, tak než bude přenos zprovozněný i přímo tady na stránkách, tak si ji můžete pustit přes tento odkaz na youtube: www.youtube.com/watch?v=SLYQKV_vgDw Odpowiedz Link
pia.ed Re: Wracamy do Makow... 18.10.25, 13:47 Poser z Doliny Morawskiej - Weronika17.10.2025 (06:24:50) W dniu urodzin Libora z Makowa, aby nam doradził, wieczna modlitwa Makowa, wyprosiła wieczne szczęście z okazji narodzin, chwalebne zdrowie, szczęście i dobroć, a także uśmiechy na twarzach. Dziękuję na zawsze! Dla solenizantów w pustym filmiku znajdziecie muffinkę, którą znajdziecie i będziecie mogli delektować się, ponieważ Liborowi przysłali solenizantom przysługę dla dobra zwierzątka Makovskiego: www.youtube.com/watch?v=V58YMMoOaf8 Odpowiedz Link
marii51 Re: Wracamy do Makow... 21.10.25, 08:43 Link nieaktywny szkoda bo chciałam obaczyć popatrzę może. Znajdę Odpowiedz Link
pia.ed Wracamy do Makow... Makovacek 17/10 21.10.25, 10:01 marii51 napisała: Link nieaktywny szkoda bo chciałam obaczyć popatrzę może. Znajdę Link jest jak najbardziej aktywny... zawsze sprawdzam przed wyslaniem, a teraz tez sie otworzyl... Ale tlumaczenie z Googla podane przeze mnie jest bardzo dziwne, sprobuje go dac do tlumaczenia jeszcze raz, najczesciej bywa wtedy lepsze. "Gratulace Liborovi z Makova k dnešním narozeninám" A to mozna po chwili zastanowienia przetlumaczyc bez Googla: Gratulacje Liborowi z Makova w okazji dzisiejszych urodzin Wklejam czeski tekst Makovacka z 17 pazdziernika do tlumaczenia: Pozorovatelka z jižní Moravy - Veronika17.10. Dnes má narozeniny Libor z Makova, tak bych mu ráda za nás všechny makovské příznivce popřála všechno nejlepší k narozeninám, hlavně hodně zdraví, štěstí, a ať se dobře daří ve všech směrech. Děkujeme za všechno! K narozeninám jde popřát i Mufinka v tomto videjku, kde najdete i návod, jak Liborovi poslat k narozeninám příspěvek na dobroty pro makovská zvířátka: www.youtube.com/watch?v=V58YMMoOaf8 Odpowiedz Link
pia.ed Wracamy do Makow... Makovacek 17/10 21.10.25, 19:59 Obserwator z Południowych Moraw - Veronika 17.10. Dziś są urodziny Libora z Makowa, więc chciałabym życzyć mu wszystkiego najlepszego w imieniu nas wszystkich kibiców Makowa, a zwłaszcza dobrego zdrowia, szczęścia i powodzenia we wszystkich sprawach. Dziękuję za wszystko! Możesz również życzyć Mufinie wszystkiego najlepszego w tym filmie, gdzie znajdziesz również instrukcje, jak wysłać Liborowi darowiznę. na gadżety dla zwierząt z Makov. Przetłumaczono z DeepL.com (wersja darmowa) www.youtube.com/watch?v=V58YMMoOaf8 Odpowiedz Link
marii51 Re: Wracamy do Makow... Makovacek 17/10 22.10.25, 21:22 jest aktywny fajnire i jest więcej filmów też ps upadłam niefortunnie siedzieć przy stacjonarnym nie daję rady Odpowiedz Link
marii51 Re: Wracamy do Makow... Makovacek 17/10 24.10.25, 17:59 młodzież www.youtube.com/watch?v=8zEqovUDr_g Odpowiedz Link
marii51 Re: Wracamy do Makow... Makovacek 17/10 24.10.25, 18:00 www.youtube.com/watch?v=JVNJLf3kFto Odpowiedz Link
marii51 Re: Wracamy do Makow... Makovacek 17/10 24.10.25, 18:11 o pobycie w AFRYCE Co robią Bociany w Afryce Odpowiedz Link
pia.ed Re: Wracamy do Makow... Makovacek 26/10 28.10.25, 15:07 Pozorovatelka z jižní Moravy - Veronika26.10. 2025 Hezký den všem přeju a nesu nový Makováček - odkaz je tady: www.rajce.idnes.cz/makovacek/album/makovacek-z-26-10-2025 Pozorovatelka z jižní Moravy - Veronikaneděle 26. říjen, 2025 Dokumentační videa z makovských kamer přidávám každý den sem: www.youtube.com/@Dokumenta%C4%8Dn%C3%ADvideazMakova Nigdzie tego kocura nie widze! www.youtube.com/watch?v=Y1yGTZWQ6Xo marii51 napisała: > o pobycie w AFRYCE Odpowiedz Link
pia.ed Makováček z 9.11.2025 10.11.25, 12:44 Pozorovatelka z jižní Moravy - Veronika 9.11. 2025 Hezký den všem přeju a nesu nový Makováček, ve kterém jsou i odkazy na další makovské pokoukání: www.rajce.idnes.cz/makovacek/album/makovacek-z-9-11-2025 Odpowiedz Link
pia.ed Makováček... grudzien 2025 27.12.25, 20:22 Pozorovatelka z jižní Moravy - 24.12. 2025 Krásné Vánoce a hodně zdraví a pohody všem v Makově a všem makovským příznivcům přeju. Komu v předvánočním čase uniklo něco na kamerkách, ten se na to může podívat na dokumentačních videích z makovských kamer, která nahrávám každý den nová sem: www.youtube.com/@Dokumenta%C4%8Dn%C3%ADvideazMakova www.youtube.com/watch?v=w2tZmLb-eqo Pozorovatelka z jižní Moravy - Veronikastředa 24. prosinec, 2025 A kdo pročápnul Makováček z této neděle nebo některý předchozí a chtěl by přes svátky mrknout, tak všechny pohromadě jsou tu: makovacek.rajce.idnes.cz/ Odpowiedz Link
marii51 Re: Makováček... grudzien 2025 05.01.26, 16:06 TAK DUZO TU OGLADAŁAM.. DZIEJE SIE W MAKOV OWIECZKA NAJWIERNIESZA gdytylko zobaczy libora to biegnie natychmiast spr co on jej dostarcza.. Odpowiedz Link
marii51 Re: Makováček... grudzien 2025 05.01.26, 16:08 kuna???? Matýsek a koupel s mrkvičkou Odpowiedz Link
pia.ed WRACAMY DO MAKOV... 06.01.26, 00:32 marii51 napisała: OWIECZKA NAJWIERNIESZA gdy tylko zobaczy libora to biegnie natychmiast spr co on jej dostarcza.. To jest baranek rasy mufin, taka jest podobno prawda... i ma na imie Mufinka. Zostal okaleczony przez kosiarke w bardzo mlodym wieku, stracil jedna noge, ma proteze i kuleje, ale potrafi szybko biegac i skakac. Wychowali go od dziecinstwa ludzie w stanicy, karmili go butelka ze smoczkiem, wiec ich sie nie boi. A biega niemal za kazdym, kto przynosi jedzenie ... i lubi byc glaskany. PS. Sprawdz w Google rase mufin, jest tez w Polsce. Zobacz, czy samce maja duze rogi. Mufinka wyglada jakby miala zalazki rogow, ale jej nie rosna... No i chyba owca by tak nie szalala? Sama nie wiem... Odpowiedz Link
pia.ed WRACAMY DO MAKOV... Muflon... 06.01.26, 11:49 Wszystko mi sie pokrecilo, bo to juz dwa lata temu sprawdzalam fakty o Mufince... Teraz mam wlasciwe dane: pl.wikipedia.org/wiki/Muflon_%C5%9Br%C3%B3dziemnomorski Muflon śródziemnomorski– podgatunek owcy domowej, ssaka z rodziny wołowatych. Pierwotnie występował tylko na Korsyce i Sardynii, później został introdukowany w wielu miejscach Europy. Najmniejszy przedstawiciel dzikich owiec. Muflony zostały sprowadzone w Sudety ze Słowacji w roku 1901 lub 1902 przez hrabiego von Magnisa, ówczesnego właściciela ziemskiego. Wraz z powojenną zmianą granic muflony stały się częścią fauny Polski. Obecnie rejony ich występowania to Karkonosze, Masyw Śnieżnika, Góry Wałbrzyskie, Góry Sowie, Góry Bardzkie. Odpowiedz Link
pia.ed WRACAMY DO MAKOV... wydra 06.01.26, 12:23 Pozorovatelka z jižní Moravy - Veronika 4. leden, 2026 Dobrý den, vydrýsek Matýsek byl do stanice přijatý jako opuštěné mláďátko a byl ručně dokrmovaný, takže si zvykl na lidi, ztratil plachost a do přírody se proto už vypustit nemůže. Vydry jsou i v přírodě teritoriální samotáři, kteří snesou jedině samičku v období páření, ale druhého samce by ve výběhu mít nemohl, to by se prali. Samičku Čikitku Matýsek před lety měl a vyvedli několikrát i mláďata, která pak mohla jít do přírody, ale samička nějaký rok zpátky už zemřela a další se zatím ve stanici neobjevila. Obserwator z Moraw Południowych - Veronika, niedziela, 4 stycznia 2026 r. Wydra Matýsek została przyjęta do stacji jako porzucone młode i była karmiona z ręki, dzięki czemu przyzwyczaiła się do ludzi, straciła nieśmiałość i dlatego nie może zostać wypuszczona na wolność. Wydry są terytorialnymi samotnikami, nawet w naturze, które tolerują samicę tylko w okresie godowym, ale nie mógłby mieć drugiego samca w zagrodzie, bo by walczyły. Matýsek miał samicę Čikitki kilka lat temu i również kilkakrotnie wypuszczał młode, które mogły wtedy wyjść na wolność, ale samica zmarła rok temu, a kolejna do tej pory nie pojawiła się w stacji. Odpowiedz Link
pia.ed Re: WRACAMY DO MAKOV... wydra 08.01.26, 18:07 Ostatnio kaczki oblegają karmnik i ptaki praktycznie nic tam nie znajdą... Należałoby podjąć środki ostrożności i uniemożliwić kaczkom wchodzenie do karmnika. Wtedy wsypalibyśmy nasiona słonecznika, karmę dla ptaków, jabłka itp. tak jak dawniej... i zakładam, że sójki, pełzacze, kosy, dzięcioły, wilgi, czyżyki, sikory, zięby itp. wrócą do karmnika. Bardzo dziękuję i życzę miłego dnia!! Odpowiedz Link
marii51 Re: WRACAMY DO MAKOV... wydra 08.01.26, 23:51 jakis czas temu kaczki wchodziły do pojemnika z pokarmem i bardzo wyszukiwała coś miała tam pysznego... Odpowiedz Link
pia.ed WRACAMY DO MAKOV... kaczki 09.01.26, 20:59 marii51 napisała: jakis czas temu kaczki wchodziły do pojemnika z pokarmem i bardzo wyszukiwała coś miała tam pysznego... Czy nie masz czasu przeczytac, co napisalas - przed wyslaniem, bo czesto trudno zrozumiec.... Wklejam adres do kamerki nr 3 czyli do karmnika. Zobacz, ze kaczki sa tam cale dnie i wyjadaja wszystko co sie da!!! www.youtube.com/watch?v=F0fsV1GGZ3M Odpowiedz Link
pia.ed WRACAMY DO MAKOV... makovacek, videa 01.02.26, 15:02 Pozorovatelka z jižní Moravy - Veronika 1.2. 2026 Zdravím Makov a makovské příznivce a nesu nový Makováček - odkaz je tady: www.rajce.idnes.cz/makovacek/album/makovacek-z-1-2-2026 Pozorovatelka z jižní Moravy - Veronikaneděle 1.2. 2026 Dokumentační videa z makovských kamer nahrávám každý den sem: www.youtube.com/@Dokumenta%C4%8Dn%C3%ADvideazMakova PS. Od jakiegos czasu na Makov pojawiaja sie reklamy, bo osrodek pomocy zwierzetom potrzebuje pieniedzy... Odpowiedz Link
marii51 Re: WRACAMY DO MAKOV... makovacek, videa 02.02.26, 17:10 www.facebook.com/reel/741683605402465 Odpowiedz Link
marii51 Re: WRACAMY DO MAKOV... makovacek, videa 02.02.26, 17:12 mam filmiki z pewnego kącika ' dziewczyna z mamą mają troskę zwierząt Odpowiedz Link
pia.ed WRACAMY DO MAKOV... 01.03.26, 22:02 Pozorovatelka z jižní Moravy - Veronika l1.3. 2026 (07:40:14) Zdravím Makov a makovské příznivce a nesu nový Makováček s rozloučením s Honzíkem: www.rajce.idnes.cz/makovacek/album/makovacek-z-1-3-2026-rozlouceni-s-honzikem Odpowiedz Link
pia.ed WRACAMY DO MAKOV... Honzik nie żyje 01.03.26, 22:11 Pozorovatelka z jižní Moravy - Veronika l1.3. 2026 (07:40:14) Pozdrawiam Makov i jego zwolenników, a ja przedstawiam nowego Makováčka, żegnając Honzíka: www.rajce.idnes.cz/makovacek/album/makovacek-z-1-3-2026-rozlouceni-s-honzikem Odpowiedz Link
pia.ed WRACAMY DO MAKOV... Honzik nie żyje 03.03.26, 00:49 > Pozorovatelka z jižní Moravy - Veronika 1.3. 2026 > > Przedstawiam nowego Makováčka, żegnając Honzíka: > > www.rajce.idnes.cz/makovacek/album/makovacek-z-1-3-2026-rozlouceni-s-honzikem Odpowiedz Link
pia.ed WRACAMY DO MAKOV... Honzik nie żyje 04.03.26, 23:29 www.rajce.idnes.cz/makovacek/album/makovacek-z-1-3-2026-rozlouceni-s-honzikem" Bardzo ładne wspomnienia i łza popłynęła, bardzo boli, ale niestety takie jest życie. Odpowiedz Link
pia.ed WRACAMY DO MAKOV... Jednorozec... 05.03.26, 00:32 www.youtube.com/watch?v=o0vWLjPNC0I Odpowiedz Link
pia.ed WRACAMY DO MAKOV... Samotna Johanka 09.03.26, 01:17 www.youtube.com/watch?v=rCCiHG_GBmc Jonas opiekuje sie gniazdem i Johanka... Odpowiedz Link
pia.ed Wracamy do Makow... Wypuszczenie wodnego ptactwa 16.03.26, 12:00 i nowego bociana Josifka. On bedzie nowym partnerem Johanki. To, że Jonas znów się popisuje, jest okropne. www.rajce.idnes.cz/makovacek/album/makovacek-z-15-3-2026-vypousteni-vodniho-ptactva-i-capa-josifka Joanka ani sie nie zastanowi, więc muszę biec za nią, jak zawsze. Odpowiedz Link
pia.ed Wracamy do Makow... nowy Makovacek 17/3 17.03.26, 13:29 Okazuje sie, ze Josefinek nie bedzie partnerem Johanki, bo jest, o ile pamietam, jej adoptowanym synem, ktory w zeszlym roku nie odlecial do cieplych krajow... zreszta jest jeszcze niedojrzaly fizycznie... Obserwatorka z Moraw Południowych - Veronika E-mail 17.03.2026 (09:28:25) Każdy, kto przegapił wczorajsze wydarzenia na kamerach, kiedy to dwa nowe bociany-małżonki zostały wypuszczone w okolice Makovej, może obejrzeć je na filmach dokumentalnych z kamer Makovej, gdzie dodałam kilka nowych: www.youtube.com/@Dokumenta%C4%8Dn%C3%ADvideazMakova A dziś o 8:00 Kristýna poinformowała z karmnika, że Jonaš jest oddzielony w głębi lasu, a kontakt z pozostałymi bocianami utrzymuje na razie przez płot, aby ani on, ani nowe bociany nie odnieśli obrażeń. Zostanie ponownie wypuszczony, gdy sytuacja z nowymi bocianami w Makovej się ustabilizuje i gdy będzie bezpieczniej dla Jonaša i bocianów. Odpowiedz Link
pia.ed Wracamy do Makow... bocianica wybrala partnera 19.03.26, 01:31 A teraz wrzuciłem filmik, na którym pan Libor pokazuje dodatkowego bocianiego adoratora przy karmniku i niesie go do woliery, żeby bociany nie kłóciły się o Johankę, bo ona już wybrała tego jedynego. Nie wiadomo jeszcze, czy bocian zostanie w Makovie, czy wróci do zoo w Huslíku. Ci, którzy nie widzieli filmu na żywo, mogą go obejrzeć na filmie dokumentalnym z kamer Makova. Pan Libor mówi tam również, że bocian, którego Johanka wybrała, to Polák, według obraczki i że dowie się o nim więcej, a kiedy już będzie wiedział, damy wam znać. Link do filmów znajduje się tutaj: www.youtube.com/@Dokumenta%C4%8Dn%C3%ADvideazMakova Google Översätt Odpowiedz Link
pia.ed Re: Wracamy do Makow... bocianica wybrala partner 22.03.26, 12:02 www.youtube.com/watch?v=SLYQKV_vgDw Odpowiedz Link
pia.ed Wracamy do Makow... nowy malzonek. 22.03.26, 18:56 Zdravím Makov a makovské příznivce a nesu nový Makováček - odkaz je tady: www.rajce.idnes.cz/makovacek/album/makovacek-z-22-3-2026-novy-capi-zenich-pro-johanku Odpowiedz Link
pia.ed Wracamy do Makow... 24.03.26, 12:15 JirkaE-mail autora 24.03.2026 Cześć wszystkim, czy polski adorator ma już imię? www.makov.cz/kniha-navstev.html Odpowiedz Link
pia.ed Wracamy do Makow... 24.03.26, 20:52 JirkaE-mail autora 24.03.2026 Cześć wszystkim, czy polski adorator ma już imię? Obserwator z Moraw Południowych - Veronika, wtorek, 24 marca 2026 r. Nie, pan Libor powiedział jakiś czas temu do kamery przy karmniku, że dowiedzą się o nim więcej na podstawie obrączki. Jak dotąd wiemy o nim tylko tyle, że został przywieziony ze stacji ratunkowej Huslík i że został zaobrączkowany w Polsce. Tymczasem jego „imię robocze” to to, co jego fani nazywają Odwaga.. na czatach Makov na YouTube. > www.makov.cz/kniha-navstev.html > Odpowiedz Link
pia.ed Wracamy do Makow... 24.03.26, 21:07 JirkaE-mail autora 24.03.2026 Cześć wszystkim, czy polski adorator ma już imię? www.makov.cz/kniha-navstev.html Obserwator z Moraw Południowych - Veronika, wtorek, 24 marca 2026 r. Nie, pan Libor powiedział jakiś czas temu do kamery przy karmniku, że dowiedzą się o nim więcej na podstawie obrączki. Jak dotąd wiemy o nim tylko tyle, że został przywieziony ze stacji ratunkowej Huslík i że został zaobrączkowany w Polsce. Tymczasem jego ”imie robocze” to to, co jego fani nazywają Odwaga na czatach Makov na YouTube. Odpowiedz Link
pia.ed Wracamy do Makow... 28.03.26, 12:53 Jednorożec to młody jelonek, który trafił do Makova w zeszłym roku jako porzucony jelonek. Był karmiony butelką i bardzo przyzwyczaił się do ludzi i rówieśniczki, Księżniczki, z którą dorastał, więc jest bardzo oswojony, a zatem nie nadaje się do wypuszczenia na wolność, ponieważ mógłby nawet podejść do myśliwego, myśląc, że ten przynosi mu smakołyki, a myśliwy z łatwością by go zastrzelił. Z tego powodu Makov będzie bezpieczny, ale musiał zostać wykastrowany, ponieważ ze względu na zmiany hormonalne w okresie dojrzewania, jelonki w niewoli stają się agresywne wobec innych zwierząt, co nie sprzyjałoby ich towarzystwu. Gdyby go wykastrowali, nadal powinien być bezpieczny, ale może dlatego jego drugie poroże nie rośnie. Chociaż w sezonie 2020/2021 w Makovie był też jelonek, któremu wyrosło tylko jedno poroże i najwyraźniej nie był kastrowany (albo ja o tym nie wiem), a do tego był bardzo oswojony i ostatecznie trafił do rezerwatu. Możecie go zobaczyć w Makováčku, który ma pięć lat i uwiecznia moment przyjazdu Johanki do Makova: www.rajce.idnes.cz/makovacek/album/makovacek-z-29-31-3-2021-rozlouceni-s-barunkovic-privitani-johan Google Översätt Odpowiedz Link
pia.ed Re: Wracamy do Makow... jednorozec 29.03.26, 11:23 Pozorovatelka z jižní Moravy - VeronikaAutorova domovská stránkaAutorův email29.3. 2026 (08:59:57) Hezký velikonoční týden přeju všem v Makově i všem makovským příznivcům a nesu nový Makováček - odkaz je tady: www.rajce.idnes.cz/makovacek/album/makovacek-z-29-3-2026-cisti-se-jezirko Odpowiedz Link
pia.ed Re: Wracamy do Makow... jednorozec 05.04.26, 16:31 Pozorovatelka z jižní Moravy - Veronika Autorova domovská stránka 5.4. 2026 www.rajce.idnes.cz/makovacek/album/makovacek-z-5-4-2026-mnozeni-a-mirkam-vse-nej-k-svatku www.makov.cz/webkamera.html www.makov.cz/webkamera2.html Odpowiedz Link
pia.ed Wracamy do Makow... nowy Makovacek 5.4..25 05.04.26, 16:50 Pozorovatelka z jižní Moravy - Veronika Autorova domovská stránka 5.4. 2026 www.rajce.idnes.cz/makovacek/album/makovacek-z-5-4-2026-mnozeni-a-mirkam-vse-nej-k-svatku www.makov.cz/webkamera.html www.makov.cz/webkamera2.htm Odpowiedz Link
marii51 Re: Wracamy do Makow... 03.10.25, 15:19 O Karel juz wiadome ok właśnie przypomniało mi się że mają czipy. Odpowiedz Link
pia.ed Wracamy do Makow... 03.10.25, 23:47 marii51 napisała: O Karel juz wiadome ok właśnie przypomniało mi się że mają czipy. WIEDZIALAM, ZE GO SLEDZILI OD SAMEGO POCZATKU... TYLKO CO Z TYM DRUGIM, BO ODLECIALAY DWA. TRZECI CZY TRZECIA NIE ODLECIALA I JEST W MAKOV. Odpowiedz Link