chilly 04.02.11, 19:30 Nie miałem dziś czasu tego śledzić. Zresztą, wszystkie tefałki pełne ważniejszych spraw, a zwłaszcza próby odwołania min. Klicha. Ponoć uchwalono kilka przepisów o szkolnictwie wyższym? A forum drzemie? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
chilly Re: Ustawy uchwalono? 04.02.11, 19:33 O! Coś tu jest: wiadomosci.onet.pl/kraj/przeglosowano-rewolucyjne-zmiany-w-szkolnictwie-wy,1,4165358,wiadomosc.html Odpowiedz Link
adept44_ltd Re: Ustawy uchwalono? 04.02.11, 19:44 jak to drzemie?, wprawdzie doniesienie jest ukryte, ale jednak ;-) forum.gazeta.pl/forum/w,87574,120351369,121772162,Re_fizyka_ponad_wszystko_.html?wv.x=2 Odpowiedz Link
megaborsuk2000 Re: Ustawy uchwalono? 05.02.11, 00:02 Spytam tu, bo to może to trochę wątek dla niedoinformowanych - strasznie nurtuje mnie pytanie, a jestem za mało rozgarnięty, żeby samemu się dogrzebać do odpowiedzi: czy w nowej ustawie jest zakaz zatrudnienia po doktoracie (przez 2 lata?) w macierzystej uczelni? Kiedyś mi się coś takiego obijało o uszy, ale czy to prawda, czy sen jakiś? Odpowiedz Link
megaborsuk2000 Re: Ustawy uchwalono? 05.02.11, 17:16 Czyli ze zakaz zatrudniania po doktoracie w macierzystej uczelni nie przeszedł? Wiem, że planowano taką rewolucję - ale nic z tego? Odpowiedz Link
ford.ka Uchwalono... 05.02.11, 12:17 wyborcza.pl/1,75478,9057800,Wyzsza_szkola_zmian.html Żegnaj, drugi etacie. Dopiero teraz pojąłem, że największą przeszkodą w drodze do habilitacji był trwający górą kwadrans wykład... Odpowiedz Link
adept44_ltd Re: Uchwalono... 05.02.11, 15:39 logika jest taka - możesz mieć 500 godzin na umowę, ale nie możesz mieć 180 na etat... przez to masz lepiej pracować... Odpowiedz Link
charioteer1 Re: Uchwalono... 05.02.11, 15:46 Adept, ale otworzysz sobie prywatna dzialalnosc i od razu poprawisz uczelni wskazniki wspolpracy z gospodarka... Odpowiedz Link
charioteer1 Re: Uchwalono... 05.02.11, 15:44 ford.ka napisał: > Dopiero teraz pojąłem, że największą przeszkodą w drodze > do habilitacji był trwający górą kwadrans wykład... No to juz wiesz, ze dzieki Wielkiej Rzadowej Reformie, najwiekszej od dziesiecioleci, procedura habilitacyjna skroci ci sie O CALE 15 MINUT!!!!!! Odpowiedz Link
mn7 Re: Uchwalono... 05.02.11, 16:05 O całe 15 minut? Czyli napisaniie książki i kolokwium habilitacyjne nie zajmują ani sekundy? Odpowiedz Link
tocqueville Re: Ustawy uchwalono? 05.02.11, 17:44 dla mnie komiczne jest pisanie o rewolucyjnych zmianach? jakie zmiany? co tak naprawde się zmieni poza szczególikami? Odpowiedz Link
chilly Re: Ustawy uchwalono? 05.02.11, 21:24 Minister Kudrycka ok. 20:00 w TVN24: pierwsze pozytywne efekty reformy beda widoczne, gdy uczelnie opuszczą pierwsi absolwenci z tegorocznego naboru. czyli za ok. 6 lat. Az zal, że Pani Basia nie będzie już ministerką... Nabieram coraz większej pewności, że z tą reforma to coś tak, jak z OFE. Nie będzie więcej pieniędzy, ale będą inaczej dzielone. Większość ma trafić do kilku uczelni. I ten fakt trzeba jak najstaranniej ukryć przed naukowcami. Odpowiedz Link
tocqueville Re: Ustawy uchwalono? 05.02.11, 21:34 ale co tak naprawdę się zmieni, fundamenty systemu pozostają takie same habilitacja zostaje, studia bezpłatne zostają, bonów nie wprowadzili, wieloetatowość została (teoretycznie dwuetatowość, ale godziny można brać), zmian w zarządzaniu nie ma, gazeta opisuje, że te radykalne (cytuję) zmiany dotyczą m.in. wprowadzenia odpłatności za drugi kierunek studiów, monitorowania karier absolwentów, zawierania umów ze studentami, jawnych konkursów (a teraz nie ma?), ocenienia pracowników, Nauczyciele akademiccy mają być zatrudniani generalnie na podstawie umów o pracę na czas określony lub nieokreślony - to ma być ta REWOLUCJA? Odpowiedz Link
pzgr Re: Ustawy uchwalono? 06.02.11, 12:26 to nie jest rewolucja. to nic nieznaczący kroczek ewolucji. ale w powolnej ewolucji były przypadki wielkiego wymierania. nie żebym źle życzył starszym kolegom... Odpowiedz Link
flamengista gdyby jeszcze tak było 06.02.11, 10:25 że nastąpi koncentracja środków - większość do najlepszych ośrodków*. Ok, ale moim zdaniem przy okazji tego przesuwania pieniędzy trochę się odbierze nauce jako całości, a sporą część przeje nowa biurokracja. W najlepszych ośrodkach zmiany nie będą rewolucyjne - nie będzie wielkiego skoku finansowego, a więc i jakościowego. Natomiast w średnich i słabych ośrodkach sytuacja pogorszy się i to znacznie. Per saldo wyniki będą więc bardzo skromne, jeśli nie tragiczne. Reforma miałaby sens, gdyby: 1. Najlepsi dostali wyraźnie więcej - dzięki czemu wiodące jednostki badawcze mogłyby podnieść pensje o 50% i więcej, przez co większość asystentów i adiunktów osiągałaby takie same dochody - rezygnując z dodatkowego etatu dydaktycznego w innych uczelniach i mogąc się koncentrować wyłącznie na nauce. 2. Średniacy mieliby możliwość - oczywiście wybrani średniacy - doszusowania do czołówki i uzyskania tych samych warunków. Chodzi bowiem o to, by uzyskać czynnik motywacyjny - teraz jest u nas kiepsko, ale patrzcie na tych z KNOWów - mają lepiej, bo postawili na naukę. Aby to było możliwe, nie może powstać przepaść między najlepszymi i średniakami - inaczej nawet najambitniejsi średniacy zrezygnują z prób poprawy i nic się u nich nie zmieni. 3. Oferta dla najsłabszych - w których też są zdolni naukowcy - perspektywa wydźwignięcia się z zaścianka, możliwości rozwoju w oparciu o gł. dydaktykę (narzędzia pozwalające na nagradzanie tych, co solidnie kształcą). Moim zdaniem w obecnej reformie jest tylko pkt. 1 i to w szczątkowej formie. *btw: inna sprawa, jak wyłonić te najlepsze jednostki. W wywiadach Minister Kudrycka jednym tchem wymienia UJ i UW. Ja wiem, że to są czołowe polskie uczelnie. Ale z całym szacunkiem dla UJ, którego jestem absolwentem - nie wszystkie wydziały są na tak samo wysokim i elitarnym poziomie. Co innego Fizyka, Astronomia i Informatyka, a zupełnie co innego - Zarządzanie i Komunikacja Społeczna. Podobnie jest na UW. Mam więc nadzieję, że w trybie wyłaniania KNOWów zostanie to wzięte pod uwagę. Odpowiedz Link
pfg Re: gdyby jeszcze tak było 06.02.11, 10:50 flamengista napisał: > *btw: inna sprawa, jak wyłonić te najlepsze jednostki. O ile mi wiadomo, KNOWami mają zostawać wydziały, nie uczelnie, ale jakie naprawdę będą zasady przyznawania tego statusu, chyba nikt nie wie. Pewna wpływowa osoba całkiem poważnie wypowiadała się, że to dobrze (sic!), że kryteria są nieznane, bo gdyby były znane, wydziały optymalizowałyby się pod kryteria, a teraz będzie można wybrać tych "naprawdę najlepszych". I to mówią zwolennicy "przejrzystych zasad". "Naprawdę najlepsi" zostaną bowiem wyłonieni na podstawie kryteriów ad hoc, ustawionych pod tych, którzy mają wygrać :-/ Poza tym jakie będą zasady finansowania KNOWów i skąd na to weźmiemy pieniądze? Budżet na 2011 jest uchwalony i podpisany przez prezydenta, kwota w dziale nauka jest mniej więcej taka sama, jak w 2010, czyli żadnych ekstra pieniędzy nie będzie. Trzeba będzie zabrać słabym. Obcięcie dotacji dla tych z kategorii 3 i niżej może nie wystarczyć (alternatywnie: wspaniałe finansowanie KNOWów to będzie tylko bajka dla gawiedzi), więc pani minister będzie ciąć średniaków z kategorii 2, a może nawet tych z pierwszej, którzy statusu KNOW nie dostaną. Będzie się działo! Odpowiedz Link
chilly Re: gdyby jeszcze tak było 06.02.11, 11:50 A na czym w końcu stanęło z tymi ośmioma latami na habilitację? Będzie dotyczyć tylko nowo zatrudnianych, a "starym" zacznie da się jeszcze dodatkowe 8 lat (do tych np. 20 już przepracowanych na etacie adiunkta), czy też zwyciężył wariant radykalny? Bo reszta to same plewy. Oprócz chęci skoncentrowania tych samych od lat, niewielkich środków w KNOWach. Zatem, tak naprawdę, pracowników zainteresują co najwyżej sprawa terminu na habilitowanie się oraz zgody rektora na drugi etat (ale to pokaże praktyka poszczególnych uczelni). A co np. z minimami kadrowymi? Tez zapowiadano pewne zmiany. Odpowiedz Link
pr0fes0r Re: gdyby jeszcze tak było 06.02.11, 13:08 Jeszcze jest senat i Prezydent, to po pierwsze. Po drugie, znając nasz pożal się boże parlament, pewnie nikt jeszcze nie wie, co zostało uchwalone. Poczekajmy na stenogramy. Odpowiedz Link
marionaud_1 Re: gdyby jeszcze tak było 06.02.11, 23:23 To prawda, że to zmiany niewielkie. Jedyna naprawde głęboka, to wprowadzenie ram kwalifikacji - narzędzia nowej organizacji kształcenia. Ale o tym nic nie mówi ani p. minister, ani dziennikarze, ani nawet nikt tutaj. Ponoć i w sejmie nie było nad tym dyskusji. Wygląda na to, ze nikt nie wie o co chodzi. BK włączając. Odpowiedz Link
mirusz Re: gdyby jeszcze tak było 07.02.11, 20:06 chilly napisał: > A na czym w końcu stanęło z tymi ośmioma latami na habilitację? Będzie dotyczyć > tylko nowo zatrudnianych, a "starym" zacznie da się jeszcze dodatkowe 8 lat (d > o tych np. 20 już przepracowanych na etacie adiunkta), Zakładając, że została uchwalona TA wersja, to mamy tam art. 22. orka.sejm.gov.pl/Druki6ka.nsf/0/9DB38EAFC52750B7C125782400504263/$file/3805.pdf Odpowiedz Link
pr0fes0r Re: gdyby jeszcze tak było 22.02.11, 11:54 Pozwolę sobie odkopać, bo dla mnie treść art. 22 jest zbyt enigmatyczna, żeby rozwiązać problem postawiony przez chilly'ego. 8 lat liczy się od nowa czy nie? Odpowiedz Link
charioteer1 Re: gdyby jeszcze tak było 22.02.11, 15:34 Nie widze tego, ale byc moze zle szukam. Tu masz tekst ustawy z 4 lutego: www.bip.nauka.gov.pl/_gAllery/12/87/12873/20110210_ustawa_z_dnia_04.02.2011.pdf Odpowiedz Link
flamengista no właśnie o tym mówię 07.02.11, 09:13 Sens wyłaniania KNOWów byłby wtedy, gdyby dało to możliwość radykalnej poprawy warunków pracy w takiej jednostce. W ten sposób kierownik jednostki mógłby zwiększyć wynagrodzenie kadry (najlepiej w sposób premiowy, w zależności od dobrych publikacji), dzięki czemu ośrodek uzyskałby status elitarnego. Weźmy przykład ekonomii. KNOWem zostaje Kolegium Analiz Ekonomicznych SGH, co skutkuje: - wzrostem stypendiów doktoranckich - wzrostem pensji kadry naukowej W ten sposób postulowana mobilność (przynajmniej krajowa) staje się bardziej realna, bo profesor z SGH może skusić dobrego adiunkta z dajmy na to Wrocławia do przejścia do nich. Ma argumenty finansowe i merytoryczne (świetny zespół badawczy, marka). Ale do tego, by KNOW na SGH powstał, nie można odbierać UEW pieniędzy! W ten sposób dojdzie do dramatycznego rozwarstwienia między ośrodkami. Postulowana mobilność i konkurencyjność ośrodków naukowych będzie fikcją. Kto raz się dorwie do statusu KNOWa, KNOWem pozostanie na zawsze. Odpowiedz Link
pzgr Re: no właśnie o tym mówię 07.02.11, 11:28 Apeluję do rozpatrywanie w sprawie mobilności kadry naukowe warunków realnego świata a nie mrzonek Kudryckiej Karmicielki Naszej. Brak mobilności bierze się nie tylko z patologii na uczelniach, ale bardziej z prozy życia. Warto o tym pomyśleć. 1. Żaden bank, nie da kredytu na mieszkanie osobie zatrudnionej na umowę na czas określony. Czyli taki adiunkt nie kupi sobie mieszkania w Warszawie na kredyt. 2. Zatem wynajem jest jedyną możliwością. Pensja adiunkta to 2,5 tys. Dajcie mu nawet 3 tysiące i 50% premii. Za 4,5 tysiąca w Warszawie, to sobie wynajmie mieszkanie (ciasne), opłaci media i zostanie mu 1500 na życie. 3. Adiunkt może chcieć mieć rodzinę – jego partner/ka musi zmienić pracę i znaleźć pracę w nowym miejscu, co nie jest proste, spróbujcie sami poszukać pracy w biznesie. 4. Przedszkola i szkoły wymagają meldunku na miejscu (rejonizacja) – nikt nie zamelduje nikogo w wynajmowanym mieszkaniu (była tak nowelizacja prawa o wynajmie, która utrudnia eksmisję zameldowanych), więc Adiunkt zatrudniony w KNOW na umowie na czas określony będzie mógł wysłać dzieci do przedszkola we Wrocławiu. Chyba, że zatrudni nianię – od 1500 PLN na miesiąc. 5. Na opcję rodzina na odległość też trzeba pieniędzy na dojazdy/loty/samochód i noclegi w hotelu/wynajęcie kawalerki. I tak dalej… Chyba, że zakłada się że uczony to: a) taki student wieczny, co zje kebab na dworcu, prześpi się na waleta w akademiku, buty kupi w CCC a ciuchy w lumpeksie. b) Utrzymanek męża/żony PS. Żeby uniknąć oskarżeń o narzekanie niekonstruktywne: prywatnie jestem modelowo mobilny, wszystkie kolejne stopnie i tytuły robiłem w innych miejscach. Ale od zawsze utrzymuję się z biznesu, nie z nauki. I śmiech mnie bierze, gdy porównuję sobie opowieści Kudryckiej o pensjach doktora po reformie z np. pensją naszej recepcjonistki. Odpowiedz Link
megaborsuk2000 Re: no właśnie o tym mówię 07.02.11, 11:54 Ok, ale zostało coś z tej mobilności w ustawie? Czy tak piszesz sobie a muzom? Odpowiedz Link
megaborsuk2000 Re: no właśnie o tym mówię 07.02.11, 12:49 Ok, dzięki, poczytam o KNOWach. Odpowiedz Link
i_zbyszeko Re: Ustawy uchwalono? 22.02.11, 14:03 nie ma się czym ekscytować, trochę bzdur uchwalono, ale wszystko da się odwrócić jak Kudrycka na wyborach popłynie razem za swoimi POpaprańcami Odpowiedz Link
ford.ka Re: Ustawy uchwalono? 22.02.11, 15:09 Nie "jak" ale "jeśli". Nie popłynie, więc mamy problem. Odpowiedz Link