Dodaj do ulubionych

płaca w irlandii

IP: 217.153.87.* 30.06.04, 21:45
Witam, chodzi mi o podatki od zarobków w Irlandii? Jeśli np. w ogłoszeniu
widnieje 2000 euro, to jest to chyba brutto a ile wynosi netto???
Obserwuj wątek
    • Gość: mck Re: płaca w irlandii IP: 217.153.87.* 01.07.04, 12:31
      czy ktos na to odpowie????
      • Gość: Maciej Re: płaca w irlandii IP: *.bas2.prp.dublin.eircom.net 22.07.04, 13:33
        podatki tu sa bardzo dziwne, oczywiscie ze jest to placa brutto,
        niby jest 20% podatek minus specjany Tax Credit, ale jak zaczynasz pracowac i
        nie masz numeru PPS ani z Tax Office zabieraja ci 40 % kasy. Potem to jednak
        zwracaja.
        U mnie po kilku wyplatach za kazdym razem byla inna kwota podatku przy takiej
        samej pensji
        • Gość: michal Re: płaca w irlandii IP: *.easy.inet.fi 22.07.04, 15:26
          jak inetesuja cie podatki w irlandii to wystarczy wejsc na neta i poszukac, a
          nie czytac tylko forum!:)
          sprawdz tutaj www.revenue.ie
          i tutaj www.oasis.gov.ie
          tu znajdziesz na pewno wszystko co cie interesuje i nie tylko podatki,
          pozdrawiam
          • Gość: gardai Podatki w IRL IP: 5.3R* / *.as9105.net 22.07.04, 21:50
            do 28k euro na rok: 20%
            powyzej tej sumy: 40%

Kazdy podatnik dostaje na poczatku roku kolorowa ulotke, i widzi ile zaplaci.
            Np ja mam tak rozwiazane, ze oficjalnie nie zarabiam wiecej, niz te 28k - aby
            nie przekroczyc progu podatkowego, a kilka tys euro wiecej trafia na zupelnie
            inne konto w trzecim kraju - juz tax free. Za rok 2003 zabrali mi ok 16% .
            Gdybym mial zone, zaplacilbym kilka procent mniej, nastepne kilka procent
            zyskalbym majac dziecko.
            Przecietna robotnicza rodzina irlandzka 2+2 nie placi w ogole podatku
            dochodowego (pokazywali mi payslipy).
            Wg The Economist jest to jedyny kraj w Europie gdzie rodzina 2+2 nie tylko nie
            placi podatku, ale jest dofinansowywana 2%.
            • Gość: Halina Re: Podatki w IRL IP: *.ip-pluggen.com 22.07.04, 22:54
              Czyli w Irlandii tez kombinujesz z podatkiem?
    • Gość: Ola Re: płaca w irlandii IP: *.customer.m-online.net 20.09.04, 18:57
      firma placi 2000 a z tego trzeba poczynic oplaty

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka