Dodaj do ulubionych

praca w Holandii (kilka pytan do Was)

04.05.05, 19:13
Witam!

Wiem ze ide na latwizne zakladajac ten watek, ale z tego co wyszukalem w
necie nie znalazlem nic co mogloby mnie zainteresowac.

Chcialbym wiedziec czy jest jakas szansa na znalezienie pracy w Holandii nie
posiadajac paszportu Niemieckiego lub Holenderskiego? Wszystkie agencje
posredniczaca w zalatwianiu pracy bez kwalifikacji np. na holenderskich
plantacjach tulipanow itp. zadaja paszportu U.E. Z drugiej strony osoby o
ktorych slyszalem ze pracowaly w Holandii robote mialy zalatwiona przez
znajomych itd. Czy jadac w ciemno mozna jakos gdzies sie zatrudnic? Jesli juz
jechac tylko z polskim paszportem to jakie kroki przedsiewziac przed wyjazdem
i gdzie dokladnie ustalic sobie cel podrozy - Amsterdam? W jaki sposob mozna
znalezc i gdzie szukac takiej pracy bez kwalifikacji?

P.S. Znam j. angielski w stopniu pozwalajacym na swobodna komunikacje dlatego
nie bedzie z tym problemu.

Pozdrawiam i dzieki za wszelka pomoc!
Obserwuj wątek
    • olek-niemcy Re: praca w Holandii (kilka pytan do Was) 04.05.05, 23:07
      Holandia jak Niemcy wszedzie to samo.
      Najlepiej jest pojechac (to po pierwsze)i znalezc sobie prace,
      po prostu chodzic i pytac sie.
      Kupic gazete (taka co wychodzi codziennie)i czytac , dzwonic,chodzic,
      pytac sie - to NIC nie kosztuje (pytanie).
      Takze na poczatek trzeba pojechac i pytac sie ,
      pozniej jesli sie znajdzie pracodawce to ustala sie termin ,stawke.
      Pracodawca wysyla zaproszenie do Biura Pracy w Holandi a z tamtad idzie do Polski.
      Trwa to ok.1-3 miesiace i odbiera sie kopie zaproszenia w Wydziale
      Pracy w Polsce w swoim regionie.
      Paszport Unijny to Polski Paszport-Jestesmy w Uni.
      Np.Turek nie ma Unijnego paszportu.
      Krotko : trzeba pojechac i szukac pracy Samemu.
      Biura posredniczace to zajmuja sie praca na ETAT.
      Biura takie nie maja zarobku z pracy Sezonowej.
      Jesli znasz angielski to porozumiesz sie bo w Holandi jest to jezyk
      uzywany najczesciej.
      Powodzenia.............
      • darius001 Re: praca w Holandii (kilka pytan do Was) 05.05.05, 11:36
        Wszystko co napisales jest mi zrozumiala i odpowiadajace ale ten okres 1-3msc.
        troche mnie przerazil. Z tego wynika iz aby znalezc tam prace na okres lipiec-
        sierpien musialbym juz teraz wyjezdzac i szukac, a i tak nie mialbym pewnosci
        czy urzedy wyrobia sie w terminie. Nie ma mozliwosci pojechania, popytania i
        uzyskania pracy od reki, od zaraz?
        • Gość: aretse11 Re: praca w Holandii (kilka pytan do Was) IP: *.upc-f.chello.nl 05.05.05, 12:09
          jesli wszystko wyglada tak latwo..to dlaczego ja tu jestem juz rok i nie mam
          pracy???
          jedyne wyjscìe to na czarno...bo legalnie-to bym nie liczyla na to..ze
          dostaniesz prace...a i na czarno jest ciezko...
          • darius001 Re: praca w Holandii (kilka pytan do Was) 05.05.05, 13:51
            skoro siedzisz w holandii juz tak dlugo bez pracy to dlaczego nie wracasz? Caly
            rok bezczynnosci to przeciez koszmar. Za cos trzeba zyc, a rozumiem ze
            pieniadze dostajesz od rodziny z Polski lub znajomych w Holandii.

Troche wstyd o to pytac, ale jak jest ze znalezieniem pracy na czarno? Czy z
            Polski mozna juz sobie "zaklepac" w jakis sposob miejsce u pracodawcy czy
            konieczny jest wyjazd w ciemno i szukanie na miejscu?
            • aretse11 do darius 001 12.05.05, 16:29
              ja nie przyjechalam do Holandii by pracowac..tzn to oczywiscie tez..ale glowny
              cel..-to ja tu po prostu juz zostaje..mieszkam tu..zyje..moj chlopak pracuje..a
              ja czekam az bede mogla legalnie pracowac..Na razie chodze do szkoly i nawet
              nie mam czasu na prace..tzn do szkoly jezykowej..Z kasa mamy tak na styk przez
              to ,ze ja nie mam pracy..ale licze na to,ze sie poprawi..Z tego co widze..to
              ludzie ,ktorzy przyjezdzali tutaj do pracy zanim Pl weszla do UE..to zawsze jak
              przyjada to cos sobie znajda na czarno-wiedza juz gdzie szukac..itd...ale z tymi
              co tak w ciemno tu przyjedzaja..to ciezka sprawa..z paroma osobami
              rozmawialam..to albo z desperacji zaczeli pracowac w narkotych-wkladanie do
              paczuszek itd(nielegalne),albo chodza od domu do domu sprzeadjac rysunki..Poza
              tym jakies 4 miesiace temu ogladalam w wiadomosciach..ze Holandia obostrzyla
              kary dla ludzi,ktorzy zatrudniaja na czarno..dlatego wiekszosc boi sie przyjmowac..
      • Gość: LL Re: praca w Holandii (kilka pytan do Was) IP: *.in-addr.btopenworld.com 07.05.05, 13:02
        > Paszport Unijny to Polski Paszport-Jestesmy w Uni.

Majac paszport niemiecki (np. Slazacy) legalna prace znajduje sie natychmiast,
        z polskim "unijnym" sa bardzo male szanse na legalna prace w NL - czasami tylko
        jakies sezonowe :(
    • Gość: kira Re: praca w Holandii (kilka pytan do Was) IP: *.speed.planet.nl 05.05.05, 17:01
      Ja tez bym na twoim miejscu nie ludzila sie ze znajdziesz prace legalnie, moze i
      znajdziesz ale na pozwolenie nie masz szans, a takie nas obowiazuja. Prace na
      czarno pewnie i bys znalazl ale to zalezy od szczescia, a jak jeej szukac
      zwyczajnie chodzic i sie pytac,powodzenia
      • Gość: Pracownik1978 Re: praca w Holandii (kilka pytan do Was) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.05.05, 21:05
        zajrzyj na www.holandia.org
        Tam poczytasz o wszystkim co jest związane z pracą w Holandii
        Narazie
      • darius001 Re: praca w Holandii (kilka pytan do Was) 05.05.05, 22:38
        zeby te wszystkie potencjalne miejsca pracy znajdowaly sie w jednym miescie to
        jeszcze namowilbym sie na jezdzenie i pytanie, ale w Holandii przeciez po samym
        Amsterdamie nie bede chodzil. Wiekszosc farm i gospodarstw osadzona jest w
        malych miasteczkach. Mozna znacie jakies strony www z ogloszeniami na prace
        sezonowa na plantacjach?

• aretse11 Re: praca w Holandii (kilka pytan do Was) 12.05.05, 16:34
          wlasnie..ja tez tak amm..nawet jak latem chcialabym pracowac gdzies wpolu..to
          wszystkie pola sa z dala od mojego miasta..zawsze sa gdzies na wygnajewie..za
          przeproszeniem..i dojezdzac..brr..rowerem-pewniebylaby za bardzo zmeczona..a
          autobusy drogie..a przeciez gdzies na polu nie bede mieszkac w baraku skoro tu
          amm meiszkanie
    • darius001 Re: praca w Holandii (kilka pytan do Was) 12.05.05, 23:18
      W takim razie mozna cos w ogole robic w holandii w okresie lipiec-sierpien ? :)

Jezeli nie mieszkac w mieszkaniu w jakims wiekszym miescie to gdzie? Brac ze
      soba namiot i rozbijac sie kolo jakiejs farmy na ktorej ewentualnie znajde
      prace? Gdzie mieszkac w czasie szukania pracy?

Myslalem o tym zeby pojechac tam samochodem z 2 innymi kumplami. Czy mozna na
      terenie holandii i niemiec kupic gaz do samochodu?
      • Gość: neneh Re: praca w Holandii (kilka pytan do Was) IP: *.com.pl / *.cn.com.pl 13.05.05, 11:05
        witam :)
        holandii do pracy nie polecam. na wakacje bynajmniej :) niemiecki paszport jest
        niezbedny jesli chcesz popracowac sobie 2-3 miesiace. a zeby znalezc prace na
        stale, trzeba miec szczescie albo duza cierpliwosc,bo procedury sa
        skomplikowane. w holandii jest chyba 5-letni okres ochronny.
        na czarno tez prace ciezko znalezc,bo po rozszerzeniu unii jest wiecej kontroli
        w takich miejscach,gdzie moga byc ludzie zatrudnieni na czarno.
        w tym roku znow dzikie tlumy wyrusza do anglii, ale tak jak w zeszlym roku - oni
        znajda prace, a ta garstka ludzi, ktora, smiejac sie z tamtych, jedzie do
        holandii, wroci z pustymi rekami
        pozdrawiam
        • Gość: Zeeman Jest praca w Holandii na polskim paszporcie. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.05, 21:38
          WITAM,

Jestem w stanie pomoc w znalezieniu pracy w Holandii.
          Raczej dla mezczyzn, ale nie warunek. Praca na barkach i statkach zeglugi
          srodladowej w charakterze zwyklego marynarza lub bosmana.
          Na polskim paszporcie!!!
          Sam tak pracuję.
          Więcej informacji na: konsul_at@gazeta.pl
    • edycia9988 Re: praca w Holandii (kilka pytan do Was) 30.04.26, 13:31
      Z Covebo wyjazd był dobrze zorganizowany

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka